Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vizita doveze Zkrat na erotickém křesle

K o p ř i v n i c e (dam) - Improvizační smrští v podání divadla Vizita se zítra večer se svými návštěvníky rozloučí klub Nora. Během prázdninových měsíců se totiž na programu klubu budou objevovat jen poslechové večery v Nora Café, na koncerty a ostatní produkce si však lidé budou muset počkat až do září.

Trio s hercem Jaroslavem Duškem v čele tvořící soubor Vizity se do Kopřivnice vrací stále častěji. Tentokrát se fanoušci specifického humoru mohou těšit na představení s mnohoslibným názvem ’Zkrat na erotickém křesle’. Duškovým jevištním partnerem bude i tentokrát Martin Zbrožek, který zároveň obstarává i orchestr souboru. Posledním a neviděným členem divadla, který do Kopřivnice přijede, bude osvětlovač Viktor Zborník.


    [Top]    


Camerata zítra pokřtí CD ’Jdu světem’

K o p ř i v n i c e (dam) - Své druhé řadové album pokřtí zítra večer na chatě Červený kámen zdejší folkhistorická kapela Camerata. Koncert začíná o půl osmé večer a zazní na něm nejen melodie z novinkového CD, ale také starší písně z repertoáru Cameraty.

Cédéčko nazvané ’Jdu světem’ nahrála pětičlenná skupinka muzikantů již v dubnu. Na stříbrném disku posluchači najdou nejen šestnáct skladeb, ale také stále více používanou multimediální přílohu, kterou tvoří nejen texty písní z poslední desky, ale také fotografie a videosestřih z vystoupení a informace o kapele.

Kapelník Cameraty Zdeněk Demel charakterizuje nejnovější desku kapely jako hudební procházku Evropou a staletími. Kromě českých a moravských melodii totiž na CD zazní i písně z Itálie, Německa, Španělska, Skotska a dalších zemí. Hudbu pro své CD členové Cameraty hledali v Sušilově sbírce moravských lidových písní, Palácovém zpěvníku španělské panovnice Isabely Kastilské či v středověké sbírce Carmina Burana. Úpravy a aranže jsou společným dílem všech členů kapely, která nyní hraje ve složení: Lenka Minarčíková, Silvie Demelová, Libor Pístecký, David Plandor a Zdeněk Demel. Při nahrávání ’Jdu světem’ navíc v kapele hostoval ještě Lubomír Halamík.

„Spojením dobových nástrojů, staré lidové hudby a modernějších úprav vznikají písničky, které dokáží oslovit i dnešní mladé posluchače,“ tvrdí kapelník Cameraty. Ta vznikla již v roce 1999 a v témže roce vydala svůj debut ’Rozpomeň se lidé’.

Kapela hrající na repliky historických nástrojů často koncertuje především na hradech, zámcích a historických slavnostech. Na zítřejším koncertě budou mít premiéru i nové dobové kostýmy Cameraty z autorské dílny návrhářky Aleny Schäferové.


    [Top]    


The Frames se vracejí

N o v ý   J i č í n (dam) - Po roce se na ’místo činu’ vracejí členové irské kapely The Frames. V sobotu 28. června večer čeká fanoušky kvalitní rockové muziky jedinečný koncert na novojičínském náměstí.

Skupina, která má v hudebním světě značné jméno, o čemž svědčí jejich koncerty po celém světě či zisk mnoha ocenění, včetně ceny pro nejlepší irské album roku 2001, vystoupí v Novém Jičíně na přání lídra skupiny Glena Hansarda.

V České republice kapelu čeká týdenní šňůra propagující čerstvou živou nahrávku s názvem Breadcrumb Trail pořízenou během lednových koncertů kapely v Brně. Novojičínský koncert, který české turné The Frames uzavírá, bude podle organizátorů skvělou show. Kromě samotných irských muzikantů se na pódiu objeví ještě kapela Rauš z Valašského Meziříčí a americký písničkář Josh Ritter.


    [Top]    


Evropský svátek hudby moc lidí nelákal

  Cimbálista Daniel Skála přesvědčil účastníky
koncertu letošního Evropského svátku hudby
v Kopřivnici, že i na jeho nástroj
jde hrát klasická hudba.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Za znatelně menšího zájmu veřejnosti se minulý pátek před kulturním domem uskutečnila série koncertů pořádaných pod hlavičkou Evropského svátku hudby. Na pódiu defilovalo celkem jedenáct kapel a interpretů takové žánrové pestrosti, že si vybrat mohl skutečně každý. Pořadatelé proto slabou účast připisují především tropickému vedru, s klesající teplotou totiž stoupal i počet lidí v publiku. Už dopoledne si školáci mohli poslechnout své vrstevníky ze školních kapel Petrklíč a OG&BA. Odpolední program uvedla Javořinka z Lichnova a dívčí Spirituál kvartet. Slyšet bylo možné také historicko-folkovou Calatu. Po osmnácté hodině se publiku představila ostravská Benedikta, která svým rázným uchopením folklorních motivů rozhodně nezklamala. Klasickou hudbu hranou na velmi netradiční nástroj pak publiku předvedl mladý cimbálista Daniel Skála a Janáček, Bach či Debussy v jeho podání patřili k tomu nejsilnějšímu, co svátek hudby nabídl. Před devátou pak osvěžení ve vlnách jazzu a swingu nabídl místní OP Jazz band. Vystoupení předposlední kapely Potok zkrátila prudká bouřka. I přes nepřízeň počasí se však scénář podařilo naplnit, neboť Chorchestr zahrál v improvizovaných podmínkách ve vestibulu kulturního domu.

„Původně ohlášená cimbálová muzika Šajtar a ostravská bluesgrassová kapela Druhá šance svou účast na poslední chvíli zrušily,“ řekl dramaturg Svátku hudby v Kopřivnici Jiří Cachnín. Přestože v Kopřivnici mohli lidé zhlédnout hudební happening teprve podruhé, letošní ročník Evropského svátku hudby měl pořadové číslo osm a jeho koncerty se konaly v celkem čtyřiačtyřiceti městech celé republiky. „Svátek hudby nabízí lidem setkání s různými hudebními žánry, jejich poznání a porovnání. Pro hudebníky je i příležitostí k navazování nových kontaktů. Koncerty pořádané v rámci svátku musejí být přístupné zdarma a měly by být někde na veřejnosti,“ zestručnil Cachnín obsah charty, kterou se pořadatelé těchto akcí musejí řídit. Akce tohoto charakteru je zřejmě sympatická i umělcům. „Ta myšlenka mi připadá úplně fantastická zvlášť v době, kdy se vedou spory o tom, zda globalizace ano, či ne. Právě hudba může do jisté míry otvírat dveře k porozumění jiným národům,“ nechal se slyšet cimbálista Daniel Skála.


    [Top]    


Puls zavede diváky dvakrát do válečných dob

K o p ř i v n i c e (dam) - Výletem do světa fantazie tento týden odstartuje další promítací cyklus kina Puls. Od dnešního do nedělního odpoledne bude totiž plátno okupovat malý kouzelník Harry Potter. Rodinný dobrodružný snímek Harry Potter a Kámen mudrců vypráví stejně jako stejnojmenná kniha o příchodu sirotka Harryho do kouzelnické školy v Bradavicích a neuvěřitelných příhodách, které tam spolu se svými přáteli zažívá.

Režisérem prvního dílu filmu natočeného podle veleúspěšného románu J. K. Rowlingové je Chris Columbus. Ten také v současné době dokončuje pokračování nazvané Harry Potter a Tajemná komnata, jež se v českých kinech objeví ještě před Vánoci.

První premiérou tohoto týdne, promítanou ve stejné dny jako předchozí snímek pouze ve večerním čase od půl deváté, je válečné drama Hartova válka.

Děj filmu, který se z velké části natáčel v České republice, se odehrává v německém zajateckém táboře za druhé světové války. Své jméno dostal snímek podle jednoho z hlavních hrdinů - mladého důstojníka Harta (Colin Farrell), jenž se do války dostal jako nedostudovaný právník a po operaci v Ardenách skončil v zajateckém táboře. Tam se musí stát advokátem černošského vojáka, jenž byl obviněn z vraždy. Velitel Američanů v táboře, plukovník William McNamar (Bruce Willis), totiž na vedení tábora vymohl uspořádání vojenského soudu. Jednání však nemá pouze najít spravedlnost, ale také poskytnout čas a také krytí na uskutečnění operace, jejímž cílem je zničení nedaleké továrny na munici.

Odpolední představení v prvních třech červencových dnech opět diváka zavedou do období druhé světové války. Hrdiny romantického thrilleru Enigma však nejsou vojáci, ale dešifrátoři, kteří se snaží proniknout do tajemství nového kódu nacistického Německa.

Do Bletchley Parku přichází nadaný matematik Tom Jericho (Dougray Scott), který řeší nejen zmiňovaný kód, ale společně se svou přítelkyní se snaží přijít na kloub také zmizení ženy, kterou miluje. Koprodukční snímek, na kterém se kromě Britů podíleli Američané a Němci, natočil režisér Michael Apted.

Začátek července bude patřit rovněž americko-francouzskému thrilleru Sedmý hřích, při jehož natáčení se sešel hvězdný Antonio Banderas s krásnou Angelinou Jolie. Děj filmu se odehrává na Kubě koncem devatenáctého století. Bohatý obchodník Luis Vargas se rozhodne pro sňatek s Američankou. Setkání s ženou, se kterou se seznámí na inzerát, je však osudové. Na obchodníka čeká nejen nečekané vzplanutí a vášnivá láska, ale velice brzo zjistí, že jeho manželka si na Kubu přivezla také hrozivé tajemství. Autorem scénáře a režisérem Sedmého hříchu je Michael Christopher, který má na kontě například oceněný thriller Gia s Angelinou Jolie v hlavní roli.


    [Top]    


Příznivci burianovské romantiky se sejdou v sobotu ve Štramberku

Š t r a m b e r k (dam) - Obdivovatelé obrazů Zdeňka Buriana stejně jako knih, které ilustroval, si dali dostaveníčko tuto sobotu ve Štramberku. „Lidé se zájmem o odkaz mistra Buriana se scházejí posledních deset let každoročně. V tomto rozsahu se však akce koná vůbec poprvé. Program zahájí už v osm ráno sběratelská burza všeho, co s Burianem a jeho dílem souvisí.

Zřejmě nejdůležitější a pro širokou veřejnost nejzajímavější částí akce bude vernisáž výstavy nazvané Pokrevní bratři. V muzeu Zdeňka Buriana ve Štramberku budou vystaveny nejen ilustrace z jeho díla, ale také kresby a malby jeho přítele a následovníka Gustava Kruma. „Pan Krum je nejlepším ilustrátorem mayovek a na výstavě bude k vidění kolekce devíti kreseb vytvořených speciálně pro tuto příležitost,“ láká na výstavu jeden z organizátorů Aleš Durčák.

Výstava je koncipována jako připomenutí 120. výročí narození českého spisovatele a dobrodruha Alberta Vojtěcha Friče a sto šedesáti let od narození Karla Maye, jejichž knihy oba autoři ilustrovali. V odpoledních přednáškách pak bude možné slyšet názory našich předních odborníků na významná díla obou autorů dobrodružné literatury v jednadvacátém století.


    [Top]    


Filmový klub chystá po prázdninách řadu změn a také zlevní vstupné pro své členy

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik změn čeká po prázdninové pauze milovníky art filmů. Zdejší Filmový klub totiž poměrně výrazně změní svou podobu.

Změnit by se měla především dramaturgie, ta nebude jako doposud pevně stanovena na celý půlrok dopředu, ale každý měsíc bude vznikat aktuální program. Filmy, které se na plátně objeví, nebudou také vybírány bez ladu a skladu. „Jednotlivé měsíce by měly být vždy orientované filmovou tvorbou jedné konkrétní země,“ řekla šéfka kina Puls Radka Korená. Podle jejích slov by se v programu měly objevit vždy dva nové filmy neuváděné v běžné distribuci a pak dva snímky, které výrazně ovlivnily filmovou tvorbu v té které konkrétní zemi.

Příjemnou změnou pro členy Filmového klubu je jistě i snížení vstupného na jeho představení na nejnižší možnou úroveň. „Vstupenka bude stát třicet korun. Pro nečleny klubu se na cenách nezmění nic,“ prozradila Korená s tím, že si od tohoto kroku slibuje zvýšení návštěvnosti klubových představení.

Beze změn zůstává jak počet představení klubu, tak i jeho promítací den. Také každý úterní večer, jak se zdá, většině členů klubu vyhovuje.

Další novinkou je plánované obnovení videokaváren. Ty budou probíhat přibližně jednou do měsíce a půjde o uzavřenou akci určenou výhradně členům Filmového klubu.

Největší lákadlo ale na milovníky filmů bude čekat zhruba každého čtvrt roku v podobě Putovních přehlídek. Kratičké jednodenní přehlídky věnované vždy jednomu významnému filmovému tvůrci zatím běží pouze v pražském art kinu Aero, ale díky grantovým penězům se objeví na plátně dalších pěti kin v republice. Kopřivnický Puls bude jediným sálem na severní Moravě, kam se filmy, které nebude možné vidět nikde jinde, dostanou. „V rámci první Putovní přehlídky plánované na podzim by se tady měly objevit buďto filmy Charlieho Chaplina, nebo Larse von Triera,“ řekla Korená.

Zachována bude také vloni založená přehlídka Kopřivnické Kraťasy, ta se uskuteční pětadvacátého a šestadvacátého října a hlavní náplní budou filmy Jana Švankmajera.


    [Top]    


Třetí Krylonoce budou za týden

N o v ý   J i č í n (dam) - Příští pátek ožije amfiteátr na Skalkách nad Novým Jičínem již třetím ročníkem Krylonocí. Akce, která nemá být pouhou vzpomínkovou akcí na osobu básníka a písničkáře Karla Kryla, ale především setkáním hudebníků nejrůznějších žánrů, kteří jsou svým morálním kreditem schopni navázat na Krylův odkaz.

Celý festival zahájí ve tři hodiny odpoledne kapela Missa, následně by se pak na pódiu měl objevit Vladimír Mišík, Tomáš Kočko & band, Vladimír Veit, Soňa Horňáková S. H. Band, Pepa Fousek, kytarový virtuos Štěpán Rak, Marta Kubišová, Jan Vodňanský, Slávek Janoušek, bratr Karla Kryla Jan, cimbálistka Zuzana Lapčíková, písničkář Pepa Nos a na závěr seskupení Cimbál Classic. Podle odhadů pořadatelů by měl maratón koncertů pod širým nebem skončit zhruba o půl druhé v noci.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.