Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


„Fotografie často řekne víc než text,“ tvrdí kronikář

  Známý kopřivnický výtvarník
a pedagog Zdeněk Babinec
ve své pracovně. Právě tam
na jeho počítači vznikla
kronika města za loňský rok.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Kronika města Kopřivnice za rok 2001 vytvořená novým kronikářem Zdeňkem Babincem právě v těchto dnech spatří světlo světa. Na víc jak šedesátistránkovém textu popisujícím loňské dění ve městě pracoval místní učitel dějepisu a výtvarník od ledna až do začátku července. Se změnou osoby kronikáře se změní i tvář análů města.

Jak se bude lišit vaše kronika od těch, které zpracovávali vaši předchůdci?

Především loňský rok bude první, který byl vytvořený na počítači a vytištěn. Až doposud byla totiž kronika psána na psacím stroji. Upřímně lituji člověka, který to psal, stačil jen jediný překlep a bylo nutné přepisovat celou stránku.

Jste aktivním výtvarníkem, projeví se to také nějak na vzhledu kroniky?

Zatím nijak výrazně, každý rok je uvozován kresebným obrázkem, který zatím ještě nemám dokončen. S jeho vytvořením však ani nespěchám, kronika se bude vázat až příští rok a v jednom svazku budou roky 2000 až 2002 a já chci, aby všechny úvodní listy společně ladily. Jinak v textu kroniky nejsou žádné obrázky, jediným výtvarným počinem, který v ní lze nalézt, jsou zvětšené iniciály uvozující jednotlivé kapitoly, ty jsem však také zachoval velmi jednoduché. Větší změnu vizuální podoby kroniky plánuji až počínaje rokem 2003. Pro tuto kroniku bych rád vytvořil originální grafické symboly uvozující kapitoly.

Novinkou, která přichází s vámi, je také elektronická podoba kroniky města. Jak bude vypadat ta?

Digitální kronika bude mít v podstatě formu internetové stránky. Její text bude shodný s tištěnou podobou, bude v ní však podstatně snazší vyhledávání. Největší rozdíl oproti tištěné podobě však bude v tom, že bude obsahovat bohatý obrazový materiál. Už teď mám v počítači na devět set fotografií, a to ještě další přibudou. Bude to, myslím, vynikající příloha kroniky. Fotografie mnohdy dokáží říci o životě ve městě víc než text.

Lišily se vaše představy o práci kronikáře od skutečnosti?

Částečně ano. Je to především daleko časově náročnější, než jsem předpokládal. Vybrat to, co je důležité a co se má v kronice objevit, není snadné. Navíc to není zdaleka jen práce jednoho člověka, o výsledné podobě kroniky spolurozhoduje spousta lidí, kteří mají být garantem toho, že zápis v kronice bude co možná nejvíce objektivní. Teď mě ještě čeká vytvoření kroniky za rok 2000, kdy město kronikáře nemělo. Bude určitě náročné zpětně sehnat všechny potřebné materiály. Naopak moc se těším na práci na letošní kronice, na které pracuji průběžně již od začátku roku.

David Macháček


    [Top]    


Kopřivnický orchestr se stal lákadlem koncertů v Cisterninu

K o p ř i v n i c e (dam) - Za zatím nejúspěšnější a zároveň nejpříjemnější hostování v cizině označil dirigent Městského dechového orchestru desetidenní zájezd do Itálie, ze kterého se kapela vrátila v polovině minulého týdne.

MDO vyrazil na šestý ročník festivalu dechové hudby v jihoitalském Cisterninu, posílen dvěma profesionály v počtu bezmála sedmdesáti hráčů a za doprovodu mažoretek. Na šestý ročník festivalu, který byl zpestřením letní sezony, již po šesté dorazily kromě Čechů také orchestr ze Španělska a tři domácí italské soubory.

Podle původních plánů měl orchestr odehrát celkem čtyři koncerty. Dva v samotném Cisterninu a dva ve dvou nedalekých městečkách. Ve skutečnosti se však Kopřivničtí italskému publiku předvedli jen třikrát, jeden koncert totiž musel být pro nepřízeň počasí zrušen.

„Pořadatelé nebyli na déšť připraveni, podle jejich slov v tomto období v Cisterninu nepršelo už pětatřicet let,“ řekl Hrnčárek s tím, že orchestr byl ze zrušení vystoupení zklamán. „Ještě jsem orchestr neviděl tak natěšený na koncertování,“ tvrdí. Není divu, MDO se stalo zřejmě největší atrakcí festivalu a jeho program byl v rozporu s původními plány řazen vždy až do atraktivního závěru několikahodinových večerních koncertů.

Na festivalu se místní dechovka sešla s kolegy ze Španělska a také několika místními orchestry. „Šlo o čistě koncertní a velice profesionálně připravovaný festival,“ nechal se slyšel Hrnčárek. Co se týče repertoáru, kopřivnický orchestr posluchačům předváděl nejen těžké koncertní skladby, ale také populární melodie. „Přizpůsobovali jsme se přáním pořadatelů, a tak někdy byl náš program více koncertní a jindy jsme hráli lehčí skladby. Velmi se líbily mažoretky, které na přání vystupovaly stále častěji. V rámci prvního koncertu měly čtyři čísla, na druhém šest a na závěrečném koncertě tančily dokonce sedmkrát,“ prozradil dirigent Alois Hrnčárek.

Letošní zájezd do Itálie zřejmě přeruší období, kdy orchestr vyjížděl reprezentovat českou hudbu a své město za hranice každoročně. „Příští rok asi nikam nepojedeme a budeme se věnovat nácviku nových skladeb pro náš repertoár,“ nechal se slyšet Hrnčárek. To však rozhodně neznamená, že nyní by orchestr nezkoušel. Po návratu z Itálie vynechal jen jednu z pravidelných čtvrtečních zkoušek.

„Připravujeme se jednak na premiéru mše Missa Lyrica, kterou v říjnu uvedeme společně s Pěveckým sdružením Kopřivnice, a také na náš samostatný slavnostní koncert plánovaný rovněž na desátý měsíc,“ uvedl dirigent.


    [Top]    


Vosáci z Direktu pomáhali Valachům při cestě na měsíc

Členové recesní skupiny Direkt
ve vosích kostýmech pomáhali
první valalašské raketě do vesmíru
a králi Boleslavu Polívkovi
předali žlutomodrou standartu.

Foto: David Macháček

O l š a n y (dam) - Předat králi Boleslavu Polívkovi symbolickou valalašskou standartu a také významnou měrou napomoci vesmírnému programu království, jehož členem je i Kopřivnice, dokázala místní recesistická skupina Direkt. V rámci dopoledního programu festivalu Olšany Open 2002 skupina lašských vosích vojáků předala králi státní symbol, který již na letošní Kit Show převzal jeho ministr Jiří Pecha. „Jsem šťastný, že mám vaši důvěru, milí Laši,“ řekl panovník delegaci, která s sebou kromě standarty přivezla také dva stroje, které posílí bojové letectvo valalašského království. Proč však delegace lašských poddaných pro svou audienci u krále zvolila právě kostýmy vos, zůstalo většině přihlížejících utajeno. „Když jsme tady byli poprvé, jeden z nás vdechnul vosu a museli jsme jej odvážet do nemocnice. A proto loňské skotské kostýmy nahradily vosy,“ odhalil tajemství jeden ze členů Direktu. Svá vosí křidélka si Direkt připjal ještě jednou ve chvíli, na kterou se skupina ve hvězdném městečku postaveném přímo na olšanské farmě připravovala už týden předem. Po jedinečném tanečním vystoupení před zhruba dvěma tisíci diváků měly vosy doprovázet vlastního kosmonauta a vyrazit jako předvoj dřevěné valalašské rakety, které měly usnadnit prostup zemskou atmosférou. To se sice nakonec nepovedlo. Vše zmařil výbuch stroje. Podle Direktu, který se odvolává na své poznatky o reinkarnaci vos, však rozhodně nelze mluvit o neúspěchu. Ba naopak.


    [Top]    


Kapely budou na festivalu Bartness soutěžit

K o p ř i v n i c e (dam) - Bartness nazvali nový festival, zaměřený především na regionální kapely, jeho organizátoři z kopřivnického klubu Nora. Pořadatelé rovněž znají jména kapel, které se v pátek třiadvacátého srpna objeví na scéně postavené v areálu letního stadionu. Lákadlem akce by měly být Kurtizany z 25. avenue a jeseničtí Priessnitz.

Skupiny Blue Sofa, Robson, Korf, NVN a Miláno by se pak ve festivalové soutěži měly utkat o možnost natočit v nahrávacím studiu Nory píseň s producentem Dušanem Neuwerthem, který má na starosti úspěšná alba kapely Tata Bojs nebo ostravské skupiny Kryštof.


    [Top]    


Puls bude promítat samé premiéry

K o p ř i v n i c e (dam) - Po reprízách ze začátku měsíce již kino Puls pro následující dva promítací týdny chystá samé premiéry.

Jako první na plátno kina dnes o půl sedmé večer vtrhne komiksový Spider-man. Hrdinou kultovního komiksu, který na plátna převedl režisér Sam Raimi, je nenápadný středoškolák Peter, který se po kousnutí geneticky vyšlechtěného pavouka stane superhrdinou se vším, co k tomu patří. Své superschopnosti nejdřív využívá jen k zábavě, ale když se objeví krutý Green Goblin (v civilu vlivný vědec a podnikatel Norman Osborn), změní se Spider Man v obránce slabších a blaho většiny nadřadí svému vlastnímu štěstí. Role hlavního kladného hrdiny ve filmu prošpikovaném akčními scénami a speciálními efekty byla svěřena Tobeymu Maguireovi a jeho protivníka si zahrál Willem Dafoe. Když nebude na plátně Pavoučí muž, vystřídá jej v období mezi osmým a dvanáctým srpnem další symbol americké popkultury, zpěvačka Britney Spears. Ta se vůbec poprvé ve své kariéře objevuje na filmovém plátně, a to v hlavní roli road movie Křižovatky. Děj filmu je prostinký, trojice kamarádek se v doprovodu jednoho muže vydává na dlouho cestu autem do Los Angeles. Každá z trojice dívek se na cestu vydává z jiných pohnutek. Lucy (B. Spears) cestuje za svou matkou, Kit chce vidět svého nastávajícího a Mimi zase poznat svět herectví. Film je určen především fanouškům zpěvačky, ale několik vtipných momentů nabízí i lidem nezasaženým jejím kultem.

Za týden si v Pulsu přijdou na své především milovníci filmových romancí.

V podvečerním čase bude možné zajít na snímek Kate a Leopold. Mladý a atraktivní šlechtic Leopold je na konci devatenáctého století jedním z nejžádanějších mužů New Yorku, ovšem díky vynalézavosti jednoho ze svých potomků se ocitá ve žhavé přítomnosti největšího města současného světa. Kromě všech nástrah věku počítačů na Leopolda ve stínu mrakodrapů čeká také láska v podobě ambiciozní a zoufale romantické Kate. Hvězdou filmu je Meg Ryanová hrající přesně ten typ postavy, které ji proslavily.

Hlavním hrdinou další romantické komedie 40 dní a 40 nocí je ryze současný programátor Matt, který se rozhodne milostné zklamání řešit sexuálním půstem. Ovšem právě v době jeho trvání zřejmě najde tu pravou, z čehož tvůrci těží humor i romantiku.

Nabídku Pulsu uzavírá koprodukční thriller Nevěsta přes internet. Film, jehož hlavní hrdina, nenápadný úředník, si na internetu najde krásnou ruskou nevěstu a netuší, že s ní do jeho života vstoupí také východní mafie.


    [Top]    


Katolickým domem bude znít bigbeat

K o p ř i v n i c e (dam) - Akcí, která má oživovat vzpomínky na éru šedesátých let, ožije v sobotu sedmnáctého srpna Katolický dům v Kopřivnici. Pořadatelé I. Bigbeatového festivalu pozvali dvanáct kapel z okolí.

Mezi hosty akce, která vypukne v šestnáct hodin odpoledne, by měl být například příborský Elvis Presley Band, znovuoživená kapela Kefeus, Věšák z Nového Jičína, HI-FI100 ze Vsetína a další skupiny.

Podle pořadatele Lubomíra Holuba je však naprosto jistá účast místní skupiny Pigment, která se podílí na organizaci akce. Další pozvané skupiny v době uzávěrky tohoto čísla Kopřivnických novin svá vystoupení nepotvrdily.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.