Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kopřivnici čeká pohroma, z Tatry musí odejít 1 600 lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Největší propouštění od roku 1993, kdy Tatru opustilo 1 660 lidí, oznámila v samém závěru minulého týdne automobilka Tatra. Její brány má opustit 1 600 z necelých šesti tisíc zaměstnanců. O své místo přijde drtivá většina lidí pracujících v administrativě a režijní dělníci, do výroby by údajně propouštění mělo zasáhnout minimálně. O práci by během letošního roku mělo přijít 960 lidí z mateřské společnosti, ale propouštět se bude i ve všech dalších společnostech holdingu, z dceřiných společností odejde asi 630 lidí.

„Situace je zoufalá. Je to obrovská rána pro všechna spektra života ve městě. A nejen pro podnikatelskou sféru, které se dotkne snížení kupní síly obyvatelstva,“ nechal se slyšet starosta Jiří Tichánek.

Šokující zpráva z Tatry zcela převrátila také prognózy úřadu práce, který na začátku roku předpokládal udržení, nebo jen mírné zvýšení nezaměstnanosti ve městě. „Nejsou jmenné seznamy, takže zatím nevíme přesně, kolik lidí nám do evidence přibude,“ nechal se slyšet šéf kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Podle jeho slov je ale pravděpodobné, že většina propuštěných bude právě z Kopřivnice a nejbližšího okolí. Dopad na trh práce v regionu tak bude víc jak citelný. Dnes je nezaměstnanost na Kopřivnicku zhruba třináctiprocentní, pokud se k již dnes registrovaným lidem bez práce přidají propuštění tatrováci, bude se podle odhadu úřadu práce nezaměstnanost pohybovat někde mezi osmnácti a dvaceti procenty. Pro lidi z administrativy je navíc možnost nalezení obdobného místa v okolí minimální.

Propouštění je součástí akčního plánu, který vede Tatru k výrazným úsporám ve všech oblastech. Cílem je podle předsedy představenstva Tatry Zbyňka Keislera zjednodušení řízení společnosti a snížení ročních nákladů přibližně o 500 milionů korun. „Úspory mají Tatře zajistit kladné cash flow a vrátit ji po loňské provozní ztrátě ve výši 300 mil. korun do ziskovosti,“ uvedl Keisler a dodal, že snížení nákladů zvýší konkurenceschopnost automobilky a umožní jí získávat nové zakázky.

„Lidé jsou vyplašení a reagují podrážděně. Nedivím se jim, ztratit práci je vážná věc,“ nechal se slyšet předseda tatrováckých odborů Antonín Valášek.

Odboráři s tak masovým propouštěním rozhodně nesouhlasí. Úspory prý bylo možné najít i jinde. „Hodláme oslovit všechny poslance, senátory a instituce v kraji, aby nám pomohli najít nová pracovní místa i s rekvalifikacemi,“ řekl Valášek a zcela nevyloučil ani případné protestní akce. Odbory se chtějí obrátit také přímo na majitele akcií Tatry, které dnes kromě SDC a Terexu drží také indická společnost Vectra. Propouštěné zaměstnance Tatry čekají pochopitelně všechny kompenzace dané zákoníkem práce a kolektivní smlouvou. „Předpokládám, že na odstupném bude muset Tatra vyplatit zhruba 200 milionů. Podle nás by bylo jistě výhodnější tyto prostředky investovat do zajištění výroby,“ nechal se slyšet Valášek.

Kromě propouštění hodlá Tatra také výrazně šetřit energiemi. Zaměstnanci mají být soustředěni do menších celků, budovy budou pouze temperovány na minimální povolenou hodnotu. Prodávat se budou nepotřebné budovy a zařízení. S úsporami to Tatra zřejmě skutečně myslí vážně. To se v minulých dnech projevilo například i na vytápění správní budovy společnosti. Nejen zaměstnanci Tatry, ale také lidé pracující v kancelářích firmou pronajatých tak museli pracovat při šestnáctistupňových, ale i nižších teplotách. Vládním nařízením stanovená nejnižší povolená teplota na takovém pracovišti je přitom 20 °C. Vedení Tatry na schůzce u starosty deklarovalo snahu zachovat výrobu vozů, i když vybavených dováženými motory. Mnozí lidé však o budoucnosti Tatry pochybují a hovoří o začátku konce automobilky s víc jak stoletou historií. Kritická situace v Tatře byla jedním z hlavních bodů setkání starosty města Jiřího Tichánka s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Rusnokem. „Očekával, že jdu vyjednávat finanční pomoc. Já jsem ho ubezpečil, že pro Tatru nechci ani korunu. Myslím si, že čtyři a půl miliardy stačilo,“ nechal se slyšet Tichánek. Ten ministra požádal, aby z titulu své funkce prověřil kupní smlouvu mezi státem a SDC, a to zdali je plněna. „Pan ministr mi to přislíbil a nastínil, že pokud by plněna nebyla, může SDC o Tatru přijít, a ta by zjednodušeně řečeno přešla zpět do rukou státu,“ tvrdí Tichánek.


    [Top]    


Změny ve složení bezpečnostní rady

K o p ř i v n i c e (hod) - Bezpečnostní rada města Kopřivnice se sešla v novém složení poprvé minulý týden ve středu 29. ledna.

Po listopadových komunálních volbách došlo ke změně místostarostů, kteří jsou ze zákona členy bezpečnostní rady, a tudíž do ní museli být jmenováni. Další personální změnou byla výměna tajemníka bezpečnostní rady. Do prosince loňského roku zastával tuto funkci Petr Mareček. S reformou veřejné správy od Nového roku nastoupil na správní odbor kopřivnické radnice Dušan Bartošák, který má na starosti civilní obranu a krizové řízení. Ten byl proto jmenován i do funkce tajemníka bezpečnostní rady města.

„S novelizací nařízení vlády k zákonu O krizovém řízení může opět v brzké době dojít ke změnám, a to ve složení bezpečnostní rady, obsahu i činnosti, ale i krizového štábu. Dále jsme projednávali složení krizového štábu a zabývali jsme se i jeho navrhovanými změnami. V krizovém štábu je např. i zástupce Tatry.

Protože i ve vedení akciové společnosti došlo ke změně, musíme automobilku oslovit, aby delegovala svého nového zástupce. Dále musíme zjistit odpovědné osoby nových nájemců benzinových pump,“ řekl k projednávanému programu Dušan Bartošák.

Krizový štáb si může k řešení krizových situací zřídit každá obec. „Dnes zákon ukládá, která obec má povinnosti zřídit bezpečnostní radu. Je to obec, která rozpracovává úkoly určené hasičským záchranným sborem kraje k vytvoření krizového plánu kraje. Hasičský záchranný sbor určí obec a ta je povinna organizovat přípravu obce na krizové situace.

Na radě se řešily i věci týkající se teroristických útoků či věcí spojených s chystanou válkou v Iráku, ale bylo konstatováno zástupcem hasičů, že na teroristický útok se nelze připravit, ale jen na odstraňování případných důsledků,“ dodal k dalšímu projednávanému programu Bartošák.


    [Top]    


Starosta podnikatelům slíbil informace a zakázky

  Schůzka podnikatelů s vedením radnice
podle prezidenta klubu podnikatelů
Bohdana Wojkowského splnila očekávání.
Starosta slíbil živnostníkům vstřícnost.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Především slib lepší komunikace místní radnice ve vztahu k podnikatelům je výsledkem schůzky jejího vedení s kopřivnickými soukromými obchodníky a živnostníky.

Starosta a jeho zástupci se s místní podnikatelskou veřejností setkali v úterý 28. ledna. První podobné setkání po několikaleté pauze mělo sice spíše informativní charakter, padlo však i několik konkrétních návrhů. Mezi jinými impuls k vytvoření stavební komise města či snaha změnit zaběhnutý způsob zadávání zakázek městem.

Podnikatelé, kterých se v anexu městského úřadu sešlo zhruba čtyřicet, si stěžovali především na špatnou informovanost o záměrech města či zadávání zakázek přespolním podnikům. „Klub podnikatelů bude předem dostávat klíčové materiály, které se dotýkají města. Tyto bude mít čas prostudovat a připomínkovat a vznesené připomínky pak zastupitelstvo při svém rozhodování bude brát v potaz. Podnikatelé se stanou v jistém slova smyslu poradním orgánem radnice,“ slíbil starosta Jiří Tichánek a přiznal, že doposud byly názory podnikatelů městem mnohdy přehlíženy. Právě nerespektování hlasu podnikatelů představiteli města vedlo podle prezidenta klubu podnikatelů Bohdana Wojkowského před několika lety k ochlazení vztahů a přerušení spolupráce. „Schůzka na radnici je znovuobnovením dialogu. Pokud je vůle a vedení radnice hlásá, že bude podnikatelům naslouchat, bude to dobré. Fungovat to však může pouze tehdy, budeme-li mít ze spolupráce nějaký užitek,“ nezastíral Wojkowský, evidentně spokojený se slušnou účastí svých kolegů na jednání. Prospěch by podnikatelům mohlo přinést zadávání obecních zakázek jejich firmám. Doposud měli zdejší podnikatelé údajně jen malou šanci práci od radnice získat. „Vůlí vedení města je, aby ve výběrovém řízení na každou zakázku figurovaly také místní firmy,“ nechal se slyšet Tichánek. Problémem prý ale zůstává, že radnice mnohdy netuší, co všechno jsou schopni místní podnikatelé nabídnout.

Tento nedostatek by měla odstranit databáze místních podniků s podrobným popisem jejich činností, jejíž vznik byl na schůzce rovněž iniciován a jejímž vytvořením bylo pověřeno Centrum podnikání a rozvoje, které na schůzce rovněž nabízelo své služby.

Jak Klub podnikatelů, tak vedení města hodnotilo schůzku jako přínosnou. Znovuobnovený výbor klubu podnikatelů bude v úzkém kontaktu s radnicí a další podobné setkání by se mělo uskutečnit řádově za dva měsíce, kdy už budou na pořadu jednání zcela konkrétní problémy.


    [Top]    


Lékařská pohotovost zůstane na poliklinice zachována

K o p ř i v n i c e (ili) - Nedávno prosákla celostátními médii informace o předpokládaném zrušení některých pohotovostních služeb. Na dotaz, zdali tato situace postihne i Kopřivnici, odpověděl ředitel polikliniky Therápon 98, a. s., František Zapletal: „Pro nejbližší měsíce, tj. první kvartál tohoto roku, bude lékařská pohotovost v Kopřivnici zachována ve stávajícím rozsahu. Doktor Aleš, ředitel střediska okresní záchranné služby, přinesl z poslední porady z kraje informaci, že došlo ke stanovení orientačního ukazatele - jedna pohotovostní služba na sto tisíc obyvatel, ale Kopřivnice by se takové omezení nemělo dotknout.“

Členem komise, která v rámci Moravskoslezského kraje připravovala návrh sítě pohotovostních služeb, byl mimo jiné i již zmiňovaný ředitel Okresní záchranné služby Nový Jičín Jaromír Aleš.

„Návrh rozmístění pohotovostních služeb je předložen ke schválení zastupitelstvu Moravskoslezského kraje, ale ať už jeho případné schválení či neschválení nebude mít na kopřivnickou lékařskou pohotovost žádný vliv. Ta zůstane zachována ve stejném rozsahu jako doposud, tzn. v týdnu od sedmnácti do sedmi hodin a nepřetržitě o víkendech a svátcích,“ uvedl ředitel Aleš.

Podle slov vedoucího odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Zdeňka Moldrzyka je výstupem tří setkání pracovní skupiny zabývajících se sítí pohotovostních služeb v kraji pouze pracovní návrh.

„Návrhy jsou ve velmi pracovní poloze a nelze ještě hovořit o výstupech,“ uvedl Zdeněk Moldrzyk. Ty budou k dispozici po 13. únoru, kdy bude radě kraje předloženo variantní řešení dané problematiky. Jednou z variant zůstává zachování stávajícího stavu.


    [Top]    


Mladí sběratelé vystavují kolekci dvaceti pavouků

  Z Mexika pocházející Brachypelma smithi
patří v přírodě k vyhubeným druhům
a je součástí expozice v kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě desítky velkých pavouků z celého světa je tento týden možné vidět v hudebním salonku kulturního domu. Výběr svých sbírek včetně největšího až třiceti centimetrů dorůstajícího Theraphosa blondi z Brazílie tam vystavují dva mladí sběratelé z Havířova.

Expozice doplněná také škorpionem představuje všechny tři základní druhy pavouků, zemní, stromové i norové. „Chovat pavouky není příliš náročné, je to zvíře, které nepotřebuje mnoho péče,“ tvrdí Václav Ševeček, který se chovu šestinohých miláčků věnuje sedm let.
 
 
 
 


    [Top]    


DDM přichystalo na jednodenní pololetní prázdniny spoustu akcí

K o p ř i v n i c e - Pololetní prázdniny sice trvaly pouze jeden den, ale akcí pro děti bylo připraveno tolik, že je nebylo možné všechny obsáhnout. K bezplatné návštěvě zval místní plavecký bazén, spousta rodičů vzala za odměnu své ratolesti na bowlingové dráhy a ani Dům dětí a mládeže v Kopřivnici nezůstal školákům nic dlužen.

Pro ně bylo připraveno hned několik akcí: celodenní lyžování na Velké Rači, turnaj v minikopané ve štramberské sokolovně, prázdninová stračatela a divadelní odpoledne a večer v režii dětského a studentského divadla. Pokud by se všichni dětští návštěvníci akcí domu dětí sečetli dohromady, bylo by jich přes tři stovky. Přesto pořadatelky stračately Marcela Nedjalková a Jarmila Vrtělková cítily zklamání, že dětí nepřišlo víc.

„Je těžké dopředu zájem odhadnout. Při podzimních prázdninách, kdy přišlo na osmdesát dětí, jsme měli co dělat, aby se na všechny děti dostalo, takže dnešních třicet zájemců je pro nás trochu zklamáním,“ přiznala Jarmila Vrtělková.

Rozhodně tento pocit nesdíleli účastníci stračately. Ve čtyřech klubovnách byly pro děti připraveny vědomostní hry, sportovní a dovednostní soutěže i obdoba televizního pořadu Kufr. Všem dvě hodiny utekly jako voda a smutek nad koncem soutěží pomohly zmírnit jenom odměny ve formě sladkostí.

„Děti na tyto netradiční akce opravdu rády chodí, protože mají možnost si zahrát spoustu her se svými vrstevníky. Je však zarážející, že čím dál tím míň jich zná třeba obyčejnou mrkanou,“ zhodnotila zájem svěřenců Nedjalková.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.