Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tři nejsilnější strany znají své kandidáty, další zatím ne

K o p ř i v n i c e (dam) - V blížících se komunálních volbách budou mít voliči v Kopřivnici a místních částech větší možnost výběru, oproti volbám v roce 1998 totiž své kandidáty pro třiadvacetičlenné zastupitelstvo zřejmě postaví jedna strana navíc. Většina tradičních stran s výjimkou lidovců své kandidáty již zná, nováčci v kopřivnické komunální politice jejich tvorbu dokončují.

Stejně jako v parlamentních volbách i v těch komunálních se bude o přízeň voličů ucházet kandidátka strany Naděje. Kromě jejích členů budou na kandidátce figurovat také nestraníci. „Kandidátní listina Naděje a nezávislí se ještě tvoří,“ sdělila iniciátorka vytvoření této kandidátky Marie Pešlová. Jasno údajně zatím není ani v případě lidí kandidujících na prvních pěti místech. „Kandidátka bude kompletní po patnáctém srpnu a bude na radnici předána včas,“ ujistila Pešlová. Podle jejích slov je jedním z důvodů otálení spojení sil nezávislých kandidátů na jednu kandidátku s cílem zabránit tříštění jejich potencionální podpory. Naděje a nezávislí hodlají postavit kandidátku s plným počtem třiadvaceti kandidátů.

KDU-ČSL bude v komunálních volbách kandidovat sama bez koaličních partnerů z Unie svobody. „V komunálních volbách je to trošičku jiné než na celostátní úrovni. Kandidovat v koalici by nemělo smysl,“ řekl předseda zdejších křesťanských demokratů Jaroslav Šula. Podle jeho slov má již KDU-ČSL kandidátku téměř obsazenu, schází údajně doplnit jen tři lidi ochotné kandidovat, o tom, na jakém postu se ten který kandidát nakonec ocitne, však zatím rozhodnuto není. „O tom bychom měli rozhodnout v horizontu jednoho týdne,“ řekl Šula. Ten připustil, že stávající místostarosta Alois Janek bude mít mezi kandidáty výsostné postavení. „Rádi bychom, aby i po volbách zůstal na radnici,“ nechal se slyšet Jaroslav Šula.

Zřejmě nejrychlejší byli v tvorbě kandidátek komunisté. Místní organizace KSČM schválila kandidátky včetně pořadí na prvních desíti místech již v polovině června. Podle předpokladů KSČM postaví plných třiadvacet kandidátů a v záloze má i několik náhradníků.

„Ne všichni kandidáti jsou členy strany, je mezi nimi asi pět lidí bez politické příslušnosti,“ nechal se slyšet předseda místních komunistů Karel Kuboš. Právě Kuboš, který je mimo jiné i členem stávajícího zastupitelstva, povede komunisty do voleb v pozici lídra. Také na druhém a třetím místě zasednou dnešní členové zastupitelstva Milan Kapica a Josef Pavelka. Na čtvrtém místě kandidátky bude Jelena Kladivová a pátý Václav Paiger.

Během tohoto týdne padne poslední slovo o složení kandidátky také mezi unionisty. Unie svobody - DEU se bude o posty v zastupitelstvu ucházet vůbec poprvé. Podle předsedy její zdejší organizace Dalibora Magery bude kandidátka naplněna a kromě členů strany se na ní objeví i nestraníci.

Další novinkou na zdejší politické scéně je kandidatura Strany za životní jistoty. Definitivní podoba její kandidátky by měla být známá po desátém srpnu. Již teď je však jasné, že kandidátka nebude plně obsazena a mezi kandidáty nebudou pouze členové Strany za životní jistoty, ale i její bezpartijní sympatizanti.

Od sněmu v červnu znají své kandidáty a jejich pořadí také v místní ODS. Na třiadvacetičlenné kandidátce místní ODS se podle jejího předsedy Petra Chromečky objeví výhradně členové strany. Na nejvyšším postu kandidátky občanských demokratů stojí první polistopadový starosta města Vladislav Kryške. Druhý post patří šéfu zdejší organizace strany Petru Chromečkovi, po něm následují Jiří Novák, Jiří Sumbal a Dagmar Jančálková.

Také v současné době vládnoucí sociální demokracie své kandidáty zná již od poslední předprázdninové členské schůze. Na prvním místě se o přízeň voličů bude ucházet současný starosta Jiří Tichánek, druhý bude jeho zástupce Zdeněk Krajčír. Třetí místo kandidátky připadne exposlanci Luďku Poláškovi a první pětici uzavírají stávající zastupitel Jan Navrátil a radní Petr Černoch.

Přesto, že svou účast v podzimních volbách avizoval, do rozdělení sil na radnici nepromluví nynější bezpartijní zastupitel Miroslav Veselý. Jeho nápad vytvořit kandidátku sdružení KONS (Kopřivnice občanům, ne stranám) ztroskotal na neochotě lidí kandidovat ve volbách. Někteří komunální politici mluví také o možnosti vzniku kandidátky složené z nezávislých kandidátů, zda však opravdu vznikne, není zatím jisté.


    [Top]    


Kotouč stále čeká na požehnání ministra

Š t r a m b e r k (dam) - Bezmála měsíc po druhém veřejném projednání studie o vlivu cementárny na životní prostředí investor stále čeká na rozhodnutí ministerstva životního prostředí.

Právě ministerské razítko je poslední náležitostí, která brání rozjetí územního řízení pro stavbu nového cementárenského provozu pod Kotoučem představujícího investici 2,2 miliardy korun.

„Máme zprávy, podle kterých by rozhodnutí mělo padnout během tohoto či příštího týdne,“ řekla mluvčí těžařů Věra Breiová. Jisté zdržení rozhodovacího procesu zapříčinila také výměna ministra. Stávající šéf rezortu životního prostředí Libor Ambrozek si vyžádal podklady, aby mohl ve věci rozhodnout. Podle Breiové se ministr po jejich prostudování vyjadřuje již zdrženlivěji než na začátku, kdy její stavbu zatracoval. Na rychlosti rozhodnutí ministerstva bude záležet, zda bude stavba cementárny, která má zpracovávat méně kvalitní vápenec ze štramberského lomu, zahájena ještě letos. „Pokud ministerstvo rozhodne do konce prázdnin, bylo by možné stavbu zahájit ještě letos,“ ubezpečila Breiová.


    [Top]    


Na jaře se začne se změnou tepelné soustavy

K o p ř i v n i c e (hod) - Změnu koncepce tepelné soustavy města připravuje radnice už asi půl roku. Proto jsme se obrátili na Petra Wirtha, který má na kopřivnické radnici tuto problematiku na starosti.

„V současné době byl proveden výběr strategického partnera, kterého vybírala sedmičlenná komise. Nabídky podalo ze sedmi oslovených společností pět uchazečů. Při otevírání obálek, které zabezpečovala tříčlenná komise, byly pro formální a obsahové nedostatky vyřazeny tři nabídky. Do dalšího kola tak postoupily pouze dvě a z nich vybírala hodnotící komise. Obě nabídky byly velmi dobře zpracované a byly téměř rovnocenné. Komise se po diskuzi a pečlivém rozboru všech parametrů nabídek přece jen přiklonila k jedné z nich a doporučila zadavateli soutěže vyhlásit pořadí. Protože v nabídkách je řada otevřených záležitostí a údajů, které nelze přesně porovnat, bylo doporučeno požádat oba uchazeče o doplnění a upřesnění údajů, které budou vyhodnoceny a předloženy komisi a zadavateli. Na základě rozhodnutí zadavatele budou zahájeny práce na přípravě ‘Rámcové smlouvy o partnerství’, která je hlavním dokumentem připravovaného vztahu města a strategického partnera, a přípravné práce na založení společnosti na distribuci tepla ve městě,“ řekl Petr Wirth.

Na zastupitelstvu, které by se mělo konat v září, by členové zastupitelstva měli dostat definitivní podobu příslušných dokumentů a měli by rozhodnout. Po podpisu rámcové smlouvy o spolupráci se strategickým partnerem a založení společného podniku pro distribuci tepla ve městě, společnosti s ručením omezeným s majoritním podílem města, by měl být dopracován záměr města na modernizaci a mohla by být zahájena projektová a legislativně-stavební příprava celé rozsáhlé akce. To se předpokládá v průběhu posledního čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku. Celá stavba je velmi složitá a také se předpokládají komplikace při její přípravě. Přesto by samotné práce na realizaci stavby mohly být zahájeny v březnu příštího roku.

„Příprava je hodně složitá, musí být provedeno územní a stavební řízení a musí být vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení. V současné době nelze předpokládat sloučení obou řízení, i když by se tím příprava stavby velmi urychlila. Toto rozhodnutí je ve výlučné kompetenci stavebního úřadu a bude záležet i na zhotoviteli, jaké řešení a jak rozpracovanou dokumentaci na stavební úřad předloží. Poté bude následovat zpracování projektu pro realizaci, který již bude možno zpracovat po etapách, “ dodal Wirth.

I financování celé akce nabízejí obě ucházející se společnosti rozdílné. První z nich navrhuje, že celá nově vybudovaná technologie by byla financovaná formou leasingu, který by se splácel po dobu deseti let. „Druhá nabídka je formou energetického contractingu, což je vlastně vybudování celého zařízení ve vlastní režii a na vlastní náklady partnera, který si splátky vložených prostředků stahuje z plateb za teplo. Doba splatnosti u této formy financování by činila patnáct let,“ upřesnil Wirth.

Změna tepelného systému města by mohla být provedena během příštího roku, ale je možné, že by mohla být rozdělena do dvou etap a část by byla provedena v průběhu roku 2003 a část v následujícím roce. O samotném způsobu, jak bude změna systému provedena, řekl Wirth, že se uvažuje o dvou variantách a obě nabídky obsahují návrhy na realizaci obou variant. První počítá se zachováním centrálního zdroje tepla, tedy s klasickou soustavou centrálního zásobování teplem (zdroj Energetika Tatra). „Druhá varianta uvažuje s vybudováním šesti až sedmi plynových kotelen v místech větších výměníkových stanic, které by tvořily zdroje tepla pro decentralizovanou soustavu zcela nezávislou na Energetice Tatra,“ rozvinul Petr Wirth a pokračoval, že „variantu k realizaci bude nutno vybrat a zvolit v průběhu jednání s vybraným uchazečem a se současným dodavatelem tepla pro město, s Energetikou Tatra, respektive s dodavatelem zemního plynu. Bude záležet na podmínkách, které dodavatel tepla do soustavy nabídne. Vybrána bude ta varianta, která bude ekonomicky pro město a především pro konečného spotřebitele výhodnější.“

V současnosti tvoří soustavu zásobování teplem primární potrubní síť, sekundární potrubní rozvody a výměníkové stanice. Těch je na území města třiadvacet v majetku města (v současnosti je jich dvacet jedna funkčních) a patnáct v majetku cizích či soukromých společností. „Výměníky jsou díky dobré údržbě ve slušném stavu, což konstatovali i vyzvaní uchazeči, bohužel potrubí v zemi jsou stará a jejich izolace nefunkční. Celkové ztráty tepla jsou vysoké, a to především u primárních rozvodů.

Celková koncepce soustavy je také zastaralá. Nová dvoutrubková koncepce rozvádí topnou vodu do jednotlivých objektů distribuční potrubní sítí, která bude realizována tzv. bezkanálovou technologií z předizolovaných trubek s vysokou izolační schopností a dlouhou životností, čímž se velmi sníží celkový podíl tepelných ztrát při dopravě tepla ze zdroje ke spotřebiteli. V objektech jsou umístěny objektové předávací stanice, kde se topné medium (topná voda) tlakově oddělí a upraví jeho parametry a připraví se teplá užitková voda. Takže i ztráty tepla, které vznikají recirkulací teplé užitkové vody ve čtyřtrubkových rozvodech, se odbourají. Náklady za uspořené teplo představují položku, která by měla tvořit základní zdroj splácení nákladů vynaložených na modernizaci tepelného systému ve městě,“ uzavřel Petr Wirth.


    [Top]    


Bezpečnostní situace v okrese Nový Jičín je stabilizovaná

N o v ý   J i č í n (hod) - Na tiskové konferenci, jež se uskutečnila v úterý 23. července v Novém Jičíně, hodnotil Karel Třetina, ředitel okresního ředitelství Policie ČR, bezpečnostní situaci v novojičínském okrese za uplynulé první pololetí letošního roku jako stabilizované, které má navíc příznivý vývojový trend.

„Ve srovnání s ostatními okresy v rámci republiky se okres Nový Jičín v počtu trestných činů na obyvatele řadí na konec druhé třetiny a začátek třetí třetiny, což znamená, že jsme kolem 60. místa, což znamená, že občané v našem okrese jsou slušnější než je průměr republiky,“ řekl během svého hodnocení Třetina.

Největší nárůst násilné trestné činnosti v okrese je zaznamenán ve Frenštátě, kde bylo zaznamenáno letos již jednatřicet případů, zatímco vloni za stejné období jich bylo spácháno šestnáct. Druhé místo zaujímá Kopřivnice.

I v Kopřivnici došlo k nárůstu případů, a to z loňských pětačtyřiceti na jednasedmdesát. Naopak v Bílovci došlo k poklesu z 31 případů na 24. Objasněnost násilné trestné činnosti je osmaosmdesátiprocentní, což je potěšitelné.

Majetková trestná činnost má největší zastoupení na celkové kriminalitě - 55 procent. Došlo k poklesu z 1 169 na 949 letos. Podařilo se zastavit nárůst vloupání do aut, došlo k poklesu. Je to nejčastější trestná činnost. Na snížení majetkové trestné činnosti má vliv i to, že se od 1. ledna letošního roku zvýšila škodní hranice z dvou na pět tisíc, a policie řeší jen případy nad tuto hranici. Ostatní jsou řešeny jako přestupky. Celková objasněnost majetkové trestné činnosti činí 33 procent.


    [Top]    


Na podzim se má rozjet místní bowlingová liga

  Příznivci bowlingu se mohou těšit
na podzim, kdy by se ve městě měla
rozjet amatérská ligová soutěž
v tomto sportu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nová místní liga se zřejmě od podzimu rozjede v Kopřivnici. Vedle malé kopané a dalších sportů tak budou moci amatérské týmy měřit své síly také v populárním bowlingu. S plánem rozjet bowlingovou soutěž přicházejí provozovatelé nově otevřeného bowlingcentra v těsné blízkosti zdejšího koupaliště. „Zatím jsme v období zkušebního provozu a navíc je čas dovolených, kdy by se soutěž rozjížděla velice těžce, na podzim však ligu určitě založíme,“ řekl Radek Příhoda. Podle jeho slov je liga atraktivní mimo jiné i proto, že se v ní utkávají hráči mnoha generací.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Během celozávodní dovolené Tatry se každoročně utlumí chod města

K o p ř i v ni c e (ili) - Letní dny, do kterých spadá tzv. tatrovácká dovolená, utlumily jako každoročně chod města. Některé obchody, kiosky, ale i stará pošta byly uzavřeny, u dalších došlo k úpravě prodejní doby.

Zaměstnanci potravin, které umožňují téměř celoročně svým zákazníkům nakupovat už před ranní směnou, vykazují celých čtrnáct dní menší zisky: „Půl hodinu před šestou se u nás dveře netrhnou, ale jak má Tatra volno, tak se jedná o pár jednotlivců. Lidé nejdřív začnou chodit po sedmé hodině. Nejpozději v tuto dobu najedou lidi na prázdninové tempo, ke kterému rozhodně vstávání podle budíku nepatří.“

Naproti tomu si na nedostatek hostů nemohou stěžovat restaurační zařízení s venkovním posezením. „Zaplníme se v okamžiku, kdy se lidé začnou vracet z přehrady a koupaliště domů. A večer to tu opravdu hučí,“ netajil svou spokojenost jeden z majitelů podniku v centru města, i když i on připustil, že v době tatrovácké dovolené návštěvnost citelně klesá.

Jinak tuto skutečnost vnímají obyvatelé města. „Přes léto většinou lidé spí při otevřeném okně, a proto jsou vnímavější na hluk zvenčí,“ odůvodnil zvýšený počet výjezdů městské policie její velitel Jan Müller, „běžně za noc zasahujeme ve třech čtyřech případech.“ Podle jeho slov svůj díl nesou nejen zahrádky, ale i chybějící nebo nedostatečná klimatizace v restauracích, kterou zaměstnanci nahrazují otevřenými okny a dveřmi. „Na rušení nočního klidu se nemalou měrou přes léto podepíše i mládež, která se seskupí kolem každé volné lavičky, klepače či vchodových schodů a ruší svými projevy ostatní obyvatele,“ poukázal na další z nešvarů Jan Müller.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.