Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kopřivnice zítra oslaví Evropský svátek hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - Již potřetí se bude zítra před Kulturním domem v Kopřivnici slavit Evropský svátek hudby. Na pódiu, které vyrostlo na travnaté ploše v centru města, se během zítřka vystřídá jedenáct vystupujících souborů.

Stejně jako v minulých letech i tentokrát bude úvod hudebních slavností patřit školním kapelám. Už v devět ráno začne hrát OG&BA ze Základní školy - náměstí, po hodině budou vystřídáni další školní kapelou, a to Petrklíčem ze ZŠ Alšovy. Pořadatelé navíc předpokládají, že také publikum bude tvořeno především školní mládeží.

Odpolední část programu odstartuje ve čtrnáct hodin žákovský Big band umělecké školy MIS music, swingové melodie v jejich podání pak před tři čtvrtě na tři vystřídají spirituály a populární písně čtveřice studentek novojičínského gymnázia. „Spirituál kvartet tady s úspěchem vystupoval už vloni a je to také jeden z důvodů, proč jej opakujeme,“ řekl dramaturg akce Jiří Cachnín.

Krátce po půl čtvrté by se měl na pódiu objevit první profesionální muzikant, a to Tomáš Kočko s Orchestrem. Jeho netradičně pojatý folklor by měla ve čtvrt na pět vystřídat opět muzika s valašskými kořeny, a to folkové duo Žamboši ze Vsetína. „Začátky jednotlivých koncertů jsou zatím jen orientační a nelze na ně zcela spoléhat,“ vzkázal posluchačům Cachnín a dodal, že délka vystoupení se bude s přibývajícím večerem prodlužovat z počátečních čtyřiceti minut až k hodinovému hraní.

V sedmnáct hodin by se kopřivnickému publiku poprvé měla představit písničkářka Žofie Kabelková, objev tuzemské autorskointerpretační scény, která se svou kapelou na začátku května vydala debutové CD ’Žiju’. Milovníci jazzové muziky by před kulturní dům měli dorazit okolo osmnácté hodiny, kdy přijde na řadu zdejší O. P. Jazz Band. Muziku s kořeny v černošských tradicích bude o hodinu později hrát také známý ostravský bluesman Pepa Streichl.

Jedním z největších lákadel letošního ročníku Evropského svátku hudby v Kopřivnici by mohlo být vystoupení zlínské kapely Maraca. Kapela s různorodým nástrojovým obsazením a vlastní dechovou sekcí se může pyšnit tím, že přesto, že existuje necelé tři roky, má na svém kontě již tři cédéčka. Nápaditá a mnohovrstevná worldmusic Maracy by se centrem města měla nést okolo osmé hodiny.

Tečku za celodenním hudebním maratonem by měli kolem deváté hodiny obstarat rockoví Ciment z nedalekého Valašského Meziříčí.


    [Top]    


Třetí Pink Freud v pořadí byl možná také posledním

Festival Pink Freud nabídl kromě
jedenácti dalších kapel také vystoupení
tuzemské klubové legendy Už jsme doma.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (dam) - Možná naposledy se lidé minulou sobotu bavili na příborském festivalu Pink Freud, organizátoři totiž uvažují, že po třech letech svůj projekt ukončí.

„Možná se to ještě změní, ale já osobně už další ročník pořádat nebudu,“ tvrdila bezprostředně po skončení festivalu jeho šéfka Pavla Ukropcová, a to přesto, že letošní ročník organizátorům vyšel na výbornou. Festival klapal bez větších zádrhelů a jeho dramaturgie, v níž nechyběly hvězdy formátu Psích vojáků a Už jsme doma, většinu návštěvníků uspokojovala. Také počasí Pink Freudu přálo, a tak je pokles návštěvnosti o sto lidí na 600 účastníků připisován především velké konkurenci v několika podobně zaměřených akcích v Ostravě a jiných místech v okolí.

Hlavní organizátorka Pink Freudu neskrývala zklamání s přístupem příborské radnice k akci, která si již získala dobré jméno. „Dostali jsme dotaci 14 400 korun, to je však vzhledem k rozpočtu celého festivalu zanedbatelná částka. Nám přitom jde o to, aby se rozšířila kulturní nabídka ve městě a něco se tady dělo,“ posteskla si Pavla Ukropcová.


    [Top]    


Hudební nokturno štramberské dechovky bude opět benefiční

Š t r a m b e r k (dam) - V sobotu večer bude atraktivním prostředím štramberského amfiteátru Pod Starou věží znít muzika, tamní Městský dechový orchestr totiž již počtvrté pořádá benefiční Nokturno.

Úvod koncertu, jehož výtěžek poputuje na konto novojičínského dětského domova, obstarají stejně jako ve všech třech předchozích ročnících hosté. Po chrámovém sboru, dětském pěveckém sboru Ondrášek a Lašském žesťovém kvintetu letos padla volba na orchestr Pavla Josefa Vejvanovského z Nového Jičína. První polovina Nokturna bude tedy patřit především barokní muzice v podání smyčcového souboru s cembalem.

Vzhledem k tomu, že začátek koncertu bude tvořen téměř výhradně vážnou muzikou, štramberský dechový orchestr vsadí na lehčí repertoár. „Nebudeme hrát klasiku, ale zároveň nebudeme hrát nějaké veselé písničky. Na programu máme hudbu pro pohlazení na duši, která zapadá do prostředí amfiteátru a pozdního času koncertu,“ řekl dirigent Alois Cigán. Kromě čistě instrumentálních skladeb se však publikum dočká také zpěvu v podání Renaty Hyvnarové, Petry Hromádkové a Mořice Jurečky.

Na charitativním rozměru akce se podílejí také ochotníci ze souboru Pod věží. „Zajišťují občerstvení a výtěžek z jeho prodeje také předají dětskému domovu,“ vysvětlil Cigán.


    [Top]    


Krátce

Verše příborské básnířky Ireny Kopecké budou zítra znít kopřivnickou čajovnou v areálu bývalého Svazarmu. Setkání s poezií autorky, která má na svém kontě šest samostatných sbírek, z nichž poslední spatřila světlo světa vloni, by mělo začít v devatenáct hodin. Na literárním večeru nebude své básně číst jen sama autorka, ale také Ludmila Hanáková, Jana Němcová a Josef Špaček.

Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek v pátek večer potvrdili, že představení improvizačního divadla Vizita dlouhodobě patří k nejpopulárnějším programům klubu Nora. Představení nazvané ’Ó, tělo a děs démona’ vidělo asi 180 lidí.


    [Top]    


Umělecké školy se pochlubily nejlepšími žáky

K o p ř i v n i c e (dam) - Přehlídkou mladých talentů bylo středeční setkání Juvenalis musica. Na pátém pokračování koncertní akce předvedli své nejlepší svěřence nejen obě místní umělecké školy, ale také ZUŠ z Příbora a soukromá umělecká škola Musicale ze Studénky. „Oslovili jsme i školy z Frenštátu nebo Klimkovic, jejich účast však nebyla technicky možná,“ řekl organizátor akce Jiří Cachnín. Kromě sólistů na housle, trubku, flétnu, lesní roh a violoncello si publikum vychutnalo také hru klarinetového tria a smyčcového orchestru.


    [Top]    


Festival Bartness letos až na konci prázdnin

K o p ř i v n i c e (dam) - Až na úplný konec letních prázdnin se letos přesouvá dvojice kopřivnických hudebních festivalů. Poté, co v roce 2001 pro finanční potíže definitivně odzvonilo populárním Šlahounům, nastoupil vloni na uvolněné místo v kulturním kalendáři nový festival Bartness a jeho taneční souputník Red Stone. Na oba se mohou festivaloví nadšenci těšit i letos, i když na rozdíl od loňské premiéry je nenavštíví v průběhu pouťového víkendu, ale až o týden později 29. a 30. srpna. Přesunutí akcí na poslední prázdninový termín si vynutila termínová kolize s mezinárodním závodem v ploché dráze. „Nebylo by možné festival připravovat v době, kdy probíhají závody, proto jsme se raději dohodli na změně termínu,“ řekl Lukáš Lešínský z pořádajícího klubu Nora.

Přesunutí festivalu o týden však organizátorům přineslo řadu komplikací. „Téměř kompletní dramaturgie festivalu, na které jsme dělali od března, se díky tomu úplně rozsypala a bylo třeba začít znovu od začátku,“ postěžoval si Lešínský.

Kompletní scénář pátečního rockového festivalu tak zatím neexistuje. Dohodnuto je však už vystupování dvou valašskomeziříčských kapel Elektrickmänn a Ciment, v jednání je účast tria -123 minut, které by tak dostalo nálepku hlavního lákadla festivalu. „Kapela je momentálně někde v zahraničí a nedaří se nám ji už delší dobu kontaktovat, ale myslím, že to vyjde a na Bartness přijedou,“ poznamenal na adresu skupiny, která v Noře již několikrát slavila úspěch, Lešinský.

Bartness dá stejně jako vloni na svém pódiu příležitost také kapelám z okolí, v programu se proto objeví skupina LU, Nesselsdorf a další. „Chceme, aby zahrály také Údery údy, ale zatím jsme se na tom ještě nedohodli. Je možné, že se na festivalu představí nový projekt některých jejích členů nazvaný Neurika,“ prozradil Lukáš Lešinský s tím, že letošní Bartness by se měl velmi podobat loňské premiéře.

Podoba sobotního Red Stone Sound Systemu je ještě zamlženější než v případě Bartness. „Pravděpodobně se to celé odehraje v režii místních mladých DJ's a mělo by to mít podobnou podobu jako jejich Undergraund Cyberbit,“ tvrdí Lešinský. Festivalové dění by mělo být rozloženo do dvou scén a chilloutu. Hrát se bude techno, house, drum'n'Bass, ale i hip hop.


    [Top]    


Loutkoherci ze Schůdků uzavřou další sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - V pořadí již devětadvacátou sezonu se chystají uzavřít loutkoherci souboru Schůdky do pohádky. Jako závěrečný program zvolili pásmo nazvané ’Klubíčko pohádek’.

Jde o představení složené ze čtyř kratších známých pohádek. Děti v publiku se mohou těšit na příběhy O Karkulce, O koblížkovi, O lišce chytračce a O káčátku Pepíkovi.

„Představení je určeno předškolním dětem, ale svým zajímavým podáním zaujme i starší děti a rodiče v publiku,“ láká do loutkového divadla umělecký vedoucí Schůdků František Červenka.

Při inscenování Klubíčka pohádek se na jevišti objeví nejen maňáskové loutky a marionety, ale také živí herci v maskách. Závěrečná představení sezony, ve které Schůdky nastudovaly jedenáct pohádkových příběhů a připravily dvanáct vystoupení, jsou plánována na tuto sobotu a neděli vždy od šestnácti hodin.

Po prázdninách pak loutkoherci slibují premiéru nové pohádkové komedie Kašpárek a ježibaba.


    [Top]    


Jubilejní Janáčkovy Hukvaldy: Muzika, tanec i divadlo

H u k v a l d y (dam) - Reprízou nejúspěšnějšího představení minulého ročníku Vojny E. F. Buriana startuje zítra večer jubilejní desáté pokračování Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy.

Během dvaceti festivalových dnů se milovníci mohou těšit na více než tři desítky produkcí. V pestrém programu sestaveném novým dramaturgem nechybí opery, symfonická díla ani komorní muzika. O ozvláštění festivalu, který je atraktivní nejen svou dramaturgií, ale také nevšedním prostředím hradu a obory, se postará Máchův Máj v podání Jana Třísky, jedinečné taneční představení Gypsy Roots Státní opery Banská Bystrica či vystoupení souboru bicích nástrojů DAMA DAMA. Opravdoví hudební znalci pak dozajista ocení světovou premiéru nedávno objevené skladby Čtyři věty z pera Bohuslava Martinů.

„V dramaturgii festivalu jsme pochopitelně akcentovali provádění Janáčkových děl. Některé skladby dokonce zazní na několika koncertech v různém interpretačním podání, což umožní jistě velmi zajímavé srovnávání,“ nechal se slyšet tvůrce festivalového programu Jan Grossmann.

Svátek hudby nabízí i velká interpretační jména. Návštěvníci se mohou těšit na kytaristu Lubomíra Brabce, harfistku Janu Bouškovou, violoncellistu Jiřího Bártu, dirigenta Evžena Zámečníka či Pražský komorní balet.

Pořadatelé navíc do amfiteátru či koncertních ploch na hradě lákají nejen exkluzivním programem, ale také výhodným vstupným. Za jakoukoliv produkci v rámci festivalu totiž člověk zaplatí jen padesátikorunu. „Chceme, aby festival byl dostupný všem, a je to dárek, který jsme našim návštěvníkům připravili k desátým narozeninám festivalu,“ řekla ředitelka festivalu Radmila Kotterbová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.