Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora přináší atraktivní novinku V.R.M.

K o p ř i v n i c e (dam) - Netradičně ve středu pětadvacátého září zahájí Nora Café po letní přestávce svou činnost. Podzimní program se jen hemží atraktivními koncerty a ani zmiňovaná premiéra, kterou bude koncert kapely V.R.M., není výjimkou. Toto trio, které teprve před třemi měsíci vydalo své debutové album, vyvolalo na české alternativní scéně malé pozdvižení. Spojením tří muzikantů s originálním hudebním názorem vznikají nezařaditelné písně ozdobené prvky mnoha hudebních stylů. Jejich hudbu je prý možné označit za folk, alternativu, rock, jazz, ambientní hudbu či cokoliv jiného, ale ani jedno označení nebude přesné, členové V.R.M. totiž tvoří něco, co nese jejich nezaměnitelný rukopis.

Název skupiny zkracuje jména trojice muzikantů zainteresovaných v tomto neobvyklém projektu. Baskytarista Vladimír Václavek si své jméno budoval v legendárním Dunaji. Spolupracoval také s Ivou Bittovou a kapelou Čikori a na kontě má i sólovou desku. Václavek se také jako interpret či autor podílel na hudbě k mnoha divadelním představením a filmům.

Prostřední písmeno názvu kapely patří kytaristovi Renému Pařezovi, který hrál se skupinou K. Šarközi, Činna nebo známým alternativním divadlem Teatr Novogo Fronta. Občas se na jevišti objeví vedle Jaroslava Duška v projektu Vizita. Trio uzavírá bubeník Miloš Dvořáček. Ten stejně jako Václavek spolupracoval s Bittovou a dnes kromě ve V.R.M. hraje v kapele Druhá tráva či v doprovodné kapele jazzmana Ladislava Kerndla a folkaře Pavla Žalmana Lohonky. Dvořáček je také autorem hudby k několika divadelním představením a jako interpret se podílel také na oceněné hudbě k Brabcovu filmovému zpracování Kytice. Ve V.R.M. její bubeník také zpívá a píše hudbu.


    [Top]    


Dřevěná píšťalka se uskuteční podruhé

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední šanci přihlásit svou ratolest do kurzu Dřevěná píšťalka mají rodiče, kteří mají zájem rozvíjet ve svém dítěti hudebníka a zároveň pečovat o jeho zdraví.

Dřevěná píšťalka, která je pořádána v kopřivnickém Katolickém domě již podruhé, totiž vyučují hru na flétnu podle známé metody profesora Žilky, která učí hlubokému bráničnímu dýchání a podporuje léčbu astmatických poruch a alergií.

Začátek kurzu je plánován na čtvrtého října.


    [Top]    


Rolnička zahájí sezonu v říjnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přípravami na rozjezd nové divadelní sezony žije místní loutkářský soubor Rolnička. Ta letošní bude v pořadí již třiapadesátá.

První pohádkou, která se na jevišti loutkového divadla objeví, bude titul Prasátka se vlka nebojí. Toto představení odehraje Rolnička 24. října. Většina sil loutkářů z Rolničky je nyní ale směřována k obnovené premiéře Opičky Ity. „Pohádku budeme uvádět ve zcela nové výpravě a s novými loutkami,“ prozradila umělecká šéfka Rolničky Alena Svobodová s tím, že premiéra je předběžně plánována na sedmý listopad.

Na programu Rolničky se objeví také další populární tituly z minulých sezon a kromě toho, že loutkáři budou vystupovat v domácím prostředí, chystají se i na zájezdy. „Máme hrát v Chropyni, Valašském Meziříčí, novojičínském Beskydském divadle a v dalších městech,“ vyčetla z diáře souboru Svobodová.


    [Top]    


Pódium solidarity příliš nelákalo

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezájem lidí poznamenal humanitárně laděnou taneční akci nazvanou Pódium solidarity. Trance, techno a hip - hop, který zněl v klubu Teatrino, totiž přilákal pouhých pětatřicet návštěvníků. Na konto povodněmi postižené obce Metly tak poputuje pouhých 650 korun. Organizátoři, kteří pochopitelně čekali větší zájem, si neúspěch vysvětlují přesunem akce na poslední chvíli. Původně se totiž Pódium solidarity mělo uskutečnit v příborském amfiteátru.


    [Top]    


Dětský Bijásek začne Potterem

K o p ř i v n i c e (dam) - Z Vláčku na Bijásek změnil svůj název místní filmový klub pro děti. Kromě názvu se však pro malé filmové fandy nic nemění. „Budeme promítat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od tři čtvrtě na dvě,“ řekla Radka Korená z kina Puls. Bijásek je podle ní určen především pro školní družiny, ale permanentku si může zakoupit kdokoliv. „Musí to však stihnout do šestadvacátého září, později už v prodeji nebudou,“ zdůraznila Korená.

Na začátek sezony je pro děti připravena atraktivní podívaná v podobě filmového zpracování prvního dílu Harryho Pottera, který bude promítán právě ve čtvrtek šestadvacátého září. Kromě samotných filmů čekají na děti před každým představením také hry a soutěže. „Snažím se zajistit také návštěvu nějakého filmového tvůrce a zřejmě také vyrazíme na nějaký filmový festival,“ slíbila Korená.


    [Top]    


Spirituál kvintet přijede předvést poslední desku

Spirituál kvintet zkouší před svým
posledním koncertem v Kopřivnici.
Česká hudební legenda tentokrát
představí svou letošní desku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Představit kopřivnickému publiku svůj poslední počin přijede v úterý čtyřiadvacátého září populární Spirituál kvintet.

Větší část bude podle uměleckého vedoucího české folkové legendy Jiřího Tichoty tvořena písněmi ze zatím posledního CD Křídla holubic.

„Desku jsme vydali na začátku roku a je na ní šestnáct skladeb. Kromě spirituálů jsou tam také renesanční písně a balady,“ řekl o již devatenácté desce Spirituál kvinteta Jiří Tichota s tím, že se posluchači mohou také těšit i na známé písně ze starších alb.
 
 
 


    [Top]    


Zpěvák Priessnitzu vytváří v Kopřivnici svůj sólový projekt

K o p ř i v n i c e - Možná nový objev české populární scény vzniká v nahrávacím studiu kopřivnické Nory. Právě tam totiž zpěvák známé jesenické kapely Priessnitz Jaromír Švejdík spolu s místním producentem Dušanem Neuwerthem a dalšími místními muzikanty nahrává svůj nový sólový projekt. Ten se, jak zpěvák sám tvrdí, velmi liší od hudby, jakou hrají Priessnitz, a možná také díky producentskému vkladu se spíš podobá zvuku úspěšných kapel Tata Bojs či ostravskému Kryštofu.

Jak bys charakterizoval to, co tady ve studiu vzniká?

Je to projekt Dušana jako producenta a můj jako autora textů a nějakých těch melodií. Pokoušíme se dát dohromady písničky jiným způsobem, než jsem byl zatím zvyklý. Já písničku napíšu a Dušan tomu vlastně dává kabát. Je to taková dost neomezená záležitost. Nejsme ničím limitováni, jde nám hlavně o ty písničky. Využíváme moderních postupů, celé to vlastně vzniká v počítači. Jestli se nám to povede dodělat, tak se to budeme snažit vydat a v neposlední řadě bychom chtěli tu hudbu taky živě hrát.

Kdy a proč jsi začal uvažovat o svém vlastním sólovém projektu?

Priessnitz je něco úplně jiného, než o co se tady snažíme. Muziku pro kapelu vždycky dělali kytaristi. Ta hudba je trošku jiná, má v sobě nějakou drsnou ‘horskou image’ a je prostě v některých věcech omezovaná. Já jsem začal dělat vlastní písničky jen tak s kytarou a najednou jsem zjistil, že jich mám dost a že se vlastně k Priessnitz ani moc nehodí. Jsou totiž v pomalejším tempu, jsou víc melodičtější a popovější. Taky texty jsou úplně jiné než ty, co se objevují u Priessnitz. O tom, že bych se pustil do něčeho sám, jsem přemýšlel už docela dlouho, ale hledal jsem producenta, se kterým bych do toho šel. Mluvil jsem o tom s několika lidmi z okruhu mých známých jako třeba s Honzou Muchowem a nakonec jsem mluvil i s Dušanem. Ten z toho byl docela nadšený, a když jsem mu zahrál několik písniček, tak se rozhodl, že mi s tím pomůže. Poprvé jsem tu byl někdy v únoru, kdy jsme nahráli můj zpěv a kytaru. Už tenkrát jsme udělali jednu písničku a byli jsme s tím docela spokojení.

Kdo všechno s tebou na nahrávání spolupracuje?

Já, Dušan Neuwerth a Michal Burget tvoří základní sestavu. No, a pak tam budou taky nějací hosté. Tak nějak počítáme s Klárou Nemravovou. Vůbec bych se nebránil tomu, aby tam zpívali a hráli lidi z okruhu našich kamarádů jako třeba Tata Bojs či z Kryštofa. Chci do toho všeho zapojit taky výtvarníka a webdesignera, který našemu snažení vtiskne vizuální tvář. Chceme to mít na internetu, a aby to odpovídalo hudbě, mělo by to být hodně živé, barevné a animované.

Tvrdíš, že hudba, kterou připravujete, se bude diametrálně lišit od toho, co lidé v tvém podání znají. Můžeš hudbu, kterou připravujete, trošku popsat?

Měl by to být čajíček. Jsme s Dušanem oba už dva ‘starší páni’ po třicítce a máme už jiný náhled na hudbu, už prostě nejsme ti velcí divoši. Měla by to být taková pohodička se spodní vrstvou. Rozdíl je v tom, že kapela zkouší dohromady a její hudba vzniká hodně živelně. Tohle by mělo být víc ani ne uhlazené, ale vytvořené ve větším klidu. Bude to trošku experiment a bude to podléhat módním vlivům. Hrajeme si víc se zvuky v počítači a použijeme věci, které se nyní běžně užívají. Priessnitzu by to asi nesedělo. Budou tam třeba i tanečnější pasáže. Nebude to ale takové jako poslední Tata Bojs. Budu vlastně dělat to, na co jsme zvyklí - vyprávět příběhy, ale podbarvené jinou atmosférou. Začínám z toho cítit víc vrstev, což se mi hodně líbí.

Jak říkáš, objevuješ svět elektronické hudby. Myslíš, že právě počítač může dělat hudbu zajímavější?

Mně se to spíš jenom líbí. Písnička by se měla dát zahrát jen s kytarou a měla by fungovat, to je totiž známka toho, že je dobrá. Dnes ale existují v podstatě už téměř neomezené možnosti, jak ji vyzdobit. Počítač je jeden velký vesmír, kde si můžeš vybírat různé zvuky, tak proč je nevyužít. Když se pak ve správnou dobu sejdou ti správní lidé, tak z toho může být něco velkého. Proč to nezkusit.

Existuje nějaký plán, kdy by se k vašemu novému projektu mohli dostat první posluchači?

Hrubý časový plán máme. Ještě na podzim bychom chtěli udělat nějaký singl, který by se ve formátu mp3 objevil taky na internetu. Lidi si dvě tři písničky včetně nějakého klipu budou moct stáhnout. Když to bude mít úspěch, tak se to příští rok rozjede s deskou i koncerty.

To, o čem mluvíš, zní jako velmi ambiciózní projekt a zřejmě i dost časově náročný, ohrozí nějak tvé fungování v Priessnitz?

Rozhodně nechci Priessnitz odstavit na vedlejší kolej. Kapela bude hrát dál, ale nebudu se jim moc plést do muziky. Vrátíme se ke kořenům, budu už zase jen zpěvák a textař tak, jak to bylo, když jsme začínali. Myslím si, že mezi tím budu mít dost času věnovat se tomuto novému projektu. Je to o tom, že přetlak v mé hlavě je větší než jedna kapela stačí pojmout. Mám o té hudbě úplně jinou představu. V Priessnitz jsem se v poslední době cítil dost omezený naší image, ale zároveň nechci, aby kapela začala hrát úplně jinak jen proto, že teď mám trošku jinou osobní představu o hudbě. Priessnitz by rozhodně neměli nějak podléhat módním trendům a měli by zůstat sví.

David Macháček


    [Top]    


Komedie budou v Pulsu střídat americké thrillery

K o p ř i v n i c e (dam) - Především napětí a akce budou v následujícím promítacím cyklu čekat na návštěvníky kina Puls.

Hned první film, na který bude možné zajít od čtvrtka do soboty odpoledne, je americký thriller Vzorec pro vraždu. Zápletka snímku, který je směsicí psychologického thrilleru a detektivky, je dílem dvou amerických středoškoláků. Geniální a tichý Justin se spřáhne s bohatým synáčkem Richardem a společně se pokusí sami sobě něco dokázat. Jejich cílem je dokonalý a neodhalitelný zločin, přesněji řečeno vražda. Jak se dohodnou, tak to také udělají a ve chvíli, kdy se v lese najde zohavené tělo ženy, nastupuje na scénu dvojice detektivů v podání Sandry Bullockové a Bena Chaplina. Ti poměrně rychle najdou podezřelého a případ se zdá být uzavřen. Hlavní kladné hrdince však v celém případu pořád něco smrdí… Režisér Barbet Schroeder natočil řemeslně dobře zvládnutý film, který příznivce žánru sice ničím zásadním nepřekvapí, ale zároveň ani neurazí.

Ze střední školy přímo mezi superšpiony se může vydat ten, kdo by si během prvních tří promítacích dní nenechal ujít večerní představení filmu Česká spojka. Tento americký thriller se sice v originále jmenuje Bad Company, ale tuzemský distributor zřejmě usoudil, že může pár diváků navíc přilákat příslibem honiček špionů po notoricky známých zákoutích Prahy, kde film vznikal. Právě v našem hlavním městě pracují dva agenti americké tajné služby Gaylord Oakes (Anthony Hopkins) a Kevin Pope (Chris Rock). Za pouhých devět dní má dojít k fingovanému nákupu jaderné bomby od ruských teroristů. Co čert nechtěl, mladšího z agentů si najde kulka a je třeba rychle sehnat náhradu. Poslat pár dní před ukončením akce nového agenta se CIA zdá příliš riskantní, a tak sáhne po jednovaječném dvojčeti mrtvého agenta Jakeovi. Ten má sice bratrovu tvář a bystrost, ale nikdy nebyl agentem... Česká spojka nepostrádá akční scény a občas i trochu humoru. Její scenárista, režisér a hlavní hvězda Anthony Hopkins sice dokazují, že jsou zkušenými profesionály, kteří své řemeslo znají, mnoho invence do ní ale nevložili.

Druhá polovina promítacího cyklu slibuje především zábavu. V neděli a v pondělí si na své přijdou především fanoušci Jackieho Chana. Ten se po čtyřech letech vrací v druhém pokračování akční komedie Křižovatka smrti. I tentokrát jej doprovází americký kolega Chris Tucker a oba míří na zaslouženou dovolenou, o které mluví na konci prvního dílu. Hned po příletu však snaživý Chan přijme další nebezpečnou práci, o které ale svému parťákovi neřekne prostě proto, aby mu nezkazil dovolenou. Ve filmu, jako je tento, však o děj ani gagy příliš nejde, většina těch, kteří na něj vyrazí, jde totiž za neuvěřitelnými gymnastickými kousky Jackieho Chana a ani tentokrát nebudou zklamáni. Od pondělí do středy vždy odpoledne je možné do kina vyrazit rovněž na komedii. Stejně jako jiní animovaní hrdinové i postavičky kultovního seriálu Scooby - Doo o skupince teenagerů, kteří brázdí Ameriku ve své dodávce a společně s nechutně zbabělým psem řeší mnohdy nadpřirozené záhady, se dostávají na plátno v hrané podobě. Poměrně zdařilá komedie potěší především znalce předlohy.


    [Top]    


Filmový klub převlékl kabát

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě dva filmy britské provenience čekají na návštěvníky kopřivnického Filmového klubu. Ten se po prázdninách rozjel v nové podobě.

„Každý měsíc bude věnován určité národní kinematografii. Teď je to britská, v říjnu to bude španělská, v listopadu a prosinci americká a leden bude patřit filmům z Nového Zélandu,“ řekla autorka dramaturgie Filmového klubu Radka Korená s tím, že další se filmoví fanoušci dozvědí včas. Každý měsíc se mohou diváci těšit minimálně na dva filmy patřící ke stěžejním dílům té které národní kinematografie a chybět nebudou ani novinky. Zájemci o anglické filmy se mohou těšit ještě na tajuplnou Ulici krokodýlů (24. 9.) a psychologický snímek Nahý (1. 10.). Po prázdninové pauze se na program Pulsu vrací také oblíbený Filmový klub pro seniory, odpolední představení klubu začnou třetího října americkým filmem Pravidla moštárny. Zatím se senioři mohou těšit na jedno filmové představení měsíčně, najde-li se ale v jejich řadách dostatek zájemců, je možné počet promítání zvýšit na dvě za měsíc. Pro uplatnění slevy na představení obou filmových klubů je nutné vlastnit klubové průkazy, ty budou platit do konce roku 2002. Průkazky pro příští rok se začnou prodávat v polovině prosince.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.