Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Želvu zpestří Dobeš a kapela Bokomara

K o p ř i v n i c e (dam) - Především o přízeň diváků, ale také o keramickou želvu se přijedou v sobotu do Kopřivnice utkat amatérští muzikanti hrající folkovou a country muziku. Kolem půl druhé vypukne před lyžařskou chatou pod Červeným kamenem již devátý ročník festivalu Kopřivnická Želva.

Původně malá přehlídka připravená několika nadšenci pro pár známých si postupem času získala věhlas a nyní často láká interprety ze vzdálenějších míst. Po loňské úspěšné premiéře bude součástí přehlídky také Dětská želva, ve které se představí asi deset zpěváčků z místních škol. Po tomto úvodu už bude pódium patřit soutěžícím, kteří se budou střídat vždy zhruba po třiceti minutách hraní.

V soutěži se bude o přízeň posluchačů a také pořadatelů, kteří udělují vlastní cenu, ucházet celkem sedm kapel. Vidět bude možné folkové skupiny Jameki (Polička), Pedro (Pardubice) či Pěšky za vozem (Olomouc). V programu se objeví také bluegrassová kapela Arrest z Bruntálu, jež vyhrála loňský ročník, frýdecko-místecký SM Band hrající folkrockovou hudbu a místní barvy bude hájit kopřivnická folková skupina Šaman. Seznam soutěžících uzavírají dva sóloví písničkáři René Souček z Ostravy a David Vysloužil z Frýdku-Místku. Posledně jmenovaný je také autorem hymny Kopřivnické Želvy, která bude akci zahajovat.

Nedílnou součástí každé Želvy je vystoupení hostů z řad profesionálů. Letos areál pod sjezdovkou uvítá hned dva, zhruba v šestnáct hodin by měl začít koncertovat známý písničkář Pavel Dobeš. Druhým z hostů, který bude kolem osmé hodiny večerní celý program uzavírat, je Bokomara. Skupina hrající folk s příměsí rocku je náhradou za tradičního hosta Želvy, vizovický Fleret.

„Chtělo to změnu a Fleret nám Bokomaru doporučil,“ řekl organizátor Želvy Michal Komárek.


    [Top]    


Přehlídka studentského divadla letos nabídne čtveřici mladých souborů

K o p ř i v n i c e (dam) - Kvarteto mladých divadel ze severu Moravy se zítra večer představí v místním kulturním domě v rámci programu dalšího ročníku Přehlídky studentského divadla. Jako první by se v osmnáct hodin večer mělo na pódiu hudebního sálu objevit vsetínské divadlo Xnědku. Tento soubor nahrazuje v programu původně avizované vystoupení amatérské divadelní společnosti Nakoleně, která byla nucena své účinkování v Kopřivnici zrušit pro nemoc jedné z hlavních představitelek. Ani účast Vsetínských však nebyla v době uzávěrky tohoto čísla zcela jistá. ‘Pokud by přijet nemohli, určitě se budeme snažit sehnat náhradu, zřejmě bychom oslovili některý ze zdejších souborů,’ tvrdí dramaturg přehlídky Jiří Cachnín. Jedním ze souborů, který by připadal v úvahu, je prý Bílá ponožka z DDM. Zhruba kolem čtvrt na osm by se v programu měl objevit Arnošt. Ten před domácím publikem uvede psycho-horor-krimi hru nazvanou ‘Je mezi námi’. V podobném duchu se zřejmě ponese i další představení, se kterým přijedou ostravští herci z divadla Lípa Slezská. Jejich Doma v šest je prý rodinným thrillerem ve veselém balení. Bonbónkem na závěr by měl být improvizovaný low-fi muzikál Back to stupidity v podání Dekadentního divadla Beruška. Hranický soubor, jehož doménou je totální jevištní improvizace, tvoří v současnosti herci Jiří Nezhyba, Petr Marek a hudebník Prokop Holoubek. V Kopřivnici se již jednou předvedl v rámci Kopřivy. Větší zájem publika než v minulých letech si pořadatelé slibují nejen od posunutí začátku prvního představení na pozdější hodinu, ale také od faktu, že celou přehlídku je možné vidět jen za symbolických dvacet korun.


    [Top]    


Sezona v Noře se prý již chýlí ke konci

  Metallica Revival ani místní kapela
SlowFood nepřitáhly do Nory moc
návštěvníků. Podle vedení klubu
se již sezona chýlí ke konci.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - O definitivním konci sezony již mluví Lukáš Lešinský z kopřivnického klubu Nora poté, co na páteční koncert kapely Metallica Revival dorazilo do CO krytu pod kulturním domem zhruba jen šest desítek lidí.

Větší množství lidí nepřivedlo ani vystoupení předkapely, kterou byla místní skupina Slow Food.

„Program klubu pomalu přejde do letního režimu. Tak aby odpovídal zájmu jeho návštěvníků,“ tvrdí Lešinský. Podle něj bude nyní v programu více párty a méně koncertů, do běžných kolejí se program v Noře vrátí zase v měsíci září.
 
 


    [Top]    


Sérii koncertů Kruhu přátel hudby uzavře klavírista

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední tóny zahrané v rámci letošního Kruhu přátel hudby zazní v kinosále kulturního domu ve středu devětadvacátého května. Předplatitelskou sérii koncertů klasické hudby uzavře vystoupení mladého klavíristy Ivo Kahánka.

Ten se narodil v roce 1979 ve Frýdku-Místku a už od čtyř let navštěvoval tamní ZUŠ. Následně absolvoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. V současné době je studentem 3. ročníku HAMU v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Kahánek, který je velkou interpretační nadějí, byl účastníkem mnoha mistrovských kurzů a je laureátem mnoha národních i mezinárodních soutěží. Mimo jiné získal 2. cenu v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga, 1. cenu v mezinárodní soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, 1. cenu v mezinárodní soutěži G. Mahlera v Jihlavě či zvláštní cenu v mezinárodní soutěži Maria Canals v Barceloně. Ivo Kahánek často koncertuje u nás, ale často také v Německu, Francii, Švýcarsku, Švédsku, Irsku, Rakousku a dalších zemích. Před kopřivnickým publikem uvede tři sonáty z díla Ludwiga van Beethovena, Sergeje Prokofjeva a Johannese Brahmse. Ivo Kahánek bude v Kruhu přátel zaskakovat za původně naplánované vystoupení Karlovarského dua. Houslistka Monika Nováková a klavíristka Jarmila Štruncová měly původně vystoupit již v březnu, tomu však zabránilo zranění jedné z umělkyň a náhradní termín se již nepodařilo nalézt.


    [Top]    


Babinec chystá velkou, ale extrémně krátkou výstavu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba osmdesát svých obrazů, jež mají být průřezem celou jeho dosavadní tvorbou, bude během příštího víkendu v lubinském Katolickém domě vystavovat Zdeněk Babinec. Ostrý kontrast mezi obsáhlostí výstavy a délkou jejího trvání je až zarážející. Kromě vernisáže plánované na pátek 31. května v sedmnáct hodin bude totiž výstava přístupná jen v sobotu prvního a v neděli druhého června vždy od osmi do dvanácti a od třinácti do osmnácti hodin.

„Je to zřejmě nejkratší výstava, jakou jsem kdy připravil,“ tvrdí Zdeněk Babinec. Přesto má expozice vzniklá na popud Místní komise v Lubině ambiciózní plán, a to seznámit návštěvníka se čtvrtstoletím Babincovy výtvarné práce. „Některá plátna již nemají rám, jiná nebyla nikdy vystavena, některá naopak vícekrát nebudou vystavena, ale objeví se i takové věci, které nikdo ještě neviděl, neboť nebyly vystaveny,“ slibuje malíř, který má dva hlavní zdroje inspirace - hudbu a historii. Při přípravě kolekce obrazů pro vystavení v Lubině, kde výtvarník žije, vybíral Babinec zhruba ze sto padesáti obrazů ve svém archívu. „Předpokládám, že z každého roku bude vystaveno něco charakteristického, ale vzhledem k malé kapacitě levého sálu Katolického domu vystavím jen část svého archívu,“ nechal se slyšet Babinec, malíř a pedagog, který se k malířskému stojanu poprvé postavil a začal ’vážně’ malovat někdy ve dvaceti letech.

Tvorba Zdeňka Babince je charakteristická především potlačováním reálných motivů do až surrealistických kompozic, ve kterých hlavní roli hraje nálada a barva.


    [Top]    


Pokus o pořádání sci-fi srazu nevyšel, přišlo málo fandů

K o p ř i v n i c e (dam) - S opravdovým nezájmem veřejnosti se setkal pokus zdejšího sci-fi klubu Radegast založit v Kopřivnici novou tradici setkávání fanoušků sci-fi, fantasy, hororu a příbuzných oborů. „Ukazuje se, že pokud nepůjde o úzce žánrově zaměřenou akci, že nemá podobný podnik v našem kraji asi žádnou budoucnost,“ tvrdí Roman Kresta z pořádajícího SFK Radegast. Přesto však Radegast na pořádání SMS (Setkání moravskoslezského) zcela nerezignuje.

„Možná termín akce stanovený na minulou sobotu byl trošičku nešťastný, neboť kolidoval s jinými akcemi tohoto druhu,“ nechal se slyšet Kresta. O tom, zda se bude SMS konat i v dalších letech a jaká bude nová podoba setkání, se rozhodne v nejbližších dnech.

Literární soutěž Radegast 2k+2, ve které soutěží krátké povídky žánru sci-fi a fantasy, však bude klub pořádat určitě dál. „Vzhledem k nízké návštěvnosti setkání jsme se rozhodli vyhlášení výsledků a předání cen letošního ročníku přesunout na Parcon,“ prozradil Kresta. Parcon, který je nejstarším tuzemským srazem sci-fistů, se letos uskuteční na začátku července ve východočeské Chotěboři.


    [Top]    


Loutkoherci chystají pohádku

K o p ř i v n i c e (dam) - Krakonošskou pohádku O Káče a černém kocourovi Kubovi zahrají tuto neděli ve tři hodiny odpoledne loutkáři ze souboru Schůdky do pohádky.

Pohádka o tom, jak obyčejná současná holka z paneláku se svým kocourem zažijí v Krakonošově lese veliké dobrodružství, bude předposledním představením sezony. Hra je uváděna v nastudování režiséra Františka Červenky s loutkami z dílny A. Holáska.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.