Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2004
ze dne 25. března 2004

Zprávy z města a okolí

Radnice bojuje o peníze na likvidaci skládky

Osobnosti se dnes odpoledne budou bavit na téma hodnot

Proti dětské obrně se očkuje čtyřiačtyřicet let

Město má druhý ročník kroniky na CD

Zastupitelé se sejdou v pondělí k mimořádnému jednání

Stíny

Mladý muž se střelnou zbraní vykradl sázkovou kancelář

Pohřešovaného vyplavila voda

Obec žádá o dotaci na parkoviště

Krátce

Preventivní prohlídky by měly být samozřejmostí hlavně u dětí

K mentalitě našeho národa patří odkládání návštěv zubních lékařů na poslední chvíli

Začal tah skokanů zelených

Množství opravených cest letos negativně ovlivní i růst DPH

Noc s Andersenem se v Příboře bude konat již podruhé

Tělocvična v sobotu patřila krasojízdě

Většina knihoven mikroregionu nabízí i přístup na internet

Místní kolo koštování pálenek nově doplnil vaječný koňak


    [Top]    


Radnice bojuje o peníze na likvidaci skládky

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická radnice pokračuje v úsilí zajistit likvidaci bývalé skládky neutralizačních kalů nedaleko výjezdu z města směrem na Nový Jičín. Vláda by na jednom ze svých nejbližších zasedání měla projednat smlouvu se společností Tatra, na základě které bude moci automobilka čerpat finanční prostředky do výše 150 milionů korun. Peníze z Fondu národního majetku jsou určeny na úhradu ekologických závazků vzniklých před privatizací firmy. V této částce by ale neměly být zahrnuty peníze na likvidaci zmíněné skládky, která je daleko mimo areál automobilky. „Navrhujeme ministru financí zpracování dodatku k ekologické smlouvě mezi státem a Tatrou, který by řešil přidělení státní garance na odstranění skládky neutralizačních kalů,“ řekl místostarosta Kopřivnice Milan Bureš s tím, že právě státní peníze jsou jedinou možností, jak lokalitu o rozloze 0,9 hektaru zbavit nebezpečných ropných látek, polyaromátů a toxických kovů v půdě. O tom, zda by bylo možné likvidaci přiřadit k ekologické smlouvě Tatry, jednali zástupci města i s automobilkou. Ta však přiřazení skládky neutralizačních kalů ke svým starým ekologickým dluhům odmítla. „Bylo to jednak proto, že nebyla jediným původcem znečištění v dané oblasti, a také panovaly obavy z toho, že navýšení požadavků by mohlo ohrozit předělení již vyjednané sumy,“ naznačil důvody opatrnosti partnerů z Tatry Bureš. Město přitom svým návrhem ministru financí na vytvoření dodatku smlouvy nechce Tatře nijak škodit. „Pro nás je pochopitelně velmi důležité i to, aby byly zlikvidovány ekologické závazky automobilky v samotném jejím areálu, i ten je na území města,“ tvrdí místostarosta zodpovědný za životní prostředí. Likvidace ekologického dluhu na okraji města má podle studie, jejíž zpracování město zadalo odborné firmě, několik variant od nejdražšího kompletního odtěžení kontaminované půdy a jejího uložení na skládku, přes recyklaci vytěženého materiálu až po rekultivaci bývalé skládky. Likvidace ekologické zátěže, kterou město nezpůsobilo, je pro radnici důležitá také z toho důvodu, že se nachází v lokalitě, kde je v budoucnu plánovaná výstavba rodinných domků, a prodej stavebních parcel by přítomnost jedů pod povrchem značně zkomplikovala.


    [Top]    


Osobnosti se dnes odpoledne budou bavit na téma hodnot

K o p ř i v n i c e (dam) - V tradičním duchu a podle zaběhaného scénáře proběhne dnes odpoledne v pořadí už osmé setkání Myšlenky TGM a současnost. Velký sál kulturního domu se ve čtyři hodiny odpoledne změní v diskuzní fórum, ve kterém bude platit pouze jeden titul, a to svobodný občan.

Přestože jména některých osobností, jež přednesou svá zamyšlení nad letošním tématem hodnot, jsou již známa, podle pořadatelů bude účast řady předběžně přislíbených hostů překvapením až do poslední chvíle. „Se stoprocentní jistotou přijede hejtman Evžen Tošenovský a také lidovecká kandidátka do evropského parlamentu, senátorka Zuzana Roithová. Potvrzena je už také účast ředitele Svobodné Evropy Pavla Pecháčka a publicisty Jiřího Ježe,“ prozradil člen organizačního výboru akce Lubomír Sazovský. Vysoce pravděpodobná je také účast pravidelného hosta senátora Jana Rumla či socioložky Jiřiny Šiklové. „Předseda dolní komory parlamentu Lubomír Zaorálek nám sdělil, že přijet chce, a pokud to bude jen trošku možné, tak se v Kopřivnici objeví. Jednáme také o možné účasti kněze, hudebníka a poslance Svatopluka Karáska, ale zda tito pánové skutečně dorazí, nejsem schopen dopředu říci,“ omlouval se Sazovský. Mezi řečníky se tradičně objeví také někdo z místních občanů a v samotném závěru diskuzního podvečera bude možné přítomným také položit několik otázek.


    [Top]    


Proti dětské obrně se očkuje čtyřiačtyřicet let

K o p ř i v n i c e (ili) - V březnu a květnu proběhne v termínech stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR celostátní očkování dětí proti dětské obrně. Očkování se uskuteční v době od 15. do 26. března a od 10. do 21. května. Na území Moravskoslezského kraje se týká přibližně třiceti pěti tisíc dětí.

Očkování je bezpečné a případné nežádoucí projevy, jako je například zvýšená teplota, malátnost, nechutenství, jsou zcela výjimečné a po krátké době odezní. Navíc je toto očkování zcela bezbolestné, protože spočívá ve spolknutí příslušného množství očkovací látky podané na lžičce.

Snahou Světové zdravotnické organizace je zcela vymýtit dětskou obrnu z lidské populace, stejně jak se to podařilo u pravých neštovic. Poslední případ nejtěžší formy dětské obrny, které je provázeno nejen obrnou kosterních svalů, ale i dýchacích a polykacích svalů, byl v republice zaznamenán v roce 1960.


    [Top]    


Město má druhý ročník kroniky na CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Už druhý rok života Kopřivnice mapuje kromě klasické kroniky také její elektronická podoba na CD-ROMu. Autorem jejího obsahu je stejně jako u papírové verze kronikář města Zdeněk Babinec, který je také iniciátorem jejího vzniku. Přestože papírová verze kroniky spatřila světlo světa už v červnu, její elektronickou podobu radní schválili teprve před pár týdny.

„Schvalovací proces textu kroniky je zdlouhavý a přednost má pochopitelně papírová kronika. Až je hotová, tak se teprve pouštím do práce na elektronické verzi,“ vysvětluje zdržení Babinec. Počítačová verze kroniky je zpracována formou webových stránek s příslušnými odkazy. Textová část kroniky je totožná s papírovou verzí, ale záznam na CD nabízí daleko více tabulek a je obohacen také o obrazovou část, která klasické kronice chybí zcela.

Digitální kronika pro rok 2002 má na rozdíl od první digitální kroniky z roku 2001 podstatně větší kapacitu, což Babinec vysvětluje právě výrazným rozšířením obrazové části, která obsahuje asi dvanáct set fotografií.

„Jejich počet narůstá s tím, jak všichni přecházejí na digitální fotografii. V roce 2001 jsem všechny fotografie skenoval. Do kroniky za rok 2002 jsem skenoval asi jen jednu třetinu všech fotek,“ tvrdí Babinec. Digitální fotografie pro kronikáře znamená nejen úsporu času, ale také možnost většího výběru. „Dnes jsou zdokumentované věci, co dřív nikdo nefotil. Díky fotografiím bude kronika obrázkem o tom, jak rok v jednotlivých měsících probíhal, a může být daleko víc vypovídající než samotný text,“ tvrdí Babinec. Plody práce na elektronické verzi kroniky se prý naplno projeví až za deset patnáct let, kdy bude studium dobového obrazového materiálu ve srovnaní s budoucí realitou velmi zajímavé.


    [Top]    


Zastupitelé se sejdou v pondělí k mimořádnému jednání

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 29. března ve čtrnáct hodin se sejdou k mimořádnému zasedání kopřivničtí zastupitelé v zasedací místnosti anex. Na programu jednání je schválení návrhu úvěrové smlouvy - investiční úvěr ve výši padesáti milionů korun a rozpočtová opatření vyplývající z jeho přijetí, zařazení zásobníku akcí do hlavního rozpočtu města a schválení podmínek dotace ministerstva financí. Rovněž by se měla vybrat varianta, podle které by se měly rekonstruovat školní jídelny.


    [Top]    


Stíny

Dne 15. března P ČR zahájila trestní řízení k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin krádeže, kterého se dopustil pachatel tím, že od večerních hodin do rána 15. března v Kopřivnici na ul. Severní po přestřižení drátěného pletiva vnikl na pozemek vrakoviště motorových vozidel a odtud si odnesl 5 hliníkových disků kol s pneumatikami v hodnotě 5 000 Kč. Poškozením oplocení vznikla škoda 500 Kč.

Dne 16. března kolem druhé hodiny ranní požádala žena o příjezd hlídky na ulici Alšovu z důvodu rušení nočního klidu. Strážníci po příjezdu zjistili, že hudební produkce, která byla slyšet až na ulici, vychází z bytu v 5. patře. Majitel bytu byl vyzván, aby produkci ukončil, což učinil. O hodinu později se situace opakovala znovu, proto byla majiteli bytu uložena bloková pokuta, kterou odmítl zaplatit. Záležitost byla předána přestupkové komisi.

Dne 20. března v odpoledních hodinách přijala služba MP telefonické oznámení, že na ulici Štefánikově u polikliniky leží uprostřed cesty podnapilý muž a křičí, že se nechá přejet. Jednalo se o 40letého Kopřivničana. Dotyčný byl převezen do místa bydliště a záležitost bude dořešena na služebně městské policie.

Dne 21. března po 22. hodině byl kamerovým systémem spatřen před restaurací Severka mladík, který psal na chodník barvou nápis. Poté odešel směrem k ZŠ na ulici 17. listopadu. Hlídka mladíka zadržela na ulici Obránců míru. Protože nemohl prokázat svoji totožnost, byl předveden na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Jednalo se o 19letého muže z Kopřivnice. Za přestupek znečištění veřejného prostranství byla dotyčnému uložena bloková pokuta.


    [Top]    


Mladý muž se střelnou zbraní vykradl sázkovou kancelář

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli kolem patnácté hodiny vešel do provozovny sázkové kanceláře Fortuna v ‘kachlovce’ neznámý pachatel. „Pod pohrůžkou střelné zbraně přikázal pracovnici, aby si lehla na zem. Poté chytl za vlasy druhou pracovnici kanceláře, kterou odvedl k hlavním dveřím, které musela uzamknout. Vrátili se do místnosti pro personál, kde musela odemknout trezor a příruční pokladnu. Lupič vybral peníze. Ženám přikázal, aby zůstaly ležet na zemi. Při odchodu je uzamkl a klíče si odnesl s sebou,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské policie. Muž, který sázkovou kancelář přepadl, byl ve věku okolo třiceti let, střední postavy. Měl krátké hnědé vlasy a byl mírně zarostlý. Na sobě měl tmavomodrou bundu s bílými pruhy na rukávech, rifle a na hlavě modrou kšiltovku. Více jak sedmdesát tisíc korun si uložil do žluté igelitové tašky, kterou si donesl s sebou. Lupič hovořil slovensky.


    [Top]    


Pohřešovaného vyplavila voda

Š t r a m b e r k (hod) - Ve středu 17. března kolem sedmnácté hodiny bylo ve Štramberku na vodní hladině retenční nádrže nalezeno mrtvé tělo. Na místo byli přivoláni hasiči, kteří tělo vytáhli. „V mrtvém byl identifikován V. G. z Kopřivnice, který byl pohřešován od 10. února. Při ohledání těla nebyly zjištěny stopy násilí. Pravděpodobnou příčinou smrti bylo udušení z utopení. Bude provedena soudní pitva,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí severomoravské policie.


    [Top]    


Obec žádá o dotaci na parkoviště

K o p ř i v n i c e (hod) - Pracovníci kopřivnické radnice podali žádost na moravskoslezský krajský úřad a poté ji podají i na ministerstvo pro místní rozvoj, aby získali státní dotace na stavbu parkoviště na sídlišti Sever. Pokud radnice dostane finance, začne se se stavbou parkoviště, které vznikne mezi ulicemi 17. listopadu a Družební. Nové parkoviště bude mít třicet sedm míst a jedno místo bude vyhrazeno pro držitele ZTP, sjezd na něj bude z ulice 17. listopadu. Rozpočet, který zahrnuje úpravy veřejného osvětlení, terénní a sadové úpravy, demolici panelové cesty včetně projektové dokumentace, počítá s částkou 5,7 mil. korun.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Finanční úřad v Kopřivnici vychází vstříc podnikatelům a lidem, kteří sami podávají přiznání daně za rok 2003, a rozšiřuje poslední tři dny měsíce března úřední hodiny. V pondělí, úterý a středu bude pro veřejnost otevřeno od osmi do sedmnácti hodin. O hodinu méně, tedy do šestnácti hodin, bude otevřena pokladna finančního úřadu.

K o p ř i v n i c e (hod) - Do konce měsíce března musí mít občané Kopřivnice a místních částí zaplacen poplatek za komunální odpad. Lidé vlastnící nádobu na odpad platí 340 korun za osobu a rok, ostatní jsou povinni uhradit částku ve výši 370 korun. Poplatek lze zaplatit buď jednorázově, nebo ve dvou splátkách, a to v termínech do 31. března a 30. září.


    [Top]    


Preventivní prohlídky by měly být samozřejmostí hlavně u dětí

K o p ř i v n i c e (ili) - Poměrně dlouhou dobu se v médiích objevují informace o nedostatku zubních lékařů, který se bude časem, pokud nebudou přijata rázná opatření, ještě zvyšovat. Nad situací v Kopřivnici se zamýšlí zubař Jan Žárský pracující na kopřivnické poliklinice.

Přesně stanovený počet pacientů na jednoho zubaře neexistuje. Orientačně je to zhruba dva tisíce lidí. V Kopřivnici v současné době ordinuje patnáct zubních lékařů a jeden ortodontista pro rovnání zubů. Zdálo by se, že to je počet dostatečný. Z mně neznámých důvodů není.

Aby se kupříkladu nově přestěhovaní občané měli kde nechat ošetřit, existuje vnitřní dělení města podle ulic. Protože toto dělení všichni zubní lékaři disciplinovaně dodržují, každý Kopřivničan svého zubaře nalezne.

Děti školního a předškolního věku chodí na zubní prohlídky se školou nebo tam, kde je ošetřována jejich matka či otec. Zodpovědnost za zdraví svých dětí přebírají rodiče - zatím dost vlažně. Stav chrupu dětí se totiž rok od roku zhoršuje.

Se vstupem do Evropské unie zubní lékaři investují do nákupu řady přístrojů: odlučovače amalgámu, sterilizační přístroje - autoklávy, rentgenové přístroje apod. Oni by si je ale museli koupit i bez unie. Trošku jsme v socialistické minulosti technicky zaostali. Platby pacientů v ordinacích to příliš neovlivní.


    [Top]    


K mentalitě našeho národa patří odkládání návštěv zubních lékařů na poslední chvíli

K o p ř i v n i c e (ili) - Velký počet dotázaných občanů je s úrovní a péčí zubařských ošetření spokojen. Většinou si uvědomují, že chyba je v jejich nesvědomitosti a liknavosti, s kterou přistupují k preventivním prohlídkám.

Naďa A. (33 let, mateřská dovolená) - Jediným problémem, který se zubařkou mám, je, že se strašně bojím jakéhokoli zákroku. Proto návštěvu odkládám až do okamžiku, když není zbytí.

Bedřich N. (47 let, konstruktér) - Svého zubaře už mám přes dvacet let, ale s návštěvami to nepřeháním. Rozhodně nedodržuji co půl roku preventivní prohlídku. Děti k tomu manželka, i když už jsou samostatné, stále vede, ale já jim příkladem rozhodně jít nemůžu.

Karel B. (48 let, kontrolor jakosti) - Nebýt toho, že moje sestra pracuje u zubaře jako sestřička, tak bych se nemohl ani smát. Stydím se za to, ale opravdu se přednostně objednávám v případě, že mi vypadla přední korunka.

Lenka H. (19 let, studentka) - Zubařské křeslo k mým oblíbeným návštěvám nesvádí, ale díky povinným kontrolám, na které naše škola pořád drží, se k zubaři dvakrát do roka podívám. Naštěstí pro mě zůstává jenom u kontroly.

Hubert K. (72 let, důchodce) - Já už s těmi protézami půjdu do hrobu. Naštěstí mě netlačí, tak se už ani u zubaře neukážu.

Jana P. (29 let, mateřská dovolená) - Jdu dnes na návštěvu se svou čtyřletou dcerkou. Nechodí do školky, tak jdeme na preventivní prohlídku, ať už si zvyká na zubaře. Ještě ji nic netrápí, tak se nejvíc těší na jezdící křeslo a zubní zrcátko. Je to velká parádnice, tak si myslí, že se musí parádit i zoubky.

Jitka G. (51 let, pracovnice na železnici) - Promiňte, čeká mě resekce zubu moudrosti, tak mi není do řeči.

Svatava H. (36 let, asistentka ředitele) - Mít zubaře, kterému důvěřuji, to je víc než výhra v loterii. Odkládala jsem nový můstek zbytečně dlouho. Až mě zburcovaly řeči o zdražení zubních zákroků při vstupu do Evropské unie, tak jsem se k zákroku odhodlala.


    [Top]    


Začal tah skokanů zelených

V l č o v i c e (ili) - Ještě 17. března byl vlčovický rybník u fotbalového hřiště zamrzlý, ale vlivem vysokých teplot den nato roztál. Během následujících dvou dní natáhli v této lokalitě členové Občanského sdružení Hájenka dvě stě dvacet metrů zábran podél komunikace na zachycení skokanů zelených.

„V loňském roce byly v tuto dobu zábrany již postaveny a přišlo náhlé ochlazení i se sněhem a na čtrnáct dní se tah úplně zastavil,“ vzpomíná na rozmary počasí minulého jara předseda ekologického sdružení Hájenka Dalibor Kvita. První záchyt skokanů zelených byl vloni zaznamenán ve Vlčovicích přesně na den stejně jako v letošním roce, tedy 19. března. „Letos jsme už přenesli přes cestu prvních třináct jedinců,“ upřesnil Kvita.

Ekology ještě čeká spousta práce při natahování zábran u tzv. alkocesty ze Štramberka do Lichnova a hlavně v lokalitě pod štramberskou retenční nádrží, která je domovem ropuchy obecné. Poté se po dobu tahu musejí denně evidovat a hlavně přenášet zachycení jedinci na opačnou stranu komunikace, aby unikli rozježdění pod koly automobilů.


    [Top]    


Množství opravených cest letos negativně ovlivní i růst DPH

Slumeko začalo s opravou výtluků
na cestách. Do množství opravených
úseků se prý letos negativně projeví
také zvýšení DPH.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazné stopy zanechala letošní zima na silnicích ve městě. Podle Vladimíra Pustky z firmy Slumeko, která pro kopřivnickou radnici údržbu cest zajišťuje, byla zima těžká a dlouhá. „Stav silnic je o poznání horší než v minulém roce,“ potvrdil Pustka. Na opravy je přitom paradoxně k dispozici méně finančních prostředků. Zatímco vloni Slumeko disponovalo částkou 1,367 milionů korun, pro rok 2004 má na opravy cest jen 925 tisíc korun.

„Navíc z tohoto koláče ukrojí také zvýšení DPH u stavebních prací, takže o čtrnáct procent více prostředků odevzdáme na dani státu,“ řekl Pustka. Pokud se zastupitelé příští týden rozhodnou přijmout investiční úvěr, bude v rozpočtu města ještě milion korun na opravy cest, který bude podle Pustky investován s největší pravděpodobností do rekonstrukcí větších úseků na ulicích Nádražní, Zdeňka Buriana, Francouzské či Dělnické, jejichž stav je varující. Uvažuje se také o opravách určitých úseků komunikací v místních částech města, kde má být použita technologie recyklace vyfrézovaného materiálu. S izolovanými opravami velkých nebezpečných výtluků začali zaměstnanci Slumeka hned na začátku minulého týdne bezprostředně poté, co z ulic zmizel sníh.


    [Top]    


Noc s Andersenem se v Příboře bude konat již podruhé

P ř í b o r (ili) - O originální tečku za Březnem - měsícem internetu se postará Noc s Andersenem, kterou pořádá v pátek 2. dubna Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ve spolupráci s BMI sdružením a PEN klubem. Do této akce se zapojí i příborská knihovna, která tuto akci uspořádá již podruhé.

„Loni v knihovně nocovalo devět dětí, letos už máme téměř dvojnásobek přihlášek,“ těší zájem dětí vedoucí knihovny Silvii Bahnerovou. Večer bude vyhrazen hrám, soutěžím, ale i četbě. „Děti jsou natolik aktivní, že si program tvoří samy, a nečekají, co jim připravíme,“ dodala Bahnerová.

Do celorepublikové akce Noc s Andersenem se kromě českých knihoven zapojily i knihovny ze Slovenska a Polska. Mimo samostatných programů, které si připravuje každá knihovna zvlášť, mají malí účastníci možnost zapojit se do společných projektů na internetu. O své zážitky se navzájem podělí ve speciálním internetovém chatu, prostřednictvím internetu mohou skládat oslavnou báseň o Noci s Andersenem. V roce 2003 prožilo Noc s Andersenem na sto třiapadesáti místech 3 508 dětí.

Na 23. března připravuje příborská knihovna společně s novojičínským muzeem v refektáři muzea na 17. hodinu autorský večer s doktorem Uzlem o sexualitě a rodičovství.


    [Top]    


Tělocvična v sobotu patřila krasojízdě

P e t ř v a l d (ili) - V sobotu se v Petřvaldě na Moravě uskutečnil Český pohár žactva a dorostu v krasojízdě, který byl poznamenán zvýšenou nemocností. Svou momentální připravenost si mohli otestovat při kontrolní jízdě před porotou i dospělí.

V žačkách si premiérový start odbyla místní Monika Šindlerová, která obsadila 4. místo. K jízdě, kterou si dorostenka Lenka Chůdová vyjela druhé místo, měl trenér Kamil Bartůněk drobné výhrady stejně jako k jízdě zlatého Lukáše Machance. „Je to reprezentant, musí být lepší,“ podotkl Bartůněk. Pochvalu sklidil za stříbrný výkon Tomáš Kantor, který si v žácích vyjel osobní rekord.


    [Top]    


Většina knihoven mikroregionu nabízí i přístup na internet

M i k r o r e g i o n (ili) - Úsloví Březen - měsíc knihy sice vytlačilo modernější Březen - měsíc internetu, ale i tak třetí kalendářní měsíc přiláká do knihoven zpravidla více čtenářů. A to ať už z důvodu různých akcí, nebo přechodně výhodné sazby za použití internetu.

V Závišicích se čtenáři a uživatelé internetu mohou od dubna těšit na rozšíření výpůjční doby z dvou dní v týdnu na každodenní provoz. „Od března se nám podařilo zapojit internet, který chceme zpřístupnit co největšímu počtu zájemců,“ uvedl starosta Zdeněk Vajda.

Ze stejných důvodů bude rozšířena provozní doba i ve skotnické knihovně. Místo tří hodin jednou týdně bude knihovna včetně internetu přístupna třikrát v týdnu. Knihovna navíc zájemcům nabízí široký výběr časopisů, informačních letáků z regionu Poodří, turistické průvodce, cyklomapy a spoustu katalogů cestovních kanceláří.

Mošnovští se veřejného internetu dočkali minulý týden, a jak uvedl starosta Roman Máca, teprve o úpravě provozní doby jednají. Současných šest hodin jednou týdně se nejeví jako dostačující.

Knihovna v Kateřinicích je zhruba se svými čtyřmi tisíci svazky čtenářům k dispozici jednou týdně. „Děti si kromě povinné četby nejčastěji půjčují encyklopedie o přírodě, Disneyovy pohádky, foglarovky a knížky o kočkách, psech a koních,“ zhodnotila zájem nejmladší generace knihovnice Jarka Lysová, která knihy půjčuje devátým rokem.

V Trnávce je veřejnosti přístupný internet už dva roky, a to dvakrát týdně, jednou týdně se půjčují knihy. Petřvald se může pochlubit sto třiceti čtenáři, kteří si v loňském roce vypůjčili 7 061 knih. Třikrát v týdnu je otevřena knihovna v Petřvaldě, jednou týdně v Petřvaldíku.

Starosta Miroslav Drozd sice hodnotí ženklavskou knihovnu jako typicky vesnickou, ale i ta svými službami překračuje běžný rámec takovýchto zařízení. Pokud někdo potřebuje cokoli stáhnout z internetu nebo nakopírovat, vyjdou mu v knihovně vstříc. „Tato služba je nejvíce využívána žáky a studenty,“ uvedl starosta, který v současnosti řeší zpřístupnění internetu, „linka je vybudovaná v rámci státem dotované akce Internet do knihoven. Další investice do techniky, vybavení i případných prostorových úprav odhaduji na sto padesát tisíc korun, které jsou pro nás velkou položkou.“

Příborská knihovna s 926 čtenáři, z nichž 263 je mladších patnácti let, má své pobočky na Hájově a v Prchalově. Každé čtvrteční dopoledne v březnu zaškolují pracovnice na internetu zájemce zdarma a hlavně dětem je určen cyklus pohádkových úterků s četbou pohádek a hraní her.

Ve Štramberku je celý měsíc internet přístupný za poloviční sazbu jak pro čtenáře, tak nečtenáře. „To z toho důvodu, abychom umožnili nezaměstnaným najít si práci,“ zdůvodnila knihovnice Liba Bělunková, která v knihovně pořádá pro děti a žáky časté besedy.


    [Top]    


Místní kolo koštování pálenek nově doplnil vaječný koňak

Členové poroty vzali na sebe velmi
těžký úkol, neboť měli vybrat nejlepší
domácí pálenku. Hodnotit měli
přes padesát vzorků.
Foto: OÚ Skotnice

S k o t n i c e (ili) - Přes padesát destilovaných vzorků pěstitelů ovoce se sešlo v místním kole Pooderského koštování v sobotu 20. března ve Skotnici. Tři postupové kategorie - jabkovice, hruškovice a slivovice, stejně jako dvě doplňkové - nestandardní a premiérově i vaječný koňak, daly patnáctičlenné porotě pořádně zabrat. „Chtěli jsme do soutěže zapojit více žen, tak jsme soutěž rozšířili o vaječný koňak,“ vysvětlila starostka Anna Mužná. Za vítězství v této kategorii si živou slepici nakonec odnesla Barbora Kuřecová.

V žádném případě však tvrdý alkohol nebyl výhradní doménou mužů. Jejich čest obhájil Jiří Šajtar se svou hruškovicí a Radek Čapek, který v nestandardech vyhrál se svou višňovkou. Ženy bodovaly ve zbylých dvou kategoriích - Lenka Šimíčková s jabkovicí a nejlepší slivovice patřila Elišce Šeděnkové.

Bohatý doprovodný program udělal z celého odpoledne zábavné show nejen pro soutěží, ale i návštěvníky. Finále soutěže proběhne 15. května v Bartošovicích.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.