Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Sto sedmdesát šest lidí bude usilovat o post zastupitele

K o p ř i v n i c e (hod) - Sto sedmdesát šest lidí svede v listopadových komunálních volbách boj o uvolněná místa na radnici a post zastupitelů. Jejich termín je stanoven na pátek 1. a sobotu 2. listopadu. Od příštího volebního období se zvýší počet zastupitelů na třiadvacet, což je oproti současnému o dva více. O místa v zastupitelstvu svede boj osm politických stran a sdružení. Jejich zmocněnci, nebo předsedové museli do úterý 3. září do šestnácté hodiny odevzdat kandidátní listiny na kopřivnickou radnici. Původní termín byl stanoven na úterý 27. srpna, ale vzhledem k záplavám došlo k týdennímu prodloužení. „Některé strany odevzdaly své kandidátky již před původním termínem, jiné využily možnosti zákona a odevzdaly je až v úterý 3. září,“ sdělila Jana Sopuchová, pracovnice odboru kanceláře tajemníka, která má na starosti komunální volby. Na kopřivnickou radnici odevzdávaly své kandidátní listiny také politické strany ze Štramberka, Ženklavy a Závišic.

O post v zastupitelstvu budou v Kopřivnici bojovat čtyři strany, které mají zastoupení v současném zastupitelstvu, ale do hry vstupují i další čtyři, jež se budou ucházet o přízeň voličů ve městě poprvé. Lidé budou vybírat z těchto stran: ČSSD s lídrem Jiřím Tichánkem, KDU-ČSL s Aloisem Jankem, KSČM s Karlem Kubošem, ODS s Vladislavem Kryškem, Sdružení nezávislých v čele s Karlem Březinou, Unie svobody s Daliborem Klocem. Všechny tyto strany odevzdaly plné kandidátní listiny, které obsahovaly třiadvacet jmen. Strana Naděje, v jejímž čele stojí Marie Pešlová, a Strana za životní jistoty s lídrem Alžbětou Marinovou odevzdaly kandidátní listiny s menším počtem kandidujících. Za stranu Naděje kandiduje dvaadvacet lidí a za Stranu za životní jistoty jen šestnáct. Právě v poslední jmenované straně došlo ke změně na postu lídra, kdy Alenu Petrovičovou nahradila předsedkyně místní organizace.

„Nyní se kandidátní listiny přezkoumávají z hlediska správnosti, a pokud se vyskytnou nějaké nedostatky, budou strany vyzvány, aby je odstranily do 16. září. Poté budou vydána rozhodnutí a vylosována čísla, pod kterými budou strany kandidovat v komunálních volbách,“ dodala Sopuchová k tomu, co se děje s odevzdanými kandidátkami.


    [Top]    


Na úřad práce dorazili absolventi škol

K o p ř i v n i c e (dam) - O sto dvacet osm nových uchazečů o zaměstnání se v prvních zářijových dnech rozrostla evidence žadatelů o zaměstnání na Kopřivnicku. Drtivá většina nově přihlášených uchazečů se podle vedoucího kopřivnické pobočky úřadu práce rekrutuje z řad absolventů škol. Ti totiž s koncem prázdnin přišli o veškeré sociální výhody studentů.

Celkem kopřivnická pobočka úřadu práce na konci minulého týdne evidovala tisíc sedm set šedesát šest lidí bez práce. Větší část z tohoto počtu tvoří ženy, kterých je v evidenci přes devět set. Celková míra nezaměstnanosti se na začátku měsíce září v Kopřivnici a okolí pohybuje kolem 12,3 procenta, což znamená, že se stále pohybuje mírně pod celookresním průměrem. Přestože ve stejném období minulého roku bylo na úřadě práce evidováno o bezmála dvě stě sedmdesát lidí méně, nepovažují úředníci stav za nijak kritický. Naopak ve výhledu na zbylé tři měsíce roku očekávají jisté zlepšení. A to i přesto, že do evidence se pravděpodobně vrátí také lidi sezonně pracující v zemědělství a stavebnictví.

„Pokud se nestane něco neočekávaného a některý z velkých podniků nezačne propouštět, nemělo by dojít ke zhoršení současné situace. Naopak očekáváme mírné zlepšení,“ uvedl Zdeněk Petr. Důvodem jeho optimismu je předpoklad, že část čerstvých absolventů najde uplatnění či odejde vykonávat praxi k vybraným zaměstnavatelům. Pomoci by prý mohl také záměr rožnovského výrobce obrazovek společnosti TCT přijmout zhruba stovku lidí do dělnických profesí.


    [Top]    


Za týden město uctí památku Emila Zátopka

K o p ř i v n i c e (hod) - Sobota 21. září bude pro město Kopřivnice svátkem. Právě v tento den bude v deset hodin odhalena pamětní deska slavnému kopřivnickému rodákovi Emilu Zátopkovi v centru města vedle Technického muzea směrem k radnici.

Na tento den je připraveno hned několik akcí. Jako hlavní je běžecký závod s názvem Běh rodným krajem Emila Zátopka. Ten bude odstartován v jedenáct hodin před budovou městského úřadu a závodníci poběží přes Javorník do Rožnova do Valašského muzea v přírodě, které si zvolil slavný olympionik jako své místo posledního odpočinku.

Už v pondělí 16. září poběží školáci prvního stupně základních škol štafetový závod s názvem Zátopkova pětka, tj. trať dlouhou pět kilometrů na hřišti Základní školy Alšovy. O den později svedou boj žáci druhého stupně základních škol a středních škol na letním stadioně na trati dlouhé deset kilometrů - Zátopkova desítka. Ve čtvrtek 19. září se poběží na hřišti ZŠ 17. listopadu maraton, který je určen žákům druhého stupně. Všechny tři závody se běží štafetově a poháry vítězům předá v sobotu před kulturním domem olympionikova manželka Dana Zátopková.

Od dubna se zapojily děti všech základních a mateřských škol z Kopřivnice a okolí do výtvarné soutěže na téma sport a porovnaly své vědomosti testem o Emilu Zátopkovi a olympionismu. Právě na pátek 20. září je připraveno veřejné finále vědomostní soutěže, které se uskuteční v anexu městského úřadu v 18.30 hodin. Už v šestnáct hodin bude vernisáž výtvarné výstavy s vyhodnocením nejlepších prací, a to v prostorách car show roomu v Technickém muzeu.

Na sobotu 21. září připravili pracovníci Domu dětí a mládeže Kopřivnice za přispění kulturního domu kulturně a sportovně recesní akce. Ty jsou určeny nejen pro děti, ale i pro dospělé. „Od devíti hodin začne kulturní program. Ten je tvořen především z činností kopřivnických dětí a mládeže. Vystoupí dva hudební soubory - Ogaba ze ZŠ - náměstí a Dixi orchestr z 1. ZUŠ MIS music.

Střídat je budou taneční vystoupení, ve kterých se představí dívky ze ZUŠ Zd. Buriana a dva soubory, které cvičí v kulturním domě - Freek dance a TS Efekt, který bude mít s sebou překvapení,“ prozradila Dagmar Rysová, která má na starosti kulturní část.

Na prostranství před kulturním domem až k cestě budou probíhat recesní akce. „Máme přichystanou Švejkovu knihu rekordů. Švejk je typická česká postava, jako Emil Zátopek je typický český sportovec, který byl znám svým smyslem pro humor. Dovolili jsme si spojit tyto dvě osobnosti a vytvořili jsme Švejkovu knihu rekordů. Atrakcí bude sedm a navíc se pokusíme o rekord s názvem Koprodrnčení

V 10.30 hodin by měly na prostranství před kulturním domem zadrnčet budíky. Aby zazvonilo co nejvíce budíků, je vhodné, aby všichni, kteří se chystají na akci, si je přinesli. Rodiče by měli dětem nastavit zvonění na stanovenou dobu. Budeme budíky počítat. Všechny rekordy se budou zapisovat do Švejkovy knihy rekordů a budou vyhlášeni i nejlepší účastníci soutěží. Pro ty nejmenší děti je připraveno malování na asfaltu,“ sdělila k recesním akcím Eva Müllerová, ředitelka DDM. Kulturní program i soutěže se budou konat za každého počasí venku. Organizátoři mají připraveny i mokré varianty, které budou probíhat v omezené míře.

Do Technického muzea bude v sobotu 21. září v rámci oslav Emila Zátopka a Dne otevřených dveří po celý den volný vstup.


    [Top]    


Starosta stojí o spolupráci s místními podnikateli

K o p ř i v n i c e (dam) - O opětovné navázání přerušené spolupráce města s kopřivnickými podnikateli stojí představitelé radnice. Prvním krokem v tomto směru byla schůzka zástupců města se sedmi místními podnikateli sdruženými pod hlavičkou Klubu podnikatelů. Jednání s podnikateli bylo podle starosty Jiřího Tichánka iniciováno mimo jiné také schváleným strategickým plánem rozvoje města, ve kterém je kooperace radnice s podnikateli zakotvena. „Máme zájem s místními podnikateli úzce spolupracovat. Bylo by žádoucí, aby se podnikatelé k některým záležitostem řešených radnicí vyjadřovali,“ nechal se slyšet Tichánek. Schůzka, která proběhla na radnici minulý týden, byla prý jen první vlaštovkou. „Dohodli jsme se, že dopisem obešleme padesát nejznámějších firem ve městě a pozveme jejich majitele k dalšímu jednání,“ prozradil starosta.

Zmíněná druhá schůzka by se měla uskutečnit v polovině října a radnice si od ní slibuje sepsání dohody o spolupráci.

Zájem o navázání spolupráce však není pouze jednostranný, ale stojí o ni i samotní podnikatelé.

„Chceme s městem komunikovat. Dobrá komunikace může být oboustranně výhodná,“ nechal se slyšet prezident klubu podnikatelů Bohdan Wojkowský. Spolupráce s městem je podle něj však možná jen v případě, že podnikatelé uvidí nějaký efekt.

„Klub podnikatelů vznikl, aby byl partnerem radnice v jednání a pomáhal hájit zájmy podnikatelů. Spolupráce však zanikla, když na doporučení podnikatelů město při svém rozhodování, například v případě stavby obchodního komplexu v centru, nebralo zřetel,“ uvedl Wojkowský.

Podle Tichánka by klub podnikatelů mohl fungovat jako poradní orgán rady města. „Bylo by dobře, aby se veškeré záležitosti projednávané ve městě, které se budou bytostně týkat zájmů podnikatelů, byly právě jim dány k dispozici. Město následně požádá klub o jejich stanovisko a to pak bude součástí materiálů pro jednání rady, která je bude brát na zřetel při svém rozhodování,“ řekl Tichánek s tím, že město nestojí o oponenta, ale o partnera do konstruktivní diskuze.

Podobně to vidí také Wojkowský. „Chceme prostě poradit jako lidé, co do obchodu vidí,“ tvrdí prezident klubu podnikatelů.


    [Top]    


Dětské centrum je v rekonstrukci a část je jinde

  Speciální mateřská škola pro děti
s více vadami funguje v náhradních
prostorách. Do svého se děti vrátí
až po rekonstrukci.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - O rekonstrukci Dětského centra v Kopřivnici vedení zařízení uvažovalo prakticky od prvních okamžiků, kdy se budova bývalé Mateřské školy na ulici B. Smetany začala využívat. „Přestože byly provedeny dílčí úpravy, speciální požadavky, které jsou dány péčí o naše klienty, nebylo možné bez rekonstrukce realizovat,“ uvedla k nezbytnosti přestavby ředitelka zařízení Dagmar Jančálková. Začátkem srpna byla levá část budovy předána firmě Severomoravská stavební společnost, která začala s rekonstrukcí.

Začátek školního roku tak někteří žáci zahájili v bývalé Mateřské škole na ul. Obránců míru. „Ve druhém patře jsou dvě první třídy Základní školy Emila Zátopka a první patro bude do konce kalendářního roku patřit našim dětem,“ ohraničila termín dokončení I. etapy přestavby, který je stanoven na prosinec 2002 Jančálková.

V rámci přestavby budou vyměněny rozvody vody, elektřiny, odpady, nové sociální zařízení a podlahy. Bude vytvořeno nové provozní schéma tak, aby vyhovovalo potřebám zařízení. Děti zde najdou příjemné a funkční prostředí pro vzdělání. V prvním patře vzniknou stejně jako v přízemí čtyři třídy. Zcela bezbariérový bude objekt až po dokončení druhé etapy. Proinvestováno v této etapě bude osm milionů korun.

Ještě není ukončena první etapa a už se připravuje druhá, kterou se dokončí celková rekonstrukce školy. Ta by měla přijít na 17 milionů korun a centrum by tím získalo výtah pro imobilní děti, větší třídy, nové odborné pracovny, zmodernizování rehabilitačního pracoviště, zastavěný krček, zlepšení kuchyňských prostor a technické zázemí.


    [Top]    


Majitelé starých automobilů i motorek s hrdostí předváděli své ‘miláčky’

Naleštění veteráni si opět dali
dostaveníčko v Kopřivnici.
Mezinárodní Veteran Rallye Beskydy
a Memoriál Josefa Veřmiřovského
kolébku tatrovek ani letos neminuly.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - V sobotu odpoledne zavítali do Kopřivnice v rámci 23. ročníku Mezinárodní Veteran Rallye Beskydy a 19. Memoriálu zasloužilého mistra sportu Josefa Veřmiřovského majitelé starých aut.

Velkou pozornost upoutal starý hasičský vůz ze Štramberka, který řídila posádka ve složení Pavel Kalíšek a Ota Marek. Kolik rallye tento historický automobil absolvoval, posádka nedovedla odhadnout, neboť oba pánové jeli tímto vozem poprvé. „Jízda se nám líbila, lidé na nás mávají,“ komentoval Kalíšek zájem přihlížejících diváků. Oba dva věnují starému hasičskému vozu hodně hodin, ale před závodem auto znovu důsledně zkontrolovali. Auto je odkryté a na otázku, kam by se schovali, kdyby pršelo, odpověděli, že by asi nejeli. „Naši předchůdci měli smůlu. Většinou jim během rallye pršelo.“

Brňan Milan Zahradníček jel rallye popáté. „Tady je to perfektní. Je zde dostatek času, aby si mohl člověk s lidmi o autech popovídat. Taková spolupráce a výměna zkušeností je cennější než vítězství v závodě. Je to příjemné a navíc se zde znám se spoustou lidí, potkáváme se a je to lepší než dovolená u moře,“ liboval si Zahradníček. „Je zde velmi silné fandovství, řekl bych, že lidé jsou lokální patrioti, v Tatře dělalo hodně lidí a ti starší si pamatují i výrobu starých aut. Do Kopřivnice jezdím rád a poměrně často,“ dodal Milan Zahradníček.

Pozornosti neušlo ani jedenáct seřazených starých motorek zn. BMW a Cynd, které používala během druhé světové války německá armáda. Na jedné z nich přijel i Miroslav Borovský z Malenovic, který si motorku koupil před dvaceti lety na Slovensku a její renovaci věnuje všechen svůj volný čas.

Dana Hoďáková
 

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.