Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Umělecké školy představí své talenty na Juvenalis Musica

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejlepší žáci uměleckých škol z Kopřivnice a okolních měst se tradičně na konci školního roku představují na koncertní akci Juvenalis Musica v místním kulturním domě. Tentokrát je akce plánována na osmnáctou hodinu ve středu 12. června. Podle dramaturga Jiřího Cachnína se v programu představí žáci Základních uměleckých škol z Příbora, Nového Jičína, Studénky, Fulneku, Oder a zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana a MIS music. Tradicí na Juvenalis Musica je také závěrečný koncert mladého interpreta, který již nastoupil profesionální dráhu, nebo k ní směřuje. Tentokrát program uzavře Ivo Kahánek z Palkovic. Klavírista, který má za sebou mnoho úspěchů na soutěžích a koncertech u nás i v zahraničí, se kopřivnickému publiku představil poměrně nedávno, když uzavíral letošní sérii koncertů Kruhu přátel hudby.


    [Top]    


Dům dětí zítra ožije mladým divadlem - začíná Bedna

K o p ř i v n i c e (dam) - Šest souborů fungujících při pořádajícím Domu dětí a mládeže v Kopřivnici a dalších jedenáct jiných divadelních skupin se během pátku a soboty objeví v programu Kopřivnické bedny. Druhý ročník nesoutěžní přehlídky dětských a studentských divadel odstartuje již zítra o půl třetí odpoledne premiérou kratičké hry ’Zakletý dům’ místní soubor Klobouček a skončí po dvaceti představeních v sobotu večer.

„Letos do programu přibyla také studentská divadla a starší soubory se zřejmě na Bedně také zabydlí,“ tvrdí organizátor akce Dan Brchel z DDM.

V pátek se na rozdíl od druhého přehlídkového dne podařilo představení rozdělit do dvou bloků právě podle věku jejich protagonistů. V první části tak vystoupí mladší divadelníci a od sedmnácti čtyřiceti bude jeviště patřit studentům. Druhý ročník Kopřivnické bedny nabídne těm, kdo přijdou, zhruba o třicet procent více divadelních představení než loňská premiéra akce.

Své umění předvedou herci z Fulneku, Nového Jičína, Vítkova, Opavy, Závišic, Rožnova pod Radhoštěm, Frenštátu, Frýdku-Místku a Kozlovic. Z místních je možné se těšit na divadelní soubory Arnošt, Klobouček, Bílá ponožka, Vendelín, Těleso XY, Semínko a také na divadelní skupinu ’Bez zábran’ ze ZŠ Alšovy.

Které z dvou desítek představení bude pro diváky nejvíce atraktivní, si pořadatel přehlídky netroufl odhadnout. „To musí přijít posoudit každý sám,“ tvrdí Brchel.

Také druhý ročník Kopřivnické bedny je koncipován především jako setkání mladých divadelníků a přerod akce v soutěžní festival je prý nereálný. „Nemáme parametry sálu pro to, aby Bedna mohla být soutěžní přehlídkou,“ uvedl Brchel, ale připustil, že přestěhování DDM do nových prostor a existence divadelního sálku v jeho přízemí dala Bedně v loňském roce vzniknout.


    [Top]    


Milano, N.V.N. a Floating Bridge zahrají na čtvrtých Party Jam-es

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystoupení tří kapel čeká na návštěvníky zítřejší Party Jam-es. Čtvrté pokračování akce v režii klubu Nora, tradičně situované do CO krytu pod kulturním domem, začne v jednadvacet hodin. Také tentokrát má hudbu všech tří interpretů pojit žánrová příbuznost a ti, kdo do klubu přijdou, se mohou těšit na tvrdší muziku balancující někde na pomezí cross overu.

Jako první se na pódiu objeví frýdecko-místecká kapela Floating Bridge. Toto kvarteto vzniklo někdy na sklonku roku 1995 a ve složení Dan Kanalík (zpěv), Simon Víra (kytara), Pavel Ondera (basa) a Roman Víra (bicí) objela už pěknou řádku klubů u nás i na Slovensku. Jejich hudbu pochvalně hodnotily také recenze tří doposud vyprodukovaných demosnímků kapely.

Jako druhé dostane prostor místní, ani ne dva měsíce existující trio Milano. Kytarista Láďa Schwartz, baskytarista Ondřej Zapletal a bubeník Dan Macíček. Hrají tvrdý rock s vlivy punku a dalších stylů. Zítřejší vystoupení v Noře bude premiérou jejich autorské hudby. Závěr čtvrtých Party Jam-es bude patřit petřvaldské partě N.V.N. Skupina, která pod tímto názvem hraje již od roku 1995, není pro zdejší publikum ničím neznámým. Naposled bylo v Kopřivnici možné kvarteto Radim Rychnavský, Lukáš Sedláček, Marian Žluva a Daniel Dorotík slyšet vloni na Šlahounech.


    [Top]    


Babinec: Je zajímavé dívat se na obraz, co jsem dělal před lety

Malíř Zdeněk Babinec s jedním
ze svých obrazů. O minulém víkendu
výtvarník v Lubině vystavil kolekci
obrazů, které namaloval během
posledního čtvrtstoletí.
Foto: David Macháček

L u b i n a (dam) - Bezesporu nejhlubší průřez svou dosavadní tvorbou představil o minulém víkendu v Katolickém domě v Lubině malíř Zdeněk Babinec. Mezi bezmála osmdesáti vystavenými obrazy byly jak dosud nevystavená díla z dob jeho uměleckých začátků, tak malby z posledního období.

„Je zajímavé dívat se na něco, co jsem dělal víc jak před pětadvaceti lety, a velmi příjemné pro mě bylo zjištění, že se to po té době také někomu líbí,“ nechal se slyšet výtvarník, který je také učitelem výtvarné výchovy a dějepisu na jedné ze zdejších základních škol.

Impuls, který Babince vedl k tomu, aby zalovil ve svém soukromém archivu a vytáhl z něj plátna, jež ani on sám roky neviděl, vzešel od Místní komise v Lubině. „Její členové chtěli, aby si lidé mohli prohlédnout nejen mou nejnovější tvorbu, ale aby mohli vidět, že jsem výtvarník, který tady je už delší dobu a v různých obdobích dělal různé věci,“ řekl Zdeněk Babinec s tím, že jeho první takto rozsáhlá výstava v obci, kde žije, je pro něj vlastně i dárkem k letošním pětačtyřicátinám.

Z každého roku Babincovy tvorby by měl být na výstavě k vidění alespoň jeden obraz. „Byly roky plodnější, které na výstavě reprezentovalo více obrazů, ale byly i roky, kdy jsem neměl podmínky pro tvorbu a nenamaloval jsem skoro vůbec nic,“ vzpomíná Babinec.

Krátká víkendová výstava byla také zrcadlem malířových inspirací. Jak sám Babinec tvrdí, mnohé věci by dnes maloval jinak než před lety, ale svá starší plátna by rozhodně nepřemaloval.

„Staré věci by se neměly měnit, je to vlastně takový dokument toho, co mě v té době ovlivňovalo. Velmi se zajímám o dějiny výtvarného umění, a když studuji některé období, tak se to nějakým způsobem objevuje i v mé vlastní tvorbě,“ tvrdí malíř, jehož hlavní doménou je a vždy byla olejomalba. Pro svou tvorbu však Babinec používá občas také akrylové barvy a v poslední době se vrací ke kresbě a experimentuje s počítačovou grafikou.


    [Top]    


Krátce

  • Štramberská historickofolková skupina Musica da Gamba bude o následujícím víkendu návštěvníkům Hukvald zpestřovat prohlídku hradu. Po oba víkendové dny ji čekají odpolední koncerty v hradní kapli.
  • Pod poetickým názvem Kouzelná paleta probíhá ve výstavní síni muzea Fojtství prodejní výstava dvou výtvarnic. Své akvarely na hedvábí předvádí Marie Lesniaková a obrazy a kresby vystavuje zlínská Taťána Havlíčková.
  • Několik trofejí si z mistrovství republiky ve stepu přivezly kopřivnické stepařky z klubu ’Happy Girls’. Soutěž, která v květnu proběhla v Dolním Benešově, vynesla juniorskému triu Venda Rodriguezová, Eva Lípová a Jana Sommerová druhé místo v soutěžní kategorii malých skupin. V kategorii dvojic seniorů si prvenství do Kopřivnice přivezly Marcela Váňová a Marie Bartoňová. Další členky klubu na medailové pozice nedosáhly, i když i jejich umístění lze hodnotit jako velmi dobrá. V sobotu čeká Step klub další soutěž v Brně.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.