Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Otevření Čtyřlístku znamená pro Salus problémy s penězi

Slavnostním přestřižením pásky byl
minulý týden otevřen zrekonstruovaný
a přistavěný domov Salus.
Na stavbu krizového centra přispěla
Nova milionem korun.
Foto: David Macháček
 

K o p ř i v n i c e (dam) - Po víc jak půlroční pauze byl na začátku minulého týdne slavnostně znovu otevřen azylový dům Salus pro matku a dítě v tísni. Důvodem jeho uzavření bylo budování střešní nadstavby. V nově vybudovaném prostoru bude nyní sídlit také krizové centrum pro děti nazvané ‘Čtyřlístek’.

Úspěšným snažením o vybudování podkroví si však pracovníci a především vedení Salusu upletli bič sami na sebe. Zvýšení ubytovacích kapacit a také rozšíření klientely o samotné děti bude totiž znamenat velmi citelný zásah do již tak napjatého rozpočtu organizace. „Odhadujeme, že náš roční rozpočet stoupne zhruba o jednu třetinu - na milion osm set tisíc korun ročně. Jaká bude skutečnost, však ukáže až samotný provoz,“ uvedl odcházející ředitel domu Salus Jaromír Navrátil. Zvýšení rozpočtu bude pro organizaci, která svůj provoz z téměř padesáti procent financuje ze sponzorských darů, velkým problémem. „Není snadné najít lidi, kteří by byli skutečně ochotni nám přispět. Většinou nám pomohou lidé, kteří se již sami dostali do nějaké životní krize. Teď budeme muset takových ochotných lidí najít ještě daleko více,“ nechal se slyšet Navrátil. Zvýšení rozpočtu zařízení si vyžádají nejen větší náklady na energie a vodu, ale třeba také na platy dvou nově přijatých zaměstnanců. „Přijmout nové lidi bylo naprosto nezbytné. Budeme zajišťovat nepřetržitý provoz čtyřiadvacet hodin denně a tři sta šedesát pět dní v roce,“ uvedl Jaromír Navrátil a zdůraznil, že v celém Moravskoslezském kraji existuje jen jedno zařízení podobné tomu kopřivnickému.

V třech nově zbudovaných pokojích v podkroví může najít útočiště v krizové situaci sedm a v případě užití přistýlek až deset dětí. Těm bude zajištěn veškerý servis od nepřetržité přítomnosti vychovatele přes umožnění školní docházky na nedaleké škole až po vyžití při hře na nově upravené a sportovním náčiním vybavené zahradě.

O vybudování krizového centra pro děti se začalo uvažovat už rok po otevření tehdejšího azylového domu Malina v Kopřivnici, avšak na realizaci plánu se začalo pracovat v minulém roce, kdy Salus získal milion korun od Nadace Nova.

Peníze od charitativní organizace fungující při stejnojmenné televizi však stačily pouze na polovinu celkových nákladů na výstavbu. „Zatím ještě nemáme k dispozici konečný účet, ale cena stavby se bude pohybovat okolo dvou milionů,“ řekl odcházející ředitel Salusu Jaromír Navrátil. Druhým největším sponzorem po Nově je zdejší radnice. Zajistit se údajně povedlo také dalšího velkého mecenáše, jehož jméno však Navrátil stejně jako výši částky, která ještě stále k vyrovnání účtu chybí, odmítá zveřejnit.

Nadace Nova, díky jejíž podpoře krizové centrum ’Čtyřlístek’ mohlo vzniknout, vloni rozdělila celkem patnáct milionů korun. A přestože jejím hlavním cílem je podpora mentálně postižených, peníze poskytuje i azylovým domům pro děti v aktuální krizové situaci. „Existuje pět domů, které jsme zatím podpořili. Vloni jsme poslali milion do Kopřivnice, pět set tisíc do Brna a čtvrt milionu do Uherského Hradiště,“ prozradil ředitel Nadace Nova Karel Soukup. Započatá spolupráce Salusu s Novou bude podle Soukupa pokračovat. „Všechny ty domy, které díky nám vzniknou, chceme podporovat i nadále. V závěru letoška od nás Salus dostane sto tisíc a v příštích letech to může být i víc,“ uvedl Soukup.


    [Top]    


Televize natáčí dokument o Zátopkovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Padesátiminutový dokument o člověku Emilu Zátopkovi vzniká v těchto dnech v produkci ostravského studia České televize. „Zátopka jako závodníka zná snad každý. Náš film ho však má představit z úplně jiné stránky, a to jako člověka,“ tvrdí dramaturg filmu Marek Hýža. Film bude údajně průřezem Zátopkovým životem od dětství přes celou jeho sportovní kariéru a zlomový rok 1968 až po období sklonku atletova života.

„Diváci se dozví spoustu věcí, o kterých neměli tušení. Hovořili jsme s mnoha lidmi, kteří prošli Zátopkovým životem. K těm nejzajímavějším patří jeho první trenér, dnes devadesátiletý Jan Haluza,“ prozradil Hýža. Mezi Kopřivničany, kteří se ve filmu objeví, nechybí Zátopkův bratr Jiří, přátelé Milan Špaček, Jaromír Konůpka a také prasynovec Libor Zátopek. Autorem námětu, scénáře i režisérem snímku, který nese pracovní název ’Emil’, je přítel Emila a Dany Zátopkových Jan Kačor. Přesto, že tvůrce čeká ještě spousta práce, již nyní je znám termín vysílání. Dokument bude možné vidět 19. září ve dvacet hodin na ČT2.


    [Top]    


Radnice vracet dotaci nehodlá, fond ji však chce

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberští radní si prý mohou oddechnout. Nebezpečí, že budou muset z městské kasy do státního rozpočtu vrátit zhruba šestimilionovou část dotace určenou k vybudování tamního arboreta a také zaplatit přibližně stejně vysoké penále, podle starosty města pominulo.

„Na konci května skončená kontrola finančního úřadu u nás na radnici potvrdila to, co jsme od začátku tvrdili. A to, že se Štramberk žádného pochybení nedopustil a žádné peníze vracet nebude,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha s odvoláním na závěrečnou zprávu Finančního úřadu v Novém Jičíně. Jeho úředníci v ní mimo jiné tvrdí, že podmínky smlouvy o doložení závěrečného vyhodnocení se všemi přílohami byly příjemcem dotace městem Štramberkem splněny ve stanoveném termínu, nedošlo tedy k porušení smlouvy a v rámci provedené kontroly ani k porušení zákona o rozpočtových pravidlech.

Státní fond životního prostředí, který Štramberk viní z využití části dotace určené k rekultivacím a stavbě arboreta k jiným účelům, stejně jako Česká inspekce životního prostředí, která radnicí popírané nedostatky objevila, však optimismus Štramberských nesdílí. „Fond stále trvá na svém původním stanovisku a bude vrácení peněz po Štramberku nadále požadovat. Štramberk podepsal smlouvu o poskytnutí dotace s námi a ne s finančním úřadem, na jehož rozhodnutí se nyní odvolává,“ řekla tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí Věra Dřevíkovská. Socha však jakékoli pokračování tahanic o vrácení dotačních peněz odmítá. „Finanční úřad jako zástupce ministerstva financí má v této věci konečné slovo. Ministerstvo financí prostě došlo k jinému závěru než Státní fond životního prostředí a tím celá záležitost končí,“ nechal se slyšet starosta. A dodal, že celá kauza a její propírání v médiích poškodila nejen město, ale i jeho samotného. Neboť se pro ni vzdal výrazně lepšího umístění na krajské kandidátce nezávislých pro parlamentní volby.

Verzi, podle které rozhodnutí finančního úřadu celou záležitost uzavírá, zpochybňuje nejen mluvčí fondu životního prostředí, ale také šéf ostravské pobočky České inspekce životního prostředí Kamil Drabina. „Finanční úřad tady není od toho, aby posuzoval oprávněnost požadavků fondu, na to jsou jiné instituce. Jeho úkolem je pouze od Štramberka získat peníze, které patří Státnímu fondu životního prostředí,“ tvrdí Drabina.

To, že je Štramberk a jeho vedení o své pravdě skutečně skálopevně přesvědčen, dokumentuje také rozhodnutí jeho radních. „Toto usnesení mě pověřuje, abych požádal Státní fond životního prostředí, aby konečně po třech letech provedl závěrečné hodnocení akce a převedl na naše konto zbylých deset procent dotace, které nám už čtvrtým rokem zadržuje,“ řekl Socha a mluvil o částce ve výši zhruba 2,3 milionů korun, již Státní fond zadržel, když se objevilo podezření ze špatného nakládání s dotacemi. Celá kauza byla podle Štramberka vyvolána inspekcí životního prostředí, která údajně chtěla vidět více prací než ty, na které město dostalo peníze od státu. „Mohu místopřísežně prohlásit, že Státní fond životního prostředí od nás žádné peníze nedostane,“ demonstroval postoj sousedního města jeho starosta Jan Socha.


    [Top]    


Děti svůj svátek tradičně slavily hrami před KDK

K o p ř i v n i c e (ili) - Pátečnímu Dni dětí v Kopřivnici přálo počasí, a tak se všichni pracovníci z organizátorského týmu pracovníků domu dětí a mládeže spolu s externisty a děvčaty z devátých tříd mohli těšit téměř z 1 500 dětí, které jejich atrakce navštívily. „Na to, že mateřské školy původně nechtěly přijít vůbec, se tu sešlo neskutečné množství dětí,“ netajila radost nad výsledkem akce hlavní pořadatelka Jarmila Vrtělková. Namotávání autíček, sumo, vejtaha, pet board, pohyblivý chodník, hledání trpaslíka - to je namátková ukázka toho, čím se děti téměř čtyři hodiny bavily.

V odpoledním vystoupení se pak veřejnosti prezentovaly kroužky DDM na pódiu Radia Čas vystoupením aerobiku, tanečního kroužku a čtyřmi za šesti vítězů písničkářské soutěže. „Kulturní dům je pro nás taková záštita jak výpomocí po propagační stránce, tak technické,“ pochvalovala si spolupráci Vrtělková.


    [Top]    


Setkání pracovnic u příležitosti stého výročí vzniku MŠ

  Skotští mužoreti v podání zdejší
recesní skupiny Direct bylo jedním
z bodů zábavného programu
pro mateřské školy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V úterý 28. května proběhlo ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici setkání pracovnic mateřských škol s představiteli města u příležitosti stého výročí založení první mateřské školy ve městě. „O slavnostní zahájení se postarali místostarostové Zdeněk Krajčír a Alois Janek, který poděkoval pracovnicím za jejich obětavou a trpělivou práci. Poté se rozběhl asi hodinový program, ve kterém vystoupila taneční skupina Direct, cimbálovka z Kozlovic a o závěr se postaral Bohdan Wojkovský,“ sdělila Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.
 
 
 
 


    [Top]    


Církevní škola si připomněla 750 let od smrti své patronky sv. Zdislavy

K o p ř i v n i c e - Zdislava byla prvorozenou z pěti dětí Přibyslava z Křižanova a jeho manželky Sibyly, kterým se narodila někdy okolo roku 1220. V dospělosti se stala manželkou urozeného Markvartice, Havla z Lemberka a na Jablonném.

Právě v Jablonném v Podještědí nechala Zdislava spolu se svým manželem, který ji celý život v jejích ušlechtilých snahách podporoval, postavit chrám sv. Vavřince s dominikánským klášterem a špitálem. Stala se laickou řádovou spolupracovnicí, aniž opustila svátost manželskou a rodinu, včetně svých čtyř dětí.

Zdislava, velká postava našich církevních dějin, pomáhala chudým a nemocným. V tom smyslu najdeme zprávu i v Dalimilově kronice. Uzdravovala nemocné, vracela zrak slepým a zdraví chromým. Vše bylo tehdy považováno za zázrak. Budoucí světice byla zřejmě obdařena energií, která je vlastní lidovým léčitelům, a navíc dobře znala účinky léčivých bylin a pramenité vody.

Zemřela velice mladá, již v roce 1252, a je pochována v kryptě kostela sv. Vavřince v Jablonném. Za blahoslavenou ji papež Pius X. prohlásil 28. srpna 1907. Přání věřících Čech i Moravy se naplnilo 21. května 1995, kdy Zdislava byla papežem Janem Pavlem II. v Olomouci svatořečena.

U příležitosti 750 let, které uplynuly od smrti patronky, uspořádala Základní škola sv. Zdislavy na její počest velkou oslavu. Na sto padesát dětí a rodičů se sešlo v areálu koupaliště, kde společně absolvovali procházku pohádkovým lesem. Při jednotlivých zastaveních plnili úkoly, které jim přiblížily život a dílo svaté Zdislavy.

Nakonec na koupaliště přijela svatá Zdislava ’osobně’.

„V kočáře taženém koňmi byl její příjezd opravdu působivý. Následoval rozhovor se Zdislavou, který byl veden tak, aby se i ti nejmenší dozvěděli populární formou podrobnosti ze života naší patronky,“ přiblížil průběh oslav Pavel Janek, ředitel školy. Celoodpolední oslavy oživilo vystoupení skupiny historického šermu Allegros ze Štramberka. Zaměstnanci školy si pro všechny děti připravili spoustu her a soutěží, došlo i na opékání špekáčků.

„Překvapilo mě, kolik lidí se na oslavách sešlo, když v centru probíhala pouť Radia Čas. Naposledy jsme tak masovou akci pořádali před dvěma léty,“ dodal ředitel.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.