Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

  Krasobruslařky si sluníčka příliš neužijí.
Pátého srpna jim začala příprava na ledě.
Foto: David Macháček

Koupaliště: za příznivého počasí 9 - 20 hodin

Házená: so 7. 9. od 8 hod. mezinárodní turnaj staršího dorostu, ne 8. 9. v 8 hod. KH Kopřivnice - Polanka (divize - ml. žáci), v 9.45 hod. KH Kopřivnice - Polanka (divize - st. žáci), ne 15. 9. v 8.15 hod. KH Kopřivnice - Zlín (ml. dorost), v 10 hod. KH Kopřivnice - Zlín (muži - I. liga), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - Zlín (st. dorost)

Fotbal: Kopřivnice: so 7. 9. FC Kopřivnice - TJ Nový Jičín (divize dorostu - v 10.15 hod. starší, ve 12.30 hod. mladší), so 14. 9. FC Kopřivnice - Třinec B (krajská soutěž žáků - v 9 hod. mladší, v 10.45 hod. starší), v 16 hod. FC Kopřivnice - TJ Petřvald n. M. B (IV. třída - muži), Štramberk: so 31. 8. v 16.30 hod. Štramberk - Mořkov (okresní přebor - muži); st 11. 9. v 17 hod. Štramberk - Ženklava (okr. soutěž sk. A - žáci), so 14. 9. ve 13.45 hod. Štramberk - Trojanovice (okr. přeb. sk. A - dorost), Vlčovice-Mniší: so 31. 8. Vlčovice - Frýdek-Místek (krajská soutěž - žáci, v 9 hod. starší, v 10.45 hod. mladší), ne 8. 9. v 9 hod. TJ Sokol Tichá (FC Vlčovice B) - Štramberk (okresní soutěž žáků), ve 12 hod. Vlčovice - Frýdek-Místek B (krajský přebor ml. dorostu), v 15 hod. Vlčovice - Kozlovice (I. B třída - muži), so 14. 9. Vlčovice - Veřovice (krajská soutěž žáků, v 9 hod. starší, v 10.45 hod. mladší)

Hokej: přípravná utkání: so 31. 8. v 17.30 hod. HC Kopřivnice - HC Kroměříž; st 4. 9. v 17.30 hod. HC Kopřivnice - HC Šternberk


    [Top]    


Krasobruslaři přizvali k přípravě Američany

K o p ř i v n i c e (jk) - Ač ještě panuje léto, krasobruslaři už mají na kopřivnickém ledě vykrouženou pěknou řádku piruet. Mezi mantinely vyjeli 5. srpna, o dva dny později jim začalo mezinárodní soustředění.

Kopřivnický klub je pořádal již potřetí. Stejně jako v uplynulých letech se na něm vedle domácích závodníků do tréninku ponořily i talenty ze zahraničních klubů. Kromě Maďarů, Poláků a Rakušanů, kteří si po předchozích dobrých zkušenostech pobyt v Kopřivnici zopakovali, se zde letos objevili i Američané. „Poslali mi e-mail někdy před Vánoci. Kontakt získali od polské trenérky, která tady byla loni,“ vysvětlil přítomnost vzácné zámořské návštěvy kopřivnický trenér Evžen Milčinský. Původně měla být výprava početnější, nakonec se na kopřivnickém ledě objevila pouze dvě děvčata - patnáctiletá Rebeca a čtrnáctiletá Sally.

„Přítomnost zahraničních výprav pro nás měla velký přínos. Kromě konkurence, která děti žene vpřed, jsme konzultovali tréninky a vyměňovali si zkušenosti. Třeba zrovna Američané jezdí spoustu věcí úplně jinak,“ byl přínosem kempu nadšen trenér. Zřejmě nejvíce však našince Rebeca se Sally ohromily strečinkem, tedy protahovacími cviky. Vůbec jej zde totiž nedělali. „V USA na to mají speciální natahovací stroje. Dost nás to šokovalo. Zřejmě to je hodně účinné, na ledě to bylo znát,“ poznamenal Milčinský. Absence těchto strojů byla ovšem jen detailem, s dalšími podmínkami byly výpravy spokojeny a příští léto se zde s největší pravděpodobností objeví znovu.

Domácí krasobruslaři navázali soustředěním na suchou přípravu, která probíhala v květnu a červnu. To trávili většinu času v tělocvičně a na atletickém oválu, kde honili fyzičku. Jen předposlední týden v červnu si jeli víceméně odpočinout na Kružberskou přehradu. Trochu náročnější náplň měla Denisa Mášová a Hana Kubátková, které jsou zařazeny do celostátního programu talentované mládeže. V květnu absolvovaly soustředění v Brně a deset dní na přelomu června a července strávily v Karviné, kde převážně metodické přípravě asistoval ruský trenér Viktor Kudravcev.

Sezona začíná pro krasobruslaře v polovině října závodem v Havířově a Praze. Je tedy zatím poměrně dostatek času na vypilování všech prvků a skoků. Start do sezony by měl být příjemný. Většina závodníků má totiž díky jarním závodům vyjety body v poháru, a figurují tak na předních pozicích. Například Denisa Mášová je mezi mladšími žačkami druhá, Hance Kubátkové, která má odjeto méně závodů, patří zatím devátá příčka. Ve čtyřiadvacítce, která má zaručený start na přeboru České republiky, jsou i Michaela Žídková (13.) a Tereza Výborná (19.), mezi nejmladšími žačkami pak Tereza Holáňová (7.) a Barbora Fojtíková (18.). „Je to snad nejlepší startovní pozice v historii. O republiku by se mohla poprat celá řada dětí,“ je zatím spokojený trenér. Jak to bude ve skutečnosti, ukáže až sezona samotná. Poměrně blízkou prověrkou sil bude domácí Velká cena města Kopřivnice, která se pojede 26. - 27. října.


    [Top]    


Letošní turnaj se nebývale vyvedl

K o p ř i v n i c e (jk) - Za jeden z nejvydařenějších turnajů v celé historii považuje kopřivnický volejbalový klub ten, který pořádal letos 17. srpna.

Na hřiště pod koupalištěm se ke čtrnáctému ročníku této letní akce sjelo 18 družstev, mezi nimiž tradičně nechyběl tým ze spřáteleného německého Markgröningenu. Ten stejně jako pořádající Kopřivnice (B tým) pořadím příliš nemíchal. Vavříny si odvezli hosté z blízkého okolí. Celkem bylo na kurtech sehráno 38 utkání.

Výsledky: muži: 1. Krokodýlci (junioři Hlučín), 2. Hlučín (muži), 3. Frenštát, 4. Kopřivnice B; ženy: 1. Svinov, 2. Kozlovice, 3. Štramberk, 4. Kopřivnice; mix: 1. Odry, 2. Valašské Meziříčí, 3. Český Těšín, 4. Markgröningen


    [Top]    


Karviná Cup prověrkou házenkářského žactva

K a r v i n á (jk) - Karviná Cup - to je pojem. Letos se na tento mezinárodní mládežnický turnaj sjelo více jak 130 házenkářských družstev z devíti evropských zemí. Od čtvrtku 22. srpna zde bojovaly také tři žákovské týmy Kopřivnice. Áčko měřilo síly s ročníkem narození 1990, béčko a céčko s ročníkem 1991. Nejlepší umístění vybojovalo béčko, které v konkurenci sedmi týmů skončilo třetí, céčko pak ve stejné skupině páté. „Třetí příčka je docela slušná,“ byl s umístěním spokojen trenér béčka Michal Mayer.

A tým to měl těžší. O světlo na slunci totiž bojoval se 14 soupeři. Ve skupině skončil druhý za Frýdkem-Místkem, v boji o 4. - 6. místo už se mu příliš nedařilo. Prohrál jak s estonským SK Tapa, tak s SSK Vítkovice a skončil šestý. „Turnaj splnil svůj účel. Odhalil nedostatky a ukázal i naše herní možnosti ve srovnání jak s českými, tak zahraničními účastníky,“ zhodnotil vystoupení A týmu trenér Jan Martínek. Po turnaji si hoši příliš neoddychli. Hned v neděli odjeli polykat tréninkové dávky na Bystřičku.

Výsledky: mladší žáci A: skupina: KH Tatra Kopřivnice - Frýdek-Místek 6:11 (2:7), - Slovan Modrá (Slovensko) 11:9 (5:5), - TJ Sokol Sokolnice 9:5 (5:3), - RK Zadar (Chorvatsko) 9:6 (5:5), druhé místo ve skupině a postup do bojů o 4. - 6. místo; boj o 4. - 6. místo: KH Tatra Kopřivnice - SK Tapa (Estonsko) 8:13 (3:7), - SSK Vítkovice 3:9 (2:5); konečné pořadí (15 účastníků): 1. Plzeň, 2. Karviná, 3. Frýdek-Místek, 4. SK Tapa, 5. Vítkovice, 6. Kopřivnice, 7. Povážská Bystrica...; branky Kopřivnice: Hrnčárek 14, Krejčiřík 8, Tobola 7, Kowalik 6, Kubalec 5, Janáč 2, Krása 2, Samek 1, Šulák 1; mladší žáci B a C: skupina: KH Tatra Kopřivnice B - HCB Karviná 11:13 (6:6), - Sokol Modrá (Slovensko) 12:12 (7:4), - KH Kopřivnice C 10:9 (5:3), - SC Reval Sport (Estonsko) 25:1 (11:0), - Rožnov p. R. 9:14 (5:12), - Sokol Újezd u Brna 17:8 (8:5); KH Kopřivnice C - Sokol Újezd u Brna 13:5 (8:3), - HCB Karviná 5:13 (2:7), - Sokol Modrá 6:13 (4:6), - SC Reval Sport 21:2 (10:1), - Rožnov p. R. 9:15 (4:9); pořadí po základní skupině: 1. Rožnov, 2. Karviná, 3. Modrá, 4. KH Kopřivnice B, 5. KH Kopřivnice C, 6. Újezd u Brna, 7. SC Reval Sport; semifinále: KH Kopřivnice B - Rožnov p. R. 5:13 (3:8); utkání o 3. místo: KH Kopřivnice B - Sokol Modrá 11:10 (8:5); skupina o 5. - 7. místo: KH Kopřivnice C - Sokol Újezd u Brna 15:4 (9:2), - SC Reval Sport 10:3 (8:0); konečné pořadí: 1. Rožnov p. R., 2. Karviná, 3. KH Kopřivnice B, 4. Sokol Modrá, 5. KH Kopřivnice C, 6. Sokol Újezd u Brna, 7. SC Reval Sport; branky B družstva: Hodslavský 34, Ulrych 26, Szikriszt 12, Purdek 10, Kubját 5, Holuša 5, Valentín 4, Klosík 2, Koudelka 1, Petr 1; branky C družstva: Bohumínský 42, Paseka 15, Novotný 9, Poláček 7, Pavlík 7, Miroš 4, Pilch 3, Olšovský 1


    [Top]    


Pohyb má pro lidské tělo nezastupitelnou úlohu

K o p ř i v n i c e (red) - Pohyb byl vždy pevnou součástí života a nebylo třeba jej vynalézat. Sport byl znám odedávna. Většinou však ne pro pohyb sám, ale pro zábavu jiných. A přece existovaly země, kde pohyb měl úkol léčit již před mnoha tisíci lety. Např. hathajóga plná gest, pozic a pohybu byla tělovýchovným systémem s jasně vyhraněnými vztahy k tělu a duši. Jednotlivé cviky regulující dýchání, masírující vnitřní orgány, povzbuzující žlázy s vnitřním vylučováním, udržující v dobrém stavu klouby a páteř, to byla podstata hathajógy. Pohyb v ní je pomalý, typické jsou výdrže v pozicích. Výsledkem je rovnováha tělesná a duševní.

Máme představu o proudění energií. V cestě jí však stojí mnoho překážek. Klouby, ztuhlé svaly, zakřivená páteř. Tyto překážky podle orientální představy způsobí, že energie stagnuje, blokuje se. Ve skutečnosti to bude asi tak, že klouby jako místa s velmi bohatým nervovým zásobením při ztuhlosti a blokovém postavení (kloubové plochy k sobě nezaujímají správnou polohu) se stávají zdrojem chronicky působících dráždivých impulsů, které jsou příčinou změn v centrální i periferní nervové soustavě. Sejně tak ztuhlé svaly či nahromadění tukové tkáně zhoršují látkovou výměnu. Pružnost znamená mládí, ztuhlost stáří. Uvolněné klouby a pružné svaly jsou podmínkou dobrého pohybu, ale i podmínkou celkového pozitivního ladění organizmu, látkové výměny a hormonální rovnováhy.

Víme, že vnitřní orgány ovlivňují klouby. Podle poznatků Orientu jsou kotníky spojeny s močovým a pohlavním ústrojím, kolena s játry a žaludkem, kyčle se žlučníkem, ramena se střevy a plícemi, loket s tlustým střevem. Známe také reflexní spojení páteře s vnitřními orgány i spojení kloubů mezi sebou.

Psychické napětí se mimo jiné promítá i do svalového napětí. Uvolněné, protažené svaly uvolňují i psychické napětí. Trvá-li stres velmi dlouho, svaly se stávají ztuhlými, narušují i funkci kloubů a vznikají trvalá poškození. Máme tvář staženou do úzkostné grimasy, ani v naší mysli nemůže vládnout pohoda a dobrá nálada.

Můžeme si vymyslet či okoukat spoustu metod cvičení i konkrétních cviků. Jakou však budeme mít fyzickou kondici, jak budeme pružní, tak budeme staří. Není umění v mládí sportovat a být v kondici, umění je ale udržet si tyto schopnosti do nejvyššího věku. Na pohyb je třeba se dívat nejen jako na hru s jouly nebo o body a góly, ale především z hlediska, jak pro organizmus zajistit dostatek dobrých podnětů. Ideálu dosáhneme, když spojíme kondiční pohyb s rozvojem pružnosti. Toto splňuje i cvičení podle systému Jóga v denním životě. Pro širokou veřejnost nabízíme bohatou nabídku kurzů. Vybrat si mohou jak mladí, tak staří, začátečníci i pokročilí.

V Kopřivnici cvičíme již přes dvacet let a od počátku září opět pokračujeme v našich kurzech. Přijďte si zacvičit.


    [Top]    


Šest gólů a sebevědomí pro místní fotbalisty

FC Bordovice - FC Kopřivnice 2:6 (1:3)

B o r d o v i c e (jk) - Kopřivnický fotbalový tým se ve IV. třídě rozjel doslova parádně. Po třech bodech získaných v prvním kole na úkor Životic si plný počet zapsal i v kole druhém. Bordovice neměly nárok.

Zatímco první výhra sezony byla vydřená, vítězství na bordovickém trávníku bylo skvělou podívanou s řadou krásných branek. I když terén nebyl ideální, seděl kopřivnickému týmu nesrovnatelně více než ztvrdlá domácí škvára a Kopřivnice předváděla od počátku pohledné akce.

Jasnou převahu zúročila už v desáté minutě. Po centru Fersta se domácím stala osudnou snaha po odkopnutí. Míč skončil v jejich vlastní síti. Ve 32. minutě přidal Ferst gól z penalty a o dvě minuty později zvýšil Buček po přesném centru Kubiše hlavou na 3:0. Poslední slovo v první půli měli sice domácí, i po změně stran ale byli při chuti znovu hosté. Obraz hry se změnil až v 69. minutě, kdy překvapivou patičkou zvýšil na 4:1 Chalupek. Tento stav donutil domácí otevřít hru. Výsledkem bylo snížení ze standardní situace, závěr však patřil Kopřivnici. Úspěch slavily rychlé přechody do útoku. Nejprve přelstil obranu i brankáře Hajník a skóre v 89. minutě uzavřel krásným gólem do vinklu střídající Jaroš.

Trenér Milan Svoboda vyjádřil s výsledkem maximální spokojenost. „Dá se říci, že první půle byla ideální i herně, druhá už byla slabší. Rozhodně jsem čekal těžší zápas,“ konstatoval. Pochvalu si od něj vysloužili oba útočníci - Chalupek a Hajník. Naopak obrana i gólman měli slabší chvilky. „Zatím nedokážeme udržet tempo hry celý poločas, výpadky by se nám mohly vymstít,“ našel ve výkonu chyby. Každopádně Kopřivnice má soutěž výborně rozjetou. Po dvou kolech má jako jediná dvě vítězství, hlavně ale pozvednuté sebevědomí.

Kopřivnice: Bartoň - Nenutil, Maslák, Ferst, Petráš (66. Jaroš) - M. Kubiš, Hala, Buček, Feilhauer - Hajník, Chalupek. Branky: 44. Huvar, 77. Pustějovský - 8. vlastní branka, 32. Ferst, 34. Buček, 69. Chalupek, 84. Hajník, 89. Jaroš


    [Top]    


Štramberský tým překvapivě deklasoval fulnecké béčko

FC Fulnek B - TJ Kotouč Štramberk 0:5 (0:2)

F u l n e k (jk) - Štramberk ve třetím kole okresního přeboru plně zabodoval. Po nevýrazném začátku překvapil vysokým vítězstvím ve Fulneku.

Nekupil tentokrát chyby v obraně, zpočátku jej vynikajícím způsobem podržel brankář a konečně se mu dařilo proměňovat vytvořené šance. Soupeř postupně rezignoval.

Fulnek přitom není považován za outsidera soutěže, ve svém středu měl v nedělním střetnutí i hráče z A týmu. „Potřebovali jsme solidní výsledek,“ byl za vítězství rád trenér Milan Gilar.

Štramberk: Laga - Hanzelka (85. Sýkora), Schwarz, Kvasnička, Socha - Chovaneček, Chalupa, Kvita (70. Macháček), Dostál - Krupa, Balhárek (60. Zátopek). Branky Štramberka: 11. Chovaneček, 20. Krupa, 55. Kvita, 70. a 84. Zátopek


    [Top]    


Bonk čtvrté místo nečekal

K o p ř i v n i c e (jk) - V zajetí manželů Kopečkových se trochu nejistě usmíval. V tu chvíli ještě netušil, že v anketě Zlatá hokejka skončí na čtvrté příčce. Na vynikající a absolutně nečekané čtvrté příčce. Na karlovarský hotel Pupp bude mít hezké vzpomínky.

Hráč Ottawy Senators Radek Bonk, který udělal první hokejové krůčky na kopřivnickém ledě, si vynikající sezonou vysloužil u trenérů a novinářů 166 bodů. O bod více než pátý Tomáš Kaberle. „Vůbec jsem nepočítal, že bych na Zlatou hokejku jel. Když jsem dostal pozvánku, počítal jsem, že budu devátý desátý. Čtvrté místo považuji za velký úspěch. Je ale fakt, že jsem měl dobrou sezonu i play-off. Všechno mi vycházelo,“ říká šestadvacetiletý hokejista. Jen klubu se znovu v play-off nepodařilo přejít přes Toronto.

Slavnost v Karlových Varech, na niž jej doprovázela přítelkyně Jill, považuje za vydařenou. „Bylo to vcelku super. Jen trochu divné v tom, že Hašek skončil překvapivě druhý. Devadesát devět procent lidí si myslelo, že vyhraje. Potom to bylo takové zamlklé,“ vypráví. Humorně laděné pojetí večera se mu docela líbilo. „Byla vcelku sranda, i když je fakt, že něco bylo až moc. Kopečkovi prostě dělali svou šou, mohlo to být více o hokeji a hokejistech,“ dodává.

Příští sezona nebude z jeho pohledu lehká. „Budu od sebe očekávat víc, stejné to bude od lidí okolo hokeje a fanoušků. Nejdůležitější ale stejně bude zdraví. Na tom bude závislé vše ostatní,“ připomíná. Prozatím ještě trénuje v Kopřivnici, přípravu za mořem odstartuje 14. září fyzickými testy.


    [Top]    


Vlčovice bodovaly

FC Vlčovice-Mniší - TJ Sokol Žilina 2:1 (0:1)

V l č o v i c e (jk) - Vlčovice se trápily, nakonec však přece jen ve druhém mistrovském utkání I. B třídy vyválčily vítězství. Po porážce v Brušperku si tak na konto připsaly první body. „Mužstvo je radikálně změněné a ještě není sehrané,“ povzdechl si vlčovický kouč Jiří Kahánek.

Tlak a z něj vytěžené tři tutovky, ovšem neproměněné. Takto vypadala první půle, v jejímž závěru šli hosté do vedení. Teprve po změně stran našli do soupeřovy branky Vlčovice cestu. Hned ve druhé minutě vyrovnal Miroslav Juřena a hubené vítězství pak v 65. minutě zajistil z penalty Malý.

Sest.: Špaček - Kabát, Fiala, Vavroš, Jalůvka - Malý, Rek, Paciorek, Hrnčárek (70. Bernstein) - Dorňák, M. Juřena (65. Harabiš). Branky: 47. Juřena, 65. Malý


    [Top]    


Házenkáři třetí v Michalovcích

M i c h a l o v c e ,  K o p ř i v n i c e (jk) - Jen interligové celky Košic a Sečovců byly nad síly házenkářů Kopřivnice při mezinárodním turnaji v Michalovcích (17. - 18. 8.). Třetí příčka mezi šesticí zúčastněných je považována za úspěch. Znásobuje jej fakt, že kopřivnický tým turnaj sehrál pouze s kmenovými hráči, včetně loňských dorostenců. Avizované posily se v sestavě neobjevily.

Velmi potěšilo především úvodní střetnutí ve skupině se Sečovci, finalistou uplynulého ročníku H.I.L. Kopřivnice, která na turnaj dorazila těsně před jeho začátkem, v něm podlehla o pouhé tři branky (27:30). Zmíněné manko přitom nabrala v prvním poločase, druhá půle byla naprosto vyrovnanou záležitostí. Druhé utkání s Michalovcemi, vítězem I. slovenské ligy, musela Tatra, pokud chtěla pomýšlet na boj o nejvyšší mety, vyhrát. Hostitel si na domácí palubovce hodně věřil, nebylo mu to ale nic platné. Semifinále, které bylo naplánováno ještě na týž den, si zahrála Kopřivnice. Půl hodiny byla Košicím důstojným soupeřem, po poločase ale odešla fyzicky. „Košice ulítly hlavně díky kondici, na nás se projevila únava z dlouhé cesty. Na výsledku se ale podepsala i předčasná odevzdanost,“ komentoval porážku 41:23 kopřivnický kouč Miroslav Bartoň.

Třetí místo si Tatra vzít nenechala. Utkala se o něj v neděli s maďarskou Nyíregyházou, účastníkem I. maďarské ligy, a poměrně jasně zvítězila. Trenér měl důvod ke spokojenosti. „Interliga začíná dříve a týmy z ‘hilky’ jsou tedy v přípravě dále. Vyrovnali jsme se jim v obraně, v útočné fázi zatím ne. Každopádně jsem rád, že si mladí mohli vyzkoušet jiné herní styly než ty, které mohou poznat v naší lize. Maďaři předváděli hravou házenou, Košice chodily do rychlých útoků a často střílely. Nejvíce se hernímu stylu našich lig blížila hra Michalovců a na to jsme taky dokázali reagovat,“ rozebral přínos turnaje kouč.

V úterý 20. srpna pokračovala herní příprava přátelským zápasem s francouzským Wittelsheimem, v jehož dresu nastoupilo hned několik bývalých českých reprezentantů (brankář Motlík, Bokr, Piroh). Kopřivnici se příliš nedařilo v koncovce. Neproměněno zůstalo osm rychlých přechodů do útoku a pět sedmiček. Porážka o tři branky tak byla trochu zbytečná.

Výsledky: mezinárodní turnaj v Michalovcích: so 17. 8. Kopřivnice - Sečovce 27:30 (12:15), nejvíce branek: Prepsl, Winkler, Gřes a R. Šustala po 4; Dořičák, Vala a Smutek po 3; Kopřivnice - Michalovce 33:28 (17:13), nejvíce branek: Prepsl 9, Dořičák a Gřes po 6; Kopřivnice - Košice 23:41 (13:16), nejvíce branek: Smutek a Veřmiřovský po 5, R. Šustala 3; ne 18. 8. Kopřivnice - Nyíregyháza 30:25 (15:13), nejvíce branek: R. Šustala 9, Vala 5. Prepsl 4; pořadí v turnaji: 1. Košice, 2. Sečovce, 3. Kopřivnice, 4. Nyíregyháza, 5. Prešov, 6. Michalovce; přátelské utkání (20. 8.): KH Tatra Kopřivnice - ASCA-Wittelsheim 22:25 (10:10), branky: R. Šustala 4, Winkler, Prepsl a Hanzelka po 3, Vala, Dořičák a M. Šustala po 2, Veřmiřovský 2/1, Gřes 1


    [Top]    


Kadeti se opět připravovali v Kopřivnici

  Mladší dorost Kopřivnice vzdoroval
v přátelském utkání reprezentaci do 17 let
jen dvacet minut. Poté již na palubovce
dominoval házenkářský výběr kadetů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - V házenkářské hale je vedro k zalknutí, mladí adepti reprezentace do 17 let ale nesmí povolit. Musí ukázat, co v nich je.

Od pátku 23. do neděle 25. srpna se Kopřivnice již podruhé stala místem, kde se k soustředění sešla reprezentace kadetů. Letos je to již čtvrtý sraz. „Už o sobě vědí. Dáváme hře podobu, jakou bychom si představovali,“ říká trenér místního áčka a zároveň reprezentační kouč kadetů Miroslav Bartoň.

Hlavní náplní třídenního společného tréninku byla součinnost. Nejbližším cílem bylo totiž uspět na mezinárodním turnaji Bratislava Cup, který na soustředění navazoval. „Prostor k tomu, aby ukázali, co v nich je, dostali hráči při prvním a druhém srazu, teď už vše směřujeme k tomu, aby na turnaji v Bratislavě vystupovali jako jednolitý celek. Myslím, že tady momentálně mám to nejlepší, co je z širšího výběru k dispozici, tak uvidíme,“ poznamenal k sedmnáctičlennému týmu kouč.

Prověrkou souhry byl sobotní zápas s místním mladším dorostem, hraný na tři dvacetiminutovky. Reprezentační tým jej vyhrál vysoko 33:15. Domácí dokázali i v neúplné sestavě držet krok po prvních dvacet minut (6:7), pak už se ale projevila herní vyspělost výběru. „Myslel jsem si, že to bude jasné dřív,“ přiznal Bartoň. „Kluci se po první dvacetiminutovce uspokojili,“ podotkl k utkání trenér dorostu Petr Pilch, zároveň však připomněl, že jeho svěřenci na rozdíl od výběru ještě zatím nepracovali s balónem. Pochvalu si od obou trenérů vysloužil domácí brankář Michal Kučera. „Chytal dobře, rozdíl mohl být mnohem vyšší. Nabídku reprezentovat ale odmítl a pro mě je to uzavřená kapitola,“ podotkl Bartoň. Jediným místním hráčem ve výběru je tak Jiří Lipový.

Fakta: KH Tatra Kopřivnice - Výběr ČR do 17 let 15:33 (6:7, 9:20). Sestava a branky Kopřivnice: Kučera - Veřmiřovský 1, Hanzelka 9, Bonn 2, Polášek 1, Hinner 2, Danišek, Krčmář, Hábovčík


    [Top]    


Starší dorost se v divizi rychle rozkoukal

FC Kopřivnice - FC MSA Dolní Benešov 3:2 (0:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnický starší dorost se v divizi rozkoukal velice rychle. Po cenné remíze v Hranicích porazil na domácím trávníku Dolní Benešov. Ten byl po celou první půli pod tlakem, podržel jej ovšem brankář. Góly přinesl až druhý poločas, v němž Kopřivnice pokračovala v náporu. Úspěch ale slavili hosté sázející na brejky. Kopřivnice dokázala během deseti minut vyrovnat, zároveň však zahodila dvě obrovské šance, což ji mrzelo dvojnásob v 70. minutě, kdy tentokrát vyrovnali hosté. Ve zbývajícím čase si svěřenci trenéra Navrátila sáhli až na dno sil. Vyplatilo se. V 80. minutě rozhodl hlavou J. Navrátil. „Celé mužstvo zaslouží pochvalu za výborný výkon a velkou bojovnost,“ byl spokojen kouč.

Kopřivnice: Plachý - Peroutka, Horák, Hanus, Kalich - Martinovský, M. Navrátil, Svoboda, J. Navrátil - Janiak, Fojtík; střídali: Jalůvka, Chuchma, Skřivánek, Kühnert. Branky: J. Navrátil 2, Hanus


    [Top]    


Hokejisté začínají až v listopadu. Čas vyplní přípravným turnajem

K o p ř i v n i c e (jk) - Hokejisté Kopřivnice budou s definitivní platností hrát krajský přebor, do nějž je poslala březnová baráž. Klub dlouho doufal, že se mu přece jen podaří druhou ligu získat. „Existuje několik variant, v žádném případě je ale neovlivníme,“ říkal v červnu trenér mužstva Milan Macháček. Přikláněl se přitom spíše k nižší soutěži. Tušil správně.

Tým celou dobu trénoval způsobem, jako by se připravoval na II. ligu, která se rozbíhá 7. září. Na ledě je od 30. července, kdy začal trénovat na Ledňáčku ve Vítkovicích. Právě s ostravským extraligovým klubem měl doma 2. srpna hrát pohár, nakonec ale Vítkovice postoupily bez boje. Nebyl led. „Firma provádějící rekonstrukci chlazení nestihla předat dílo ve stanoveném termínu. Začalo se včas, ale při zkušebním provozu se vyskytly problémy,“ objasnil důvod zrušení zápasu ředitel správy sportovišť Milan Gilar.

Na domácí led se tak vyjelo až v pondělí 4. srpna. Vzhledem k začátku krajského přeboru je však i to dostatečně brzo. Termín prvního mistrovského utkání v KP je stanoven na 3. listopadu.

Momentálně má celek za sebou čtyři přípravná utkání s druholigovými týmy. Ani v jediném si nepřipsal vítězství (viz níže), kouč je však spokojen. „Kluci jedou dobře. Všechno je v takových kolejích, v jakých by to být mělo,“ komentoval herní přípravu a především tréninky, kterých mužstvo absolvuje pět za týden. Kromě domácích se na nich objevují také Libor Polášek, Radek Bonk či bratři Kacířové.

Kopřivnice má v plánu ještě dvě přípravná střetnutí - 31. srpna bude hostit Kroměříž, 4. září Šternberk. Poté je v návrhu dvouměsíční turnaj čtyř mužstev hrajících krajský přebor, který by měl vyplnit čas zbývající do začátku soutěže. Kopřivnice by se v něm měla potkávat se Studénkou, Valašským Meziříčím a Vítkovicemi-Svinovem. Hrát by se mělo systémem každý s každým dvoukolově. Začátek je naplánován na 14. září, vítěz by měl být znám 27. října.

Kádr momentálně ještě uzavřený není, z hráčů, které trenér Macháček zmiňoval před prázdninami, však zatím nikdo nevypadl. „Je to fajn. Doufám, že se nám podaří všechny hráče udržet,“ věří Macháček. V průběhu letní přípravy totiž projevil obavy z odchodu těch nejlepších v případě, že se zde nebude hrát II. liga. Ke změnám tedy zatím došlo jen v realizačním týmu. Asistentem trenéra Macháčka se stal Ladislav Růža (dříve V. Slovák), vedoucím mužstva Lubomír Wanke (dříve M. Žáček). Masérem zůstal Ladislav Kryške.

Přípravná utkání HC Kopřivnice: (13. 8.) HC Kopřivnice - HC Frýdek-Místek 3:5, (16. 8.) HC Šternberk - HC Kopřivnice 5:2, (20. 8.) HC Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 3:2, (23. 8.) Nový Jičín - Kopřivnice 5:3

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.