Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 21/2002
ze dne 30. května 2002

Zprávy z města a okolí

Letošní rozpočet počítá pouze s jedním sečením trávy ve městě

Další hry tělesně postižených ovládnou v sobotu centrum

Sdružení prý ombudsmana ve věci cementárny neoslovilo

Volební vyhlášky jsou vyvěšeny

Možnost nahlížení do zjišťovacího řízení nového nákupního střediska

Průmyslovka je centrem britských studií

Stíny

Lidé hlavně nosili staré elektrospotřebiče

Provoz předškolských zařízení o prázdninách

Již popáté se v Kopřivnici můžete zúčastnit Běhu Terryho Foxe

Změna místa soutěžního klání Fit rodina

Děti z mateřských škol budou soutěžit již v pátek ráno

Letos je navíc vložen běžecký závod Korida

Betty Foxová: Při pohledu na výsledky naší aktivity cítím obrovskou vděčnost

Hlavní principy humanitární akce


    [Top]    


Letošní rozpočet počítá pouze s jedním sečením trávy ve městě

  Pracovníci Slumeka se sekačkami budou
letos v ulicích města vidět méně než
v minulém roce. Na sekání trávníků je
v rozpočtu nižší částka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Rychlý nástup jara si vyžádal oproti minulým létům i dřívější sečení trávy. „Letos jsme začali se sečením už koncem dubna, kdy jsme posekali hlavní tah, to znamená plochy kolem ulice Obránců míru,“ uvedl Karel Březina, ředitel firmy Slumeko, s. r. o.

V letošním schváleném rozpočtu města jsou finanční prostředky pouze na jedno sečení. Z ekonomických důvodů se snížily i počty sečí na všech plochách. „Na ulici Obránců míru bylo v loňském roce provedeno sečení trávy pětkrát, letos se bude sekat pouze dvakrát,“ představil některá z opatření Karel Březina, „finanční prostředky momentálně nejsou, ale víme, že město tuhle situaci hodlá řešit, aby se celá Kopřivnice dala alespoň ještě jednou kompletně posekat.“

V současné době tedy jsou v rozpočtu prostředky pouze na jedno posečení celého města a vícenásobné posečení některých nejfrekventovanějších úseků. Že se jedná o nemalou částku, dokazuje fakt, že jedno sečení přijde na necelý milion korun. V tom jsou však zahrnuty kompletní služby od posečení, odvozu až po likvidaci odpadu zeleně v kompostárně.

„Ta suma vypadá hrozivě, ale je třeba si uvědomit, že se seče plocha přes padesát hektarů, navíc některé úseky jsou běžnou strojní technikou prakticky nedostupné a musejí se sekat křovinořezy a pak se musí tráva pracně vyhrabat ze svahů apod. V úvahu je třeba vzít i dopravu, která bývá kolikrát dražší než materiál, který se vozí, a zvýšení poplatku za uložení odpadu na kompostárně o padesát korun na tuně. Jen v minulém roce jsme z Kopřivnice do Příbora navezli 670 tun bioodpadu, ale v tomto množství je zahrnuto i listí,“ upřesnil Karel Březina.


    [Top]    


Další hry tělesně postižených ovládnou v sobotu centrum

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení zdravotně postižených v ČR, Smíšená organizace Kopřivnice ve spolupráci s provozovatelem Kulturního domu Kopřivnice Ludvík Moravia, s. r. o. pořádají první červnový víkend 5. Celostátní hry zdravotně postižených dětí a dospělých.

Soutěžit se bude v klasických disciplínách, jako je hod granátem, oštěpem a koulí, v šipkách, ve střelbě ze vzduchovky, v párové hře petangu a samozřejmě v běhu a slalomu. „Po organizační stránce jsou hry nesmírně náročné, protože každá disciplína má spoustu kategorií v závislosti na postižení soutěžících. Když nepočítám děti, tak je připraveno 114 cen,“ uvedl vedoucí sportovních her a zároveň předseda pořádající organizace Petr Dousek.

Sportovní hry zdravotně postižených budou zahájeny v sobotu 1. června před kulturním domem o půl desáté a ukončeny budou vyhodnocením sportovních her dětí ve 14.30 hodin. Pořadatelé se těší na účast a povzbuzování nejširší veřejnosti, kterou zároveň prosí o co největší ohleduplnost k soutěžícím.

Součástí akce je galavečer, na kterém proběhne vyhodnocení soutěže dospělých. Na něm v 19 hodin vystoupí s klavírním doprovodem Marie Rottrová. I tento půlhodinový recitál je přístupný veřejnosti, a to pouze za dobrovolné vstupné.


    [Top]    


Sdružení prý ombudsmana ve věci cementárny neoslovilo

Š t r a m b e r k (dam) - Občanské sdružení Za záchranu Štramberka popírá zprávy, že by se ve věci zvažované výstavby cementárny ve Štramberku obrátilo na ombudsmana Otakara Motejla. Dopis údajně veřejnému ochránci práv zaslal bývalý předseda sdružení Pavel Janíček, jenž byl v únoru ze sdružení vyloučen. Podle oficiálního písemného stanoviska sdružení, které se účastní schvalovacího procesu cementárny, je Janíček soukromým detektivem, jenž byl najat konkurencí, aby všemi prostředky zabránil těžbě vápence ve Štramberku.

Členové sdružení se nejen distancují od Janíčkových prohlášení, ale dokonce zvažují, že požádají policii o prošetření nezákonných postupů, které podle nich používá. Vedení Kotouče se podle slov své mluvčí dalšího zdržení schvalování stavby cementárny v souvislosti s Janíčkovým dopisem Motejlovi neobává.


    [Top]    


Volební vyhlášky jsou vyvěšeny

K o p ř i v n i c e (hod) - Volební vyhlášky o oznámení o době a místu konání voleb do Parlamentu České republiky s označením volebních místností a okrsků, které se uskuteční ve dnech 14. a 15. června, jsou již vyvěšeny na úřední desce městského úřadu na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Možnost nahlížení do zjišťovacího řízení nového nákupního střediska

Městský úřad v Kopřivnici, odbor životního prostředí, vodního, lesního hospodářství a zemědělství (ŽP-VLHZ) podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, § 16, ods. 2 oznamuje zveřejnění závěru zjišťovacího řízení podle § 7 tohoto zákona k záměru ‘Nákupní středisko ulice Štefánikova’.

Záměr stavby ‘Nákupní středisko ulice Štefánikova, Kopřivnice’ byl podroben zjišťovacímu řízení podle § 7 zákona. Na základě písemných vyjádření dotčených správních úřadů, dotčeného samosprávného celku (města Kopřivnice) a veřejnosti vydal Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství jako příslušný úřad závěr zjišťovacího řízení, který je vyvěšen v plném znění na úřední desce Městského úřadu v Kopřivnici.

Do závěru zjišťovacího řízení a do stanovisek dotčených správních úřadů, dotčeného samosprávného celku a veřejnosti můžete nahlédnout na odboru ŽP-VLHZ, Štefánikova 58, Kopřivnice, v prvním poschodí, dveře číslo 15 po dobu vyvěšení tohoto oznámení, tj. od pondělí 20. května do pondělí 3. června 2002.

Závěr zjišťovacího řízení v plném znění je rovněž možno si prohlédnout na webových stránkách Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě, odboru životního prostředí a zemědělství: www.kr-moravskoslezsky.cz.

Hynek Rulíšek, vedoucí odboru ŽP – VLHZ


    [Top]    


Průmyslovka je centrem britských studií

K o p ř i v n i c e (dam) - Absolvovat studium v češtině, studovat při zaměstnání či jiném typu školy, valnou část toho všeho zvládnout v Kopřivnici a přitom být držitelem plnohodnotného diplomu renomované britské univerzity The Nottingham Trent University nabízí zdejší Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie. Ta se totiž stala konzultačním střediskem studentů tohoto vzdělávacího programu pro Moravskoslezský kraj.

„Naše škola se stala centrem, které bude poskytovat veškerý servis lidem, kteří se rozhodnou pro tento typ studia a jsou z našeho kraje,“ vysvětlil ředitel zdejší průmyslovky Jaroslav Ponec. Podle jeho slov je studium zaměřeno na získání bakalářského stupně BA(HONS) a magisterského stupně MSc vysokoškolského vzdělání v oblasti managementu. „Držitelé těchto diplomů mohou dokonce pokračovat ve studiu přímo v Británii a získat titul MBA určený především lidem pracujícím v top managementu,“ tvrdí Ponec. Kopřivnická škola se stala konzultačním centrem Brno International Business School, což je akciová společnost založená pěti brněnskými fakultami. Právě tato společnost je akreditována nottinghamskou univerzitou k provozování zmíněné výuky.

Kombinovaná distančně-prezenční forma studia umožňuje britský diplom získat studiem prostřednictvím internetu absolvováním tří soustředění konaných během víkendů. „Naše škola bude studentům tohoto programu poskytovat nejen možnost spojit se prostřednictvím internetu s centrálou v Brně, ale naši kantoři budou připraveni poskytovat jakési neoficiální konzultace,“ řekl Ponec. Podle jeho slov navíc možnosti centra na kopřivnické škole porostou s počtem studentů v kraji. „Pokud se tady vytvoří skupina třeba dvaceti studentů, je reálné, že některé konzultace či soustředění se budou konat přímo v Kopřivnici,“ tvrdí ředitel jediné zdejší střední a vyšší školy.

Přijímací zkoušky ke studiu, které začne na konci září, se uskuteční za necelý měsíc, ti, kdo se však rozhodnou školu absolvovat, musejí počítat také s výdaji. Celý projekt totiž funguje na komerční bázi a ročně student zaplatí čtyřiadvacet tisíc korun, což je částka srovnatelná s výší školného na tuzemských soukromých vyšších školách. Přesto, že kopřivnická škola participuje na celém projektu, ekonomický přínos pro ni je údajně zanedbatelný. „Samozřejmě nám platí za každého studenta, ale jde o částku, která spíš jen kryje náklady. Pro nás je hlavním přínosem prestiž a také možnost využití některých poznatků či materiálů pro studenty naší školy,“ uzavřel Ponec.


    [Top]    


Stíny

V době od 19. do 20. května neznámý pachatel vnikl do uzamčené recepce hotelu Tatra, kde vypáčil uzamčenou zásuvku, ze které odcizil finanční hotovost ve výši 33 736 Kč, 20 EU a 100 USD, vše v celkové hodnotě 37 282 Kč.

V době od 22. do 23. května neznámý pachatel odcizil v Kopřivnici na ulici I. Šustaly osobní motorové vozidlo zn. Renault Megane 1.6 Scenic v hodnotě 350 000 Kč, které do současné doby neoprávněně užívá.

Dne 22. května byl na Okresní oddělení policie Kopřivnice oznámen nález dělostřelecké miny ráže 50 mm, která pocházela z druhé světové války. Minu nalezla oznamovatelka při úklidu půdních prostor ve Štramberku na Kozině. Minu zajistil pyrotechnik správy SM kraje Ostrava.

Dne 23. května neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Obránců míru, na příjezdové cestě ke kulturnímu domu po vypáčení zámku předních dveří vnikl do osobního automobilu zn. Škoda Octavia, ze kterého odcizil mobilní telefon, dámskou koženou kabelku s doklady, peněženkou, finanční hotovostí, bankokartami, kosmetikou a značkovými slunečními brýlemi. Na odcizených věcech vznikla škoda ve výši 11 900 Kč a na poškození automobilu 40 000 Kč.


    [Top]    


Lidé hlavně nosili staré elektrospotřebiče

K o p ř i v n i c e (hod) - Po tři pátky a dvě soboty, tedy ve dnech 3. až 18. května, pracovníci firmy Slumeko, s. r. o., sbírali nebezpečný odpad určený k zneškodnění či opětovnému využití do speciálního autobusu na určených místech v Kopřivnici a místních částech od občanů.

Nejvíce se občané zbavovali vyřazených elektrických zařízení a zařízení s chlorfluoridovodíky, což v přepočtu na kilogramy představovalo číslo 5 201. V počtu odevzdaných kilogramů následovaly barvy, lepidla a pryskyřice, kterých bylo 1 515 kg. Také baterie a akumulátory dosahovaly váhy 1 502 kg.

„Lidé nejvíce odevzdávali nefunkční ledničky a televizory. Na podzim bude autobus jezdit opět,“ sdělil Jiří Sopuch, který má odpad na starosti.


    [Top]    


Provoz předškolských zařízení o prázdninách

K o p ř i v n i c e (hod) - S blížícími se letními prázdninami a plánováním dovolené chceme ulehčit situaci rodičům, jejichž děti chodí do mateřských školek, seznamem, v němž najdou všechna předškolní zařízení v Kopřivnici a místních částech.

Mateřská škola 1. –
4. 7.
8. –
12. 7.
15. –
19. 7.
22. –
26. 7.
29. 7. –
2. 8.
5. –
9. 8.
12. –
16. 8.
19. –
23. 8.
Jeřabinka     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
Francouzská     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
Krátká     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
Pionýrská     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
I. Šustaly     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena
Záhumenní uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena      
Jarní     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
Česká       uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena
Lubina     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  
Mniší     uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena uzavřena  

    [Top]    


Již popáté se v Kopřivnici můžete zúčastnit Běhu Terryho Foxe

Na start některé z tratí se může postavit
doslova každý. Přestože v názvu akce
je slovo ’běh’, povoleny jsou i kola,
kolečkové brusle, koloběžky
a další posunovadla.

Foto: David Macháček

Historie Běhu Terryho Foxe se váže na životní příběh mladého Kanaďana, kterému byla v osmnácti letech amputována noha postižená rakovinou kostí. Ten se po přípravě a tréninku vydal 12. dubna 1980 z východního pobřeží kanadské provincie Newfoundland na trať ‘maratonu naděje’ a za sto čtyřicet tři dní uběhl pět tisíc pět set šedesát pět kilometrů. U Thunder Bay v provincii Ontario byl nucen svůj hrdinský maraton ukončit, neboť rakovina se rozšířila do plic a 28. června 1981 Terry umírá. Terry se zapsal do srdcí milionů lidí celého světa. Na jeho počest se každoročně koná běh a počet běžců rok od roku vzrůstá.

V sobotu 8. června se uskuteční v Kopřivnici již popáté za sebou Běh Terryho Foxe. I v letošním roce jsou připraveny tři trasy tak jako vloni, tedy dvě pro běžce a jedna pro cyklisty. Start a cíl pro všechny tři trasy je společný a bude u kulturního domu v 10 hodin.

Kratší, jednokilometrová trasa, povede po chodníku kolem Základní školy Dr. Milady Horákové zpět ke kulturnímu domu.

Delší trať, která měří 4,7 km, vede po chodníku, který je souběžný s ulicí Čs. armády, přes lávku u autobusového nádraží ČSAD na Luhy. Zde se poběží po boční cestě, která je souběžná s cestou na Lubinu, až k mostu, kde se odbočí doprava a po ulici Dělnické zpátky k lávce, odkud se vrací po stejné trase až ke kulturnímu domu, kde je cíl.

Trasa pro cyklisty je dlouhá 5,3 km a vede z ulice Obránců míru kolem Dakaru ulicí Čs. armády. Na mostě se odbočí vpravo na ulici Dělnickou, kde se na konci podjede most a naváže se na ulici Čs. armády. Opět na mostě nad tratí ČD se odbočí doprava kolem nádraží ČSAD a po ulici Štefánikově zpět do centra před kulturní dům.

Prezentace účastníků běhu je od 8.15 do 9.45 hodin ve vestibulu kulturního domu.


    [Top]    


Změna místa soutěžního klání Fit rodina

V letošním roce došlo ke změně doprovodné akce pro dvougenerační rodinné týmy. Soutěž s názvem Fit rodina se uskuteční na hřišti Základní školy dr. Milady Horákové od 11 hodin.

Pořadatelé pro ty rodinné týmy, které si chtějí změřit své síly a schopnosti, připravili různé sportovní disciplíny jako například skok do dálky z místa, hod na koš, člunkový běh atd. Samozřejmě, že pro vítěze jsou připraveny hodnotné ceny.


    [Top]    


Děti z mateřských škol budou soutěžit již v pátek ráno

K o p ř i v n i c e (hod) - Den před ‘velkým během’, tedy na pátek 7. června, je připraven Miniběh Terryho Foxe pro děti všech mateřských škol z Kopřivnice. Ten se uskuteční v případě příznivého počasí v době od devíti do jedenácti hodin. „Školky budou docházet postupně v rámci své dopolední vycházky, prezentace proběhne za hotelem Tatra a děti ihned poběží po chodníku kolem hotelu ve skupinkách, jež povede vždy ‘vodič’, kterým bude člen atletiky ASK Tatra,“ prozradila organizátorka akce Hana Pokludová z kopřivnického domu dětí a mládeže. Odměnou za účast bude prý pro děti malý suvenýr a sladkost.


    [Top]    


Letos je navíc vložen běžecký závod Korida

Letos je navíc součástí Běhu Terryho Foxe i atraktivní běžecký závod Korida, jehož pořadatelem je Maraton klub Kopřivnice. „Poběží se tři okruhy v délce 1,6 km a start je v 10.15 hodin před kulturním domem,“ sdělil Jiří Harašta, organizátor Běhu Terryho Foxe.


    [Top]    


Betty Foxová: Při pohledu na výsledky naší aktivity cítím obrovskou vděčnost

Každoročně se mi jen těžko hledají slova, jimiž bych mohla náležitě vyjádřit, jak velice si vážíme práce organizátorů Běhu Terryho Foxe. Vloni uplynulo dvacet let od Terryho odchodu, a tak je takový úkol obzvláště obtížný, protože při pohledu na obdivuhodné výsledky naší aktivity na celém světě cítím obrovskou vděčnost.

Když jsme se v roce 1981 na tuto cestu vydali, věřila jsem, že Terryho příklad bude inspirací i motivací nutnou k další práci na uskutečnění jeho snu o světě bez rakoviny. Ani v těch nejsmělejších představách jsem si však nedokázala představit, že lidé v Kanadě a na celém světě budou Terryho sen celých dvacet let podporovat a pomohou získat neuvěřitelných dvě stě sedmdesát pět milionů kanadských dolarů (cca 6,1 miliard korun). Loni, kdy jsme slavili dvacet let Terryho maratonu naděje, se na celém světě vybralo 21,5 milionu kanadských dolarů (což je v přepočtu kolem 470 milionů korun). Rozsah vaší podpory výzkumu rakoviny Terryho jménem je tím skutečným odkazem pro budoucnost.

V říjnu 1979 Terry řekl: „Potřebujeme vaši pomoc. Lidé na onkologických klinikách po celém světě potřebují lidi, kteří věří na zázraky.“ Na tuto Terryho výzvu jste zareagovali, a ovlivnili tak životy mnoha lidí. Vy a všichni lidé, kteří vaši činnost podporují, jste skromnými hrdiny Nadace Terryho Foxe.

Děkuji vám z celého srdce.

Betty Foxová, matka Terryho Foxe a zároveň čestná předsedkyně Nadace Terryho Foxe


    [Top]    


Hlavní principy humanitární akce

Běh Terryho Foxe je dobrovolná humanitární akce.

Všechny prostředky získané ve jménu Terryho Foxe jsou dle přání věnovány na výzkum rakoviny. Prostředky získané v České republice se shromažďují na kontě Běhu Terryho Foxe s názvem Česká obec sokolská - Běh Terryho Foxe, číslo účtu: 274375400287/0100 u Komerční banky, Praha 1, majitel účtu - Česká obec sokolská.

Běh Terryho Foxe má dvojí účel - získat prostředky na výzkum rakoviny a zároveň předat Terryho poselství dál.

Komercionalizace běhu je nepřípustná. Podporovatelé nemají mít z podpory běhu žádný komerční prospěch.

Náklady na organizaci běhu musí být kryty z jiných prostředků, než je výtěžek běhu.

Rodina Terryho Foxe má výhradní právo rozhodovat o užití jeho jména.

Trať je možno absolvovat jakýmkoli způsobem - chůzí, během, joggingem, na invalidním vozíku, na kole, na kolečkových bruslích, s kočárkem, se psem - podle vlastních sil.

Běhu se může zúčastnit každý bez omezení - občané všech věkových kategorií, od seniorů po novorozence.

Pravidelný pohyb podstatnou měrou přispívá k prevenci rakovinových onemocnění. Zdraví každého z nás je z velké části především v našich rukou.

Porovnání počtu zúčastněných lidí na akci za poslední čtyři roky

Rok

Počet účastníků

Vybraná částka

Průměr na osobu

1998

571

20 814 Kč

36,45 Kč

1999

456

27 510 Kč

60,33 Kč

2000

416

19 120 Kč

45,96 Kč

2001

424

19 305 Kč

45,53 Kč.

Celkem 1 867 86 749 Kč 47,07 Kč

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.