Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Lidé uctili u pomníku Masarykovu památku

  U Masarykova pomníku na náměstí,
nesoucím jeho jméno, si i letos
Kopřivničané připomněli výročí
narození prvního prezidenta.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 7. března, v den, kdy se před sto padesáti třemi lety narodil Tomáš Garrigue Masaryk, se členové Klubu Masarykova demokratického hnutí Kopřivnice, vedení města v čele se starostou Jiřím Tichánkem a místostarostou Milanem Burešem, ale i ostatní občané Kopřivnice sešli u jeho pomníku na náměstí. Po položení kytic následoval proslov, který přednesl Ladislav Cvíček, učitel ze Základní školy dr. Milady Horákové.

V tento významný den se sešli i členové místního klubu Masarykova demokratického hnutí v Katolickém domě. Masarykovci ocenili, že nově zvolený prezident ČR Václav Klaus položil před svým slibem kytici k pomníku T. G. Masaryka v Praze a že prezident svůj slib skládal právě v den 153. výročí narození Masaryka.


    [Top]    


Šugárek: SOUS nedostatek žáků netrápí

K o p ř i v n i c e (dam) - „Jsme kvalitní a ekonomicky silná škola. Zájem o studium u nás v posledních letech roste a informace o tom, že využíváme pouze zlomek své kapacity se nezakládá na pravdě,“ říká ředitel zdejšího středního odborného učiliště strojírenského Antonín Šugárek a svá slova dokládá mnoha oficiálními dokumenty. Učiliště podle svého šéfa rozhodně netrpí nedostatkem žáků. „Už tři roky za sebou nám stoupá počet nově přijatých žáků vždy o čtyřicet pět až padesát,“ dokládá svá slova ředitel SOUS.

Cílová kapacita školy byla podle jejího vedení ministerstvem stanovena na 644 žáků a v letošním školním roce jich do všech ročníků nastoupilo pět set jedna, což znamená, že škola je naplněna na bezmála 78 procent. „Kapacita učiliště není dána počtem židliček ve třídách, ale množstvím plně vybavených pracovišť pro jednotlivé obory,“ tvrdí Šugárek s tím, že mnohé obory jsou naplněny stoprocentně. Kopřivnické učiliště v současnosti disponuje šestadvaceti dílnami s přesným počtem 292 pracovních míst. Při výuce, kdy se střídá týden školy a týden praxe, může škola zajistit místo 584 žákům. Zbytek lidí chybějících do maximální kapacity školy pak tvoří žáci nadstavbového studia, jehož součástí již praxe není. Zbývající kapacity SOUS pronajímá k prezentacím firem, krátkodobým kurzům, rekvalifikacím, pro akce sportovců a podobně, což učilišti ročně přináší více než dva miliony.

„Když jsem tady v roce 1989 nastupoval, bylo zde skutečně tisíc žáků, ale podmínky byly zcela nesrovnatelné se současným stavem. Kromě našich dnešních prostor jsme k výuce užívali také budovu staré průmyslovky, kde je dnes církevní škola, učilo se také v objektech na volejbalovém hřišti, část praxí probíhala v Tatře a navíc zde existoval směnný provoz,“ vysvětlil rozdíl v množství žáků Petr Rešl, zástupce ředitele.

Jistý vliv na množství, ale především profesní strukturu učňů, má údajně také úřad práce. „Postup při přijímání na jednotlivé obory s ním konzultujeme. Naším cílem není produkovat lidi, kteří nenajdou uplatnění, což se daří. Podle statistik máme nejlepší umístěnost v okrese,“ konstatoval Šugárek.


    [Top]    


Tibet letos podpořili ’noráci’ i městští radní

Příznivci klubu Nora letos vyrazili
na Zvonkový pochod v dešti.
Podporu Tibetu vyjádřili také radní
vyvěšením vlajky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Již popáté v řadě se v neděli odpoledne od klubu Nora vydal Zvonkový původ. Jeho účastníci se zvonky a vlajkami v rukou vyjádřili podporu Tibeťanům v jejich snaze o opětovné získání nezávislosti. Několik desítek účastníků akce absolvovalo zhruba hodinovou procházku městem i v nepříjemném dešťovém počasí. Po šestileté pauze morální podporu vyjádřila také kopřivnická radnice. Ta v den 44. výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů ve Lhase vyvěsila na své budově vlajku této vysokohorské země. Kopřivnice je tak mezi 175 městy republiky, která se letos do akce Vlajka pro Tibet, pořádané již od roku 1996, zapojila. Tibet, který byl zhruba před půl stoletím násilně anektován Čínou, je tradičně velmi duchovně orientovanou zemí, v jejímž čele stojí světský i duchovní vůdce dalajlama. 14. dalajlama Tënzin Gjám Ccho se ujal svých vladařských povinností jen krátce před tím, než byl donucen svou zemi opustit. V indickém exilu žije dodnes.
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Kabelová televize sonduje zájem o internet

K o p ř i v n i c e (hod) - Kabelová televize Kopřivnice připravuje pro své klienty připojení k internetu prostřednictvím kabelové televize.

„V současné době oslovujeme občany prostřednictvím našeho vysílání a během víkendu a počátkem příštího týdne by všechny domácnosti měly mít ve svých schránkách průzkumové dotazníky. Jejich prostřednictvím chceme zjistit, jaká je aktuální situace s internetem v Kopřivnici a na základě získaných údajů zpracujeme záměr zavedení internetu přes KTK,“ sdělil Jan Bittner, ředitel kabelové televize.

Poté je třeba, aby projekt schválila rada města a následně může kabelová televize zahájit vlastní realizaci. „Již dnes můžu prozradit, že naši technici připravují technické zázemí, aby se nic nezdržovalo v zavedení zmiňované služby. Znamená to, že upravujeme trasové zesilovače, provádíme kontrolní měření, v jakém stavu je síť apod.,“ doplnil Bittner.

„Žluté dotazníky, které rozneseme do schránek, budou podkladem pro stanovení cen a rozsahu služeb, které chceme v Kopřivnici nabídnout. Kdo zvažuje napojení na internet přes KTK, by se měl do průzkumu zapojit a má dvě možnosti. První způsob je obvyklý, papírový dotazník, ten pak vhodíte do schránky KTK nebo do jakékoliv poštovní schránky v Kopřivnici. Byli bychom radši, kdyby obyvatelé využili druhé možnosti - internetu. Na www.ktk.cz je dotazník v elektronické podobě. Jeho vyplnění je rychlejší a nám to usnadní jeho následné zpracování. Abychom ocenili ty, kteří se našeho průzkumu zúčastní, máme připraveny propagační trička, volné vstupenky na rozhlednu atd.,“ dodal Bittner.


    [Top]    


Počet sňatků klesá, určování otcovství roste

K o p ř i v n i c e (hod) - Matriční agendou za rok 2002 se zabývala rada na své schůzi koncem února.

„Ze zpracovaných údajů, které jsme dostali k dispozici, je zřejmé, že v porovnání s rokem 1992 bylo vloni uzavřeno sňatků o padesát procent méně,“ řekl k projednávané matriční činnosti místostarosta Milan Bureš. V roce 1992 bylo uzavřeno sto osmdesát pět manželství, zatímco vloni si na kopřivnické radnici řeklo své ano jen devadesát manželských dvojic.

„Rok od roku stoupá počet zápisů o určení otcovství. Zatímco v roce 1998 bylo těchto zápisů třináct, v roce 2001 jich bylo už jednatřicet, vloni pětadvacet,“ rozebral další zajímavý fakt místostarosta.

Matrika v Kopřivnici na rozdíl od ostatních měst v regionu supluje notářství, neboť v našem městě není, a matrikářky tak ověřily vloni přes devět tisíc podpisů a listin.


    [Top]    


Stíny

Dne 8. března dopoledne přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že na ulici Horní došlo k fyzickému napadení ženy. Hlídka MP na místě zjistila, že muž, který přišel navštívit svou matku, ji fyzicky napadl, rozbíjel věci a nechce opustit byt. Strážníci vyvedli muže z domu ven, poté však dotyčný začal hlídku slovně i fyzicky napadat. Protože agresivita muže stoupala a byl značně pod vlivem alkoholu, bylo použito donucovacích prostředků a ve spolupráci s lékařem a P ČR byl odvezen na protialkoholní stanici. Jednalo se o 25letého muže z Kopřivnice.

Dne 9. března ve večerních hodinách oznámil zaměstnanec KDK, že má problém se dvěma mladíky. Po příjezdu muž hlídce MP sdělil, že v kině jsou dva mladíci, kteří nezaplatili. Strážníci vyzvali dotyčné, aby opustili prostor kina a prokázali svoji totožnost. Jeden z nich však výzvu nerespektoval, proto bylo použito donucovacích prostředků a mladík byl z kina vyveden a strážníci mu uložili za jeho chování blokovou pokutu.

K vloupání do sklepa došlo v Kopřivnici na ul. Kpt. Nálepky v suterénu domu. Neznámý pachatel vypáčil petlici sklepního boxu a z něj odcizil perličkový masážní stroj v hodnotě 14 870 Kč a jeden pár zimních vojenských bot. Na zařízení nevznikla škoda.

Ve stejný den telefonicky oznámil občan, že ke garážím na Luhách někdo vyváží odpad. Hlídka, která se dostavila na místo, přichytila ženu, která zde vyvážela na kolečkách rostlinný odpad. Jednalo se o 46letou ženu z Kopřivnice. Byla pořízena fotodokumentace a přestupek založení černé skládky bude projednán ve správním řízení.


    [Top]    


S polskou delegací se domlouvaly sportovní a kulturní akce

K o p ř i v n i c e (hod) - Během dvoudenní oficiální návštěvy z partnerského polského města Myszkow jsme využili příležitosti a zeptali se místostarosty Andrzeje Hutnika, co vše si prohlédli a na čem se domluvili.

„Po přivítání na radnici jsme se byli podívat v Technickém muzeu, prohlédli jsme si kulturní dům, sportovní zařízení a dům dětí a mládeže. Velmi se mi líbila sportovní zařízení a zároveň se s údivem ptám, jak to děláte, že všechna sportovní zařízení dovedete zafinancovat, když jich máte tak velké množství. Je vidět, že sportoviště žijí a jsou využívána velkým počtem lidí, od dětí až po starší občany. V Myszkowě nemáme ani zimní stadion.

Při prohlídce domu dětí a mládeže mne udivil kroužek včelařů. Nikdy bych si nemyslel, že ve městě by takový kroužek mohl vůbec existovat. Nicméně jsme byli překvapeni množstvím a různorodostí nabídky programů a kroužků tohoto zařízení,“ řekl Andrzej Hutnik, který neskrýval své nadšení.

Místostarosta je v Kopřivnici poprvé a město se mu velmi líbilo. Na první návštěvu Kopřivnice přijeli také nový ředitel sportu a rekreace Jan Bzowa a Andrzej Giewon, člen rady města. Druhý den delegace začala svou prohlídku v Základní škole na ulici Alšově, poté zajela na třídírnu odpadů, průmyslovou zónu a nakonec navštívila služebnu městské policie.

„Při návštěvách se díváme, jak některé věci děláte u vás. Například v minulosti se byli naši pracovníci podívat u vás na třídící lince a my jsme si z toho vzali to, co bylo pro nás dobré, ale nicméně jsme byli rádi i za informace, co se vám neosvědčilo, na co bychom si měli dávat pozor. Je nutné podotknout i to, že ne všechno se dá aplikovat u nás, například z důvodů rozdílných zákonů.

„Projednávali jsme možnosti spolupráce na letošní rok, ale i na další období. Hovořili jsme o druhém ročníku mezinárodních plaveckých závodů, o Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Bavili jsme také o akci, která ale ještě není dosud potvrzená, a to o mezinárodním fotbalovém turnaji, kterého by se zúčastnily mládežnické týmy všech partnerských měst. Dále jsme hovořili o účasti na přehlídce Motýlek, které se vloni zúčastnily i děti z Myszkowa, a také o možnosti výměn divadel. Předpokládáme, že tak do čtrnácti dnů se nám z Myszkowa ozvou a potvrdí svou účast na jednotlivých projektech. Oni sami nám řekli, že také připravují spoustu akcí na letošní rok a propozice jednotlivých akcí nám pošlou. Rádi by také pořádali výměnné dětské tábory, a proto jsme navštívili dům dětí,“ rozebrala konkrétní výstupy z jednání delegace u nás Vendulka Sopúchova, pracovnice odboru školství, kultury a sportu, která má na starosti mezinárodní vztahy.


    [Top]    


Členové rady se zabývali bezpečností v regionu

O s t r a v a (hod) - V pátek 28. února se sešli členové Bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje již podeváté.

„Bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje za předsednictví hejtmana kraje Evžena Tošenovského na svém řádném zasedání projednala mimo jiné vývoj mezinárodní situace a její vazbu na bezpečnostní situaci v Moravskoslezském kraji. Bylo konstatováno, že monitoringu a analýze bezpečnostních rizik v kraji je věnována zvýšená pozornost, nicméně nejsou k dispozici poznatky, které by potvrzovaly bezprostřední ohrožení kraje. V souladu se závěry zasedání Bezpečnostní rady státu a Ústředního krizového štábu jsou činěna pouze preventivní opatření ze strany Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Policie České republiky a Armády České republiky v kraji. Bezpečnostní situace v kraji je stabilizovaná,“ sdělila Katherina Davasová, tisková mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.


    [Top]    


Lidé se zájmem sledovali volbu prezidenta a následně také slib

K o p ř i v n i c e (ili) - Volba prezidenta České republiky na pokračování vzbudila mezi veřejností nemalý zájem. Ať už je výsledek jakkoli diskutabilní, většina lidí se shoduje v názoru, že je dobře, že je konečně funkce obsazena.

Petr H. (37 let, zemědělský technik) - Z výsledku nadšen nejsem, ale na druhé straně je to rozhodně nejlepší z daných kandidátů.

Jarmila Š. (54 let, soukromá švadlena) - Je to vzdělaný, inteligentní a reprezentativní muž. Tak proč ne.

Valentýn P. (45 let, nezaměstnaný) - Nebýt Klausovy silné provázanosti na ODS, tak bych proti němu žádné výhrady neměl. Navíc jeho nedělní projev dokazuje, že si je vědom, že jeho zvolení je mnohým lidem solí v očích. Teď už záleží jenom na něm, jak se podle toho zařídí.

Kamila P. (30 let, učitelka) - Svým způsobem je funkce prezidenta pouze reprezentativním postem a tomu se jistě Václav Klaus nezpronevěří.

Mojmír Z. (43 let, podnikatel) - Zajímavější než samotný výsledek byl samotný průběh voleb. Ten alespoň ukázal, jak nejednotná a rozporuplná je koalice.

Daniela H. (40 let, vedoucí pracovnice) - Celou volbu i složení slibu jsem sledovala se zájmem.


    [Top]    


O poradenství úřadu práce je menší zájem, než se čekalo

K o p ř i v n i c e (dam) - „Zájem tatrováků o poradenství úřadu práce přímo v areálu automobilky není tak velký, jak se předpokládalo,“ tvrdí to alespoň vedoucí jeho kopřivnické pobočky Zdeněk Petr. Jeho podřízení úřadují v kanceláři personálního úseku ve správní budově Tatry každé březnové pondělí a středu.

„Nejčastější dotazy se týkají odchodů na předčasný důchod a možností rekvalifikací, setkáváme se však také se stížnostmi na to, že zaměstnavatelé diskriminují starší uchazeče o práci,“ řekl Petr. Podle jeho slov však úřad práce nemůže se stížnostmi nic dělat, jednak jsou prý velmi nekonkrétní a navíc lidé, kteří se s takovou diskriminací setkají, mají pouze jedinou šanci, a to bránit se sami soudní cestou. Z rekvalifikací pak úřad práce zájemcům nabízí především kurzy, které rozšiřují jejich stávající kvalifikaci.

Od 15. února do pátého března se v celém novojičínské okrese zaregistrovalo v evidenci nezaměstnaných celkem 210 bývalých tatrováků. Nejvíc (149) jich pochopitelně zaznamenala kopřivnická pobočka, dalších 35 lidí se nahlásilo v Novém Jičíně, 22 ve Frenštátě pod Radhoštěm, 3 v Bílovci a jeden v Odrách. Míra nezaměstnanosti na Kopřivnicku na propouštění v automobilce reagovala zvýšením na 13,77 procenta.


    [Top]    


Strážníkům se podařilo chytit pachatele dvou přestupků

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pondělí 3. března hodinu po půlnoci oznámila žena hlídce městské policie, která byla na pochůzce na ulici Francouzské, že před domem č. p. 1206 slyšela nějaký hluk. Hlídka zjistila, že neznámé auto červené barvy nabouralo do jednoho ze zaparkovaných vozidel. Z auta, které způsobilo dopravní nehodu, zůstal na místě kus červeného plechu. Dále hlídka zjistila, že z nabouraného auta vytéká olej, a proto uvědomila hasiče a Policii ČR. Strážníci mezitím kontrolovali po městě, zda nenajdou vozidlo, které způsobilo dopravní nehodu. Na parkovišti před hotelem Tatra hlídka našla vozidlo, které zřejmě způsobilo nehodu. Byla informována Policie ČR, která si celou záležitost převzala.

Hned druhý den nato ve večerních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení, že je rozbité sklo u vchodových dveří prodejny Foto Morava na ulici Záhumenní. V momentě, kdy strážníci dorazili na místo, se přes mobilní telefon ozval na stálou službu občan, který viděl osoby, jak rozbíjejí sklo, a uvedl jejich popis. Na základě popisu a díky všímavosti občana zadrželi strážníci na ulici Sadové dva muže, kteří odpovídali popisu. Pro podezření ze spáchání trestného činu byli dotyční převezeni na obvodní oddělení Policie ČR k dalšímu šetření.


    [Top]    


Březen - Měsíc internetu ve městě

Stejně jako v minulých letech i letos
se místní knihovna do kampaně
Březen - měsíc internetu zapojila
několika akcemi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Již po šesté je měsíc březen v České republice vyhlášen Měsícem internetu. Celorepubliková kampaň, jejímž cílem je podpořit využívání internetu k informování, vzdělávání, zábavě či podnikání, letos probíhá pod záštitou Delegace Evropské komise v ČR.

V Kopřivnici stejně jako v dalších víc jak dvou set padesáti městech celé republiky je nositelem projektu Březen - Měsíc internetu místní knihovna. Ta tradičně připravila několik akcí a navíc také uvedla do provozu on-line katalog knih, o kterém se můžete více dozvědět v samostatném článku na straně 4.

Jako každý rok i letos se knihovna chce zaměřit především na ty, kdo k internetu zasednou vůbec poprvé, a tyto lidi vybavit do začátků cennými radami. Seznámení s internetem pro dospělé pořádá knihovna ve středu 19. a 26. března. Akce, která je malým školením s praktickými ukázkami, je bohužel limitována nízkým počtem počítačů v knihovně. „Mohli bychom k jednomu počítači sice posadit třeba šest lidí, ale pak by to celé postrádalo smysl,“ nechal se slyšet pracovník knihovny Vít Mičkal a zájemcům o akci doporučil telefonickou rezervaci předem.

Děti, které mají zájem o zasvěcení do tajů internetové sítě, pak mohou své kroky směřovat do pobočky knihovny na sídlišti Sever, kde je pracovnice knihovny v době otvíracích hodin připravena dětem při práci na internetu pomoci.

Poslední z akcí připravených knihovnou je naopak určena ostříleným jezdcům informační dálnicí, kterým internet dokáže udělat pořádný vítr v peněžence. Právě tito lidé mohou ještě dnes a také zítra využít Internet za kačku, což znamená, že běžné hodinové tarify za užívání připojení v knihovně budou desetkrát levnější.

Další dvě kopřivnická veřejná internetová pracoviště v Centru podnikání a rozvoje a v přízemí Technického muzea se letos k Březnu - Měsíci internetu nepřipojila.


    [Top]    


Roste počet vloupání do vozidel, majitelé by měli být ostražitější

K o p ř i v n i c e (hod) - V poslední době byl zaznamenán nárůst krádeží vloupáním do vozidel na území bývalého okresu Nový Jičín. Během prvních dvou měsíců letošního roku se pachatelé vloupali již do dvaaosmdesáti vozidel. Tisková mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková, posílá majitelům zaparkovaných osobních vozidel na parkovištích bez dozoru několik praktických rad.

Před opuštěním vozidla zkontrolujte, zda máte zavřena všechna okna, a to včetně střešního, a uzamčen zavazadlový prostor, případně odmontujte anténu. K dalším nešvarům patří to, že lidé ponechávají klíče od vozidla v zapalování při krátkém vzdálení se od vozidla, například u čerpací stanice, když jdou platit.

Ve vozidle by řidiči neměli nechávat volně odložené a vystavené věci ani v zavazadlovém prostoru nebo na střešním nosiči, např. fotoaparáty, videokamery, obchodní nebo jiné dokumenty, neboť to vše láká zloděje. Také vestavěná autorádia by se měla chránit dostupnými možnostmi a prostředky, využíváním jejich ochranných funkcí a prvků, např. odnímáním ovládacího panelu, tzv. ‘tatranky’, nebo vyjmutím zásuvkového typu autorádia.

Lidé by neměli být lhostejní k majetku svému ani svých sousedů a měli by reagovat na podezřelé chování osob ve svém okolí a v případě podezření kontaktovat Policii ČR přes bezplatnou linku 158, nebo městskou policii na čísle 156.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.