Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Andrtová dala posluchačům ochutnat text z nové desky

Dagmar Andrtová - Voňková zahrála
v kopřivnickém kulturním domě
výběr svých skladeb od sedmdesátých let
až po současnost.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou zcela netradiční kytarovou hrou naplnila minulý týden kinosál kulturního domu fenomenální Dagmar Andrtová - Voňková. Bezmála dvouhodinový recitál kytaristky a zpěvačky, jejíž hudební projev již dávno překročil hranice folkové muziky, sice nepřivábil příliš početné publikum, ale i přesto byla atmosféra koncertu velmi příjemná a kromě hudby došlo i na vyprávění, recitaci poezie a výuku hry na nástroj zvaný drumle.

Andrtová pro své vystoupení vybírala skladby z celé své dlouhé umělecké kariéry, sálem tak zněly písničky vzniklé na začátku sedmdesátých let, ale i novinky z posledního alba Voliéra. V závěru pak interpretka přednesla i text písně z připravovaného alba. Na informace o nové desce byla však dosti skoupá. „Ráda bych řekla víc, ale jsem pověrčivá, a když mluvím o projektech, které ještě nejsou dokončeny, tak mám zkušenost, že se je nepodařilo dodělat. Myslím, že patřím do velké skupiny umělců, kteří to prostě neříkají dopředu,“ nechala se slyšet Andrtová. Posluchači její hudby se však údajně mohou těšit na více textových písniček, než na poslední desce, která byla téměř čistě instrumentální záležitostí. Také to, kdy by mělo být nové album dokončeno a kdy se objeví na pultech, odmítla kytaristka prozradit. „Už to mělo být hotové, ale vždycky mi do toho přijde něco, s čím nepočítám. Nechávám to uzrát. Až to bude, tak to bude, bojím se říct přesný termín, protože bych ho třeba nedodržela,“ vzkázala pouze.


    [Top]    


Nora zítra chystá Večírek a kapelu Germ

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě rockové kapely z nedaleké Ostravy se zítra večer sejdou v klubu Nora na dalším pokračování Party Jam-Es.

Prvním hostem akce, jejíž začátek je plánován na půl devátou večer, bude Večírek. Ostravská partička přijede do Kopřivnice jen několik dní poté, co ve studiu dokončila svou první desku. „Nyní jednáme s několika nakladatelstvími a rádi bychom, aby deska vyšla ve velkém nákladu první jarní den,“ nechal se slyšet perkusionista kapely Robert Foldyna.

Začátky kapely jsou podle jejích členů někdy před patnácti lety. V aktuální sestavě kapela hraje dva roky a na veřejnosti koncertuje zhruba rok a půl. Za sebou mají několik koncertů s kapelou Kryštof a hráli také na festivalu Colours of Ostrava. „Hrajeme hyperaktiví freepop a antijazzovými prvky. V naší hudbě je toho obsaženo opravdu moc. Je drsná i folková, je v ní metal i pop. Jsme veselá taneční parta hrající pouze vlastní muziku s českými texty,“ přiblížil muziku Večírku Foldyna s tím, že na kopřivnickém koncertu zazní hudba nejen z právě dokončeného cédéčka, ale také z dalších dvou, která skupina chystá pro další roky.

Energií nabitý Večírek hraje v následující sestavě: lídrem kapely a autorem většiny písní je kytarista a zpěvák Bedřich Vařílek. Spolu s ním v kapele vystupuje Antonín Novotný (doprovodná kytara), Mirek Svačina (basa), Dalibor Piš (housle), Robert Foldyna (perkuse) a Filip Čeporan (bicí).

Druhým hostem Party Jam-es v CO krytu pod kulturním domem bude kapela Germ. Skupina za své domovské město střídavě označuje Ostravu a Opavu. „Ve skutečnosti jsme z jedné malé vesničky na půl cesty mezi Ostravou a Opavou, takže to, co nám přijde dřív na jazyk, používáme,“ nechal se slyšet manažer Germ Pavel Kočí. Zárodky kapely začaly vznikat někdy v roce 1995. V devadesátém osmém roce přišla první živá vystoupení, na konci téhož roku také první demokazeta Infuze se šesti autorskými skladbami. Postupem času vznikly další dvě demonahrávky Kolísající klima a Výskoky z radosti.

Po dokončení poslední si kapela prošla personální krizí a několik jejích muzikantů odešlo.

Nyní Germ již asi rok hraje pouze ve třech. Kytaru a zpěv má na starosti Jiří Vich, baskytaru třímá v rukou David Kožaný a za bicími sedí Roman Rataj. Svou hudbu kapela sama s humorem označuje za break melancholy rock. Základem jejich hudby je grunge opatřený chytrými texty v češtině.


    [Top]    


Začátek Projektu 100 se nesl ve znamení rekordního zájmu

K o p ř i v n i c e (dam) - Velice úspěšný byl start letošního devátého ročníku Projektu 100 v kopřivnickém kině Puls. První tři filmy Mléčná dráha, Amadeus a Chaplinova Diktátora vidělo dohromady dvě stě osmdesát diváků. Největší podíl na tomto úspěchu měl bezesporu Formanův Amadeus, jehož režisérskou verzi Puls promítal v sobotu večer. „Měli jsme zcela vyprodáno. To se nám v celé dosavadní historii Projektu 100 ještě nestalo. U tohoto filmu jsme s tím tak trochu počítali, zájem byl již předem opravdu velký. Jsem opravdu zvědavá, jak dopadnou ostatní filmy,“ nechala se slyšet vedoucí kina Puls Radka Korená a zároveň slíbila, že Formanův mozartovský epos se na plátně místního kina ještě letos znovu objeví. V Pulsu doufají, že letošní ročník přehlídky by mohl být, co do počtu diváků, nejúspěšnější. „Ještě nás čeká několik filmů, které by mohly přitáhnout větší počet lidí. Například tuto sobotu budeme promítat vynikající futuristickou vizi Brazil, u které předpokládám vyšší zájem. V kinech, kde už přehlídka běžela, byl navíc suverénně nejúspěšnější dokumentární film Naqoyqatsi. Je to velké představení, protože v zájmu předstihl například i Amadea,“ řekla Korená. Permanentních vstupenek na všech deset představení Projektu 100 bylo letos stejně jako vloni prodáno sedmnáct, mnohem více lidí však využívá slev vyplývajících z členství ve filmových klubech.


    [Top]    


Novojičínský klub naplní hudba Monkey Business

N o v ý   J i č í n (dam) - Veselá a hravá taneční muzika čeká zítra večer na návštěvníky novojičínského klubu Happy end. Od dvaceti hodin bude právě na tamním pódiu vystupovat formace Monkey Business.

Známá skupinka muzikantů sdružená kolem hudebního vizionáře Romana Holého (J.A.R., Sexy Dancers) do Nového Jičína přijíždí v rámci koncertní šňůry nazvané neskromně ’Jsme jedna z 200 nejlepších kapel na světě Tour’. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na skvěle provedené taneční funky okořeněné improvizací a zábavnou pódiovou show. Na koncertě mají zaznít také skladby z připravované nové desky.


    [Top]    


Nový šéf má s uměleckou školou velké plány

K o p ř i v n i c e (dam) - S dalekosáhlými plány nastupuje do čela zdejší základní umělecké školy Zdeňka Buriana výtvarník a pedagog Zdeněk Babinec. Ten před třemi měsíci vítězně prošel konkurzem vypsaným na nástupce odvolané Hany Vyhlídalové a splněním všech úředních formalit byl od prvního února jmenován ředitelem školy.

„Mým hlavní záměrem je vytvořit ze ZUŠ Zdeňka Buriana prestižní uměleckou školu, poskytující rozšiřování kulturního obzoru i nad rámec výuky, a vytvořit tak image školy, která chce a dělá pro své žáky nadstandardní věci,“ shrnul Babinec své plány do jediné věty. Nový ředitel však školu rozhodně nepovažuje za podřadnou. Podle něj jde o kvalitní vzdělávací zařízení, které má za sebou spousty úspěchů v soutěžích a připravila pro uměleckou dráhu řadu absolventů.

Přestože sám je výtvarník, Babinec rozhodně odmítá, že by jakkoliv preferoval výtvarný obor před hudební sekcí školy. „Není důvod, proč bych jednomu nebo druhému oboru věnoval větší pozornost. Hudba je mým velkým koníčkem, sám jsem kdysi hrával na kytaru i klavír a zpíval. Poslouchám rád snad všechny druhy hudby. Hudba je také kulisou při mé výtvarné práci, umožňuje lepší soustředění a je i zdrojem inspirace,“ vyznal se Babinec.

Nový ředitel předpokládá, že s klesajícím počtem dětí dojde i k poklesu zájemců o výuku v oborech nabízených ZUŠ. Řešení tohoto problému však vidí v přizpůsobení nabídky školy současným trendům v umění. Hudební obor by Babinec například rád rozšířil o výuku hry na elektronické klávesové nástroje. Bude-li to jen trochu možné, přibude také literárně-dramatický obor školy.

„V oblasti výtvarné chci nabídnout kromě výuky klasických technik možnost realizací happeningů či výtvarných projektů. Rád bych také vytvořil prostor pro rozvoj multimediální tvorby s využitím videa, digitální fotografie a zvuku. Pokusím se zařadit do výuky počítačovou grafiku,“ plánuje učitel s víc jak dvaadvacetiletou praxí.

Nový šéf Burianovy školy si uvědomuje finanční náročnost svých velkorysých plánů. „Peníze se pokusíme získat především využitím nejrůznějších projektů a grantů,“ říká Babinec a dodává, že naplnění jeho vizí bude trvat jistě minimálně několik dalších let. O plánech a dění ve škole pak nový ředitel chce veřejnost informovat na nově vybudovaných webových stránkách školy.


    [Top]    


Na Fojtství finišují přípravy výstavy o letectví v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e - Bohatou historii, ale také současnost létání v Kopřivnici popisuje výstava, jejíž instalace v těchto dnech vrcholí v muzeu na Fojtství.

„Myšlenka něco podobného udělat přišla před dvěma lety od bývalých ‘plachtařů’ a jejím iniciátorem byl zesnulý Emil Václavík,“ nechal se slyšet člen organizačního týmu výstavy Emil Kahánek. S tématem výstavy úzce souvisí také její načasování, právě letos uplynulo totiž sedmdesát let od založení místního plachtařského klubu, který sdružoval jak zájemce o bezmotorové létání, tak modeláře té doby.

„Jedním z impulsů, proč jsme se rozhodli tu výstavu udělat, je fakt, že spousta lidí ani netuší, jak bohatá je historie Kopřivnice v těchto technických sportech, a naví, že jsou tu lidé, kteří létají pořád a tradici udržují,“ tvrdí Kahánek.

Na výstavě se podle něj prezentují všichni, kdo brázdili vzdušná moře nad Kopřivnicí od prvních plachtařů, přes rogalisty, parašutisty, letecké modeláře až po dnešní paraglidingový klub Kondoři.

Expozice nabídne pohled do dobových písemných materiálů, fotografií a knih. Přímo v podkroví Fojtství je nainstalováno také motorové rogalo či torzo historického větroně, nad hlavami návštěvníků se pak budou vznášet letecké modely.

Drtivá většina vystavených exponátů pochází ze soukromých archívů asi dvacetičlenné skupinky organizátorů, kteří společnými silami připravili také publikaci o historii létání v Kopřivnici. Expozice nazvaná jednoduše Historie a současnost létání v Kopřivnici bude veřejnosti poprvé otevřena 15. února.

David Macháček


    [Top]    


Krátce

  • Filmová podoba druhého dílu knižního hitu o kouzelnickém studentu Harry Potterovi brzy dorazí i do kopřivnického kina Puls. Předprodej vstupenek na snímek Harry Potter a Tajemná komnata byl zahájen v sobotu a během prvních dvou dnů prodeje bylo rozebráno jen několik desítek vstupenek. Vedoucí kina Puls však předpokládá, že zájem o film bude minimálně srovnatelný s loňským rokem. Také proto je pro malé i velké fanoušky dění v bradavické škole připraveno jedenáct představení, což je o jedno promítání více než v případě Kamene murdců. Další fantasy kasovní trhák Pán prstenů: Dvě věže dorazí do Kopřivnice na začátku března. Předprodej vstupenek, o které se zajímají lidé již dnes, bude zahájen 24. února.
  • Pětadvacet portrétů provedených pastelem či perokresbou vystavuje na chodbě ke kinu místní Lucie Polívková. Dvacetiletá dívka, která je výtvarníkem samoukem, své práce již předvedla na stěnách klubu Nora.
  • Ples cíleně zaměřený na střední a starší generaci je na zítřejší podvečer připraven v kulturním domě. Pro Ples v květech je připraveno několik tanečních vystoupení, kromě tanečnic ze ZUŠ Zdeňka Buriana a TS Zdeňky Havlové se představí také stepařky. Vyvrcholením programu bude recitál operetních melodií.

    [Top]    


Kino bude patřit agentu 007 Jamesu Bondovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze dva snímky z běžné distribuce doplní nabídku kina Puls, která se jinak hemží snímky z putovní přehlídky Projekt 100. Pouze dnes, ale zato odpoledne i večer bude Puls uvádět americkou hořkou komedii Hollywood, Hollywood. Ta je nekonvenčním dílem režiséra Stevena Soderbergha. Scénář filmu sleduje v dost nepřehledném propletenci osudy několika lidí spjatých s hollywoodským filmovým průmyslem. Střípky jejich osudů sleduje divák jako skrytou kamerou, což se projevuje roztřeseností a neostrostí obrazu. Přestože se Hollywood, Hollywood svým pojetím tváří jako nezávislý snímek, za jeho obsazení by se nemusel stydět nejeden kasovní trhák. V Soderberghově satiře si zahráli David Duchovny, Julia Roberts, Brad Pitt a David Fischer a další herci, jejichž herecké výkony z větší části postavené na volné improvizaci, jsou asi nejlepším, co film nabízí. Celý film natočený za osmnáct dní sice dokáže některými svými momenty dobře pobavit, jeho pseudoděj je však příliš složitý, což požitek z komedie poněkud snižuje.

Podstatně větší prostor než Hollywood, Hollywood dostane v tomto týdnu v Pulsu nejslavnější tajný agent jejího veličenstva. James Bond se na plátna světových kin vrací již podvacáté a jeho dobrodružství tentokrát nese titul ‘Dnes neumírej’ a Puls jej bude promítat od 7. do 10. února odpoledne a od 9. do 10. také ve dvacet hodin večer.

Jubilejní špionážní dobrodružství začíná u korejského pobřeží. Úkol, který zde má agent s číslem 007 vykonat, se však nevydaří, jak by měl, a Bond se ocitá v rukou nepřátel. I když situace vypadá beznadějně, jsme teprve na začátku filmu, a tak se nakonec Bond nejen dostane ze smrtelného nebezpečí, ale také do Londýna, kam byl vyměněn za zajatce protistrany. Ani v britské metropoli si však švihácký špion neodpočine, výzvy k šermířskému souboji totiž muži jako on nikdy neodmítají. A právě zkřížené kordy budou při prvním setkání mezi Bondem a pohádkově bohatým bídákem Gustavem Gravesem (Toby Stephens). Jako v každé bondovce i tentokrát se bude hodně cestovat, po Londýnu čeká Jamese Bonda výlet na Kubu, kde se setká se svůdnou agentkou CIA Jinx (Halle Berry). Vyvrcholení snímku se však divák dočká nikoliv v tropech, ale na chladném Islandu. Pravě tam totiž v ledovém paláci ukrývá Graves experimentální zbraň schopnou zničit zemi. Zabránit užití ničivé síly tohoto vynálezu je samozřejmě Bondovým hlavním úkolem. Aby se mu to povedlo, bude potřebovat nejen kus štěstí a geniální technické hračky v čele s novým superautem… Režisérem nejnovější bondovky, která je nejen dvacátou v řadě, ale v době, kdy vznikala, byla také oslavou čtyřicátého výročí vstupu 007 na filmová plátna, se stal Novozélanďan Lee Tamahori. Ten spolu se svými spolupracovníky namíchal koktejl mísící klasické bondovské prvky z jeho prvních misí s digitálními efekty nového tisíciletí. V titulní roli se již počtvrté objevuje přesvědčivý Pierce Brosnan. V epizodní roličce učitelky šermu se objevuje také interpretka úvodní písně zpěvačka Madonna.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.