Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 23/2003
ze dne 12. června 2003

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Pá 13. - ne 15. června v 18 hodin adaptace USA Daredevil. Adaptace slavné comicsové předlohy Daredevil - tajemný noční mstitel v červené pláštěnce na straně práva... Do 12 let nevhodný
Čt 12. - ne 15. června ve 20 hodin film USA, Německa, Itálie, Nizozemí Gangy New Yorku. New York r. 1860 prožíval období krutosti, nesnášenlivosti a strachu, ale také období výjimečné odvahy, se kterou lidé bojovali o svobodu budoucích generací. Do 12 let nevhodný
Po 16. června v 18 a 20 hodin, út 17. června v 18 hodin komedie ČR Kameňák. Film, který má základ v lidovém humoru a více či méně známých anekdotách
Čt 19. - ne 22. června v 18 hodin dobrodružné sci-fi USA X-men 2. Pokračování úspěšného filmového zpracování kultovního comicsu
Čt 19. - pá 20 června ve 20 hodin sci-fi USA Solaris. Milostný příběh o zkáze, o nových šancích a o kosmickém poslání, které probíhalo velmi neslavně... Do 15 let nepřístupný
So 21. - ne 22. června ve 20 hodin biografický film USA Frída - obrazy vášně. Barevné mexické ulice, vášnivá hudba a životní příběh úchvatné a provokativní malířky Frídy Kahloové. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Pá 20. června v 9 hodin Evropský svátek hudby

KATOLICKÝ DŮM KOPŘIVNICE

So 14. června Diskotéka děkanátní mládeže
St 18. června v 18 hodin přednáška Biblická hodina

AMFITEÁTR POD VĚŽÍ ŠTRAMBERK

Pá 13. června v 19 hodin koncert Evy Henychové (v případě nepříznivého počasí v KD Štramberk)

KINO ŠTRAMBERK

Ne 15. června v 17 a 19.30 hodin komedie Německa Kluci to taky chtěj ... a pořád. Do 15 let nepřístupný
Ne 22. června v 17 a 19.30 hodin hořká tragikomedie ČR Městečko. Do 12 let nevhodný

KINO PŘÍBOR

Pá 13. června v 18 a 20 hodin film USA Text. Do 12 let nevhodný
Po 16. června v 18 a 20 hodin film VB, Hongkongu, Singapuru, Thajska Oko. Do 12 let nevhodný
St 18. června v 18 a 20 hodin komedie VB Johny English
Pá 20. června v 18 a 20 hodin bláznivá komedie USA Dům naruby

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 12. - ne 15. června v 18 hodin americké drama 25. hodina. Do 12 let nevhodný
Čt 12. - ne 15. června ve 20.15 hodin americký erotický thriller Femme Fatale. Mládeži nepřístupno
Po 16. - st 18. června v 18 a 20 hodin americká komedie Dům naruby
Čt 19. - ne 22. června v 18 a 20.15 hodin americký akční thriller Slzy slunce. Mládeži nepřístupno

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

So 14. června v 18 hodin další ročník přehlídky divadel Divadelní dílna VII.
So 21. června ve 14 hodin Evropský svátek hudby (Masarykovo nám.)


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Referendum o vstupu ČR do EU

Ve čtvrtek 29. května zorganizovali žáci ZŠ sv. Zdislavy školní referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. Celé akci předcházela příprava v hodinách občanské výchovy s paní učitelkou Ivanou Kociánovou, kde žáci diskutovali o výhodách a nevýhodách vstupu. Deváťáci sestavili volební komisi, zapečetili hlasovací urnu a postupně posílali své spolužáky za plentu, aby tak mohli vyjádřit svůj postoj k historické události, před kterou stojíme. A výsledek?

Účast žáků druhého stupně byla dobrovolná a referenda se jich zúčastnilo šedesát devět procent. Sedmdesát dvě procenta žáků se vyslovilo pro ano, dvanáct pro spíše ano, dvě pro spíše ne a čtrnáct procent zúčastněných hlasovalo - ne.

Pavel Janek, ředitel školy

Žáci ZŠ Alšovy si rozhodli o vstupu ČR do EU

Necelých 14 dní před státním referendem o vstupu ČR do EU proběhlo v naší škole žákovské referendum o vstupu ČR do EU. Nápad s uskutečněním referenda nanečisto vzešel od našeho pana ředitele Chaloupky. Samotné volbě předcházela dvoutýdenní příprava. Hlavními organizátory byli žáci 9. A třídy Marek Rebroš a Martin Jašek. Není pochyb o tom, že tento nelehký úkol byl svěřen do rukou těmto dvěma žákům, neboť právě oni mohli využít svých bohatých zkušeností získaných při práci v dětském zastupitelstvu v Kopřivnici.

Byla vybrána volební komise, jejímž úkolem bylo připravit informační tabule s propagačními letáky o EU. Žáci si připravili besedu, která měla za úkol informovat žáky 2. stupně o chystaném referendu. V hodinách občanské výchovy byli žáci obeznámeni o výhodách a nevýhodách vstupu ČR do EU tak, jak je vidí žáci 9. ročníků.

V pondělí 2. června 2003 proběhlo samotné školní referendum. Všichni žáci 2. stupně měli možnost o přestávkách říci své ano či ne. Ve slavnostně vyzdobené volební místnosti seděla šestičlenná volební komise. Žáci se prokazovali žákovskou knížkou a poté šli za plentu, kde vyjádřili svůj názor. Před očima komise potom vhodili svůj hlasovací lístek do volební urny.

A jak hlasování žáků dopadlo? Voleb se zúčastnilo 72,4 % žáků 2. stupně. Pro případný vstup do EU se vyslovilo 123 žáků (74,5 %), proti bylo 42 žáků (25,5 %). Z výsledku školního referenda vyplývá, že větší obavy ze vstupu ČR do EU mají pak spíše dívky.

Úspěch celostátního referenda sice toto naše hlasování neovlivní, avšak doufáme, že dospělí budou rozumní a zodpovědně o naší budoucnosti rozhodnou.

Kolektiv žáků 9. A

Dětské zastupitelstvo v Praze

Já, jakožto člen dětského zastupitelstva, bych vás rád seznámil s akcí, kdy jsme reprezentovali město Kopřivnici na Dětském sněmu v Praze. Na sněm jsme jeli dva - Ondřej Fila (ZŠ E. Zátopka) a Stanislav Štefek (ZŠ Sv. Zdislavy).

V základní škole na Smíchově, kde se naše pracovní schůzky konaly, jsme se dověděli o programu, který bude probíhat celé 3 dny. Dověděli jsme se pravidla simulační hry, která byla vymyšlena na základě jednání kandidátských zemí o vstupu do EU. V této hře jsme si rozdělili role. Někdo byl poslancem Evropského parlamentu, jiný vyjednavač kandidátské země.

Další den již kandidátské země psaly přihlášku a vyjednávaly o vstupu do EU.

Na tomto sněmu jsme ale také odpočívali, zhlédli jsme historické památky Prahy, Křižíkovu fontánu a nové kino 3D (trojrozměrné). V sobotu ráno už nás čekalo v senátu ve Valdštejnském paláci oficiální jednání před komisí EU. Na naše jednání se přišli podívat i naši dospělí kolegové, např. p. Zieleniec.

Na závěr bych chtěl poděkovat městu Kopřivnici, že nám umožnilo na tuto akci jet. Dále bych poděkoval našemu doprovodu p. Müllerové z DDM za to, že se o nás starala a při naší simulační hře nás podporovala.

Ondřej Fila

Kopřivnice černou dírou socialistického přerozdělování?

Stát každý rok od roku 2001 nalévá do rozpočtu města cca 50 mil. Kč navíc. Letos to už bude 150 mil. Kč navíc, které socialistická vláda vzala obcím, kde si váží místních podnikatelů a umí rozumně spravovat obec, a přerozdělila je těm obcím, jejichž zástupci nechtějí nebo ani neumí rozumně spravovat obec a tím i plnit své volební sliby.

Za tu sumu navíc už mohl být postaven domov důchodců /DD/ i umístěni úředníci, nejlépe v rekonstruovaném Včelínu, a ještě by rozumným hospodařením zbylo na další investiční akce. Namísto toho byly desítky milionů Kč nevratně utopeny v běžném provozu a v látající údržbě.

Účelová dohoda většiny zastupitelů držet u moci lidi, kteří evidentně nestačí na kvalitní vykonávání svých funkcí na radnici, a touto dohodou ovlivněné rozhodování většiny zastupitelů umožňuje i nadále neplnění volebních slibů, jakým je např. DD, umožňuje nerozumné umístění úředníků do brzy téměř prázdného správního kolosu Tatry, umožňuje nezískání schopného velkého investora do průmyslové zóny, která je a má být ještě více nesmyslně zaplácána podniky, které se pouze přestěhují i se zaměstnanci do čistého a levného, nebo podniky, které nevyrábí a nezaměstnávají, umožňuje nezajištění kvalitního a důstojného bydlení, včetně nepostihu neplatících a nepřizpůsobivých, prostě umožňuje snižování kvality života v našem městě.

Teprve až zastupitelé, současní nebo ti další, budou jednat rozumně, zodpovědně a odvážně ve prospěch města a přestanou držet u moci lidi, kteří se již prokazatelně na radnici neosvědčili, pak teprve bude v Kopřivnici šance na změny k lepšímu.

Marie Pešlová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.