Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora se povozí na psychedelické vlně

K o p ř i v n i c e (dam) - Na nové vlně psychedelické hudby dorazí zítra večer do kopřivnické Nory kapela Sunshine. Její koncert odstartuje po dvou předkapelách někdy okolo jedenácté hodiny.

Sunshine pocházejí z Tábora a vyrostli z tamní hardcorové scény zhruba před osmi lety. I když od té doby kapela udělala opravdu velký kus práce, obsazení tria se zatím nezměnilo. Frontman Kay funguje jako zpěvák a kytarista, baskytaru a klávesy má na starosti Martin a za bicími sedí Dan. Jak ale kapela na svých stránkách prozrazuje, zkouší v současnosti se čtvrtým člověkem, se kterým by se na koncertech mohla představit možná už na jaře.

Přestože Sunshine jsou relativně mladou kapelou, výčet toho, co za osm let existence stihli, je velmi obsáhlý. Na svém kontě mají nejen čtyři alba, ale také desítky koncertů nejen doma, ale také po celé Evropě a dvě zámořská turné.

Právě koncerty Sunshine jasně odlišují od průměrných kapel a snesou srovnání se světovými hvězdami. Sunshine hrají vynikající new wave psychedelii s občasnými punkovými či trenceovými odbočkami. Sama kapela o sobě a svých inspiračních zdrojích tvrdí: „Jsme jako krystal, který láme světlo, a paprsky směřující do jeho středu se jmenují: Joy Division, P.I.L., Kraftwerk, The Cure, Soft Cell, Tubeway Army, Suicide, New Order.“ Přestože ovlivnění žánrovými hvězdami členové kapely přiznávají, jejich zvuk rozhodně zní originálně a Sunshine si získávají stále větší oblibu hlavně za hranicemi. Jejich singl ‘Streamlined’ byl dokonce použit ve filmu Blair Witch II.

Od letošního roku, který kapela zahajuje jarním turné, v rámci kterého míří také do Nory, si kapela mnoho slibuje. Kromě plánů na natočení další desky hodlá skupina hrající písně s anglickými texty také intenzivněji prorazit do povědomí posluchačů.

První předkapela má s hlavní hvězdou večera dost společného. Bílovecká parta Illegal Illusion také funguje osmým rokem a rovněž ji tvoří kytarista a zpěvák Jiří Bialík, baskytarista Ivo Struž a bubeník Michal Sobotka.

Poslední kapelou, kterou bude možné zítra v Noře slyšet, je kroměřížská Barricade. Skupina koncertující v Čechách, na Moravě, Slovensku a Rakousku hraje HC ovlivněný americkými vzory.


    [Top]    


Milovníky klasiky čeká kytarová muzika

K o p ř i v n i c e (dam) - Předposlední koncert předplatného čeká ve středu 19. března na zdejší milovníky klasické hudby. Tentokrát si na své přijdou především vyznavači kytarové muziky. Hostem Kruhu přátel hudby totiž bude Pražské kytarové kvarteto.

Tento soubor, odborníky označován jako jeden z nejlepších svého druhu nejen u nás, ale na celém světě, v příštím roce oslaví dvě desetiletí od svého vzniku na pražské konzervatoři. Již záhy po svém vzniku si soubor tvořený čtveřicí vynikajících kytaristů získal věhlas u nás i za hranicemi. Pražské kytarové kvarteto je pravidelným hostem významných hudebních festivalů. Zatím nejvíce si členové souboru považují pozvání na prestižní mezinárodní akci v americkém Miami, kam letěli vloni na podzim.

Vedoucím kvarteta je Marek Velemínský, absolvent AMU a žák profesorů Jirmana a Raka. Spolu s ním vystupuje jeho spolužák Martin Sauer a Václav Kučera. Všichni tři umělci za sebou mají úspěchy na světových interpretačních soutěžích včetně Radio France v Paříži. Benjamínkem souboru je Jan Tuláček, který pražskou konzervatoř absolvoval teprve před dvěma lety.

Ve svém nesmírně širokém repertoáru, obsahujícím víc než deset hodin muziky, má Pražské kytarové kvarteto hudbu všech období od renesance po současnost. Jednou ze zvláštností souboru je také fakt, že kromě skladeb starých mistrů uvádějí na koncertních pódiích ve velkém množství také hudbu soudobou. Nejedna skladba z repertoáru byla navíc kvartetu napsána přímo na míru. Hudbu pražského kvarteta je možné slyšet na několika kompaktních discích. Natáčení dalšího z nich, na kterém se objeví hudba Morise Ravela či Leoše Janáčka, probíhá právě v těchto dnech.

Kopřivnické vystoupení, jehož začátek je tradičně plánován na půl osmou večer do kina Puls, bude pestrou směsicí mnoha hudebních žánrů. Na začátku se publikum může těšit na renesanční tance, ale postupem času se program přenese přes staletí až ke skladbám známého českého kytaristy Štěpána Raka.


    [Top]    


Divadelníky z DDM je možné vidět vystupovat stále častěji

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále intenzivněji o sobě dávají vědět divadelníci z místního domu dětí a mládeže. Minulou sobotu ve svém divadelním sále opět uspořádali akci Kroužek a Kroužek představují. Tyto dvě svérázné postavičky moderovaly večer, ve kterém se představily tři soubory.

Svou premiéru před diváky si minulou sobotu odbyl nejmladší soubor DDM Stonožka. Herci, navštěvující vesměs třetí třídu, zahráli údajně téměř hororový příběh Letní tábor. Další místní soubor Přestávka představil směs pohybového a znakového divadla. Jeho prvotina dostala jméno Vědomí. „Taky oni hráli před publikem vůbec poprvé. Jsou to děcka, které se nám přihlásila vloni v říjnu,“ představil Přestávku Dan Brchel, který divadelníky v DDM vede.

Na prknech místního domu dětí si zahráli také hosté z Činoherního klubu Inferno fungujícího při Domu dětí v Novém Jičíně. Hostující divadlo zahrálo představení Co je to láska, netuším.

Divadelní večery v režii Kroužku a Kroužku budou v DDM pokračovat. „Nebudeme tyto akce pořádat pravidelně každý měsíc, občas se ale na programu objeví,“ slíbil Brchel.

V dalších týdnech soubory z DDM vyrážejí na nejrůznější přehlídky, další akci na domácím jevišti plánují až v dubnu pod názvem Divadelní s Arnoštem.


    [Top]    


Pokud bude zvířat přibývat jako nyní, příště se nevejdou

  Pražská kapela Sto zvířat měla co dělat,
aby se na pódium v CO krytu,
kde minulý pátek koncertovala,
vůbec vešla.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jestli se bude rozrůstat tak jako doposud, bude realizace koncertu kapely Sto zvířat opravdovým problémem. Pražský ska-band koncertoval v Kopřivnici minulý pátek a oproti svému poslednímu vystoupení v Noře přijel značně posílen především v sekci dechových nástrojů.

Celkem bylo na pódiu před zhruba sto třiceti posluchači namačkáno devět muzikantů. Přes počáteční problémy s nazvučením Sto zvířat, CO kryt naplnili dobrou náladou a roztančili nejen svými vlastními skladbami, ale také několika notoricky známými evergreeny z repertoáru Toma Jonese a dalších hvězd.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Puls připravil pro diváky dva tuzemské snímky

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva české snímky se tentokrát sešly na programu kina Puls. Nejdříve, a to dnes, zítra a také v sobotu odpoledne přijde na řadu hořká komedie Děvčátko. Ta je celovečerním debutem třicetiletého scenáristy a režiséra Benjamina Tučka. Ve svém filmu mladý filmař vede diváka na exkurzi do tří dnů života sedmnáctileté dívky Emy. Titulní hrdinka filmu během tohoto krátkého časového úseku prožívá nemalé zvraty, které vyvrcholí jejím útěkem z domova a hledáním otce, který ji i její matku kdysi před léty opustil. Velmi civilní scénář Tuček bohužel nezvládnul po režijní stránce. Hlavní roli si ve filmu zahrála dvacetiletá Slovenka Dorota Nvotová.

Také druhý tuzemský snímek uváděný 18. března v rámci Filmového klubu je debutem, ovšem již poněkud staršího data. Intimní osvětlení natočil Ivan Passer již v roce 1965. Neobyčejný příběh lidí žijících na malém městě je považován za jeden z deseti nejlepších snímků české kinematografie a byl oceněn mnoha zahraničními cenami, ale brzy po svém vzniku skončil v trezoru.

Kromě těchto dvou snímků čekají v Pulsu na filmové fandy ještě dvě komedie. Ta první pochází z britských ostrovů, nese název Tenkrát v Midlands a kino ji promítá ode dneška až do soboty večer. Britský humor vystřídá v neděli na plátně hollywoodská Holka na roztrhání o trablech jedné módní návrhářky se sňatky.


    [Top]    


Předplatitele čeká ještě drama Pláňka

K o p ř i v n i c e (dam) - Americkou komedií Silvie v podání uherskohradišťského Hoffmannova divadla měla původně už minulý týden ve čtvrtek ukončit zdejší předplatitelskou sezonu. Ta se však nakonec protáhne až do dubna a předplatitelé se ještě jednou setkají s herci z Uherského Hradiště. Shodou okolností právě představení Pláňka v podání tamního Slováckého divadla bylo totiž pro nemoc v původním termínu zrušeno.

Lorcova dramatu z vesnického prostředí doplněného hudebními čísly se nakonec místní příznivci divadla dočkají v úterý devětadvacátého dubna v tradičním čase.


    [Top]    


Knížku je už možné vybrat také na internetu

K o p ř i v n i c e (dam) - V pohodlí domácí pracovny si lze už víc jak týden vybrat knížku z fondů zdejší knihovny. Ta totiž 3. března spustila do provozu on-line katalog na internetu. Čtenáři s přístupem k informační dálnici tak mohou, ať už jsou kdekoliv, prostřednictvím počítače nejen vybírat knihy, které by si rádi zapůjčili, ale také sledovat stav svého čtenářského konta či přírůstky do knihovních depozitářů.

Katalog knih a periodik je spolu s dalšími informacemi o městské knihovně umístěn v knihovenské sekci stránek www.kdk.cz. Jednoduše řešený systém umožňuje vyhledávání podle jména autora, titulu, klíčového slova a celé řady dalších atributů. Pokud chce uživatel pouze procházet knižní fondy, má k nim neomezený přístup. Jestliže se ovšem zajímá o svůj čtenářský účet, ze kterého má šanci zjistit, jaké knihy má zapůjčeny, kdy je má vrátit či případně také výši upomínky, musí již zadat dva jednoduché identifikační znaky. „Tím prvním je číslo čtenářského průkazu a druhým je pin tvořený číslicemi roku, měsíce a dne narození příslušného čtenáře,“ prozradil Vít Mičkal spravující elektronický katalog.

Elektronický seznam knih na internetu je cenným zdrojem informací také proto, že svým uživatelům poskytne informaci o tom, zda je kniha v půjčovně k dispozici či nikoliv a umožňuje její rezervaci. Data u katalogů jsou navíc vždy naprosto aktuální a jakákoliv změna, ať už vypůjčení či navrácení titulu do knihovny, se v něm okamžitě projeví. Jistou nevýhodou podle knihovníků je to, že nelze prostřednictvím elektronického systému objednávat knihy, které jsou v danou chvíli volné. „To bohužel software neumí, ale takovou rezervaci přijmeme telefonicky či e-mailem,“ slíbil Mičkal. Podle jeho slov sice existují i modernější a dokonalejší knihovnické systémy, pro knihovnu kopřivnické velikosti jsou však příliš drahé.

V současné době je v elektronické podobě na internetu možno najít veškerý knižní fond deponovaný knihovnou v kulturním domě, v brzké době by měly přibýt také knížky z pobočky na sídlišti Sever. „S katalogizací knih z pobočky začneme velmi brzy a celý proces bude rozhodně rychlejší než v případě hlavní knihovny, neboť mnoho titulů se opakuje a informace o nich bude stačit pouze kopírovat,“ nechal se slyšet Mičkal.


    [Top]    


Pán prstenů i Harry Potter ztrácejí v místním kině dech

Nedá se říci, že by diváci o druhý díl
Pána prstenů neměli zájem.
Do kina jich  ale dorazilo méně než vloni
na Společenstvo prstenu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Druhé díly filmových přepisů fenoménu fantasy literatury Pán prstenů a Harry Potter si v kopřivnickém kině nevedly tak dobře jako před rokem jejich předchůdci. Na oba filmy podle statistik do Pulsu přišlo o několik set lidí méně než vloni.

Deset představení Harryho Pottera vloni přilákalo do ztemnělého sálu 1 281 diváků, letos stejný počet promítání navštívilo pouze 1 085 lidí. Ani Dvě věže, druhý díl putování středozemí Pána prstenů, na tom není lépe. Film, který kino uvádělo v minulém a na začátku tohoto týdne, během deseti představení vidělo 1 042 filmových fanoušků, zatímco vloni během stejného počtu představení film přivábil 1 309. Proč se letos v Pulsu neopakoval loňský absolutní návštěvnostní rekord, je podle vedoucí kina jen těžké vysvětlit, pauza od premiérového uvedení v multikinech a velkých městech však důvodem poklesu návštěvnosti asi nebude. „Jedním z důvodů je možná větší bujení pirátského kopírování filmů. Zatímco vloni jsme stihli film promítnout ještě dříve, než se mezi lidmi objevil na pirátských videokazetách, DVD a CD nosičích, letos tyto věci mezi fanoušky kolovaly bezprostředně po české premiéře filmu,“ povzdechla si Radka Korená. Jak si v Kopřivnici povedou další očekávané kasovní trháky, je zatím ve hvězdách. Poměrně dost si však v Pulsu slibují od nové české komedie Pupendo, jejíž uvedení na plátna by měla provázet masivní reklama. Dalším hitem by mohl být sběratel všemožných filmových cen a největší favorit oscarového klání muzikál Chicago či snímek Jedna ruka netleská Davida Ondříčka, autora kultovních Samotářů. Navíc ještě kina čeká také příval pokračování Matrixu a třetí Terminátor.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.