Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pouťové veselí ovládlo o minulém víkendu
centrum Kopřivnice. Průběh pouti se letos
obešel bez vážnějších incidentů.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Tatra musí zrychlit proces snižování nákladů výroby

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická Tatra zcela závislá na vývozu svých vozů do zahraničí úpí pod tlakem silné koruny. Vedení firmy hodlá maximálně zrychlit proces snižování nákladů a dopad prudkého posilování české měny na hospodaření automobilky co nejvíce zmírnit. Již nyní však přiznává, že podnik letos skončí ve ztrátě.

Už v pololetí Tatra vykázala třiatřicetimilionovou ztrátu. Jaký bude vývoj v dalších měsících a zda se bilance zlepší či naopak, zatím nikdo není schopen odhadnout. „Budeme stoprocentně negativní. Kolik, to ale nejsem zatím schopen říci. Mimo jiné také proto, že v současné době v Tatře probíhá proces sbližování českého a amerického účetnického systému,“ řekl předseda představenstva Tatry Milota Srkal. Podle jeho slov nemělo americké vedení o výsledcích v prvním roce svého působení ve firmě nikterak růžové představy a s pololetní ztrátou se údajně počítalo, naopak předpokládaná záporná bilance na konci roku je nepříjemným překvapením.

Podle Srkala nejsou problémy automobilky způsobeny ani tak kurzem koruny vůči dolaru, ale především rychlostí, jakou česká měna posilovala.

„Kdyby koruna na současnou úroveň zpevnila během osmnácti měsíců, mohli bychom se přizpůsobit. Tak rychlá opatření, jaká by byla potřeba při tempu růstu koruny, však neexistují,“ povzdechl si Srkal. Automobilka podle jeho slov sjednává nové ceny dodávaného materiálu a také zákazníci, kteří si nyní objednají svůj vůz, za něj o něco víc zaplatí. Všechna tato opatření jsou ale údajně nedostatečná a jejich efekt se projeví až s několikaměsíčním zpožděním. Také proto údajně management Tatry více přitlačí na pilu v otázce snižování nákladů.

„Řekli jsme, že budeme snižovat náklady v průběhu roku, roku a půl, protože jsme chtěli být hodní. Teď si to dovolit nemůžeme a je třeba proces snižování nákladů urychlit, jak nejvíc to půjde,“ řekl Srkal. Podle jeho slov to však s největší pravděpodobností neznamená nějakou výraznou vlnu propouštění. „Nevidím nutnost nějakého masového propouštění. Rozhodně ale budeme postupně pokračovat ve snižování stavu THP zaměstnanců,“ řekl Srkal.

Snižování stavů zaměstnanců v administrativě a obslužných činnostech nyní podle Srkla probíhá pomaleji a je selektivnější než na počátku. „Nyní již není tak jako na začátku patrné, kde jsou lidé navíc a kde ne. Postupně však THP ubývá, jejich procento na celkovém počtu zaměstnanců je stále velmi vysoké,“ řekl Srkal. Tatra se prý ale snaží ušetřit také tlakem na snižování nemocnosti mezi svými zaměstnanci.

Snižování stavů se údajně týká téměř výhradně administrativy. Stavy výrobních dělníků automobilka naopak zvyšuje. Zvyšování stavů některých profesí si podle předsedy představenstva vyžádalo zvyšování výroby. „Příští měsíc budeme vyrábět dvakrát tolik vozů jako v lednu, to ale neznamená, že jsme přijali dvakrát tolik dělníků. I v těchto věcech musíme být velmi opatrní,“ tvrdí Milota Srkal.


    [Top]    


Většina stran své kandidátky už odevzdala

K o p ř i v n i c e (dam) - O jeden týden prodloužili zákonodárci lhůtu, dokdy musejí být odevzdány kandidátní listiny pro listopadové volby. Zatímco původně měly být seznamy kandidátů jednotlivých stran odevzdány na radnici už 27. srpna, nakonec bude komunálním politikům stačit donést je v úterý 3. září. Zdaleka ne všechny strany však prodloužení, které má pomoci především v místech zasažených povodněmi, využijí. Například komunisté a ČSSD odevzdali svou kandidátku již minulý týden. Také občanští demokraté a US-DEU již seznam svých kandidátů na radnici dopravili.

Naopak s určitostí možnosti odevzdat kandidátku až první zářijové úterý využije lékárnice Marie Pešlová. „Kdyby ke změně nedošlo, kandidátku bych odevzdala. Nyní však využiji ten týden navíc k jednání s několika lidmi,“ uvedla bývalá zastupitelka s tím, že její kandidátka strany Naděje a nezávislých je zatím zaplněna zhruba jen z poloviny.

Všechny ostatní strany již mají o svých kandidátech jasno. ČSSD, ODS, KSČM zveřejnily jména prvních pěti již před časem.

Svou kandidátku odevzdala také KDU-ČSL. Lídrem lidovců bude podle očekávání stávající místostarosta Alois Janek. Na druhé místo vynesly primárky radního Jana Jalůvku. Třetí až páté místo pak připadla nezávislým kandidátům. Na třetím místě se objeví ředitel Základní školy dr. Milady Horákové Lumír Pospěch, čtvrtý bude architekt Kamil Mrva a pátý advokát Petr Holub.

Jasno o svých kandidátech má rovněž Strana za životní jistoty, která vstupuje do kopřivnické komunální politiky vůbec poprvé. Na kandidátní listině strany je všehovšudy šestnáct jmen. Prvních pět míst kandidátky patří bez výjimky členům strany, na celé kandidátní listině jsou jen tři nestraníci. Lídrem bude úřednice Alena Petrovičová, druhá podnikatelka Irena Sutáková a za nimi pak Radovan Marin, Lenka Gulašiová. První pětici uzavírá předsedkyně místní organizace strany Alžběta Marinová.

Stejně jako předcházející strany i Unie svobody bude na kopřivnické komunální scéně nováčkem. Do podzimních voleb ji povede předseda její místní organizace Dalibor Kloc. Za ním bude kandidovat René Lakomý, který je rovněž členem strany. Třetí a čtvrtý post kandidátky bude patřit nezávislým ředitelce mateřské školy Evě Richtárové a veterináři Robertu Lakomému. První pětici uzavře Vladimír Jalůvka.


    [Top]    


Spor mezi mysliveckými spolky řešili radní

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední březnový den roku 2003 končí platnost stávajících honiteb. Nové nebo staronové honitby budou platit od prvního dubnového dne roku 2003 až do 31. března 2012. Tato problematika byla projednávána ještě před prázdninami na pětapadesáté schůzi rady města. Rada se rovněž zabývala sporem mezi Honebním společenstvem (HS) Kopřivnice a přípravným výborem Honebního společenstva Vlčovice - Mniší o šestačtyřicet hektarů lesa na Pískovně a dvaašedesát hektarů pozemků v Podnikatelském areálu Vlčovice. Obě lokality jsou majetkem města a leží na katastru obce Vlčovice. Vznikající HS Vlčovice - Mniší mělo v úmyslu přičlenit obě území ke své honitbě. Zatímco Pískovna je součástí stávající kopřivnické honitby, pozemky v PAVu spadají do honitby, kterou dosud vlastní HS Lubina - Vlčovice.

Nakonec došlo mezi oběma honebními společenstvy k dohodě, která oba sporné pozemky řeší. Šestačtyřicet hektarů městských lesů na Pískovně zůstává součástí kopřivnické honitby a 62 ha pozemků PAVu se stane součástí honitby Vlčovice - Mniší. Tímto rozdělením splní obě honební společenstva limit nejméně pět set ha honebních pozemků, což je podle nového zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti jednou z nejdůležitějších podmínek pro uznání honitby.

Na katastrálním území Kopřivnice a místních částí působí celkem šest honebních společenstev - Kopřivnice, Lubina - Vlčovice, Příbor, Hájov, Tichá a Lichnov. Honitba HS Kopřivnice měla v době zřízení honitby plochu 567,7667 ha. Převážná část této honitby je v katastrálním území Kopřivnice, malá část tvořená městskými lesy leží v katastru obcí Vlčovic a Lichnova. Na Kopřivnické honitbě hospodaří Myslivecký spolek Kopřivnice.

Honitba HS Družba Lubina - Vlčovice měla v době svého zřízení 1 142,1047 ha. Na lubinské honitbě, která leží na katastru Lubiny, Vlčovic a Mniší, hospodaří Myslivecké sdružení Družba Lubina.

Největším vlastníkem pozemků je u obou honiteb město Kopřivnice. Celková plocha honebních pozemků města bez Průmyslového areálu Vlčovice je 168,1119 hektarů, z toho v katastrálním území Kopřivnice je 57,7022 ha, v k. ú. Drnholec 11,2035 ha, v k. ú. Větřkovice 7,9942 ha, v k. ú. Mniší 14,8312 a v k. ú. Vlčovice 76,3808 ha.


    [Top]    


Delegace jednaly v Itálii o další vzájemné spolupráci

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pozvání partnerského města Castiglione del Lago odjela z Kopřivnice ve středu 31. července ve večerních hodinách čtyřčlenná delegace do Itálie. Kopřivnici na jednání zastupoval starosta Jiří Tichánek s manželkou, radní Josef Pavelka a tlumočnice Ivanka Kysová.

„Během čtyřdenního pobytu jsme v Castiglione byli přijati na radnici, kterou jsme si prohlédli. Radnice sídlí v objektu bývalého zámku a na stěnách jsou dochovány původní nástěnné fresky. Rovněž jsme se setkali se zastupiteli a vedoucími různých organizací města. S vedením tamní radnice a členy družební komise jsme mimo jiné jednali o další spolupráci mezi oběma našimi městy, a to jak v kulturní, tak i sportovní oblasti,“ sdělil po návratu z italského města Tichánek, který dodal, že partnerské vztahy mezi oběma městy se zdárně a úspěšně rozvíjejí.


    [Top]    


Italský folklorní soubor oplatil místním návštěvu

  Členové italského folklorního souboru
Agilla e Trasimeno tančí v rámci
programu Bartolomějského večera.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Loňskou návštěvu v italském partnerském městě Castiglione del Lago oplatil minulý týden kopřivnickým tanečníkům tamní folklórní soubor Agilla e Trasimeno. „Dvaadvacet dětí ze ZUŠ Zdeňka Buriana a devět tanečníků ze souboru Zdeňky Havlové se vloni zúčastnilo velkého festivalu v Castiglione a my jsme na oplátku naše hostitele zase pozvali k nám,“ řekla Drahomíra Vraspírová, která patřila k hlavním organizátorům reciproční návštěvy. Italští umělci dorazili do Kopřivnice ve čtvrtek a do svého pondělního odjezdu stačili vystoupit celkem třikrát.

Poprvé je bylo možné vidět již v pátek večer ve štramberském amfiteátru ’Pod věží’. Místní mohli jejich vystoupení zhlédnout v rámci předpouťového Bartolomějského večera a v neděli pak soubor tančil také v rožnovském skanzenu.

Agilla e Trasimeno vystupovala v Kopřivnici již jednou. Před čtyřmi lety se účastnila oslav půl století od povýšení Kopřivnice na město. Vystupování v zahraničí konec konců není pro členy souboru ničím neobvyklým. Svůj program předvedli v drtivé většině evropských zemí a tančili také v Sýrii, Turecku, ale i jinde.

Folklorní soubor odvozující svůj název od jména prince Trasimena ze staré etruské legendy se může pochlubit nejen desítkami aktivních členů, ale také bohatou historií, založen byl totiž již v roce 1957. Agilla e Trasimeno se podle slov svých členů věnuje výhradně interpretaci lidových tanců a hudby ze svého regionu ležícího ve střední Itálii. Také kostýmy, ve kterých se na vystoupeních objevují, jsou replikami lidových krojů z devatenáctého století.

Letošní vystoupení tanečníků a hudebníků z Castiglione del Lago nebylo s největší pravděpodobností poslední, kterého se Kopřivnice dočkala. Na obou stranách totiž existuje zájem v započaté spolupráci pokračovat. „Pokud bude zájem, abychom do Itálie jeli, a bude to jen trošičku možné, rozhodně nabídku neodmítneme,“ nechala se slyšet Vraspírová. Cílem tanečníků by se s největší pravděpodobností stal velký folklorní festival, který se v Castiglione del Lago každoročně koná.


    [Top]    


Členové zdejšího sdružení jsou známí schopností bavit společnost

H r a b y n ě - První ročník sportovních her tělesně handicapovaných v Hrabyni se uskutečnil za velké účasti kopřivnické organizace zdravotně postižených minulou středu. Devětadvacetičlenná výprava získala celkem čtrnáct medailových umístění, v rámci které, stejně jako na jiných akcích podobného charakteru, exceloval svým výkonem vozíčkář Rosťa Svoboda.

„Vy máte zakázáno vyhrát?“ položil otázku ředitel hrabyňského komplexu Dušanu Byrtusovi, když na něj shodně jako při nultém ročníku her zbyly ‘pouze’ stříbrné pozice. Soutěže se bez rozdílu kategorií zúčastňuje i doprovod, který vrhací disciplíny absolvuje vsedě, aby se minimalizoval rozdíl mezi zdravými a postiženými soutěžícími.

„S obyvateli hrabyňského ústavu jsme v dlouhodobém kontaktu, protože k nám každoročně do Kopřivnice jezdí na naše hry. Za tu dobu mezi námi vznikly opravdu silné přátelské vazby,“ zhodnotila vzájemné vztahy Renáta Byrtusová, místopředsedkyně kopřivnické organizace zdravotně postižených. „Jen těžko si dovedete představit nelíčenou radost z našeho příjezdu. Ani loučení se neobešlo bez slz,“ dodala Byrtusová, „prakticky všichni žijí v poměrně uzavřené komunitě, pro něž jsou jakékoli sportovní hry příjemným zpestřením. Spíš než o sportovní výsledky jde o společenskou událost, která většinu vytrhne z jejich stereotypního života.“

Členové kopřivnické organizace jsou proslaveni schopností bavit společnost. „Jakmile Jarka spustí na svou kytaru, zpívají během druhé sloky všichni. A je jedno, jestli jsme na hrách v Hrabyni, v Praze nebo v Kopřivnici. Bavit se chtějí všichni stejně,“ dodal jeden z účastníků her.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.