Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přibyly dva bezbariérové přechody, na další chybí peníze v rozpočtu

  Zaměstnanci stavební firmy dokončují
úpravy přechodu na křižovatce ulic
Štefánikovy a Kpt. Jaroše.
Přechod je jedním ze dvou,
na jehož přestavbu se našly peníze.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci rozvoje města bylo v rozpočtu na letošní rok počítáno na bezbariérovou úpravu chodníků s částkou dvě stě čtyřicet tisíc korun. „Čtyřicet tisíc stálo přepracování dokumentace z roku 1997. Realizace se proto dočkala pouze část první lokality na křižovatce ulic Štefánikovy a Kpt. Jaroše u oční optiky za 151 500 korun,“ uvedl k realizaci vedoucí oddělení investic Vladimír Zákutný.

Bezbariérová úprava v této lokalitě byla prioritní i z toho důvodu, že se upravil původně šikmý přechod pro chodce. „Podle nových dopravních předpisů musí být přechod kolmý k cestě. Proto se upravovala i část chodníku,“ dodal Zákutný.

Na bezbariérovou úpravu byly vytipovány ještě další dvě lokality: křižovatka ulic Kpt. Jaroše a Záhumenní naproti bývalému Speditu a ulice Husova od sídla vodáren po křižovatku s ulicí Štefánikovou. „Pokud by došlo k realizaci obou dalších lokalit a k dokončení první, potřebovali bychom částku kolem milionu korun, která v rozpočtu na tento rok chybí,“ podtrhl finanční náročnost akce Zákutný s tím, že chybějící částka bude v rozpočtu nárokována v příštím roce.

Bezbariérové přechody vítají zejména občané se sníženou pohyblivostí a vozíčkáři: „Málokdo si uvědomí, že překonat obrubník je s vozíkem zcela nemožné, pokud nemáte s sebou doprovod.“


    [Top]    


Vydání dvou příležitostných dopisnic

K o p ř i v n i c e (hod) - Česká pošta, s. p., vydala k 80. výročí narození Emila Zátopka ve středu 11. září příležitostnou poštovní známku v hodnotě devíti korun.

Město Kopřivnice a kopřivnický klub filatelistů spolu s Českou poštou, s. p., připravily také k tomuto výročí vydání dvou příležitostných dopisnic (korespondenčních lístků) s přetisky: 80. výročí narození Emila Zátopka, kopřivnického rodáka a Běh rodným krajem Emila Zátopka. Dopisnice bude možno zakoupit ve dnech 19. (výročí narození), 20. a 21. září v Technickém muzeu, kde bude možno získat i ruční příležitostné razítko.


    [Top]    


Do místní politiky vstupují nezávislí

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední chvíli rozšířili skupinu stran kandidujících do kopřivnického zastupitelstva také nezávislí. Ti se sešli pod hlavičkou Sdružení nezávislých kandidátů, které se o politický vliv ucházelo již v parlamentních volbách.

„Prodloužení termínu k podání kandidátek nám pomohlo. Někteří lidé potřebují na rozhodnutí, zda se dát do politiky, či nikoliv, delší čas, a ten jsme jim mohli poskytnout,“ uvedl Karel Březina, který figuruje na prvním místě kandidátky. On sám však tvrdí, že není lídrem. „Systém je u nás jiný než u politických stran. Jsme skupina rovnocenných lidí,“ nechal se slyšet Březina. Na druhém místě kandidátky SN se objevil Alexander Neuwirth, třetí je Jiří Španihel, čtvrtý Rudolf Hykel a první pětici uzavírá Pavla Kudělková.


    [Top]    


Kopřivnice připravuje další obecně závazné vyhlášky

K o p ř i v n i c e - Druhé pololetí roku se zřejmě stane obdobím městských vyhlášek. Důvodem jejich vydávání jsou zmocnění daná zákonem o obcích platným od roku 2000. Ten umožňuje městům a obcím pomocí tak zvaných obecně závazných vyhlášek, které můžeme chápat jako obecní zákony, upravovat povinnosti stanovené: ve zvláštních zákonech (například zákon o odpadech), regulovat činnosti, které mohou narušovat veřejný pořádek nebo mohou být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, pro pořádání veřejnosti přístupných sportovních a kulturních podniků včetně tanečních zábav a diskoték, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, ochraně životního prostředí a zeleně.

Přestože zákon platí již od roku 2000, jsou tyto vyhlášky připraveny až nyní. Důvody jsou dva. Kromě vyhlášky o veřejné zeleni, která je zcela nová, ostatní vyhlášky platí. Jedná se o jejich novelizaci. A za druhé, proces přípravy vyhlášky od počátku až k jejímu schválení může trvat rok, někdy i déle. Posuďte sami.

Pokud má vyhláška plnit záměr, pro který byla vytvořena, a taková snaha je u všech vyhlášek, je třeba splnit následující podmínky: za prvé musí být důvod, proč vyhlášku vytvořit. Například pro vyhlášku o veřejné zeleni byly hlavními důvody zejména neplánovaná výsadba zeleně a z toho vznikající problémy, poškozování zeleně při stavebních pracích, při jejím užívání (lámání větví, vysazování dřevin nevhodných pro některá místa, znečišťování zeleně, vyšlapávání chodníků atd.). Za druhé je třeba připravit tzv. věcný návrh vyhlášky. Tím se rozumí návrh, který obsahuje veškeré činnosti, které chceme upravit, omezit nebo naopak rozšířit. Věcný návrh vyhlášky je projednáván v komisi, která je tvořena zástupci těch odborných útvarů města, kterých se vyhláška bude dotýkat (životní prostředí, stavební úřad, odbor rozvoje města, městská policie, Slumeko, majetková správa a další). Návrh, který vzejde z této komise, posoudí právní odbor města a právník okresního úřadu. Teprve tento návrh vyhlášky je možno předložit k široké diskuzi na veřejnosti, organizacím, kterých se může týkat (Rekaz, oblastní stavební bytové družstvo, Tatra, zahrádkáři apod.). Připomínky k vyhlášce, které jsou během tohoto období přijaty, jsou poté projednány a ty podnětné do návrhu vyhlášky zapracovány. Poté je návrh obecně závazné vyhlášky předložen orgánům města (radě a zastupitelstvu města) k projednání a ke schválení. Schválená vyhláška pak musí být po dobu 15 dnů vyvěšena na úřední desce. Účinnosti nabývá, pokud není její účinnost stanovena na dobu dřívější či pozdější, 15. dnem jejího vyvěšení.

Dnešním dnem tedy máte možnost nahlížet do návrhů vyhlášek o místních záležitostech veřejného pořádku, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města Kopřivnice a o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Zároveň se prodlužuje doba nahlížení do návrhu vyhlášky o veřejné zeleni.

Všechny vyhlášky najdete na úřední desce Městského úřadu v Kopřivnici a místních částech, na internetových stránkách města, na podatelně městského úřadu, na odboru životního prostředí a finančním odboru (vyhláška o místním poplatku za odpady). Tam můžete také směřovat své připomínky ke všem vyhláškám. Připomínky můžete podávat do čtvrtka 20. září 2002.

Hynek Rulíšek, vedoucí odboru VLŽP


    [Top]    


Populární veteránskou rallye odstartoval Adolf Veřmiřovský

K o p ř i v n i c e (ili) - Posádky osmdesáti automobilových veteránů ze šesti států změřily minulý víkend své znalosti, schopnosti a prověřily technické možnosti vozidel na 23. Mezinárodním Veteran Rallye Beskydy a zároveň 19. Memoriálu zasloužilého mistra sportu Josefa Veřmiřovského. Akce, která je v motoristickém kalendáři účastníky pasována na událost roku, se těší velké oblibě a popularitě nejen mezi odborníky, ale i širokou veřejností. Ani letošní ročník nebyl výjimkou.

Vítězem první kategorie vozů do roku 1935 se stal Miroslav Sasín z Veteran car clubu Kopřivnice s Tatrou 30/52 z roku 1929. Druhou kategorii - vozy od roku 1936 do 1954 - vyhrál pracovník nově otevřeného brněnského Technického muzea Jiří Smekal s Tatrou 75 z roku 1938. V třetí kategorii vozů od roku 1955 kraloval Viktor Kraus z Brna s Tatrou 603/2 z roku 1974. Čtrnáct zahraničních hostů změřilo své síly ve čtvrté kategorii, kde si prvenství odnesl Kurt Janicke z Německa s Tatrou 613, rok výroby 1979. Petr Černoch z kopřivnického Tatran clubu vyhrál pátou kategorii nákladních vozidel s 805 z roku 1957.

„Všichni jsme byli potěšeni osobní účastí Adolfa Veřmiřovského, který i přes svůj momentální zdravotní handicap závod nejen odstartoval, ale celý sledoval,“ svěřila se s nejdojemnějším okamžikem celé rallye spoluorganizátorka akce Alena Čípová.


    [Top]    


Invalidé si dovezli řadu medailí

P r a h a (ili) - Na jubilejním XX. sportovním setkání (nejen) vozíčkářů v Praze v oboře Hvězda zazářila kopřivnická výprava ve všech kategoriích a disciplínách. Osmnáct medailí pasovalo Kopřivnici mezi suverénně nejlepší výpravu her. Její členové navíc uspěli ve všech doplňkových disciplínách a do povědomí účastníků se zapsali i štěstím, které je provázelo při tombole. Z šedesáti výher si odvezli sedmadvacet.

Pražské organizaci vozíčkářů, jejíž prostory byly zasaženy povodněmi, předali Kopřivničtí od kunínské firmy Thermatcut příspěvek na odstranění škod ve výši šesti tisíc korun.


    [Top]    


KOMUNÁLNÍ VOLBY 2002: Sociální oblast a zdravotnictví ve městě

Sociální zázemí ve městě je dobré, míní většina kandidujících stran

K o p ř i v n i c e (dam) - Sociální servis stejně jako zdravotnická péče o občany Kopřivnice je na poměrně vysokém standardu, shodují se zástupci drtivé většiny stran a sdružení kandidujících v listopadových komunálních volbách.

„Budeme i nadále podporovat zařízení, jako je azylový dům, dětské centrum, chráněné dílny ve Vlčovicích, azylový dům pro matku a dítě v tísni a podobné.“ Kromě peněz od města se budou moci tato zařízení alespoň podle slov Aloise Janka spolehnout také na podporu záměrů, které povedou k rozšiřování a zkvalitňování již poskytovaných služeb. Velmi podobně na otázku odpovídali také zástupci všech ostatních stran kandidujících do kopřivnického zastupitelstva.

Kandidáti se povětšinou shodují i na faktu, že Kopřivnice je na tom, co se týká šíře poskytovaných sociálních služeb, relativně dobře. „Udělalo se mnohé, ale to neznamená, že si můžeme vyskakovat a tvrdit, že v této oblasti je už vše v pořádku. To zdaleka ne,“ tvrdí Josef Pavelka z KSČM. Podle Marie Pešlové ze strany Naděje je úkolem sociální politiky města „zajistit lidsky důstojné podmínky pro všechny, kteří tady chtějí žít. Týká se to možnosti získat dobré pracovní místo, kvalitní bydlení. Seniorům a tělesně postiženým připravit takové podmínky, aby mohli aktivně prožít svůj život.“

Názorové rozdíly mezi jednotlivými stranami napříč celým politickým spektrem jsou v Kopřivnici jen minimální a sami politici přiznávají, že dohoda v oblasti sociální politiky by neměla být problémem. To platí také v případě absence domova důchodců ve městě, kterou všechny místní strany až na jedinou označují za nejpalčivější problém, jehož řešení má v jejich programu nejvyšší prioritu. Rozdíly panují v názorech na to, co vše do sociální oblasti zařadit. Například ČSSD by do sociální politiky kromě péče o postižené a seniory zařadila také zvelebování rekreačních zón města či částečně školství. KDU-ČSL, Naděje nebo třeba komunisté v souvislosti se sociální politikou uvažují také o oblasti bydlení. ODS a nezávislí dokonce mluví i o zřízení městské dopravy, která zvýší dostupnost zdravotní a sociální péče hůře pohyblivým lidem.


    [Top]    


Po dostavbě domova důchodců volají svorně strany levice i pravice

Nedostavěná část Domu s pečovatelskou
službou v Kopřivnici se změní v domov
důchodců, přeje si to alespoň sedm z osmi
stran kandidujících do zastupitelstva.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedním ze stěžejních bodů předvolebních programů před minulými volbami byla stavba domova důchodců. Po čtyřech letech jeho budování opět slibují politici napříč politickým spektrem.

Domov důchodců má podle již existujících plánů vyrůst jako součást již stojícího Domu s pečovatelskou službou na ulici České. V řadu let rozestavěné budově má po dokončení vzniknout nejen samotný domov důchodců o kapacitě přibližně čtyřiceti lůžek, ale také jídelna sloužící oběma propojeným zařízením.

Vládnoucí ČSSD na vybudování domova důchodců podle slov starosty Jiřího Tichánka pracovala celé čtyři roky. „Vyvíjíme veškeré kroky, abychom tento slib mohli naplnit. Bohužel to nezáleží pouze na městě, ale také na státních orgánech, které budou stavbu dotovat. Možná se v tomto volebním období ještě podaří stavbu zahájit, ale její dokončení je pro nás rozhodně prioritou pro následující roky,“ uvedl Tichánek s tím, že získání potřebné státní dotace mohou oddálit úsporná opatření způsobená povodněmi.

I největší rival místních sociálních demokratů, ODS, chce, aby domov důchodců stál. „Je to rozhodně priorita v sociální oblasti. Kopřivnice stárne a bylo by nepěkné, aby starý občan, který tu žije celá léta, musel odejít do domova důchodců někam úplně jinam. Chceme, aby se mohli cítit Kopřivničany i v pozdním věku,“ nechal se slyšet předseda zdejších občanských demokratů Petr Chromečka. Podle něj dostavba včetně plánované jídelny navíc zajistí stravování i pro sousední dům s pečovatelskou službou.

Podle lídra KDU-ČSL Aloise Janka je zase domov důchodců jedním z posledních chybějících článků jinak fungující sociální sítě ve městě. „Lidem, kteří potřebují jen drobnější výpomoc, slouží dům s pečovatelskou službou. Ti, kteří jsou na tom o něco hůře a potřebují větší péči, by měli být umístěni v domově důchodců a v momentě, kdy je stáří a nemoc upoutá na lůžko, existuje ve městě i privátní léčebna dlouhodobě nemocných,“ nechal se slyšet Janek. Jeho strana seniorům kromě dostavby domova slibuje také podporu existujících klubů důchodců.

Stavbu domova pro seniory podporuje také nováček zdejší komunální politiky, Unie svobody. „Je samozřejmě otázka, kolik je na dostavbu peněz, ale nedostavěná část domu s pečovatelskou službou hyzdí město již dost dlouho na to, aby se s tím něco konečně udělalo,“ řekl lídr kopřivnických unionistů Dalibor Kloc. On sám pak přichází s vizí vybudovat v těsném sousedství zařízení, které by pečovalo pro změnu o nezletilé. „Staří lidé by se možná necítili být odstaveni na vedlejší kolej a děti by získaly babičky a dědečky. Vše by samozřejmě fungovalo na bázi dobrovolnosti,“ vysvětlil svou myšlenku Kloc.

Podle komunistů nejsou chybějící kapacity v domově důchodců jen problémem Kopřivnice, ale celého okresu a kraje. „Postarat se o staré lidi je jedna z priorit nejen naší, ale vlastně všech stran ve městě. Absence domova důchodců mimo jiné také odčerpává část kapacit domu s pečovatelskou službou lidmi, kteří vlastně patří do domova důchodců, neboť potřebují takovou péči, která přesahuje rámec DPS,“ řekl kandidát KSČM a zároveň radní Josef Pavelka. Podle jeho slov je sice možné, že stavba začne již letos, ale i on se obává, že plány může zhatit srpnová povodeň v Čechách.

Jako dluh občanům města cítí neexistenci domova důchodců také Marie Pešlová, první na spojené kandidátce strany Naděje a nezávislých. „Myslím si, že to mělo být postaveno už toto volební období, že na to město prostředky mělo a teď po záplavách to bude obtížněji realizovatelné. Ale každopádně by k tomu mělo dojít, i když město zřejmě nezíská tolik dotací a bude to pro něj dražší,“ řekla politička a připomněla, že stavbu domova důchodců měla ve svém programu i před čtyřmi lety, kdy do zastupitelstva kandidovala samotná.

Stanovisko Sdružení nezávislých kandidátů se v tomto případě od straníků nijak neliší. „Největším nedostatkem se nám jeví to, že ve městě není domov důchodců, což způsobuje problémy v provozu domu s pečovatelskou službou. Toto zařízení je určeno pro jiný druh péče o seniory než klasický domov důchodců. Za prioritu považujeme všestrannou podporu výstavbě domova důchodců,“ uvádí SNK ve svém písemném stanovisku. Nezávislí hodlají rovněž rozvíjet, vzhledem k nevelkému zájmu o denní stacionář, služby ‘osobní asistence’, tedy ošetřovatelů, kteří se věnují starším lidem individuálně, denně, v jejich domově.

Zcela jiný pohled na věc má Strana za životní jistoty, která totiž domov důchodců nepodporuje. „V žádném případě nejsem pro domovy důchodců. Podle mě by staří lidé měli zůstat tam, kde žili. V domově se mnohdy necítí dobře, jsou totiž vytrženi ze svého prostředí. Nejsem pro zřizování nových domovů, i když chápu, že existují případy, kdy staří osamocení lidé nemají jinou možnost, než se na ně spolehnout,“ uvedla Alžběta Marinová, která je lídrem SZJ. Podle jejích slov by se mělo jít spíš cestou zřizování pečovatelských služeb, jejichž pracovníci by za potřebnými lidmi docházeli domů. Tato varianta by prý navíc mohla být pro město levnější.


    [Top]    


Mnozí kandidáti slibují vyjít vstříc také invalidním osobám

  Budeme podporovat aktivity invalidů,
tvrdí většina místních politiků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Také na občany s tělesným či mentálním postižením myslí programy komunálních politiků. Všechny strany bez výjimky hodlají podporovat existující dětské centrum a také chráněné dílny ve Vlčovicích.

„Jsou to zařízení, která mají ve městě své místo a pracují na velmi dobré úrovni,“ zdůvodnil zájem podporovat zařízení pro handicapované lídr ČSSD Jiří Tichánek. Za práci v této oblasti chválí současná i minulá zastupitelstva dokonce i Marie Pešlová ze strany Naděje. „V této oblasti se udělal velký kus práce. To, co tady funguje, je třeba zachovat a rozvíjet. Je třeba také výrazně poukazovat na spoluzodpovědnost státu a kraje v oblasti financování těchto aktivit,“ uvedla Pešlová.

ODS hodlá v příštím období podporovat budování dalších bezbariérových přechodů a přístupů do veřejných budov. „Stále totiž ještě existují v Kopřivnici místa, kde se člověk na vozíčku dostane jen velmi těžko,“ nechal se slyšet její předseda Petr Chromečka. Lidovci ústy svého lídra slibují postiženým, podobně jako většina ostatních kandidátů, podporu společenským a sportovním aktivitám, které vyvíjejí. „Celostátní hry tělesně postižených, které zdejší invalidé pořádají stejně jako další akce, patří k aktivitám, které město musí podporovat,“ řekl Alois Janek.


    [Top]    


Politici si přejí důslednou kontrolu dávek

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen důsledně kontrolovat peníze proudící z městské kasy do organizací poskytujících Kopřivničanům sociální servis, ale také si posvítit na lidi, kteří pobírají sociální dávky, aniž by je skutečně potřebovali, chtějí někteří potencionální komunální politici.

„Město nemůže ovlivnit výši sociálních dávek, které jsou mnohdy demotivující a nenutí lidi hledat práci, může však hodně udělat pro kontrolu toho, komu jsou dávky vypláceny,“ tvrdí například kandidátka Naděje Marie Pešlová. Také nezávislí ve svém prohlášení tvrdí, že se chtějí soustředit na důslednou kontrolu tak, aby se zabránilo zneužívání sociální výpomoci. Za to, aby peníze přicházely do rukou jen potřebným, se hodlá zasazovat také Unie svobody.

Ostatní kandidující strany svorně prohlašují, že je třeba dále trvat na co největší průhlednosti hospodaření organizací, které za přispění města provozují sociální služby.


    [Top]    


Vliv radnice na zdravotnictví ve městě je prý jen nepatrný

K o p ř i v n i c e (dam) - Radnice má jen velmi omezené prostředky, jakými může olivňovat zdravotnictví ve městě, shodují se strany kandidující do zastupitelstva, a přestože zdravotní péči považují vesměs za dostatečnou a kvalitní, jsou prý ochotny rozvoji oblasti pomoci, jak jen to bude možné.

„Ve spolupráci s majiteli polikliniky chceme napomáhat jejímu rozvoji tak, aby mohla zabezpečovat řadu odborných zákroků na moderní úrovni,“ tvrdí Alois Janek z KDU-ČSL. On stejně jako další představitelé současného vedení radnice si přitom velmi pochvaluje stávající spolupráci s novým vlastníkem polikliniky.

Jedním z problémů, na který kandidáti poukázali, je špatná dostupnost zdravotní péče pro imobilní občany v okrajových částech Kopřivnice a jejích místních částech. ODS stejně jako nezávislí proto koketují s myšlenkou vytvoření jakési příměstské dopravy, která by měla problém řešit.

Naopak SZJ chce prosadit vytvoření ordinací ve Vlčovicích, Lubině a Mniší, do kterých by pravidelně zajížděl lékař. Unie svobody chce prosazovat především prevenci. „Preventivní prohlídka je vždy lepší a levnější variantou než následná léčba,“ tvrdí její lídr Dalibor Kloc.

„Nesmíme dopustit, aby stávající dobrá úroveň služeb poklesla. Zatím se to, myslím, daří. Služeb neubylo, naopak se rozrůstají. Trvalým úkolem města je pak držet kontakt s lékaři, kteří tady provozují praxi, a nabízet jim podporu,“ tvrdí komunistický kandidát Josef Pavelka.

Podobný náhled na věc má i strana Naděje. Její prioritou je rovněž zachování stávajícího počtu ordinací a lékáren. „Nebylo by dobré veškeré zdravotnické služby soustřeďovat jen na jednom místě,“ tvrdí kandidátka strany Marie Pešlová.

ČSSD pak spoléhá na dobrou spolupráci se zdravotníky, kteří již ve městě působí, a navíc slibuje podporu těm, kteří se rozhodnou si zde svou praxi vybudovat. „Můžeme například nabídnout prostory pro zřízení ordinace,“ uzavřel předseda zdejší ČSSD Jiří Tichánek.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.