Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 27/2002
ze dne 8. srpna 2002

Zprávy z města a okolí

Radní jmenovali novou ředitelku

Radnice pracuje na reformě veřejné správy již rok

Novojičínský záchranný tým obhájil na soutěži první místo

Hasiči z Mniší postoupili na mistrovství ČR

I stromy mají ve městě svou funkci

Společný regionální operační program umožňuje čerpání financí z EU - I

Počet zachráněných žab vzrůstá

Francouzi byli s rekreací u nás velmi spokojeni

Celodenní uzavírka kruhové křižovatky

Nezávislý musí nasbírat šest set podpisů, aby mohl kandidovat

Telaříkův rybník ve Vlčovicích funguje výborně

Ač se přijeli rodiče podívat na své ratolesti, ty s nimi neodjely

Stíny

Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích - II.


    [Top]    


Radní jmenovali novou ředitelku

K o p ř i v n i c e (hod) - Radní na své mimořádné schůzi 19. července schválili nejvhodnější nabídku na uzavření smlouvy na ‘Strategické partnerství pro realizaci záměru města na modernizaci tepelného systému města zaručující úspory provozních nákladů’ firmu EFIS, a. s., Praha.

Na jednání rady města byla také schválena firma Slezská projektová společnost, s. r. o., Opava jako vítěz výběrového řízení veřejné zakázky ‘Přístavba Městského úřadu Kopřivnice’.

Rada města se souhlasem Krajského úřadu Moravskoslezského kraje jmenovala Danu Lörinczovou od 1. srpna do funkce ředitelky Mateřské školy na ulici Francouzské.


    [Top]    


Radnice pracuje na reformě veřejné správy již rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Jak už jsme uveřejnili, přebírá Městský úřad v Kopřivnici jako úřad s rozšířenou působností po reformě veřejné správy v první fázi od 1. ledna 2003 sedmapadesát úředníků z okresního úřadu a ve druhé fázi od 1. dubna 2004 dalších třináct, a sice pracovníky kontaktních míst.

Do spádové oblasti Kopřivnice budou od ledna příštího roku patřit obce a města - Kateřinice, Kopřivnice, Mošnov, Petřvald, Příbor, Skotnice, Štramberk, Trnávka, Závišice a Ženklava.

Přecházející úředníky bude nutné někam umístit. „Zákony, které upravují přechod úředníků a zejména přechod kompetencí, byly schváleny v parlamentu letos 13. června. Vedení města pracovalo na reformě veřejné správy nejméně jeden rok včetně připomínkování zákonů. Také o umístění úředníků se staralo intenzivně minimálně půl roku. Během této doby se vyskytly různé alternativy umístění úředníků,“ uvedla Pavla Jurková, vedoucí kanceláře tajemníka.

Čtenáře našich novin jsme informovali o dvou variantách, a to o úpravě budovy Mateřské školy na ulici Obránců míru a o zakoupení ubytovny vedle městského úřadu na ulici Záhumenní. „Vzhledem ke snaze koncentrovat všechny úředníky na jedno místo se od varianty úpravy mateřské školy upustilo. Z pronájmu, nebo koupi budovy ubytovny sešlo proto, že současný vlastník ubytovny, a. s. Tatra, ji draží a pro město vzhledem ke stavu tohoto objektu by investice byla nevýhodná, neboť by vyžadovala mnoho vnitřních úprav a značné množství finančních prostředků,“ rozvedla Pavla Jurková.

Zastupitelstvo na svém červnovém zasedání schválilo jako první alternativu přístavbu budovy městského úřadu ve směru ke garážím tak, aby obě budovy byly spojeny chodbou. Po dostavbě úřadu budou všichni úředníci, i ti, kteří dnes jsou v budově na ulici Štefánikově, umístěni pod jednou střechou. „Je to jistě značná investice, která bude muset být z větší části hrazena z prostředků města, protože stát dává na náklady spojené s reformou veřejné správy všem obcím s rozšířenou působností stejnou částku, a to 17,5 milionu korun. Navíc tuto částku nedostane město najednou, ale v průběhu dvou let. Jsme si vědomi toho, že tato investice může vyvolat u občanů částečně nevoli, protože ne všichni mají přehled, co všechno musí úřad zajišťovat a jaké kompetence s reformou budou přeneseny. Úředníci si sami nic pro sebe nebudují. Věřím, že rozumní občané pochopí tuto situaci také proto, že i pro ně bude mnohem výhodnější, když přijdou na úřad a na jednom místě vyřídí vše potřebné,“ doplnila vedoucí kanceláře tajemníka.

Složitější situace bude v přechodném období jednoho roku, než se postaví nová budova. Úředníci budou po tuto dobu rozmístěni ve třech budovách, v současných dvou a navíc bude pronajata část jednoho patra v ředitelské budově Tatry. V současné době má úřad představu o tom, kdo se bude stěhovat do pronajatých prostor, a také v tom, jak budou rozmístěny jednotlivé odbory v nové budově úřadu.

Pro občany bude složité se vyznat, kde budou po dobu jednoho roku vyřizovat své záležitosti. Radnice bude v tisku, v kabelové televizi a na úředních deskách všech dotčených městských a obecních úřadů informovat o umístění jednotlivých odborů i s tím, kde se mají občané na koho obrátit. Vedení města už nyní žádá občany o pochopení a trpělivost.


    [Top]    


Novojičínský záchranný tým obhájil na soutěži první místo

S l e z s k á   H a r t a (ili) - Na neoficiálním mistrovství České republiky ve vodním záchranářství se ve čtvrtek 4. července sešlo na přehradní nádrži Slezská Harta devatenáct záchranářských týmů z celé republiky. Čtvrtý ročník konaný pod záštitou ředitelství Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje nezůstal co do nepřízně počasí nic dlužen předcházejícím ročníkům. Za vytrvalého deště a prudkého nárazového větru soutěžily pětičlenné týmy celkem ve čtyřech disciplínách - v jízdě zručnosti na motorovém člunu, záchraně tonoucího z vodní hladiny do člunu, v resuscitaci a v poskytnutí předlékařské první pomoci. Zranění figurantů bylo pro regulérnost losováno.

Komise rozhodčích hodnotila předvedené výkony podle přísných kritérií, k nimž samozřejmě patřilo i použití nejmodernějších lékařských trendů při resuscitaci tonoucích. Výkony všech zúčastněných týmů byly na špičkové profesionální úrovni a v daných nepříznivých podmínkách obdivuhodné. V těžké konkurenci první místo znovu obhájil záchranný tým z Nového Jičína. Zdali jim ke skvělému výkonu dopomohl příslib přednosty Okresního úřadu v Novém Jičíně Josefa Svobody, že jim za vítězství osobně věnuje bednu šampaňského, není známo. Jisté je, že přednosta svému slibu ke spokojenosti vítězů dostál.


    [Top]    


Hasiči z Mniší postoupili na mistrovství ČR

F r ý d e k  -  M í s t e k (ili) - V sobotu 20. července proběhlo ve Frýdku - Místku krajské kolo soutěže sborů dobrovolných hasičů, z kterého vyšlo SDH Mniší vítězně. Tím si zajistilo postup na mistrovství České republiky do Liberce.

Družstvo hasičů z Mniší nebude na mistrovství žádným nováčkem. V roce 1999 se muži stali mistry ve štafetě a celkově skončili na 3. místě, o rok později dorostenci vybojovali titul mistra ČR. Trenér Petr Žabenský, který dovedl dorostence na nejvyšší post, spojil obě družstva do jednoho. Správnost jeho rozhodnutí prověří mistrovství ČR 20. a 21. září v Liberci.


    [Top]    


I stromy mají ve městě svou funkci

  Centrum města je jedním z míst,
kde není moc příležitostí uchýlit se
do stínu vzrostlých stromů. Mikroklima,
které vytvářejí, je přitom hlavně
v letních parnech velmi příjemné.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Pracovníci odboru životního prostředí se poměrně často setkávají s občany, kteří chtějí skácet strom z důvodu stínění nebo nadměrného znečišťování zahrádek padajícím listím. Málokdo dokáže docenit všechny funkce stromů, zvláště pak ve městě. Nad významem zeleně a hlavně stromů se zamýšlel předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Když pomineme školní znalosti o okysličování ovzduší, fungují stromy mimo jiné jako přírodní klimatizace. Z povrchu jejich listů se odpařuje dokonce víc vody, než z povrchu vodní hladiny, protože odpařování je urychlené biologickým systémem. Odpařováním se ochlazuje okolní vzduch, a proto tam, kde je dostatek stromů, je v parných dnech nižší teplota než v otevřeném prostoru.

Ukázkovým příkladem rozpáleného prostoru v horkých dnech je kopřivnické centrum, které nemá vzrostlou vegetaci. Ve městě je nutno brát v úvahu ještě tepelnou setrvačnost panelových domů. Tím, že nejsou ničím přistíněné, se během dne rozpálí a v noci teplo z panelů stále sálá. A přitom by stačil popínavý břečťan nebo vegetační střechy a situace by byla daleko přijatelnější.

Teprve v nejparnějších dnech si uvědomujeme, že se zelení v našich městech to není dobré a je co měnit. Už Marie Terezie si byla vědoma významu stromů a patentním dekretem nakázala jejich vysazování podél cest, aby se snížila prašnost a jejich stín by činil cestování příjemnějším. U cest většího významu byly vysazovány stromy lesní - neužitkové, u silnic místního významu a v okolí vesnic a měst ovocné aleje. Občané dostávali stromy přímo ze štěpnic, které byly zřízeny právě k tomuto účelu a každý obyvatel měl za povinnost vysadit určitý počet stromů za rok. Pozůstatky tereziánských alejí najdeme dodnes na jižní Moravě.


    [Top]    


Společný regionální operační program umožňuje čerpání financí z EU – I

Společný regionální operační program (dále jen SROP) je strategický plánovací dokument. Jeho účelem je definování oblastí, pro které chce členský stát Evropské unie čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů. SROP obsahuje analýzu socioekonomické situace, stanovené cíle a prioritní potřeby pro dosažení těchto cílů, strategii, plánované prioritní akce, jejich specifické cíle a související rámcové finanční tabulky.

Česká republika zatím není členským státem Evropské unie, ale její členství se předpokládá od 1. ledna 2004, a proto již nyní musí připravovat programové dokumenty potřebné jako podklad pro čerpání finančních prostředků z Evropské unie v následujícím období a zahájit přípravu struktur, které se budou podílet na realizaci strukturálních fondů Evropské unie. Podle bodu II/1a usnesení vlády č. 102/2002 (přijatého 23. ledna 2002) má ‘ministr pro místní rozvoj ve spolupráci s regionálními radami připravit Společný regionální operační program a předložit jej vládě do 31. října 2002’.

Na základě výzev k předkládání projektů budou moci předkladatelé projektů žádat o finanční podporu z prostředků Evropské unie. Po posouzení a vyhodnocení předložených projektů bude s úspěšnými předkladateli uzavřena smlouva o čerpání finančního příspěvku z prostředků EU na realizaci schváleného projektu.

Regionální rady se zřizují v regionech NUTS II na základě zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, a jejich činnost je definována v § 16 tohoto zákona. NUTS je zkratka francouzského názvu, který je do češtiny překládán jako nomenklatura územních statistických jednotek. Evropská unie definovala stupnici 5 územních statistických jednotek, aby bylo možné regiony v zemích Evropské unie vzájemně porovnávat. V ČR je definováno osm NUTS II jednotek, kterým se říká regiony soudržnosti a jejich vymezení je součástí § 15 zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje. V Moravskoslezském kraji, který pro potřeby strukturálních fondů Evropské unie tvoří region NUTS II Moravskoslezsko, plní úkoly regionální rady zastupitelstvo kraje v přenesené působnosti podle výše zmíněného zákona.

Harmonogram přípravy SROP je předurčen v podstatě vládním usnesením č. 102/2002. SROP musí být zpracován do konce října 2002 a poté předložen vládě České republiky ke schválení. Následně bude předložen Evropské komisi, a to na přelomu roku 2002 a 2003.

SROR zahrne území celé ČR s výjimkou hlavního města Prahy, tj. sedm regionů NUTS II. Zpracování SROP rámcově naváže na aktualizaci regionálních operačních programů, jejichž zpracování bylo zajišťováno regionálními radami. Zpracováním SROP byla pověřena firma DHV CR, spol. s r. o.

Pokračování v příštím čísle

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje,
e-mail: josef.jaluvka@kr-moravskoslezsky.cz


    [Top]    


Počet zachráněných žab vzrůstá

K o p ř i v n i c e (ili) - Před pěti měsíci začala migrace skokana hnědého přes silnici I/58 u rybníka ve Vlčovicích. Migrace trvala s přestávkami způsobenými nízkými teplotami do 17. dubna. Během tohoto období bylo přeneseno 2 933 jedinců skokana hnědého (z toho 1 595 samců a 1 338 samic), jedna samice ohrožené ropuchy obecné a jedna samice čolka obecného. Více než sedmisetprocentní nárůst populace oproti minulého roku byl zapříčiněn provizorním zvýšením hladiny v rybníce před třemi lety. Ztráty způsobené vandaly porušením zábran či vysypáním žab ze záchytných pastí pod kola automobilů byly odhadnuty na dvě procenta z celkového množství přenesených jedinců.

Záchranná akce ropuchy obecné probíhala v jarních měsících na lokalitách Štramberk - Libotín a Štramberk - Dražné. V první lokalitě bylo odchyceno celkem 3 504 samců a 1 680 samic směrem ’do vody’, v opačném směru pak 544 samců a 221 samic. Situace v Libotíně je velmi komplikovaná, protože zde nelze nainstalovat zábrany na všech ohrožených úsecích, jako jsou například křižovatky cest. Úhyn proto dosáhl 4,7 procent.

„V lokalitě Dražné jsou údaje o počtu ropuch velmi zkreslené, protože občané i přes osvětu v médiích se domnívali, že pasti nevybíráme a ropuchy přenášeli sami,“ postěžoval si na přílišnou horlivost místních obyvatel předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Celkem bylo zaevidováno 673 samců a 151 samic ropuchy obecné.


    [Top]    


Francouzi byli s rekreací u nás velmi spokojeni

Skupinu Francouzů přivítal během
výměnného pobytu na radnici starosta
Jiří Tichánek. Hosté z Francie byli
s rekreací u nás spokojeni.
Foto: Radek Chvistek

K o p ř i v n i c e (hod) - Dvaadvacet Francouzů z družebního města Trappes se zúčastnilo ve dnech 7. až 13. července výměnného pobytu v Beskydech. Skupina byla ubytována v hotelu na Horní Bečvě a během svého pobytu měli možnost se seznámit s přírodními krásami, mimo jiné i s prací ve sklárnách v Karolince.

Ve čtvrtek 11. července skupina Francouzů zavítala i na kopřivnickou radnici, kde ji přijal starosta Jiří Tichánek.

Naopak z Kopřivnice odcestovala 25. července skupina dětí, které jely na výměnný pobyt k moři do rekreačního střediska v Marc sur Mer.
 
 
 
 


    [Top]    


Celodenní uzavírka kruhové křižovatky

Práce na kruhové křižovatce ulic
Obránců míru a Záhumenní finišují.
Tuto sobotu dostane kruhový objezd
nový povrch.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Okresní úřad Nový Jičín jako příslušný silniční správní úřad, po předchozím souhlasu Policie ČR, okresního ředitelství Dopravního inspektorátu Nový Jičín a Správy silnic Moravskoslezského kraje, povolil uzavírku křižovatky silnic č. II/480 a č. II/482 v katastrálním území Kopřivnice. Jedná se o úplnou uzavírku prostoru křižovatky silnic v sobotu 10. srpna v době od šesté hodiny ranní do osmnácté hodiny z důvodu výstavby okružní křižovatky - pokládky živičné obrusné vrstvy. V tento den povedou oboustranně objížďky ve směru od Lubiny po místních komunikacích ulic Štefánikovy a Kpt. Jaroše. Ve směru od Závišic bude oboustranně objížďka vedena po místních komunikacích ulic Školní, Pionýrská, Sportovní a Sadová.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Nezávislý musí nasbírat šest set podpisů, aby mohl kandidovat

K o p ř i v n i c e (hod) - Do dnešního dne musí pověřený obecní úřad podle volebního zákona zveřejnit na úřední desce seznam obecních úřadů, kterým se podávají kandidátní listiny přímo, a seznam obecních úřadů v obcích, kde jsou zřízeny alespoň dva odbory, kterým se podávají kandidátní listiny přímo, a seznam obcí, ze kterých se kandidátní listiny podávají pověřenému obecnímu úřadu. V našem případě bude kopřivnický městský úřad přebírat kandidátní listiny nejen za Kopřivnici, ale také ze Štramberka, Závišic a Ženklavy, tj. z obcí, které spadají do jeho správního obvodu a nemají zřízeny alespoň dva odbory. Datum konání komunálních voleb je stanoveno na pátek 1. a sobotu 2. listopadu.

Všechny kandidující strany, sdružení nebo jednotlivci ucházející se o mandát v komunálních volbách musí své kandidátní listiny předat na kopřivnickou radnici jakožto registračnímu úřadu do úterý 27. srpna do šestnácti hodin (tj. šestašedesát dnů přede dnem voleb).

„Navíc do 8. srpna musíme zveřejnit potřebný počet podpisů na kandidátních listinách, které budou podávat nezávislí kandidáti nebo sdružení nezávislých kandidátů. Jedná se o nová sdružení, která nejsou zaregistrována. Tito musí doložit ke kandidátce petici, v jejímž záhlaví a na každé její straně musí být uveden název volební strany, název zastupitelstva obce, do kterého strana kandiduje, a rok konání voleb. Vedle podpisu voliče musí být uvedeno jeho jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, jinak tento hlas pro podporu volební strany nelze započítat. Nezapočítávají se také podpisy kandidátů samých. Tak například za Kopřivnici je požadován počet podpisů na petici pro nezávislého kandidáta 600, pro sdružení nezávislých kandidátů 1 659,“ uvedla Jana Sopuchová, pracovnice odboru vnitřních věcí, která má na radnici volby na starosti.


    [Top]    


Telaříkův rybník ve Vlčovicích funguje výborně

V l č o v i c e (ili) - Druhé prázdninové úterý proběhlo kolaudační řízení ohledně rybníku poblíž fotbalového hřiště ve Vlčovicích. Přestože kolaudační výměr nebyl podepsán, nestalo se tak z technických důvodů. „Z faktického hlediska nemám námitek, rybník funguje výborně, ale řízení musím přerušit do té doby, než pan Telařík předloží všechny chybějící doklady a razítka,“ odůvodnil své rozhodnutí vedoucí kolaudační komise Miroslav Kocián.

Rybník, v kterém už jsou vysazeni kapři a pstruzi, bude ještě obohacen o líny.

Vybudováním rybníku o rozloze 0,24 hektaru si Ivan Telařík, sám vášnivý rybář, splnil dětský sen. Navíc lokalitě, která se stávala pomalu, ale jistě nepovoleným vlčovickým smetištěm, vtiskl jedinečný ráz.


    [Top]    


Ač se přijeli rodiče podívat na své ratolesti, ty s nimi neodjely

K l e t n é (ili) - Zatímco běžně bývají rodiče upozorněni na nevhodnost návštěv svých ratolestí na dětském táboře, na turnusu pod názvem Cirkusová rošáda, pořádané Domem dětí a mládeže v Kopřivnici, zvolili pro tentokrát zcela opačný postup. Už v základních propozicích účastníků byli rodiče zváni na neděli, která byla předposledním dnem turnusu, k návštěvě turistické základny v Kletné u Suchdola nad Odrou.

„Většina dětí jezdí s námi opakovaně každý rok, a proto jsme chtěli touto cestou rodičům umožnit prohlídku našeho zařízení,“ uvedla důvody experimentu ředitelka kopřivnického domu dětí a mládeže Eva Müllerová. Děti si jednotlivá vystoupení připravovaly samy, vedoucí jim pak pomáhali zajistit technické zázemí. Mimo to ti nejstarší napekli linecká kolečka a tyčinky z listkového těsta, všichni parádně uklidili a vyzdobili základnu.

Přestože začátek vystoupení byl naplánován na patnáctou hodinu, začali se po obědě sjíždět první návštěvníci. Nebylo výjimkou, že s rodiči si udělali výlet sourozenci i prarodiče, a tak kapacita tábořiště a parkovací prostory brzy praskaly ve švech.

„Nemyslím si, že bychom z této akce udělali pravidlo, protože se jedná o mimořádně organizačně náročnou záležitost. Ale účel, aby rodiče na vlastní oči viděli, jak je o jejich ratolesti postaráno, určitě splnila. Navíc rodiče dětem odvezli špinavé prádlo, proto jim výrazně usnadnili balení,“ vyjmenovala další z výhod ředitelka Müllerová.

„Chtěla jsem svoji holčičku vzít rovnou domů, ale ta o dřívějším odjezdu nechtěla ani slyšet,“ povzdechla si jedna z maminek. Se stejnou reakcí se totiž setkali všichni rodiče. A to samo o sobě vypovídá o kvalitě tábora.


    [Top]    


Stíny

Dne 28. července ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení od ženy, která uvedla, že byla napadena svým přítelem. Hlídka, která se dostavila na místo, zjistila, že dotyčná byla fyzicky napadena a navíc, že její přítel rozbil i různé zařízení bytu. Strážníci zjistili totožnost výtržníka. Jednalo se o 31letého muže z Kopřivnice. Žena byla převezena k ošetření na pohotovost a potom na P ČR k podání trestního oznámení.

Neznámý pachatel v noci dne 30. července odcizil v Kopřivnici na ulici 17. listopadu bez známek násilí ze sklepa dvě jízdní kola zn. Superior modré a šedé barvy v hodnotě 13 859 korun.

K vloupání do vozidla došlo 31. července ve Štramberku na parkovišti u základní školy. Neznámý pachatel si po vypáčení předních dveří vozidla značky Ford odnesl autorádio zn. Sony, dámskou kabelku, mobilní telefon Alcatel a osobní doklady poškozeného. Celková škoda je vyčíslena na 10 100 korun.

Hodinu po poledni 2. srpna odevzdal na Městskou polici v Kopřivnici muž z Kopřivnice nalezenou munici. Jednalo se o krabičku s náboji do malorážky. Tuto si převzala hlídka OOP z Kopřivnice. Byl vyrozuměn pyrotechnik Správy Severomoravského kraje.


    [Top]    


Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích - II.

K o p ř i v n i c e (red) - I v dnešním čísle přinášíme čtenářům informace, jak se chovat v situacích ohrožujících život.

Když zazní siréna

V České republice je jeden varovný signál (Všeobecná výstraha). Kolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin. Signál může být vysílán třikrát po sobě v cca tříminutových intervalech. Vyhlašuje se při bezprostředním ohrožení mimořádnou událostí nebo při jejím nenadálém vzniku.

Kromě varovného signálu ‘Všeobecná výstraha’ existuje v České republice ještě signál ‘Požární poplach’. Tento signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty (25 vteřin trvalý tón, 10 vteřin přestávka, 25 vteřin trvalý tón - elektrická rotační siréna, nebo nezaměnitelným zvukem trubky Hoří - Hoří elektronická siréna). Vyhlašuje se za účelem svolání jednotek požární ochrany.

Zvuk sirény vyjadřující varovný signál ‘Všeobecná výstraha’ znamená vždycky nějaké nebezpečí. Její zvuk upozorňuje, že může dojít, nebo již došlo k mimořádné události, která ohrožuje životy a zdraví občanů, majetek a životní prostředí. Bude nutné se ukrýt nebo opustit ohrožený prostor a dodržovat další opatření stanovená obcemi, zaměstnavateli a správními úřady.

Sirény jsou spolehlivým prostředkem varování obyvatel před nebezpečím a mohou být použity podle potřeby lokálně, na ohrožených územích a bude-li to vyžadovat situace i na území celého státu.

Akustické zkoušky sirén budou oznamovány předem v hromadných informačních prostředcích.

Jak postupovat, když zazní siréna

Níže uvedené pokyny platí jen tehdy, pokud zjevně nejde o povodně.

1. Okamžitě se ukryjte

Vyhledejte ukrytí v nejbližší budově. Tou může být výrobní závod, úřad, kancelář, obchod, veřejná budova i soukromý dům.

Jestliže cestujete automobilem a uslyšíte varovný signál, zaparkujte automobil a vyhledejte úkryt v nejbližší budově.

2. Zavřete dveře a okna

Když jste v budově, zavřete dveře a okna. Siréna může s velkou pravděpodobností signalizovat únik toxických látek, plynů, radiačních zplodina jedů. Uzavřením prostoru snížíte pravděpodobnost vlastního zamoření.

3. Zapněte rádio nebo televizi

Informace o tom, co se stalo, proč byla spuštěna siréna a varováno obyvatelstvo a co dělat dále, uslyšíte v mimořádných zpravodajstvích hromadných informačních prostředků. V případě výpadku elektrického proudu využijte přenosný radiopřijímač na baterie. Tyto informace jsou sdělovány i obecním rozhlasem, popř. elektronickými sirénami.

Pokračování příště

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.