Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


„Aquapark nás neohrozil,“ říká Milan Gilar

K o p ř i v n i c e (ili) - „Jednalo se o tradiční sezonu. Z pohledu návštěvnosti průměrnou,“ krátce zhodnotil letní sezonu na koupališti ředitel správy sportovišť Milan Gilar. Obavy z konkurence v podobě aquaparku ve Frenštátě se ukázaly jako neopodstatněné: „Návštěvnost byla v podstatě stejná jako v minulých letech.“

Sezona byla zahájena 15. června a skončila posledním srpnovým dnem. Za tu dobu koupaliště navštívilo třicet sedm tisíc návštěvníků, z toho devatenáct tisíc dospělých a o tisícovku méně dětí. Největší návštěvnost byla zaznamenána v úvodu sezony v červnu, rekord tohoto léta připadl na 23. červen, kdy areál koupaliště navštívilo 2 228 občanů. Po srpnovém čtrnáctidenním deštivém počasí se sice výrazně oteplilo, ale větší zájem ze strany návštěvníků zlepšení počasí nepřineslo. Také srpnová návštěvnost areálu, která byla každoročně vysoká, průměru předchozích let nedosáhla .

Instalace turniketu u vchodu do areálu koupaliště a při vstupu na tobogán přineslo přesný přehled o návštěvnosti. „Tak můžu s jistotou říct, že na začátku července - devátého - absolvovali návštěvníci dva tisíce čtyři sta jízd,“ zalistoval statistickým přehledem Gilar, „ten přehled je přesný u tobogánu, ale díky rozdělení areálu koupaliště průchodem do restaurace a minigolfu, kdy nelze uhlídat některé neplatící návštěvníky, nejsou výkazová čísla stoprocentní.“ I tak se Milan Gilar domnívá, že se jedná o zanedbatelný zlomek návštěvníků. „Ještě nemáme uzavřené hospodaření letošní sezony po účetní stránce. Pokud pokryjeme vstupným provozní náklady, bude to úspěch,“ dodal Gilar na závěr.

Společnost Lubina tour provozuje svou činnost v oblasti Větřkovické přehrady na plochách a zařízeních vlastních i pronajatých od akciové společnosti Tatra. „Rekreační sezona začala v letošním roce díky velké přízni sluníčka již poměrně brzy a areál byl už od počátku připraven poskytovat své služby. Rovnoměrné rozložení návštěvnosti po celou dobu léta způsobilo, že prakticky nedocházelo k problémům jak s parkováním vozidel, tak i v provozu občerstvení,“ uvedl ke zhodnocení sezony Dalibor Řehák, spolumajitel společnosti Lubina tour. Kvalita vody byla pravidelně sledována Okresní hygienickou stanicí v Novém Jičíně a po celou dobu odpovídala daným hygienickým normám.

Vhodným doplňkem rekreace v této lokalitě je provozování stanového kempu u restaurace Pod přehradou, jehož využití pozvolna narůstá. „Zájem o stanování je zejména mezi mladými lidmi a rodinami s malými dětmi, kteří oceňují dostupnost nejen vody, ale i pamětihodností v okolí lokality,“ dodal na vysvětlenou Řehák.

Stínem tohoto léta a daní tropickým teplotám v měsíci červenci byla náhlá srdeční příhoda a následné utonutí muže středních let.


    [Top]    


Poradna Paprsek je schopna pomoci řešit každý problém

K o p ř i v n i c e (dam) - Už víc jak půl roku slouží Kopřivničanům krizová poradna Paprsek. V klubu Kamarád, kde sídlí, zatím její pracovníci zaznamenali zhruba čtyři desítky kontaktů.

„Byly tu předškolní děti pro zjištění školní zralosti. Nejpočetnější skupinou klientů byly děti školního věku s rodiči, kteří potřebují pomoci s výchovnými problémy, záškoláctvím a podobně,“ vzpomíná psycholožka Martina Kremzerová, která je v poradně k zastižení jednou za dva týdny. Další skupinou, která se v poradně objevuje, je podle ní dospívající mládež s poruchami příjmu potravy, s potížemi s vrstevníky a také vztahy v rodině. V neposlední řadě pak mezi návštěvníky Paprsku nechybí ani dospělí, kteří přicházejí nejčastěji s manželskými problémy.

„V podstatě sem člověk může přijít s jakýmkoliv problémem. Buďto jej zvládneme přímo zde, anebo jej odkážeme na odborníky. Jsme tady proto, aby se člověk odhodlal začít svou situaci řešit,“ vysvětluje funkci poradny fungující vždy ve čtvrtek v odpoledních hodinách Kremzerová.

Dalším místem, kde je možné získat rychlou pomoc v problémových situacích, je linka důvěry. Ta se chystá obnovit svou činnost poté, co ji musela vloni v létě z technických důvodů přerušit. Provoz linky bude zahájen po přečíslování telefonních čísel plánovaném na 22. září a fungovat bude na čísle 556 811 800.


    [Top]    


Starosta svolal zastupitelstvo na příští čtvrtek

K o p ř i v n i c e (hod) - Na čtvrtek 26. září svolal starosta Jiří Tichánek do anexu již čtyřiadvacáté zasedání zastupitelstva města. Od 16.30 hodin se budou zastupitelé zabývat mimo jiné dotacemi na opravu společných částí domu, vyúčtováním smlouvy o účelové dotaci mezi městem a firmou Ludvík Moravia, obecně závaznou vyhláškou o místním poplatku ze psů, rozpočtovými opatřeními, záměrem města na zachování stávající soustavy CZT města s napojením na centrální zdroj v Tatře. Zastupitelé také budou seznámeni s informacemi o postupu projekčních prací na přístavbě městského úřadu a s modernizací tepelného systému města.


    [Top]    


Kraj odvolal ředitelku místní ZUŠ

K o p ř i v n i c e (dam) - Ředitelka ZUŠ Zdeňka Buriana Hana Vyhlídalová byla odvolána z funkce. Svůj post opouští po víc jak deseti letech na základě rozhodnutí radních Moravskoslezského kraje. Zatímco část zaměstnanců školy toto rozhodnutí vítá jako řešení dlouhodobě neuspokojivé situace na škole, druzí se mu podivují.

Sama Vyhlídalová se necítí rozhodnutím kraje nikterak zaskočena. „Rozhodnutí kraje mě vůbec nepřekvapilo. Situace ve škole byla vzhledem k chování členů odborů již neudržitelná, protože proti mě vystupovali v jakékoliv situaci a za použití všech prostředků. Zejména vytrvalým psaním stížností,“ tvrdí odvolaná ředitelka, která hodlá na škole dále působit jako pedagog. Důvodem odvolání byla podle šéfa odboru školství krajského úřadu Tomáše Boudy dlouhodobá neuspokojivá situace v mezilidských vztazích na škole, potvrzená opakovanými inspekčními zprávami. Samotná inspekce, která na škole proběhla před prázdninami, však prý důvodem pro odvolání nebyla. „Inspekční zpráva nedává takové návrhy, ta pouze konstatuje stav. Opatření musí ze zákona přijímat zřizovatel, v tomto případě Moravskoslezský kraj. V tomto případě se k rozhodnutí došlo na základě dlouhodobého sledování školy. Posledním impulsem byl podnět Městského úřadu v Kopřivnici, který žádal, abychom situaci personálně řešili,“ uvedl Bouda.

Vyhlídalová si své odvolání vysvětluje po svém. „Pokud jsem udělala chybu, pak asi v tom, že jsem byla málo důsledná vůči nedostatkům v práci některých jedinců, kteří k zakrývání vlastní neschopnosti využívali různé prostředky a metody,“ tvrdí Vyhlídalová.

K největším oponentům odvolané šéfky školy patřil učitel Petr David, který je zároveň také předsedou odborové organizace na místní ZUŠ. Ten odvolání své nadřízené považuje za cestu dobrým směrem. „Doufáme, že přijde někdo nekonfliktní, s kým bude možné jednat, což s paní Vyhlídalovou možné nebylo,“ řekl David jménem odborářů. Konkurz na obsazení místa ředitele ZUŠ Zdeňka Buriana již podle sdělení úředníků kraje radní projednali a bude vyhlášen v nejbližších dnech.


    [Top]    


Od neděle se při telefonování vždy navolí devítimístné číslo

K o p ř i v n i c e (ili) - V noci z 21. na 22. září proběhne největší akce v české telefonní historii, při které dojde ke změně všech telefonních čísel, a to jak pevných linek, tak i v mobilní síti. Všechna národní telefonní čísla budou mít jednotnou délku devět číslic.

Současných sto padesát devět uzlových obvodů bude nahrazeno pouze čtrnácti telefonními obvody, které až na malé výjimky budou rozlohou odpovídat krajům. Zmizí tak předčíslí, tzv. volačka, protože směrové číslo telefonního obvodu se stane nedílnou součástí čísla účastníka. U mobilních telefonních čísel se vymaže pouze první nula, jinak dalších změn nedoznají. V paměti mobilu mohou být čísla uložena i v mezinárodním formátu, tedy s předčíslím 00420 nebo +420.

Důvodem přečíslování je snaha sladit český telefonní systém s Evropskou unií a umožnit vstup konkurenčních operátorů na náš trh.

Linky tísňového volání, 150 - hasiči, 155 - záchranná služba, 158 - policie a 156 - městská policie, zůstanou beze změny. Novou podobu jakéhokoliv veřejného telefonního čísla můžete získat na čísle 1411, což je placená služba Telecomu, kdy lze na jedno vytočení získat pouze jedno číslo.

Místní telefonní čísla budou začínat trojčíslím 556, další číslice změn nedoznají. To neplatí u telefonních čísel závodu Tatra, kde se provolba 89 mění na 49.


    [Top]    


Stíny

Dne 13. září ve večerních hodinách telefonicky požádala vedoucí sociálního odboru MÚ o zásah v domě pro matku a dítě Salus, kde se podnapilý muž domáhal vstupu do budovy a byl velmi agresivní. Hlídka městské policie při příjezdu na místo zabránila dotyčnému v dalším protiprávním jednání a zjistila jeho totožnost. Jednalo se 32letého muže z Kopřivnice, který byl převezen do místa bydliště, a protože byl ve stavu vylučujícím další jednání, bude pozván na služebnu MP k dořešení přestupku.

Téhož dne kolem půlnoci oznámila žena, že v jednom z domů na ulici Pod Morávií dochází k rušení nočního klidu tím, že mládež pouští hlasitě hudbu a křičí z balkonu. Hlídka na místě zjistila, že majitelé bytu nejsou doma, a jejich 16letému synovi byla za přestupek rušení nočního klidu uložena bloková pokuta.

Dne 14. září v 16.30 hod. telefonicky oznámil muž bydlící na ulici Štramberské, že v Kopřivničce teče bíle zbarvená voda. Na místo se okamžitě dostavila hlídka městské policie, která odebrala vzorek vody a pořídila fotodokumentaci. Rovněž byli vyrozuměni hasiči a P ČR. Na místě se za chvíli přihlásil hlídce MP 50letý muž I. K. z Kopřivnice, který sdělil, že vymýval štětce od vápna a odpad z jeho domu ústí do Kopřivničky v místech, kde byl odebrán vzorek. Celá záležitost bude předána odboru životního prostředí.


    [Top]    


Děti Země vyhlásily pátek 20. září jako Den bez aut

K o p ř i v n i c e (ili) - Ekologické sdružení Děti Země připravuje na 20. září jubilejní desátý ročník celonárodní akce Den bez aut. Akce s mottem ’Budoucnost patří šetrné dopravě’ se v současné době připravují již ve více než padesáti městech a ve dvanácti z nich - například v Liberci a Berouně - bude jezdit městská hromadná doprava zdarma. K akci se může připojit kdokoliv, komu není negativní vliv dopravy na životní prostředí a zdraví lidí lhostejný.

K výzvě ‘Nechte auto doma’, zveřejněné na internetových stránkách pořádající organizace (www.detizeme.cz/denbezaut), se od 1. srpna přihlásilo přes čtyři sta příznivců šetrné dopravy. Ti se zavázali, že 20. září ke své přepravě nepoužijí automobil, ale budou se dopravovat například veřejnou hromadnou dopravou, na kole či pěšky. Loňský Den bez aut s tří set sedmdesáti akcemi v dvaasedmdesáti městech připravilo 168 organizací, z toho bylo dvaaosmdesát občanských sdružení. V patnácti městech byla jízda v prostředcích MHD zdarma, přičemž nejčastější akcí byla cyklistická jízda pořádaná v třiadvaceti městech, které se zúčastnilo 1 162 cyklistů.

Hlavním cílem Dne bez aut je alespoň jednou v roce systematicky, masově a mediálně upozornit na trvalé poškozování našeho zdraví a života automobilovou dopravou ve městech.


    [Top]    


Privatizace domů by měla pokračovat

K o p ř i v n i c e (hod) - Názory na bytový fond se různí, ale strany se shodují v tom, že by se mělo pokračovat v privatizaci bytů.

„Bytová situace v Kopřivnici je oproti jiným městům zvláštní. Přebrali jsme v roce 1991 velký bytový fond od státu a poté i od Tatry. Jsme město, které vlastní nadměrné množství bytů. Dnešní tendence je, že města se bytů zbavují, protože údržba je náročná. Myslím si, že by si město mělo nechat určitý počet sociálních bytů nižších kategorií, které budou pro potřebné občany,“ hodnotil situaci Jaroslav Šula, předseda KDU-ČSL. Komunisté chtějí podle Milana Kapici prosazovat spolu s majiteli privatizovaných bytových domů zpracování programu regenerace a modernizace celého bytového hospodářství. „Rádi bychom spolu se správci bytového fondu provedli průzkum i inventuru volných bytů, které jsou v Kopřivnici,“ řekl Kapica.

Naopak podle Marie Pešlové, předsedkyně strany Naděje, je bytová oblast značně zanedbávána. „Podle mého názoru by si v dalším volebním období měla zasloužit větší pozornost. Podařila se z větší části privatizace bytového fondu, ovšem nenásledovaly další kroky. Peníze z privatizace nešly zpět do bytové oblasti, ale rozptýlily se v rozpočtu, byly prohospodařeny a budou chybět při rekonstrukci bytového fondu i při výstavbě bytů.“

„Bytová otázka ve městě není v dobrém stavu, a to proto, že legislativa městu neumožňuje řešit např. dodržování nájemních smluv,“ komentoval problém předseda ODS Petr Chromečka.

V privatizaci chce pokračovat i ČSSD, která chce zviditelnit celou činnost správce bytového fondu města, kterou pro město provádí firma Rekaz. Podle starosty a lídra ČSSD už mají připraveny materiály, které tuto záležitost řeší.

Sdružení nezávislých kandidátů chce vyhodnotit oba způsoby prodeje (po bytech i celých domech) a poté dokončit privatizaci bytového fondu. „Město má jiné starosti než se starat o bytový fond. Podle našeho názoru by město nemělo mít více než dvacet procent bytového fondu, a ten by měl být přednostně určen pro sociálně slabé. Střední a vyšší vrstva by automaticky měla mít své vlastní bydlení nebo bydlení v bytových družstvech či podobných organizacích. Chtěli bychom urychlit prodej bytů,“ řekl Dalibor Kloc z Unie svobody.


    [Top]    


Někteří vytýkají, že nebylo využito státních dotací

K o p ř i v n i c e (hod) - Marie Pešlová kritizuje současné vedení města, že za poslední čtyři roky se nevyužily žádné dotační programy na výstavby bytů, na opravy panelových i nepanelových bytových domů, ale i na opravy mezisídlištních prostor. „Existuje komplexní program, který současné vedení města vůbec nevyužilo. Dotace jsou nevratně pryč a vzhledem k povodním, které postihly Čechy, budou dotace značně kráceny a získání dalších dotací bude dosti obtížné.“

„Panelová zástavba dnes chátrá a musíme do ní dávat velké peníze na opravy. Nejde jen o vymalování fasády, ale je třeba se skutečně zamyslet nad tím, co s těmi panelovými domy dál. Je třeba vypracovat vhodné projekty se zaměřením pro podání žádosti na státní orgány, protože tam je možnost získání dotací na tyto opravy,“ řekl Petr Chromečka. O získání státních dotací chce usilovat také sdružení nezávislých kandidátů, které chce vytipovat objekty bytových domů na rekonstrukci.


    [Top]    


Podpora výstavby rodinných domků

K o p ř i v n i c e (hod) - Město by mělo podporovat všechny typy bydlení, neboť tím bude zajištěn koloběh bytů od rozjezdových bytů, přes dvoupokojové až po výstavbu rodinných domů. Vždy je to závislé od finančních prostředků, které lidé mají a podle toho si volí také své bydlení. Většina lidí se stará o své bydlení sama a z nabídky, která je ve městě, si vybere. Je zde i skupina, kterou nic nemotivuje, která nemá ani potřebné finanční a sociální zázemí a která čeká, co jim nabídne město.

Všechny strany ve města chtějí podpořit přípravu pozemků pro výstavbu rodinných domků podle schváleného územního plánu. „Chceme, aby město nabízelo v daleko větší míře než doposud pozemky na stavbu rodinných domků, jako v lokalitě Pod Bílou horou. Je otázkou, zda cena 350 Kč/m2 je nastavena dobře. Domníváme se, že by měla být o trochu nižší. Město by také mělo podporovat stavbu nadstandardních bytů, které byly postaveny na ulici Sluneční. Pokud to město neudělá, lidé se budou stěhovat jinam. V Kopřivnici je nevyhovující sortiment bytů. Proto také klademe důraz na posílení individuální výstavby a výstavbu bytů vyšší kategorie,“ řekl Dalibor Kloc.

„Nemělo by se také zapomenout na vytýčení nových lokalit pro individuální výstavbu rodinných domků, protože Pod Bílou horou už zbývá poslední parcela. Je třeba mít i na zřeteli, že jsou tady místní části a hledat i v těchto lokalitách, protože někteří občané z Kopřivnice začínají stavět i třeba ve Vlčovicích. Obdobně to může být v Mniší, v Lubině. Lidé, kteří si postaví vlastní domek, uvolní místa v panelových domech. Hledáme pomoc lidem střední kategorie,“ dodal k plánům KSČM Kapica.

„Pokud se v obcích vybudovala potřebná infrastruktura, začalo se ve větší míře se stavbou rodinných domů,“ řekl Petr Chromečka z ODS. Podporu střední generace slibuje i KDU-ČSL, neboť ti si buď sami postaví dům nebo si koupí větší byt, a tím uvolní menší rozběhové byty.

Oproti ostatním je o nedostatku menších bytů ve městě je přesvědčena Alžběta Marinová, předsedkyně Strany za životní jistoty. „V Kopřivnici je nedostatek malometrážních bytů pro starší občany a rozvedené, kteří po rozpadu manželství nemají kam odejít. Malometrážní byty jsou důležité, protože po rozvodu nemá žena s dětmi kam odejít a na koupi bytu nemá peníze.“

Také od dostavby domova důchodců si slibují všechny strany, že se uvolní byty a lidé budou moci zůstat i na stáří bydlet ve městě, na které jsou zvyklí. Sdružení nezávislých kandidátů chce vytipovat objekty na realizaci chráněného bydlení pro tělesně postižené a podle možností jej realizovat.


    [Top]    


Strany mají různé názory na rekonstrukci ubytovny

Názor na rekonstrukci ubytovny Pod lesem
se různí. Některé politické strany jsou
pro vybudování malometrážních bytů,
jiné pro ubytovnu, ODS by ji raději zbourala.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Názory na rekonstrukci ubytovny Pod lesem, kterou nedávno město koupilo, se různí.

„Pro někoho jsou byty nedostupné, tak berou samozřejmě i tu periferii jako ubytovnu Pod lesem. Spíše bych uvažoval předělat nějaké paneláky v centru města na rozběhové byty 1+1 nebo 1+0,“ řekl Jaroslav Šula z KDU-ČSL.

Naopak Jiří Tichánek z ČSSD řekl, že ubytovna je vhodná právě pro mladá manželství a začínající rodiny. Projekt na přebudování ubytovny by měl sloužit jako rozjezdové byty.

I komunisté chtějí v komunální výstavbě podpořit částečně rozjetou rekonstrukci malometrážních bytů v ubytovně Pod lesem. Podle Milana Kapici by mohla sloužit i jako městská ubytovna. Sdružení nezávislých kandidátů chce vzhledem k zájmu podpořit rekonstrukci na malometrážní byty.

„ODS nebyla pro koupení ubytovny. Je to stará budova. Už teď se ukázalo, že naše názory byly správné, protože se mluvilo v řádu několika set tisíc korun, ale teď už jsou to částky úplně jiné, a to jen na opravu střechy. Domníváme se, že v současné chvíli je to vyhazování peněz. Je třeba zvažovat, co s tím. Protože ať je ta myšlenka jakkoli dobře myšlená, není dobré dávat občany tak mimo město, přestože někteří by se tam klidně nastěhovali. Jsem přesvědčen o tom, že město by se chovalo rozumněji, kdyby tam vystavělo nové bytové prostory,“ řekl k rekonstrukci ubytovny předseda ODS Petr Chromečka.


    [Top]    


US chce otevřít gymnázium, KSČM stipendium pro talenty

K o p ř i v n i c e (hod) - Unie svobody chce, aby byla návaznost ve specializaci mezi mateřskými a základními školami. „Chtěli bychom školy specializovat a preferovat tak, jak je tomu v současnosti. Budeme usilovat o to, aby v Kopřivnici vzniklo gymnázium. Chlapci mohou jít studovat na průmyslovku, ale děvčata odjíždějí na gymnázium do Příbora, Jičína, Frenštátu. Podle všech zpráv v Kopřivnici dětí ubývá, po určité době bude problém naplnit základní školy tak, jak je tomu v současnosti. Naším předpokladem je, že by měla být vytipována jedna základní škola, kde by se měla zřídit nejdřív částečně výuka gymnázia, postupně přejít na plnou střední školu a útlum základní školy. Navíc rodičům to ušetří nemalé finanční prostředky za dojíždění, dětem nemálo času stráveného v autobusu. Právě s ohledem na demografický vývoj hrozí nebezpečí, že jedna ze základních škol by musela být v budoucnosti zrušena, tohle je řešení, jak ji uchovat,“ řekl René Lakomý, člen Unie svobody.

„Formou stipendia bychom chtěli podporovat nadané žáky a talentované sportovce, neboť ne všichni rodiče mají na to, aby jejich děti mohly studovat. Je to i určitá forma propagace města,“ řekl Milan Kapica z KSČM.

ČSSD chce zavést ve školách výuky místopisu a výchovu ke zdravému patriotismu, k sounáležitosti k městu.


    [Top]    


Naděje a Unie svobody jsou pro holobyty

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve svých volebních programech s budováním holobytů v Kopřivnici počítají dvě strany.

„V Kopřivnici je stále dost lidí, kteří neplatí nájem a poplatky, proto si myslím, že je nejvyšší čas, aby se začaly stavět holobyty. Nepřizpůsobivých je vždy určité procento, tomu se nikdo neubrání. Netroufám si přímo říct, kde by holobyty měly být, ale určitě ne uvnitř města, spíš někde na okraji. Najít takové místo bude velký problém, ale je to vždy o kompromisu a je to velice vážné politické rozhodnutí. Kritéria, pomocí kterých vytipovat lokalitu, nejsou jednoduchá a není jich málo,“ sdělil Dalibor Kloc z Unie svobody.

Další zastánkyní holobytů je Marie Pešlová ze strany Naděje. „V programu máme výstavbu holobytů podobných, jako jsou v Novém Jičíně. Jejich výstavba jen s tím nejnutnějším by ve srovnání se standardním bytovým fondem nebyla drahá. Důrazné řešení proti nepřizpůsobivým osobám a neplatičům stále chybí. Pokud nebudeme mít bič ve formě holobytů, mohl by se nám Sever změnit v Chánov.“


    [Top]    


Malotřídky ponechat a všechny školy dovybavit technikou

  S úrovní školství ve městě jsou spokojeny
všechny politické strany.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Školství v Kopřivnici všechny strany hodnotí jako velmi dobré. Také všechna školská zařízení, která jsou nejen ve městě, ale i v místních částech, jsou hodnocena na vysoké úrovni. O malotřídkách mluví zástupci politických stran jako o nositelích kultury. Lídři politických stran hovoří o podpoře rozběhu právních subjektivit škol.

Komunisté chtějí podporovat všechny dětské a mládežnické aktivity, které se dnes objevují a které spadají do grantů. „V oblasti školství, kultury i sportu by se mělo jednat s výrobními podniky a podnikateli o sponzoringu. Město nemůže svým rozpočtem pokrýt úplně jejich požadavky,“ řekl Kapica.

„Školy ve městě chátrají a stárnou. Je potřeba se zamyslet nad tím a podporovat myšlenku, abychom dávali větší dotace na opravy školských zařízení. Je třeba iniciovat vznik rady škol a spolupracovat se školami na mimoškolních aktivitách, např. v prevenci kriminality. Pokud v této oblasti budeme skutečně intenzivně spolupracovat se školami a jako město podporovat tato zařízení, pak se nám děti nebudou toulat po městě. Tyto věci je skutečně třeba podporovat a myslíme si, že tudy vede jediná cesta, protože čím větší vzdělanost, tím větší prosperita města,“ sdělil Petr Chromečka z ODS.

Sdružení nezávislých chce podporovat návrhy ředitelů škol na rozdělení současného normativu finančních prostředků na normativ potřeb na žáka a normativ potřeb na údržbu a zřízení pedagogických informačních center na školách.

„ČSSD chce podporovat volnočasové aktivity mládeže a zařízení, kde tráví mládež svůj volný čas,“ hovořil o podpoře Jiří Tichánek.

„Většina škol je opravených, ale vybavenost se musí postupně doplňovat. Město by mělo dbát na vybavenost a udržovat kvalitu školství, aby děti odcházející na střední školy byly dobře připraveny,“ řekl Jaroslav Šula z KDU-ČSL.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.