Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 5/2003
ze dne 6. února 2003

Zprávy z města a okolí

Na bazéně slavili desetileté výročí malým ohňostrojem

Novým předsedou místní ODS je knihkupec řich Rys

Ve správní budově už nelze hradit poplatky

Pokladna městského úřadu prodloužila provozní dobu

Kraj má koordinátora pro menšiny

Témata pro získání grantů vyhlásí město koncem měsíce

Obědy pro důchodce nejsou plně využívány

Stíny

Političtí vězni přišli o svého druha

Odešla Eliška Bartošová

Co byste chtěli najít v novinách

Ministerstvo vyhlásilo program české a slovenské vzájemnosti

Nájemní hala ve vlčovické zóně bude hotová v květnu

Therápon vloni hospodařil opět na výbornou

Na Novojičínsku rostou případy domácího násilí

Organizace poskytují pomoc a radu ubližovaným lidem

Nikdo nemiluje naše zuby více než my sami

Aktuální příprava na vstup do Evropské unie v Moravskoslezském kraji - II.


    [Top]    


Na bazéně slavili desetileté výročí malým ohňostrojem

Koupáním zdarma, diskotékou ve vodě
a také soutěžením o ceny mohli
minulý pátek Kopřivničané oslavit
deset let od otevření
místního krytého bazénu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 31. ledna oslavil krytý bazén v Kopřivnici své desetileté výročí od prvního otevření pro širokou plaveckou veřejnost. Pracovníci Správy sportovišť Kopřivnice, do jejíž správy zařízení patří, ve spolupráci s vedením města přichystali oslavy právě na pátek, kdy měly děti pololetní prázdniny, a jako dárek pro své návštěvníky plavání a saunování zdarma po celý den. Bazén v tento den navštívilo přes pět set padesát zájemců o plavání a sedmdesát o saunu. „Do společné sauny přišlo 17 lidí, čtyři hodiny vyhrazené pro ženy využilo jen sedm z nich, nato za stejnou dobu se saunovalo jednapadesát mužů,“ sdělil k saunování Pavel Petráš, vedoucí krytého bazénu. Na osmnáctou hodinu byl přichystán malý ohňostroj a po něm bylo do bazénu vhozeno několik puků, kdy na třech z nich bylo napsáno, že vyhrávají walkmana. Večerní plavání bylo navíc obohaceno o poslechovou diskotéku. „Po celý den probíhala losovací soutěž. Všichni, kteří si přišli v tento den zaplavat, si z připravené nádoby vytahovali losy, které skrývaly deset cen - jako symboliku desetiletého výročí, např. nafukovací matrace, člun, osušky a také padesát volných vstupenek na bazén a saunu,“ dodal Petráš.
 
 
 
 


    [Top]    


Novým předsedou místní ODS je knihkupec řich Rys

K o p ř i v n i c e (dam) - Místní občanští demokraté mají nové vedení. Předsedu, místopředsedu a celou devítičlennou radu ODS zvolila členská základna v pondělí 27. ledna. Volební sněm kopřivnické ODS opakující se co dva roky byl tentokrát svolán o několik týdnů dřív, k čemuž přispěla prosincová rezignace Petra Chromečky na post předsedy.

Jeho nástupcem se stal někdejší zastupitel a knihkupec řich Rys, který se v podzimních komunálních volbách z časových důvodů o hlasy voličů neucházel. „V ODS nastala situace, kterou bylo nutné řešit a při určitých diskuzích s kolegy jsem došel k názoru, že mám důvěru,“ vysvětlil svou kandidaturu na post šéfa místní ODS Rys. Novým místopředsedou se stal současný druhý zástupce starosty Milan Bureš. Zbylých sedm členů rady ODS tvoří zástupce hejtmana Josef Jalůvka, radní Dagmar Jančálková, první místostarosta Vladislav Kryške, Jaroslav Krejčí, Jiří Novák, Jiří Sumbal a Ivan Viskupič. S výjimkou bývalého předsedy Petra Chromečky tak v radě sedí všichni zastupitelé za ODS.

Podle slov nového předsedy se politika prosazovaná občanskými demokraty nijak výrazně nezmění. „Každá změna vedení přináší určitou změnu stylu, ale politika ODS zůstane v podstatě stejná. Měla by směřovat pravicově a bude prosazovat osobní rozhodování občanů,“ nechal se slyšet řich Rys.


    [Top]    


Ve správní budově už nelze hradit poplatky

K o p ř i v n i c e (hod) - Již od začátku tohoto týdne ukončila svou činnost doplňková pokladna na finančním odboru ve druhém patře správní budovy Tatry. Ta byla zřízena jen na leden, kdy měli občané povinnost zaplatit místní poplatek za odpady. Doplňková pokladna byla zřízena proto, aby odlehčila dvěma pokladnám v hlavní budově městského úřadu, ale i tak se tvořily dlouhé fronty i přesto, že poplatky šlo uhradit bezhotovostně. Lidé, kteří ještě nestačili zaplatit poplatky za první pololetí, by tak měli učinit v co nejkratším termínu, a to v pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Pokladna městského úřadu prodloužila provozní dobu

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení městského úřadu vyšlo vstříc občanům a od února došlo k rozšíření provozních hodin v pokladně na Městském úřadu na ulici Záhumenní.

Pokladna je otevřena následovně: v pondělí a středu od 8 do 16.30 hodin, v úterý a čtvrtek od osmi do třinácti hodin, ve všechny dny bez polední pauzy. V pátek je pokladna uzavřena.


    [Top]    


Kraj má koordinátora pro menšiny

O s t r a v a (red) - Na odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Moravskoslezského kraje bylo zřízeno od Nového roku místo koordinátora pro národnostní menšiny a záležitosti romské komunity. Do této funkce byla jmenována Helena Balabánová.

Povinnost zřídit místo koordinátora pro romské záležitosti vyplývá z novely zákona o krajích. „Řešit by měl tedy jen problematiku romskou, ovšem Moravskoslezský kraj je krajem velice bohatým na národnostní menšiny, proto by se činnost koordinátora měla vztahovat jak na záležitosti romské komunity, tak na národnostní menšiny,“ uvedla Helena Balabánová. Dodala, že se jedná především o práci koncepční a koordinační. Koordinátor by měl být spojovacím článkem mezi příslušníky národnostních menšin a etnických skupin žijících v kraji a krajskou samosprávou zastoupenou členy komise pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva.

Důležitý bude také kontakt a spolupráce s romskými poradci na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností v rámci Moravskoslezského kraje.

Hlavní účel zřízení tohoto místa spatřuje Balabánová ve zpřístupnění úřadu lidem z národnostních menšin právě prostřednictvím koordinátora i v urychlení řešení určitých problémů.


    [Top]    


Témata pro získání grantů vyhlásí město koncem měsíce

K o p ř i v n i c e (red) - Kopřivnická občanská sdružení a další subjekty budou mít i v letošním roce možnost přihlásit své projekty v oblasti kultury, sportu a osvětové činnosti do výběrového řízení na přidělování grantů z rozpočtu města.

Témata grantů 2003 budou oficiálně vyhlášena v posledním únorovém týdnu po schválení rozpočtu města Kopřivnice. Již dnes však mohou předkladatelé zahájit práce na projektech, vztahujících se ke sportovním a kulturním výročím a svátkům. Stěžejním výročím je v letošním roce pětapadesáté výročí povýšení Kopřivnice na město.

V konkretizaci témat však město nezapomene ani na podporu aktivit v cestovním ruchu, především propagaci města, v sociální oblasti potom na handicapované občany.


    [Top]    


Obědy pro důchodce nejsou plně využívány

K o p ř i v n i c e (ili) - Uplynul měsíc od doby, kdy kopřivnická automobilka přestala dotovat obědy svým důchodcům. Této výhody do konce minulého roku využívalo zhruba dvě stě čtyřicet seniorů.

Na výhodné nabídky dvou soukromých firem a střediska sociálních služeb zareagovala pouze necelá polovina tatrováckých důchodců. Celá stovka zůstala věrna bufetu v tzv. včelínku, jehož prostřednictvím si obědy odebírali před odepřením výhod. Ve Středisku sociálních služeb na ulici České zaregistrovali pouze malý nárůst odebraných obědů. „Je to statisticky nevýznamné číslo, něco mezi jednou a dvěma desítkami odebraných obědů,“ uvedl ředitel zařízení Jaromír Navrátil.

Zklamání z toho, že důchodci nezareagovali na jeho nabídku, cítí podnikatel Petr Chromečka z restaurace Buřinka sídlící v kulturním domě: „Pár lidí se tady bylo přeptat, ale zvýhodněné seniorské menu s nižší gramáží za čtyřicet korun jsme ještě pro nikoho nevařili.“

Vladimír Skurka, nájemce bufetu ve včelínku, spatřuje problém v nedostatečné informovanosti důchodců. „Stále narážím na skutečnost, že se spousta seniorů domnívá, že k tomu, aby mohli u nás odebírat obědy, potřebují nějakou průkazku. Přitom v pracovní dny vaříme denně pro všechny zákazníky. Důchodci mají u nás menu včetně polévky za čtyřicet korun, a to jak bývalí tatrováci, tak i všichni ostatní senioři,“ přiblížil současnou situaci Vladimír Skurka, „spousta osamocených lidí dává přednost stravování v restauračních zařízeních při rozumných cenách, protože se zkrátka nevyplatí vařit si zvlášť pro sebe.“ Přitom oba soukromí podnikatelé i ředitel střediska sociálních služeb shodně uvádějí, že jsou připraveni zvládnout a uspokojit i další zájemce o stravování.


    [Top]    


Stíny

Dne 31. ledna telefonicky oznámila prodavačka z prodejny potravin ve středu města, že viděla chlapce, který chtěl vykrást telefonní automat. Hlídka městské policie na místě zjistila, že telefonní automat má zespodu vypáčený kryt a zůstal v něm cizí předmět, kterým zřejmě kryt poškodili. Byl zadržen 16letý chlapec z Ostravy. Ten sdělil, že s ním byli ještě další dva kluci, ale ti utekli. Případ si převzala Policie ČR.

Téhož dne v nočních hodinách si všimla hlídka MP při pochůzce muže, který odcizil reklamní poutač. Strážníci muže zadrželi a vyzvali jej, aby prokázal svoji totožnost. Jednalo se o 16letého chlapce z Příbora. Za přestupek proti majetku byla dotyčnému uložena bloková pokuta.

Dne 1. února krátce před půlnocí přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení z vlakového nádraží, že po střeše haly se pohybuje asi sedm osob. Hlídka vylezla na střechu a vyzvala skupinku osob, aby opustili prostor. Druhá hlídka zajišťovala okolí budovy. Jednalo se o mladíky ve věku 17 až 21 let z Kopřivnice, kteří byli zjevně pod vlivem alkoholu a opustili prostor až po několikáté výzvě. Za své jednání jim strážníci uložili na místě blokovou pokutu.

Neznámý pachatel vnikl nezjištěným způsobem do herny na ulici Štefánikově, kde vypáčil tři šipkové automaty, ze kterých odcizil 9 769 korun v mincích. Poškozením automatů vznikla škoda ve výši 1 000 Kč. Dále pachatel odcizil z neuzamčené přenosné pokladny hotovost 8 500 Kč a také poškodil rám okna, na kterém vznikla škoda ve výši 3 500 korun.

Neznámý pachatel překonal a poškodil zámek na dveřích šatní skříňky v prostorách plaveckého bazénu, ze které odcizil pánskou koženou peněženku s finanční hotovostí 1 600 Kč, platební kartu České spořitelny a osobní doklady poškozeného 22letého muže z Příbora.


    [Top]    


Političtí vězni přišli o svého druha

N o v ý   J i č í n (hod) - Minulý týden v pátek se konalo poslední rozloučení s Jindřichem Holcmanem, který zemřel v nedožitých sedmdesáti pěti letech. Jindřich Holcman byl spoluzakladatelem Konfederace politických vězňů, kde zastával funkci okresního předsedy. K jeho aktivitám patří mimo jiné i pojmenování Základní školy po dr. Miladě Horákové.

Jindřich Holcman byl v listopadu 1949 ve svých 21 letech odsouzen za založení protistátní skupiny Astor a podílení se na výrobě a distribuci protikomunistických letáků. Z vězení byl propuštěn 9. května 1960 při amnestii, která byla u příležitosti 15. výročí osvobození Československa Rudou armádou. Jindřich Holcman je autorem dvou publikací - Nepokoření a Protikomunistický odboj v okrese Nový Jičín v letech 1948 - 1989. Mimo jiné také publikoval články v Regionu o protikomunistickém odboji.


    [Top]    


Odešla Eliška Bartošová

  

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli 26. ledna zemřela ve věku jednadevadesáti let Eliška Bartošová, kterou místní pamatovali jako učitelku.

Paní Eliška Bartošová se narodila 4. ledna 1912 v Kopřivnici. Po absolvování studia se stala učitelkou, a jako takovou si ji pamatují v Lubině, Veřovicích, Mořkově, Štramberku a samozřejmě i v Kopřivnici. V Kopřivnici učila ve škole na náměstí, kde ke konci své učitelské kariéry vykonávala funkci zástupkyně ředitele školy. I když v roce 1970 odešla do důchodu, nepřestala se zajímat o dění ve městě a po roce 1989 se stala členkou letopisecké komise, jež byla zřízena při radě města.


    [Top]    


Co byste chtěli najít v novinách

K o p ř i v n i c e (hod) - Vážení čtenáři Kopřivnických novin, chtěli bychom znát váš názor, co vám v našich novinách chybí, co postrádáte a které problematice bychom se měli věnovat více. Oslovila nás reklamní agentura, která by nám mohla dodávat barevný televizní magazín s programem na devět dnů. Zajímalo by nás, zda byste měli zájem o televizní přílohu a zda byste byli ochotni za noviny platit o 2,50 Kč více. Své názory a podněty nám, prosím, zašlete e-mailem: kopr.noviny@koprivnice.cz, poštou, vhoďte do naší schránky u hlavního vchodu do městského úřadu, či nám zavolejte na tel. 556 879 434 - 6.


    [Top]    


Ministerstvo vyhlásilo program české a slovenské vzájemnosti

O s t r a v a - Ministerstvo kultury České republiky vyhlašuje počínaje rokem 2003 program pod názvem ‘Měsíc české a slovenské kulturní vzájemnosti’ a v této souvislosti byly všechny kraje požádány o předání informace o tomto novém programu co nejširšímu okruhu pořadatelů kulturních akcí.

Pořadatelé kulturních akcí, které se konají zcela či z části v měsíci říjnu příslušného roku a jsou zaměřeny na rozvoj česko-slovenské spolupráce, mají možnost požádat zahraniční odbor Ministerstva kultury České republiky jako gestora programu o zařazení kulturní akce splňující výše uvedené podmínky do seznamu Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti. Zároveň se mohli též ucházet o finanční podporu v grantových řízeních, vyhlašovaných odbory umění a regionální a národnostní kultury pro rok 2003. Počínaje rokem 2004 pak budou mít pořadatelé těchto akcí možnost požádat i o udělení neinvestiční dotace z rozpočtu Ministerstva kultury České republiky na jejich realizaci, a to v řádném grantovém řízení zahraničního odboru Ministerstva kultury.

Informace o uvedeném programu jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva kultury České republiky (www.mkcr.cz) a také na Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Jiří Carbol, náměstek hejtmana kraje


    [Top]    


Nájemní hala ve vlčovické zóně bude hotová v květnu

  Nájemní hala ve vlčovické průmyslové zóně
roste podle plánů, hotova by měla
být do konce května.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stavební práce na nájemní hale ve vlčovickém průmyslovém parku postupují podle plánu. Stojí už nejen železobetonový skelet čtyřicet devět metrů široké a bezmála třináct metrů dlouhé administrativní budovy, ale také větší část montované ocelové konstrukce samotné výrobní haly.

„Montáž ocelové kostry haly by měla být hotová zhruba do poloviny února. Následně se začne se zastřešováním a oplašťováním budovy,“ řekl pracovník odboru majetkové správy a rozvoje kopřivnické radnice Ludvík Michalec. Termín finálního dokončení stavby, jejímž dodavatelem je společnost Zlínstav, je stanoven na jednatřicátého května. „Zatím stavba běží podle plánů a termín by měl být dodržen. Zima ale zatím neskončila, takže není možné s určitostí říci, jestli nedojde k nějakému zdržení. Každopádně se dělá maximum, aby vše bylo hotovo v termínu,“ tvrdí Michalec. Po dokončení stavebních prací by ihned nájemce, kterým je firma Cirex CZ, měl začít s navážením technologie a ještě na začátku srpna by měl být zahájen zkušební provoz. Náklady na stavbu dosahují částky dva miliony čtyři sta šest tisíc euro, 75 procent částky však zaplatí Evopská unie z fondu Phare, dalších 17, 36 % ceny pokryje státní dotace a zbylých 7,64 %, představujících zhruba 5,6 milionů korun, zaplatí kopřivnická radnice. Ta také bude majitelem a pronajímatelem objektu, jehož výrobní část má rozlohu 4 753 metrů čtverečních.


    [Top]    


Therápon vloni hospodařil opět na výbornou

K o p ř i v n i c e (ili) - S výrazným úspěchem skončilo hospodaření za minulý kalendářní rok v kopřivnické poliklinice Therápon 98, a. s.

„Ostatní zdravotnická zařízení si neustále stěžují na krácení státních dotací, na které my jako nestátní zařízení nemáme nárok. Vše je v podstatě o penězích a dobrém hospodaření,“ zhodnotil situaci ředitel polikliniky František Zapletal. „Díky našemu úsilí se nám podařilo v minulém roce nejen výrazně snížit zadluženost polikliniky, ale zároveň rozšířit a zkvalitnit nabízené služby,“ dodal Zapletal, který stojí v čele kopřivnické polikliniky třetím rokem.


    [Top]    


Na Novojičínsku rostou případy domácího násilí

K o p ř i v n i c e (ili) - V současné době se ve stále větší míře začíná rozvíjet spolupráce mezi Policií České republiky a Aliancí proti domácímu násilí. Protože jsou to právě policisté, kteří se jako první dostávají do kontaktu s obětí trestné činnosti, musí být proto připraveni těmto obětem poskytnout kvalifikovanou prvotní psychologickou, právní a morální pomoc. Hrozí zde totiž riziko druhotného psychického zranění oběti, které by mohli policisté způsobit případným necitlivým chováním.

V současné době obsahují učební osnovy základní odborné přípravy nově nastupujících policistů výuku tematického celku ’Pomoc obětem trestných činů’ v rámci předmětu psychologie a policejní deontologie. Dále Policejní akademie ČR nabízí ve svém katalogu programů celoživotní vzdělávání pro zájemce z řad kriminalistů a vyšetřovatelů speciální semináře stejně jako Střední policejní škola MV v Hrdlořezích.

Ministerstvo vnitra si uvědomuje důležitost této problematiky, a proto v rámci programu ’Příprava policistů pro práci s obětí trestného činu’ plánuje spolupráci s resortními, mimoresortními, případně i zahraničními lektory. Jedním ze základních principů projektu je požadavek, aby odborným výcvikem pro pomoc obětem trestné činnosti a obecně lidem v krizovém postavení postupně prošli všichni policisté. Na projektovém záměru pracují převážně odborníci resortu vnitra, kteří úzce spolupracují s pracovníky a aktivisty Bílého kruhu bezpečí.

Domácí násilí bylo ještě v nedávné době považováno za jev, který se naší republiky dotýká jen okrajově. Nejnovější průzkumy však dokazují, že skutečnost v této oblasti je mnohem vážnější.

„Říct, že případů domácího násilí je hodně, nevystihuje přesně skutečnost. Je toho strašně moc,“ uvedla tisková mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková, „navíc policie nespecifikuje zvlášť domácí násilí, které zahrnuje do kategorie ublížení na zdraví.“ Podle slov tiskové mluvčí se na domácím násilí výrazně podílí sociální aspekty jako je nezaměstnanost, migrace obyvatel za zaměstnáním a další jevy s tím spojené. V minulém roce bylo novojičínskými policisty evidováno dvaašedesát případů domácího násilí. Zároveň jako nejkrizovější měsíce uvádějí březen a srpen.

Policistům pořádkové služby a výjezdových skupin je doporučeno nosit s sebou při výkonu služebních povinností vizitky, které obsahují telefonní číslo na nepřetržitou službu poskytující informace obětem domácího násilí. Vizitku lze poskytnout každé potřebné osobě ať už na služebně, v bytu či v terénu.

Obecně je násilí v rodině odsuzováno již dlouho, ale jen málo případů se dostává skutečně před soud. Značná část společnosti totiž stále vnímá násilí uvnitř rodiny spíše jako privátní věc, ve které se člověk může jen stěží zorientovat. Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že většina postižených nechce agresora trestat, ale pouze hledá pomoc.


    [Top]    


Organizace poskytují pomoc a radu ubližovaným lidem

K o p ř i v n i c e (ili) - Pod pojmem domácí násilí se většinou rozumí stupňující se opakované násilí fyzické, psychické či sexuální povahy mezi manželi nebo partnery. Problém však lze pojmout v jeho širším významu. Násilí v rodině totiž může mít různé konkrétní podoby, od týrání a zanedbávání dětí přes trýznění seniorů až po zmíněné psychické a fyzické násilí mezi mužem a ženou.

Jedním z příkladů je případ místního sedmačtyřicetiletého občana, který pro majetkové neshody napadl padesátiletou ženu. Udeřil ji pěstí do obličeje, vytlačil před vchodové dveře a přehodil přes zídku schodů. Způsobil jí pohmoždění hrudníku, obličeje, temene hlavy a obou předloktí rukou.

Dalším případem je osmatřicetiletá invalidní žena, která se starala o zdravotně postiženou dceru. Během patnáctiletého manželství byla vystavena psychickému vydírání a ponižování ze strany manžela. Ten ji držel v ekonomické závislosti a společenské izolaci tak dlouho, až musela být hospitalitzována na psychiatrickém oddělení.

Bližší informace lze získat na internetu: www.bkb.cz, www.donalinka.cz; e-mailové adresy: bkb@volny.cz, dona@donalinka.cz; kontaktní adresa pro poradnu v Ostravě: ul. 28. října 124, 709 29 Ostrava, každé úterý od 16 do 18 hodin, tel/fax 597 489 204 a nonstop linka 251 511 313.


    [Top]    


Nikdo nemiluje naše zuby více než my sami

Ještě nedávno bloudili po zubních čekárnách občané, hledající útěchu i ošetření svého chrupu. Obé nacházeli se značnými obtížemi. Zubní lékaři se to doslechli, a protože to jsou samí filantropové - lidumilci, sjednali nápravu: Kdo má svého zubního lékaře, nechť si ho ponechá. Občané, nedotknutí dosud zubní péčí nebo přistěhovavší se, dostanou na každém stomatologickém pracovišti informaci, ke komu patří.

A co naše děti!? Školní i předškolní!? Léta jsme budovali preventivní péči o chrup žáků ve školách i školkách. Starali se učitelé, ředitelé, sestry i zubní lékaři. Rodiče nemuseli. Školní prohlídky mnohde nepokračují, nebo jsou organizovány jinak. Jednou ročně jdou se školou. Podruhé v roce ke stejnému zubnímu lékaři s rodičem, nejčastěji s matkou, páteří naší rodiny.

Předškolní děti chodí na prohlídky buď se školkou, nebo k tomu zubaři, ke kterému chodí maminka. Tady se předpokládá, možná příliš optimisticky, že každá se o svůj chrup své rodiny stará. Nestarala-li by se, lze se řídit starostlivým otcem. Každý mladý občan do osmnáctého roku svého si musí, ačkoliv přinutit ho nelze, dvakrát ročně nechat zkontrolovat svůj chrup.

Někdy začátkem sedmdesátých let jsme v Kopřivnici, Příboře a Štramberku pracně zaváděli tabletovou fluoridaci. Děti dostávaly ve školkách a školách malinké fluoridové tabletečky, protože se dávno ví, že se tímto způsobem dá snížit kazivost až o padesát procent. Když se začala ve vodárnách Severomoravského kraje fluoridovat pitná voda, přestaly se jíst tabletky natrium fluorátum. Kazů v té době neuvěřitelně ubylo.

Stav chrupu se pomalu, ale jistě zhoršuje. Radím proto rodičům, aby si fluoridové tablety pro své děti nechali napsat u dětského nebo zubního lékaře. Návod k použití dostanete s tabletkami. Doporučuji nechat je rozkousat a chvíli v puse pozdržet - nemají chuť ani zápach.

Jan Žárský, stomatolog


    [Top]    


Aktuální příprava na vstup do Evropské unie v Moravskoslezském kraji - II.

Dokončení z předminulého čísla

Role měst a obcí, podnikatelů a neziskových organizací za předpokladu, že vstoupíme do EU a bude schválen SROP, je velmi významná a výjimečná. Bude důležité mít připraven dostatek vhodných a kvalitních projektů, které by mohly aspirovat na příspěvek ze strukturálních fondů. Již dnes je nutné myslet na tzv. ‘absorpční kapacitu’, která se stala v poslední době téměř zaklínadlem a strašákem, že nebudeme umět plně využít nám vyčleněné prostředky na projekty.

Každý region si vybudoval tzv. ‘síť poradenských organizací’, která bude k dispozici všem předkladatelům k přípravě žádostí o podporu a dalších náležitostí nutných při čerpání evropských prostředků. Loni v září byla v tisku zveřejněna výzva k předložení nabídek pro zařazení do této sítě. Mezi základními podmínkami byla znalost předstupních a strukturálních fondů, zkušenosti s přípravou či realizací projektů, jazyková vybavenost apod. Zastupitelstvo kraje v roli regionální rady dne 12. prosince projednalo návrh na složení této sítě a od ledna byl zahájen tzv. ‘konzultační proces’ zaměřený na osvětu a podporu organizací tak, aby po vstupu do EU bylo zajištěno dostatečné množství kvalitních a připravených projektů, které budou moci získat spolufinancování ze strukturálních fondů.

Již dnes je na odboru regionálního rozvoje evidováno asi sedm set projektových návrhů, které je nutno rozpracovat do podrobnější podoby tak, aby mohly být následně předloženy do některého z vyhlášených programů. Právě síť organizací by měla být nápomocna a zřejmě na komerční bázi pomoci předkladateli projektu projekt upravit a zpracovat tak, aby uspěl ve výběru a získal příspěvek (až 75 %) ze strukturálních fondů EU. Od podzimu se předpokládá zahájení informační kampaně, která bude zaměřena již konkrétně na přípravu a následnou realizaci SROP v regionu Moravskoslezsko. Cílovou skupinou budou všichni potenciální předkladatelé projektů na území regionu.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.