Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Protože klesá počet dětí, ruší se jedno oddělení MŠ

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla minulý týden v úterý ke své pravidelné schůzi, na ní jednala mimo jiné o naplněnosti mateřských škol ve městě. „Vzhledem k tomu, že se snižuje počet dětí navštěvujících předškolní zařízení, rada města přistoupila ke snížení kapacity mateřské školy tím, že bude zrušeno letos k 1. září jedno oddělení na ulici Jarní, což neznamená uzavření celé Mateřské školy na ulici Jarní,“ sdělil k projednávanému tématu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Určením použití výtěžků z provozu hracích automatů podle § 116 se zabývala rada města. Ta je v souladu se zákonem a rozpočtem města používá na dotace sportovním klubům. „Je to kompenzace části výdajů sportovních klubů na úhradu nájmů sportovních zařízení, které jsou již součástí schváleného rozpočtu města,“ upřesnil místostarosta.

Rada města doporučila zastupitelům města vzít na vědomí aktualizaci strategického plánu. „Schůzka členů komise pro kontrolu plnění strategického plánu se uskutečnila 26. května. Z jednání vyplynulo, že některé úkoly byly již splněny, další se dopřesňovaly a u zvlášť složitých došlo k prodloužení termínu realizace,“ doplnil Krajčír.

Na základě rozpočtu města na letošní rok 2003 a úkolů specifikovaných problémovou mapou dopravy a požadavku občanů objednal odbor rozvoje města zpracování ověřovací studie pro tři lokality města. „V první lokalitě na sídlišti Trapes, kde se bude jednat o odstavná stání, další problémovou lokalitou je prostor před ZUŠ Z. Buriana, kde se bude jednat o parkování a dopravní režim. Poslední lokalitou je ulice Francouzská před věžovým domem č. p. 1317, kde půjde o rozšíření odstavných ploch parkování. Byla oslovena dopravní projekční firma Archa, s. r. o., Frýdek-Místek, aby zpracovala studii,“ řekl Krajčír.

Vzhledem k nutnosti stanovení jednoznačných podmínek pro zabezpečení vysílání městského rozhlasu v Kopřivnici a místních částech schválila rada návrh pravidel pro vysílání městského rozhlasu v Kopřivnici. „Změny spočívají ve specifikaci městského rozhlasu jako sdělovacího prostředku určeného k úředním oznámením a minimalizace neúředních sdělení. Městský rozhlas byl zahlcován spoustou zpráv jako jsou pozvánky na sportovní a kulturní akce a v podstatě se ztrácela jeho hlavní funkce,“ dodal Krajčír.

Rada města poskytla příspěvky z fondu rozvoje a rezerv neziskovým subjektům působících ve zdravotnických a sociálních službách. Město přispělo Moravskoslezské krajské radě zdravotně postižených Ostrava na zajištění dvoudenní akce pro zdravotně postižené v rámci Evropského roku lidí se zdravotním postižením. „Tato akce není určena jen zdravotně postiženým občanům, ale celé široké veřejnosti a představuje jejich aktivity v rámci seberealizace v běžném každodenním životě,“ dodal Krajčír.

„Dále jsme poskytli příspěvek Tyfloservisu, který se zabývá poskytováním sociálně rehabilitačních služeb těžce zrakově postiženým občanům. Rovněž jsme poskytli příspěvek Škole života, sdružení pro pomoc mentálně postiženým z Nového Jičína, což je denní stacionář pro dospělé mentálně postižené občany,“ sdělil k adresátům příspěvků místostarosta.

Radní neschválili záměr města prodat bytový dům na ulici Pionýrské č. p. 736 - 738, a to z toho důvodu, že z oslovených čtyřiadvaceti současných nájemců jich třináct nemá zájem si byt kupovat a dalších sedm projevilo zájem pouze o formu prodeje po bytových jednotkách.

Rada města projednala a doporučila zastupitelům ke schválení poskytnutí účelových dotací na opravu společných částí domů pěti bytovým družstvům, které si v minulosti koupily bytové domy z vlastnictví města.


    [Top]    


V referendu hlasovalo pro ano 81 procent

Po vysypání volební urny začalo počítání
platných hlasů. Pro vstup do EU
se v okrsku číslo šest, umístěném v anexu,
vyslovilo přes osmašedesát procent.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý pátek a v sobotu se konalo v naší republice poprvé referendum, kdy se mohli sami občané rozhodnout, zda naše republika vstoupí do Evropské unie, či nikoli. U nás na rozdíl od Polska či Slovenska nebyla povinná padesátiprocentní účast, přesto přišlo do volebních místností přes pětapadesát procent oprávněných voličů. Toto číslo je daleko vyšší, než bývá obvykle při jakýchkoli volbách, u nichž každé volby klesá procentuální účast.

V Kopřivnici a místních částech přišlo do volebních místností celkem 9 779 lidí a 7 696 se jich vyslovilo pro vstup do Evropské unie, jen 1 773 zatrhlo odpověď NE.

V Kopřivnici včetně místních částí se zúčastnilo referenda 54,84 procent oprávněných voličů, což je o něco méně než celostátní průměr, který byl 55,21 procent. V samotné Kopřivnici přišlo nejméně voličů v okrsku číslo 14, který měl sídlo na Základní škole dr. Milady Horákové, kam přišlo jen 41,19 % voličů.

Naopak nejvíce se zúčastnilo ve volebním okrsku č. 3 na ZŠ - náměstí, a to 65,92 procent voličů. Samozřejmě, že v místních částech je procentuální účast větší než ve městě. Největší procento oprávněných voličů se vyjádřilo ve Vlčovicích, a to 72,75 procent.

Když se podíváme na mikroregion Kopřivnice, tak nejvíce občanů přišlo k volebním urnám v Závišicích, a to 71,95 procent, a nejméně v Ženklavě - 46,70 procent. V Mošnově bylo 25,40 procent občanů proti vstupu do Evropské unie, zato v Závišicích se pro spojení vyjádřilo 82,67 procent ze zúčastněných voličů. Druhá byla Kopřivnice, kde pro ano hlasovalo 81,28 procent, což je více než celorepublikový průměr, který činí 77,33 procent.

Je pravdou, že k referendu přišli i lidé, kteří běžně k volbám nechodí. Proto tentokrát členové volebních komisí často hledali ve volební vyhlášce, kam mají občany neznající své obvody poslat. Někteří se omlouvali, že se přestěhovali a neví, kam mají jít volit, jiní přiznali, že k volbám nechodí.

Poměrně často se stávalo, že lidé, kteří přišli k urnám, neměli s sebou ani jeden doklad totožnosti a členové volebních komisí je nemohli nechat odvolit. Někteří z nich přišli znovu, jiní už ne. Také se stávalo, že lidé se dožadovali hlasování před otevřením volebních místností. To také nešlo, neboť to neumožňoval zákon.


    [Top]    


Za zaplevelený pozemek až půlmilionová pokuta

K o p ř i v n i c e (ili) - Pokuta až do výše půl milionu korun může být udělena rostlinolékařskou správou podle zákona 147/1996 Sb., za nesplnění povinnosti podle § 4 vlastníkům pozemků při výskytu plevelů, které se šíří na neobdělávané a nezemědělské půdě a které ohrožují životní prostředí, zdraví lidí a zvířat. V jiném případě, pokud se jedná o opětovné jednání, může pověřený obecní úřad uložit pokutu až do dvojnásobné výše dle sankcí podle zákona 128/2000 Sb.

Upozornění občanů na zaplevelené pozemky přijímá v pracovní dny na odboru životního prostředí na telefonním čísle 556 494 916 Michaela Korčeková. Každé telefonické upozornění pracovnice zemědělského půdního fondu a rostlinolékařské péče osobně prošetří a v oprávněných případech zašle majiteli pozemku písemné upozornění, kde je žádán o nápravu a udržování pozemku.

„Zároveň stanovím závazný termín posečení,“ dodala Korčeková, která si následně stav pozemku zkontroluje. Při nesplnění povinnosti je občan urgován s připomenutím výše pokuty, kterou je možno uložit.

Vloni bylo řešeno zhruba dvacet případů, žádný však neskončil pokutou. „Zhruba dvacet procent jsem musela opětovně urgovat, ale k nápravě došlo pokaždé. Nejproblematičtější je pozemek za hřbitovem, který v rámci dědictví vlastní velké množství majitelů, z nichž polovina je ze Slovenska. K této lokalitě byla navíc zrušena přístupová cesta, takže nelze přivézt žádnou techniku,“ přiblížila jednu kauzu Korčeková, která se obrátila na majetkovou správu o dořešení přístupu. Zrovna tak došlo k situaci, kdy se při dohledávání vlastníka přišlo na skutečnost, že majitelem pozemku je město. „K tomu došlo například v Mniší, ale obratem byla zjednána náprava,“ dodala Korčeková.

Zároveň podle zákona 128/2000 Sb., o obcích, může obec uložit pokutu až do výše sto tisíc korun právnické osobě a fyzické osobě, která je podnikatelem a která neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, tak, že naruší vzhled obce.


    [Top]    


Rozšíření čističky se chýlí ke konci, hotovo bude v září

K o p ř i v n i c e (dam) - Do závěrečné fáze se chýlí rekonstrukce a rozšíření kopřivnické čistírny odpadních vod. Po dvanácti měsících práce zbývá ještě dokončit betonování aktivační nádrže. „Následně dojde k osazení závěrečné technologie. Bude vybudováno spojovací potrubí, které spojí nově vybudované objekty s původní částí čistírny. Pak už bude třeba udělat jen terénní úpravy a nové komunikace, jež stavbu završí,“ řekla tisková mluvčí investora akce Severomoravských vodovodů a kanalizací Eva Špirochová. Rekonstrukce a rozšíření čistírny běží podle harmonogramu a ukončení prací je plánováno v září. „Ve stejné době bychom pak městský úřad požádali o povolení k uvedení do zkušebního provozu,“ předpokládá Špirochová. Během ročního testování si SmVaK ověří, zda čistírna splňuje požadované parametry a vyčištěná voda je v souladu s vodoprávními předpisy.

Právě zpřísňující se normy určující limity obsahů konkrétních látek ve vyčištěné vodě byly jedním z důvodů, proč společnost k rekonstrukci přistoupila.

„Pokud bychom tyto limity nesplňovali, byli bychom povinni platit vyšší částky za takzvané úplaty za zbytkové znečištění a hrozily by i sankce,“ uvedl hlavní inženýr pro kanalizace Jan Tlolka.

Dalším důvodem, proč se SmVaK do stavby pustil, bylo také zvýšení kapacity čistírny. Ta sice nebude v prvé fázi využita na sto procent, ale v budoucnu umožní například i čistění splašků z místních částí Lubina, Vlčovice a Mniší. Územní rozhodnutí pro stavbu kanalizace přivádějící splašky z místních částí by mělo být vydáno v nejbližším období.


    [Top]    


Střední školy už vyřadily své letošní absolventy

Před maturitní komisí se minulý týden
’potilo’ 27 posluchačů nástavbouvého studia
SOUS, ale jen jeden u zkoušky neuspěl.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem pět tříd maturantů vyprodukovaly letos místní střední školy. Brány střední průmyslové školy do prvního červnového týdne opustily dvě třídy strojařů. Z dvaačtyřiceti studentů čtvrtého ročníku tohoto oboru se až k maturitní komisi dostalo šestatřicet, sedm nejlepších odešlo s vyznamenáním na rozdíl od pěti neúspěšných, kteří budou zkoušku opakovat na podzim. V maturitním ročníku obchodní akademie bylo letos 22 studentů, ke zkoušce z dospělosti jich šlo 18 a tři ji složili s vyznamenáním.

Také kopřivnické Střední odborné učiliště strojírenské se již může pochlubit čerstvými absolventy. Své působení na škole úspěšně uzavřelo všech sedmadvacet posluchačů čtyřletého studijního oboru mechanik - seřizovač. Tři z nich si navíc odnášejí maturitní vysvědčení s vyznamenáním.

Maturitní zkoušku minulý týden skládali také studenti dvouletého nástavbového studia. Také tam ze sedmadvaceti maturantů odešli tři s vyznamenáním, jeden však u zkoušky propadl. V příštím roce učiliště opět nástavbové studium otvírá a již dnes má přihlášeno dvacet vlastních absolventů a desítku žáků z jiných škol.

Tento týden své působení na učilišti završí také žáci tříletých učebních oborů, k poslední, ústní části závěrečných zkoušek jich jde celkem sto osm.


    [Top]    


Na hlasovacích lístcích o unii se objevil i lakonický vzkaz vládě

K o p ř i v n i c e - Referendum o vstupu do Evropské unie se na rozdíl od komunálních voleb těšilo poměrně značné oblibě. I atmosféra ve volební místnosti byla slavnostnější. „Máte připravený fotoaparát?“ domáhal se zvěčnění významného okamžiku jeden z voličů, „chci foto, to už podruhé nebude.“

Za některé rodiče obstarali vhození obálky do hlasovací schránky jejich malé ratolesti s dovětkem, že je to stejně hlavně jejich budoucnost. „Ať je to nám všem ku štěstí a prospěchu,“ požehnala svému rozhodnutí stařenka, když se rozloučila s obálkou. I parta patnáctiletých teeanegerů si našla cestu do volební místnosti. „Chtěli jsme se podívat, jak takové hlasování vypadá,“ přiznali se poté, co hodnou chvíli s hlasitými komentáři zevlovali pod okny volební místnosti a nakonec si dodali odvahy a vstoupili do místnosti.

Když se v sobotu přistoupilo k vlastnímu sčítání hlasů, nestačili se členové volební komise divit. Přesto, že byli všichni upozorněni, aby obálky nezalepovali, navíc za plentou nebyla ani máčítka, celá třetina voličů se rozhodla jinak.

„Tak nevím, jestli je to neschopnost nebo pomsta,“ netajil svůj údiv jeden ze členů komise při rozřezávání obálek. I vlastní grafické vyjádření svého názoru činilo některým voličům problémy. „Nejvíc mi je líto těch, kteří svůj názor chtěli natolik zdůraznit, až je vlastně jejich hlas neplatný,“ pousmál se nad třikrát zakroužkovaným hlasem jeden ze členů komise. Mezi 3,4 procenty neplatných hlasů ve volebním okrsku č. 17 se našly ’fajfky’, kolečka, nečitelné ’škrtanice’, ale i lakonický vzkaz, který se nakonec při sčítání hlasů musel ignorovat, „do Evropské unie ano, ale s jinou vládou“.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.