Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V KDK zahrají Ulrychovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Malý svátek je pro příznivce folkové muziky připraven v úterý čtvrtého června v místním kulturním domě. Na jevišti v kinosále se totiž objeví stálice tohoto žánru u nás Hana a Petr Ulrychovi a jejich doprovodná kapela Javory.

V programu, který je nazván podle jednoho z největších hitů folkové legendy ’Malé zrnko písku’, by měly zaznít písničky z celé bohaté muzikantské minulosti sourozeneckého tandemu, ale také několik písní ze zatím posledního CD Koločava, jež obsahuje hudbu z muzikálu, který se od září hraje v Městském divadle v Brně. A právě Koločava podle některých kritiků představuje asi zatím vrchol tvorby Petra a Hany Ulrychových. Což zní vzhledem k tomu, že se ústřední dvojice s úspěchem v hudbě pohybuje bezmála tři desetiletí, velmi slibně. „Děláme autorské věci, které nevycházejí z žádných přesných vzorů. A teď, vlastně tak trochu na sklonku naší dráhy, máme pocit - díky lidem a divákům, že jsme dotvořili něco, za čím jsme šli, a konečně se to vylouplo,“ řekl nedávno v jednom z rozhovorů autor hudby a textů Petr Ulrych. Přesto však lze v hudbě Javorů najít spojení s moravským folklórem, židovskou hudbou či občas i jemné náznaky bigbeatové minulosti Petra Ulrycha. Koncert začíná o půl osmé večer.


    [Top]    


Pouť Radia Čas zakotví před KD

K o p ř i v n i c e (dam) - Po Mošnově, Hranicích a Příboru bude Kopřivnice čtvrtým městem, kde se uskuteční Pravá česká pouť s Radiem Čas. Celá akce, se kterou se Kopřivničané mohli poprvé setkat vloni v létě, se tentokrát uskuteční před kulturním domem. V pátek 31.5. bude pouť součástí oslav Dne dětí před KDK a v sobotu se pak bude konat souběžně se Sportovními hrami tělesně postižených. Během pátečního odpoledne ve stanu Radia Čas vystoupí Pavel Novák a dívčí duo Pussy. Hlavním sobotním hostem je Marie Rottrová.


    [Top]    


Dokonalou tečku za divadelní přehlídkou studentů udělala dekadentní Beruška

  Místní divadelní soubor Arnošt s hrou
’Je mezi námi...’ byl jedním ze čtyř souborů,
které se představily na šestém ročníku
Přehlídky studentského divadla.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři mladé divadelní soubory bylo možné minulý pátek vidět v hudebním sále kulturního domu. Celá polovina všech představení šestého ročníku Přehlídky studentských divadel přitom byla v režii místních. Kromě ohlášeného divadla Arnošt z místního DDM totiž vystoupil také tamtéž působící soubor Semínko.

Semínko, kterému připadl úkol přehlídku zahajovat, zaskakovalo za tři divadla, která postupně z různých důvodů omluvila svůj příjezd do Kopřivnice. Poslední divadlo V3 z ostravské konzervatoře svou účast odřeklo jen hodinu před začátkem představení, a Semínko se tak muselo zmobilizovat v rekordně krátkém čase. Jejich představení ’Nikdo, nikdy vejce, malomocné hmatem’ však nakonec v celku zaslouženě sklidilo úspěch.

Hned v následující hře uvedené divadlem Arnošt museli někteří členové Semínka znovu na jeviště. Na rozdíl od komediálního námětu ’Vajíčka’ však představení ’Je mezi námi...’ vyžadovalo přehrát se do vážnější polohy.

Třetí v pořadí se na jevišti objevil ostravský soubor Lípa Slezská. Divadlo, které nevystupovalo na přehlídce poprvé, nechalo diváky zhlédnout komedii o krizi jedné anglické rodiny se skutečně shakespearovským zakončením. Třešničkou na dortu a zřejmě i největším lákadlem celé přehlídky bylo však závěrečné vystoupení dekadentního divadla Beruška. Jejich zcela improvizovaný muzikál si nic nezadal se skvělou pověstí, která Berušku předchází.

Přesto, že do dalšího ročníku Studentské přehlídky zbývá ještě mnoho času, příznivci mladého amatérského divadla se mohou těšit na přehlídku Bedna, která v místním DDM proběhne již za osm dní.


    [Top]    


Kočko a Streichel zahráli na Želvě

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že Kopřivnická Želva je soutěžní přehlídkou amatérských kapel, letos si účastníci této akce zaměřené na folkovou a country muziku užili také mnoha vystoupení profesionálních hudebníků.

„Náhradou za jednu z kapel, která musela odříct účast na Želvě, se nám podařilo zajistit vystoupení Tomáše Kočka,“ pochlubil se organizátor festivalu Michal Komárek. Dále bylo možné slyšet ohlášenou Bokomaru a Pavla Dobeše. Posledně jmenovaný písničkář dorazil v doprovodu bluesmana Josefa Streichla, jenž rovněž nečekaně zahrál. Želvu udělovanou diváky si letos odvezla kapela SM Band z Frýdku-Místku. Cenu pořadatelů pak Jameki z Poličky.


    [Top]    


Ochotníci z Kotouče chystají premiéru absurdní komedie

Š t r a m b e r k (dam) - Letos již druhou premiéru připravují ochotníci ze štramberského divadelního spolku Kotouč. Zítra o půl osmé večer se na jevišti Kulturního domu ve Štramberku poprvé objeví trojice protagonistů hry ’Nebyla to pátá - byla to devátá’. Na rozdíl od kusu, který uvedli na letošním ročníku divadelní přehlídky, jde tentokrát o hru, při které se mají na co těšit především příznivci humoru.

’Není to pátá - je to devátá’ je dílem uznávaného italského autora Nikolaje Alda a přesto, že tento dramatik není příliš často překládán do češtiny, není to poprvé, co štramberští ochotníci uvádějí jeho hru. Na repertoáru se totiž objevily již dvě jeho jednoaktové hry, nejdříve kus nazvaný ’Dvacet let, pět měsíců a dvacet sedm dní’ a následně pak monolog ‘Voda a mýdlo’.

„Aldo je můj oblíbený autor, který je poměrně charakteristický svým přebíháním mezi žánry. Nejdříve psal věci ze života středních a vyšších vrstev společnosti. Pak psal surrealistické a symbolické hry, až se nakonec dostal k žánru absurdního dramatu, do kterého spadá i věc, kterou teď budeme hrát,“ prozradila režisérka představení Pavla Jurková. Podle jejích slov je úspěch představení založen především na perfektní interpretaci textu, a proto byli do hry, jejíž hlavní zápletkou je manželský trojúhelník, v jehož středu stojí velmi vypočítavá žena, obsazeni tři zkušení a kvalitní herci.


    [Top]    


Šestnáctičlenný Big Band z MIS music pojede soutěžit

K o p ř i v n i c e (dam) - Především množstvím kapel a orchestrů se minulý týden na svém Závěrečném koncertu pyšnila zdejší soukromá Základní umělecká škola MIS music. Žáci školy jsou úspěšní i jako sóloví hráči, o čemž svědčí fakt, že ze soutěží si v letošním školním roce přivezli z okresního kola sedm prvních a šest druhých míst a v krajském získali jedno první, jedno druhé, dvě třetí místa a jedno čestné uznání. Přesto zůstávají největší pýchou školy orchestry a skupiny, které se většinou věnují interpretaci jazzového a swingového repertoáru. Novinkou v tomto směru je teprve vloni v září založený Big Band. Dnes šestnáctičlenný orchestr, ke kterému se na pódiu často přidává také početná vokální sekce. Soubor vedený dirigentem Josefem Melnarem také na koncertě v kině Puls dolaďoval svůj repertoár. Příští víkend bude totiž soutěžit se dvěma desítkami podobnými tělesy na mezinárodní jazzové soutěži v Litvínově. Kdo by si chtěl žáky MIS music poslechnout, však nemusí cestovat tak daleko. Vokálně instrumentální skupina školy totiž hraje dnes od sedmnácti hodin v loutkovém divadle.


    [Top]    


Na plátně Pulsu se potká Pán prstenů a Rok ďábla

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejnavštěvovanější filmy tuzemské i zahraniční produkce se během právě startujícího promítacího cyklu setkají na programu kina Puls.

Ti, kdo ještě neviděli film Pán prstenů: Společenstvo prstenu (a podle tabulek návštěvnosti takových lidí již není mnoho), mají možnost vše dohnat dnes odpoledne i večer a také v pátek a v sobotu od sedmnácti hodin. Novozélandský režisér Peter Jackson se jako první pustil do filmového zpracování kultovního fantasy románu J. R. R. Tolkiena, a jak je patrné nejen z tržeb, ale také z napjatého očekávání druhého dílu trilogie, jeho ambiciózní projekt, který byl vůbec nejdražší v dějinách kinematografie, se zdařil.

Páteční a také oba víkendové večery bude plátno Pulsu patřit Dannyho parťákům. V této hvězdně obsazené krimikomedii se banda nejlepších zlodějů pod vedením George Clooneyho pokusí během jedné noci vyloupit tři nejpopulárnější kasina v Las Vegas a zbohatnout o 150 milionů dolarů.

Obě pondělní promítání si zabere Rok ďábla. Zatím poslední film režiséra a scenáristy Petra Zelenky je hraným dokumentem o folkovém písničkáři Jarku Nohavicovi. Ve filmu plném hudby se objevuje také kompletní sestava Čechomoru či Nohavicův strážný anděl Karel Plíhal. Zřejmě popularita protagonistů snímku jej vynesla na první příčku v návštěvnosti českých filmů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.