Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 5/2003
ze dne 6. února 2003

Čtenářský servis

Kulturní servis

K referendu o vstupu do Evropské unie

Ochranářský kalendář


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 6. února v 18 a 20 hodin hořká komedie USA Hollywood, Hollywood. Nekonvenční hořká komedie se satirickými prvky a s oblíbeným tématem filmu ve filmu. Do 12 let nevhodný

Pá 7. a so 8. února v 17.30 hodin, ne 9. a po 10. února v 17.30 a 20 hodin dobrodružná bondovka VB, USA Dnes neumírej. Ve hře je tentokrát více než kdy jindy aktuální napětí mezi Severní a Jižní Koreou...

Pá 7. února ve 20 hodin film Dánska, Francie, Itálie, Nizozemska Idioti. Další z řady tzv. kultovních filmů předního dánského režiséra Larse von Triera - snímek není v ČR v běžné distribuci. Do 15 let nepřístupný (Filmová přehlídka P100)

So 8. února ve 20 hodin film USA Brazil. Intelektuální groteska jednoho z členů legendárních Monty Pythonů s jejich typickým humorem (Filmová přehlídka P100)

Čt 13., pá 14. a ne 16. února v 16.30 hodin, so 15. a ne 16. února v 10 a 13.30 hodin, po 17. a út 18. února ve 14.30 a 17 hodin pohádka USA Harry Potter a Tajemná komnata

Čt 13., ne 16. a po 17. února ve 20 hodin, so 15. února v 17.30 hodin gangsterské drama USA Road to Perdition. Slavný herec Tom Hanks konečně dostal svou první skutečně zápornou roli. Do 12 let nevhodný

Pá 14. února v 19.30 hodin film Itálie, VB Zvětšenina. Adaptace novely Julia Cortázara je jedním z divácky nejúspěšnějších filmů Michelangela Antonioniho, který si získal zároveň i přízeň kritiky. Do 12 let nevhodný (Filmová přehlídka P100)

So 15. února v 19.30 hodin film USA Naqoyqatsi. Poslední část volné trilogie o životě na naší Zemi je konečně na světě! (Filmová přehlídka P100)

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Ne 16. února v 16 hodin Mrazík - pohádkový muzikál pro děti v podání Divadla Skelet Pavla Trávníčka

St 19. února v 19.30 hodin Kocianovo kvarteto - přední české smyčcové kvarteto se skladbami Haydna, Martinů a Mozarta

Čt 20. února v 19.30 hodin Dario FO a France RAME: Otevřené manželství - brilantní tragikomedie o jednom svérázném manželském páru a jejich groteskním vztahu. Hrají Karel Roden, Jana Krausová...

NORA CAFÉ

Pá 7. února Party Jam-Es - Večírek (Ova) + Germ (Opa) na rockovou notečku...

So 8. února EBM - gothic - synth romantic. Expansive party by DMR & DJ Rose

Pá 14. února World Beat - Milan ’105 kg’ Krajčí - naHEY v trní nejžhavějších výkvětů

So 15. února Beat or not to be...? featuring Čakra - drum jam session + ethno elektro

KINO ŠTRAMBERK

Ne 9. února v 17 a 19.30 hodin akční thriller USA Dost

Ne 16. února v 17 a 19.30 hodin film ČR Brak

KINO PŘÍBOR

Pá 7. února v 17.30 a 20 hodin thriller USA K - 19: Stroj na smrt. Do 12 let nevhodný

Po 10. února v 18 a 20 hodin psychologický thriller USA Insomnie. Do 15 let nepřístupný

St 12. února v 18 a 20 hodin komedie USA, VB Druhá míza. Do 12 let nevhodný

Pá 14. února ve 20 hodin film ČR Perníková věž

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 6. - ne 9. února Ostrov ztracených snů

Po 10. - st 12. února Quo vadis?

Čt 13. - ne 16. února animovaný film USA Doba ledová

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 7. února ve 20 hodin Slávek Janoušek & Víťa Liboška - folkování v Galerce

Pá 14. února ve 20 hodin Dagmar Andrtová & Lucie Redlová


    [Top]    


K referendu o vstupu do Evropské unie

Dokončení z minulého čísla

Česká republika se definitivně ocitne v srdci Evropy, kdy všechny s námi sousedící země budou členy Evropské unie. To přinese úspory na hraničních režiích z hlediska vnější bezpečnosti země. Dojde k posílení cestovního ruchu, budeme bezproblémově cestovat do čtyřiadvaceti zemí Evropské unie, postupně se rozšíří okruh pracovních příležitostí a možností podnikání. Bude přirozený větší tlak z EU na kultivaci obchodních styků a vymahatelnosti práva u nás, postupně přijmeme standardy běžné v Evropě. Máme šanci znovu poznat, že pracovitost, slušnost a poctivost se vyplácí.

Domnívám se, že největšími nynějšími obavami mezi občany je jakýsi blíže těžko definovaný strach z neznáma. Otevírá se svobodně nový prostor pro nás, ale současně se otevírá náš malý, zatím jakoby soukromý a bezpečný prostor pro ty ostatní. Je to ztráta jisté intimity našeho malého českého světa a z toho plynoucí obavy tím větší, čím více jsme toho v životě prožili. Je pravda, že otevíraná Evropa je příležitostí především pro ty mladší a další generace, kterým nabídneme nové možnosti. Nebojme se tohoto kroku, ti okolo nás se otvírají také a jako lidé pociťují stejné obavy.

Jestliže přistoupením k Evropské unii budeme sdílet postupem doby společnou ekonomiku, systémy obrany země a ochrany obyvatel, jsou naopak oblasti, ve kterých si naše republika a každý členský stát musí zachovat své suverénní rozhodování. Naše historie a tradice nás zavazují být sví především ve vnitřních kulturně-etických otázkách. Česká republika si vyhradí nezpochybnitelné kompetence rozhodovat nadále jako suverénní stát o kulturních, výchovných a vzdělávacích procesech, ve věcech postavení rodiny ve společnosti, v otázkách jedinečnosti lidského života a etických tématech, týkajících se počátku a konce lidského života, postavení žen ve společenských vztazích a další.

Rozhodování v referendu v neděli a pondělí 15. a 16. června tohoto roku je událostí významu desetiletí a občany České republiky by měl především hřát pocit nové sounáležitosti se zatím vyspělejší Evropou, která jako celek do budoucna garantuje vnitřní život bez válečných konfliktů a zachování míru, což při letmém pohledu do nedávné historie není tak málo. Bude nějakou dobu trvat, než dostihneme hospodářsky čelo evropského peletonu a zatím z přerozdělovaných prostředků ze společné kádě Evropské unie budeme víc brát než do ní přispívat. Budu však raději hrdý na okamžik, kdy se naše role otočí, protože stále věřím v minulosti dočasně eliminovaný a stále ještě skrytý kulturně-historický potenciál českého národa, jehož plné uplatnění nastane právě po našem přistoupení do společenství států Evropské unie. Paradoxně mohou Češi v Evropské unii objevit svoji hrdost.

Jaroslav Šula, senátor


    [Top]    


Ochranářský kalendář

Dokončení z minulého čísla

Dalšími hojnými druhy jsou divoké husy, lyska černá, racek chechtavý, polák velký a polák chocholačka. Naopak zcela vzácně se na našich vodách v lednu objeví potáplice malá, severní či lední, pocházející patrně ze severního Ruska a Skandinávie, nebo překvapivě ibis hnědý či kachna zvaná turpan černý. Velmi vzácná je i labuť malá, o třetinu menší než nám dobře známá labuť velká. Liší se také více zpříma neseným krkem, který je i poměrně silný, zobákem, který je štíhlejší, bez hrbolku u kořene a zbarven žluto-černě. Labutě malé, u nás v zimě zastižené, patří k populacím hnízdícím na severu evropského Ruska. Naši pozornost dozajista upoutá i orel mořský, především svými rozměry - rozpětí v letu nápadně ‘prknovitých’ křídel odpovídá zhruba 2,5 m. Mladí ptáci jsou celkově tmavě zbarveni, starší mají čistě bílý klínovitý ocas a světlejší hlavu. V České republice přezimuje čtyřicet až osmdesát jedinců a jejich početnost se v posledních letech neustále zvyšuje. V rákosinách rybníků se nepravidelně objeví zástupce pěvců - sýkořice vousatá.

V Kopřivnici v průběhu letošního ledna stálo za zmínku pozorování čtyř špačků obecných, u nás nehojně zimujícího druhu.

Přestože je leden typickým zimním měsícem, můžeme v našem regionu pozorovat i dva ptačí druhy hnízdící: pro křivku obecnou je tento měsíc normální dobou hnízdění. Své hnízdo má zbudováno ve smrkovém či jedlovém lese. Pokud není mrazivá zima, zahnízdí ve městě hrdlička zahradní. Upoutá na sebe pozornost svým tokem - vzájemným pronásledováním provázeným ukláněním a voláním gu-gú-gu, strmě stoupajícím letem se silnými údery křídel zakončeným klouzavým letem dolů. Hnízdo má postaveno nejčastěji na jehličnatých stromech.

Jan Košťál

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.