Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada jednala o modernizaci tepelného hospodářství města

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své schůzi minulý týden v úterý 21. května, se zabývala mimo jiné i zprávou o termoventilech. „Na základě existence zákona o hospodaření s energií je město povinno do roku 2004 vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie, tzn. termoventily u konečných spotřebitelů - u nájemců. Chceme, aby současně s instalací této techniky byly byty ve vlastnictví města taktéž vybaveny poměrovými měřidly na rozúčtování nákladů na teplo a vodoměry na studenou vodu. Má to své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří objektivnější rozúčtování nákladů spojených s užíváním bytů, odstranění sporů mezi nájemci. Tato realizace formou zabezpečení finančních prostředků ze strany zhotovitelů nezatíží obecní rozpočet. Ale nevýhodou je, že se zvýší nájem za předměty k vybavení bytu pro nájemce,“ rozvinul zprávu, kterou projednávali, místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní schválili a doporučili zastupitelům schválit částku ve výši sto padesáti devíti tisíc korun z výtěžku z provozu výherních hracích přístrojů a přidělit ji na sportovní účely s tím, že o tuto částku se navýší příspěvek Správy sportovišť.

Dále rada města na základě úkolu stanoveného zastupitelstvem schválila smlouvu o dílo na odstranění havarijního stavu a rekonstrukci kondenzační strany chladicího zařízení zimního stadionu v Kopřivnici. Tuto smlouvu schválila společnosti Brnofrost, s. r. o. „Oprava by měla být provedena a zařízení opět uvedeno do provozu k datu 25. července 2002,“ dodal Krajčír.

Radní schválili smlouvu o dílo ‘Oponentura energetického auditu - tepelné hospodářství’. Krajčír zprávu komentoval slovy: „Při složitějších materiálech se oponentura dělá. Je to krátká zpráva o tom, jestli stanovené postupy a metodika byly dělány dobře a také smluvní cena není vysoká.“

Se zveřejněním města prodat část pozemku v katastrálním území Drnholec nad Lubinou souhlasila rada města. „Pozemek se nachází kousek od stanice LPG. Pánové Jiří Demel a Zdeněk Harabiš mají záměr realizovat na pozemku reprezentační sídlo zastoupení firmy AGIP s prodejním skladem,“ dodal Krajčír.

Rada města delegovala členy dozorčí rady. „Původními členy byly Jana Zímová i Irena Hanáková, která byla členkou již druhé období a podle zákona nemůže v této práci dále pokračovat. Rada proto delegovala nového člena, a to Josefa Pavelku. Paní Zímová zůstává členkou i na další období,“ rozebral další bod schůze Krajčír.

Další bodem byla zpráva o vyhlášení výzvy na výběr strategického partnera pro zajištění modernizace tepelného systému města Kopřivnice. „Všechny kroky, které rada města schválila, což je vyhlášení výzvy, okruh firem, které budou obeslány výzvou, hodnotící kritéria, komise pro otvíraní obálek a hodnocení nabídek, to jsou kroky, kterými rada města plní usnesení zastupitelstva k záměru modernizace tepelného hospodářství města,“ komentoval místostarosta Krajčír.


    [Top]    


První Dny romské kultury měly úspěch

Součástí prvních Dnů romské kultury
byl mimo jiné také čardáš v podání dívek
jejichž soubor funguje při příborské
Zvláštní škole.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně úspěšnou premiéru za sebou mají Dny romské kultury v Kopřivnici. Ty minulý týden během středečního a čtvrtečního večera navštívily přes dvě stovky lidí, což v podstatě představuje maximální kapacitu klubu Kamarád.

„Víc lidí by se tam už opravdu nevešlo,“ tvrdí Michal Raška z pořádajícího občanského sdružení „Máš čas?“. Velkému zájmu se těšila jak hudební, tak taneční vystoupení romských interpretů. Připravena byla přednáška o historii romského etnika. Řada diváků také zhlédla velkoplošnou projekci filmu Gadžo dilo francouzského režiséra Tony Gatlifa. Sehnat videokazetu s Gatlifovým snímkem bylo prý asi nejtvrdším oříškem, který museli pořadatelé rozlousknout, i to se však nakonec povedlo.

„Jsem spokojený s atmosférou, jaká se tam vytvořila. Lidé se bavili, a to bylo účelem akce,“ nechal se slyšet Raška. Snad jediné, co nesplnilo očekávání, byl počet neromských účastníků akce. „Vím, že konzervativní lidé by asi nepřišli, ale myslel jsem, že mladé lidi by tahle akce mohla více oslovit,“ řekl Michal Raška.

Jedním z důvodů pořádání akce bylo také inspirovat zdejší romskou komunitu k rozjetí nejrůznějších aktivit. „Viděli příborskou rodinnou kapelu a další soubory. Možná, že je to zláká a sami se do něčeho podobného pustí,“ tvrdí Raška.

Na letošní premiéru Dnů romské kultury s největší pravděpodobností naváží další ročníky. Jejich program by měl obsahovat čím dál víc romského folklóru a také bude pestřejší. „Podařilo se nám získat kontakty na některé zajímavé soubory, které určitě pozveme,“ tvrdí Raška. Romská hudební skupina by měla hrát také na připravované Miss Roma, která se v Kopřivnici uskuteční letos na podzim.


    [Top]    


Kontrakt s Indií zaměstná některé propuštěné

K o p ř i v n i c e (dam) - Významný kontrakt, o kterém se v Kopřivnici již nějakou dobu mluvilo, se podařilo podepsat obchodníkům automobilky Tatra. Do konce ledna příštího roku by měla automobilka prodat indické federální vládě celkem tisíc sedmdesát vozů.

Plnění kontraktu bude znamenat také to, že někteří lidé, kteří v prvních čtyřech měsících roku opustili své zaměstnání v Tatře, opět místo v automobilce získají. „Zaměstnání se nabízí převážně lidem, kterým nebyla v nedávné době prodloužena smlouva, a nebo byli propuštěni. Pokud nabídku nepřijmou, přijímají se noví lidé,“ tvrdí místopředseda odborů v Tatře Pavel Baroň. Podle jeho slov se počítá s poměrně výrazným navýšením stavu. „K prvnímu květnu nastoupilo zhruba sedmdesát lidí a v červnu by mělo přijít zhruba dalších devadesát,“ prozradil Baroň. Ten ale ještě větší vlnu přijímání lidí do dělnických profesí očekává po celozávodní dovolené. „V druhé polovině roku se předběžně počítalo s přijetím dvou set lidí,“ řekl místopředseda odborů.

Jednání o zakázce se podle podnikového zpravodaje Tatrovák táhla mnoho měsíců, ale podařilo se je uzavřít až nyní, kdy má Tatra konkrétního vlastníka, jenž může garantovat zdárné plnění kontraktu.

Na realizaci zakázky se v automobilce již pracuje a vozy budou do Indie putovat postupně. Termín předání posledních je stanoven právě na leden 2003. Podstatná část z celkového počtu 1070 vozidel bude zkompletována přímo v Tatře. Některé nákladní automobily však budou smontovány ve společném podniku přímo v Indii, a to z rozložených sad, které dodá kopřivnická fabrika.

V současné době má Tatra údajně potvrzeny objednávky na 1686 vozidel. To představuje poměrně prudký nárůst, neboť ve srovnatelném období minulého roku to bylo pouhých 480 kusů. Celkem vloni Tatra prodala 1604 vozů. V letošním roce by měl, podle informací, které Tatrováku poskytl předseda představenstva Tatry Milota Srkal, jejich počet přesáhnout dva tisíce.


    [Top]    


Od 1. července se zvyšuje nájemné v obecních bytech

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své schůzi schválila každoroční zvýšení nájemného v bytech ve vlastnictví města od 1. července do 31. prosince letošního roku. Nájemci bytů I. kategorie zaplatí 16,42 Kč/m2, II. kategorie 12,32 Kč a III. kategorie 9,57 Kč. Nájemníci v domech č. p. 1196 a 1197 - 15,79 Kč/m2.

V letošním roce ministerstvo financí rozhodlo a výměrem č. 02/2002 stanovilo, že pro období od 1. července do 31. prosince 2002 je maximální základní měsíční nájemné v obci za 1 m2 podlahové plochy bytu upraveno koeficientem Ki ve výši 1,04. Stanovený koeficient, který vyjadřuje průměrné měsíční tempo růstu úhrnného indexu cen stavebních prací v předchozím roce, nemůže obec měnit, ale každý majitel domu v obci u vlastního majetku může rozhodnout podle zákona o cenách, zda vyhlášenou maximální hranici využije v plné výši, či nikoli.

Maximální základní měsíční nájemné v bytě bude navíc nově vypočteno z celé podlahové plochy místností užívaných výhradně nájemcem bytu (s výjimkou sklepů) a ne jako dřív jednou polovinou.

Vzorec výpočtu základního měsíčního nájemného za 1 m2 podlahové plochy bytu zůstává stejný jako v předcházejících obdobích. Nová maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m2 podlahové plochy bytu je platná do 31. prosince letošního roku.

„Vzhledem k zanedbanosti bytového fondu odbor bytového hospodářství doporučil, aby u bytů ve vlastnictví města byl uplatněn stanovený koeficient v plné výši s výjimkou bytů první kategorie v domech č.p. 1196 a č.p. 1197,“ doplnil místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Pavlík zachránil z lomu mnohé přírodní poklady

  Některé rostliny, které botanik Petr Pavlík
stěhuje z lomu vypadají velmi obyčejně,
a přesto jde o botanické zázraky.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Nejen jednotlivé botanické rarity, ale také celé biomy zachraňuje v těchto dnech botanik Petr Pavlík z těch míst štramberského lomu, kde je v dohledné době plánována těžba. „Nemá smysl brát jednotlivé rostliny. Je třeba vždy vzít co největší ’kus přírody’, kde je spousta druhů rostlin, celá řada živočichů, a to celé přesunout někam jinam,“ tvrdí Pavlík, který je zároveň zakladatelem botanické zahrady ve Štramberku. Ta má být v budoucnu nejen turistickým lákadlem, ale také pokladnicí, ve které budou uloženy veškeré přírodní poklady Štramberka.

Přesto, že Pavlík vede transfery rostlin v lomu, zdaleka ne všechny zachráněné rostliny končí v jeho arboretu. „Zhruba třetina rostlin se převáží do botanické zahrady, ale dvě třetiny materiálu se pouze přesouvají na jiné místo v rámci lomu, kde budou moci dále vegetovat,“ vysvětlil botanik.

Transfery rostlin ohrožených těžbou probíhají již dva roky. Jen vloni na podzim bylo na jiné místo přemístěno jedenáct tisíc čtyři sta sedmdesát kontejnerů s rostlinnými unikáty, mezi kterými nechybí orchideje či masožravé rostliny. Navíc bylo sesbíráno a na různých místech vyseto zhruba sedm kilogramů semen jednatřiceti různých druhů.


    [Top]    


Sehnat lék v sobotu odpoledne může být nečekaně velký problém

K o p ř i v n i c e - Těsně před sobotním obědem si zdravotní indispozice naší návštěvy vyžádala valetol, lék proti bolesti, běžně dostupný v každé lékárně. Ovšem v době, kdy je otevřena. Před dvanáctou hodinou v sobotu se takový požadavek ukázal jako neřešitelný. Všechny kopřivnické lékárny mají totiž otevírací dobu do 11.30 hodin. Sousedi a známí měli od acylpyrinu po brufen všechno kromě zmíněného valetolu. Na pohotovosti byli velice ochotní, ale ani tam jsme s naším požadavkem neuspěli. Zdravotní sestra pomohla alespoň radou, že nejbližší lékárna je otevřena v Kauflandu v Novém Jičíně. Po dvou hodinách ježdění a shánění jsme mohli návštěvě, která z důvodu alergií a přecitlivělosti na jiné léky odmítala náhradu, valetolem posloužit.

Příhoda, na kterou bych zapomněla, nebýt petice proti otevření dalšího obchodního komplexu. Na jedné straně to vypadá, že obchodů je v Kopřivnici dostatek, ale jakmile se začne shánět něco konkrétního, pokaždé se narazí na problém. Ať už je to s otevírací dobou, nebo s nedostatkem sortimentu. Čím větší nabídka obchodních služeb v Kopřivnici bude, tím spokojenější budou zákazníci.

Nepatřím k zastáncům prodeje potravin ve stáncích tak hojných na sídlišti Sever. Jaká je ovšem moje radost, když i po dvacáté hodině dostanu v neděli večer čerstvé pečivo, které mi došlo. Když se poblíž házenkářského hřiště otevřel obchod se zeleninou, nikdo mu nevěštil dlouhé trvání. Dnes patří k nejlépe zásobeným zeleninám ve městě. A majitel si své zákazníky drží nejen sortimentem, ale i kvalitou. A tak je to v případě mnoha dalších obchodníků. Ti, kteří si zákazníků hledí a snaží se přizpůsobit jejich požadavkům, se nemusí další konkurence obávat.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.