Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


U krajského soudu skončil spor mezi městem a okresem

K o p ř i v n i c e (hod) - Na základě stížnosti Marie Pešlové, Jaroslava Šlosara a Jiřího Střelce, kteří podali stížnost k okresnímu úřadu na to, že podle nich došlo pravděpodobně k neplatnému usnesení, přednosta okresního úřadu pozastavil svým rozhodnutím výkon usnesení č. 370 z 19. zasedání zastupitelstva města Kopřivnice, konaného dne 15. listopadu loňského roku. To se týkalo schválení uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na prodej části pozemku o výměře 535 m2 Petru Limberkovi za účelem výstavby řadových garáží. Důvodem pozastavení je podle stanoviska okresu ta skutečnost, že tento bod nebyl do všech podrobností vymezen v pozvánce na jednání zastupitelstva.

Město se proti tomuto rozhodnutí ve správním řízení odvolalo a navíc požádalo o výkladové stanovisko k této záležitosti Ministerstvo vnitra ČR a Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Ministerstvo vnitra ve svém stanovisku sdělilo, že podle zákona o obcích se obecní samospráva, která se cítí poškozena, může bránit proti správnímu rozhodnutí okresního úřadu pouze řádným opravným prostředkem, kterým je podle správního řádu odvolání. V rámci odvolacího řízení pak může příslušný krajský úřad přezkoumat správnost rozhodnutí okresního úřadu. Další možnost, kterou obec má, je žaloba u příslušného soudu, který má pravomoc tento spor rozhodnout. Jako poslední možnost je Ústavní soud ČR, kde obec může podat stížnost proti nezákonnému zásahu státu do územní samosprávy.

Na konci března se město Kopřivnice odvolalo proti rozhodnutí okresního úřadu o pozastavení výkonu usnesení zastupitelstva. Krajský úřad vyzval dvakrát okresní úřad o předložení celého spisového materiálu, naposledy nejdéle do konce dubna.

Okresní úřad v Novém Jičíně se ohradil, že - podle jeho názoru - krajský úřad není věcně a funkčně příslušný ve věci dozoru nad výkonem samostatné působnosti obcí, a proto okresní úřad jeho žádosti nevyhoví. Okresní úřad podal 30. dubna celou záležitost ke Krajskému soudu v Ostravě, který by měl celou kauzu vyřešit.

I když není nikdy jednoznačné, jak soudní jednání dopadne, lze velmi důvodně předpokládat, že návrh okresu na zrušení usnesení města bude zamítnut, a to pro nezákonnost postupu okresního úřadu, když svůj postup opírá o chybný výklad zákona o obcích a zákona o správním řízení. Celou záležitostí se bude zabývat rovněž příští zasedání Rady města Kopřivnice, které se uskuteční dne 2. července.


    [Top]    


Radní jednali o reformě veřejné správy

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své mimořádné schůzi minulý týden v úterý, se zabývala mimo jiné i novým organizačním řádem městského úřadu.

„Vzhledem k novému zákonu o finanční kontrole, který vstoupí v platnost od 1. července letošního roku, vytváří město v rámci svého organizačního řádu útvar interního auditu. I když tento útvar je nový, podle našich platných směrnic se už delší dobu prováděly tyto finanční kontroly. Útvar interního auditu bude podle organizačního řádu podléhat přímo starostovi. Rada schválila tento nový organizační řád s platností od 1. července,“ sdělil k projednávané tematice místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města se již delší dobu zabývá reformou veřejné správy. Právě balík zákonů, jenž se zabývá reformou veřejné správy, schválili poslanci den před parlamentními volbami, tedy 13. června. Podle něj došlo k nárůstu měst tzv. třetího typu, kterých bude nyní celkem dvě stě pět, a v našem okrese byla schválena Kopřivnice, Nový Jičín, Frenštát, Bílovec a na doporučení senátu i Odry.

Vzhledem k tomu, že tato reforma nabývá účinnosti od 1. ledna 2003, je nutné hledat prostory, kam umístit úředníky, kteří k nám přijdou spolu s agendou z okresního úřadu.

„Protože nás tlačí čas, rada doporučuje zastupitelstvu města schválit variantu dostavby městského úřadu, a to z toho důvodu, že chceme centralizovat všechny úředníky do jednoho místa, což je výhodné pro naše občany, ale i proto, že do Kopřivnice budou přijíždět vyřizovat své záležitosti lidé ze spádových měst a obcí, kteří neznají město natolik, aby hledali úředníky rozmístěné v několika budovách po městě. Tato varianta patří mezi levnější, hrubým odhadem město spolu se státem na výstavbu nové budovy a její dovybavení zaplatí asi šedesát milionů korun. O tomto návrhu budou jednat zastupitelé na svém zasedání ve Vlčovicích. Ti určí konečný verdikt, který bude pro nás závazný,“ dodal Krajčír.

Rada také uložila finančnímu odboru připravit návrh finančního krytí řešení a odboru rozvoje města ve spolupráci s odborem majetkové správy a finančním odborem zpracovat návrh příslušného materiálu.


    [Top]    


Družstvo rozjíždí rekonstrukce dalších paneláků

K o p ř i v n i c e (dam) - Na revitalizaci dalších osmi domů nyní pracuje Oblastní stavební bytové družstvo. Akce, jejíž náklady se budou pohybovat okolo třiasedmdesáti milionů korun, by měla být dokončena nejpozději v květnu roku 2004 a poměrně vysokou částkou přispěje i stát.

„Připravuje se revitalizace šesti domů v Příboře a dvou objektů v Kopřivnici. Na všech osm domů jsme žádali o dotace a ve všech případech nám bylo vyhověno, což je více, než jsme čekali,“ řekl předseda OSBD Jiří Rýdel s tím, že ze státní pokladny družstvo očekává přibližně dvacet milionů.

Počet ministerských dotačních titulů se podle šéfa družstva rok od roku snižuje a práce, které ještě před pár lety stát podporoval, musejí nyní být hrazeny zcela z vlastních prostředků. „Například na výměnu oken nyní už od státu nedostaneme ani korunu,“ tvrdí Rýdel.

Osm domů, které začnou oblékat nový kabát v nejbližší době, není rozhodně výjimkou. Již dnes na stole předsedy OSBD leží žádosti dalších dvanácti lokalit, které se rozhodly pro generální rekonstrukci domu.

S přípravami rekonstrukce se podle Rýdla začíná pouze v případě, že nájemníci domu, který má být revitalizován, platí do fondu oprav minimálně čtyřiadvacet korun na metr čtvereční plochy bytu a měsíc. „Od doby, kdy se začne s přípravami, do zahájení stavby uběhne patnáct až osmnáct měsíců a do té doby by platba do fondu oprav měla mít výši třicet korun za metr,“ řekl Rýdl s tím, že vynaložené prostředky se nájemníkům vracejí v podobě úspor za teplo.

Rozhodnutí revitalizovat je podle předsedy družstva vážným rozhodnutím, které musí být lokalitou velmi dobře zváženo. Jen přípravné práce, do kterých spadá například zpracování energetického auditu, statické posouzení či zpracování projektové dokumentace totiž stojí zhruba 300 tisíc korun. Pokud by se po jejich dokončení dům rozhodl stavbu nerealizovat, tyto peníze by přišly vniveč, neboť několik let starou dokumentaci prý již k revitalizaci není možné použít.


    [Top]    


Přehrada si letos vybrala první daň na lidském životě

Jednašedesátiletý Kopřivničan
byl první obětí letošní letní sezony
na přehradě. Přesnou příčinu
jeho utonutí potvrdí až soudní pitva.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Svou první daň si již v letošní letní sezoně vybrala větřkovická přehrada. Jednašedesátiletý muž v odpoledních hodinách plaval směrem do středu přehrady, když znenadání podle slov náhodného svědka zajel pod hladinu a už se nevynořil. Na místě zasahoval Hasičský záchranný sbor podniku Tatra, místní i státní policie a Zdravotnická záchranná služba z Nového Jičína. Na nalezení a vytažení těla se podíleli členové Vodní záchranné služby Nový Jičín, kteří po příjezdu a spuštění motorového člunu na hladinu našli nešťastníka během pěti minut ve čtyřmetrové hloubce zhruba čtyřicet metrů od břehu.

„Tropická vedra, voda a přecenění vlastních sil tvoří kombinaci, která může vyústit v tragédii,“ uvedl jeden ze záchranářů, „pokud se k tomu přidá alkohol, celá situace se ještě umocní.“ Příčinu neštěstí posoudí až soudní pitva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Pro velký zájem byly dva kurzy břišního tance

  Instruktorka břišního tance Pavlína
Jemelíková vedla minulý týden v DDM
dva kurzy, na podzim jsou připraveny další.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Orientální břišní tanec pod vedením Pavlíny Jemelíkové dorazil do Kopřivnice minulé úterý. Zájem o jeho výuku byl ještě před oficiálním zveřejněním tak velký, že se pořadatelská organizace Dům dětí a mládeže v Kopřivnici rozhodla pro dva kurzy, aby zájemkyně uspokojila.

„Byl to vlastně nápad naší externí spolupracovnice Hanky Chocholaté,“ svěřila se pořadatelka Jarmila Vrtělková. Módní záležitost, k jejíž propagaci přispěl i třetí sňatek herce Ivana Vyskočila s tureckou Bulharkou, propagují poslední dobou i odborníci.

Orientální břišní tanec odstraňuje napětí, blokády, křeče, upravuje zažívací problémy a kromě dalších pozitiv je doporučován jako doplněk pohybových aktivit nastávajících maminek.

Za neskutečného vedra bylo dvaapadesát adeptek zasvěceno nejen do základních tajů orientálních prvků, ale i správného dýchání. Během dvouhodinové lekce došlo i na relaxační meditace s tibetskými mísami. „Myslím, že nikdo neodcházel nespokojen. Byla to příjemná relaxace. Taková malá ochutnávka, která většinu nalákala na připravovanou akci v září, kdy těmto pohybovým aktivitám bude věnován celý víkend,“ prozradila Jarmila Vrtělková.

Pracovníci domu dětí a mládeže tak pokračují v rozšiřování nabídky i pro starší zájemce. „V letošním školním roce jsme měli čtyři kurzy keramiky pro dospělé. Jsme ochotni a schopni se rozšiřovat dle zájmu. Navíc dospělí mají děti, a když uvidí, jak to u nás dobře funguje, pošlou je do kroužku taky,“ vidí pozitivum v rozšiřování věkového spektra Vrtělková.


    [Top]    


Na výlet v pyžamu vyrazilo letos rekordních sto deset recesistů

  Účastníci letošní Pyjamo Tour de Javorník
čekají na vlak do Veřovic. Rekordní počet
účastníků se vyšplhal až na 110 turistů
v nočních úborech.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Do značných rozměrů začíná narůstat Pyjamo Tour de Javorník. Zatímco nultý ročník byl jen zběsilým nápadem necelých dvou desítek kamarádů, na oficiální první ročník přišlo vloni už třiatřicet účastníků a minulou sobotu čekalo na organizátory příjemné překvapení v podobě sto deseti turistů oděných v nočním úboru.

„V takový zájem jsme ani nedoufali. Tentokrát už s námi nešli jen naši známí, ale taky spousta úplně neznámých lidí,“ pochvaloval si jeden z dvojice zakladatelů akce Roman Modrovič z pořádající Společnosti opuštěných sympaťáků (SOS). Vysoký počet účastníků přišel organizátorům jistě vhod, neboť právě letošní rok se pokusili o zápis do českého dodatku Guinnessovy knihy rekordů v počtu lidí oblečených na turistickém výletě do nočního úboru. „Rekord by padl, i kdyby nás šlo dvacet. Žádný takový totiž ještě nebyl ustaven,“ přiznal Modrovič a dodal, že certifikát o držení rekordu by měl přijít do několika týdnů.

Výstup na Javorník v pyžamu je podle organizátorů akce nejen velmi netradiční a zábavná, ale ve vedrech, které letošní Tour provázely, i neskutečně praktická. „Je to velmi pohodlný a vzdušný oděv, všem bych jej doporučil,“ vzkázal Roman Modrovič a dodal, že mnohým účastníkům recese se v pyžamu či noční košili tak zalíbilo, že ještě v noci chodili po Kopřivnici v tomto nezvyklém odění. Zpestřením výstupu, který pyžamoví rekordmani zvládli zhruba za tři hodiny, bylo nejen koupání, ale také soutěž o nejlepší kostým. Porota letos neměla nikterak lehkou pozici, neboť stejně jako věk účastníků, který se pohyboval od batolat až po důchodce, i odění se velmi lišilo.

Zatímco někteří zvolili nenápadné pyžamo či noční košili, jiní své již tak dost extravagantní modely ozvláštnili ještě mnoha doplňky. Nakonec však přece jen porotci vybrali tři dětské kostýmy, nejhezčí dospělácké pyžamo a také nejerotičtější úbor. Nejmladším účastníkem se stal šestnáctiměsíční Filípek a nejvzdálenější účastník dorazil až z Pardubic.

Jediným přáním SOSáků je nyní, aby jim v republice vznikla konkurence, neboť překonávat rok co rok svůj vlastní rekord by prý totiž již nebyla taková zábava. Další akcí v režii SOS bude podzimní drakiáda pro děti i dospělé.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.