Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ve Štramberku budou projednávat EIA

Š t r a m b e r k (dam) - Jedna z posledních kapitol čtrnáct měsíců táhnoucího se procesu schvalování stavby nové cementárny pod vrchem Kotouč bude napsána v pondělí desátého června v kulturním domě na štramberském náměstí. Právě tam bude totiž od patnácti hodin probíhat veřejné projednávání dokumentace o vlivu budoucí fabriky na životní prostředí.

Na jednání, které budou řídit zástupci ministerstva, budou přítomni projektanti, již dokumentaci vypracovali, odborní posuzovatelé studie a přístup na něj bude mít kdokoliv, kdo bude mít zájem. Přestože na veřejném projednávání budou bezesporu také zástupci ekologických iniciativ, z nichž například Děti Země se stavbou rozhodně nesouhlasí, nedomnívá se investor stavby cementárny, že by mohlo dojít k ohrožení jeho plánů. „Dokumentace byla třikrát přepracovávána a my jsme se vždy do nové verze snažili zahrnout připomínky, které v té době byly známy. Poslední verze již z velké části zahrnuje požadavky měst a obcí, ale i připomínky jednotlivců,“ tvrdí tisková mluvčí rakouského investora Věra Breiová. Podle jejích slov ministerstvo do několika dnů po veřejném projednávání vyhotoví závěrečný protokol, ve kterém stavbu buďto zavrhne, anebo s ní bude souhlasit za přesně stanovených podmínek. „Těch podmínek bude jistě přes stovku, ale zatím tam nevidíme nic, na co bychom nemohli přistoupit, a v rámci projednávání se, myslím, neobjeví nic tak převratného, co by projekt zhatilo,“ tvrdí Breiová.

Po veřejném projednávání bude investor žádat Stavební úřad ve Štramberku o vydání územního rozhodnutí a následně také série stavebních povolení. „Pokud vše půjde velmi dobře, mohli bychom v srpnu, nebo v září začít stavět,“ nechala se slyšet mluvčí těžařů Věra Breiová. Vybudování celé cementárny, která představuje investici ve výši 2,2 miliardy, by pak mělo trvat zhruba osmnáct měsíců.

Ti, kdo mají zájem, mohou ještě před veřejným projednáváním do dokumentace k cementárně nahlédnout. Tuto možnost mají dnes od 8 do 14, zítra od 8 do 12 hodin a ještě v pondělí 10. června také mezi osmou a dvanáctou hodinou na odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici.


    [Top]    


Většina studentů již má maturitu

K o p ř i v n i c e (dam) - Třiasedmdesát studentů letos úspěšně složilo maturitu na zdejší střední průmyslové škole. Pouhých sedm mladých lidí z ročníku se k maturitě vůbec nedostalo nebo před komisí neuspělo. Naopak třináct maturantů obstálo u zkoušky dospělosti s vyznamenáním. Mezi čerstvými absolventy počtem dominují studenti strojírenského oboru, kterých je letos čtyřiatřicet.

Maturitní zkoušky na zdejším střední odborném učilišti strojírenském vypukly až toto pondělí. Před komisí se objevily dvě desítky studentů čtyřletého oboru a v příštím týdnu bude maturovat zhruba stejný počet absolventů nadstavbového studia.


    [Top]    


SmVaK začíná s modernizací a rozšiřováním zdejší čističky

  Areál stávající čističky na ulici Příborské
v Kopřivnici ožije v druhé polovině měsíce
stavební činností. Čistička se bude
rozšiřovat a modernizovat.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Náročná patnáctiměsíční rekonstrukce startuje v těchto dnech v areálu kopřivnické čističky odpadních vod na ulici Příborské. Podle provozovatele čističky a zároveň investora celé akce, kterým jsou Severomoravské vodovody a kanalizace, si rekonstrukci čističky žádají jednak připravované přísnější normy a také zvýšení kapacity čistírny s ohledem na budoucí čištění odpadních vod ze všech tří místních částí Kopřivnice a Podnikatelského areálu ve Vlčovicích.

V těchto dnech probíhá příprava staveniště, ve druhé polovině měsíce se však již práce na rekonstrukci čistírny rozjedou naplno a potrvají až do konce září příštího roku. Zástupce investora připouští, že stavba bude znamenat nejen zvýšený provoz nákladních vozů či prašnost, ale také jistou hlučnost. „Snažíme se minimalizovat vliv stavby na okolní obyvatele. Například veškerá nákladní doprava nebude vedena obydlenou ulicí Příborskou, ale povede zadem po panelové cestě,“ tvrdí Stanislav Dolínek z SmVaKu. Dlouhá doba stavby je podle něj nevyhnutelná a je dána nejen výší investice, která se pohybuje v řádech desítek milionů, ale také tím, že čističku není možné zcela odstavit a bude modernizována za provozu.

„Během stavby dojde k výměně staré technologie za novou a jejím účelem je zajištění kvalitnějšího odstranění organického znečištění,“ uzavřel Dolínek.


    [Top]    


Jiří Rýdel: Pokud nebudou uklízet sami nájemníci OSBD, poznají to v nájmu

K o p ř i v n i c e (dam) - V poslední době údajně narůstá počet družstevních domů, jejichž nájemníci si s úklidem společných prostor nelámou hlavu. Podle předsedy Oblastního stavebního a bytového družstva Jiřího Rýdla však pořádek v objektech spravovaných družstvem bude, a pokud si jej nezajistí sami nájemníci, pocítí to ve výši svého měsíčního nájmu.

„V každém domě se na způsobu, jakým bude prováděn úklid, musejí dohodnout sami. Družstvo do těchto záležitosti vstoupí až teprve v případě, kdy se nájemníci nedohodnou a úklid prováděn nebude,“ tvrdí Rýdel. Podle jeho slov domů, kde jsou problémy s úklidem, v posledních letech přibývá. Nepsaný zákon, který rozděloval péči o společné prostory domu na malý a velký úklid prováděný v pravidelných týdenních intervalech, se prý v mnoha domech stále dodržuje, jinde však prý již neplatí.

„Jednak přibývá starých lidí, kteří tvrdí, že úklid nemohou provádět, a pak jsou tady také mladí nájemníci, co tvrdí, že nemají čas,“ uvedl Rýdel. Řešení je podle jeho slov prosté. Kdo nemůže z jakéhokoliv důvodu úklid v domě provádět, bude si za něj muset zaplatit. „Máme nabídky firem, které služby tohoto druhu nabízejí, ovšem nejde o záležitost nikterak lacinou. Podle hrubých odhadů by se měsíční poplatek za úklid mohl pohybovat kolem tří set korun,“ nechal se slyšet Rýdel. Zatím ještě družstvo ani v jednom případě nepřistoupilo k tomu, aby najalo úklidovou firmu bez toho, aby jej k tomu vyzvali nájemníci. „Vždy, když se někde objevil problém, podařilo se ho zatím v domě nějak vyřešit, ale existují lokality, kde si nájemníci například nepřáli odklízet sníh z chodníků a tuto službu si nechali zahrnout do nájmu,“ tvrdí předseda OSBD.

Zda je suterén či schodiště domu uklizeno, prý kontrolují například také hasiči. Pokud společné časti domu zabírají nepotřebné věci nájemníků, hrozí domu také pokuta. „Zákonnou povinností družstva jako vlastníka domů je starat se nejen o technický stav budov, ale také o úklid. Družstvo však nejsou jen jeho zaměstnanci a lidé v představenstvu, ale všech 4 360 lidí, kteří v družstevních domech bydlí,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Volit se bude už za týden v pátek od čtrnácti hodin

K o p ř i v n i c e (hod) - Už za týden, tedy v pátek 14. června, se otevřou volební místnosti ve všech dvaceti obvodech v Kopřivnici a místních částech. Ty se ale na rozdíl od předešlých voleb otevřou o dvě hodiny později, tzn. že ve čtrnáct hodin budou moci voliči odevzdat svůj hlas do připravených uren. V pátek budou volební místnosti otevřeny do dvaadvacáté hodiny a sobotu 15. června se opět otevřou od osmi hodin, aby se opět naposledy uzavřely ve čtrnáct hodin, kdy se započne s počítáním odevzdaných hlasů.

S výsledky za Kopřivnici se budou moci občané seznámit hned následující den na úřední desce.


    [Top]    


Stíny

Dne 27. května po 19. hodině pachatelé F. P. a V. P. ve Frenštátě p. R. na ulici Místecké po přelezení oplocení objektu vnikli přes nezajištěné okno do skladu firmy Superior a do přinesených tašek si nachystali k odcizení součástky k jízdním kolům v hodnotě 20 500 Kč. Vniknutí do objektu bylo zjištěno pracovníkem bezpečnostní agentury, který vyrozuměl Policii ČR, jež pachatele na místě zadržela. Věc je šetřena pro trestný čin krádeže.

Dne 28. května v době od 7.30 do 14.05 hodin neznámý pachatel na parkovišti SOUs Kopřivnice překonal uzamčení motorového vozidla zn. Škoda Favorit, se kterým odjel na neznámé místo a toto do současné doby neoprávněně užívá. Majiteli vznikla škoda ve výši osmadevadesát tisíc korun.

V polovině dubna letošního roku byl v Kopřivnici na ulici 17. listopadu proveden pokus o vloupání do novinového stánku. V té době neznámý pachatel byl však při činu vyrušen a z místa utekl. Dne 30. května byli jako pachatelé zjištěni tři chlapci ve věku čtrnácti let. Trestní stíhání bude v tomto případě pro nezletilost pachatelů odloženo.

Dne 31. května v pozdních nočních hodinách přivolal personál jednoho z nočních podniků na středu města hlídku městské policie z toho důvodu, že jeden z přítomných hostů způsobil škodu na zařízení provozovny. Dotyčný byl předveden na obvodní oddělení P ČR ke zjištění totožnosti. Celá záležitost je řešena jako přestupek proti majetku s následným uhrazením způsobené škody v provozovně. Jednalo se o šestadvacetiletého muže z Albrechtiček.


    [Top]    


Leclerc: Chceme, aby se spolupráce dále rozvíjela

K o p ř i v n i c e (hod) - Jako doprovod skupiny dětí z francouzského města Trappes, které se zúčastnily výměnného týdenního pobytu s žáky Základní školy Alšovy v měsíci květnu, se zúčastnil i člen družební komise Alain Leclerc.

U příležitosti návštěvy Francouze Alaina Leclerca, člena družební komise města Trappes, jsem se jej zeptala, jak on hodnotí výměnné pobyty dětí, které právě skončily.

Řekl, že je velmi spokojen s tímto projektem, protože on vlastně vznikl tady v Kopřivnici na popud francouzské učitelky. „Projekt se rozvíjel a funguje dobře, a právě proto chceme rozjíždět další projekty,“ doplnil Leclerc.

„Myslím si, že je to dobré i pro děti, protože, i když jsou ze začátku takové neprůbojné a bojí se, protože se nedokážou dobře domluvit, ale nakonec se sblíží právě díky těm společným aktivitám a ztratí ostych, což je dobře. Projevilo se to i v pátek dopoledne, kdy na škole probíhaly sportovní hry. Když děti vidí, že dospělí se domluví a něco udělají, tak je následují a pokoušejí se o totéž. Chtějí je následovat a také něco dokázat. Chtěli bychom, aby se spolupráce mezi dětmi odehrávala tak, aby se projektů účastnili stejní učitelé i žáci alespoň po tři roky. To je alespoň pro mne hlavní cíl, protože já se v družební komisi zabývám právě mládeží. Chtěli bychom rozvíjet také aktivity sportovní a kulturní a také výměny mezi rodinami,“ dodal dále Alain Leclerc.

Jak řekl, po návratu do Francie bude v družební komisi hovořit o všem, co se u nás událo, a také chce vytvořit další projekty na další výměny, aby se v těchto aktivitách neustalo a pokračovalo i do budoucna.

„Když vidím, že ty měsíce práce nám přinesly takový úspěch, tak nám to dává chuť udělat něco dalšího a sílu vydržet při této práci, za kterou nejsme placeni, ale výsledek je dobrý,“ uzavřel Alain Leclerc.

Na radnici se také domlouvaly podrobnosti výměnného pobytu kopřivnických dětí v létě u moře ve Francii.


    [Top]    


Bezmála tři sta soutěžících přijelo ze všech koutů země

  Účastníci závodu pro mechanické vozíky,
pořádaného v rámci celostátních her
tělesně postižených, vyjíždějí na trať.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - K účasti na 5. Celostátních hrách zdravotně postižených dětí a dospělých se první červnovou sobotu sešlo v Kopřivnici dvě stě dvacet dospělých a téměř padesátka dětí doslova z celé republiky včetně pravidelných účastníků ze Slovenska. Praha, Přerov, Hranice na Moravě, Orlová, Opava, Zubří, Nový Jičín, Hrabyně, Tanvald, Dvůr Králové, Košice - to jsou místa, odkud soutěžící do Kopřivnice přijeli. A přijeli opravdu rádi, protože hry za pět let existence získaly mezi postiženými spoluobčany dobré jméno. Kvalitní servis, bohatý doprovodný program a hlavně skvělé přijetí dělá tento podnik velmi populárním.

„Mrzí mě, že letos se naše sportovní hry kryly s obdobnou akcí pořádanou pro děti v Přerově, proto byla účast dětí nižší než v minulých letech. Napříště uvažujeme o posunutí termínu, aby se akce nekryly,“ uvedl předseda sdružení zdravotně postižených a zároveň hlavní organizátor her Petr Dousek. Nakonec každé ze soutěžících dětí získalo odměnu.

Soutěžilo se v devíti disciplínách - střelbě ze vzduchovky, v hodu šipkami, oštěpem, koulí a granátem, petangu, běhu, slalomu a okruhu vozíků. Ze sto dvanácti cen určených dospělým zůstalo 37 členům místní organizace. Mezi nimi jako každoročně excelovali kopřivničtí vozíčkáři Dušan Byrtus s pěti medailovými místy a Rostislav Svoboda se čtyřmi.


    [Top]    


Galavečer s Marií Rottrovou nadchl

K o p ř i v n i c e - „Každý ročník je rok od roku lepší a už teď se těším, čím nás příště Kopřivnice uvítá,“ řekla za všechny Anna Oroszová z Košic, „program byl neuvěřitelně bohatý, tenhle víkend budeme dlouho dospávat.“

Poklona patřila nejen akcím pořádaným Radiem Čas, ale i slavnostnímu galavečeru, kde došlo k vyhodnocení a předání cen. Hostem večera byla Marie Rottrová, která určitě publikum nezklamala. A pak už se na parketě střídaly taneční skupiny Drahomíry Vraspírové ze ZUŠ Zdeňka Buriana, skupina Efekt a Berušky Petra Dudeška s Libuší Dudeškovou. Hudbu po celý večer zajišťovala skupina Meteor.


    [Top]    


Skurka: Jsou to pohodoví lidé

K o p ř i v n i c e - Stravování účastníků her zajišťuje už druhým rokem Vladimír Skurka, který má pronajato stravovací zařízení na ubytovně č. p. 1151. „Tuto akci zajišťuji opravdu rád, protože normálně máme přes víkend zavřeno. Jsou to totiž neuvěřitelně pohodoví lidé, berou život s úžasným nadhledem a klidem,“ hodnotí Skurka, pro kterého byl víkend velkým náporem, ale zároveň si mezi postiženými duševně odpočinul.


    [Top]    


Sponzoring organizátorům pomohl

K o p ř i v n i c e - Velké poděkování patří firmám a soukromým osobám, díky jejichž příspěvku se mohl 5. ročník her zdravotně postižených důstojně uskutečnit. Patří k nim MÚ Kopřivnice; MÚ Štramberk; ObÚ Závišice; ObÚ Ženklava; Kotouč, a. s. , Štramberk; Favea, s. r. o., Kopřivnice; Strana za životní jistoty; Klub důchodců Kotouč, Štramberk; Chrystalex, s. r. o., Karolínka; Unipar, Rožnov p. R.; Thermacut, s. r. o., pobočka Kunín; Čalouněný nábytek Milan Valný, Kopřivnice; Tatrarest, s. r. o., Kopřivnice; Soukromá galerie U Hrčků, Štramberk; Kopřivnické noviny; Zeman art, s. r. o. Mošnov; Škoda Tatra Forwarding, a. s., Kopřivnice; Ludvík Moravia, s. r. o.; Radio Čas, Ostrava; MUDr. Vítězslava Kročková; ing. Josef Svoboda, přednosta OÚ; Alois Janek, místostarosta; Vojenský otevřený penzijní fond, Jan Stoček, Kopřivnice; Kauflandia - potraviny, Iveta Černá, Kopřivnice; Tatra, a. s., předseda představenstva Milota Srkal, Kopřivnice; Zemstav, s. r. o., ing. Jaromír Navrátil, NJ; Tonak, a. s., NJ; Prodejna rybářských a akvarijních potřeb, p. Říhák.


    [Top]    


Spojení her s poutí dopadlo na výbornou

K o p ř i v n i c e - Obavy, které panovaly před zahájením her z důvodu spojení dvou organizačně a prostorově náročných akcí, jako jsou hry zdravotně postižených a Pravé české pouti Radia Čas, se ukázaly jako zbytečné. „Cítil jsem se hodně zaskočený. Termín her máme naplánovaný rok dopředu a dva měsíce před jejich zahájením se dozvím o takové duplicitě,“ netajil se svou původní nespokojeností hlavní organizátor Petr Dousek. Právě akce Radia Čas však přidala hrám na slavnostním charakteru. Zároveň tím pro účastníky her vznikl zajímavý doprovodný program, který mohli bezplatně sledovat páteční odpoledne a večer a sobotní odpoledne, včetně cirkusového vystoupení. „Všechno dopadlo dobře a jsem rád, že se naše obavy nepotvrdily. Hry sice probíhaly ve stísněných prostorách, ale vydařily se. Jak počasím, tak po organizační stránce. Z těch pěti ročníků byly patrně nejúspěšnější,“ zhodnotil průběh her hlavní pořadatel Petr Dousek. „Navíc máme štěstí na lidi, kteří se v této akci osobně angažují - členy štramberského kynologického klubu, městskou policii, která nám každoročně vypomáhá při střelbě ze vzduchovky i zajištěním pořádku, tak o pracovníky kulturního domu. Dnes už se pan Sazovský stal součástí her a o paní Rysové, která zajišťuje program na galavečer, ani nemluvě,“ chválil přístup spoluorganizátorů Dousek.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.