Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 20/2002
ze dne 23. května 2002

Zprávy z města a okolí

Sbírka Květinového dne vynesla opět více peněz

Do komunálních voleb půjde další nováček zdejší politiky

Mladí lidé budou pracovat na humanitárním projektu

Seznamy obsahují stávající i nová čísla

Rychlý nástup jara vyvolává u lidí alergie

Stíny

Akademie prodloužila dlouholetou tradici

Příspěvky zastupitelů

V tomto měsíci si připomeneme stoleté výročí založení první mateřské školky

Alšovka hostila děti z Německa a Francie

Na zimním stadionu se bude vyměňovat chladicí zařízení

Celostátní soutěž pro základní školy o počítače

Větší část strážníků už složila povinné zkoušky

Akce k Běhu Emila Zátopka

Kabelová televize má novou radu a statut


    [Top]    


Sbírka Květinového dne vynesla opět více peněz

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále větší popularitu si mezi lidmi získává Květinový den - humanitární sbírka pořádaná Ligou proti rakovině. Letos si svůj kvítek jen v Kopřivnici od skautů koupilo patnáct set lidí a na boj s jednou z nejhorších nemocí tak přispěli bezmála čtyřiceti tisíci korunami. Dalších šest tisíc vynesla sbírka, kterou v Kopřivnici a v Lubině uspořádal Český svaz žen, jeho členky rozdaly dvě stovky symbolických žlutých kvítků s bílou stužkou.

„Lidé už si na sbírku zvykli a sami nás ve městě vyhledávali, aby mohli přispět a připnout si kytičku,“ tvrdí Miloslava Studená, jež akci v čele místních skautů organizovala. Na to, aby bylo rozebráno všech patnáct set kvítků, prý stačily pouhé tři hodiny.

V Kopřivnici se Květinový den uskutečnil již počtvrté a v celé republice pak proběhl již šestý ročník akce. Letošní leták, který obdržel každý dárce drobného finančního obnosu spolu s kytičkou, se věnoval prevenci a diagnóze rakoviny tlustého střeva a konečníku.


    [Top]    


Do komunálních voleb půjde další nováček zdejší politiky

K o p ř i v n i c e (dam) - Kromě Unie svobody, Sdružení KONS Miroslava Veselého a kandidátky nově vzniklé strany Naděje v čele s Marií Pešlovou, se letos na podzim hodlá o křesla v kopřivnickém zastupitelstvu utkat další nováček na místní politické scéně, a to Strana za životní jistoty.

„Je to poprvé, co bude naše strana v komunálních volbách kandidovat. V době minulých komunálních voleb totiž ještě ve městě neexistovala,“ tvrdí předsedkyně místního sdružení členů Strany za životní jistoty Alžběta Marinová.

Podle jejích slov se zatím strana, která v novojičínském okrese sdružuje zhruba čtyři sta členů, zatím intenzivně věnuje práci na parlamentních volbách. Přesto však již v hrubých rysech existuje i seznam místních kandidátů pro komunální volby. „Tato kandidátka může ještě doznat řady změn. Necháváme potenciálním kandidátům čas na rozmyšlenou. Po parlamentních volbách však již vznikne konkrétní kandidátka,“ řekla Alžběta Marinová.

Přesto, že velké iluze o volebním úspěchu si Marinová nedělá, tvrdí, že jsou lidé, které tato strana může oslovit, o čemž svědčí prý také to, že v některých městských zastupitelstvech její členové již pracují.


    [Top]    


Mladí lidé budou pracovat na humanitárním projektu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na přelomu měsíce října a listopadu letošního roku navštíví početná delegace našeho města francouzský Trappes, kde se bude konat setkání jeho partnerských měst.

„Této oslavy mezinárodní spolupráce se spolu s Kopřivnicí zúčastní také zástupci italského Castiglione del Lago a anglického Congletonu. Na setkání se bude každé město prezentovat kulturním vystoupením. Součástí každé delegace by měla být skupina přibližně sedmi mladých lidí ve věku od sedmnácti do dvaceti let.

Tito mladí lidé by měli vytvořit společný projekt zaměřený na akce solidarity a humanitární činnost. Projekt, například stavba školy v Africe, by měl byl realizován v roce 2003. Město proto hledá sedm mladých lidí, kteří by se chtěli podílet na tomto zajímavém projektu.

„Podmínkou účasti mladých lidí na tomto projektu je znalost anglického nebo francouzského jazyka, aby mohli mezi sebou komunikovat bez účasti tlumočníků,“ sdělila Lenka Heráková, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.

Bližší informace zájemci získají na Městském úřadě na ulici Záhumenní, na odboru školství, kultury a sportu, tel. 87 94 71 - 73.


    [Top]    


Seznamy obsahují stávající i nová čísla

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě čtrnáct dní bude probíhat distribuce aktuálních Zlatých stránek pro Moravskoslezský kraj. Aktuální telefonní seznamy vyšly v celkovém nákladu 164 574 výtisků a získat je je možné na základě odběrního lístku na celkem dvou stech dvaceti místech v kraji. Kromě pošt také v prodejnách Telepoint partner a v Českém Telecomu. Ten, kdo si nestihne vyzvednout nový telefonní seznam do sedmého června, bude pro něj muset až na poštu v okresním městě či do kanceláří Telecomu.

Výměna starých telefonních seznamů za aktuální je letos přitom důležitější než obvykle. Nové Zlaté stránky totiž obsahují vedle aktuálních telefonních čísel i nová čísla v kulatých závorkách, která vstoupí v platnost po přečíslování všech tuzemských telefonních stanic, a to 22. září 2002.


    [Top]    


Rychlý nástup jara vyvolává u lidí alergie

K o p ř i v n i c e (ili) - Jaro si v letošním roce dalo trošičku na čas, ale zato přišlo s takovou intenzitou, že ne každý organismus jeho atak ustál bez problémů. Náhodných respondentů jsme se zeptali, zda jim neobvyklý příchod jara způsobil komplikace.

František M. (78 let, důchodce) - Na mě v tomto věku působí špatně každá změna počasí, ale teď to bylo ještě horší než kdy jindy. Já už se bez prášků nehnu ani na krok.

Anna M. (75 let, důchodkyně) - Musíme na sebe dávat větší pozor. Já mám navíc anginu pectoris, a to opravdu není žádná legrace. Člověk při těch teplotních výkyvech a tlakových frontách raději ani nevychází z domu.

Lubor T. (48 let, zásobovač) - Počasí si stejně posledních pár let dělá co chce, ale že by to na mě nějak zvlášť působilo, to asi ne.

Jana F. (37 let, administrativní pracovnice) - Nemám ráda ty přechody a letos byla dlouhá zima bez sněhu, tak jsem ten rychlý nástup jara spíše přivítala. Spíš mě mrzí, že jaro probíhá tak rychle, že si ho nemůžu vychutnat. Vždyť nedávno byly sněženky a už jsou pryč petrklíče, šeříky i pampelišky.

Zdeněk G. (43 let, strojní technik) - Pro mě je každé jaro utrpení, protože mám alergii snad na všechny rozkvetlé stromy. Ale tím, že jde letos všechno obzvlášť rychle, tak to není tak hrozné. Škoda, že tak málo prší, protože jak se ty pyly spláchnou, je hned dýchatelněji.

Milan B. (29 let, řidič) - Alergiemi netrpím, tak jsem s tím neměl žádný problém.

Martina L. (30 let, manažerka) - Tak s těma tmavýma brýlema budu šaškovat až do poloviny léta, pro mě by jaro vůbec nemuselo existovat.

Regina P. (19 let, studentka) - Jara jsem se už nemohla dočkat. I když letos to bylo legrační v tom, že jsem jeden den byla v zimním oblečení a ještě v tom týdnu jsem doslova přešla na letní.

Jana V. (27 let, mateřská dovolená) - Pro moji malou Viktorku to byl docela zápřah, ale kupodivu se nám letos vyhnuly takové ty vlekoucí se záněty průdušek, kdy už je člověk bezradný.


    [Top]    


Stíny

Z trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže byla obviněna 36letá žena z Kopřivnice. V době od 3. 9. 2001 do 24. 3. 2002 z nedbalosti umožnila svému synovi a dceři vést zahálčivý život tím, že nespolupracovala se školami, nenavštěvovala třídní schůzky a nereagovala na výzvu odboru sociálních věcí MÚ Kopřivnice. Syn, žák 6. třídy základní školy, měl absenci 261 hodin, z toho 63 neomluvených, dcera, žákyně 1. ročníku SOU, měla absenci 245 hodin, z toho 140 neomluvených, na praxi zameškala 162 hodin.

Z trestného činu loupeže a vydírání je důvodně podezřelá 14letá dívka z Kopřivnice, která 14. května pod pohrůžkou bezprostředního násilí a po fyzickém napadení donutila třináctiletou dívku k vydání sto dvaceti korun. Při šetření policie vyšlo najevo, že pachatelka již dříve pod pohrůžkou násilí požadovala finanční hotovost i po jiné dívce. Celkem svým jednáním získala 470 korun. Protiprávního jednání se dopouštěla společně s další čtrnáctiletou dívkou, která je důvodně podezřelá z trestného činu podílnictví.

12letý chlapec je podezřelý z ublížení na zdraví. Dne 25. dubna ve večerních hodinách v Kopřivnici - Vlčovicích při tahanici s kamarádem o vzduchovku stiskl kohoutek, došlo k výstřelu a diabolka zasáhla oko 44leté ženy, která vyhlédla z okna domu. Žena utrpěla těžké zranění.


    [Top]    


Akademie prodloužila dlouholetou tradici

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtvrteční devadesátiminutová akademie na Základní škole Emila Zátopka jenom prodloužila mnohaletou úspěšnou tradici těchto akcí. Ve třinácti vystoupeních se představilo na tři sta padesát žáků od prvních do devátých ročníků, v dalších pěti účinkovali hosté ze ZŠ Závišice a taneční skupiny ze ZUŠ Zdeňka Buriana, Jablíčko při DDM Kopřivnice, Efekt a Freak Dance.

Vystoupení, převážně taneční, vznikají u mladších tříd pod vedením učitelů, za vydatné pomoci rodičů a žáků při přípravě rekvizit a kostýmů, od šesté třídy si choreografii i oblečení účinkující zajišťují sami. Akademií doslova žila celá škola. Kdo nevystupoval, staral se o technické zázemí. Na tom se podílelo i SRPŠ, které zorganizovalo závěrečnou diskotéku, tombolu a občerstvení. Trnem na krásném odpoledni tak zůstává nevhodné chování mnohých rodičů, kteří narušovali vystoupení neustálým přecházením přes halu.


    [Top]    


Příspěvky zastupitelů

Polská propagace vstupu do Evropské unie

Při návštěvě v polském Myszkowě se uskutečnila akce na podporu vstupu Polska do Evropské unie, jejímž pořadatelem bylo Gymnasium Roberta Schumana (1886 - 1963), francouzského politika, který se zasloužil o usmiřování Francie a Německa po válce a stál u základů evropského společenství. Ve slavnostně vyzdobené hale především vlajkami EU a pracemi žáků na téma evropského sjednocování se shromáždili žáci gymnasia, jejich učitelé a mnoho hostů z města, vojvodství i z vlády, včetně delegací partnerských měst, mimo naší ještě ze španělského Altazaru a německého Zwönitzu. Právě pro podepsání partnerské smlouvy s městem Zwönitzem byla vytvořena velmi působivá kulisa. Samotný podpis byl pojat jako státnický akt, v projevech obou představitelů měst zazněla slova o vzájemném usmíření a společné budoucnosti v rámci EU. Nejpůsobivější byl žáky gymnasia zpívaný úryvek Beethovenovy Ódy na radost, považované za hymnu EU.

Když jsme o dva dny později seděli na Zámeckém náměstí ve Varšavě a sledovali slavnost Polských evropských setkání pod záštitou polské vlády a prezidenta republiky, náměstí bylo naprosto zaplněno, hlavně žáky škol z různých vojvodství. Po projevech a hymnách vytvořili všichni průvod, který procházel hlavní třídou Varšavy s hudbami i tanečními soubory. Není divu, že podle dosavadních průzkumů má vstup Polska do EU pětasedmdesátiprocentní podporu s prognózou dalšího zvyšování, a nic na tom nemění ani skupinky nesouhlasících, kteří o sobě dávali během průvodu vědět různými pokřiky. Je to však upřímnější, než kličkování některých našich politiků, pro něž by mohly být polské akce na podporu vstupu příkladné a inspirující.

Jan Navrátil, zastupitel za ČSSD


    [Top]    


V tomto měsíci si připomeneme stoleté výročí založení první mateřské školky

K o p ř i v n i c e (hod) - V minulém století se mateřské školy objevily jako nový typ školy, kdy postupně nahradily do té doby běžné dětské útulky a opatrovny určené pouze dětem z chudých rodin. Základní rozdíl mezi opatrovnami a mateřskými školami byl v tom, že v prvním jmenovaném zařízení byly děti jen opatrovány, zatímco v mateřských školách se jim dostávalo a dodnes dostává všestranné péče. V minulosti byly mateřské školy označovány i jako dětské zahrádky. K výraznému rozvoji mateřských škol došlo po roce 1872, kdy bylo jejich zřizování doporučeno přímo výnosem vídeňského ministerstva vyučování.

V letošním roce si připomeneme sté výročí vzniku mateřského školství v Kopřivnici. Vedle starší německé zahrádky na počátku dvacátého století vznikaly postupně tři české mateřské školy. První byla otevřena 16. září 1902 při nové obecní škole. Druhá školka byla postavena Moravskou jednotou v budově č. p. 339 v blízkosti dělnické kolonie a byla uvedena do provozu 30. prosince 1908.

Po roce 1945 byly na území města zřízeny dvě mateřské školy, v padesátých letech přibyla další dvě zařízení. Postupným rozšiřováním závodu Tatry vznikly v šedesátých letech čtyři, v sedmdesátých letech tři, v osmdesátých tři a v devadesátých letech další dvě školky. V roce 1992 byly všechny mateřské školy převedeny pod správu města.

V současnosti je na území města Kopřivnice osm mateřských škol a po jedné je v Lubině a Mniší. Všech deset školek je zřízeno městem Kopřivnice a Speciální mateřská škola pro děti s vadami řeči, která je umístěna na ulici Sokolovské, patří přímo pod Moravskoslezský kraj.

„Sté výročí založení první mateřské školy v Kopřivnici si připomeneme 28. května, kdy se uskuteční v kulturním domě v kině Puls slavnostní setkání všech pracovnic mateřských škol s představiteli města,“ uvedla Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.


    [Top]    


Alšovka hostila děti z Německa a Francie

Žáci základních škol z partnerských měst
Trappes a Zwönitz byli minulý týden hosty
ZŠ Alšova. V rámci programu proběhlo
i soutěžní dopoledne.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Základy výměnných pobytů dětí učících se německý jazyk byly položeny v roce 1997. „V tomto roce při návštěvě naší školy přišla Francouzka Michele Loiseau, učitelka německého jazyka z družebního města Trappes, s nápadem, že bychom se mohli setkat s dětmi. A vyslovila přání, aby se tohoto zúčastnily i děti z Německa. Navrhli jsme naše partnerské město Zwönitz. Oslovili jsme zwönitzké gymnázium, a to souhlasilo,“ hovořila o vzniku této zajímavé akce Jarmila Filipová, učitelka němčiny na ZŠ Alšově a organizátorka akce v Kopřivnici.

Poprvé se děti setkaly na týdenním pobytu ve Francii v roce 2000, vloni to bylo ve Zwönitzu a letos přijely obě skupiny do Kopřivnice v pondělí 13. května. Každá delegace čítá kolem patnácti dětí ve věku od čtrnácti do šestnácti let plus dva učitele. Ubytováni byli všichni společně včetně dětí ze Základní školy Alšovy na internátech, aby byli spolu co nejvíce.

„V úterý jsme byli na radnici, poté jsme si prohlédli muzeum, odpoledne byl individuální program. Večer se konala ve škole diskotéka, během níž předvedly jednotlivé skupiny připravené programy a k tomu všemu nám hrála naše školní kapela pod vedením učitele Milana Chaloupky. Atmosféra byla fantastická. Na diskotéku přišli i rodiče, aby se podívali a seznámili se s dětmi, které u nich budou bydlet. Ve středu a čtvrtek jsme byli ve Štramberku, Rožnově a na Radhošti,“ dodala k programu Filipová.

Od čtvrtka byly děti ubytovány v rodinách po dvou a o jejich program se každá rodina starala sama až do nedělního rána, kdy obě zahraniční delegace odjely domů.

Na to, jaký má připravený program a koho má doma ubytovaného, jsem se zeptala Michala Kučery, žáka 9. A. „Doma mám ubytované dvě dívky ze Zwönitzu. Dnes odpoledne půjdeme hrát minigolf a v sobotu asi pojedeme i s celou rodinou se podívat na Hukvaldy,“ odpověděl Michal. „Rodiče jsou nadšeni, otec mluví anglicky, takže si s nimi docela dobře porozumí. Obě německé dívky jsou nadšeny i z mé malé sestřičky, prostě u nás doma je s nimi taková pohoda,“ rozpovídal se na otázku, jak to přijala rodina, Michal Kučera.


    [Top]    


Na zimním stadionu se bude vyměňovat chladicí zařízení

Zimní stadion čeká nákladná výměna
chladicího zařízení. Jeho běh by však
po modernizaci měl být tišší,
efektivnější a také bezpečnější.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé se na svém zasedání zabývali i stavem kondenzátoru chladicího zařízení zimního stadionu.

„Na základě vyhodnocení zimní sezony 2001 - 02 v březnu letošního roku vyvstal nezbytný požadavek na výměnu kondenzátoru chladicího zařízení, který je v provozu od roku 1966, bez jehož bezvadné funkce nelze garantovat bezpečný provoz chladicího zařízení. K řešení této problematiky je nutno přistoupit dříve, než dojde k poruše zařízení, na jejíž možnost upozorňuje provedená revizní zpráva,“ komentoval projednávanou zprávu na zasedání místostarosta Zdeněk Krajčír.

Pracovníci Správy sportovišť Kopřivnice navrhli zastupitelům dvě varianty a po poradě s odborníky se přiklonili k variantě výměny kondenzátoru za nový. Jeho výměnou dojde k vytvoření předpokladu pro další etapy rekonstrukce systému, které by ve svém důsledku měly směřovat k odstranění hlučnosti, k likvidaci chladicích věží a k postupnému snížení množství potřebného čpavku na 0,25 metru krychlových. Již dnes lze předpokládat, že výměna kondenzátoru přinese roční úsporu provozních nákladů za elektrickou energii ve výši sto tisíc korun.

Na základě předběžných propočtů si oprava vyžádá z rozpočtu jeden milion korun a k její realizaci by se mělo přistoupit nejpozději do konce července letošního roku.


    [Top]    


Celostátní soutěž pro základní školy o počítače

K o p ř i v n i c e (hod) - Počítače školám, tak je nazvaná soutěž o výpočetní techniku v hodnotě sto tisíc korun, kterou vyhlásila společnost Unilever ČR. Vyhraje dvacet škol, které v době od 15. května až do 30. září nasbírají nejvíce víček z půlkilogramového balení rostlinného tuku Rama Classic na žáka.

Do soutěže se mohou zapojit všechny základní školy v České republice. Pravidla byla stanovena tak, aby odměnu nezískal jednotlivec, ale celá škola, respektive třída. Bližší podrobnosti o soutěži najdete na webové adrese: www.ramacz.cz.


    [Top]    


Větší část strážníků už složila povinné zkoušky

K o p ř i v n i c e (hod) - Školení v týdnu od 29. dubna do 3. května absolvovalo několik strážníků kopřivnické městské policie v Novém Jičíně. „Stejného proškolování se zúčastnili i strážníci z Bílovce, Studénky, Štramberka a Nového Jičína. Následně 7. května skládali zkoušky ve školicím středisku ve Frýdku-Místku. Naši strážníci byli všichni u zkoušky úspěšní,“ pochvaloval si Jan Müller, velitel kopřivnické městské policie.

Další školení, kterého se zúčastní poslední skupina strážníků, se uskuteční v době od 3. do 8. června. „Pokud i oni dopadnou na výtečnou, budou všichni strážníci proškolení. Tato povinnost vyplývá ze zákona a strážníci musí každé tři roky skládat zkoušky ze způsobilosti, neboť zákony se mění. Nyní se projednává zákon o obecní policii, jehož účinnost by byla platná od 1. ledna příštího roku,“ dodal Jan Müller.


    [Top]    


Akce k Běhu Emila Zátopka

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice ve spolupráci se Základní školou Emila Zátopka vyhlašuje vědomostní soutěž se sportovní tematikou a výtvarnou soutěž pro děti kopřivnických škol.

Sportovní soutěž je určena žákům šestých až osmých tříd základních škol. Uzávěrka prvního kola soutěže je 14. června a druhého je 21. září. První kolo se uskuteční na jednotlivých základních školách a druhé se bude konat v předvečer konání Běhu rodným krajem Emila Zátopka, tedy 20. září. Vítězové soutěže budou slavnostně vyhlášeni 21. září.

Výtvarná soutěž je rozdělena do tří kategorií, a to následovně. První kategorie je určena pro mateřské školy, druhá pro první stupeň základních škol a do třetí kategorie jsou zařazeni žáci z druhého stupně. Soutěžní výtvarná díla je nutno před odevzdáním na zadní straně označit názvem, jménem a věkem autora či autorů a také jménem školy. Uzávěrka výtvarné soutěže je 27. června a práce je nutno doručit na ZŠ Emila Zátopka. Vyhodnocení se uskuteční v září. Tři nejlepší práce v každé kategorii budou oceněny na vernisáži, která se bude konat 21. září.

Veškeré dotazy a informace získáte na ZŠ E. Zátopka, tel. 81 21 66, sport - Pavel Rosinský, výtvarná soutěž - Kateřina Zamišková.


    [Top]    


Kabelová televize má novou radu a statut

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu legislativních změn u obchodních společností založených a vlastněných městem došlo i ke změně řízení společnosti Kabelová televize Kopřivnice, s. r. o. Zastupitelé proto museli nejdříve zrušit nezávislou dozorčí radu, která byla původně zřízena 26. října 1995, aby posléze schválili a jmenovali nové čtyři členy rady kabelové televize podle statutu. To jsou zástupci čtyř politických stran, které působí v zastupitelstvu. Zvoleni byli Zdeněk Šerý za ČSSD, Vladimír Adámek za KDU-ČSL, Milan Kapica za KSČM a Oldřich Rys za ODS. Rovněž byli zvoleni tři noví členové dozorčí rady společnosti.

Zastupitelé vzali na vědomí také nový statut kabelové televize, který byl schválen radou města již v měsíci dubnu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.