Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada se zabývala rozbory hospodaření a vyhláškami

Členové rady města se během své
poslední schůze mimo jiné zabývali školami,
které mění svou právní subjektivitu,
a dodatky zřizovacích listin
příspěvkových organizací.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která jednala v úterý 10. září, se zabývala rozbory hospodaření města a městských organizací. „Po rozborech hospodaření za první pololetí letošního roku byla přijata opatření a úkoly, které mají odbory a organizace do stanoveného období splnit. Samozřejmě při každém rozboru hospodaření dochází k bilanci všech investičních akcí a věcí. Zastupitelé budou schvalovat rozpočtová opatření, která zreální stav rozpočtu v plusové a mínusové oblasti. Rozpočtová bilance plnění rozpočtu z hlediska daňových příjmů, které jsou největšími příjmy města, je příznivá. Některé daně mají mírně negativní bilanci, ale nahrazují je jiné - hlavně daň z přidané hodnoty, která je mírně příznivá, takže daňová výnosnost pro město je v této chvíli na předpokládaném stavu. Kromě několika málo položek plnění rozpočtu z hlediska odborů města se dá hodnotit kladně s výkyvy v některých městských organizacích, kde dochází k nedostatku disponibilních finančních prostředků, ale o tom jsme věděli už ze začátku roku, protože se v průběhu roku promítá mnoho vlivů, např. u SpSK počasí,“ rozvedl finanční situaci města místostarosta Alois Janek

Radní nesouhlasili s nabídkou externí firmy na vymáhání pohledávek za neplacení nájmu. „S nabídkou přišla firma TZK servis, s. r. o., která nabídla městu vymáhání dlužného nájemného. Tímto problémem se zabývala rada města už v roce 2000 a tuto možnost zamítla, protože problém by mohl nastat v ochraně dat. Město nemůže cizím firmám předávat rodná čísla, výši dlužných částek atd. Samozřejmě, že se tím problémem zabýváme neustále a jako možnost řešení vidíme v přijetí pracovníka, který by byl zaměstnancem města a pohledávky na nájemném by vymáhal sám,“ rozvinul bod schůze rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila 2. července záměr prodat objekt bývalé pekárny na ulici Záhumenní a související pozemky. „Písemně bylo osloveno asi osm evidovaných zájemců s tím, aby se vyjádřili do určitého termínu. Po projednání došlých nabídek v radě byl doporučen zastupitelstvu ke schválení odprodej zmiňované budovy, ve které vybraný zájemce chce vyrábět zubní náhrady,“ dodal Krajčír.

Rada města také projednala a doporučila zastupitelstvu ke schválení uzavření smlouvy o spolufinancování projektu mezi Českou republikou - Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Centrem pro regionální rozvoj a městem Kopřivnice jako konečným příjemcem, jejímž předmětem je dohoda o spolufinancování projektu - Průmyslová zóna Kopřivnice - Vlčovice - II. etapa. „Jedná se o výstavbu haly, ve které bude vyrábět své odlitky firma Cirex, která sídlí v současné době v Tatře. Finanční zainteresovanost města Kopřivnice je ve skutečnosti za spoluúčasti programů Phare mnohem nižší, než se předpokládalo, což z hlediska uzavřeného dlouhodobého nájemního vztahu s budoucím uživatelem je pro Kopřivnici lukrativní a zajímavé,“ rozvinul Krajčír.

Návrhy obecně závazných vyhlášek se zabývala rada města, která je také připomínkovala. „V návrzích jsou zakomponovány i některé věci, na kterých se pracovní týmy neshodly. Každý má na určité věci jiný názor. Vyhlášky se dotýkají občanů, takže bychom byli rádi, kdyby zpětná reakce byla co nejširší. Poté budou vyhlášky dopracovány a předloženy radě i zastupitelům ke schválení,“ dodal Krajčír. Všechny návrhy vyhlášek jsou k nahlédnutí na podatelně městského úřadu a na finančním odboru na ulici Záhumenní a odboru životního prostředí na ulici Štefánikově.


    [Top]    


Na oslavy Emila Zátopka s budíkem

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice se rozhodlo vzdát hold olympionikovi a svému slavnému rodákovi a odhalí mu pomník. V sobotu 21. září se uskuteční Běh rodným krajem Emila Zátopka a právě k tomuto sportovnímu klání se váže hned několik akcí.

Na celé sobotní dopoledne je připraven kulturní a sportovně recesní program, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Jeho začátek je stanoven na devátou hodinu.

V rámci tohoto programu by se mělo v 10 hodin a 30 minut rozdrnčet co nejvíce budíků, aby se Kopřivnici podařilo překonat rekord z Chomutova, kde jich zvonilo pět set dvacet. Organizátoři proto vzkazují, aby si všichni, kdo se chystají přijít vzdát hold kopřivnickému rodákovi, nezapomněli vzít s sebou budík, protože akce se zúčastní rozhodčí z Agentury Dobrý den z Pelhřimova, který bude dohlížet na počítání zvonících budíků.

Také v tomto týdnu se uskutečnily tři štafetové závody, a to Zátopkova pětka, desítka a maraton a jejich výherci převezmou poháry z rukou Dany Zátopkové v sobotu v rámci oslav.

Zájemci o prohlídku Technického muzea mají volný vstup v rámci dne otevřených dveří. Samotný start běhu Emila Zátopka je stanoven na jedenáctou hodinu od budovy městského úřadu na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Opět se budou počítat projíždějící automobily

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnice uzavřelo smlouvu se společností Ekotoxa Opava, s. r. o., na měření hluku, aktualizaci sčítání počtu vozidel a zpracování studie ’Modelování rozptylu emisí z dopravy’. „V dnešní době nejsou problémem ani tak stacionární zdroje znečištění jako zdroje mobilní,“ odůvodnil nutnost zjištění vlivu dopravy v Kopřivnici na stav životního prostředí vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Dopravní zatíženost měst, hustota automobilového provozu a počet vozidel projíždějících po městských komunikacích stále narůstá. Souběžně s tím narůstají negativní vlivy na životní prostředí a městskou populaci. V naprosté většině našich měst jsou překračovány stanovené koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků v ovzduší. Zvláště ve slunečných dnech se tvoří letní fotochemický smog. Průvodním jevem je pak nárůst respiračních chorob i astmatu. Zvlášť významný je nárůst koncentrací ozónu související se zvýšením emisí oxidů dusíku a těkavých organických látek do ovzduší.

V souvislosti se snižováním emisí z velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší a plošnou plynofikací lokálních topenišť narůstá významně podíl emisí z dopravy a současně i z dopravního hluku. S růstem počtu vozidel, stále značnému podílu starších vozidel bez katalyzátoru, a tudíž vyšším emisím se tak doprava stává celoročně nejrizikovějším faktorem životního prostředí na území měst.

Zjištění vlivu dopravy v Kopřivnici na stav životního prostředí se stalo podnětem ke zpracování studie nazvané ’Komplexní hodnocení vlivu dopravy na životní prostředí města Kopřivnice’. První etapa této analýzy byla provedena v roce 2000, kdy se vyhodnocovala dopravní zatíženost a směrovost vozidel na území města.

„V letošním roce bude tato studie pokračovat druhou etapou. Jejím cílem je aktualizace sčítání počtu vozidel projíždějících městem.

Ta je nezbytná pro zpracování studie rozptylu emisí z dopravy pro oxidy dusíku, oxid uhelnatý a těkavé organické látky.

Sčítání vozidel bude součástí měření hluku z dopravy na dvou nejvíce zatížených křižovatkách, a to na kruhovém objezdu a křižovatky ulic Husovy a Záhumenní. Cílem tohoto měření je také porovnání hladin hluku uváděných v dokumentaci EIA pro stavbu závodu Kotouč Štramberk,“ shrnul účel druhé etapy Hynek Rulíšek.


    [Top]    


Zaváhání Rusů prý plány Tatry na výrobu neohrozí

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba sto vozů určených pro ruského zákazníka zůstává v kopřivnické Tatře. Odběratel totiž změnil své plány a převzal pouze zlomek ze sto dvaceti objednaných automobilů.

„Zákazník má nějaké vnitřní problémy. Vozy objednali již někdy v minulém roce. Přestože vozy neodebrali, tvrdí, že o ně mají zájem, my však nečekáme a prodáváme je jiným zájemcům,“ řekl předseda tatrováckého představenstva Milota Srkal s tím, že plán výroby a prodeje by nemělo zaváhání Rusů nijak zvlášť negativně ovlivnit. I tak však Srkal o zmíněném obchodu mluví jako o významném kontraktu. „Je to velice významný kontrakt, protože jde o Rusko, které je tradičně jedním z našich nejlepších zákazníků. Ruští zákazníci vždycky byli a budou pro Tatru důležití,“ uzavřel Srkal.


    [Top]    


Členové občanského sdružení si na dva roky pronajali pozemky na Bílé hoře

  Pět tun pískovce musela skupina
dobrovolníků ručně přemístit padesát metrů
po čtyřicetistupňovém svahu,
než mohli začít s vlastní opravou zídky.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k - Za pomoci několika nadšenců se rozhodli členové Občanského sdružení Hájenka dokončit chybějící části zídek, jejichž pozůstatky se táhnou na severozápadní straně Bílé hory.

„Naše organizace si od obce Štramberk propůjčila na dva roky pozemky na ekologicky zajímavých lokalitách, o které by bylo potřeba se postarat. Na jaře se pozemky musely vykácet od náletových dřevin, což udělali kolegové ze štramberského ČSOP,“ přiblížil začátek akce předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita, „kamenné terasy jsou charakteristické pro krajinný ráz, jenže hospodářskými změnami za posledních padesát let to vypadá tak, jak to vypadá. Půda je v lepším případě utopena v náletu, v nejhorším případě jsou části Bílé hory zalesněné smrkovými monokulturami. Některé části zídek jsou udržované, ale zpravidla jsou oplocené v zahradách.“

Do padesátých let se podle Kvitových slov Bílá hora téměř až po vrchol orala. Na terasách nebyly louky, ale drobná políčka. Existuje svědectví pamětníků, kteří kousek pod vrcholem měli zasázeny brambory. „Ta půda lidi živila. Byla obdělávána domkaři a chalupáři, kteří většinu života strávili za tkalcovským stavem,“ dodal Kvita.

„V žádném případě nechceme vracet okolí Štramberka do padesátých let minulého století, ani by to nebylo praktické, ale bylo by dobré alespoň na některých lepších lokalitách zachovat původní ráz krajiny, aby tyto prvky nezmizely úplně,“ uvedl Dalibor Kvita, který za cílový stav považuje postupné obnovení teras na pronajatých pozemcích. Předběžný rozpočet na materiál použitý k opravě teras na pronajatých pozemcích je odhadován na tři čtvrtě milionu korun. Další prostředky spolkne práce a doprava. Kvita si je vědom skutečnosti, že oprava teras je během na dlouhé tratě, připouští i možnost, že se tuto akci nepodaří profinancovat z žádného dostupného zdroje.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.