Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 25/2002
ze dne 27. června 2002

Zprávy z města a okolí

Kraj grantovými penězi podpořil sedm akcí

Přehled prázdninového provozu lékáren a ambulancí na poliklinice

Na druhé sečení trávy se našly scházející finance z rozpočtu

Strategický plán ekonomického rozvoje města byl nastartován

Protesty mohou pozdržet verdikt ministerstva o nové cementárně

Stíny

U dětí měla největší úspěch noční stezka odvahy a kuželky

Příznivci létání vzpomínají na začátky

Polášek: Dvě období v parlamentu stačí

Klub o prázdninách utichne

Firma se cítí poškozena tvrzením ředitele

Zastupitelé jednají dnes ve Vlčovicích

O nových jízdních řádech se rozhoduje už nyní

Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích


    [Top]    


Kraj grantovými penězi podpořil sedm akcí

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem na šest set padesát sedm tisíc korun se mohou těšit kopřivničtí pořadatelé několika již proběhlých nebo připravovaných kulturních, sportovních a společenských akcí. O přidělení grantových peněz totiž minulý týden rozhodli krajští zastupitelé.

Na zpětné vylepšení ekonomického výsledku akce se mohou těšit pořadatelé Dnů romské kultury z občanského sdružení Čas, kterým kraj přiklepl finanční výpomoc ve výši patnáct tisíc korun.

Provozovatel kulturního domu, firma Ludvík Moravia, na kraji uspěl hned se dvěma projekty. Na tradiční přehlídku alternativního divadla se jí podařilo získat padesát ze šedesáti tisíc korun, které požadovala. Znatelnou pomocí bude také sto třicet tisíc korun, které Ludvík Moravia získal jako podporu pro šestý ročník mezinárodní modelářské výstavy Beskyd Model Kit Show.

Čtyřiceti tisíci se krajští zastupitelé rozhodli podpořit také projekt nazvaný ‘Tvorba autorů Moravskoslezského kraje v podání mladých interpretů’ předložený Městským dechovým orchestrem Kopřivnice. „Uskutečníme koncert, na kterém budou dvě třetiny programu tvořit skladby autorů z regionu,“ slíbil Hrnčárek. Část peněz z grantu bude využita na nákup stejnokrojů pro hráče a druhá na ozvučení sálu. Sedmnáct tisíc dostane také zdejší dům dětí a mládeže. Touto částkou se kraj rozhodl podpořit předvánoční divadelní dílnu spojenou s přehlídkou studentských a dětských divadel nazvanou ‘Vánočka’.

Podpory z krajské pokladny se dočkají také akce sportovního ražení. Na přípravu branného závodu pro rodiče s dětmi nazvaného ‘Vlčí stopou’ dostanou zdejší skauti pět tisíc korun. Vůbec nejvyšší podpory ze všech místních uchazečů o grant se dočkala radnice, které se podařilo na zajištění Běhu Emila Zátopka a s ním související akce získat čtyři sta tisíc korun.

Pro formální nedostatky byl z dalšího boje o grantové peníze vyřazen projekt ZŠ Emila Zátopka ‘Přidej se k nám’. Úspěšné uchazeče o grant budou krajští úředníci v nejbližší době kontaktovat a odsouhlasená suma by se na jejich účtech měla objevit vždy nejpozději do čtrnácti dnů od podepsání příslušných smluv.


    [Top]    


Přehled prázdninového provozu lékáren a ambulancí na poliklinice

K o p ř i v n i c e (ili) - V souvislosti s čerpáním řádných dovolených v měsících červenci a srpnu dojde v kopřivnické poliklinice Therápon 98, a. s., k určitým omezením provozu zdravotních pracovišť. Gynekologie - MUDr. Kyselého bude v době od 24. 6. do 4. 7. zastupovat MUDr. Vaněk, který bude čerpat volno od 22. 7. do 2. 8. při zastoupení svého kolegy. Akutní případy v době od 1. 7. do 4. 7. za chybějící MUDr. Canibalovou ošetří kožní oddělení v NsP Nový Jičín. Diabetologie - MUDr. Flekovou 4. 7. a od 22. 7. do 2. 8. zastoupí v nutných případech MUDr. Bajerová a MUDr. Sklenář. V době od 15. do 19. 7. a od 5. do 16. 8. se na rentgenologii nebudou provádět ultrazvuková vyšetření a vyšetření žaludku, ostatní činnost zůstává bez omezení. MUDr. Bajerovou v době od 5. do 16. 8. na interně a alergologii budou zastupovat MUDr. Sklenář a MUDr. Fleková. MUDr. Pech na rehabilitaci v době od 5. do 16. 8. zůstává bez zástupu, ostatní činnosti bez omezení. MUDr. Fleková a MUDr. Bajerová budou zastupovat od 19. do 30. 8. na kardiologii za MUDr. Sklenáře. Gastroenterologie MUDr. Huvara v době od 19. do 30. 8. zůstává bez zástupu, stejně jako od 19. do 23. 8. a od 2. do 6. 9. léčba bolesti MUDr. Macury. Chirurgická ambulance zaznamená pouze časově omezený denní provoz do 14 hodin.

Vedení polikliniky doporučuje v nutných případech se telefonicky dohodnout na návštěvě u zastupujícího lékaře na vhodném způsobu poskytnutí potřebné lékařské péče, která by ani v průběhu prázdnin neměla mít nižší kvalitu.

Tři lékárenská zařízení budou mít zavřeno následovně: lékárna Pharmacia Vera stejně jako lékárna U Severky od 22. 7. do 4. 8., lékárna na poliklinice Pod Červeným kamenem od 10. do 25. srpna. Sobotní provoz lékáren mimo svátků zůstává zachován v obvyklém rozsahu.


    [Top]    


Na druhé sečení trávy se našly scházející finance z rozpočtu

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoroční letní období s sebou přináší problém se sečením trávy. Finanční prostředky určené v rozpočtu města pokryjí pouze jedno posečení celé Kopřivnice a nejfrekventovanější místa opakovaně. To samozřejmě nestačí, a tak se každoročně hledají peníze, aby se sečení mohlo zopakovat alespoň podruhé.

„Na mimořádné radě bylo projednáno rozpočtové opatření, které navyšuje veřejnou zeleň pod odborem životního prostředí zhruba o částku 1,116 milionů, což zahrnuje náklady na druhé sečení. Částka byla získána snížením rozpočtu na kompenzace za demolice z odboru rozvoje města,“ uvedl pracovník finančního odboru Radomír Uhlík. Částka 2,5 milionů korun, která byla na odboru rozvoje města určena na příspěvek majitelům rodinných domků za demolice v rámci obchvatu Příbora, nebude v letošním roce čerpána. Tento příspěvek je totiž vázán na uzavření kupní smlouvy mezi státem a majiteli rodinných domků, k čemuž pravděpodobně dojde až v první polovině příštího roku.

O návrhu, který bude muset projít schvalovacím řízením, bude rozhodnuto na dnešním zastupitelstvu ve Vlčovicích. Pokud dopadne kladně, je pro letošní rok vystaráno. Ale před stejnou situací budou zainteresované odbory stát i příští rok a spoléhat se na skutečnost, že se vždycky nějaké peníze v rozpočtu najdou, je poněkud krátkozraké.


    [Top]    


Strategický plán ekonomického rozvoje města byl nastartován

K o p ř i v n i c e (hod) - Nad úkoly schváleného Strategického plánu ekonomického rozvoje města se sešli minulý týden v zasedací místnosti anex na městském úřadě zainteresovaní pracovníci.

„Na schůzku byli pozvaní ti, kterým vyplývají ze schváleného plánu úkoly nebo zodpovědnosti. Sešlo se zde kolem čtyřiadvaceti lidí, například z Centra podnikání a rozvoje, předseda oblastního bytového centra, ředitel příspěvkové organizace KDK, ředitel polikliniky, vedoucí odborů městského úřadu a vedení města,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír. Lidé, kteří se sešli, se podíleli na přípravě strategického plánu, takže o úkolech, které pro ně z tohoto materiálu vyplynuly, znali, a proto o nich mohli diskutovat. Právě od této schůzky by se cíle strategického plánu měly začít uskutečňovat. Jak rychle, to bude záležet i na finančních prostředcích, které nebyly do rozpočtu města na letošní rok zahrnuty, ale při přípravě rozpočtu na rok 2003 by se se strategickým plánem už mělo více počítat.

„Rada města na své mimořádné schůzi 4. června jmenovala komisi pro hodnocení a kontrolu zavádění Strategického plánu ekonomického rozvoje města. Právě členové této komise by se měli sejít někdy v říjnu, aby zhodnotili postup prací na strategickém plánu, na jeho naplňování,“ dodal Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Protesty mohou pozdržet verdikt ministerstva o nové cementárně

Š t r a m b e r k ,  P r a h a (dam) - Investor zvažované cementárny stále čeká na rozhodnutí ministerských úředníků. Vydání kladného či záporného stanoviska ministerstva životního prostředí, které rozhodne o budoucnosti investičního záměru s hodnotou 2,2 miliardy korun, se může značně pozdržet.

„Existují připomínky ke způsobu vedení veřejného projednání, které my musíme důkladně projednat,“ naznačila důvody zdržení náměstkyně ministra Eva Tylová. Podle jejích slov se připomínky, a dokonce jedna žaloba týkají znemožnění přístupu několika lidem do sálu, což však Kotouč Štramberk odmítá. „Je třeba, aby se k tomu vyjádřilo i naše právní oddělení. V krajním případě bude totiž nutné nařídit nové veřejné projednání,“ řekla Tylová s tím, že vzhledem k těmto komplikacím si termín vydání rozhodnutí netroufá odhadnout. Cílem investora je všechna povolení získat v co nejkratším čase. Pokud totiž nebudou pohromadě do konce prázdnin, plánované zahájení stavby letos na podzim bude zřejmě nutné odložit.


    [Top]    


Stíny

V době od 16. do 17. června neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Záhumenní vnikl na parcelu, kde vypáčil vstupní dveře do novostavby rodinného domu, v němž z instalovaného ústředního topení demontoval a odcizil čtyři kusy radiátorů. Majiteli vznikla škoda ve výši 10 738 korun a věc je šetřena pro trestný čin krádeže.

Dne 17. června v dopoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že se po ulici I. Šustaly pohybují dvě podezřelé osoby, které nabízejí zboží k prodeji a snaží se dostat do jednotlivých vchodů a bytů. Hlídka na místě zjistila dvě občanky polské národnosti, které se snažily prodat různé druhy oblečení. Za porušení vyhlášky města byla dotyčným uložena bloková pokuta a následně ve spolupráci s Policií ČR byly vykázány z města.

Dne 18. června bylo na Obvodním oddělení Policie ČR Kopřivnice započato šetření ve věci trestného činu poškozování cizí věci, kterého se dopustil neznámý pachatel v Kopřivnici, který na omítku budovy Městského úřadu v Kopřivnici nastříkal sprejem hanlivý nápis na ředitelku základní školy. Stejným způsobem poškodil omítku objektu na ZŠ - náměstí.

Dne 21. června neznámý pachatel v Závišicích otevřel vstupní bránu u rodinného domu, vešel na dvůr a z nezajištěné garáže odcizil motorovou pilu, čtyři kusy hliníkových disků a čtyři pneumatiky. Majiteli vznikla škoda ve výši čtyřiceti tisíc korun.


    [Top]    


U dětí měla největší úspěch noční stezka odvahy a kuželky

V l č o v i c e (ili) - Tradici tzv. škol v přírodě udržuje Dětské centrum Kopřivnice šestým rokem. Letos je to podruhé, kdy se akce zúčastnili společně s Ústavem sociální péče s denním pobytem zvaným Kopretina v jejich zařízení ve Vlčovicích. „Má to hned několik výhod. Využíváme vlastní objekt s velkou zahradou, který je navíc v krásném prostředí,“ vyzvedla pozitiva Xenie Šustalová, vychovatelka z Kopretiny.

Přestože týdenní, akcemi nabitý program provázela tropická vedra, bylo všech dvaadvacet účastníků nadmíru spokojených. V pondělí se děti pěšky přepravily přes Červený kámen a Janíkovo sedlo do Vlčovic. Kdo toho neměl dost, zahrál si fotbal nebo se vyřádil na diskotéce. Následující den pak podnikli celodenní výlet do Frenštátu na můstky přes Horečky. „Sportovní sdružení Orel v Lichnově nám bezplatně nabídlo svou kuželkářskou hernu. Akce nás tak nadchla, že uvažujeme o vyhlášení pravidelného turnaje mezi podobnými zařízeními,“ přiblížila Šustalová.

Beseda s hokejistou Václavem Varaďou, společný táborák s rodiči, noční stezka odvahy, která u dětí nejvíc bodovala, ukázka výcviku psů městskou policií, výlety po okolí a spousty her bylo náplní celého týdne. „Doprovodný personál patrně nejvíc zaujala společnost z Frýdku-Místku, která se věnuje kanysterapii. Získali jsme nové poznatky a informace, které chceme předat rodičům handicapovaných dětí,“ dodala Xenie Šustalová.


    [Top]    


Příznivci létání vzpomínají na začátky

Kopřivnice má svou minulost i v oblasti
letectví. Na snímku je například
k vidění část zdejšího letiště.
Ilustrační foto: Archiv
 

Na rok 2003 v měsících únoru až květnu připravuje skupina pilotů bývalého Aeroklubu Kopřivnice i současní piloti a letečtí modeláři v muzeu na Fojtství výstavu na téma Vzduch je naše moře. Bude o historii a současnosti aviatických činností v Kopřivnici a nejbližším okolí. Podobná výstava se zde naposledy uskutečnila v Katolickém domě více jak před padesáti lety.

Plachtařská a modelářská tradice mají v Kopřivnici téměř 70 let, když z iniciativy Masarykovy letecké ligy (MLL) a místních nadšenců byl zde v roce 1934 založen plachtařský klub a kroužek leteckých modelářů. Rozvoj této činnosti přerušila druhá světová válka, ve které bojovala proti nacistům i řada pilotů a leteckého personálu z Kopřivnice a okolí.

Ihned v roce 1945 po osvobození aeroklub obnovil svou činnost a byl zanedlouho velmi početnou a aktivní skupinou v Kopřivnici. Tuto zdárně se rozvíjející činnost však ukončilo v padesátých letech (1955) zrušení letiště v důsledku výstavby vojenské základny v Mošnově. Dále však pracovali letečtí modeláři, někteří plachtaři létali na letišti v Místku a ve Frýdlantu. V Kopřivnici později začali létat rogalisté, vírníkáři, paraglidisté a piloti ultralehkých motorových letadel.

Hlavní cíl připravované výstavy je připomenout historii létání a modelářství a ukázat současné nemalé aviatické dění v Kopřivnici. Tyto technické sportovní disciplíny by měly iniciovat zájem především mladé generace a ukázat současné možnosti vyžití. O přípravách výstavy vás budeme pravidelně informovat.

Na závěr chceme požádat širokou veřejnost, příznivce z řad pamětníků a všechny ostatní, pokud mají doma a jsou ochotni zapůjčit jakékoliv materiály z počátku létání v Kopřivnici, ať kontaktují garanta výstavy a zapůjčí tyto materiály k ofocení. Určitě pomůžete dobré věci i jakoukoliv maličkostí. Děkujeme.

Emil Kahánek


    [Top]    


Polášek: Dvě období v parlamentu stačí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po šesti letech ztrávených v parlamentní lavici ukončil Luděk Polášek (ČSSD) své působení ve vysoké politice. Dvě funkční období ve sněmovně, z nichž první bylo zkráceno vypsáním předčasných voleb, mu prý úplně stačí.

„Myslím si, že pro normálního řadového poslance jsou dvě volební období tak akorát. Práce v parlamentu znamená pro člověka velký nápor a po delším období je složitější i návrat do normálního života,“ přiblížil Polášek důvody toho, proč se jeho jméno na letošní kandidátce ČSSD již neobjevilo. „Nechtěl jsem rozhodně zůstat v parlamentu do důchodu, i když by to pro mě mohlo být z jistého pohledu výhodné. Jediné, co mě mrzí, je fakt, že mým odchodem ztrácí Kopřivnice poslance, který může mnohdy dost pomoci,“ řekl pětapadesátiletý Luděk Polášek.

Polášek za největší úspěch svého působení v parlamentu považuje především to, že se podařilo zabránit krachu takových podniků, jako je Tatra Kopřivnice či Vagonka Studénka. „Není to samozřejmě jen moje práce, ale jako člen hospodářského výboru a velmi úzkou spoluprací s ministrem Grégrem a jeho rezortem jsem k tomu jistě přispěl,“ tvrdí Polášek s tím, že jeho zásluhou se také podařilo prosadit řadu ekologických dotacích pro obce nejen v novojičínském okrese, ale v celém Moravskoslezském kraji.

Bývalý poslanec, který nyní vyřizuje poslední formality spojené s ukončením svého mandátu, pravděpodobně nastoupí zpět do Tatry, ze které před lety do parlamentu odešel. „Pracoval jsem ve slévárně a podle zákona bych měl místo znovu dostat, mám ale i jiné nabídky. Počkám, co mi Tatra nabídne a jak využije mých zkušeností a kontaktů získaných v parlamentu,“ nechal se slyšet exposlanec Polášek s tím, že odchodem ze sněmovny jeho politická kariéra skončit nemusí a je možné, že se objeví na zdejší komunální scéně.


    [Top]    


Klub o prázdninách utichne

K o p ř i v n i c e (ili) - O letošních prázdninách zůstane klub Kamarád na sídlišti Sever uzavřen. „Zpravidla jsme mívali provoz ještě prvních čtrnáct dní v červenci a poslední týden v srpnu. Jenže na začátku prázdnin děti vystřídají řemeslníci, kteří budou provádět nátěry oken a u-rampy. Dětský tábor skončí týden před začátkem školního roku a my si potřebujeme nechat časovou rezervu na přípravu na jeho znovuotevření,“ uvedla k provozu manažerka klubu Kamarád Blanka Mikundová.

V závěru školního roku akce v klubu vyvrcholí úterním táborovým ohněm v areálu objektu. „Ve středu pak proběhne Disco svatba, tedy taneční párty, kde budou „sezdáni“ někteří členové. A v pátek pak každý, kdo se prokáže jedničkou na vysvědčení, dostane sladkou odměnu,“ přiblížil poslední akce programový vedoucí klubu Michal Raška.


    [Top]    


Firma se cítí poškozena tvrzením ředitele

K o p ř i v n i c e (ili) - Slovenská firma Chemolak Smolnice se cítí poškozena tvrzením ředitele SpSK Milana Gilara, že nátěry bazénových van na kopřivnickém koupališti byly provedeny nekvalitně, a proto se musely v rámci reklamace opakovat. Dotazem na odboru majetkové správy byla celá záležitost vysvětlena.

„Práce nebyla provedena nekvalitně, ale byly použity nekvalitní barvy,“ uvedl problém na pravou míru vedoucí oddělení investic Vladimír Zákutný, „v rámci záruky a reklamačního řízení jsme tak získali novou barvu i provedení práce. Tímto se zmíněné firmě omlouváme za uvedení zkreslené informace.“


    [Top]    


Zastupitelé jednají dnes ve Vlčovicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes odpoledne v 16.30 hodin se uskuteční již třiadvacáté zasedání zastupitelstva ve velkém sále Kulturního domu ve Vlčovicích. Hlavními body programu bude schválení závěrečného účtu města Kopřivnice za rok 2001, stanovení počtu členů zastupitelstva pro příští volební období, prodej nebytových jednotek č. 1154/26 a 1155/27 v domě č. p. 1154 - 56 na ulici Štefánikově, smlouva o poskytnutí dotace pro KTK, s. r. o., na výstavbu a provoz vysílače kabelové televize Bílá hora, obecně závazná vyhláška města č. 2 - Požární řád města. Dále se budou projednávat finanční záležitosti města (dotace, smlouvy, rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok) a majetkoprávní úkony města a řada dalších bodů na základě schváleného programu.


    [Top]    


O nových jízdních řádech se rozhoduje už nyní

K o p ř i v n i c e (ili) - Na přelomu května a června proběhla další série jednání mezi zástupcem Městského úřadu Kopřivnice Rudolfem Doubkem a Českými drahami ohledně úprav jízdních řádů. „Sešli se zástupci všech městských a obecních úřadů, jejichž obcemi prochází železniční trať Studénka - Veřovice. Byli přítomni i zástupci Tatry, a. s., a Vagonky Studénka,“ přiblížil situaci Doubek.

Jízdní řády Českých drah oproti letošnímu roku doznají změn, i když to jsou změny spíše nepatrné. Týkají se zejména časů odjezdů z výchozích stanic (Studénka, Veřovice), kde navazují na přípoje na hlavních tratích. Potěšitelnou skutečností bude znovuzavedení přímého ranního spoje, tzv. Ondrášku, z Veřovic do Ostravy s odjezdem z Kopřivnice v 7.28 hodin. Zároveň se o pětačtyřicet minut prodlouží doba, kterou mohou návštěvníci v Ostravě strávit, pokud chtějí použít stejného přímého vlaku k návratu. „Obnovit tento občany oblíbený spoj je možné hlavně proto, že do konce listopadu tohoto roku bude dokončena rekonstrukce hlavní trati, tzv. výstavba koridoru, a bude dokončena rekonstrukce železniční stanice Studénka. Právě z důvodu realizace koridoru došlo v minulých letech k citelné redukci osobních vlaků na hlavní trati, což se nutně projevilo i na tratích vedlejších,“ vysvětlil nepopulární dočasná omezení Rudolf Doubek.

V novém jízdním řádu má poslední vlak odjíždějící ze Studénky ve 22.28 cílovou stanici ve Štramberku, ale toto rozhodnutí ještě není konečné. „V současné době probíhá prověřování frekvence odpoledních směn v Tatře a po jejím vyhodnocení může být spoj prodloužen až do Veřovic,“ doplnil Doubek.

Jednání s firmou Connex Morava, a. s., která v našem okrese provozuje autobusovou dopravu, neuchystá občanům žádné podstatné změny. Ty drobnější týkající se dřívějších odjezdů některých linek iniciovali zástupci firmy Siemens ve Frenštátě p. R. Pokud by tímto návrhem měly být dotčeny i linky vyjíždějící z Kopřivnice, budou změny provedeny po projednání v dopravní komisi. V žádném případě by však tyto časové úpravy neměly mít vliv na navazující spoje.

Připomínky k autobusovému nebo vlakovému jízdnímu řádu mohou občané celoročně uplatňovat na Městském úřadu Kopřivnice, Štefánikova 58, na oddělení silničního hospodářství a dopravy, nebo na telefonním čísle 87 96 88.


    [Top]    


Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích

K o p ř i v n i c e (red) - V životě člověka mohou nastat neočekávané mimořádné události, jako jsou živelní pohromy (záplavy a povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, zemětřesení), havárie s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech a skladech, dopravní nehody s únikem nebezpečných látek, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy, zdraví obyvatel a způsobit velké škody na materiálních hodnotách. Na podzim nás všechny o tom, co všechno se může stát, poznamenal teroristický útok na USA. Je fakt, že všechny rozumně smýšlející lidi tato situace poznamenala, a proto se začalo i v médiích psát a mluvit o tom, že by lidé měli být připraveni, aby věděli, jak se v těchto chvílích chovat.

Proto uvedeme v několika dalších číslech Kopřivnických novin stručný návod, jak se připravit na dopad možných následků živelních pohrom a dalších mimořádných událostí způsobených lidskou činností, které mohou přivodit tělesná zranění nebo duševní poruchy, ztráty na životech nebo majetku a poškození životního prostředí.

Pro případ ohrožení - obecné zásady

Důležitá telefonní čísla tísňového volání:

Zjistíte-li mimořádnou událost (požár, havárii chemického nebo průmyslového zařízení…), která ohrožuje osoby nebo majetek, okamžitě volejte číslo 150 - Hasičský záchranný sbor. Při předávání zprávy uveďte: kde hoří, co hoří, své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte, po skončení hovoru zavěste a čekejte na zpětný dotaz k ověření pravdivosti zprávy o požáru.

Pomoc zdravotnické záchranné služby se vyžaduje při všech stavech ohrožujících život. Přivolává se prostřednictvím telefonu 155 - Zdravotnická záchranná služba.

Pokud jste svědky dopravní nehody nebo spáchání trestného činu volejte telefonní číslo 158 - Policie ČR, 156 - městská policie.

Obecné zásady

Při ohrožení, o kterém můžete být vyrozuměni prostřednictvím sirén, zprávou v rozhlase, televizi, z tisku nebo hlášením místního rozhlasu, pojízdného rozhlasového vozu, megafonu a od spoluobčanů, se snažte dodržovat následující zásady:

RESPEKTUJTE a snažte se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize, místní rozhlas, vyhláška obecního úřadu, pokyny zaměstnavatele apod.).
NEROZŠIŘUJTE poplašné a neověřené zprávy.
VARUJTE ostatní ohrožené osoby ve svém nejbližším okolí.
NETELEFONUJTE zbytečně - telefonní síť je v situacích ohrožení přetížena.
NEPODCEŇUJTE vzniklou situaci.
POMÁHEJTE sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem.
UVĚDOMTE SI, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.
UPOSLECHNĚTE pokynů pracovníků záchranných složek, orgánů státní správy a samosprávy.

Integrovaný záchranný systém

Integrovaný záchranný systém je koordinovaný postup jeho složek při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací.

Základní složky: Hasičský záchranný sbor České republiky, Jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí okresu jednotkami požární ochrany, Zdravotní záchranná služba, Policie České republiky.

Ostatní složky: Vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil, ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory, ostatní záchranné sbory, orgány ochrany veřejného zdraví, havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby, zařízení civilní ochrany, neziskové organizace a sdružení občanů, která lze využít k záchranným a likvidačním pracím.

Kde získat informace

Občan získá informace o charakteru možného ohrožení, o připravených záchranných a likvidačních pracích a ochraně obyvatelstva v případě vzniku mimořádné události na příslušném obecním úřadě.

Zaměstnanec získá informace o charakteru možného ohrožení, o připravených záchranných a likvidačních pracích a ochraně obyvatelstva v místě dislokace pracoviště od svého zaměstnavatele (příslušné právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby).

Právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba získá informace o charakteru možného ohrožení, o připravených krizových opatřeních a způsobech jejich provedení u příslušného obecního úřadu.

Pokračování příště

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.