Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ostravské Buty zítra zahrají na KVITAfestu

N o v ý   J i č í n  ,  P ř í b o r (dam) - Dva festivaly jsou na poslední prázdninový víkend připraveny v blízkém okolí. Už zítra mohou příznivci big beatu vyrazit na novojičínské Skalky. Právě tam v pět hodin začíná třetí ročník KVITAfestu. Hlavní hvězdou akce budou bezesporu ostravské Buty. Kromě nich však zahrají pražské skupiny Škvor a Duente a další kapely. Celkem jich na letošním KVITAfestu zahraje osm. Těm, kterým vyhovuje temnější a tvrdší hudba, je určena příborská Noc temného rocku. Jedenáct kapel se vystřídá na pódiu v amfiteátru. Asi největší hvězdou akce by mělo být vystoupení skupiny Endless, která se ve své kategorii stala držitelem české Grammy. Doomrocková skupina Greedy Invalid pak v rámci akce pokřtí své nové CD Lost letter. Začátek je plánován na šestnáctou hodinu.


    [Top]    


Hukvaldy nabízejí strašidla stejně jako sborový zpěv

H u k v a l d y (dam) - Nejen příznivci strašidel, ale také milovníci sborového zpěvu si přijdou o víkendu na své na hukvaldském hradě. Nočním prohlídkám s duchy naplánovaným na sobotu budou totiž během dne předcházet koncerty frýdecko-místeckého sboru Catena musica. Čtrnáctihlavý sbor s víc jak dvacetiletou historií bude v prostorách hradu zpívat v sobotu i v neděli program složený ze starých světských a duchovních písní, ale i černošské spirituály, modeta a madrigaly.


    [Top]    


Soubor Plausus chystá premiéru Lucerny

Z á v i š i ce (dam) - Premiéru své čtvrté inscenace připravil na zítřejší večer ochotnický soubor Plausus ze sousedních Závišic. V sále hospody ’U Kremlů’ zahrají Jiráskovu Lucernu.

Hře, která je klasickou součástí ochotnických repertoárů,v tříleté minulosti souboru předcházelo uvedení pohádky O perníkové chaloupce, adaptace Drdovy komedie Dalskabáty, hříšná ves a kabaretní představení nazvané Koncert.

Zítřejší premiéru naplánoval patnáctičlenný spolek Plausus tvořený především studenty na sedmou hodinu večerní.


    [Top]    


Tradiční Bartolomějský večer neměl o publikum nouzi

  Členové pražského divadla Koňmo
v představení Mlynář a jeho dcera.
Právě tuto taškařici odehráli minulý týden
v rámci Bartolomějského večera před KD.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nic nového letos nenabídl svým účastníkům Bartolomějský večer před kulturním domem. Kombinaci hudby, tance a divadla předložili dramaturgové programu publiku již poněkolikáté za sebou, na nezájem publika si přesto stěžovat nemohli. Od chvíle, kdy odstartoval taneční blok večera, až po závěrečnou skladbu koncertu kapely Gothart program sledovalo početné publikum. Sami pořadatelé odhadují, že se v průběhu celého večera před kulturním domem vystřídaly minimálně dva tisíce lidí.

Po zahájení, o které se několika písněmi postarala kapela Péro za kloboukem, přišel na řadu tanec. K vidění byly jak tanečnice z místního Stepklubu či zdejší ZUŠ, tak folklorní soubor Javorník z Nového Jičína a stejně zaměřená italská skupina Agilla e Trasimeno. Následující taškařice v podání pražského divadla Koňmo tvořila předěl večera, jeho zbytek už totiž patřil výhradně hudbě. Skupina Klíč hrající renesanční folk se s místním publikem pravděpodobně rozloučila, neboť hodlá letos skončit svou činnost. Temperamentní kapele Gothart, která přešla od gotické hudby k interpretaci ethnické hudby, se pak ve finále Bartolomějského večera dokonce podařilo roztančit část publika.


    [Top]    


Lákadlem letošní sezony Kruhu přátel hudby mají být Boni Pueri

K o p ř i v n i c e (dam) - Do sedmatřicáté sezony letos vstoupí předplatitelská série koncertů vážné hudby. Milovníky klasiky i letos čeká sedm koncertů v měsíčních intervalech s říjnovou pauzou. Dramaturgie Kruhu přátel hudby je i letos postavena především na komorních produkcích. Výjimkou bude snad pouze listopadové vystoupení sboru Boni Pueri.

První koncert v rámci předplatného, které je možné v pokladně kulturního domu zakoupit již víc jak týden, je naplánován na osmnáctého září. Tehdy se posluchači dočkají souboru Ensemble Messiaen. Kvarteto hrající ve složení housle, violoncello, klavír a flétna má řadu zkušeností z koncertů v desítkách zemí světa.

V měsíci říjnu pak bude mít Kruh přátel hudby pauzu. I tak se však na programu kulturního domu objeví koncert vážné hudby, na který budou mít předplatitelé výrazně levnější vstupné.

Listopad bude patřit na půdě kopřivnického kruhu hudby bezpochyby nejpočetnějšímu souboru. Chlapecký sbor Boni Pueri je po dvaceti letech své existence nejkvalitnějším tělesem tohoto druhu u nás. O kvalitách pěvců ve věku od čtyř do třiadvaceti let se navíc mohli přesvědčit také posluchači v zemích celého světa. „Myslím, že to bude největší lákadlo sezony, a to jak pro kvalitu, tak popularitu souboru,“ řekl o koncertu dramaturg Jiří Cachnín.

Prosincový koncert bude situován do místního kostela. Skladby s vánoční tematikou bude hrát Ostrava Brass Quintet složený z hráčů Janáčkovy filharmonie a orchestru ostravské opery.

V lednu se v Kopřivnici objeví mladá dvojice muzikantů. Hobojista Jan Thuri a jeho manželka klavíristka Megumi Yamada. Oba interpreti jsou hudební kritikou vysoce ceněni.

V únoru bude mít Kruh přátel hudby na programu vystoupení legendárního Kociánova kvarteta. Tři desítky let hrající soubor v klasickém obsazení má za sebou bohatou nahrávací i koncertní činnost u nás i v zahraničí.

Také na březen je podle dramaturga Jiřího Cachnína připravena pro předplatitele lahůdka v podobě Pražského kytarového kvarteta. Členové souboru Marek Velínský, Václav Kučera, Jan Tuláček a Martin Sauer jsou považováni za vynikající kytarové sólisty a jejich souhra v souboru je tak dokonalá, že právě tomuto kvartetu řada autorů píše kytarové skladby na tělo.

Sezonu ukončí také koncert v atraktivním prostředí kostela. Dubnový koncert bude totiž patřit zpěvačce Editě Randové doprovázené varhaníkem Janem Kalfusem.

Organizátoři Kruhu přátel hudby zachovali také systém patronů jednotlivých koncertů, kteří by měli do sálu přivést větší počet posluchačů.

Předplatné letošní sezony vyjde milovníka klasické hudby na 410 korun, důchodci a mládež pak zaplatí o osmdesát korun méně.


    [Top]    


Úspěch dvou nových festivalů definitivně pohřbil Šlahouny

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako úspěšnou premiéru hodnotí organizátoři a také řada návštěvníků první ročník festivalů Bartness a Red Stone, na každém z nich se o minulém víkendu bavilo zhruba tři sta mladých lidí.

„Myslím, že můžeme být spokojeni. Je to počet, se kterým jsme počítali. Nebylo to zdaleka tak hektické jako Šlahouny, spíš to mělo podobu večírku,“ pochvaluje si šéf pořádajícího klubu Nora Víťa Váňa.

Úspěch Bartness i jeho dvojníka věnovaného taneční hudbě definitivně stvrdil osud někdejších Šlahounů. Festival této velikosti již Nora v Kopřivnici pořádat nebude, přestože po loňském ekonomickém neúspěchu se o letošku mluvilo jen jako o jednoleté pauze v bohaté tradici festivalu.

Zkušební ročník pořadatelům vyšel, a proto se Bartness i Red Stone objeví v letním programu Nory i napřesrok. „Charakter akce se rozhodně nezmění. Vždycky půjde o malý festival pro maximálně pět set návštěvníků, na kterém zahrají dvě tři známější kapely a zbytek programu obstarají interpreti regionálního významu,“ řekl Váňa. Podle jeho slov totéž platí také pro tanečně zaměřený Red Stone.


    [Top]    


Robson bude na podzim dodělávat desku k desátým narozeninám

Zpěvák skupiny Robson David Tobiasz
hraje na kytaru jednoho ze svých kolegů.
Show, kterou ostravská kapela předvedla
na festivalu Bartness, patřila k nejlepším.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - První kapelou, která přitáhla větší množství návštěvníků festivalu Bartness k pódiu, byli ostravští Robson. Ti měli v programu festivalu zvláštní místo, nepatří totiž ani do škatulky kapel čistě regionálního charakteru, ale jméno, jaké mají na tuzemské hudební scéně Priessnitz či Kurtizány z 25. Avenue, zatím nemají. Dokladem toho, že kapela na jeho vytvoření intenzivně pracuje, byl nejen samotný koncert v Kopřivnici, ale celá letošní sezona.

Asi největším počinem v tomto směru bylo turné, které Robson letos absolvoval jako předskokan skupiny Buty. „Bylo to určitě největší turné, jaké jsme zatím jeli,“ prozradil zpěvák kapely David Tobiasz. Cestování s Buty ale nezastavilo vlastní projekty Robsonu, ten by si totiž rád ke svým letošním desátým narozeninám nadělil novou desku.

„Máme už předtočené základy všech skladeb a po prázdninách se zavřeme do studia, abychom desku dokončili,“ řekl Tobiasz. To, zda se cédéčko objeví na trhu ještě letos na podzim nebo až na jaře, však kapela zatím neví, bude záležet na tom, kolik času kapele dokončovací práce zaberou. Stoprocentně jisté však je, že v jarních měsících Robson absolvuje koncertní šňůru po klubech v republice a také na Slovensku.

Nová deska Robsonu by mohla být atraktivní především pro ty, kterým se líbil sobotní koncert. Většina odehraných skladeb se na ní totiž objeví.


    [Top]    


Dramaturgie obou akcí nezklamala

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože program festivalů, které v pátek a sobotu ovládly část areálu letního stadionu, se nemůže rovnat tomu, co publiku nabízely Šlahouny, autoři dramaturgie obou večerů se za svou práci rozhodně nemusí stydět.

Skupiny Kurtizány z 25. Avenue a Priessnitz, které koncertovaly v samém závěru pátečního festivalu, jsou zárukou kvality. Ostravští Robson se svým živelným vystoupením a bezvadnou pódiovou show bez problému zařadili vedle hlavních hvězdy večera a také kapely N.V.N, The Korf či místní Milano publikum mohly uspokojit. Snad jedinou výjimkou bylo vystoupení brněnské funky party Blue Sofa, jejichž koncertu chyběla potřebná dávka živelnosti.

Program sobotního tanečního dýchánku Red Stone se současně odehrával na třech scénách. Zatímco hlavní okupovali ostravští Ex Dust, v chilloutu zněla klidnější hudba a třetí stan patřil oktetu místních mladých DJ’s.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.