Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Cirex se začal v nové hale zabydlovat s předstihem

Hala pro společnost Cirex
ve vlčovické průmyslové zóně
je již téměř dokončena.
Budoucí nájemce se v ní již minulý týden
pomalu začal zabydlovat.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Do vlčovické průmyslové zóny se začíná stěhovat druhý výrobce. Společnost Cirex v polovině minulého týdne zahájila přípravné práce pro montáž technologie.

V hale, kterou z prostředků Evropské unie, státní dotace a vlastních peněz postavila kopřivnická radnice, se nyní v režii nájemce pracuje na elektrorozvodech pro stroje, potrubních systémech a probíhá příprava pro montáž vzduchotechniky.

Přestože budoucí nájemce se již pomalu začíná zabydlovat, samotná stavba za 77,5 milionu korun zatím není zcela dokončena. „Všechny inženýrské sítě jsou již vybudovány, na konci minulého týdne byla zahájena povrchová úprava komunikací, následovat budou terénní a sadovnické práce. Také v administrativní budově již probíhají práce kompletačního a dokončovacího charakteru,“ řekl Vladimír Zákutný z radničního oddělení investic.

Kompletně dokončena by stavba měla být na začátku července. „Jsme dohodnuti, že 5. července zahájíme přejímku stavby tak, aby mohla být ukončena nejpozději do 15. července, a bezprostředně bude následovat kolaudace objektu,“ doplnil Zákutný. Každopádně je jisté, že stavba bude dokončena v předstihu oproti termínu stanovenému ve smlouvě, který byl stanoven na 3. srpna, a uspíšen bude také rozjezd výroby. Stěhování Cirexu bylo totiž původně předpokládáno až po dokončení díla a jeho předání městu.

Cirex své současné působiště v areálu Tatry začne opouštět na začátku července. „V současných prostorách bude výroba zajišťována do 4. července 2003, pak proběhne vlastní stěhování strojů a zařízení a to tak, abychom mohli k 1. srpnu letošního roku požádat o povolení k zahájení zkušebního provozu,“ prozradil ředitel zdejší pobočky Cirexu Lumír Blažek a dodal, že v první etapě bude do nových prostor přesunuta a zprovozněna stávající technologie, až následně dojde ke zvýšení objemu výroby ze současných 230 taveb na hodnotu 350 taveb týdně a tím pádem také doplnění technologie novým zařízením. Obdobná je situace také v případě lidských zdrojů. V průběhu zkušebního provozu bude firma využívat pravděpodobně výhradně stávajících zaměstnanců. S rozšiřováním výroby pak poroste i počet zaměstnanců, jak rychle, však zatím v Cirexu nevědí.

„Vše je otázkou vývoje trhu a požadavků zákazníků. Zavázali jsme se smluvně městu Kopřivnice, že nová pracovní místa budeme vytvářet a že budeme ročně smlouvou stanovené počty zaměstnanců přijímat,“ uvedl pouze Blažek.

Podle zmíněné smlouvy by měl Cirex vytvořit do prvního ledna roku 2007 sto padesát nových pracovních míst.

Největší šanci na zisk zaměstnání budou mít dělníci, a to jak pro obsluhu strojů, tak i pomocné práce.

Holandská společnost Cirex se specializuje hlavně na výrobu odlitků metodou přesného lití a ve městě působí už jedenáctým rokem.

Hlavním důvodem, proč usilovala o stěhování do průmyslové zóny, je podle ředitele Blažka fakt, že dosavadní umístění podniku neumožňovalo rozšiřování výrobních kapacit.


    [Top]    


Tatra svolává valnou hromadu akcionářů

K o p ř i v n i c e (dam) - Informace o nepříjemných skutečnostech čekají na akcionáře automobilky Tatra. Ti se sejdou přesně za týden 19. června na řádné valné hromadě společnosti. Jednání začne v devět hodin tradičně v kinosále správní budovy. Tradiční jsou také ohlášené body jednání, vlastníci Tatry si vyslechnou zprávu představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku v roce 2002 a vyslyšeni budou také zástupci dozorčí rady. Žádnou novinkou, ale přesto nepříjemným čtením bude pro akcionáře zpráva o řádné a konsolidované účetní uzávěrce včetně návrhu na vypořádání hospodářského výsledku. Řádná účetní uzávěrka totiž odhalila ztrátu víc jak 534 milionů korun, konsolidovaný hospodářský výsledek Tatry dokonce hovoří o ztrátě přes 621 milionů korun.

Nejen tato čísla se nelíbí známému kritikovi poměrů v podniku a drobnému akcionáři Tatry Ivanu Telaříkovi, který tvrdí, že se postará o to, aby na valné hromadě bylo rušno.

„Budu požadovat řadu informací a vysvětlení. Zajímá mě například to, jakým způsobem je určována cena prodávaného majetku Tatry,“ nechal se slyšet Telařík.

Ten dokonce management podniku obviňuje z toho, že záměrně snižuje majetek akcionářů, když peníze utržené z prodeje zbytného majetku takzvaně projídá.

„Jsem přesvědčen, že naplňují skutkovou podstatu trestného činu neplnění povinností při správě cizího majetku, a chystám další trestní oznámení,“ tvrdí Ivan Telařík a dodává, že chce na valné hromadě slyšet z úst jejich ředitelů také obhajobu obchodní politiky všech pěti dceřiných společností Tatry.

Dva dny před mateřskou firmou uskuteční svou valnou hromadu také kovárenská dceřiná společnost Taforge, a. s. Na akcionáře rovněž čekají zprávy o podnikatelské činnosti a stavu majetku společnosti.

Dále se akcionáři budou zabývat stavem zařízení AEG a návrhem na jeho vyřešení. I Taforge přinese svým vlastníkům nepříjemnou zprávu o víc jak dvaadvacetimilionové ztrátě podniku v loňském roce.


    [Top]    


Letos se Běhu Terryho Foxe zúčastnilo více lidí

Mezi účastníky, kteří Běh Terryho Foxe
absolvují každoročně, patří i téměř
třiaosmdesátiletý Milan Huráb z Kopřivnice,
který na akci přizve i další členy rodiny.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos se již pošesté konal v Kopřivnici Běh Terryho Foxe a organizátoři - pracovníci místního domu dětí a mládeže, firmy Ludvík Moravia, s. r. o., a členové Asociace sportovních klubů a volejbalistky ze školního sportovního klubu při ZŠ 17. listopadu - připravili hned několik běžeckých disciplín. Samozřejmě, že nechyběly ani recesní soutěže, jejichž výkony byly zapsány do Švejkovy knihy rekordů, z nichž šest bylo překonáno.

Děti z mateřských škol běžely již druhý ročník Miniběhu a letos jich běželo tři sta devadesát osm, což je více než vloni. Novinkou letošního ročníku byl Předběh, do nějž se zapojilo pět set sedmdesát jedna dětí z kopřivnických základních škol.

Krátce po desáté hodině odstartoval cyklisty na trať dlouhou pět kilometrů a tři sta metrů Josef Jalůvka, zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje, který se o něco později sám již pošesté postavil na trať, kterou jel na své koloběžce. Právě na ní jezdil všechny ročníky, a jak sám řekl, nebude na tom nic měnit. V deset hodin a deset minut Jiří Tichánek, starosta města Kopřivnice, vystřelil ze startovací pistole a na trať závodu se vydali běžci a děti na kolečkových bruslích. Krátce nato odstartovala poslední část běhu Eva Müllerová, ředitelka místního domu dětí a mládeže, a na zkrácenou trať se vydaly děti na skládacích koloběžkách.

Téměř ve stejný čas do cíle přijížděli cyklisté, dobíhali běžci a děti na koloběžkách. Jeden cyklista měl smůlu, když před poslední zatáčkou před cílem píchl kolo a do cíle musel kolo dotlačit, ale bral to statečně.

Mezi běžci, kteří se vydali na trať, byl i Vladislav Pospíšil, který příští rok v únoru oslaví devadesáté narozeniny.

Letos se všech kategorií běhu zúčastnilo 1 141 účastníků, a podařilo se tak překonat loňský rekord, kdy se do akce zapojilo 615 lidí. V pondělí, kdy organizátoři vysypali kasičky, spočítali, že lidé, kteří se akce zúčastnili, přispěli částkou ve výši 15 604,60 korun, která bude použita na výzkum rakoviny.

Hlavní sponzor běhu - Všeobecná zdravotní pojišťovna - zajistil i účast lékaře, jenž před kulturním domem měřil lidem, kteří projevili zájem, hladinu cholesterolu, cukru a triglicidu v krvi.

„Jsem ráda, že nám vyšlo počasí a že jsme překonali rekord v účasti,“ zhodnotila akci Hana Pokludová, pracovnice DDM a hlavní organizátorka akce.


    [Top]    


V pátek a v sobotu rozhodneme o vstupu naší republiky do EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Už zítra budeme moci všichni v referendu vyjádřit svou odpověď na otázku, zda jsme pro vstup do Evropské unie, či nikoli. Je to historicky ojedinělý okamžik, který bychom si neměli nechat ujít, neboť, pokud se většina, která přijde k urnám, vyjádří záporně, pak se další referendum může konat nejdříve za dva roky. Byla by to škoda, neboť všechny státy kolem naší republiky hlasovaly v referendu pro vstup do Evropské unie.

Samotné volby se konají v pátek 13. června od čtrnácté do dvaadvacáté hodiny a v sobotu 14. června od osmi do čtrnácti hodin. Poté se volební místnosti uzavřou a začne počítání voličů, kteří přišli k urnám, a především to, zda zaškrtli odpověď ano, či ne.

Občanům připomínáme, že volební okrsky v Kopřivnici a místních částech jsou shodné s loňskými parlamentními i komunálními volbami.

Tentokrát lidé neobdrží hlasovací lístky do svých poštovních schránek, jak jsou zvyklí, ale po předložení platných dokladů totožnosti je dostanou přímo ve volební místnosti.

Ti občané, kteří již dnes vědí, že ze zdravotních důvodů nebudou moci přijít do volebních místností, a přesto chtějí hlasovat, mohou volat na městský úřad na telefonní číslo na 556 879 416 nebo 417 a nahlásit, aby k nim přijeli členové volebních komisí s přenosnou urnou. Další možnost, jak dát vědět volební komisi, že mají zájem hlasovat, je požádat své sousedy, aby tento vzkaz vyřídili přímo ve volebních místnostech.

Jaká bude účast v Kopřivnici, místních částech a samotném mikroregionu, přineseme v příštím čísle Kopřivnických novin. Kopřivnická radnice rovněž zveřejní výsledky referenda na úřední desce umístěné na budově na ulici Záhumenní a také na svých internetových stránkách. Ti, kteří mají přístup na internet, mohou výsledky všech volebních okrsků najít na adrese: www.volby.cz.


    [Top]    


Mezi veterány se předváděla móda

Na páteční módní přehlídce v muzeu
mezi automobilovými veterány nechyběla
ani kolekce dámských plavek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Už potřetí v řadě modelky v kulisách naleštěných veteránů předváděly módu. Přehlídka organizovaná valašskomeziříčským Studiem 365 přilákala v pátek večer do muzea několik desítek diváků.

Autorská kolekce Jiřiny Mrázové obsahovala letní šaty a komplety v pastelových barvách a zemitých a okrových provedeních. K vidění byly i plavky a společenské šaty. Přehlídka v muzeu zřejmě nebyla poslední, modelingová agentura si totiž atraktivní prostředí pochvaluje. „Diváci si mohli prohlédnout nejen krásné modelky a oděvní modely, ale i historická auta,“ prohlásil Miroslav Mráz.
 
 
 
 


    [Top]    


Chybně posunutý termín svatodušní vaječiny nikomu na náladě neubral

M n i š í - Svatodušní vaječina je v našem kraji hodně rozšířeným zvykem. Proto nikoho nepřekvapí, že tuto tradici má každoročně zařazen do svého celoročního plánu Klub důchodců z Mniší a Vlčovic.

Náhodného návštěvníka však mohly překvapit hned tři věci: termín, místo konání a účast. To, že se vedení klubu přehmátlo v termínu, který omylem posunulo o týden dřív, vysvětlil úřadující předseda Miroslav Rek nonšalantností sobě vlastní jako záměr, aby všichni měli dostatek času si udělat vaječinu v kruhu rodiny.

Ani místo neodpovídalo tradiční představě táboráku a venkovního posezení. „Museli jsme zvolit sál kulturního domu, protože v takovém vedru by nikdo venku nevydržel. Kdo chce, tak tu možnost má, ale všichni raději volí chládek a stín v sále,“ zdůraznil předseda.

Čtyři sta dvacet vajíček letos spotřebovaly kuchařky zajišťující občerstvení na každé akci klubu důchodců. Úctyhodné číslo není nikterak nadsazené, protože do sálu si našlo cestu sto čtyřicet seniorů. Leckterý umělec by záviděl hudebníkům z partnerského Klubu důchodců z Pržna, kteří zajišťovali na setkání hudební doprovod, tak početné obecenstvo. A nezůstalo jenom u poslechu. Poté, co tanec zahájil, kdo jiný, než předseda Miroslav Rek, se na parketu vystřídali i další tance chtiví senioři.

Zatímco se ostatní bavili, kuchařky poumývaly nádobí, připravovaly kávu a roznášely koláčky. „Je to nevděčná a nedoceněná práce, ale já děvčata každým rokem před všemi pochválím na výroční schůzi,“ ospravedlňoval se předseda, který si byl vědom toho, že i tato pochvala se k jejich uším dostane pouze zprostředkovaně, protože ani zesílený hlas přes mikrofon se do kuchyně nedostane.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.