Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vedení Tatry čelilo ostré kritice drobných akcionářů

K o p ř i v n i c e (dam) - Zprávu o loňské víc jak šestisetmilionové konsolidované ztrátě společnosti a návrh na její vypořádání schválili přesně před týdnem její akcionáři. Pro se vyslovilo bezmála pětasedmdesát procent majitelů Tatry a pouze necelá tři procenta akcionářů hlasovala proti. I když výsledek hlasování by ilustroval spíše klidný průběh valné hromady, opak je pravdou. Několik drobných akcionářů podrobilo management i statutární orgány společnosti tvrdé kritice.

Nejdál v tomto směru zašel drobný akcionář automobilky Alexandr Seidel, který obvinil představenstvo Tatry z úmyslného zkreslování výsledků firmy, podle jeho slov je totiž už poměrně blízko doba, kdy bude Tatra nucena zákonem sama na sebe prohlásit konkurz. Jednacím sálem ale zněla i prohlášení o tunelování společnosti, úmyslném snižování jejího majetku, neschopnosti amerických majitelů investovat do společnosti potřebné finanční prostředky a o neschopnosti vedení. K postupné likvidaci firmy podle některých vystupujících akcionářů přispívají i lidé ve vedení Tatry svými vysokými platy. Ty byly sice podle prohlášení zástupců představenstva sníženy, i tak si však topmanagement Tatry letos rozdělí víc jak sedm a půl milionu korun, další peníze pak společnost zaplatí za povinné odvody z mezd svých šéfů.

Konsolidovaný hospodářský výsledek, který Tatra svým akcionářům oficiálně předložila, činil minus 621,636 milionů korun. Na tomto vysoce záporném výsledku se podle předsedy představenstva Tatry Zbyňka Keislera nejvýznamněji podílelo především výrazné posilování koruny vůči americkému dolaru a také drtivý propad prodejů na tradičním trhu v Rusku. Meziroční pokles průměrného kurzu o téměř 14 procent prý znamenal pro Tatru výpadek v tržbách v celkové výši 424 milionů korun. Prodej tatrovek na ruském trhu meziročně poklesl o víc jak 94 %. „Příčiny tohoto poklesu spatřujeme zvláště v pozastavení realizace některých státních zakázek a ve změně priorit financování u našich zákazníků vlivem kolísání cen ropy. Tento náš tradiční trh v uplynulém roce zůstal hluboko za našimi potenciálními možnostmi,“ konstatoval předseda představenstva a obchodní ředitel Keisler. Celkově však Tatra prodala o 74 vozů více, a v Indii dokonce došlo k téměř stoprocentnímu nárůstu prodeje.

Výroční zpráva Tatry uvádí velmi zajímavé údaje také o zaměstnancích. Ti si prý vloni průměrně vydělali o 781 korun více než v roce 2001 a jejich průměrná mzda činila 16 456 korun. Produktivita práce přitom vzhledem k poklesu tržeb klesla o šedesát procent. Také to někteří akcionáři kritizovali. Podle předsedy odborů a člena dozorčí rady v Tatře Antonína Valáška byl ale růst mezd úměrný.

„Průměrný měsíční výdělek v Tatře je téměř o 1 500 korun nižší než u jiných výrobců automobilů v České republice,“ bránil se odborový předák. Jeho slova však některé akcionáře neuklidnila.

„Jsem pro to, aby mzdy rostly jak u řadových zaměstnanců, tak u manažerů, ale firma si na to musí vydělat,“ prohlašoval drobný akcionář Ivan Telařík.


    [Top]    


Učiliště a průmyslovka byly spojeny

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě poslední učně v rámci své samostatné existence vyřadilo minulý pátek místní SOUS. Den předtím, ve čtvrtek 19. června, totiž krajské zastupitelstvo rozhodlo o sloučení učiliště se sousední průmyslovkou. Od 1. září letošního roku tak budou obě zdejší střední školy fungovat jako jediný celek pod předlouhým názvem Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice.

Sloučení obou škol bylo odhlasováno až napodruhé. Při prvním hlasování na konci března neprošlo spojení o jediný hlas. „Já jsem sloučení obou škol vždy podporovala. Hovoří pro něj velmi pádné argumenty a bude ve prospěch kvality vzdělávání a studentů obou škol,“ tvrdí náměstkyně hejtmana, zodpovědná za oblast školství, Jaroslava Wenigerová a dodává, že první neschválení bylo zapříčiněno lobbingem lidoveckého senátora Jaroslava Šuly. Tentokrát se pro sloučení vyslovila naprostá většina krajských zastupitelů.

Proti byli pouze komunisté. Záměr spojení obou škol nebyl podle Wenigerové motivován jen ekonomickou výhodností. „Naprosto vylučuji to, co se nám někteří snaží podsouvat, že jde víceméně jen o úsporu jednoho ředitelského místa. Kdyby tomu tak bylo, tak by se jakékoliv spojování nevyplatilo,“ prohlásila hejtmanova zástupkyně.

Na průmyslové škole bylo rozhodnutí kraje přijato poměrně chladně. „My jsme očekávali, že to tak dopadne. Dokonce jsme už ve spolupráci s učilištěm dělali jisté přípravné kroky, aby pak při spojení nevznikl žádný problém,“ řekl ředitel průmyslovky Jaroslav Ponec. Příliš sdílný nebyl ani šéf učiliště Antonín Šugárek, který nebyl zastáncem spojování. „Zřizovatel má právo si ve své škole dělat, co chce. My budeme jeho rozhodnutí respektovat a už tento týden musíme začít spolupracovat, ať dobře organizačně připravíme příští školní rok,“ konstatoval pouze. Každopádně nový školní rok je prý v obou školách připravován samostatně. Ke změnám prý dojde jen v obslužném úseku, kde budou zrušeny duplicitní funkce, ale pedagogové ani studenti by údajně sloučení neměli nijak pocítit.

Zatím není známo, kdo nově vzniklý vzdělávací komplex povede. Prozatímním řízením spojených škol kraj pověří jednoho ze stávajících ředitelů a už tento týden zahájí přípravné kroky pro vypsání konkurzního řízení. Platná vyhláška o konkurzu však vylučuje, aby byl nový šéf školy vybrán ještě před začátkem školního roku 2003 - 2004.


    [Top]    


Hospodaření města vloni skončilo s přebytkem

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci dnešního jednání zastupitelstva budou jeho členové schvalovat závěrečný účet města Kopřivnice za loňský rok. Ve smyslu rozpočtové skladby a výkazu o plnění rozpočtů obcí k 31. prosinci 2002 skončilo hospodaření města přebytkem ve výši 28 546 700 korun.

Výsledek hospodaření odpovídá aplikaci rozpočtové sklady na hospodaření obce a je rozdílem mezi vlastními příjmy a vlastními výdaji v běžném roce po vyloučení převodů mezi účty města, čerpání a splácení cizích zdrojů - úvěrů, půjček - a zapojení zdrojů peněžních prostředků z minulých období. Vzhledem k tomu, že hospodaření města je v současnosti podstatně ovlivněno splácením úvěru, je nutné, aby vlastní příjmy byly vyšší než vlastní výdaje.

Rozhodující podíl příjmové stránky rozpočtu města představovaly vloni daňové příjmy, jejichž inkasovaný objem se ve srovnání s rokem 2001 meziročně zvýšil o 8 procent. Rozpočet města ve vztahu k uvedeným daňovým příjmům byl přitom stanoven ve výši 133 900 000 korun, a byl tak ve skutečnosti překročen o 8 741 700 Kč. Vyšší daňové příjmy byly příznivě ovlivněny zejména v závěru roku 2002 zvýšeným inkasem daní sdílených se státním rozpočtem, zejména daněmi z příjmu právnických osob. Tato skutečnost příznivě ovlivnila celkovou bilanci města a zůstatek finančních prostředků k 31. prosinci 2002, který byl využit při přípravě rozpočtu na letošní rok.

Pro informaci lze uvést, že v přepočtu podle počtu obyvatel a koeficientu velikostní kategorie obce se podílíme na celostátním výnosu daně příjmů finančního odboru ze závislé činnosti, ze samostatné výdělečné činnosti, daně z příjmů fyzických osob vybírané srážkou zvláštní sazbou, daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty, tzv. sdílené daně. Výlučnými daňovými příjmy města zůstává třicet procent daně z příjmů fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti podle sídla plátcovy pokladny a sto procent výnosu daně z nemovitostí.

Na uvedeném inkasu se nejvíce podílela daň z přidané hodnoty ve výši 52 670 400, daň z příjmů právnických osob - 33 884 300 a daň fyzických osob ze závislé činnosti - 32 361 000 korun. Daňové příjmy města jsou závislé na daňových příjmech státního rozpočtu a platí pravidlo, že v případě problémů státního rozpočtu s inkasem daňových výnosů bude mít problémy i rozpočet města. Dotace se na zdrojích rozpočtu podílejí ve výši 132 423 200 korun. V porovnání s rokem 2001, kdy byly inkasovány ve výši 119 333 200 Kč - došlo k jejich nárůstu téměř o jedenáct procent.

Výnos z místních a správních poplatků se na zdrojích rozpočtu podílí ve výši 14 860 300 korun. V porovnání s rokem 2001 došlo k jejich nárůstu o 22,5 procent. Významnou položku v rámci poplatků představuje místní a správní poplatek za výherní hrací přístroje v celkové výši 4 459 400 korun. Ve srovnání s rokem 2001 jde o mírné zvýšení o 4,5 procent. K výraznému zvýšení došlo u poplatku za komunální odpad, kdy město inkasovalo 6 866 800 korun, což je o 24,5 procent více v porovnání s rokem 2001.

Vlastní nedaňové příjmy města ve výši cca 17 374 200 korun jsou tvořeny příjmy města ze školkovného, stravného, městské policie, z běžné činnosti odborů, z pronájmu majetku apod., přičemž ve srovnání s rokem 2001 zaznamenaly pokles o 2 872 500. Půjčky a úvěry nebyly do zdrojů rozpočtu v roce 2002 zapojeny. Kapitálové příjmy byly dosaženy ve výši 17 736 000 korun a ovlivněny byly zejména příjmy z prodejů bytů, nebytových prostor, pozemků a doplatkem za akcie České spořitelny, a. s. Ve srovnání s rokem 2001 došlo k poklesu o 57 procent, což je obecný trend.

Současně byl zapojen do rozpočtu města zůstatek finančních prostředků z roku 2001 ve výši 49 738 900 Kč a prostředky z odpisů majetku v bytové oblasti a z převodu hospodářského výsledku vedlejší hospodářské činnosti (bytového hospodářství z roku 2001) v celkové výši 9 420 700 Kč. Do zdrojů fondu oprav a modernizace bytového fondu (FOMBF) byla převedena částka 14 100 000, do sociálního fondu 670 tisíc a do fondu rozvoje a rezerv 286 600 korun.

Běžné výdaje rozpočtu - pravidelně se opakující výdaje v oblastech zajišťovaných městem jsou ve výši 256 784 500 korun a ve srovnání s rokem 2001 vzrostly o 14 769 800 Kč. Nárůst je zejména ovlivněn zvýšením běžných výdajů odborů a zařízení města v oblasti údržby a oprav majetku apod. a byl umožněn vyššími daňovými i dotačními příjmy města. Investiční kapitálové výdaje ve výši 49 612 100 Kč jsou reprezentovány zejména výdaji na realizaci Průmyslového parku Kopřivnice a dalšími výdaji, které jsou soustředěny v rozpočtu odboru MSR a rozpočtu odboru bytového hospodářství. Dluhová služba dosáhla výše 30 670 100 Kč, ve srovnání s rokem 2001 se zvýšila o 4 286 400 Kč, což bylo ovlivněno jednorázovou splátkou státní půjčky, která byla zdrojem FOMBF.

Celková zadluženost města, tj. nesplacené půjčky a investiční úvěr, byla k 31. prosinci 2002 ve výši 55 414 700 korun. Ve srovnání s rokem 2001 se snížila o 27 781 100 korun a průměrná zadluženost na jednoho obyvatele města tak činí 2 300 korun.


    [Top]    


Radní hodnotili granty, které vloni radnice podpořila

K o p ř i v n i c e (hod) - Hodnocením grantů za rok 2002 se na své schůzi zabývali členové rady města. V loňském roce město podpořilo osm projektů částkou sto osmdesáti třemi tisíci čtyřmi sty korunami. Největší příspěvek obdržel Miroslav Hofmann, a to šedesát tisíc korun, na natočení dokumentárního filmu o městě Kopřivnice a jeho nejbližším okolí. „Dokument bude mozaikou místopisných, přírodních, kulturních a historických zajímavostí a souvislostí. Projekt je dlouhodobý a bude ukončen až v letošním roce,“ uvedla Lenka Heráková, pracovnice odboru školství, kultury a sportu, mající na starosti granty.

Keramický kroužek ze Základní školy sv. Zdislavy získal od města tři tisíce korun na projekt s názvem Radost, jehož cílem bylo zpříjemnění prostředí Střediska následné lůžkové péče v prostorách polikliniky v Kopřivnici.

„Děti na projektu pracovaly půl roku a práce byly zakončeny společným setkáním malých autorů s pacienty zařízení a oficiálními představiteli města při slavnostním předání výtvarných dílek,“ dodala Heráková.

Na recesní výstup v nočním úboru na Javorník obdržel grant ve výši pěti tisíc korun Aleš Jarolím. „Realizátoři projektu obdrželi od agentury Dobrý den z Pelhřimova certifikát o vytvoření českého rekordu ‚Největší počet účastníků na výletě v nočním úboru’, kdy sto deset lidí oblečených do pyžam absolvovalo čtrnáctikilometrový pochod na Javorník,“ sdělila k projektu pracovnice odboru školství.

Dům dětí a mládeže Kopřivnice získal od města sedmadvacet tisíc korun na popularizaci zříceniny hradu Šostýna a blízkého okolí na projekt Strašidla na Šostýně anebo konec léta na hradě. Z pohledu organizátorů i pracovníků města se jednalo o úspěšný projekt, na jehož organizaci se podílelo šestadvacet osob, kdy desítky pohádkových postav přivítaly na zřícenině čtyři sta osmnáct účastníků akce.

Padesátitisícový příspěvek obdržel Hockey club Kopřivnice na šest akcí, které se uskutečnily vloni 27. června v rámci akce nazvané HC dětem.

Výstavu dětských prací na Fojtství v Kopřivnici pořádanou Základní školou Alšovou podpořilo město částkou pěti tisíc korun. Školáci vystavovali své práce na téma: Kopřivnice - minulost, budoucnost a přítomnost očima dětí a S pohádkou kolem světa. Organizátoři chtěli, aby si děti posílily identitu se svým rodným městem.

Na dvoudenní festival krátkých filmů Kopřivnické kraťasy 2002, které pořádala firma Ludvík Moravia, s. r. o., přispělo město grantem ve výši dvaceti tisíc korun.

Občanské sdružení Máš čas získalo od města příspěvek ve výši 12 400 korun na grant s názvem Dny romské kultury. „Jednalo se o sérii čtyř kulturních akcí s romskou tematikou včetně vystoupení romských umělců. Cílem projektu bylo posílení sounáležitosti minoritní skupiny s městem a jeho majoritní skupinou obyvatel. Cílovou skupinou byla kopřivnická veřejnost,“ dodala Lenka Heráková.


    [Top]    


V klubu se utkali in-line bruslaři se skateboardisty

Součástí prvního minimistrovství
místního skateboardového areálu byla
i exhibice, při níž mladík na kole
přeskočil 7 lidí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedenáct soutěžících a podle odhadů pořadatelů zhruba sto padesát diváků přilákal minulý pátek In-Line and Skate Day. Akce, která byla prvním minimistrovstvím kopřivnického skateparku v klubu Kamarád, byla první svého druhu v jeho pětileté existenci. „Kluci, kteří sem chodí jezdit, sami přišli s myšlenkou, že by se něco podobného mělo uspořádat. Původně jsme soutěž připravovali už vloni v říjnu, tehdy však akci překazil déšť,“ řekl programový pracovník klubu Kamarád Michal Raška.

In-line bruslaři stejně jako jezdci na skateboardu se utkali ve dvou kolech street stylu a skoku vysokém. Na bruslích si v obou případech vedl nejlépe Martin Hlinka, mezi skatery si v jízdě na umělých překážkách nejlépe vedl Pavel Rožnovský, ve skoku byl ale výkonem 70 centimetrů pokořen Michalem Staňkem.


    [Top]    


Chovatelé z Novojičínska poprvé vystavovali své koně v Kopřivnici

Na sobotní výstavě koní
na Bubla City ranči se představilo
pětačtyřicet klisen.
Jejich kvalita byla podle odborníků
velice dobrá.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Milovníci koní z řad laiků i odborníků zaplnili minulou sobotu plochu Bubla City ranče. Důvodem zvýšené koncentrace koňáků v areálu situovaném u výjezdu z města směrem na Závišice bylo konání výstavy koní Moravskoslezského kraje. Tento název byl výstavě přisouzen i přesto, že velká většina vystavovaných koní pocházela ze stájí členů novojičínského regionálního spolku chovatelů koní, který byl pořadatelem akce.

Výstava, na které si chovatelé navzájem předvádějí své chovatelské úspěchy, se opakuje každoročně, do Kopřivnice ale zavítala poprvé. „Tento vznikající ranč svými rozměry odpovídá daným požadavkům. Navíc naše kolbiště je největší v celém okolí, a i to byl zřejmě jeden z důvodů, který rozhodl o přesunu výstavy z novojičínského Hermelín ranče k nám,“ tvrdí majitel Bubla City Radim Kuboš, kterého prý přípravy akce zaměstnaly natolik, že nebyl schopen připravit své vlastní koně k prezentaci na výstavě.

Diváci, kterých se sešlo na pět stovek, však o nic nepřišli. Jim a porotě se totiž na kolbišti ve třech kategoriích představilo pětačtyřicet koní. Pro odborníky byla nejdůležitější skupinou kategorie tříletých klisen, nechybělo však ani předvedení klisen čtyřletých a starších a laicky velmi vděčná soutěž klisen s hříbaty. Mimo soutěž se mohli přítomní podívat na několik chovných hřebců.

Zatímco lidé za ohradami se kochali pohledem na ušlechtilá zvířata, odborná porota v jejím středu měla plné ruce práce. „Určujeme chovnou a exteriérovou hodnotu koně. Posuzuje se také jeho pohyb v kroku a klusu,“ naznačil nejdůležitější kritéria výběru porotce František Horník.

To, co bylo v sobotu v Kopřivnici k vidění, však nezklamalo ani odborníka jeho formátu. Úroveň chovných koní v novojičínské oblasti prý rok od roku stoupá. Regionální spolek chovatelů koní v Novém Jičíně sdružuje přibližně sedmdesát chovatelů, v jejichž stájích je 150 až 200 koní. Výstava, která před týdnem proběhla v Kopřivnici, patří k největším, není však jedinou akcí, kterou organizuje. Hned v sobotu 28. června totiž v Rybí proběhne tradiční Rančerský den.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.