Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zájem o ’civilku’ klesá, odvedenci čekají konec vojny

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájem o civilní službu mezi odvedenci klesá. Během jarních odvodů se z celého správního obvodu Kopřivnice dostavilo před komisi 327 branců, odvedeno jich bylo 217 a prohlášení o odepření výkonu vojenské služby znamenající přidělení civilní služby podalo pouhých pět z nich.

Kolik branců požádalo o civilní službu v rámci Územní vojenské správy ve Frýdku-Místku, kam spadá i Kopřivnice, zatím není známo. „Odvody skončily před několika týdny, zatím vše vyhodnocujeme,“ prohlásil náčelník územní vojenské správy Oldřich Hlisnikovský. I on však potvrzuje, že počet odvedenců, kteří si svou povinnost vůči státu chtěli odsloužit v civilním sektoru, ubývá. Pokles zájmu o civilní službu navíc podle jeho slov nelze přičítat snižujícímu se počtu branců. „Je pravda, že poslední ročníky jsou o něco slabší, ale není to nic drastického. Rozdíl oproti období před třemi lety je maximálně dvě stě branců. Civilkářů ubylo možná proto, že kluci tuší, že by se mohla už brzy zrušit vojenská základní služba,“ spekuluje plukovník Hlisnikovský. Spíše než o civilní službu dávají prý odvedenci přednost dalšímu studiu, což dokazují i statistiky, jen v kopřivnickém obvodu je takových mladých mužů téměř devětkrát více než těch, co chtějí na civilní službu. Poměrně vysoký je také počet branců, kteří nejsou schopni vojenské služby ze zdravotních důvodů. To prý ale není způsobeno většími nároky armády na zdravotní stav vojáků, ale údajně objektivně horším zdravotním stavem dnešních branců ve srovnání s generací jejich otců.

I když jde o naprosto výjimečnou záležitost, zaznamenali na frýdecko-místecké územní správě dokonce už i žádost o zrušení prohlášení o odepření výkonu vojenské služby. „Zákon tuto možnost nevylučuje. Já osobně však pochybuji, že někdo změnil přesvědčení nebo svědomí. Jediné vysvětlení, které mám, je, že ve svém prohlášení musel lhát,“ uvedl Hlisnikovský. Podle jeho slov naopak v posledních letech přibývá těch, kteří mají o službu v armádě opravdu zájem a mezi odvedenci jsou preferovány nikoliv týlové zařazení, ale služba u průzkumných jednotek a dalších útvarů s velmi tvrdým výcvikem.

Kdy bude odveden poslední voják na základní službu, zatím na vojenské správě netuší. „Nemám vůbec žádné informace, maximálně to, co jako každý jiný vyčtu z tisku. Bývalý ministr obrany prohlašoval, že poslední voják základní služby by měl z vojny odejít o Vánocích roku 2004, jestli se to naplní, nemám tušení,“ tvrdí Oldřich Hlisnikovský. Pokud bude na podzim zahájen odvod ročníku 1985, je podle plukovníka Hlisnikovského pravděpodobné, že bude odveden celý tento ročník. „Myslím, že by bylo nespravedlivé odvést jen polovinu ročníku,“ prohlásil náčelník Územní vojenské správy Frýdek-Místek.


    [Top]    


Starosta spokojen s účastí

Vážení spoluobčané,

za vedení města s upokojením konstatuji, že se referenda o vstupu České republiky do Evropské unie zúčastnilo v Kopřivnici a místních částech přes třiapadesát procent oprávněných voličů. Velmi mile nás překvapilo, že jste k tomuto životnímu rozhodnutí přistoupili tak zodpovědně. Potěšitelné je, že téměř pětapadesát procent z vás, kteří jste k urnám přišli, hlasovalo pro vstup, což značně převýšilo i celorepublikový průměr. Chtěl bych vám touto cestou poděkovat za váš zodpovědný přístup a doufám, že naše společné rozhodnutí se v budoucnu ukáže jako to správné.

Jiří Tichánek, starosta města Kopřivnice


    [Top]    


Knihovna půjčuje kazety o EU

Evropská unie je mezi všemi dnes snad nejčastěji probíraným tématem. Jistě by mnozí z vás rádi o této problematice věděli víc. Nápomocna vám může být městská knihovna, která nabízí k zapůjčení šestidílný cyklus dokumentárních videopořadů s názvem ‘Sociální politika v Evropské unii’, kterou vyrobilo ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci komunikační strategie v souvislosti se vstupem ČR do EU.


    [Top]    


Co přinesla beseda o životním prostředí

Na konci května proběhla v Katolickém domě beseda pracovníků odboru životního prostředí a občanského sdružení Hájenka s občany města ‘Otázky a odpovědi aneb Co Vás zajímá o životním prostředí v Kopřivnici’. Jejím cílem bylo navázat spolupráci a komunikaci s občany a vzbudit jejich zájem o životní prostředí.

Besedy se zúčastnilo 18 občanů, které zde uvítal vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek a místostarosta Milan Bureš. Počet zúčastněných nebyl na první akci tohoto druhu malý, ale všichni zúčastnění by pro příště uvítali účast větší. Samotní občané hodnotili besedu velmi dobře. Dle jejich názoru jim byly zodpovězeny téměř všechny otázky z oblasti životního prostředí, o které se zajímali. Líbila se jim vstřícnost pracovníků města, příznivá neformální atmosféra besedy i její organizační zajištění. Všichni dotázaní by ve městě uvítali více podobných akcí.

Pracovníci města získali od občanů množství podnětů a připomínek, které se již řeší nebo se budou dlouhodobě řešit do budoucna. Jedná se například o problematiku vypouštění odpadních vod a černých skládek u restaurace Na Koupališti, problém úpravy pozemků po výkopech na ulici Husově, obnovu švestkové aleje u Kopřivničky, přeplněnost kontejnerů na separovaný sběr na ul. Francouzské, zorganizování brigády na výsadbu stromků, další čištění Kopřivničky či exkurze pro žáky Základní školy na ulici 17. listopadu do obory.

Občany nejvíce zajímala oblast lesního a vodního hospodářství, veřejné zeleně, odpadového hospodářství a chovu zvířat. Proto zamýšlí odbor životního prostředí v diskusích na tato témata pokračovat. Nepůjde již jen o zodpovídání dotazů, ale také o společná hledání řešení určitých problémů. Setkání se budou konat ke konkrétním tématům. Občané se o nich včas dozví z místního tisku, kabelové televize, plakátů a městského rozhlasu. První z nich se zřejmě uskuteční už v průběhu července.

Radka Chalúpková, ekologická výchova a udržitelný rozvoj, ŽP-VLHZ


    [Top]    


Rekaz se bude dále starat o byty

K o p ř i v n i c e (hod) - V polovině loňského roku vypsalo město výběrové řízení na správce bytového fondu, jehož vítězem se stala společnost Rekaz, s. r. o., Kopřivnice, s kterou byla následně uzavřena nová mandátní smlouva s účinností od 1. července 2003, a to na období dvou let.

„Rada města na své schůzi ukončila k 30. červnu letošního roku předchozí mandátní smlouvu na správu bytového fondu a uzavřela novou. Dále došlo ke schválení a udělení plné moci společnosti Rekaz, s. r. o., na zastupování města v záležitostech daných novou mandátní smlouvou,“ vysvětlil schvalované právní úkony z jednání rady města místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Svaz bojovníků debatoval o EU

Místní organizace Svazu bojovníků
za svobodu se minulý týden na své schůzi
zabývala mimo jiné také otázkou vstupu
republiky do Evropské unie.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi patnáct členů místní organizace Svazu bojovníků za svobodu se minulý týden sešlo k pravidelné členské schůzi na půdě kopřivnické radnice. Na jednání, kterého se zúčastnila zhruba polovina z pětatřiceti členů, se mluvilo o aktuálním vstupu republiky do Evropské unie či návrzích na ocenění medailemi svazu. „Proběhla také informace o tom, že symbolické výhody, které lidem z protifašistického odboje členství ve svazu přináší, budeme postupně ztrácet a pokud si je chceme zachovat, je třeba požádat o přestup do klubu veteránů,“ řekl předseda místní organizace Arnald Treu, jenž si také pochvaluje podporu ze strany radnice.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Stíny

Dne 9. června v nočních hodinách vyjela hlídka městské policie na telefonické oznámení, že se na ulici Družební zdržují osoby, které zde dělají nepořádek a ruší noční klid. Na místě strážníci řešili přestupky proti veřejnému pořádku. Jedna osoba byla předvedena na Policii ČR k zjištění totožnosti.

Dne 10. června v odpoledních hodinách řešila hlídka MP skupinu opilců, kteří ‘tábořili’ u řeky Lubiny. Dotyční byli upozorněni na nevhodné chování a neoprávněné rozdělávání ohně, za což jim byla udělena pokuta. Vše ale uvedli do původního stavu.

Ve středu 11. června ohlásil občan, že v neobhospodařovaném vodním toku Sýkorečka v Kopřivnici plavou uhynulé ryby. Bylo zjištěno, že v délce 600 metrů po soutok s potokem Kopřivnička došlo k úhynu 300 kusů ryb druhu jelec - tloušť. Na místě byly zajištěny vzorky vody a uhynulých ryb. Voda nebyla ničím zabarvená a byla bez zápachu. Po provedených expertizách bude rozhodnuto o dalším postupu.

Dne 13. června v nočních hodinách přijala stálá služba MP oznámení na linku tísňového volání, že do sloupu veřejného osvětlení na ulici Štramberské nabouralo auto, vyvrátilo sloup a řidič se pokouší ujet. Protože byla hlídka zaneprázdněna řešením jiného případu, předala oznámení P ČR. Po příjezdu strážníků na místo zde byla hlídka P ČR a prázdný nabouraný vůz. Řidič však z místa nehody utekl. Strážníci prohledali okolí, avšak řidiče se nalézt nepodařilo. Celou záležitost si převzala P ČR k dalšímu šetření.


    [Top]    


Zahájeno stavební řízení na plyn

Dne 6. června podala Severomoravská plynárenská, a. s., Ostrava a ing. Julius Michoněk - PROSPOL, Hemy 12, 757 01 Valašské Meziříčí 1 žádost na vydání stavebního povolení na opravu nízkotlakého plynovodu v Kopřivnici na ulici Zd. Buriana, Pionýrské, Sadové, K. Čapka, Husově a Ke Koryčce, Dukelské, Kpt. Jaroše a Štefánikově I. a II. na pozemcích v katastrálním území Kopřivnice. Uvedeným dnem bylo zahájeno stavební řízení.

Stavební úřad Městského úřadu v Kopřivnici jako stavební úřad příslušný dle ustanovení zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů, oznamuje zahájení řízení dotčeným orgánům státní správy a známým účastníkům řízení.

Účastníci řízení mohou své námitky podat do 4. srpna letošního roku, jinak k nim nebude přihlédnuto. Ve stejné lhůtě sdělí svá stanoviska dotčené orgány státní správy. Pokud dotčený orgán státní správy, jehož rozhodnutí nebo opatření vyžadované zvláštním předpisem bylo získáno před zahájením stavebního řízení, nesdělí ve stanovené lhůtě stanovisko k navrhované stavbě, platí, že z hlediska jím sledovaných veřejných zájmů se stavbou souhlasí.

Do podkladů pro rozhodnutí mohou účastníci řízení nahlédnout na stavebním úřadě v úřední dny pondělí a středa od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.

K připomínkám a námitkám, které byly nebo mohly být uplatněny při projednávání územního plánu se podle § 61 odst. 1 stavebního zákona nepřihlíží. Nechá-li se některý z účastníků zastupovat, předloží jeho zástupce písemnou plnou moc.

Stavební úřad posoudil předmětnou stavbu jako stavbu zvlášť rozsáhlou s velkým počtem účastníků, což odůvodňuje oznámení o zahájení řízení formou veřejné vyhlášky (§ 61 odst. 4 stavebního zákona).


    [Top]    


Tento týden se započalo s celoplošnou deratizací

K o p ř i v n i c e (hod) - I v letošním roce se bude na území města Kopřivnice provádět celoplošná deratizace. Kladení jedů bude mít na starosti firma Jaroslav Surý, jež se vloni osvědčila. Pracovníci jmenované firmy zmapovali v období od 12. do 15. května výskyt hlodavců na území města Kopřivnice.

„Ke snížení populace hlodavců je zapotřebí provádět pravidelnou deratizaci ve spolupráci všech subjektů na území města. Je nutné odstranit přístřešky na popelnice a nahradit je kontejnery a provádět údržbu kanalizačních šachet. Samotná deratizace bude provedena dvakrát, a to v termínech od 16. do 26. června a od 11. do 22. července. Po provedení budou díry vytvořené hlodavci zasypány,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Maximální cena, kterou město zaplatí a s kterou se počítá v rozpočtu města, je stanovena na sto padesát tisíc korun. Rada města, která se tímto problémem zabývala na své schůzi minulý týden, postup derazitace schválila. „Chtěl bych upozornit, že výskyt hlodavců v Kopřivnici není nijak enormní, jak vloni prezentovala některá média,“ dodal Krajčír.


    [Top]    


Možnost nahlížení do dokumentace

Městský úřad v Kopřivnici, odbor ŽP-VLHZ podle zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, oznamuje zahájení zjišťovacího řízení k záměru ‘Průmyslový park Kopřivnice - Vlčovice, II. etapa - Slévárna přesného lití’. Záměrem investora - společnosti Cirex CZ, s. r. o., Štefánikova 1163, Kopřivnice je přesunout a rozšířit stávající výrobu přesných odlitků, kterou v současné době provozuje v jedné z hal Tatry Kopřivnice, a. s., do nově postavené víceúčelové haly v Průmyslovém parku Kopřivnice. Víceúčelová hala, do které se uvažuje přemístit slévárnu přesného lití, se nachází na západní hranici Průmyslového parku Kopřivnice - Vlčovice v těsné blízkosti areálu Tatry Kopřivnice. Protože záměr stavby slévárny přesného lití je svým rozsahem zařazen, dle přílohy č. 1 zák. č. 100/2001 Sb., do kat. II, bodu 4.1 ‘Provozy na zpracování železných kovů, včetně válcování za tepla a pokovování, provozy na tavení, včetně slévání, legování neželezných kovů kromě vzácných kovů, včetně recyklovaných produktů - kovového šrotu, jeho rafinace a lití’ (záměr vyžadující zjišťovací řízení), závisí posuzování vlivu záměru na životní prostředí na tom, zdali tak bude stanoveno v tomto zjišťovacím řízení. Do oznámení lze nahlížet ve dnech od pátku 13. do pondělí 30. června 2003 v úřední dny, tj. pondělí a středu v době od 8 do 17 hod., v úterý a čtvrtek od 8 do 14 hod. a v pátek od 8 do 12 hod. na Městském úřadě, Štefánikova 1163, Kopřivnice, odboru ŽP-VLHZ dveře č. 226 nebo 227, tel. 556 494 916, 556 494 905. Oznámení v plném znění je možno si prohlédnout na webových stránkách Krajského úřadu Moravskoslezského kraje: www.kr-moravskoslezsky.cz.

Úplné znění je zveřejněno na úřední desce Městského úřadu Kopřivnice na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Akademie klubu Kamarád suplovala Dny romské kultury

Asi největší úspěch sklidili
na páteční akademii klubu Kamarád
tanečníci break dance.
Potlesk si ale vysloužili i další vystupující.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvanáct hudebních a tanečních čísel tvořilo program akademie klubu Kamarád. Akce, která v klubu proběhla minulý pátek večer, měla veřejnosti představit aktivity všech souborů, které v Kamarádu působí.

„Po Miss Roma přišli lidé, kteří se rozhodli s námi spolupracovat na programu, a jeho záběr se rozšířil, byli bychom rádi kdyby podobný efekt měla i tato akce,“ prohlásil programový pracovník klubu Kamarád Michal Raška.

V programu akademie se představily asi čtyři desítky dětí, které zařízení na sídlišti Sever pravidelně navštěvují. K vidění byly nejrůznější taneční čísla a zpěv, proložené řadou soutěží a her. Původně měla akce proběhnout na zahradě, nakonec se ji však pořadatelé pro hrozící déšť rozhodli uskutečnit v sále. „Mrzí nás to, protože kapacita klubu je při podobných akcích absolutně nedostatečná,“ posteskl si Raška. Diváci se sice opravdu museli tísnit v nevelkém prostoru klubu a snášet nepříjemné dusno, většině z nich to však podle nadšených reakcí na program nijak zvlášť nevadilo.

Akademie klubu Kamarád v jistém směru suplovala Dny romské kultury, které se vloni na stejném místě uskutečnily se značným ohlasem. Druhý ročník akce se letos v Kopřivnici neuskuteční, neboť pořadatelé byli z formálních důvodů odříznuti od grantových peněz z krajského úřadu.


    [Top]    


Za týden bude další jednání zastupitelstva

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve čtvrtek 26. června se sejdou ve čtrnáct hodin v anexu zastupitelé města ke své poslední schůzi před prázdninami.

Zastupitelé se budou mimo jiné během svého jednání zabývat závěrečným účtem města Kopřivnice za rok 2002, rozpočtovým výhledem města na období let 2004 a 2005 a rozpočtovými opatřeními k letošnímu rozpočtu.

Dalšími body programu, o nichž se bude diskutovat, jsou studie centrálního zásobování teplem města Kopřivnice, aktualizace strategického plánu ekonomického rozvoje města a kategorizace lesů.


    [Top]    


Módní trend - ozdravné pobyty dětí v zahraničí

K o p ř i v n i c e (ili) - Ozdravné pobyty pořádají kopřivnické školy již spoustu let, v letošním roce přišla Základní škola dr. Milady Horákové s novinkou. Ozdravný pobyt pro žáky třetích, čtvrtých a pátých tříd uspořádali u moře v Itálii. Organizace tradiční akce v netradičním prostředí se ujala učitelka Helena Mertová. „Už na začátku školního roku jsem mezi žáky zjišťovala předběžný zájem a překvapila velká odezva,“ uvedla Helena Mertová, která se spojila s pražskou cestovní kanceláří schválenou ministerstvem školství. Ta se pořádání školních zájezdů do zahraničí věnuje šestým rokem.

Na poloostrov Gargano do San Menaia dorazilo třiačtyřicet dětí se sedmičlenným doprovodem po dvaadvacetihodinové jízdě. „Autobus byl klimatizovaný, nikomu z dětí nebylo cestou špatně,“ komentovala cestu druhá z učitelek Monika Fojtíková. Ani při pobytu u moře s plnou penzí a dostatečným pitným režimem nevznikly u dětí žádné zdravotní komplikace. Stravu připravovali čeští kuchaři a v rámci doprovodu s dětmi cestovala dětská lékařka a zdravotní sestra, přestože v místě bylo zajištěné zdravotní ošetření.

Sedmidenní pobyt u moře přišel rodiče bez desíti korun na pět tisíc plus sto osmdesát korun pojištění léčebných výloh. „Je zajímavé, že u většiny těch, kteří s námi k moři nejeli, hrál hlavní roli strach o dítě nebo skutečnost, že k moři o prázdninách pojede celá rodina. Rozhodně to nebyly jen ekonomické důvody,“ poukázala Mertová. Podle jejích slov některé děti dostaly pobyt u moře jako dárek k Vánocům, na který se složila celá rodina, nebo v tom i sociálně slabší rodiny viděly možnost, jak moře dopřát alespoň dítěti, když si podobnou dovolenou nemohou dopřát všichni.

Děti v žádném případě nezůstaly ošizené o školní výlet. Třetí A učitelky Moniky Fojtíkové jela do ZOO Lešná, páťáci Heleny Mertové budou mít výlet na Velký Javorník spojený s opékáním špekáčků.

Na obdobnou akci se vydalo i patnáct deváťáků pod vedením ředitele školy Lumíra Pospěcha a ti využili nabídky místní cestovní kanceláře a odjeli do chorvatské Poreče. „Děcka si musela sice vařit sama, ale nakonec se to v jejich případě ukázalo výhodou,“ dodal ředitel Pospěch.

A jak vidí pokračování zahraničních aktivit ředitel Základní školy dr. Milady Horákové? „Je to módní trend a pokud bude zájem ze strany žáků a jejich rodičů a pedagogům nebude chybět odvaha, v žádném případě jim nebudu bránit,“ uzavřel Lumír Pospěch.


    [Top]    


Teprve v cizí zemi žáci ocení význam znalosti jazyka

K o p ř i v n i c e (ili) - Žákům druhého stupně Základní školy Alšovy umožňuje škola v rámci konfrontace svých jazykových znalostí každé dva roky týdenní turisticko-poznávací pobyt v Rakousku.

„Při vyšším počtu zájemců je dávána přednost starším žákům, protože u mladších je reálná šance, že se dostanou do zahraničí při dalším běhu,“ přiblížil klíč výběru jeden z organizátorů, Karel Kočiš. Poprvé žáci vycestovali v roce 1997, tehdy ještě společně s bíloveckou školou, v následujících letech už Alšova škola zájezd obsadila sama.

„Pravidelně jezdíme do rakouských Alp na území Tyrolska do údolí Lechtal,“ přiblížil místo pobytu učitel Kočiš, „věnujeme se turistice a hlavně poznávání hradů, zámků, různých soutěsek nebo sportovních středisek. Jeden rok jsme navštívili i Švýcarsko.“ S sebou si výprava bere kuchařku, která v místě ubytování účastníkům zájezdu vaří ze surovin, jejichž denní dodávka na místo je zajištěna cestovní kanceláří.

„Za letošní pobyt účastníci zaplatili pět tisíc tři sta korun, navíc jsme vybírali dalších tisíc korun, ve kterých je zahrnuta výměna peněz, abychom mohli platit vstupné do objektů apod.,“ přiblížil finanční náročnost akce Karel Kočiš.

Přestože se nejedná o levnou záležitost, je o pobyt v rakouských Alpách ze strany dětí značný zájem. „Mnozí si až v zahraničí poprvé uvědomí, že znalost cizího jazyka má v životě i praktické využití a neslouží pouze ke drilu v hodinách němčiny,“ dodal Kočiš.


    [Top]    


Ekologická poradna

Vážení čtenáři, na tomto místě se budete pravidelně setkávat s články připravenými Ekologickou poradnou Hájenka. Naleznete zde informace o zamezování vzniku odpadů, recyklaci odpadů, šetrnosti pracích a čisticích prostředků k životnímu prostředí, škodlivinách v životním prostředí, tepelných izolacích, energetických úsporách, ochraně přírody atd.

Další informace vám rádi poskytneme v Ekologické poradně Hájenka umístěné v prostorách Městského informačního centra v Kulturním domě Kopřivnice každou středu od 14 do 17 hodin. Během hlavní houbařské sezony od června do listopadu vám zde bude každé pondělí od 15 do 17 hodin k dispozici mykolog, který se vám pokusí pomoci s určováním druhů hub z vašeho víkendového sběru.

V Ekologické poradně jsou pro občany Kopřivnice k dispozici také samolepky na schránky ‘Reklamní letáky - Ne děkuji!’. Občané, kteří chtějí odmítnout nevyžádanou reklamu, si u nás mohou tyto samolepky zdarma vyzvednout.

Dalibor Kvita, ekologické sdružení Hájenka


    [Top]    


Opékání špekáčků v lese se může pořádně prodražit

K o p ř i v n i c e (ili) - V Kopřivnici a okolí není oficiálně povolené ohniště, které by občané mohli využít v rámci rekreace či výletu. Občané se tak při použití nejfrekventovanějších ohnišť, jako jsou například u Husovy lípy, na Janíkově sedle, Benčáku nebo pod Váňovým kamenem, vlastně koledují o pětitisícovou pokutu. Posledně jmenovaná lokalita spadá do chráněné oblasti, kde jsou zákony ještě přísnější.

Ani podél trasy Lašské naučné stezky se nepodařilo jejím zřizovatelům - odboru životního prostředí, vodního, lesního hospodářství a zemědělství - najít vhodnou lokalitu, kde by se dalo opečení špekáčků tolerovat. Celá trasa je prakticky vedena lesem nebo v jeho těsné blízkosti, takže ani tato varianta nepřipadla v úvahu.

Pro vytváření ohnišť na vlastních pozemcích platí v současné době pouze omezení týkající se spalovaného materiálu. „Povoleno je spalování suchého rostlinného materiálu,“ uvedla Monika Paličková, zabývající se v odboru životního prostředí ochrannou ovzduší. Podle zákona o ochraně ovzduší má město možnost vydat nařízení, které by upravovalo podmínky spalování suchých rostlinných materiálů. Specifikace těchto podmínek je poměrně náročná záležitost, protože je zapotřebí brát v úvahu hydrometeorologické podmínky - rychlost větru, rozptylové podmínky apod.

„Návrh nařízení byl dán k posouzení právníkovi městského úřadu, který jej vrátil s připomínkami, na kterých se v současnosti pracuje,“ dodala Monika Paličková. Nařízení by však nemělo omezovat vlastníky pozemků při pořádání malých táboráků, ale pouze v rámci spalování rostlinných materiálů, jako je například vyhrabaná tráva, listí apod.

„Podle § 20 zákona o lesích č. 289/1995 Sb., je v lese zakázáno kouřit, rozdělávat oheň nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa. Výjimku z tohoto zákazu může udělit vlastník lesa. Podle § 20 odstavce 2 se nesmí rozdělávat a udržovat otevřené ohně do vzdálenosti padesáti metrů od okraje lesa. Za porušení těchto zákazů hrozí podle § 53 zákona o lesích pokuta do výše pěti tisíc korun,“ citoval podrobně literu zákona pracovník odboru ŽP-VLZH Jaroslav Jiřík.

Některým se tak mohou špekáčky pořádně prodražit.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.