Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ochotníci z Kotouče zahrají Golema V&W

Š t r a m b e r k (dam) - První letošní premiéru si na zítřejší večer naplánovali ochotníci z divadelního spolku Kotouč Štramberk. Od devatenácti hodin a třiceti minut budou v amfiteátru Pod věží uvádět hru Voskovce a Wericha Golem.

„Hra je mírně upravená, režijně krácená. Vypustili jsme některé věci, které už dnes nejsou aktuální a naopak některé jsme do hry přidali,“ prozradila režisérka inscenace Pavla Jurková. Součástí představení, které bylo ve značně upravené verzi převedeno do filmu Císařův pekař a pekařův císař, jsou také písničky Jaroslava Ježka, a ty nebudou chybět ani ve štramberském nastudování. Taneční čísla, která se měla v Golemovi rovněž objevit, nakonec vypadla.

V titulní roli Golema diváci uvidí Ivana Jakubce. Pracha a Popela, původně postavy Voskovce a Wericha, zahrají Jiří Navrátil a Ondřej Šimíček. Císaře Rudolfa ztvární Josef Hrček.


    [Top]    


Štramberk v sobotu opět ožije vzpomínkou na Buriana

Š t r a m b e r k (dam) - Slavnostnější než obvykle bude nastávající víkend v sousedním Štramberku. V sobotu a v neděli totiž proběhnou Dny města, které kromě řady jiných akcí nabízí také celý pytel kulturních podniků.

Kromě toho, že v sobotu od jedenácti do tří bude dominanta města Trúba v obležení strašidel z řad dětského divadelního souboru, bude první den slavnosti věnován především osobě Zdeňka Buriana. Dny města se totiž termínově shodují s tradičním setkáním obdivovatelů umění tohoto malíře pod názvem Siddie Burka. Program zahajuje už v osm ráno sběratelská burza, na které jsou k dostání především knihy, na kterých se Burian nebo příbuzní autoři podíleli. Na třináct hodin je pak plánována vernisáž v Burianově muzeu nazvaná Divy prasvěta. Expozice, která čerpá především ze sbírek Památníku národního písemnictví, depozitářů Muzea Novojičínska a soukromých sbírek, je tematicky navázána na letošní sté výročí narození známého paleontologa a vědeckého popularizátora Josefa Augusty. „Především je na výstavě kompletní soubor ilustrací ke knize Zavátý život, která je prvním společným dílem tandemu Augusta - Burian. Návštěvníci se ale mohou těšit také na soubor obou variant ilustrací knihy Lovci jeskynních medvědů či ukázky první odborné publikace Divy prasvěta, podle které má letošní výstava také svůj název,“ láká do muzea organizátor celého sympozia ‘burianologů’ Aleš Durčák. Ve čtrnáct hodin naváže dvouhodinová přednáška známého cestovatele a záhadologa Arnošta Vašíčka, který bude mluvit o svých výpravách Po stopách dinosaurů například do amazonských pralesů. Od pěti se pak na cestu za pravěkými zvířaty mohou vydat úplně všichni, v kině bude totiž promítnut slavný snímek Karla Zemana Cesta do pravěku. Uvedení tohoto na svou dobu revolučního trikového filmu v rámci letošní Siddie Burky je pro jeho mnohé milovníky jedinečnou příležitostí vychutnat si jej na plátně a ne pouze na televizní obrazovce.

V sedm hodin večer se dění přesune do amfiteátru Pod věží, kde bude premiérově před domácím publikem koncertovat čtyřčlenná kapela Radeg. Kvarteto muzikantů ve složení kytara, baskytara, bicí a klávesy funguje zhruba rok a její repertoár se dá zařadit do středního proudu. Po skončení vystoupení den na náměstí uzavře ohňová show.

Nedělní pokračování Dnů města zahájí o půl druhé štramberský dechový orchestr, který v průvodu a v doprovodu kutnohorských mažoretek projde z náměstí až do Národního sadu. Tam bude program pokračovat krátkým vystoupením tanečního souboru domu dětí a ve tři hodiny promenádním koncertem novojičínských Not a pomlk. Na úplný závěr pak bude hrát lichnovská dechovka Javořinka, která nahradí původně plánovaný Big Band.


    [Top]    


Nokturno uvítalo léto a znovu pomohlo dětem

Š t r a m b e r k (dam) - Právě v okamžicích, kdy se vlády ujímalo astronomické léto, začala znít štramberským amfiteátrem Pod věží hudba. Nokturno, které tentokrát spojilo pořádající Sdružení hudebníků dechového orchestru města Štramberka a novojičínský orchestr Josefa Pavla Vejvanovského, bylo již čtvrté v pořadí a stejně jako všechna předcházející mělo i ono charitativní podtext. Na dobrovolném vstupném se vybralo

5 768 korun, další výtěžek pak přinese ještě prodej občerstvení. Všechny vybrané prostředky budou předány Dětskému domovu v Novém Jičíně a využity pro letní aktivity jeho svěřenců.


    [Top]    


V Příboře se chystá Revival fest

P ř í b o r (dam) - Red Hot Chili Peppers, The Beatles, Pearl Jam či Metallica, taková zvučná jména jsou na programu festivalu, který se do příborského amfiteátru připravuje na první červencovou sobotu. Jmenované kapely festivalovému publiku pochopitelně nepředstaví osobně, ale v zastoupení svých revivalových napodobovačů. Po loňském úspěchu nabízí druhý Radostný Revival-fest celkem dvanáct vystupujících kapel. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na imitátory Robbieho Williamse, Jimmyho Hendrixe a kapelu Walda & Gang napodobujícího Waldemara Matušku.

Z kapel se předvedou The Beatles z Kladna, Whitesnake, prostějovská Metallica či opavský Pearl Jam. Českou muziku budou na festivalu zastupovat revivaly rockových kapel Kabát, Katapult a Arakain. K deseti novým účastníkům se přidají také Red Hot Chili Peppers a The Cranberries, kteří patřili k tomu nejlepšímu, co nabídl minulý, premiérový ročník. Největší lahůdkou letošního ročníku by podle hlavního organizátora Karla Rubáče z agentury Radost měli být The Beatles z Kladna. „Jsou z českých Beatles revivalů jednoznačně nejlepší, a to nejen svou muzikou, ale také dokonalou image, začínající účesy a končící originálními botami. Jejich věrnost předloze dokumentuje také účast kapely na loňském Beatlefestu v Argentině,“ tvrdí šéf festivalu.

Novinkou letošního festivalu bude taneční stan, ve kterém se již od začátku akce ve dvanáct hodin budou střídat dýdžejové hrající muziku šedesátých až devadesátých let.


    [Top]    


Janáčkovy Hukvaldy se těší velkému zájmu posluchačů

Po deseti letech se na program
mezinárodního hudebního festivalu
Janáčkovy Hukvaldy vrátily
Příhody lišky Bystroušky. Inscenaci
přivezlo olomoucké Moravské divadlo.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y  (dam) - Na výbornou vyšel letos organizátorům start mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Už páteční repríza nejúspěšnějšího loňského představení Vojny Emila Františka Buriana vyprodala hradní prostory, ve kterých byla uváděna. Sobotní zahajovací koncert se pak těšil nemenšímu zájmu. Podvečerní uvedení Příhod lišky Bystroušky v amfiteátru hukvaldské obory pak navštívilo rovněž mnoho diváků. Jedna z nejznámějších Janáčkových oper se na festival vrátila přesně po deseti letech, a to v nastudování Moravského divadla z Olomouce.

Organizátoři jsou pochopitelně zájmem diváků potěšení, ředitelka festivalu Radmila Kotterbová však jejich zvyšující se počet rozhodně nepřičítá pouze stanovení jednotného padesátikorunového vstupného na jakoukoliv produkci. „Myslím, že si kulturní veřejnost za těch deset let zvykla, že tady existujeme a že děláme velmi pěkné a kvalitní věci,“ komentovala růst zájmu publika Kotterbová. Její slova o kvalitě potvrzuje také program festivalu pro další dny. V sobotu v šestnáct hodin bude na hradě uvedena festivalová premiéra komorní opery Josefa Zámečníka Le Serrurrier (Zámečník). Tentýž den v osmnáct hodin ožije amfiteátr tancem v podání Pražského komorního baletu v programu náš Leo Eugen Janáček I. O nedělní kytarový koncert Solisti di Praga a Lubomíra Brabce byl obrovský zájem již v předprodeji a pozadu nezůstává ani vystoupení vynikající harfistky Jany Bouškové naplánované na pátou hodinu odpolední.


    [Top]    


Puls promítne Brabcova Krysaře

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmovým přepisem Krysaře začíná v kině Puls další promítací týden. Snímek scenáristy, režiséra a kameramana F. A. Brabce bude plátno kopřivnického kina okupovat během všech odpoledních představení od čtvrtka až do pondělí. Nápad natočit v Čechách velmi populární příběh vycházející s temné germánské legendy o muži, který trestá hřích svou podmanivou hudbou, by nebyl nijak jedinečný. Brabec ho však okořenil honbou za rekordem, rozhodl se svůj film natočit klasickou technologií během pouhých čtyřiadvaceti hodin, a zapsat se tak do Guinnessovy knihy rekordů. Krysař, jehož natáčení se odehrávalo mezi loňským Silvestrem a letošním Novým rokem, těží ze zvláštní poetiky poslední noci roku. Postavy neustále aktuálního příběhu se pohybují v ulicích Prahy v jakémsi podivném bezčasí. Titulní roli Krysaře ztvárnil Petr Jákl známý spoluprací s hollywoodskými filmaři. V roli Agnes diváci uvidí Ester Geislerovou a Kristiána hraje Richard Krajčo.

Dnes, zítra a také v sobotu večer bude patřit kino filmu Femme Fatale režisérské legendy Briana De Palmy. Ten ve svém filmu se záměrně krkolomným a rafinovaným dějem ukazuje, že na plátně kina je možné téměř vše. Hlavní postavou filmu je půvabná zlodějka, která si usmyslí ukrást během zahajovacího ceremoniálu filmového festivalu v Cannes šperk v hodnotě 10 milionů dolarů a zmizet s ním i svým komplicům. Ve snímku hrají Rebecca Romijn-Stamosová a Antonio Banderas. Přelom června a července bude v kině patřit americkému dramatu 25. hodina. V tomto příběhu, který se odehrává během jednoho jediného dne, líčí režisér Spike Lee nezáviděníhodný osud Montho Brogana (Edward Norton). Ten se živil v New Yorku jako drogový dealer a byl dopaden. Za jeden den má nastoupit do vězení, aby si odpykal sedmiletý trest.

Příznivci bojového baletu Jackieho Chana se prvního a druhého července dočkají pokračování úspěšného snímku Tenkrát na východě. Tentokrát se Rytíři ze Šanghaje budou rvát v prostředí viktoriánského Londýna.


    [Top]    


Bartness bude v půlce srpna

K o p ř i v n i c e (dam) - Organizátoři festivalu Bartness změnili termín jeho pořádání. Zatímco pouťový víkend, který byl vybrán vloni, letos pro sebe zabrala plochá dráha, poslední prázdninový pátek a sobotu zase bude letní stadion patřit fotbalovému turnaji. „Nakonec jsme se definitivně dohodli na termínu 15. srpna,“ řekl Lukáš Lešinský z pořádající agentury Nora production s tím, že šestnáctý srpen bude patřit tanečnímu podniku Red Stone Sound Systém. Podle jeho slov by opětovná změna termínu neměla nijak poznamenat předběžně oznámený program festivalu. Ve hře je snad jen výměna tria -123 minut za kapelu Vohnout.


    [Top]    


Svátek hudby lákal do centra dost lidí

Mezi jinými muzikanty se kopřivnickému
publiku v rámci oslav Evropského svátku
hudby představil také známý
ostravský bluesman Pepa Streichl.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V předstihu slavila letos Kopřivnice Evropský svátek hudby. Na akci, která nabízí gratis v centru města řadu koncertů, si lidé po dvou předešlých ročnících již zvykli a návštěvnost byla velmi slušná. Každému jednotlivému koncertu přihlíželo víc jak sto lidí, večerní vystoupení byla navštívena ještě silněji a celkem se podle odhadů pořadatelů před pódiem vystřídalo asi sedm stovek posluchačů.

Už od devíti hrály pro své vrstevníky Ogaři a Baby (OG&BA) ze Základní školy - náměstí a Petrklíč z Alšovky. Jen hraní druhé školní kapely poznamenal krátký déšť, při ostatním programu už ale pořadatelům počasí přálo.

Odpoledne zahajoval žákovský Big Band z MIS music a Spirituál Kvartet. Přiznivce fúzí folku a folkloru pak dozajista potěšil Tomáš Kočko s Orchestrem, milovníky klasického folku zase duo Žamboši. Novou tváří pro místní publikum byla písničkářka Žofie Kabelková, která vystupovala ještě v doprovodu dalších dvou muzikantů. Její písničky ochucené esencí jazzu či šansonu zabraly příjemnou třičtvrtěhodinku. Sama písničkářka si myšlenky Evropského svátku hudby považuje. „Myslím, že taková věc rozhodně má smysl. Muzika lidem pomáhá a vzdaluje je od toho obyčejného, všednodenního života. Navíc tahle akce je taky o setkávání muzikantů. Já jsem se tu s několika kapelami potkala, jen mě mrzí, že to máme domů hodně daleko a nemohu zůstat déle,“ tvrdila Kabelková, která do domovské Jihlavy vyrazila hned po svém vystoupení.

Brilantním výkonem strhl publikum místní O.P. Jazz Band. Jazz a blues v jejich podání skutečně zní koncert od koncertu lépe a lépe. V podobném duchu navázal kolem sedmé hodiny večer i Pepa Streichl, černá muzika ostravského bluesmana také sklidila zasloužený úspěch. I jemu se nápad s pořádáním Evropského svátku hudby líbí. „Člověk si aspoň zahraje. Je to na náměstích, lidi na ty koncerty chodí, je u toho občerstvení a tím pádem i veselo. Jen bych přivítal, kdyby byl tento svátek více mezinárodně provázaný a byl založený na uměleckých výměnách,“ řekl Pepa Streichl.

K nejzajímavějším koncertům celého pátečního maratonu patřilo jistě vystoupení zlínské kapely Maraca. Nejvíc však možná i vzhledem k tomu, že celý hudební den uzavírali, nadchli publikum valašští rockeři z Cimentu. Nejen že jejich koncert byl jednoznačně nejnavštívenější, ale také dokázal zvednout část publika ze židlí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.