Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Lidé prý nejčastěji cestují svým autem k Jadranu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba stejný zájem o letní dovolené jako v loňském zaznamenaly cestovní kanceláře a agentury působící v Kopřivnici.

„Na jaře byla situace horší, ale teď v červnu a červenci je zájem o dovolené vysoký a snese srovnání s minulým rokem,“ tvrdí majitelka cestovní agentury Impuls Vladimíra Houšťavová. Větší zájem hlásí také zavedená cestovka Agentura Fox, a to jak mezi místními, tak mezi zákazníky z celé republiky, kterým své dovolené prostřednictvím sítě prodejců nabízí. Podobně je na tom také cestovní kancelář West a agentura Michala Hromočuka. Mirtour naopak pociťuje spíš pokles zájmu zákazníků.

Možná i vzhledem ke specializaci na oblast Jadranu u většiny místních cestovek míří jejich zákazníci nejčastěji do Chorvatska a Itálie. „Je to blízko a dovolené jsou finančně dostupné. Poměrně velký zájem je ale i o pobyty v tuzemsku,“ řekl šéf Agentury Fox Jaromír Naleraj a podobnou zkušenost mají i u konkurence. V agentuře Impuls podobně jako v Mirtouru ale zákazníky pro změnu nejvíce láká strávit několik dní v Bulharsku či Řecku. Podle majitelky Mirtouru je navíc v jejich kanceláři zájem o dovolenou v tuzemsku a zahraničí naprosto vyrovnaný.

Všeobecným trendem je podle podnikatelů v cestovním ruchu odjíždět na dovolenou u Středozemního moře vlastním vozem. Cestování autobusy však také zatím nevymizelo a do vzdálenějších destinací, jako je Bulharsko či Řecko, lidé cestují letadly. Nejoblíbenější způsob stravování na dovolených se podle zástupců cestovních kanceláří a agentur nedá jednoznačně určit, volba je prý individuální a liší se zákazník od zákazníka. Svou roli hraje také cílová země zájezdu, lidí odjíždějící do Bulharska a Řecka počítají se stravováním v tamních restauracích, které je cenově přijatelné. Naopak lidé odjíždějící na dovolenou například do Chorvatska, které je známé svými vysokými cenami, nejčastěji volí polopenze, a pokud jedou vlastním vozem, často si stravování v cestovních kancelářích nezajišťují a potraviny si vezou s sebou.

Celkově se podle podnikatelů z oboru lidé zajímají spíše o levné pobyty. „Někteří žádají to, co je nejlevnější, jiní nakupují zájezdy střední třídy,“ tvrdí Petr Wisnar z cestovní kanceláře West. Nákladných luxusních dovolených se podle jeho slov prodává málo, což je prý způsobeno celosvětovou recesí a těžkostmi domácí ekonomiky.


    [Top]    


Škodovky vyrazily do Monaka

Také tato víc jak čtyřicet let stará octavia
se minulou neděli vydala na cestu
 do Monte Carla. Závodníci by se měli
vrátit o tomto víkendu.
Foto: David Macháček

Z á v i š i c e (dam) - Deset posádek vyrazilo v neděli krátce před jedenáctou hodinou na bezmála šestnáct set kilometrů dlouhou trasu ze Závišic do monackého Monte Carla. Na start dálkového závodu se mohly postavit pouze škodovky vyrobené do roku 1987, a tak se ve startovním poli kromě ‘stovek’, ‘tisícovek’, či Rapidu postavila i dokonce víc jak čtyřicet let stará Škoda Octavia. Na některých vozech bylo jasně vidět, že jsou svými majiteli hýčkány, jiné byly na svém exteriéru poněkud ošuntělé.

„Všechny vozy jsou v dobrém stavu. Nikdo by si nedovolil vyjet na takovou trasu, aniž by věděl, že to jeho auto zvládne,“ tvrdil jeden z organizátorů závodů Jaromír Michálek. Stav vozidel účastníků konec konců také prověřila odborná technická přejímka.

Dojezd prvních posádek do cíle organizátoři předpokládali na pondělní večer, do republiky by se pak účastníci rallye měli vracet během nadcházejícího víkendu.

Původně se na start závodu mělo postavit podstatně více vozů. Předběžně přihlášeno bylo dokonce třiadvacet posádek, ale postupně z nejrůznějších důvodů svou účast rušily.

„Byli jsme lidmi, kteří mají s pořádáním podobných podniků zkušenosti, varováni, že to tak může dopadnout,“ přiznal Michálek. Soudě podle jeho slov však nižší účast pořadatele ze závišického Rally teamu nijak nerozladila a už nyní mluví o dalších ročnících akce, která by ovšem měla mít cíl někde úplně jinde.


    [Top]    


Závěrečný účet kraje schválen

O s t r a v a (hod) - Krajští zastupitelé souhlasili s celoročním hospodařením Moravskoslezského kraje za rok 2002 a schválili závěrečný účet. Moravskoslezský kraj hospodařil s kladným zůstatkem finančních prostředků ve výši 133 063 000 korun. „V souladu se zákonem hospodaření kraje přezkoumal nezávislý auditor a nezjistil žádné nedostatky. Z výnosu daní získal region přes jednu miliardu korun. Většina financí však přišla do kraje v rámci dotací. Největší část peněz (85 procent) z výdajů putovala na provoz školských zařízení. Kraj také v loňském roce vyhlásil celkem třináct dotačních programů v pěti odvětvích v sumě 48 milionů korun,“ uvedla Kateřina Malcharová, vedoucí oddělení informací a styku s veřejností krajského úřadu.


    [Top]    


Studie si vyžádala mimořádnou radu

K o p ř i v n i c e (hod) - K mimořádné schůzi rady města se sešli její členové ve středu 18. června. „Jednali jsme o Studii centrálního zásobování teplem města Kopřivnice, kterou vypracovala firma VAE Energo, s. r. o., Olomouc. Účelem studie je dát přehled o možných očekávaných ekonomických efektech, tj. investičních nákladech a cenách tepla pro město u jednotlivých variant. Firma studii vypracovala ve třech základních variantách tepelných sítí a jejich zdrojových podvariantách. Součástí studie je také technicko-ekonomické porovnání řešených variant,“ sdělil k projednávanému problému v radě města místostarosta Zdeněk Krajčír, který má na starosti změnu centrálního vytápění.


    [Top]    


Informační centrum mládeže na internetu

Nedávno rozšířilo místní informační centrum služby pro mladé. Poskytované informace jsme obohatili o další oblasti, které jsme umístili na internetové stránky http://www.kdk.cz. Zaměřili jsme se na vzdělávání, mladí najdou nejen informace o místních středních školách a učilištích, ale o všech středních, vyšších a vysokých školách z celé České republiky. Není třeba připomínat možnosti au-pair pobytů a studia v zahraničí. Novinkou je nabídka práce a brigád jak u nás, tak také v cizině, a to nejen pro mladé. Dále jsme zvolili oblast cestování s adresáři ubytovacích zařízení z celé ČR a užitečnými informaci o cestování po celém světě. Nechybí zde nabídka letních táborů nebo třeba kalendář kulturních akcí. Důležitou část tvoří kontakty na linky důvěry a podobná krizová zařízení. Neopomenutelnou součástí obsahu se staly odkazy věnující se Evropské unii, mezinárodním, evropským a národním organizacím a samotnému státu. Neuhasínajícím tématem zůstává téma ekologie, kterému jsme taktéž věnovali pozornost.

Blanka Dreslerová, informační centrum Kopřivnice


    [Top]    


Stíny

V době od 18. do 19. června bylo zahájeno šetření ve věci trestného činu krádeže, které se dopustil neznámý pachatel tím, že v Kopřivnici na ulici Zdeňka Buriana ve sklepních prostorách obytného domu násilím vnikl do společné sklepní místnosti, kde odcizil horské jízdní kolo zn. Author v hodnotě 7 639 korun.

V době od 18. do 19. června bylo zahájeno šetření ve věci trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v Kopřivnici - Vlčovicích násilím vnikl do budovy hasičské zbrojnice a po schodišti vešel do prvního patra, kde vypáčil dveře v místě zámku a vnikl do skladu bufetu. Z příruční kovové neuzamčené pokladničky odcizil hotovost ve výši dvou tisíc korun v drobných mincích a způsobil škodu na zařízení ve výši 4 000 Kč.

Dne 19. června kolem půlnoci požádala Policie ČR o prověření oznámení, že na ulici Obránců míru v jednom z bytů hoří. Hlídka městské policie se okamžitě dostavila na místo, kde již byli hasiči. Společně zjistili, z kterého bytu vychází dým a po opakovaném bouchání na dveře otevřel majitel bytu. Ten sdělil, že si vaří večeři a přitom usnul. O celé záležitosti byla informována P ČR.

Dne 20. června při kontrole na ulici Alšově se zaměřením na vyhlášku města 4/2001 o držení psů byla řešena jedna z obyvatelek ulice I. Šustaly, která nechala svého psa u ZŠ Alšovy volně pobíhat bez náhubku a vodítka. Protože uloženou blokovou pokutu nebyla ochotna zaplatit, byla záležitost předána ke správnímu řízení.


    [Top]    


Rozšíření sídla krajského úřadu

O s t r a v a (hod) - Zastupitelstvo kraje na svém zasedání ve čtvrtek 19. června rozhodlo o koupi nemovitého majetku od společnosti Hutní projekt Ostrava, a. s.

„Odhadovaný propočet nákladů je ve výši 54 550 000 korun. Realizace by měla být financována z prostředků, které kraj získá od státu v kapitole Všeobecná pokladní správa - ‘Prostředky na úhradu nákladů spojených s druhou fází reformy veřejné správy’,“ sdělila Kateřina Malcharová, vedoucí oddělení informací a styku s veřejností Moravskoslezského krajského úřadu.


    [Top]    


Sedmnáctiletý hoch vyskočil z okna

K o p ř i v n i c e (hod) - Nedělní večer 15. června skončil tragicky pro sedmnáctiletého mladíka z Nového Jičína, který byl na návštěvě u své přítelkyně v Kopřivnici na ulici Pod Zahradami.

„Došlo mezi nimi k ostřejší výměně názorů, při které mu slečna vytýkala konzumování alkoholických nápojů. Mladý muž sešel do mezipatra společné chodby domu v osmém poschodí, otevřel okno a pověsil se za parapet a zůstal viset dolů. Své přítelkyni dále sdělil, že má v úmyslu z okna vyskočit. Ta jej ale přesvědčila, aby to nedělal, a pomohla mu zpět do chodby a požádala jej, aby odjel domů, což jí přislíbil. Vrátila se zpět do bytu a čekala v okně, až se mladík objeví před domem. Když však nešel, šla se podívat na chodbu, vyhlédla z okna a uviděla na zemi před domem ležet svého přítele,“ sdělila k události Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Přivolaný lékař konstatoval smrt, která nastala po mnohočetných vnitřních zraněních v důsledku pádu z výšky. Stopy po násilí nezjistil a nařídil zdravotní pitvu.


    [Top]    


V půdním bytě uhořel muž, další je popálený

V sobotu před půlnocí vyhořel podkrovní
jednopokojový byt, jehož nájemce uhořel.
Jenom na opravu střechy bude muset
město dát čtvrt milionu korun.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (hod) - V sobotu krátce před půlnocí se Štramberkem rozezněly sirény. Hořel starší nájemní dům u železničního přejezdu směrem na Bařiny. V půdním jednopokojovém bytě, který obýval pětadvacetiletý nájemník P. M. a u kterého byl další sedmačtyřicetiletý muž P. H., hořelo. Starší muž, přestože se vzbudil a z místnosti utekl, utrpěl popáleniny a byl převezen do ostravské fakultní nemocnice. Mladšího našli až hasiči. U požáru zasahovaly čtyři hasičské jednotky a místní dobrovolní hasiči hlídkovali u domu ještě v neděli v odpoledních hodinách.

„Přímá škoda shořelé střechy je odhadována na čtvrt milionu korun, dalších dvě stě padesát tisíc korun je zapotřebí na opravu zničené bytové jednotky. Mladá rodina, kterou jsme museli při požáru evakuovat, se už může stěhovat. Plyn a elektřina, kterou hasiči při požáru odpojili, jsou už zapojeny. V pondělí ráno měl přijít pojišťovák, aby se podíval na škody, které vznikly,“ sdělil k události starosta Jan Socha.


    [Top]    


Další znečištění toku Sýkorečky, tentokrát z Tatry

K o p ř i v n i c e (hod) - V poměrně krátkém čase došlo k dalšímu znečištění toku Sýkorečky. Minulý týden v úterý 17. června nahlásili občané krátce po čtrnácté hodině pracovníkům životního prostředí Městského úřadu Kopřivnice, že v potoce Sýkorečce teče černá, kalná voda. „Po příjezdu na místo jsme zjišťovali, odkud to vytéká. Šli jsme proti proudu, až jsme došli k čistírně odpadních vod akciové společnosti Tatra, odkud vytékala tato kalná voda,“ sdělil Jiří Sopuch, pracovník vodoprávního úřadu kopřivnické radnice, a dodal, že odebrali vzorky a nyní čekají na vyjádření laboratoře z Příbora.


    [Top]    


V Mošnově připravili bohatý program erbovních slavností

M o š n o v (hod) - Obec Mošnov připravila na sobotu 28. června Erbovní slavnosti, které se budou konat v centru obce, dále v areálu tělovýchovné jednoty, fotbalového hřiště a kynologického cvičiště. Začátek je stanoven na desátou hodinu dopolední, připraven je bohatý kulturní a sportovní program. Chybět nebude ani vystoupení dobrovolných hasičů a zásah předvedou i profesionální hasiči z letiště. Návštěvníci oslav budou moci zhlédnout seskok parašutistů s obecní vlajkou na fotbalové hřiště a součástí večerních oslav bude ve dvaadvacet hodin i ohňostroj.


    [Top]    


Skotnice bodovala na Hrách bez venkovských hranic

Neuvěřitelné soustředění se zračí
na tváři kapitána skotnického týmu
Jiřího Mladěnky při překonávání
slalomové dráhy s vajíčkem na lžíci.
Foto: Archiv

S k o t n i c e (ili) - Přišel, viděl, zvítězil - tak by se dala shrnout premiérová účast skotnického týmu na 5. ročníku Her bez venkovských hranic ve Velkých Albrechticích. „Rozhodně jsme záměrně nevybírali výkonné sportovce. Chtěli jsme, ať jsou zastoupeny všechny spolky i části obce,“ uvedla k výběru osmičlenného smíšeného družstva starostka obce Anna Mužná, která především vyzdvihla týmovou spolupráci soutěžících. Taktika spolupráce se osvědčila, protože poprvé Skotničané porušili nepsané pravidlo, že na hrách vyhrává tým pořadatelské obce.

Sportovně recesní disciplíny, které se účastníci dozvěděli až při vlastní soutěži, byly vymyšleny tak, aby se každý pořádně zapotil a divák si přišel na své. Právě na divácké zázemí si vítězové rozhodně nemohli stěžovat. „Vypravili jsme celý autobus, nechali natisknout trička, nacvičili povzbuzující pokřiky, zkrátka snažili jsme se všemožně podpořit naše reprezentanty,“ dodala Mužná.

Bouřlivé oslavy vítězství pak pokračovaly v obecní restauraci U Žabáka ve Skotnici. Sele, které se podařilo kapitánu družstva při soutěži ulovit, bude upečeno při oslavách 725. výročí založení Skorotína poslední červnovou sobotu. Skotnici na Hrách bez venkovských hranic reprezentovalo družstvo ve složení Vendula Jaskulová, Marie Dlouhá, Pavla Vrátná, Pavla Svobodová, Petr Pustějovský, Petr Genzer, Radek Šmiřák a Jiří Mladěnka ve funkci kapitána týmu.


    [Top]    


Den města ve znamení zdraví už tuto sobotu

P ř í b o r (ili) - Město Příbor pořádá nejen pro své občany, ale i o další návštěvníky v sobotu 28. června ’Den města’ na téma ’Zdraví’. Celodenní program je rozdělen do dvou bloků. Dopolední část se od devíti hodin uskuteční na náměstí Sigmunda Freuda a zahrnuje prezentaci VZP, běh zdraví, soutěže pro děti atd. Odpolední část proběhne od 13.30 do sedmnácti hodin na městském koupališti. Doplňkový program se uskuteční od 15 hodin v čajovně, od 16.30 bude pokračovat koncertem křesťanské meditativní hudby ve farním kostele P. Marie, od 17 hodin pak proběhne cvičení břišních tanců v MŠ Frenštátské.


    [Top]    


Ženklavou se prohnala smršť, jakou nepamatují

Ž e n k l a v a (dam) - Skutečně smolným dnem byl pro Ženklavu pátek 13. června. Kolem půl třetí se obcí prohnala bouře a větrná smršť, jakou nepamatují ani ti nejstarší pamětníci.

„Úplně se setmělo, nastal obrovský liják doprovázený kroupami a vichřice. Během pěti minut napadly minimálně tři centimetry krup a celá vesnice byla bílá,“ popisuje běsnění živlů starosta Miroslav Drozd. Celá bouře trvala zhruba dvacet minut a prohnala se celou Ženklavou. Nejhorší situace byla ale na horním konci vesnice směrem na Veřovice. „Máme podezření, že tam došlo k tornádu,“ prohlásil starosta Drozd.

Právě v těch místech došlo také k nejhorší události, když vichr shodil mohutnou lípu s metrovým průměrem kmene na vedle stojící stavení. „Štěstím v neštěstí bylo, že strom při pádu přibrzdily dráty elektrického vedení a betonový sloup, na kterém je nataženo. Strom pak dopadl na část domu s terasou a ne na sedlovou střechu, kterou by jistě prorazil,“ uvedl Drozd s tím, že majitel využívá domek k rekreačním účelům a nic se mu, stejně jako dalším obyvatelům Ženklavy, nestalo.

Celkem neobvyklý meteorologický jev zlikvidoval asi dvě desítky stromů v korytu potoka, ale také ovocné stromy v soukromých zahradách, dalším stromům vítr výrazně poničil jejich koruny. Na zahradách ničily také kroupy, velká část budoucí úrody jim padla za oběť, vždyť v některých místech byly kroupy k vidění ještě v sobotu odpoledne. Vyčíslit celkové škody na soukromém majetku není podle starosty Drozda zatím možné a je to v současné době prací likvidátorů pojišťoven. Obecní majetek utrpěl asi jen třítisícovou škodu, když vítr utrhl asi deset čtverečních metrů krytiny ze střechy školy.

Starosta Ženklavy si pochvaluje především práci novojičínských a tatrováckých hasičů stejně jako havarijní služby Severomoravské energetiky. „Všichni byli na místě jen pár minut po zavolání a pracovali až do noci. Jejich pomoc jsme všichni kvitovali s povděkem,“ uzavřel Miroslav Drozd.


    [Top]    


V rámci oslav budou hledat cukráře, který upeče nejlepší štramberské ucho

Š t r a m b e r k (hod) - O příštím víkendu, tj. v sobotu 28. a neděli 29. června, pořádá město Štramberk ve spolupráci s místními spolky Dny města. Na tyto dny je připraven bohatý program, v němž nechybí kulturní akce, výstava či tradiční běh do schodů na Trúbu.

V sobotu v devět hodin bude slavnostně otevřena štramberská větev Lašské naučné stezky navazující na kopřivnickou část. „Stezka je vyznačena od štramberského vlakového nádraží do Národního sadu na Kotouči, přes Plaňavu a Dolní ulici Horní Baštou na náměstí, dále na Trúbu, skálu Rudý k rozhledně Bílá hora, kde se opět stýká s kopřivnickou větví, vede do botanické zahrady a zpět k nádraží. Její vybudování stálo okolo jednoho sta tisíc korun. Také jsme vydali čtivého průvodce Lašskou naučnou stezkou Štramberkem v nákladu šesti set kusů,“ pochlubil se štramberský starosta Jan Socha.

O něco později se uskuteční v kulturním domě na náměstí ochutnávka uší spojená s vyhodnocením soutěže O nejlepší štramberské ucho. „Zájem Štramberáků o soutěž je mizivý, ale zúčastnit se mohou i Štramberáci nežijící ve Štramberku, např. Kopřivničané. Hodnotit bude odborná a laická porota,“ dodal Socha.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.