Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Bazén: čt 13. 3. 10 - 21, pá 14. 3. 10 - 21, so 15. 3. 12 - 21, ne 16. 3. 10 - 19, po 17. 3. zavřeno, út 18. 3. 6 - 11 (1/2 bazénu), 18 - 21, st 19. 3. 13 - 16, 18 - 21, čt 20. 3. 8 - 11 (1/2 bazénu), 18 - 21, pá 21. 3. 6 - 8, 17 - 21, so 22. 3. 12 - 21, ne 23. 3. 10 - 19 hodin

Sauna: út, čt (ženy) 15 - 21, st a pá (muži) 15 - 21, so (společná) 12 - 21, ne (společná) 10 - 19 hodin

Bruslení veřejnosti: čt 13. 3. 17 - 18.15, pá 14. 3. 10.45 - 12, so 15. 3. 14.45 - 16, ne 16. 3. 14.45 - 16 hodin

Futsal: pá 14. 3. ve 20 hod. Megas Frenštát p. R. - Vysoké Mýto (1. liga) - přímý souboj o 1. místo pro play-off, tombola (hala SOU)

Házená: so 15. 3. od 8 hod. 8. ročník turnaje „O pohár Rady města Kopřivnice“ (st. žáci), ne 16. 3. v 8.15 hod. Kopřivnice - Přerov (ml. dorost), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - Přerov (st. dorost), pá 21. 3. v 18 hod. KH Kopřivnice - AGS HBC Jičín (muži - odveta čtvrtfinále play-off I. ligy), so 22. 3. v 11 hod. KH Kopřivnice - AGS HBC Jičín (muži - eventuální rozhodující utkání čtvrfinále play-off I. ligy)

Hokej: ne 16. 3. v 9 hod. HC Kopřivnice - TJ Nový Jičín (6. a 7. tř.), HC Kopřivnice - SK Karviná (8. tř.), HC Kopřivnice - SK Karviná (9. tř.), so 22. 3. v 9 hod. HC Kopřivnice - HC Havířov (4. a 5. tř.)

Volejbal: so 22. 3. v 10 a 14 hod. Kopřivnice - Drásov (II. liga)

Atletika: ne 16. 3. v 10 hod. Běh na rozhlednu Bílá hora, so 22. 3. v 10.30 hod. Běh do vrchu, sraz u koupaliště v Kopřivnici, kat.: M, Ž, V, ž (Lašská liga)


    [Top]    


Výsledky

Bowling: Výsledky 5. kola kopřivnické ligy: Devils - Robinsoni 585:609 a 656:518; BCS Heimat Juniors - Frajeři 571:495 a 488:540; Škoti - Los Trempos 439:592 a 426:517; Snipers UAX - Tygríci 547:631 a 571:746; Telecom - Pučmeloudi 525:440 a 564:577; Squadra-Azurra - Peťa Team 639:689 a 586:632; Emil Horák - Club Team 474:569 a 430:498; Draci - Hali-Beli-Zelí 596:567 a 573:540. Pořadí po 5. kole: 1. Tygríci 20 b., 2. Peťa Team 20 b., 3. Devils 16 b., 4. Draci 14 b., 5. Squdra-Azurra 12 b., 6. Club Teram 12 b., 7. Robinsoni 12 b…


    [Top]    


Hokejový klub vážně uvažuje o koupi II. ligy

  Hokejový tým Kopřivnice má za sebou
kapitolu, na niž určitě rád zapomene.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Hokejový klub zůstal daleko za svými ambicemi. Ani se nedočkal přímého boje o II. ligu. Ze hry vypadl již ve finálové části krajského přeboru. „To, že se nehrála baráž, je velké zklamání,“ přiznává prezident klubu Jaroslav Hrubý. To, že se nepostoupilo, je podle něj další věc. „Věděli jsme, že to bude těžké, zvlášť po tom, co nám v lednu oznámili nový postupový klíč,“ říká a naznačuje tak, že kdyby se mužstvo o II. ligu popralo v baráži, dal by se neúspěch strávit snáze.

Vraťme se nejprve k poslednímu zápasu, který rozhodl o tom, že do kvalifikace postoupil Svinov. Kde vidíte příčiny neúspěchu?

Myslím, že je to v tom, že chyběla větší touha po vítězství. Touha po baráži byla na straně Svinova. Chtělo vedení mužstva a klubu, ale hráči s tím nebyli ztotožněni. Zklamal mě jejich přístup i morálka ve finálové části.

Hodně se mluvilo o tom, že Svinov měl kvalitnější kádr než Kopřivnice...

V kvalitě mužstva to nebylo. Svinov udělal pro finálovou část určité změny a přesto jsme u nich dokázali vyhrát.

Myslíte, že i po dalších stránkách se udělalo pro postup maximum?

Po celou sezonu mužstvo mělo tak kvalitní přípravu i podmínky jako v krajském přeboru nikdo. Mělo veškeré zabezpečení i dostatečné tréninkové jednotky. A znovu opakuji. I kvalita kádru byla nepoměrně vyšší než kdekoliv jinde.

Je to neúspěch celého mužstva, tedy i trenéra, kde byly jeho rezervy?

Má na neúspěchu jistě svůj podíl. Myslím, že z jeho strany nebyla ideální především komunikace s hráči.

Uvažujete o jeho odvolání?

To se bude odvíjet od dalšího postupu.

Jak tedy dál?

Cíl hokejového klubu je, aby se v Kopřivnici hrála II. liga, liga juniorů, liga dorostu a žákovské ligy. Těžiště práce je v mládeži, která je pro klub prioritní, důležité ale je, aby vše navazovalo dál. Chceme uzavřenou kontinuitu.

Tým dospělých tedy znovu bude?

Určitě ano, otázka je, jestli se rozhodnout pro radikální řez.

Což by znamenalo?

Koupení druhé ligy a hráčů, tak aby Kopřivnice hrála v soutěži důstojnou roli. Je to reálné, máme signály, že Velká Bíteš a Hvězda Brno o II. ligu nestojí.

A jiné řešení?

Použít model Svinova. S určitým kádrem odehrát základní část a pro finálovou čtverku sehnat další hráče. Při zachování současného klíče postupu by ale nejlevnějším řešením byla koupě druhé ligy.

Jana Kapounová


    [Top]    


Macháček: Zklamání, ale udělal se kus práce

K o p ř i v n i c e (jk) - To, že by nevyšel postup z krajského přeboru do kvalifikace o II. ligu, si snad trenér kopřivnického hokejového týmu Milan Macháček ani nepřipouštěl. A přece se stalo. „Je to obrovské zklamání,“ prohlásil bezprostředně po mači se Svinovem, který Kopřivnici poslal z kola ven.

Kde vidí příčiny neúspěchu s odstupem času? „Hráči ve druhé části sezony neodvedli to, co měli natrénováno. V mnohých jsem se zklamal, čekal jsem profesionálnější přístup. Krajský přebor je holt ryzí amatérizmus a na této úrovni hráči musí chtít. Není na ně páka,“ říká.

Nevyhýbá se ani konkrétnějšímu pohledu. „Po Novém roce šla výkonnost celého mužstva dolů. Některým hráčům došly fyzické síly. Stabilní formu si udrželi jen Fojtík, Bílek, Sedlák, Kofroň, Mikšovský a brankář Gebauer. Zkrátka se projevil přístup k letní přípravě,“ tvrdí. Došlo podle něj k určitému uspokojení, jelikož chyběla konkurence jak v zápasech, tak v kádru.

„Sezona byla stereotypní, chyběl zápasový rytmus, takže příčinu lze hledat i v systému soutěže. Na jedno utkání se dokáže připravit každý. Svinov to dokázal a my jsme vybuchli právě v tom utkání, které jsme měli zvládnout,“ vysvětluje. Zmíněný mač měl ze strany Kopřivnice řadu nedostatků, skřípalo to jak v obraně, tak v útoku. Trenér poukazuje především na obranu. „Ta se nám úplně rozpadla. Nebyli dva nejlepší obránci, Nevrkla a Kaluža, Tomáš Michálek měl problémy sám se sebou a Kladiva byl zraněný. Ze zbytku to zvládl pouze Kofroň. V útoku nehrála dobře první lajna, ze druhé vypadl zraněný Kriegiel, kompletní byla jen ta třetí. Shrnuto, hráči, kteří dostali šanci, se o to měli poprat a nedokázali to,“ tvrdí.

Příčinu nevydařeného útoku na druhou ligu však nepřisuzuje jen závěrečnému utkání se Svinovem. „Mnohé naznačil už první zápas s Krnovem, který na nás vyrukoval s perfektní obrannou taktikou. Pak už byl dobrý jen zápas ve Svinově. V dalších to nebylo ono,“ vrací se k finálové části krajského přeboru.

Stále se hovořilo o posilách, nakonec jich však bylo pomálu. „Manažerská práce vyžaduje do budoucna více úsilí. Pro nadstavbovou část se nepodařilo sehnat kvalitní hráče. Z posil uspokojil jediný Petřek, který v obraně nahradil Kalužu,“ míní trenér.

On sám udělal pro úspěch maximum. Za tím si stojí i hráči. Prezident klubu Jaroslav Hrubý u něj viděl problém v komunikaci s hráči. „Ne, v tomto směru nebyly žádné problémy. Svou roli sehrála osobnost Fojtíka,“ popírá. Macháček. „Je ale fakt, že některé hráče jsem musel přesvědčovat,“ přisvědčuje. Konečný špatný dojem ze sezony nakonec přece jen zmírňuje. „Udělalo se velký kus práce, mančaft v Kopřivnici po dlouhé době fungoval normálním způsobem, ale nedotáhlo se to do konce,“ dodává.

Pro další sezonu se stejně jako Hrubý přiklání ke koupi druhé ligy. „Vidím to jako nejlepší možnost. Setrvání ve vyšší soutěži vyjde klub daleko levněji, než se tam dostávat. Byl bych pro.“


    [Top]    


Hráči: Chtěli jsme soutěž vyhrát, mančaft na to měl

K o p ř i v n i c e (jk) - Jak viděli letošní hokejovou sezonu hráči Kopřivnice? Čtyři z nich se vyjdařují k daným tématům.

PŘÍČINA PORÁŽKY OD SVINOVA

Radek Fojtík (kapitán): Chybělo nám šest hráčů ze základní sestavy, počítaje i Michala Nevrklu a Radima Kalužu. Byli jsme planí v útoku, ale skřípalo to hlavně v obraně. Ani Gebauer, který chytal celou sezonu dobře, neměl svůj den. Byli jsme zvyklí, že hodně podrží, je ale pravda, že jsme mu moc nepomohli.

Viktor Raška (brankář): Chybělo srdce. Mysleli jsme si, že to bude jednodušší, jenže oni posílili a postavili to jinak.

Miroslav Kladiva (obránce, v závěru sezony zraněný): Byl to odevzdaný zápas. Mančaft byl oslabený. Naskočili samí mladí hráči, chyběla zkušenost, hlavně v obraně, alespoň co jsem stačil sledovat.

Jaroslav Kofroň (obránce): Byli jsme favorité, a to nám svazovalo nohy. Každý nám říkal, že musíme.

CELKOVÝ NEÚSPĚCH

R. Fojtík: Zlomový byl Krnov. Měsíc jsme nehráli a pořád jen trénovali. Není to ono, člověka to nebaví. Zápas rozhodly individuální chyby hráčů. Další věc je, že nám slibovali posily, ale přišla kvantita, ne kvalita. Takový Vašut nebo Ručka, kteří měli přijít, by nám v zápase se Svinovem hodně pomohli.

V. Raška: Myslím, že konec sezony byl takový unavený, že se hodně trénovalo.

M. Kladiva: Měli jsme vyhrát doma s Krnovem. To byl taky podceněný zápas, neudělali jsme vůbec nic. Jinak je pěkné, že nám vedení věřilo, ale v podstatě nepomohlo.

J. Kofroň: Rozhodující byl zápas s Krnovem doma. Poslední zápas byla jen křeč. Jinak si myslím, že celá soutěž byla neregulérní. Jak se bude hrát baráž, řekli až na poslední chvíli. Pro favorita je to nejistota.

ZKLAMÁNÍ

R. Fojtík: Zklamání určitě bylo. Chtěli jsme soutěž vyhrát. Mančaft na to měl, byla tu dobrá parta.

M. Kladiva: Mrzí mě jednání pana Bonka. Po zápase se Svinovem jsme měli mít ještě týden led. Už v pondělí nám ale vzali věci. Je to divné jednání. Chtěli jsme ještě sehrát exhibiční utkání.

TRENÉR

Všichni: Milan Macháček pro mančaft udělal, co mohl. Kopřivnickým hokejem žil, byl doslova zfanatizovaný. Takový trenér s tak osobním zájmem o mužstvo tady už dlouho nebyl. Vyčníval v realizačním týmu i nad vedením.

MORÁLKA

Všichni: V každém mužstvu jsou výjimky, ale trenér měl respekt. Nikdo se zbytečně na nic nevymlouval.

PODMÍNKY

Všichni: Materiální zajištění bylo super. Co prezident Hrubý řekl, to bylo. Hokejky…, prostě všechno. Na krajský přebor byly podmínky vynikající.


    [Top]    


Juniorský tým stále na špici

K o p ř i v n i c e (jk) - Junioři FbC Kopřivnice i nadále trůní v čele Sm přeboru této kategorie. Z Olomouce, kde se hrálo 13. a 14. kolo soutěže, si dovezli čtyři body a na celkovém kontě jich tak mají 24. O tři více než druhé Vítkovice B, které však mají ještě zápas k dobru. Do konce sezony zbývají pouhé dva zápasy a ty Kopřivnice odehraje v domácím prostředí. V sobotu 22. března se v hale SOU utká s třetími FbC Vikings Příbor a šestým Unihocem Ostrava.

Z výsledků 13. a 14. kola Sm přeboru juniorů: FbC Kopřivnice - FbK DDM Třinec 11:4 (1:0, 4:3, 6:1), branky Kopřivnice: Melčák 4, Teichert a Podlezl po 2, Brychta, Dočkalík, Čvančara; Boca Juniors - FbC Kopřivnice 1:6 (0:1, 0:0, 1:5), branky Kopřivnice: Seidler, Podlezl, Gajdušek, Sladkovský, Mička. Sestava Kopřivnice: Feyrer, Skurka, Horňák - Bolom, Sladkovský, Gajdušek, Brychta, Dočkalík, Podlezl, Mička, Seidler, Marek, Rýdl, Macháč, Melčák, Teichert, Čvančara. Trenéři: F. Bordovský, D. Rebroš. Pořadí po 14. kole: 1. FbC Kopřivnice 24 b., 2. 1. SC SSK Vítkovice B 21 b., 3. FbC Vikings Příbor 19 b., 4. FBC DDM Pepino Č. Těšín 15 b....


    [Top]    


Tentokrát vítězně muži i dorostenci

K o p ř i v n i c e (jk) - Fotbalisté si znovu pozvedli sebevědomí. Po porážce od Hostašovic vyhrál kopřivnický tým mužů (IV. třída) 2:1 nad Štramberkem (okresní přebor). Terén znovu nebyl ideální, ale podstatně lepší než minulý týden. Nahoru šel i výkon Kopřivnice, k představám trenéra Milana Svobody měl ale pořád daleko. „Spokojený zdaleka nejsem, i když obrana už se zase dává pomalu dohromady,“ podotkl.

Jeho svěřenci začali lépe, po dvaceti minutách se karta otočila. Kopřivnické obraně zatápěl hlavně Balhárek, nic z toho však nebylo. Naopak bodovali domácí. Ve 40. minutě se trefil Jaroš. Po poločase už byla hra zcela vyrovnaná a góly padaly jen z penalt. V 59. minutě vyrovnal Macháček a na konečných 2:1 v 78. minutě upravil Ferst. „Zápas měl svou kvalitu i přínos,“ pochvaloval si i přes porážku štramberský kouč Petr Jurák.

Fantastický byl v tentýž den starší dorost (divize), který rozstřílel 11:1 dorost Tiché (župní přebor). Pro Tichou byl zápas generálkou na první mistrovské utkání, má z něj však jen těžkou hlavu. Po půlhodině hry prohrávala 5:0. „Hrálo se po kotníky v blátě. Ze začátku se dalo jakž takž kombinovat, potom už to trochu vázlo. Kluci ale zahráli perfektně, a pokud to vydrží, mělo by to být velice dobré i v mistrácích,“ uvedl trenér dorostu Vilém Navrátil, spokojený hlavně s hrou zálohy.

Fakta: muži: FC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk 2:1 (1:0), branky: 40. Jaroš, 78. Ferst - 59. Macháček; sestava Kopřivnice: Polomský - Bezděk, Maslák, Ferst, Petráš - Mikolanda, Hala, Feilhauer, Nenutil - Hajník, Jaroš; st. dorost: FC Kopřivnice - TJ Sokol Tichá 11:1 (5:0), branky Kopřivnice: Fojtík 4, Janiak 3, Kalich, Horák, Hanus, Zátopek; sestava Kopřivnice: Plachký - Pařenica, Horák, Zátopek, Kalich - Svoboda, Navrátil, Hanus, Černoch (46. Martinovský) - Fojtík, Janiak; st. žáci: TJ Frenštát - FC Kopřivnice 1:2 (1:1), branky: Tran, Martinovský. Program na víkend: so 15. 3.: v 9 hodin ml. žáci: Kopřivnice - Vigantice, v 10.30 ml. dorost: Kopřivnice - Tichá, ve 12 hod. muži: Kopřivnice - Trojanovice-Bystré, ve 14 hod. Kopřivnice (st. dorost) - Rybí (muži)


    [Top]    


Mládež

HÁZENÁ: VIII. ročník turnaje v házené mladších žáků „O pohár Rady města Kopřivnice“: KH Kopřivnice A - KH Kopřivnice B 9:3 (7:0), - SKH Ostrava 10:4 (7:2), - C. Hranice 17:5 (8:5), - KH Z. Vsetín 8:9 (7:4), - MŠK P. Bystrica 13:9 (7:3), branky: Hodslavský 15, Samek a Chromečka po 13, Janáč 10, Szikriszt 6; KH Kopřivnice B - MŠK P. Bystrica 0:12 (0:7), - SKH Ostrava 3:4 (1:2), - KH Zbrojovka Vsetín 5:12 (0:6), - Cement Hranice 11:3 (5:3), branky: Novotný 10, Holuša 6, Škarpich a Purdek po 2, Hoffmann a Volavka 1; pořadí: 1. KH Kopřivnice A, 2. MŠk P. Bystrica, 3. KH Zbrojovka Vsetín, 4. SKH Ostrava, 5. KH Kopřivnice B, 6. TJ Cement Hranice. Nejlepší hráč turnaje: Farkaš (Vsetín), brankář: Veselka (Kopř.), střelec: Vallo (P. Bystrica). Kopřivnický A tým, silně oslabený chřipkou, byl doplněn hráči z béčka a podal až na zápas se Vsetínem solidní výkon. V konkurenci šesti týmů o jeho prvenství rozhodlo při shodě bodů tří týmů až skóre ve vzájemných zápasech, trenér Martínek je i přesto přesvědčen, že je vítězství zasloužené. MU st. dorostu: HC Dukla Praha - KH Kopřivnice 27:24 (15:11), branky: Hanzelka 8, Lipový 5, Chromek 4, Olšovský 3, Bonn, Jakeš, Mark a Polášek po 1; MU ml. dorostu: Házená Brno - KH Kopřivnice 31:22 (15:11), branky: Veřmiřovský 7, Novák 4, Hábovčík, Stanislav, Palán a Krčmář po 2, Polášek, Seidl a Valentík po 1

HOKEJ: 2. tř.: N. Jičín - HC Kopřivnice 0:19 (přípravné utkání minihokeje). 3. tř.: HC Kopřivnice - N. Jičín 4:1 (přátelské utkání na celém kluzišti). 4. tř.: Vítkovice - HC Kopř. 7:1 (3:0, 3:1, 1:0), branka: Šustek. 5. tř.: Vítkovice - HC Kopř. 5:1 (1:1, 2:0, 2:0), branka: Jiránek. 8. tř.: HC Kopřivnice - F-M 2:1 (1:0, 1:1, 0:0), branky: Mičulka, Vala. Osmička sice těsně zvítězila, podala však poměrně slabý výkon. 9. tř.: HC Kopř. - F-M 2:4 (0:0, 2:2, 0:2). Devítka na stejného soupeře nestačila. Vázla kombinace, pálily se šance a chyběla bojovnost. Dorost: F-M - HC Kopř. 3:5 (1:3, 1:1, 1:1). Dorost o svém vítězství rozhodl dobrým nástupem do utkání.


    [Top]    


Házenkáři po základní části čtvrtí, ve čtvrtfinále je čeká Jičín

  Kopřivnickému týmu házenkářů
v pátečním utkání s Hranicemi vypomohl
i Dušan Hrnčárek (vlevo),
který se loni rozhodl,
že již letošní sezonu neabsolvuje.
Foto: David Macháček

KH Město Kopřivnice - TJ Cement Hranice 23:23 (13:12)

K o p ř i v n i c e (jk) - Tak dramatickou podívanou už kopřivnická hala E. Zátopka dlouho nezažila. Házenkáři Kopřivnice a Hranic zde v pátek sehráli skvělý duel, který poutal jako svou bojovností, tak herně. Drama, které trvalo až do posledních vteřin, nakonec vítěze nemělo. Zápas skončil remízou 23:23.

Kopřivnice do zápasu povolala vysloužilce Hrnčárka, který vypomohl obraně, a frýdeckého Veselého, jenž posílil pravé křídlo. „Oba splnili to, co jsem od nich čekal,“ pochválil posily trenér Miroslav Bartoň.

Jeho mužstvo sázelo hlavně na tvrdou obranu a rychlé přechody do útoku, i útok postupný měl ale dynamiku a nápad. Hranice spoléhaly především na tvůrce hry Valáška a mladého Stržínka, který kopřivnickou obranu několikrát vyškolil. Zklamání naopak panovalo s výkonem Drabíka. „Nebylo ho vidět,“ mrzelo hranického kouče Miroslava Franka. Jako vždy byl oporou brankář Raška, ale odchytal určitě i lepší zápasy. Na druhé straně měl Láníček několik světlých okamžiků, celkově byl však jeho výkon spíše průměrný. Kličuk, který naskočil ve 43. minutě, se vytáhl více. I díky němu si Hranice nepojistily vedení 20:22. Právě toto bylo v 51. minutě velice slibné. Kopřivnici se stejná šance naskytla ke konci první půle, nevyužila ji však. Ve stěžejních okamžicích se to ovšem nepodařilo ani Hranicím. Kopřivnice dokázala otočit na 23:22. O vítězství ji připravil nesmyslný výrok sudích, kteří 4 s před koncem zastavili čas a ukázali dvě minuty domácí lavičce (později je opravili na vyloučení Prepsla). Valášek pak dokázal i během krátké chvíle přesilovku 6 na 4 využít k vyrovnání.

„Nakonec jsme byli rádi za bod, ale remíza je myslím spravedlivá,“ uvedl po zápase Frank. „Myslím, že jsme k vítězství měli blíž. Jsem přesvědčen, že rozhodčí z Prahy záměrně ovlivnili zápas tak, aby to vyhovovalo všem družstvům kromě nás a Hranic. Jinak obě družstva předvedla kvalitní výkon, my určitě jeden z nejbojovnějších a remíza je spravedlivá, i když pro nás takřka nic neznamená,“ konstatoval Bartoň.

Sestava a branky Kopřivnice: Láníček, Kličuk - Hrnčárek, Veřmiřovský, M. Šustala 5, Farkaš, Dořičák, Hanzelka 2, Kaluža, Prepsl 4, Lančí 4, R. Šustala 4, Gřes, Veselý 4. Sestava a branky Hranic: Raška, Štolcar - Jiskra, P. Žůrek, Stržínek 7, M. Žůrek 2, Machačík 2, Pernička 3, Drabík, Žižka 3/1, Kovařík 1, Valášek 5. Sedmičky: 0 - 2/1. Vyloučení: 11:7. Rozhodčí: Pešta, Poláček. Diváků: 350. Sled: 6. 2:2, 16. 5:7, 23. 10:9, 28. 13:11, 32. 13:14, 39. 16:17, 51. 20:22, 59. 23:22


    [Top]    


SHK Knauf Louny - KH Kopřivnice 27:22 (14:12)

L o u n y (jk) - Páteční remíza házenkářům Kopřivnice nakonec stačila na čtvrtou příčku. V Lounech sice v neděli prohráli, ani pátý Jičín však v Třeboni nebodoval, a Kopřivnice tak díky lepší vzájemné bilanci uhájila čtvrtou příčku.

O vítězství Loun rozhodl začátek druhé půle, kdy je Kopřivnice nepřesnou střelbou poslala do pětibrankového trháku. Náskok si pak domácí tým již s přehledem pohlídal. Na rozdíl od zápasu s Hranicemi měl trenér Bartoň výhrady k nasazení některých hráčů. „Věřím, že do play-off si to všichni srovnají v hlavě,“ doufá ve větší bojovnost. Svůj podíl na porážce však zřejmě měla i únava z pátku a prostředí, v němž Louny hnalo do boje 620 diváků.

Ve čtvrtfinále play-off, které začíná tento víkend, se Kopřivnice utká s Jičínem. První zápas odehraje v sobotu 15. března v Jičíně, odvetu v pátek 21. 3. (18 hod.) a případné třetí utkání v sobotu 22. 3. (11 hod.)

Nejvíce branek Loun: Urban 7, Sochor a Tancoš po 4. Sestava a branky Kopřivnice: Kličuk, Láníček, Čapka - Veřmiřovský, M. Šustala 5, Vala, Farkaš 2, Dořičák 1, Hanzelka 5, Prepsl 5/2, Lančí 2, R. Šustala 1, Gřes 1. Sedmičky: 2/2 - 2/2. Vyloučení: 7:5. Rozhodčí: Kohout, Dolejš. Diváků: 620. Sled: 5. 1:2, 9. 5:2, 14. 5:6, 23. 11:10, 36. 18:12, 52. 25:17, 54. 25:21. Další výsledky 22. kola: Třeboň - Jičín 28:21 (13:11), Ostrava - Brno 28:29 (16:10), Lovosice - Kostelec 25:31 (25:31), Hranice - Zlín 33:19 (18:8), Rožnov - Vítkovice 30:23 (12:12). Dvojice pro čtvrtfinále: Kostelec - Ostrava, Hranice - Lovosice, Louny - Brno, Kopřivnice – Jičín

I. liga po základní části

1. Kostelec 16 3 3 634:519 35
2. Hranice 15 3 4 622:509 33
3. Louny 15 2 5 599:512 32
4. Kopřivnice 11 6 5 569:519 28
5. Jičín 13 2 7 541:516 28
6. Brno 11 3 8 576:533 25
7. Lovosice 9 4 9 570:534 22
8. Ostrava 7 1 14 524:556 15
9. Třeboň 6 3 13 524:550 15
10. Rožnov 6 2 14 503:595 14
11. Vítkovice 5 1 16 475:627 11
12. Zlín 2 2 18 457:624 6

    [Top]    


Volejbalisté stále ve hře o vyšší příčky

KV Tatra Kopřivnice - SVK Havířov 3:2 (22, -22, 21, -17, 12), 2:3 (-22, -21, 12, 18, -18)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vyrovnaný a dramatický byl boj, který v sobotu svedli kopřivničtí volejbalisté s třetím Havířovem. Oba duely rozhodoval až tiebreak v pátém setu. Poprvé v něm uspěla domácí Kopřivnice, podruhé hosté z Havířova.

Kopřivnice ovšem neměla daleko k tomu, aby vyhrála i druhý mač. Třikrát měla mečbol, nakonec ale Havířov otočil a položil i vítězný balón. „Tiebreak nebyl o chybování, ale o štěstí. Soupeř v rozhodujících chvílích zvedl hodně těžké balony. Prostě bojoval až do konce,“ vrátil se k nejdůležitějším momentům druhého zápasu kopřivnický hráč Eduard Chalupa.

V prvním zápase nevycházel Havířovu příliš servis, a Kopřivnici se jej tak dařilo rozhodit příjmem. I přesto byla hra velmi vyrovnaná. Havířov stavěl na zkušenostech nahrávače Křístka, někdejšího hráče Tatry. Devizu měl i v tělesné výšce, domácí si ale s vysokými bloky dokázali poradit. „Podařilo se nám přes ně udělat hodně balonů,“ pochvaloval si Chalupa.

Ve druhém zápase Havířov přitvrdil na podání, a potrápil tak Kopřivnici na příjmu. V průběhu prvních dvou setů si vždy vypracoval mírný náskok a v koncovce, i když domácí dotahovali, jej uhájil. Kopřivnice ale zabojovala, vyrovnala na 2:2 a v tiebreaku jí pak chyběl jen krůček k vítězství. Celkově panuje s výsledkem spokojenost. „Podali jsme dobrý výkon, úspěch je i to, co jsme uhráli,“ říká Chalupa a poukazuje na dvě těsné podzimní porážky v Havířově.

Dvě kola před koncem II. ligy má Kopřivnice stále šanci zaútočit z šestého na čtvrté místo. Reálnější je ale přece jen pátá příčka, o niž by si to měla rozdat v příštím kole s nyní pátou Olomoucí. Vítězství nad osmým Drásovem v kole závěrečném by mělo být povinností.

Sestava Kopř.: Miroslav Bajer, Martin Bajer, R. Bajer, Kylhof, Holaň, Hykel, Míček, Chalupa, Hlucháň, Sykala, Bartoň

II. liga po 32. kole

1. Letovice 29 3 90:34 61
2. Hošťálková 23 9 78:45 55
3. Havířov 22 10 78:51 54
4. Brno 17 15 68:56 49
5. Olomouc 17 15 62:62 49
6. Kopřivnice 16 16 64:58 48
7. Kateřinky 15 17 60:59 47
8. Drásov 8 24 41:77 40
9. Holešov 8 24 37:78 40
10. Šternberk 5 27 30:88 37

    [Top]    


O vítězi II. ligy badmintonu rozhodne závěrečný turnaj

O r l o v á (jk) - Místní badmintonisté jsou na nejlepší cestě k vítězství ve II. lize. V prvním turnaji finálové části, konaném 1. března v Přerově, remizovali 4:4 s domácím týmem a porazili 7:1 Orlovou-Lutyni.

Tyto výsledky jim v součtu s těmi předchozími zajišťují před závěrečným turnajem druhé místo. Bodově jsou na tom ale stejně jako první Přerov, a není tedy vyloučen útok na první příčku. Orlová, která po základní části soutěž vedla, poněkud zvadla. Stejně vysokou porážku jako od Kopřivnice utrpěla i od Přerova, a je tak ze hry o prvenství i baráž o I. ligu venku.

Kopřivnice hrála v přerovské hale bez ženské jedničky Pavly Janošové, která v tu dobu bojovala na Dutch Open. V souboji s Přerovem ji však dobře zastoupila Lenka Zbončáková, která dokázala vyhrát dvouhru. V singlu bodoval i Hanzelka, ve čtyřhrách pak duo Hanzelka - Suchánek a smíšený pár Hývnar - Bajerová. Tým neměl daleko k vítězství. Podle vedoucího družstva Libora Hubináka měl k rozhodujícímu bodu nejblíže Marek Václavík, který ve třetím setu dvouhry podlehl Říhovi.

„Ještě jsme s nimi nevyhráli. Vždy maximálně remizujeme,“ říká o vzájemných soubojích Kopřivnice a Přerova Hubinák. Třeba to vyjde v posledním turnaji, kde vedoucí družstva očekává, že Přerov postaví tým trochu jinak než nyní.

Duel s Orlovou se stal jasnou záležitostí. Jediný bod ztratila Zbončáková ve dvouhře. „Soupeř nebyl ve své kůži. Trochu zraněná byla Rašková a Polka Zajac hrála po nemoci,“ podotkl ke střetnutí Hubinák.

Závěrečné klání je naplánováno na 5. dubna. Hostit jej bude Orlová.

1. turnaj finálové části II. ligy: TJ Orlová-Lutyně - BK ASK Kopřivnice 1:7; dvouhry: Kudrna - Hanzelka 15/7, 14/17, 5/15; Bernacík - Václavík 7/15, 7/15; Raška - Suchánek 7/15, 7/15; Zajac - Zbončáková 11/4, 11/7; čtyřhry: Raška, Slabý - Hanzelka, Suchánek 1/15, 5/15; Kudrna, Bernacík - Václavík, Hývnar 5/15, 3/15; Zajac, Rašková - Zbončáková, Bajerová 11/6, 7/11, 7/11; mix: Slabý, Rašková - Hývnar, Bajerová 8/11, 5/11; SK Badminton Přerov - BK ASK Kopřivnice 4:4; dvouhry: Kohút - Hanzelka 7/15, 3/15; Říha - Václavík 15/3, 10/15, 15/11; Hawlik - Suchánek 15/3, 15/6; Hlaváčková - Zbončáková 13/11, 10/13, 4/11; čtyřhry: Kohút, Hawlik - Hanzelka, Suchánek 3/15, 1/15; Heger, Pavelka - Václavík, Hývnar 15/7, 15/13; Hradecká, Hlaváčková - Bajerová, Zbončáková 11/4, 11/5; mix: Heger, Hradecká - Hývnar, Bajerová 9/11, 8/11


    [Top]    


Plavci míří do brněnského finále

O l o m o u c (jk) - Plavci mají po uplynulém víkendu jisté finále celorepublikové soutěže družstev. V olomoucké padesátce, kde se za účasti osmi nejlepších moravských klubů konalo semifinále, uspěl jak ženský, tak mužský kopřivnický tým.

V součtu bodů po dvou kolech byli hoši na Moravě čtvrtí, děvčata pátá, v celorepublikovém měřítku pak hoši šestí a děvčata sedmá, což oběma stačí k účasti v osmičlenném finále.

Oproti loňsku udělalo družstvo mužů obrovský skok. V roce 2002 se totiž sotva probilo do semifinále. Letos má výkonnostně velice vyrovnaný tým, kterému dominují Jan Staník, Julius Botoš, Rostislav Měch a Jan Matuš. „Výborně ale zaplavali i Radomír Polášek a Tomáš Kabut,“ připomíná trenér Mojmír Axman. Výkony ženského týmu poznamenala marodka. Chyběly body nemocné Markéty Skurkové, po nemoci plavala největší opora Petra Klosová a ve své kůži nebyla po delším tréninkovém výpadku ani Hana Staroňová, celkově to však tým zvládl. „Překvapivě dobře třeba zaplavala Alena Petříčková,“ podotýká Axman. Celkově považuje odvedenou práci obou družstev za vynikající. „Všichni opravdu makali. Je to něco jiného, než když se jede na vlastní triko. Postup je fantastický. Znamená, že nemáme jen Klosovou a Staníka, ale i další,“ říká.

Finále soutěže družstev se koná 29. března v Brně. Dosavadní bodové zisky se pro tento souboj mažou a všichni začínají od nuly. Klub doufá, že se všichni jeho závodníci do té doby dají zdravotně dohromady.


    [Top]    


Megas je pořád druhý

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě kola před koncem I. ligy futsalu Megas Frenštát stále okupuje druhou příčku za Nejzbachem Vysoké Mýto. V dohrávce 18. kola i v kole dvacátém sice prohrál, třetí Bakov, i když se dotáhl, jej ale zatím nepřeskočil. První Vysoké Mýto nebodovalo, Frenštát tak na něj stále ztrácí jen bod a souboj o první příčku před vstupem do play-off je stále otevřený. CC Jistebník v dohrávce 18. kola deklasoval Pardubice, ve 20. kole už ale nestačil na Mikesku, a stále mu tedy patří sedmá příčka.

Výsledky I. ligy: dohrávky 18. kola: Torf Pardubice CC Jistebník 3:7 (1:2); TS Bakov n. J. - Megas Frenštát p. R. 6:5 (4:2); Ostrava - Liberec 5:4 (1:3), Žižkov - Benago Praha 1:3 (1:2); 20. kolo: Mikeska Ostrava - CC Jistebník 3:2; ERA-PACK Chrudim - Megas Frenštát p. R. 5:3 (2:0); Liberec - Cheb 12:6 (4:1), Pardubice - Brno 5:1 (2:1), V. Mýto - Benago Praha 5:6 (2:3), Žižkov - Bakov 3:3 (2:1); tabulka po 20. kole: 1. V. Mýto 37 b., 2. Frenštát 36 b., 3. Bakov 36 b., 4. Chrudim 33 b., 5. Žižkov 31 b., 6. Benago 31 b., 7. Jistebník 28 b., 8. Brno 26 b., 9. Liberec 21 b., 10. Ostrava 21 b., 11. Pardubice 19 b., 12. Cheb 19 b.


    [Top]    


Nájem sportovišť pro mládež konečně zdarma

K o p ř i v n i c e (jk) - Díky městu obdržely v loňském roce sportovní kluby od ČSTV celkově o zhruba půl milionu více než v roce předešlém. Jak je to možné?

Od roku 2001 hradí kluby za nájmy sportovních zařízení v majetku města nájemné ve výši nákladů na provoz areálů. Na úhradu jim město poskytuje dotaci. Peníze tedy směřují z města do provozu sportovního majetku přes sportovní kluby. Dříve město dávalo příspěvek správě sportovišť. Právě změnou systému se dosáhlo na vyšší dotace od ČSTV, které jsou poskytovány koeficientem na každou korunu prokázaných nákladů.

To potěšilo, kluby však přesto tlačila bota. Výše dotace na úhradu nájmů, ač byla vysoká, totiž stále nedosahovala skutečné výše nájmů. Zlom přišel letos. Dotace na nájem sportovních zařízení, která jsou v majetku města a jež provozuje správa sportovišť města (zimní stadion, letní stadion, plavecký bazén, hřiště ve Vlčovicích) dosáhne sta procent. Poskytovaná dotace platí pro mládež do devatenácti let a je limitovaná počtem hodin, na které si kluby sportoviště pronajímají. Ten se odvíjí podle požadavků z minulých let.

Klubům se tímto rozhodnutím, po kterém dlouho volaly, značně ulehčí. I přesto, že dosavadní dotace města na nájem byla vysoká, částka, kterou kluby doplácely, byla pro řadu z nich značně zatěžující. Nyní mohou ušetřené finance využít pro činnost.

Dotace na nájem je poněkud odlišná u klubů, které využívají sportovní zařízení neprovozovaná správou sportovišť. Jde o tělocvičny spravované školami. U nich dosáhne výše dotace 76 procent skutečných nákladů na nájem. Konkrétně se jedná například o klub házené, klub volejbalu či Asociaci sportovních klubů. V tomto případě však nejsou nájmy zdaleka tak vysoké jako v jiných případech.

Oba druhy dotací se odvíjejí od počtu hodin klubem požadovaných a od ceny nájmu za 1 hodinu. Částky se tak značně liší, neznamená to však, že hokejový klub, který dostane milion tři sta padesát tisíc, bude za vodou a klub volejbalu, jenž obdrží 22 tisíc, bude strádat. Všechny peníze plynou zpět městu, kluby je nemohou použít na činnost.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.