Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2004
ze dne 25. března 2004

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů

Kolik je v Kopřivnici knihoven


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 25. března v 15 hodin tragikomedie Německa Goodbye, Lenin. Tragikomický snímek, který výborně evokuje atmosféru bývalé NDR (Filmový klub nejen pro seniory)
Čt 25. - ne 28. března v 18 a 20 hodin, po 29. března v 18 hodin komedie ČR Kameňák 2. Komedie inspirovaná známými i méně známými “kamennými” vtipy. Do 12 let nevhodný
Po 29. března ve 20 hodin černá komedie Ruska, Finska Kukuška. Nový film režiséra “svérázných lovů” Alexandra Rogožkina. Do 12 let nevhodný (Filmový klub)

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Čt 25. března v 16 hodin Myšlenky TGM a současnost na téma Hodnoty - beseda s pozvanými politiky, publicisty a novináři
Ne 28. března v 16 hodin Jitka Molavcová jako host brněnského divadelního souboru Kamarádi a jejich Pohádkové školky
Út 30. března v 19.30 hodin Friedrich Dürrenmatt: Play Strindberg v podání divadla Ungelt. V hlavních rolích Chantal Poullain, Jiří Lábus a Miroslav Etzler
Pá 2. dubna v 19 hodin Módní přehlídka s hostem večera Ladislavem Kerndlem
St 7. dubna v 19.30 hodin Brass 6 - závěrečný koncert cyklu KPH v podání brněnského žesťového souboru

NORA CAFÉ

Pá 26. března ve 20 hodin 2 stage - club sound - Street DJ´s
Pá 2. dubna Iné kafe - koncert slovenské neopunkové formace

KINO ŠTRAMBERK

Ne 28. března v 17 a 19.30 hodin akční komedie Kdysi dávno v Mexiku

KINO PŘÍBOR

Po 29. března v 17.30 a 20 hodin historický film USA Poslední samuraj. Do 12 let nevhodný
St 31. března v 18 a 20 hodin komedie USA Bratři, jak se patří. Do 12 let nevhodný

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 25. - ne 28. března v 18 a 20.30 hodin film USA Poslední samuraj. Do 12 let nevhodný
Po 29. - st 31. března v 18 a 20 hodin komediální horor USA Scary Movie 3. Do 12 let nevhodný
Čt 1. - ne 4. dubna francouzská komedie Drž hubu!

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Čt 25. března v 18 hodin Nepál - přednáška Ladislava Holého
Pá 26. března ve 20 hodin Rockování s Jiřím Černým na téma Pearl Jam
Pá 2. dubna ve 20 hodin Acoustic Impact - jazz flamenco - večer ve španělských rytmech


    [Top]    


Dopisy čtenářů

‘Cirkus show’ v mateřské školce

Únor - pro dospělé ještě čas plesové sezony, pro děti, pokud není sníh, kde se mohou vyřádit, prázdný měsíc. Vánoce s Ježíškem dávno pryč, do jara daleko. Co s předškoláky, kteří jsou se svou energií k neutahání. To ale samozřejmě není v naší školce žádný problém. O zábavu dětí i rodičů je opět postaráno. Paní učitelka nic nenechává náhodě. A aby také rodiče nezlenivěli, opět visí na dveřích cedule: Cirkus přijel k nám, ... přijďte! Jaký cirkus, čte překvapený rodič. Co se to u nás zase chystá. Tyto dveře nezůstávají nikdy prázdné. Vždy tam najdete nějakou novou upoutávku k novému tématu nebo přípravě nějaké další z mnoha aktivit, které paní učitelka neustále vymýšlí pro naše nezbedníky a také pro rodiče.

Po Mikulášské besídce, Vánoční besídce, Maškarním týdnu tady máme Cirkus. Jednoho odpoledne jsme tedy dorazili do III. oddělení na cirkus, který pro nás rodiče připravily děti s paní učitelkou. Byla to ‘šou’ se vším všudy. Na úvod nás všichni účastníci přivítali písničkou a už to frčelo. Baletky chodily po laně s paraplíčky, krotitelé krotili koníky a šelmy, klauni nás rozesmávali svými kousky, siláci ukazovali své svaly a jak se správně plive do dlaní, medvědi tancovali, opičky chodily na chůdách, artisté předváděli, jak se točí s kruhem. Parádní podívaná s dokonalými kostýmy, jako v opravdové manéži. Malí ‘cirkusáčci’ se rozloučili písničkou a my obrovským potleskem. Potom jsme si ještě s dětmi vyrobili klauna nebo kočičí baletku z papíru, abychom měli památku. Zůstali téměř všichni, dobře se bavili a některým se dlouho nechtělo jít domů. Hlavně maminkám. Druhý den dveře odpočívaly. Ale nemyslím, že nadlouho!

Rodiče dětí III. oddělení MŠ na ulici Francouzské


    [Top]    


Kolik je v Kopřivnici knihoven

Jsou překvapení milá i nemilá. Pro mnohé z vás - občany města a čtenáře bude možná milým překvapením informace, že knihovny v Kopřivnici jsou dvě. Centrální knihovna je v kulturním domě a pobočka knihovny je už sedmým rokem na sídlišti Sever na ulici Francouzské. Našli byste ji v 1. patře budovy Klubu Kamarád. Knižní fond pobočky je tvořen jednak knihami z bývalé závodní knihovny, jednak aktuálními knižními přírůstky. Součástí nabídky knihovny jsou i časopisy a samozřejmostí je i PC s internetem a tiskárnou. Pravdou je, že cestičku do této pobočky si zatím vyšlapaly hlavně děti z nejbližších sídlištních ulic. Ty znají prostředí knihovny velmi dobře také z pravidelných exkurzí a literárních lekcí, ať už jako ‘posluchači’ mateřských školek nebo blízkých základních škol. Pravidelnými návštěvníky se ale staly i maminky s malými dětmi nebo senioři, prostě lidé, pro které je výprava do centra města značnou časovou nebo i fyzickou zátěží. Knihovna se tak stala knihovnou sice ne příliš velikou, ale nabízející knihy jak dětské, tak odborné nebo kvalitní beletrii pro dospělé.

Protože se v areálu knihovny hodně pohybují děti, připravuje knihovna ve spolupráci i s jinými organizacemi akce, které už děti znají a které si oblíbily. Chodí si do knihovny soutěžit v kvízových otázkách, omalovávat a různě krášlit kameny nebo drobnou keramiku, přijdou se poradit s kadeřnickými učeňkami o tom, jak se mají česat nebo ostříhat, nebo podnikají strašidelnou výpravu spolu s dušičkovými duchy a strašidly. Často přijdou jen tak, prohlídnout si nové knížky nebo nakreslit obrázek. Pokud tedy v budově, kde je knihovna umístěna, projdete skleněnými dveřmi a vystoupáte po nízkém schodišti do 1. patra, najdete zde pobočku knihovny, která je svým návštěvníkům otevřena vždy v pondělí a čtvrtek odpoledne od 13 do 17 hodin. Protože je zde určité časové omezení provozu pro veřejnost, platí tady nižší registrační částka pro čtenáře, tj. děti platí 40 a dospělí jen 60 korun ročně. Vše ostatní je zde obdobné jako v centrální knihovně. Nejpozději do konce r. 2004 bude i v této pobočce zavedena automatizace půjčování knih. Bydlíte-li např. na ulici Francouzské, Osvoboditelů, 17. listopadu nebo třeba i Pod Morávií, udělejte si procházku podél tenisových kurtů a Kopřivničky a přijďte se podívat k nám do pobočky knihovny. Možná, že právě tady najdete - kromě klidu a příjemného prostředí - i tu knihu a informace, které už tak dlouho hledáte.

Ludmila Karlíková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.