Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Propuštění hasičů z Tatry by městu přidalo problém

K o p ř i v n i c e (dam) - Redukce zaměstnaneckých míst v Tatře může mít v budoucnu vliv také na požární bezpečnost v Kopřivnici. „Pokud Tatra propustí část hasičů, bude to znamenat snížení současného standardu protipožární ochrany ve městě,“ potvrdil ředitel hasičů našeho okresu Zdeněk Biskup. Obavy jsou však podle představitelů automobilky zatím předčasné, budoucí propouštění mezi hasiči však zcela nevyloučili. „Hasičské jednotky se propouštění, alespoň v tomto kole, které probíhá do 30. června, nedotkne. Jestli se tak stane později, to zatím nejsem schopna říci,“ nevyloučila snížení stavů podnikových hasičů personální ředitelka Tatry Zuzana Jalůvková.

Tatrovácká hasičská jednotka, čítající dnes třicet mužů, je zařazena v požárním poplachovém plánu. Její členové jsou sice primárně určeni k ochraně závodu, ale na základě smlouvy, uzavřené s městem, vyjíždějí také do Kopřivnice a jejích místních částí. Stávající početní stav je určený hasičským záchranným sborem kraje, a pokud by ho Tatra chtěla změnit, musí nejen požádat o povolení, ale i doložit výpočty dokazující, že požární nebezpečí se snížilo a je možné snížit početní stavy hasičů.

Momentálně je tatrovácká jednotka koncipována jako dvouvýjezdová. Pokud by došlo ke snižování stavů a zrušení jedné výjezdní skupiny, znamenalo by to pro Kopřivnici problém, neboť jedna skupina hasičů musí vždy zůstat v areálu Tatry a druhá smí zasahovat jen na území města a v místních částech, aby se v případě potřeby mohla rychle vrátit do podniku.

Smluvní spolupráce s hasiči v automobilce v Kopřivnici zastupuje neexistující dostatečně akceschopnou a vybavenou městskou jednotku.

„Ve městě o velikosti Kopřivnice musí z nařízení kraje existovat podle předpisů vybavená jednotka schopná vyrazit do akce do pěti minut. Stanovená kritéria však v současnosti kopřivničtí dobrovolní hasiči nesplňují,“ nechal se slyšet Biskup. Podle jeho slov je třeba místní hasiče lépe vybavit a personálně posílit, což si vyžádá nejen peníze, ale také čas.

Podle úředníka kopřivnické radnice Petra Marečka se však zdejší obyvatelé nemusejí bát toho, že by je oheň mohl nyní nebo v budoucnu jakkoliv více ohrožovat.

„Pokud Tatra hasiče propustí, je to jen její rozhodnutí, ale bude muset dodržovat podmínky smlouvy, která je mezi námi uzavřena na dobu neurčitou. My svou část dohody plníme a dvakrát ročně hradíme automobilce zásahy mimo areál podniku,“ řekl Mareček s tím, že vloni přišlo 162 výjezdů tatrováckých hasičů městskou pokladnu na zhruba 1,3 milionů korun.

Propuštění tatrováckých hasičů by podle ředitele okresního hasičského záchranného sboru rozhodně neznamenalo nutnost personálního posílení novojičínské profesionální jednotky. „Nutné by bylo pouze posílení kopřivnických dobrovolníků, nás by se propuštění přímo nedotklo,“ tvrdí Biskup.


    [Top]    


Tématem diskuze budou národní zájmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Socioložka Jiřina Šiklová, senátor Jan Ruml, publicista Jiří Jež, hejtman Evžen Tošenovský, ředitel Svobodné Evropy Pavel Pecháček a možná také předseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, ti všichni se dnes odpoledne sjedou do kulturního domu, aby na již sedmém setkání pod názvem Myšlenky T. G. M. a současnost hovořili o národních zájmech.

„Toto téma se dnes v souvislosti s mezinárodní situací a naším připravovaným vstupem do Evropské unie skloňuje velice často. Vnímání toho, co to národní zájmy jsou, se však mnohdy velice liší. Myslím, že bude velmi zajímavé zjistit, jak se na to dívají naši hosté,“ vysvětlil Lubomír Sazovský, proč organizační tým vybral právě takový podtitul akce.

Scénář setkání bude podobný jako v uplynulých letech. V první části všichni hosté přednesou svá krátké zamyšlení nad daným tématem, v závěru pak přijde řada na písemné dotazy z publika.

Při letošním setkání nad Masarykovými myšlenkami bude mít premiéru také publikace vydaná místním Masarykovým demokratickým hnutím. Knížka nazvaná Stále na nás hledí je dílem štramberského autora Josefa Adamce a mapuje působení prvního československého prezidenta v době, kdy jako poslanec kandidoval za tento kraj.

„Je to oblast jeho činnosti, které se zatím ještě nikdo příliš nevěnoval, a tím je ta publikace zajímavá,“ tvrdí Sazovský.

Stejně jako ve všech předcházejících ročnících i letos se o pořadatelství akce dělí místní Masarykovo demokratické hnutí a Konfederace politických vězňů.


    [Top]    


Starosta svolal schůzku k řešení nezaměstnanosti

K o p ř i v n i c e (hod) - Na čtvrtek 6. března svolal kopřivnický starosta Jiří Tichánek k jednání pracovní skupinu, která by se měla zabývat nezaměstnaností v našem městě a regionu. Vedení kopřivnické radnice k jednání přizvalo nejen zástupce úřadu práce a firem působících ve městě, ale také z řad poslanců a senátorů.

„Schůzka byla rozjezdová a nebyla korigována tak, jak jsem si představoval. Bylo ale zapotřebí si ujasnit názory, říct si návrhy apod. Po diskuzi se skupina rozdělila do dvou a každá bude řešit jinou oblast. První skupina bude mít na řešení sociální oblast. Mělo by se jednat o samotnou podstatu pomoci nezaměstnaným. Druhá skupina se zaměří na tvorbu nových pracovních míst, získávání investorů do průmyslové zóny apod.,“ sdělil k náplni schůzky starosta.

Členové pracovní skupiny byli informováni o současné situaci ve městě, o časovém harmonogramu propouštění v Tatře, kde se největší nápor propouštěných očekává v dubnu, další pak v červenci a srpnu. Personální ředitelka Tatry Zuzana Jalůvková přítomným sdělila, že pokud budou mít firmy, které hledají nové pracovníky, zájem, tak jim Tatra umožní bezplatnou prezentaci ve svém areálu. Ředitel novojičínského úřadu práce sdělil na dotaz místostarosty Zdeňka Krajčíra, zda má úřad práce dostatek financí na rekvalifikace, že v rozpočtu je s tímto počítáno, a to ve výši kolem padesáti milionů korun. Podle Zdeňka Karáska, ředitele regionální zaměstnanecké agentury, by bylo dobré se hlavně zaměřit na to, co je možné řešit okamžitě, a prezentovat možnosti pomocí agentury, jejímž je ředitelem.

„Na závěr schůzky jsme si stanovili úkoly pro příští jednání, a to sestavit databázi profesí, které je možné nabídnout pro případné investory, a to ve spolupráci s Tatrou. Dále je nutné vypracovat dílčí strategii průmyslové zóny, připravit koncept dopisu pro senátory a poslance z regionu, které chceme upozornit na současný stav se žádostí o větší podporu při získávání investorů,“ dodal k vytýčeným cílům starosta Tichánek.


    [Top]    


Štramberk by mohl možná přispět trhu práce 400 místy

Š t r a m b e r k (dam) - Bezmála čtyři sta pracovních míst by v horizontu dvou let mohlo vzniknout v sousedním Štramberku, s takovou vizí podloženou konkrétními projekty alespoň přichází tamní starosta Jan Socha. „O sto padesáti místech v nové cementárně, jejíž stavba je na spadnutí, se hovoří už delší dobu. Podle informací ředitele společnosti Kotouč však podnik připravuje další záměry, které by mohly znamenat dalších až sto míst, sice mimo areál cementárny, ale rovněž ve Štramberku. Dalších devadesát pracovních příležitostí pak může přinést vybudovaní filiálky Beskydského rehabilitačního centra z Čeladné u nás ve městě,“ představil svou optimistickou vizi Socha. Vznik rehabilitačního centra se zhruba 120 lůžky následné péče by štramberským radním navíc vyřešilo také další problém, a to využití nyní opuštěného areálu dětské oční léčebny.

Podle Sochy již jednání s provozovateli zmíněné léčebny v Čeladné probíhají tři čtvrtě roku, očekávaná krize na trhu práce v regionu však může celou záležitost urychlit. „Naším největším problémem je dostat se opět mezi zařízení na výplatních páskách zdravotních pojišťoven a také zisk některých dotací. Podle mých informací však v našem okrese schází 350 lůžek následné péče a situace okolo Tatry by se dalo využít k politickému tlaku na vládu a ministerstvo zdravotnictví, které by nám v této věci mohlo pomoci,“ myslí si štramberský starosta, který již o svých záměrech hovořil nejen z kolegy z okolních obcí, ale také s představiteli kraje a zákonodárci. Štramberk zvažuje několik variant, jak tento záměr skutečně dovést až k realizaci. Buďto areál ‘očního’ prodá, a nebo jej použije jako svůj vklad do společnosti, která bude zdravotnické zařízení provozovat. „Máme evidentní zájem zaměstnanosti v našem regionu pomoci a uděláme pro to všechno,“ tvrdí Socha a dodává, že tento projekt by na Kopřivnicku, kde je tradičně poptávka především po technických profesích strojírenského charakteru, mohl dát práci především ženám. Starosta Štramberka doufá, že všechny problémy, které vznik rehabilitačního centra na očním prozatím brzdí, se letos podaří vyřešit a napřesrok by již zařízení mohlo zahájit provoz. „Mám přání, aby se Štramberk do padesáti let stal znovu lázněmi tak, jak již kdysi byl, a tohle by mohl být první krok k jeho realizaci,“ uzavřel Jan Socha.


    [Top]    


Skotničtí školáci kárali i chválili projíždějící řidiče

  Školáci ze Skotnice spolu s policisty
kárali rychle projíždějící řidiče.
Ty, co jeli předpisově, naopak oceňovali.
Foto: David Macháček

S k o t n i c e (hod) - V pátek 7. března se v dopoledních hodinách uskutečnila ve Skotnici dopravně preventivní akce i na popud místního obecního úřadu, která byla zaměřena na dodržování rychlostních limitů a která se konala v rámci ‘Roku ochrany nemotorizovaných účastníků silničního provozu’, kterým byl právě letošní rok vyhlášen policejním prezidentem.

Lidé, kteří projížděli obcí, tak mohli na krajnici spatřit nejen policisty, ale i děti, které zastavené řidiče oceňovaly svými připravenými papírovými medailemi a stužkami.

Na obrázcích byly nápisy - řidič hazardér, zabiják, pirát silnic nebo naopak vzorný řidič. Tyto medaile samy připravily a také je přidělovaly tři skotnické děti - Michaela Seibertová, Veronika Červenková a Petr Pustějovský.

Policisté zastavovali řidiče projíždějící obcí ve směru jízdy od Příbora tzv. na střídačku, některé, kteří jeli vzorně, ale především ty, kteří jeli velkou rychlostí. Tisková mluvčí P ČR Miroslava Šálková říkala dětem předem, jakou rychlost policisté naměřili. Mnoho řidičů na sebe tzv. blikalo, a upozorňovali tak ostatní, že na silnici jsou policisté. Přesto mnoho z projíždějících jelo rychleji, než je v obci povoleno. Policisté zastavili červený automobil, jemuž naměřili rychlost 92 km/hod. Údiv všech přítomných, kteří akci byli přítomni, vyvolalo to, že z auta vystoupila žena. Jako první se ujala slova tisková mluvčí, která ji akci přiblížila, děti jí udělily značku - řidič zabiják. Na dotaz, proč jela tak rychle, sdělila, že spěchá. Na to jí řekla tisková mluvčí, že tak se vymlouval i řidič, který přejel na přechodu v této vesnici rodiče s jejich dítětem. Dítě zemřelo a rodiče mají dodnes trvalé následky. Poté si ženu převzal strážník, který jí udělil blokovou pokutu ve výši dva tisíce korun.

Během této bezpečnostní akce se našel i řidič, jemuž nevadili na cestě policisté, kteří zastavovali vozidla v protisměru. Řidič chtěl předjíždět nákladní vozidlo, ale v tu samou chvíli jel v protisměru také nákladní vůz. Řidič osobního vozidla se na poslední chvíli zařadil, ale chybělo jen málo, a mohla se tak stát nehoda za přítomnosti policistů.

„Takovýchto dopravně bezpečnostních akcí v rámci novojičínského okresu připravujeme několik za rok a je to závislé na několika faktorech, jako je roční období, ale minimálně jednu až tři děláme každý měsíc. Jejich zaměření je různé - jednou je to na alkohol, jindy na chodce nebo na technický stav vozidel. Dnešní akce není klasická dopravně preventivní akce, nižší přestupky řešíme za domluvy s dětmi, vyšší pokutujeme, ale nemá to takový spád jako za normálních okolností,“ okomentoval páteční akci šéf novojičínské dopravy Pavel Bajer.

Starostka Skotnice Anna Mužná, která byla na akci přítomna, řekla: „V pondělí 10. března podáme na krajský úřad žádost o dotaci na zajištění pasivní bezpečnosti na pozemních komunikacích. Zatím se jedná o nasvětlení obou přechodů a úpravy vodorovného značení, o zřízení tzv. optických zpomalovacích brzd. Projektovou dokumentaci řešící první etapu změn silnice vedoucí naší obcí je už projednána s Ředitelstvím silnic a dálnic a s dopravním inspektorátem Policie ČR. Ti všichni s navrženým řešením souhlasí. V budoucnu chceme na silnici ještě dělicí ostrůvky a další bezpečnostní opatření.“


    [Top]    


Koupat se v mínusových mrazech a žít v odloučení je jogínův styl

K o p ř i v n i c e (ili) - Po delší době měli Kopřivničané opět možnost alespoň prostřednictvím besedy zavítat do oblasti himálajských velehor. Besedy tohoto ražení do kulturního domu vždy přilákají spousty zájemců. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Devadesátiminutový film režiséra Viliama Poltikoviče přiblížil život jogínů u pramene Gangy. „Těšil jsem se na besedu, protože mám k horám i k józe blízko, a rozhodně jsem neodcházel zklamán,“ uvedl jeden z účastníků besedy Jiří Bříza, „těžko se mi popisují pocity, ale vidět dva mnichy, jak chodí po ledovcích v obyčejných sandálech, jeden pouze v kusu látky a druhý v plavkách, jak se v pramenu Gangy při mínusových teplotách koupají, je těžko stravitelný zážitek.“

Deset let žije jeden z mnichů občas ve společnosti svého učitele v dřevěné chýši ve výšce 4 300 metrů nad mořem. Pět měsíců je zcela odříznut od civilizace a odkázán pouze na zásoby topení a brambor, které si před zimou nanosí. „Už to, že je téměř půl roku odkázán pouze na jednosložkovou stravu, aniž by trpěl, je nepochopitelné, ale to, jak se dokázal vypořádat se zimou, je obdivuhodné,“ neskrýval svůj obdiv k jogínovi Jiří Bříza.

Přestože nepoužívá žádný goretexový či péřový oděv, ale jen pouze pruh látky, který většinu těla nechává odkrytý, nezná omrzliny. „Za čtyřicet dní se prý dá naučit přežít zimu. Z lekcí jógy vím, že pokud dýcháš pouze pravou nosní dírkou, tělo ohříváš, a když dýcháš levou, uvedeš tělo do klidu. Ale představa, že se při -30° C pohybuješ téměř bosý a koupeš se v ledové vodě, je za hranici lidského chápání,“ dodal Bříza. A životní krédo sedmapadesátiletého jogína? Největší štěstí je žít a pomáhat druhým.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.