Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Salus dostal ze státní kasy méně, hledá peníze jinde

K o p ř i v n i c e (dam) - S nižší ministerskou podporou se v letošním roce bude muset vyrovnat kopřivnický Domov pro rodiče a děti v nouzi, Krizové centrum pro děti a mládež Salus. Ze státní kasy totiž do jeho pokladny letos přijde o 322 tisíc korun méně než vloni. „Oficiální rozhodnutí s kulatým razítkem mi zatím na stole neleží, to přijde pravděpodobně až začátkem dubna. Ale rozdělení dotačních prostředků pro nestátní neziskové organizace bylo již zveřejněno na internetu,“ řekla ředitelka domova Salus Helena Valentíková.

Podle jejích slov žádal Salus i letos ministerské úředníky o maximální možnou podporu, tedy o sedmdesát procent ročního rozpočtu. Spoléhat se zatím může pouze na to, že stát zaplatí 39 procent rozpočtu, tedy místo původně požadované částky

1 679 990 jen 661 800 korun. Přesto může Salus hovořit o štěstí, řada jemu podobných zařízení sociální služby totiž pro rok 2004 nedostala dotace vůbec žádné, a nebo jen v takové výši, že oznamují ukončení činnosti.

„Nám v rozpočtu chybí asi třicet procent prostředků, které jsme si mysleli, že získáme od státu,“ potvrdila Valentíková s tím, že hned po obdržení oficiálního rozhodnutí se Salus odvolá a bude doufat, že v druhém kole dotačního řízení zvednou Škromachovi úředníci přislíbenou částku alespoň o několik procent. „Slyšela jsem ministra práce a sociálních věcí, jak o tomto tématu mluvil v televizi a doporučoval organizacím, aby se odvolaly. Určitě toho využijeme,“ slíbila Valentíková.

Salus prý nehodlá spoléhat pouze na stát a jeho ředitelka plánuje oslovit starosty měst a obcí Novojičínska, aby zvážili možnost navýšení svých příspěvků tomuto zařízení. Vloni například města Novojičínska bez Kopřivnice, která tradičně přispívá Salusu nejvíce, poslali přes osmdesát tisíc korun.

„Letos jsou jejich příspěvky obdobné, i když například Příbor, který vloni neposlal nic, přislíbil 10 000 korun,“ řekla Valentíková a dodala, že největší pomoc opět připlyne z kopřivnické radnice, která v rozpočtu počítá se čtvrt milionem. Oslovováni budou také sponzoři z řad firem, ale i tam se prý prostředků na podporu podobných zařízení, jako je Salus, nedostává. Letošní rok by prý neměl Salusu hrozit zánik i přes snížení státní podpory.

„Na přelomu roku jsme obdrželi půlmilionový dar Nadace Nova a tyto prostředky zalepí díru vzniklou v rozpočtu pro rok 2004. Kritická situace tak bude hrozit zřejmě až v následujícím roce, kdy na podobnou velkorysost Novy už nemůžeme spoléhat,“ řekla Valentíková s tím, že pokud se nepodaří najít další zdroj financování, může situace skončit také uzavřením neziskového azylového domu.


    [Top]    


O vstupu do zóny uvažují další firmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Na nejlepší cestě je pravděpodobně vstup dalšího investora do vlčovické průmyslové zóny. Firma Erich Jaeger by navíc na relativně malé ploše dvou a půl hektaru měla v konečné fázi zaměstnat až tři sta padesát lidí.

Podle starosty Jiřího Tichánka je investor už v podstatě rozhodnut v Kopřivnici stavět. „Firma žádá o to, abychom jí pozemek rezervovali do konce dubna, než bude uzavřen schvalovací proces v mateřské společnosti v Německu,“ uvedl Tichánek.

Firma Erich Jaeger vyrábějící kabelové svazky pro automobilový průmysl v současnosti působí v Rožnově pod Radhoštěm. Stejně jako jiná tamní firma Brose se chce do Kopřivnice přestěhovat, aby měla možnost expanze. Na rozdíl od Brose prý ale nepočítá s větším zapojením svých stávajících zaměstnanců.

Šéfové Erich Jaeger si jako ideální místo pro svůj nový závod vybrali prostory naproti firmě Cirex umístěné v městské nájemní hale.

Kopřivnická průmyslová zóna je navíc také ve hře o dánskou společnost, která by na deseti hektarech postavila závod, ve kterém by vyráběla vysoce výkonné ozvučovací zařízení. Tato společnost byla sice s nabídkou Kopřivnice hodně spokojena, ale stále uvažuje mezi ČR, Slovenskem a Maďarskem.


    [Top]    


Zákon družstevníkům do peněženek nesáhne

K o p ř i v n i c e (dam) - Snahu poslanců schválit, nebo naopak zamítnout nové znění zákona o nájemném mohou obyvatelé družstevních bytů sledovat se stoickým klidem. Žádný sebeliberálnější zákon o nájemném se totiž jejich peněženek nedotkne. „Tento zákon se týká pouze nájemního bydlení, to znamená bytů ve vlastnictví obcí, měst či případně soukromých domů, vůbec se to ale netýká družstevních bytů,“ ubezpečil družstevníky předseda OSBD Jiří Rýdel.

Družstvo podle něj tvoří nájmy samo rozhodnutím představenstva po projednání v jednotlivých lokalitách. Základním požadavkem při tvorbě nájmu je prý zajistit dostatečné množství prostředků na zabezpečení základních potřeb objektu. Nájem tedy tvoří především částka na údržbu domu. I družstevníci ale podle Rýdla musejí počítat se zvyšováním nájmů, panelové domy staré několik desetiletí prý totiž potřebují nákladné rekonstrukce. „Domy jsou nejen za dobu svého užívání opotřebené a potřebují řadu věcí vyměnit a modernizovat, ale je také třeba brát v úvahu fakt, že v době jejich projektování platily jiné ekonomické zájmy a třeba tepelné úniky nebyly nijak zvlášť podstatné, dnes je to úplně jinak,“ nechal se slyšet Rýdel.

Minimální částka, kterou lidé bydlící v bytech OSBD platí do fondu oprav, je 17 korun na měsíc a metr čtvereční plochy bytu, v řadě lokalit je to ale 20 a nezřídka i 25 korun na metr. Podle Rýdla je stále více družstevníků ochotno připlatit na nájemném a provést kompletní rekonstrukci svého domu včetně výměny oken, zateplení stěn či generální opravy výtahu. „Takových kompletně revitalizovaných domů je v Kopřivnici několik a letos budeme kolaudovat pět objektů a dalších šest začínat. Už se také připravují domy pro zahájení v roce 2005. Zájem prostě roste,“ tvrdí Rýdl.

Při tvorbě nájmů v jednotlivých družstevních lokalitách se podle Rýdla ale zohledňují nejen stavebně technické potřeby domu, ale také možnosti jeho obyvatel.

„My sice víme, co by ten objekt měl dostat a kolik by se mělo šetřit, ale jde také o to, co jsou ti lidé schopni platit, aby družstvo samo nevytvářelo přirozené podhoubí vzniku neplatičů, se kterými pak bojuje před soudem,“ prohlašuje předseda OSBD.


    [Top]    


Ve škole sv. Zdislavy byla zbudována nová tělocvična

V pátek byla zkolaudována tělocvična
na Základní škole sv. Zdislavy.
Žáci tělocvičnu začnou využívat
až na začátku příštího školního roku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Učitelé a žáci Základní školy sv. Zdislavy se už brzy dočkají toho, že na hodiny tělocviku nebudou muset docházet do tělocvičny zimního stadionu. V pátek 19. března byla zkolaudována tělocvična, která vznikla rekonstrukcí nevyužívaných prostor přímo v budově školy.

„Celkové náklady, které byly vynaloženy na rekonstrukci včetně projektu, se pohybují kolem čtyř milionů korun. Z toho se 2,8 milionu korun podařilo získat škole ve dvou etapách ze státního rozpočtu,“ uvedl Pavel Janek, ředitel školy.

V tělocvičně jsou nyní jen žebřiny. Ostatní vybavení bude zakoupeno v průběhu letošního roku a pořízeno bude z financí Biskupství olomouckého, které je zřizovatelem školy. To na výzvu vedení města přislíbilo finanční příspěvek ve výši sto tisíc korun.

„Tělocvična bude vybavena jako každá jiná, tzn. nářadím pro gymnastiku, míčové hry atd.,“ dodal Janek. Jejím nedostatkem je nízký strop. „Tělocvična může začít sloužit svému účelu koncem tohoto školního roku. Zatím není ještě úplně jasno ohledně provozu. Tělocvičnu bude využívat dopoledne naše škola pro výuku a odpoledne pro kroužky,“ dodal ředitel školy.

Jedna třetina tělocvičny bude trvale využívána oddílem stolního tenisu, pro který byla vybudována klubovna se šatnou. Oddíl stolního tenisu by se měl do nových prostor přestěhovat z nevyhovujících prostor ze zimního stadionu později. Podle slov Vladimíra Schwarze, předsedy klubu stolních tenistů, jim pravidla zakazují hrát soutěže při denním osvětlení, proto se v současné době zpracovává projekt na úpravu osvětlení. Až po jeho realizaci se budou moci stolní tenisté přestěhovat.


    [Top]    


Demolice muzea skončí za týden

Demoliční stroje se na začátku tohoto týdne
začaly zakusovat do muzejního depozitáře,
za týden po něm nemá zbýt nic.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bývalé Technické muzeum, které v posledních letech sloužilo jako depozitář, mizí ze světa. Demoliční práce se naplno rozjely v pondělí, když příslušné povolení k odstranění stavby vydal stavební úřad ve středu 17. března a právní moci nabylo o dva dny později. Demolice budovy začala, přestože všechny deponované sbírkové předměty nebyly ještě vyklizeny. „Co bylo možné odstěhovat, bylo odstěhováno. Nyní budeme postupovat v součinnosti s demoliční firmou a postupně odvážet vozy, které v depozitáři ještě zbyly,“ řekla ředitelka muzea Lenka Hodslavská.

Konstrukce z kovu a skla, která se zhroutila před dvěma týdny, kdy těžký sníh prolomil střechu budovy, zmizí poměrně rychle. „Jednou z podmínek povolení demolice byl fakt, že stavba včetně podzemních částí bude odstraněna do 2. dubna,“ řekl Pavel Obrátil z kopřivnického stavebního úřadu. Demolici provede společnost Skanska DS, do 19. května by po objektu měla zbýt pouze ozeleněná plocha. To, kolik bude likvidace poničeného muzea stát, a zda byla budova pojištěna, stále zástupci Tatry odmítají říci.


    [Top]    


Jedni na strážníky městské policie nadávají, jiní na ně nedají dopustit

K o p ř i v n i c e - Je zvláštní, jak lidé mění názor na městskou policii. Když ji nepotřebují, tak na ni nadávají, že je pro město drahá a zbytečná. Pokud se ale vyskytne nějaký problém, je policie první, koho volají. Během zimních měsíců, kdy bylo velmi chladné počasí, volali na služebnu kopřivnické městské policie občané, že se v jejich domech nalézají nepřizpůsobivé osoby a aby je strážníci vyvedli. „Telefony byly především z domů, kde mají vstupní dveře na kliku z obou stran,“ uvedl velitel městské policie Jan Müller.

Na stálou službu volali také občané, kteří nejsou lhostejní, a to v tom případě, když viděli někoho ležet na cestě. „Většinou se jednalo o opilé lidi, ale občas strážníci po příjezdu zjistili, že šlo o zraněné spoluobčany. Vždy jsme se o ně postarali. Strážníci je buď odvezli na vyšetření, nebo přivolali sanitku. Opilé osoby jsme povětšinou odváželi do jejich bydliště, po jejich vystřízlivění jsme záležitost dořešili. Pokud byli ale v takovém stavu, že lékař nařídil jejich odvoz na záchytku a opilec byl navíc agresivní, na požádání městská policie dělala doprovod. Takové případy jsme měli v minulém období čtyři,“ doplnil šéf městské policie. V případě podezření linky tísňového volání se obrací rychlá lékařská služba nebo hasiči na městskou policii, aby telefon ověřila. „Na zavolání vyjedeme my i záchranka. Ale vzhledem k tomu, že sanitka jede z Nového Jičína, jsme u případu dřív. Informaci ověříme, a pokud se jedná o planý poplach, tak operačního dispečera uvědomíme a on sanitku odvolá,“ vysvětlil Müller postup při podezření ze zneužití linky sloužící k přivolání pomoci. Je zvláštní, že takových případů přibývá. V minulosti to dělaly děti školou povinné, dnes se tak baví i starší.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.