Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: otevřeno za příznivého počasí (po - pá 14 - 20, so a ne 9 - 20 hodin)

Fotbal: Vlčovice: so 28. 6. od 13.55 hod. FC Vlčovice-Mniší - FC Baník Ostrava (mistr ČR dorostu 2003 s bratry Švrčkovými v sestavě); Lubina: so 28. 6. ve 14 hod. 1. ročník v kopání jedenáctek mužů, 1. cena horské kolo

Malá kopaná: so 28. 6. v 8 hod. Turnaj OS KOVO

Turistika: ne 29. 6. Na Javorník s Klubem zdraví, sraz v 9 hod. na veřovickém nádraží


    [Top]    


Výsledky

Atletika: atletický čtyřboj pořádaný ZŠ 17. listopadu (3. 6.): nejml. žáci: 1. V. Vašica 643 b. (60 m 9,8 s; dálka 375 cm; míček 35,10 m; 800 m 3:06,0 min.), 2. L. Kohoutek 473 b., 3. T. Šmíd 343 b. (všichni ŠSK Kopřivnice); ml. žáci: 1. M. Ondrejka (ZŠ M. Horákové) 1 115 b. (60 m 8,8 s; dálka 411; míček 44,00 m; 800 m 2:45,5 min.), 2. M. Šulák (ZŠ 17. list.) 947 b., 3. M. Kontoršikov (ZŠ M. Horákové) 507 b.; st. žáci: 1. G. Lukács (ŠSK Kopř.) 1 770 b. (60 m 8,0 s; dálka 496 cm; koule 6,86 m; 800 m 2:20,1 min.), 2. P. Sopuch (ZŠ 17. list.) 1 717 b., 3. M. Plešek (ŠSK Kopř.); dorost: 1. M. Krkoška (AC N. Jičín) 2 067 b. (60 m 7,7 s; dálka 484 cm; koule 9,98 m; 800 m 2:15,9 min.), 2. J. Mrózek (ZŠ 17. list.), 3. T. Krása (AC N. Jičín) 1 664 b (60 m 7,7 s; dálka 546 cm; koule 12,13 m; 800 m NF); nejml. žákyně: 1. R. Ďurčová 1 110 b. (60 m 9,5 s; dálka 340 cm; míček 34,90 m; 600 m 2:20,8 min.), 2. N. Hradcová (obě ŠSK Kopř.) 659 b.; ml. žákyně: 1. L. Zajacová 1 293 b. (60 m 9,0 s; dálka 379 cm; míček 28,00 m; 600 m 2:14,7 min.), 2. L. Pekarová 1 221 b., 3. T. Niedwiezová (všechny ŠSK Kopř.) 1 178 b.; st. žákyně: 1. M. Vejlupková 1 051 b. (60 m 9,5 s; dálka 360 cm; koule 6,31 m; 600 m 2:31,1 min.), 2. M. Zelenková 1 012 b., 3. A. Pangrácová (všechny ZŠ M. Horákové) 833 b.


    [Top]    


Fotbalisté splnili cíl: postupují do III. třídy

Fotbalový tým Kopřivnice 2002/03:
horní řada zleva: M. Polomský,
trenér M. Svoboda, T. Petráš, P. Maslák,
P. Feilhauer, M. Buček, O. Jaroš, P. Ferst,
J. Nenutil, V. Machciník, dolní řada:
L. Hajník, P. Hala, P. Bezděk, D. Mikolanda,
A. Hanus, J. Kalich, J. Kubiš.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jfk) - Postoupit do III. třídy. I když se o tom před sezonou příliš hlasitě nemluvilo, pro kopřivnický fotbalový tým mužů to byl v sezoně jediný a jasný cíl. Na jeho splnění si zadělal na podzim a na jaře jej dotáhl k realitě. Celkem posbíral 39 bodů a druhý Petřvald B za sebou nechal o 7 bodů. O postupu rozhodl prakticky čtyři kola před koncem, kdy vyhrál v Petřvaldě a vzal mu tím vítr z plachet. Hlavně však z tříbodového náskoku udělal šestibodový.

Podzim považuje trenér Milan Svoboda za vydařenější než jaro. „Hra byla kvalitnější, což se odvíjelo od tréninkové morálky a šíře kádru. V mužstvu byla větší konkurence, vždyť přes zimu prakticky skončilo nebo odešlo sedm hráčů,“ říká trenér a dodává: „Dost měl zklamali, nejvíc asi Martin Kubiš, který hrál v základu, ale dal přednost malé kopané.“

Kromě toho je nesporným faktem, že na podzim hru Kopřivnice soupeři přečetli a na jaře většina z nich sázela na úpornou obranu. Kdo chtěl hrát fotbal, většinou propadl. „Všichni hráli ze zatažené obrany, a to je pak těžké. Na druhou stranu je pravda, že jsme některé jarní zápasy podcenili,“ přiznává kouč. Patřil k nim i domácí mač s Bordovicemi, který Kopřivnice nečekaně prohrála 0:2. Spolu s podzimní remízou 1:1 v Bernarticích patřil k tomu slabšímu.

Pouze hanit jarní část sezony ale rozhodně nelze. Vždyť právě v jarních zápasech vzniklo vysoce aktivní skóre 73:11, které svědčí nejen o řadě výrazných výher, ale i o tom, že s obranou, která není podle trenéra silnou stránkou, to není úplně špatné.

Kostru mužstva tvořili zkušení hráči - Petr Hala, Lukáš Hajník, Michal Buček, Petr Feilhauer a Tomáš Petráš. Právě s jejich přístupem i hrou byl Svoboda plně spokojen. Ke spolehlivým přiřadil i mladého stopera Petra Masláka, další hráči nastupující generace však jeho představy zcela nesplnili. „Je u nich patrná velká nevyrovnanost výkonů, hrají v tom roli zkušenosti,“ podotýká.

  

Výhrady naopak nemá k brankářům. „V tomto směru jsem jednoznačně spokojen. Nebyly zápasy, kde by zklamali,“ říká a má tím na mysli všechny tři gólmany, kteří během sezony chytali (Polomský, Bartoň, Rohan). Potěšili jej i dorostenci Hanus, Kalich a Horák, kteří na jaře mužstvu vypomáhali. „Byli jednoznačně přínosem. Herně zapadli, patřili mezi lepší hráče,“ potvrzuje.

K vydařenému řadí i pohár. V něm se Kopřivnici podařilo postoupit až do semifinále Slezského poháru, kde po velkém boji podlehla Frýdlantu. „Mrzí mě, že jsme nešli dál, hráli jsme dobře, ale cíleně ne v plné sestavě a v konci nám docházely síly,“ vrací se trenér k zápasu, v němž Kopřivnice vedla už 3:0, ale nakonec prohrála na penalty.

A příští sezona? „Nevím, na kolik bude mužstvo doplněno, jednání teprve probíhají. Něco se chystá, ale dnes ještě nevím, jak to bude,“ tvrdí Svoboda, který spolu s Dušanem Hostinským povede tým i ve III. třídě. Ta bude podle něj určitě obtížnější. „Hlavně bude více rozhodovat bojovnost a nasazení,“ je přesvědčen.

Kádr 2002/03: Polomský, Bartoň, Rohan - Petráš, Maslák, Ferst, Nenutil, Bezděk - Dražkovič, Hala, Buček, Feilhauer, Huške, Hanus, Kalich, J. Kubiš, M. Kubiš - Hajník, Jaroš, Machciník, Chalupek


    [Top]    


Volejbalisté třetí

K o p ř i v n i c e (jfk) - Třetí místo vybojovalo místní volejbalové družstvo žáků na domácím turnaji, který byl 16. června pořádán v rámci oslav 55. výročí povýšení Kopřivnice na město. Za takřka ideálního počasí se na třech volejbalových kurtech utkalo šest družstev. Figuroval mezi nimi i slovenský tým Novoť, který v měření sil každého s každým nestačil jen na Štramberk. Ten si po právu odvezl vítězství. Jediný bod, který ztratil, mu vzala Kopřivnice. Mezi vyhodnocenými jednotlivci byl i domácí Filip Komorovský, ale i ostatní hráči udělali výkony trenérům radost.

Z výsledků: KV Kopřivnice - Danzas Ostrava B 2:0, - Štramberk 1:1, - Novoť (SR) 0:2, - Frenštát p. R. 2:0, - Pržno 2:0, - Universita Ostrava 2:0. Pořadí: 1. Štramberk 11 b., 2. Novoť 10 b., 3. Kopřivnice 9 b.


    [Top]    


Oblastní přebor v tenise: maximem druhé kolo

O s t r a v a (jfk) - Uspět na oblastním přeboru v tenise bylo nad síly starších žáků místního klubu. Čtrnáctiletý Ondřej Kovalák prošel sice poměrně hladce prvním kolem, v němž vyřadil ostravského Svaka 6/0, 6/2, Michal Tyml z Přerova byl ale ve druhém kole už nad jeho síly. Kovalák prohrál 6/2, 6/0. Prognózy ovšem byly vzhledem k Tymlově výborné formě ještě chmurnější. „Vesměs se tipovalo, že Ondra neuhraje ani game. Docela se mu dařilo do stavu 4:2, pak ale dostal dvě esa, začal kazit a hrát opatrněji. Škoda ne příliš dobrého losu, věřím, že by se dostal dál,“ litoval Ondřejův otec Zdeněk Kovalák a dodal, že prorazit na oblastkách je pro hráče malých klubů velice těžké. „Je to o tréninku. Ve střediscích trénují dvakrát více.“

Druhý zástupce kopřivnického tenisového klubu Petr Hajda vypadl už v kole prvním, kde jej vyřadil 6/3, 6/2 výborný Fuglík z Přerova. Hajda si ale do Vítkovic jel hlavně pro zkušenosti, je mu totiž teprve dvanáct. Na základě výsledků si ovšem nominaci na přebor vybojoval.


    [Top]    


Žactvo se po roční pauze vrací do krajského přeboru

K o p ř i v n i c e (jfk) - Jen jedna sezona stačila fotbalovým starším žákům k návratu do krajského přeboru, z něhož se loni poroučeli do krajské soutěže. V té letos zvítězili s náskokem devíti bodů před Jablůnkovem a postup je nemine. Neprohráli přitom jediný zápas z dvaadvaceti. Ztráty měly jen podobu remíz, kterých bylo celkem pět. „To je výjimečná věc,“ chválí družstvo trenér Milan Gilar, který je vedl spolu s Milanem Herákem. Mužstvo převzal v lednu, kdy už za sebou mělo dobře rozjetý podzim. „Od začátku jsme chtěli postoupit, ale bylo to těžší, než jsem čekal. Už po podzimu jsme byli první a všichni se na nás na jaře chtěli vytáhnout. Každý zápas byl nervák do poslední minuty,“ říká Gilar.

Předností týmu byla bojovnost a kolektivnost. „Kluci byli schopni v rámci svých schopností a dovedností odvést v tréninku a zápasech maximum,“ vyzdvihuje velký klad trenér. Mančaft většinu družstev jasně přehrával a musel často hledat recept na překonání zhuštěné obrany. Ještěže měl vynikajícího koncového hráče - Jana Špačka. „Nerad vyzdvihuju individuality, ale Honza v rozhodujících momentech opravdu hodně podržel. S 26 brankami se stal nejlepším střelcem soutěže. V závěrech zápasů byl naší tajnou zbraní Petr Martinovský,“ podotýká Gilar. Skoro celé jaro postrádal v obraně kapitána Lukáše Klozíka. „Po jeho návratu se zlepšila obranná fáze. Nedostali jsme už ani jeden gól,“ připomněl zásluhy stopera trenér.

A jaké šance dává celku v župním přeboru? „Část týmu odchází do dorostu, výsledky se budou odvíjet od doplnění kádru. Je však třeba říci, že v přípravě jsme sehráli s týmy z vyšší soutěže rovnocenné zápasy, a myslím, že kluci mají na to, aby soutěž minimálně udrželi, věřím dokonce v klidné vody středu tabulky,“ uzavírá Gilar.

Kádr starších žáků 2002/03: Toman - Peroutka, Klozík, Spurný, Prchal, Pokluda, Šindler - Solanský, Perez, Rečka, Burýšek, Kalinec, Eliáš, Ostrý - Špaček, Martinovský, Tran, Pavlica

Po podzimu třetí mladší žáci na jaře neexcelovali, skončili šestí, má to však jasnou příčinu. Čtyři hráči (dva útočníci, dva záložníci) odešli do vyšších soutěží. „Chyběli nám. Dovedli hru podržet a tvořit,“ říká Zbyněk Kedroň, který se spolu s Radkem Vlčkem mužstvu věnoval, a dodává, že tým jaro odehrál v rámci svých možností. „Možná jsme po vyvedeném podzimu čekali, že budeme trochu výš, takže úplně spokojeni nejsme, ale ten zlatý střed je dobrý,“ dodává kouč. Příležitost v zápasech dostávali všichni hráči, což je pochopitelné. V kategorii mladších žáků nejde o postup, a je tak v podstatě přípravou pro již prestižní kategorii starších žáků, podle které se vše odvíjí. Velmi nadějně vypadá stávající tým, který byl posílen o čtyři hráče ze Štramberka a benjamínky. Čeká se, že by měl i ve vyšší soutěži hrát důstojnou roli.

Kádr mladších žáků 2002/03: Tandler - Břicháček, Krakovský, Vjaclovský, Kalinec, Havran - Opatřil, Štěpán, Launer, Vrtělka, Hrstka, Grossmann - Okřesík, Fajárek, Bartoň, Švancar, Horváth


    [Top]    


Házenkáři od září se sportovními třídami

K o p ř i v n i c e (jfk) - I když se kopřivnickému klubu házené letos nepodařilo proniknout mezi interligovou elitu, v oblasti mládeže mezi nejlepší v republice stále patří. A to i přesto, že na rozdíl od většiny házenkářských líhní stále pracoval ‘jen’ s doplňkovými sportovními třídami. Od září ale konečně dojde ke změně. Základní škola Emila Zátopka dosáhla ve spolupráci s klubem přidělení statutárních sportovních tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy a dosavadní handicap se tím pádem vyrovná.

„Pozitivem je, že hráčům odpadne nepopulární trénink v ranních hodinách, ale co se týče hráčského potenciálu, znovu budeme pracovat především s místními dětmi. Neznamená to tedy, že budeme centrem pro široké okolí, každopádně je to ale krok kupředu,“ říká šéftrenér sportovních tříd Miroslav Bartoň. Na rozjezd oficiálních sportovních tříd klade velký důraz. „Mé rozhodnutí plně se věnovat tomuto rozjezdu je jedním z důvodů, proč pravděpodobně nebudu v následující sezoně trénovat muže Kopřivnice,“ sděluje fakt, který není novinkou, ale dosud nebyl klubem oficiálně potvrzen.

Slabším článkem byl v uplynulé sezoně dorost, který spadl do druhé ligy. Přitom právě v něm je blízká budoucnost klubu. „Z tohoto pohledu byla letošní sezona velice chmurná a nevýrazná,“ nezastírá Bartoň. Je však optimistou. „Věřím, že nový trenér bude impulsem k tomu, aby se hráči dali dohromady jako kolektiv, a také k tomu, že udělají v přípravě všechno proto, aby se dokázali vrátit mezi dorosteneckou elitu. Znovu ale budeme muset vystačit s odchovanci, jelikož posílení je složité,“ dodává. Dejme ale slovo samotným trenérům.

Starší dorost (trenér Petr Pilch): soutěž nezvládl. Na rozdíl od podzimu, který zakončil s nulou, na jaře bodoval, tři bodíky za vítězství ve Zlíně a domácí remízu s Vítkovicemi ale rozhodně na udržení I. ligy nestačily. Tým skončil poslední s osmibodovou ztrátou na jedenácté Vítkovice. Obě družstva padají do II. ligy.

Příčiny neúspěchu vidí trenér Pilch především v nedoplnění družstva a postupném rozpadu stávajícího kádru. Soutěž v podstatě symbolicky dohráli tři hráči doplnění mladšími dorostenci. Svou roli, a to hlavně po psychické stránce, sehrálo i nedotažení rozhodujícího zápasu s Vítkovicemi do vítězného konce. Pozitiv je podstatně méně. „Oproti podzimu šel nahoru výkon Iva Hanzelky a Aleše Hinnera. Herně se zlepšili i mladší dorostenci, a to hlavně brankář Číp a Bonn s Lipovým, bohužel za cenu nevýrazných výkonů v lize mladšího dorostu,“ konstatoval trenér. První ligu se pro Kopřivnici v příští sezoně pokusí s celkem zpět vybojovat trenérské duo Mayer - Seidl. „Je to náročný cíl, ale pro budoucnost žákovských a sportovních tříd cíl nezbytný,“ podotýká Bartoň.

Kádr 2002/03: Pěček, Chromek, Polášek, Mark, Hanzelka, Hinner, Martínek

Mladší dorost (trenér Jiří Petrovič): po podzimu šesté mužstvo dorostenecké ligy nakonec skončilo deváté. „Ambice byly určitě vyšší, chtěli jsme skončit minimálně do páté příčky. Po podzimu bych bral i tu pátou. Celkově jsem tedy z umístění zklamaný,“ přiznal trenér Petrovič. Ústup z pozic byl podle něj dán současným vytížením hráčů v družstvu staršího dorostu, ale lze jej najít i ve špatném vstupu do soutěže. „Kluci si po špatném začátku málo věřili,“ tvrdí. Že na tom něco bude, prokázal mezinárodní mega turnaj Prague Handball Cup, kde se Kopřivnice spolu s Lovosicemi umístila nejlépe z českých týmů. „Začínalo se od nuly a byla tam vidina pěkného umístění,“ poukazuje na větší psychickou pohodu kouč. Z nedůvěry v lize pramenily technické chyby, kterých dokázaly využít i slabé mančafty a střed tabulky byl tím pádem velice vyrovnaný. Nejen úspěch v Praze svědčí o tom, že v mužstvu je potenciál, ale „Chce to zlepšit přístup k tréninku a psychiku,“ uzavírá kouč.

Kádr 2002/03: Číp, Sykala, Kučera - Danišek, Olšovský, Veřmiřovský, Bonn, Lipový, Jakeš, Hábovčík, Palán, Váňa, Seidl, Jahn, Krčmář, Stanislav, Novák, Valentík, Kowalik, Polášek

Starší žáci A (trenéři Petr Palán, Pavel Klím): družstvo, které bylo po podzimu na spadnutí z divize, se na jaře zvedlo. Díky spolupráci s béčkem nastalo slušné zlepšení a dvoubodová podzimní sbírka narostla na bodů deset, což stačilo k záchraně. „Samozřejmě nyní panuje vcelku větší spokojenost než po podzimu, ale že by to byla nějaká bomba, to zase ne,“ shrnuje jaro trenér Pavel Klím. Co oba trenéry mrzí, je fakt, že u stabilních hráčů A týmu nedošlo ke zvláštnímu posunu výkonnosti. „Není tam konkurence a tím pádem motivace se zlepšovat,“ krčí rameny Klím. Je však přesvědčen o jednom: „Po přechodu do dorostu většina kluků spadne na zadek a pozná, o čem to je.“ Jediný, kdo na sobě zapracoval, je podle něj brankář Prorok. „Mnohem na víc mají i další, ale nevyužívají svůj potenciál,“ dodává.

Kádr 2002/03: Prorok - Bartl, Dej, Hála, Kováč, Krása, Líňa, Palán, Socha, Trčka

Starší žáci B (trenéři Jiří Mayer, Lumír Seidl): byli suverénem oblastního přeboru. Vyhráli jej s náskokem devíti bodů, přičemž za celou sezonu ztratili pouhé tři body. O všechny přišli v Zubří. Úspěch je dílem celého kolektivu. „Družstvu byl vtisknut systém hry,“ podotýká trenér Mayer. Zvlášť chválí hráče základní šestky a gólmana. „Urban vyhrál soutěž střelců, zlepšil se výkon Šustaly, Střelce i brankáře Krhovjáka,“ říká. Rezervy týmu jsou v rychlém přechodu do útoku. Mayer to přičítá tréninku, který probíhá jen jednou v týdnu na celém hřišti. Závěr sezony mohl být možná vydařenější. I přes výborný výkon prohrála Kopřivnice ve finále oblastního přeboru s Karvinou (18:17, 20:21 - rozhodoval počet vstřelených branek na hřišti soupeře) a ani národní finále Novinářského kalamáře, kde se část týmu prezentovala, nedopadlo úplně podle představ. Úspěchem už byl sice postup do Prahy, a pátou příčku lze tedy považovat za solidní, nebylo ale tajemstvím, že celek toužil po stupních vítězů.

Kádr 2002/03: Krhovják, Krompolc - Šustala, Urban, Doležal, Mayer, Střelec, Venclík, Černý, Svoboda, Chytil, Němec


    [Top]    


Klosová se utkala s elitou na Mare Nostrum

M o n t e  C a r l o ,   B a r c e l o n a   (per, jfk) - Mare Nostrum. Pod tímto názvem se skrývá plavecká tour, jejíž atmosféru letos poprvé okusila i kopřivnická plavkyně Petra Klosová. Ze čtyř závodů, kterých se tradičně účastní špičkoví evropští i světoví plavci, startovala ve dvou.

Prvním z nich byl 10. - 11. června 21. Mezinárodní mítink v Monte Carlu. Klosová v každé ze tří disciplín obsadila shodně třinácté místo. Velkou radost udělala sobě i trenéru Vlastimíru Pernovi hned na začátku, kdy vytvořila časem 1:03,08 min. vynikající klubový rekord na 100 m motýlek. V kraulovém sprintu na 50 m už to ale tak dobré nebylo. Z rozplaveb, kde zaplavala solidních 26,78 s, postoupila do druhého kola, tam však svůj výkon nedokázala zopakovat. „Čas 27,31 s byl zklamáním pro nás oba,“ přiznal trenér. O nápravu se chtěla postarat o den později na dvojnásobné trati. Časem 57,68 s se jí opět podařilo postoupit z rozplaveb, ve finále B ale začala pomaleji a dopolednímu času se jen přiblížila (57,77 s).

Po přeletu do Španělska a dvoudenním odpočinku se Klosová postavila na start 24. Velké ceny Barcelony. Znovu si naložila porci tří startů. Prvním byla padesátka motýlek, kde zaplavala výborných 28,44 s a obsadila 11. příčku. Následně se jí povedla i dvoustovka polohově. Zde měla nejblíže k finále A, slušný výkon 2:23,31 min. ale nakonec stačil znovu ‘jen’ na béčko. V něm zvítězila v osobním a klubovém rekordu 2:22,61, a obsadila tak vůbec nejlepší devátou příčku. Posledním vystoupením byla kraulová stovka. Tentokrát Klosová do B finále postoupila těsně až šestnáctým časem 58,20 s. Ani odpoledne se jí i přes veškerou snahu nepodařilo zlepšit výkon z Monaca. Výsledných 57,92 s stačilo na 14. místo.

I přes dvě osobní zlepšení a umístění ve všech disciplínách v první šestnáctce, nebyla spokojenost s vystoupením stoprocentní. „Výkony na kraulových tratích jsou pro nás zklamáním. Vzhledem ke kvalitní konkurenci jsme očekávali určitá zlepšení,“ konstatoval Perna. Je si však vědom, že zkušenosti získané na těchto kvalitních závodech jsou nenahraditelné a jistě se zúročí v následujících letech. I když si oba účast z velké části hradili z vlastních zdrojů, bez vstřícného postoje vedení klubu a podpory firmy Chalupa a syn by bylo finančně velmi zatěžující akci uskutečnit.

Výsledky P. Klosové na Mare Nostrum: 21. Mezinárodní mítink Monte Carlo, Monaco (10. - 11. 6.): 13. 50 VZ 27,31 s (v rozplavbě 26,87 s), 13. 100 VZ 57,77 s (v rozplavbě 57,68 s), 13. 100 M 1:03,08 min. (z finále B odhlášena); 24. Mezinárodní Velká cena Barcelony, Španělsko (14. - 15. 6.): 11. 50 M 28,44 s, 14. 100 VZ 57,92 s (v rozplabě 58,20 s), 9. 200 PZ 2:22,61 min.


    [Top]    


Úspěšný pohár desetiletých

N o v ý   J i č í n (jfk) - Deset umístění v první desítce vybojovali v Poháru desetiletého žactva plavci kopřivnického Klubu vodních sportů Skokan. Největšího úspěchu dosáhla Martina Spálová, která v závodě na 50 m volný způsob doplavala sedmá. Právě ona a Michal Husták se do první desítky vešli dvakrát. Dalších šest nadějí jedenkrát.

Pohár desetiletých se stejně jako vždy konal na dvou místech. Pro Čechy tentokrát v Litoměřicích a pro Moravu a část východních Čech v Novém Jičíně. Tam startovalo celkem 124 plavců, přičemž Kopřivnice jich do boje vyslala dvacet. Umístění v první desítce jsou trenérkou plavců Petrou Kahánkovou považována za skvělá. „V tak velké konkurenci je to super,“ říká. Kromě Spálové a Hustáka ji svými výkony velmi potěšili i David Kunčar, David Kiss a Jan Gřes. „Pochvalu ale zaslouží skoro všichni, vždyť 90 procent dětí si vytvořilo osobní rekordy. Jen někteří se trochu hůře vyrovnávali se závodní trémou,“ dodává.

Pohár desetiletého žactva: z výsledků plavců KVS Skokan Kopřivnice: M. Škývarová: 11. 100 P 1:48,2; 13. 50 P 50,4; 14. 200 VZ 3:39,5; D. Kiss: 8. 100 Z 1:37,9; 12. 50 Z 45,5; D. Kunčar: 10. 50 M 47,5; 11. 100 PZ 1:39,1; 12. 50 Z 45,5; 11. 100 VZ 1:24,8; J. Gřes: 9. 50 M 47,0; 14. 50 Z 45,5; J. Pernová: 8. 100 Z 1:42,4; 15. 50 Z 47,9; P. Heuerová: 10. 100 Z 1:45,1; 11. 50 Z 46,4; M. Spálová: 7. 50 VZ 37,5; 10. 100 PZ 1:36,4; 12. 100 P 1:49,1; 15. 100 VZ 1:30,7; M. Husták: 8. 50 VZ 38,0; 9. 100 Z 1:38,6; 11. 200 VZ 3:15,6; 14. 100 VZ 1:26,2; A. Duranová: 15. 50 M 51,1; T. Mička: 10. 200 VZ 3:15,2; V. Simeonov: 11. 100 Z 1:40,4; 13. 50 VZ 39,0; F. Štrbavý: 15. 50 VZ 39,8


    [Top]    


Čtyřboj testem všestrannosti

K o p ř i v n i c e (jfk) - Základní škola 17. listopadu dala sportovně založeným žákům kopřivnických škol možnost změřit si síly v atletickém čtyřboji. Pořádala jej 3. června na antukovém školním hřišti.

Největší konkurence se sešla v kategorii starších žáků, kterou vyhrál Gábor Lukács, druhý Petr Sopuch však ztratil minimum. V kategorii mladších žáků podal velice dobré výkony Miroslav Ondrejka, mezi dívkami určitě stojí za zmínku všestrannost Lucie Zajacové. Nadání pro víceboj projevil i vynikající výškař Tomáš Krása, nedokončil však běh na 800 m a skončil mezi dorostenci jen třetí. V opačném případě by se stal suverénním vítězem.


    [Top]    


Juniorští vzpěrači se skalpem neporazitelného Havířova

H a v í ř o v (jfk) - Porazit ve vzpěračské sféře pověstně silný Havířov není jen tak. Kopřivnickému týmu juniorů se to povedlo 14. června ve 2. kole první juniorské ligy.

Za úmorného vedra, které v havířovské hale panovalo, předčil kopřivnický celek ve složení Hruškovský, Enčev, Driják, Číp, Rusek a Macháč Havířov o 29 b. Příliš zpět nezůstal ani třetí Bohumín, což svědčí o vyrovnanosti soutěže.

Trenér družstva Ludvík Kašpárek měl z porážky Havířova velkou radost. „Nevyhráli jsme nad nimi, ani nepamatuji,“ poznamenal. Nejvíce jej svými výkony potěšili Ondřej Driják (těl. hmotnost 58 kg), který v trhu zvedl 72,5 kg a v nadhozu 92,5 kg, a Tomáš Číp (těl. hm. 71 kg), jemuž se podařilo dát v trhu nad hlavu 92,5 kg a v nadhozu 115 kg (nový osobní rekord).

Vzpěrače čeká na podzim třetí kolo a po něm vyvrcholení soutěže v podobě celorepublikového finále.

Výsledky 2. kola 1. ligy juniorů (14. 6., Havířov): 1. Tatra Kopřivnice 1 290 b., 2. Baník Havířov 1 261 b., 3. ŽD Bohumín 1 235 b., 4. Lonka Příbor 1 017 b., výkon páté Slezské Ostravy se pro nedostačující počet závodníků nezapočítával. Pořadí po 2. kole: 1. Baník Havířov a Tatra Kopřivnice, 3. ŽD Bohumín, 4. Lonka Příbor, 5. Slezská Ostrava


    [Top]    


Trenérem Megasu jmenován ostravský Karel Krakovčík

F r e n š t á t  p .  R . (jfk) - Karel Neudík byl ve čtvrtek 19. června odvolán z postu trenéra prvoligového futsalového týmu Megas Frenštát. „Výsledky podle prezidenta klubu Radomíra Vávry neodpovídaly kvalitě mužstva,“ uvedl k odvolání sekretář Megasu Luboslav Kapsa. Tým měl blízko k vítězství v poháru i lize, ale ani na jeden triumf nakonec nedosáhl. „Myslím si, že jsem s mužstvem kus práce udělal a sezonu vidím jako hodně úspěšnou. Prezident klubu ale měl asi vyšší cíle než já,“ uvedl Neudík. Z odvolání neskrýval zklamaní. „Myslel jsem, že ještě rok zůstanu. Asi by to tak bylo, kdybychom vyhráli ligu,“ podotkl.

Neudíkovým nástupcem se stal Karel Krakovčík, bývalý reprezentační brankář a asistent trenéra u futsalové reprezentace. Trénoval i prvoligový tým IFT-C. Ostrava, po sloučení s Mikeskou ale zůstal bez angažmá. O jeho přijetí uvažoval prezident klubu Radomír Vávra už loni, přednost dal ale Karlu Neudíkovi. Nyní byl Krakovčík osloven znovu a na nabídku okamžitě kývl. „Jsem rád, že se po dvouleté pauze vracím k futsalu,“ konstatoval Krakovčík, který mezitím trénoval fotbalové žáky Baníku. Smlouva by mu měla platit minimálně na rok. Cíl je jasný - získat titul. „Doufám, že k tomu Megasu mé zkušenosti pomohou,“ říká nový kouč.


    [Top]    


Prestižní turnaj čtyř mužstev vyhráli fotbalisté

Házenkáři Kopřivnice měli po zápase
s pětatřicítkou Štramberka důvod
k úsměvům. Zvlášť Roman Lipový,
který dal dva góly. Celý turnaj
ale vyhráli pořádající fotbalisté.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jfk) - Fotbalový tým Kopřivnice dokázal i přes příslušnost k vysmívané druhé nejnižší soutěži, že umí. Triumfoval v nultém ročníku fotbalového turnaje, na který si pozvali místní házenkáře, hokejisty a fotbalovou ‘35’ Štramberka.

V ranních zápasech změřili síly fotbalisté s hokejisty a házenkáři se Štramberkem. Hokejisté si vůbec nevedli špatně, důraznou hrou dokázali dlouho držet čisté konto, ke konci poločasu však dvakrát inkasovali. Škoda, že Radek Rohan poté dvakrát trefil jen tyčku, vše mohlo být zajímavější. Místo toho ale Buček zvýšil na tři nula a Rohan pak už jen korigoval. „Byli jsme překvapení, že jsme s nimi byli schopni hrát. Ke konci ale docházely síly, ten čestný úspěch byl vydřený,“ přiznal Jiří Douda, velká opora hokejistů, za které si zahrál i Varaďa.

Kdo tipoval, že fotbalisté budou slavit úspěch i ve druhém dopoledním klání, velice se mýlil. Pětatřicítka Štramberka na tom byla technicky slušně, chyběla jí však fyzička, a tak jí ligoví házenkáři pořádně zatopili. Využili obdivuhodné rychlosti svých hrotů a jasným vítězstvím 5:2 si zajistili postup do odpoledního finále. „Vsadili jsme na brejky a vyšlo to. Proti místním fotbalistům to ale bude mnohem těžší. Nemáme takovou techniku,“ tušil Radim Šustala.

A měl pravdu. Pořadatelský tým je ve finále nepustil takřka k ničemu. Dokázal si poradit jak s jejich obranou, tak s rychlými přechody do útoku a zvítězil jasně 9:1. „Tak hladké jsem to s nimi nečekal, hokejisté byli houževnatější,“ podotkl po zápase kapitán fotbalistů Petra Hala. „Je to o taktice, vědí, kam si naběhnout. Navíc jsme to nezvládli ani fyzicky,“ krčil rameny házenkář Daniel Prepsl. Třetí místo vybojovali hokejisté. Radek Rohan si vynahradil nepřesnou mušku z prvního zápasu a třemi góly odsoudil štramberské fotbalisty ke čtvrté příčce.

Ať už s úspěchem nebo bez, turnaj se líbil. „Chtěli jsme, aby se družstva líp poznala, a to určitě splnilo svůj učel. Turnaj měl úspěch, jen mě mrzí, že nepřišlo více diváků. Uvažujeme o pokračování, ale jestli opravdu bude, to dnes nejsem schopný říci,“ uvedl manažer fotbalistů Miroslav Káňa.

Výsledky (hráno 2 x 40 minut): FC Kopřivnice - HC Kopřivnice 3:1 (2:0), branky: 35. Macíček, 38. a 71. Buček - 76. Rohan; KH Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk ‘35’ 5:2 (2:1), branky: 17. Hrnčárek, 29. a 80. Lipový, 61. Prepsl, 71. M. Šustala - 15. Matonoha, 74. Tichavský; utkání o 3. místo: HC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk ‘35’ 4:0 (2:0), branky: 2., 6. a 69. Rohan, 61. Sedlák; finále: FC Kopřivnice - KH Kopřivnice 9:1 (6:0), branky: 3. a 54. Kalich, 7., 61. a 63. Buček, 14. a 29. Macíček, 16. Jaroš, 33. Hajník - 73. M. Šustala (P). Sestavy: FC Kopřivnice: M. Polomský - Petráš, Svoboda, Feilhauer, Ferst, Dražkovič, Bezděk - Buček, Hala, Kalich, Mikolanda - Hajník, Jaroš, Příhoda, Pivko, Macíček. KH Kopřivnice: Vávra - Veřmiřovský, Marek, Čapka, Vala - Kličuk, Antes, Prepsl, R. Šustala - Farkaš, Hrnčárek, M. Šustala, J. Šustala, Lipový. HC Kopřivnice: Weber - Hruškovský, Navrátil, Kofroň, Juřena, T. Demel, M. Demel, Varaďa, Douda, Sedlák, Zátopek, Rohan, Pavlát, Hejč, Kladiva. TJ Kotouč Štramberk ‘35’: J. Polomský - Zátopek, Petráš, Jakubec, Pustějovský, Štěpán, Nenička, P. Šustala, Tichavský, Enčev, Matonoha, Urban, Kocurek, Kvasnička, Jurák, Škývara, Schäfer. Rozhodčí: Jan Kubáň


    [Top]    


Netradiční plavecké závody měly úspěch

K o p ř i v n i c e (ili) - Středeční odpoledne bylo vyhrazeno netradičním plaveckým závodům, které ve spolupráci s plaveckou školou uspořádalo Dětské centrum Kopřivnice a Ústav sociální péče Kopretina z Vlčovic. „Klienti našich zařízení chodí v rámci terapie plavat pravidelně, ale jen někteří splňují limity pro závodění handicapovaných dětí a mládeže,“ uvedla ředitelka centra Dagmar Jančálková.

„Naše závody jsou výjimečné tím, že se do soutěže mohou zapojit i děti, které plavat neumějí. Je to akce, která se hlavně snaží o integraci postižených dětí se zdravými, a pokud se osvědčí, uvažujeme o zavedení tradice a o rozšíření do té podoby, aby se plaveckých závodů mohly zúčastnit děti z dětských center a ústavů sociální péče z celého Moravskoslezského kraje,“ uvažovala před zahájením plavecké soutěže ředitelka.

Sedmdesát soutěžících zdravých i s postižením se rozdělilo do pěti družstev a v pěti disciplínách svedlo vyrovnaný boj. Těm, kterým zdravotní handicap neumožnil splnění úkolu samostatně, pomohli mladí plavci z plavecké školy. „Byla to skvělá přehlídka spolupráce, nadšení a zdravého soutěžení,“ okomentovala vydařené odpoledne na krytém bazéně jedna z pořadatelek Xénie Šustalová. Vyhodnocení se uskutečnilo večer na lyžařské chatě pod Červeným kamenem, kde jsou děti z dětského centra a klienti z Kopretiny na ozdravném pobytu.

„Vyhodnocení soutěže, opékání špekáčků a neformální beseda s hokejistou NHL Václavem Varaďou bylo úžasným zakončením celého dne,“ pochvalovala si spolu se všemi zúčastněnými Šustalová.


    [Top]    


V malé kopané podruhé o pohár Tatry

K o p ř i v n i c e (kmk) - Po loňské premiéře se uskuteční v sobotu 28. června na letním stadionu házené II. ročník turnaje v malé kopané O putovní pohár TATRA, a. s., Kopřivnice.

V loňském pilotním turnaji startovalo celkem pět týmů, letos je jich už dvanáct. Představí se nejen mužstva kopřivnického Klubu malé kopané, ale také týmy mimo brány našeho města a automobilky TATRA. Z přihlášených účastníků nechybí domácí FC Trappes Devills, který je ověnčen řadou turnajových vavřínů. Dále Bum Šankar, který hraje v nejvyšší městské soutěži malé kopané a se svými fanoušky vždy nabídne tu správnou atmosféru. Druhou ligu bude reprezentovat Lokomotiva Gangsters, Juventus a nováček Manšestr, který si zde odbude svůj turnajový debut. Jako první přijala pozvánku třetiligová Moravia.

Z loňska se znovu objeví hráči hokejového klubu pod vedením Libora Zátopka a také hoši Jana Müllera z městské policie. Pozvaní hosté jsou z Frýdlantu, Třince a Valašského Meziříčí. Zpestřením bude určitě vytvoření mužstva vietnamských spoluobčanů, kteří hrají a jsou registrováni v severomoravské lize velkého fotbalu.

A jak se bude hrát? Všech dvanáct týmů bylo 7. 6. nalosováno do tří základních skupin (začátek v 8.30 hodin), z kterých dva nejlepší a dva z třetích míst postoupí do vyřazovacích čtvrtfinálových utkání (od 14 hodin). Semifinálové střety začnou po patnácté hodině a týmy, které se poperou o třetí místo, i finálovou dvojici bychom měli znát před šestnáctou hodinou.

Závěrečné vyhodnocení proběhne okolo 17. hodiny, kdy bude zakončen i celodenní doprovodný program pro děti a mládež, o který se v areálu postarají pořadatelé: sportovní komise při PV OS KOVO TATRA, a. s., ve spolupráci s Klubem malé kopané.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.