Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Duškova a Zbrožkova Vizita přiveze Tělo a děs démona

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě jednou se před nadcházející prázdninovou pauzou změní CO kryt pod kulturním domem v divadelní scénu. Zítra večer totiž právě tam předvede své umění divadlo Vizita. Kopřivnická Nora se za posledních několik let stala pravidelnou zastávkou na cestách Jaroslava Duška, Martina Zbrožka a Viktora Zborníka, a právě proto zdejší fandové jejich humoru nepřijdou ani o představení nazvané ‘Ó tělo a děs démona’, které si svou premiéru odbylo 4. června.

Divadlo Vizita má za sebou již dvaadvacet let existence a v jeho řadách se za tu dobu kromě Duška vystřídala celá řada osobností. Členy této originální scény byli mimo jiné Václav Koubek, Petr Nikl, Alan Vitouš či Dan Bárta, hostoval například i Jiří Lábus. Každá sestava Vizity, která se od roku 1986 zabývá výhradně improvizačním divadlem, byla zcela jiná. Zatímco Alan Vitouš se staral téměř výhradně o hudbu a divadlo působilo dojmem one man show, staronový Duškův partner Martin Zbrožek je mu velmi platným protějškem přímo na jevišti. Začátek zítřejšího vystoupení v Noře je stanoven na jednadvacátou hodinu.


    [Top]    


Pink Freud nabízí pestrou hudební mozaiku

P ř í b o r (dam) - Nakonec dvanáct kapel včetně dvou legend tuzemské klubové scény nabídne v sobotu příborský festival Pink Freud. Původně sice pořadatelé na plakátech slibovali jen jedenáct skupin, ale na poslední chvíli do programu zahrnuli ještě jednu kapelu. Zakladatel psychoanalýzy a příborský rodák Sigmund Freud bude letos z loga akce dohlížet na program, jehož hlavními hvězdami budou Už Jsme Doma a Psí vojáci. „Nedá se říct, proč jsme pozvali právě tyhle dvě kapely. Ani pro ostatní skupiny z programu jsme neměli stanovená nějaká přesná kritéria. Kromě čtyř kapel, které patří do okruhu našich známých a jsou z blízkého okolí, jsme vybírali podle demosnímků,“ říká organizátorka festivalu Pavla Ukropcová.

Čtrnáctihodinový maraton v pořadí již třetího ročníku festivalu odstartuje tuto sobotu v poledne a jeho dějištěm bude opět amfiteátr v městském parku. Přestože jsou součástí hvězdné dvojice festivalu, zahrají tepličtí Už Jsme Doma již v pět hodin odpoledne. Na Topolovy Psí vojáky si fanoušci budou muset počkat až do dvaadvacáté hodiny, kdy na pódiu vystřídají stále populárnější ostravský Robson. U dalších vystupujících pořadatelé nechtějí orientační začátky jejich vystoupení prozrazovat. „Pořadí je už určené, ale tajíme ho. Byli bychom neradi, aby lidi chodili na konkrétní kapelu, a ne na festival jako takový,“ vysvětlila své tajnůstkářství Ukropcová.

Kromě již zmíněných Psích vojáků, Už Jsme Doma a Robsonu se návštěvníci Pink Freudu mohou těšit na vystoupení skupiny Hraczki koncertující společně s DJ Saykem, stejně jako na krnovský Dech noci, domácí Bugaboo nebo ...Skream z Českého Těšína. Ostravskou scénu bude v Příboře zastupovat kromě Robsonu také teprve před rokem založená skupina Uhlí. Zahrají ale také kapely Lu, Limbo a Sultan Soliman.

Vzhledem k obsazení festivalu bude jeho žánrová pestrost obrovská. Amfiteátrem bude znít muzika od undergroundového big beatu, přes crossover, funky, reggae, ska, blues a rock & roll až po občasné inspirace klasickou muzikou vyskytující se v novějším repertoáru Psích vojáků.

Organizátoři příborského fesťáku nechystají pro návštěvníky žádné převratné novinky. „Všechno včetně stokorunového vstupného zůstává tak, jak to bylo v předchozích ročnících. Hlavní stále zůstává muzika. Taky jsme nechtěli nic přidávat nebo akci zvětšovat. Je to takové malé a milé. V Příboře bych nechtěla dělat nějaký obří festival,“ prohlásila Pavla Ukropcová.


    [Top]    


Amfiteátrem budou znít písně Evy Henychové

Š t r a m b e r k (dam) - Sólový recitál šansoniérky Evy Henychové připravují na zítřejší večer ve Štramberku. Charizmatická absolventka pražské Ježkovy konzervatoře brázdí tuzemské kluby, čajovny a další koncertní prostory již jedenáctým rokem. Své publikum Henychová láká na čistě autorský repertoár. „Písně, které zpívám, jsou upřímné výpovědi z mého života, což není pouze radostné jásání o životě a lásce, ale i o bolesti, krizích a prohrách,“ říká o svých inspiračních zdrojích mladá umělkyně.

Začátek vystoupení je plánován na devatenáct hodin, za příznivého počasí se uskuteční v amfiteátru Pod Starou věží, v opačném případě v kulturním domě.


    [Top]    


Největší uznání diváků Bedny si vysloužilo Volání z dálky

Muzikál Limonádový Joe v podání
karvinského souboru K.V.A.S. byl
bezesporu nejdelší a nejvýpravnější
 představení přehlídky Bedna v DDM.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Třetí a rozhodně nejteplejší ročník divadelní přehlídky Bedna zažil o uplynulém víkendu dům dětí a mládeže. „Určitě můžeme být spokojení, až na to vedro. V sále to bylo opravdu peklo,“ přiblížil atmosféru divadelní přehlídky dětských a studentských souborů její organizátor Dan Brchel.

Během pátku a soboty se v divadelním sálku uskutečnily dvě desítky představení. Z ohlášených souborů nedorazilo pouze novojičínské divadlo Na Kraji, jež se muselo z vážných důvodů omluvit. Nevystoupilo také místní dětské divadélko Stonožka, jehož herci se nesešli a byli nahrazeni krátkou etudou průvodců přehlídky pánů Kroužka a Proužka, kteří navíc všechna ostatní představení uváděli zdařilými improvizačními výstupy.

Přestože přehlídka byla nesoutěžní, diváci výkony herců hodnotili. Z tohoto hodnocení vyšli nejlépe domácí herci souboru Vendelín s představením Volání z dálky, v těsném závěsu stříbrný skončil opavský Štěk s hrou Štědrý večer u Slimáčků. Třetí příčka s poněkud větším odstupem připadla znovu domácí Bílé ponožce a jejich inscenaci Křičící žena. Anticena Úlet Bedny letos udělena nebyla.

„Vloni jsme udělali zkušenost s tím, že kolonka Úlet je nejednoznačná, pro některé diváky je totiž i označením kvality,“ vysvětlil Brchel.


    [Top]    


MěDO hrál v Německu

K o p ř i v n i c e (dam) - V pondělí ráno se Městský dechový orchestr Kopřivnice vrátil ze čtyřdenního hostování v německém Asschafenburgu. Na tamním festivalu evropských dechových hudeb se sešlo zhruba pětatřicet kapel z celého kontinentu. „Součástí festivalu byla i soutěž. My jsme byli přihlášeni do druhé nejkvalitnější z pěti soutěžních skupin,“ řekl dirigent kopřivnického orchestru Alois Hrnčárek. Na své představení porotě neměli muzikanti mnoho prostoru. Kromě skladby na rozehrání a povinné skladby zahráli již pouze Moravské imprese Pavla Staňka. Přesto se orchestru ve své skupině podařilo získat nejvyšší počet bodů a hodnocení velmi kvalitního tělesa. Neminulo je také ocenění za nejlépe provedenou povinnou skladbu Rodný kraj od Jindřicha Pravečka. Navíc ještě kapela absolvovala dva samostatné hodinové koncerty a průvod městem, na kterém jej doprovázely také mažoretky. Zájezdem do Německa cestování dechovky nekončí, hned tuto sobotu totiž odjíždí koncertovat do partnerského Myszkowa na slavnosti tohoto polského města.


    [Top]    


Divadelní dílna posedmé

N o v ý J i č í n (dam) - Jedním z osmi vystupujících souborů na letošní, v pořadí již sedmé Divadelní dílně bude také kopřivnické Rýpadlo přívětivé pádlo s inscenací Pyky, pyky na pikolu. Na malém festiválku v atraktivním prostředí kamenného divadla na novojičínských Skalkách vystoupí v sobotu 14. června i další mladá divadla, mimo jiné domácí Divadlo na kraji nebo ostravské Dividlo. Začátek přehlídky je v 18 hodin.


    [Top]    


Absolventi koncertovali

K o p ř i v n i c e (dam) - Především klasická muzika zněla na společném závěrečném koncertu hudebního a tanečního oboru místní soukromé umělecké školy MIS music. Své umění na půdě kina Puls předvedla také desítka letošních absolventů školy. Absolvovali především hráči na zobcové flétny, klávesy a housle. „Houslistka Geryková, kytarista Jalůvka a kontrabasista Plandor navíc úspěšně složili zkoušky na konzervatoř,“ pochlubil se ředitel školy Petr Suttner.


    [Top]    


Šéfka Pulsu ‘porotovala’ filmy ve Zlíně

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedním ze zástupců porotců, kteří rozdělovali ceny na nedávno skončeném Filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně, byla i šéfka místního kina Radka Korená. Tu do mezinárodní poroty SICC nominovala Mezinárodní federace filmových klubů.

„Byla to pro mě neocenitelná zkušenost, už jen proto, že jsem se mohla setkat s takovými osobnostmi, jako je Břetislav Pojar a další. Bylo to vlastně poprvé, co jsem se mohla tak hluboce ponořit do filmového světa,“ říká Korená, která si ze Zlína údajně přivezla také celou řadu kontaktů na lidi z branže. V jedné ze šesti porot se vedoucí Pulsu sešla s dánským filmovým odborníkem Franckem Vendelbo a jeho švédskou kolegyní Barbro Bondestad. Jejich úkolem bylo zhlédnout a ohodnotit osmnáct soutěžních filmů. „Viděli jsme tři až čtyři filmy denně. Až na dvě představení, která byla čistě pro porotce, šlo vždy o běžně přístupné projekce,“ uvedla Korená. Filmy, které spolu s kolegy viděla, pocházely z Číny, Japonska, Rumunska, Ameriky, Rakouska, Dánska a z dalších zemí. „Po každé projekci jsme film rozebírali z mnoha různých hledisek od technického zpracování přes scénář a herecké výkony až k působení na potenciální diváky. O každém také musela být zpracována písemná zpráva,“ prozradila Korená.

Až den před závěrečným galavečerem se porotci sešli, aby určili, komu udělí ceny. „Shodnout se na vítězi nebyl zas tak velký problém, a to přesto, že pohled Švédů a Dánů na kinematografii je dost odlišný od našeho vnímání filmů. Stávalo se, že jsem měla zcela jiný názor než oni. Největší rozdíly jsou v tom, jak by který film přijalo publikum v našich zemích. Na cenách jsme se však dohodli poměrně snadno, v soutěži byly totiž filmy s propastnými rozdíly v kvalitě. Viděli jsme snímky velmi dobré, ale také opravdu špatné filmy,“ netajila se Korená. Poněkud zklamána však porotkyně byla z účasti hereckých hvězd na festivalu. „Byly to v podstatě jen figurky, které někde na pár minut vystavili fotografům, ani my porotci, natož běžní účastníci festivalu se k nim nedostali,“ postěžovala si Korená.


    [Top]    


Kino připravilo Daredevila a Gangy New Yorku

K o p ř i v n i c e (dam) - Promítací týden v kině Puls startuje dnes odpoledne comicsový Daredevil. Po evolucí vylepšených X-menech a Spidermanovi tak na plátno vplouvá superhrdina, který v raném dětství vlivem neznámé toxické látky sice přišel o zrak, ale jeho ostatní smysly byly vybroušeny k absolutní dokonalosti. Daredevila, který přes den žije život právníka hájícího většinou nemajetné klienty, si ve filmu zahrál Ben Affleck.

Superhrdina jako vždy žije dvojím životem, ve dne jako advokát, v noci se pak všechno mění. Slepý právník se promění v neohroženého muže a s padouchy, na které byl krátký u soudu, si to v červeném přiléhavém kostýmu superhrdiny vyřizuje daleko nevybíravějšími způsoby. Vpřed v boji proti podsvětí jej navíc žene také odpřisáhnutá pomsta smrti otce, jež padl za oběť mafii.

Režisérem standardního comicsového filmu s řadou zdařilých vizuálních efektů je Mark Steven Johnson. U filmu si na své přijdou také milovníci tvrdé muziky, z níž je složen celý soundtrack filmu.

Od čtvrtku do neděle, tedy ve stejné dny jako na Daredevila, je možné zajít také na Gangy New Yorku, rozdíl je pouze v tom, že zájemci o nejnovější film režiséra Martina Scorseseho musejí do kina až na osm. Děj výpravného velkofilmu, který byl jedním ze žhavých, i když nakonec neúspěšných uchazečů o Oscary, začíná v roce 1846. Tedy v době, kdy Manhattan nebyl rozhodně bohatou čtvrtí a kdy se stal dějištěm krvavého střetu ozbrojené bandy starousedlíků a klanem irských katolických imigrantů. O primitivní násilnické části lidské povahy je konec konců celý kritikou vyzdvihovaný Scorseseho film. Také obsazení snímku je velmi reprezentativní, na plátně se setkávají Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz či Liam Neeson.

Obě pondělní představení budou v Pulsu patřit repríze komedie Zdeňka Trošky Kameňák. Série desítek známých i méně známých anekdot složená do celovečerního filmu si i přes odpor kritiky své diváky našla a nebylo jich málo. V Kopřivnici při prvním uvádění vidělo film 747 lidí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.