Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Jednání zastupitelstva bylo velmi emotivní a zdlouhavé

  Zatím poslední jednání zastupitelstva bylo
nejen dlouhé, ale také velmi vypjaté. Několik
bodů jednání bylo také staženo z programu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se sešli zastupitelé v anexu městského úřadu k řádnému dvaadvacátému zasedání. To bylo tentokrát svoláno o hodinu dřív z důvodu velkého počtu projednávaných zpráv. Jednání zastupitelstva, které trvalo přes devět hodin, bylo velmi zdlouhavé, plné emocí. Rovněž z vystupování jednotlivých zastupitelů bylo poznat, že se blíží komunální volby, a někteří nespokojení občané jim to také během svého vystupování připomínali.

Zastupitelé na základě připomínek občanů schválili novou obecně závaznou vyhlášku města, kterou se mění vyhláška číslo 3/2001 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Tato nová schválená vyhláška obsahuje osvobození od poplatku a to takové, že vlastník stavby určené nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba, se od poplatku za tuto stavbu osvobozuje, pokud má ohlášené místo trvalého pobytu na území města. Po schválení vyhlášky zahrádkáři zatleskali a odešli z jednací místnosti. Poté se projednával daleko důležitější materiál pro rozvoj města, a to Strategický plán ekonomického rozvoje města Kopřivnice.

Během diskuzních vystoupení k projednávanému Strategickému plánu řekla Marie Pešlová, že tento materiál se projednává pozdě a že mnozí ze zastupitelů v zastupitelstvu již příští rok nemusí pracovat. Její vystupování bylo vždy velmi emotivní a jedenkrát byla dokonce vyzvána, aby se uklidnila, nebo že bude zavolána městská policie, aby zjednala klid v jednací síni.

Uzavření kupní smlouvy mezi městem Kopřivnice a firmou Derutex, s. r. o., Příbor schválili zastupitelé. Předmětem smlouvy je prodej pozemku o výměře 10 747 metrů čtverečních v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích za účelem výstavby výrobního závodu. Firma Derutex, s. r. o., zaplatí městu částku ve výši sedm set tisíc korun.

Velmi ostrá diskuze s výměnou názorů a poučováním vypukla při projednávání prodeje dalších nebytových prostor na ulici Štefánikově č. p. 1154 - 56.

Vystupující zájemci z řad současných nájemců nebytových prostor vysvětlovali svou situaci a zájem. Zato Marie Pešlová během svého vystoupení napadala vedení města a zastupitele, jak špatně hospodaří s finančními prostředky, a také, že rozprodávají majetek v neprospěch občanů. Zastupitelé téměř po hodinové diskuzi schválili prodej nebytových prostor Oldřichu Mrózkovi, majiteli prodejny Jonathan, za 1 081 040 korun a Ferdinandu Jankovi, majiteli Zdravé výživy, za 383 850 korun. Poté následovala další debata a posléze při hlasování zastupitelé neschválili prodej ani Ivo Vávrovi, ani Aleně Šodkové. Po přestávce, kterou využily politické strany k dohadovacímu řízení, došlo opět k patové situaci. Proto byl nakonec bod stažen z programu.

Nájemníci domu č. p. 746 - 749 se obrátili na zastupitele se žádostí o snížení kupní ceny domu o 192 000 korun proti ceně vypočtené pro případ prodeje podle občanského zákoníku. Nájemníci rovněž žádají o prodej domu po jednotlivých bytech do osobního vlastnictví. Pokud by zastupitelé schválili prodej za cenu, kterou si nájemníci sami navrhli, ti by nakonec získali ve svůj prospěch 424 380 korun. Zajímavé bylo vystoupení zástupce tohoto domu, který se vyjádřil v tom smyslu, že pokud město nesleví z ceny, ať si to nechá. Nato reagoval místostarosta Zdeněk Krajčír, který podotkl, že sami nájemníci požádali o zařazení domu do seznamu určeného k prodeji a že nájemníky k tomuto kroku nikdo nenutil. Při konečném hlasování tento návrh neprošel, a proto byl stažen z programu.


    [Top]    


Telařík obvinil SDC z tunelování Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Z tunelování automobilky obviňuje známý kritik poměrů v Tatře Ivan Telařík její nové americké majitele. Na začátku minulého týdne předal policistům odpovědným za šetření hospodářské kriminality v našem okrese trestní oznámení. Poslední Telaříkovo podání upozorňuje na údajné kriminální činy v kopřivnické firmě a je první namířené proti zahraničním vlastníkům společnosti. Policejní vyšetřovatelé budou na základě oznámení zjišťovat, zda v Tatře nedošlo k porušování povinností při správě cizího majetku či nekalé hospodářské soutěži.

Zřejmě nejvážnějším Telaříkovým obviněním je údajná snaha tatrováckých manažerů uměle převést dluhy automobilky na dceřinou společnost Energetika a tu poté prodat.

„Energetika nemůže být nikdy ztrátová, vždyť pouze zprostředkovává nákup energie od Severomoravských energetických závodů,“ tvrdí Telařík. „Jednání tatrováckých manažerů má povahu tunelování a to doslova,“ dodává Telařík, jenž je i majitelem třiceti kusů akcií Tatry.

Vedení Tatry však veškerá obvinění jednoho ze svých drobných akcionářů odmítá. „Žádné pohledávky Tatry, a. s., nebyly na společnost Energetika Tatra převedeny. Také je naprostou nepravdou, že Tatra, a. s., Energetice neplatila. Naopak Tatra soustavně řeší závazky Energetiky společně s vedením této dceřiné společnosti,“ vyvrací vznesená obvinění předseda představenstva Tatry Milota Srkal. Podle jeho slov se Tatra Telaříkova jednání nijak neobává a jeho trestní oznámení považuje za neopodstatněné. „Nejsme si vědomi žádného porušování povinností při správě cizího majetku ani nějakých přestupků proti hospodářské soutěži. Podle našich informací pan Telařík již v minulosti podal mnoho oznámení podobného druhu a doposud nebylo zjištěno nic, co by potvrdilo jeho podezření nebo obvinění,“ nechal se slyšet Srkal. Naproti tomu Ivan Telařík je o úspěchu svého jednání skálopevně přesvědčen. „Divím se, že takové trestní oznámení nepodal někdo jiný. To, co se v podniku děje, je evidentní a pro vyšetřovatele to bude lahůdka,“ řekl Telařík, který požaduje, aby se do případu vložila ekonomická kontrarozvědka, Úřad pro hospodářskou soutěž, Nejvyšší kontrolní úřad a také aby byla zveřejněna smlouva o prodeji akcií Tatry společnosti SDC. Podle toho, co Telařík uvedl v textu trestního oznámení, prý zatím lidé z SDC škodu nezpůsobili, ale chystají se tak učinit právě prodejem Energetiky. Podle Srkala však jde pouze o naplňování dlouhodobějšího plánu, který bude ku prospěchu firmy. „Potvrzením zájmu prodat společnost Energetika představenstvo navázalo na již dřívější rozhodnutí učiněné v roce 2001. Chceme soustředit veškeré podnikatelské úsilí na výrobu nákladních aut, výrobu a prodej odlitků, výkovků, výlisků a speciálního nářadí. Peníze, které se získají z odprodeje, budou použity na rozvoj rozhodujících oborů,“ tvrdí Srkal. Podle Telaříka je však jediným cílem Američanů obohatit se rozprodejem Tatry a pak z firmy odejít. „Oznámením biji na poplach, dokud je ještě co zachraňovat,“ nechal se slyšet.


    [Top]    


Mírná zima přinesla Slumeku úsporu financí

K o p ř i v n i c e (ili) - Loňská zima měla poněkud atypický průběh, alespoň tak ji vnímají ti, kteří zajišťovali údržbu komunikací. „Na konci roku došlo k silnějšímu a nepřetržitému sněžení, které navíc bylo provázeno silným větrem. Takže docházelo k tvoření velkých závějí a zafoukávání celých úseků silnic,“ zhodnotil prosincovou nadílku s odstupem času ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina.

Přes nepřízeň počasí se běžná údržba s nasazením veškeré techniky a sil zvládla. Od údržby některých úseků cest, které byly opětovně zafoukávány a které z hlediska obslužnosti nebyly důležité, se nakonec upustilo. „Rada města odsouhlasila, že pokud dojde k takovým extrémním situacím, jaké nastaly v loňském prosinci, tak vzhledem k obrovským nákladům, které jsou se zprovozněním takových cest spojeny, nebudou tyto komunikace udržovány,“ uvedl Karel Březina informaci, která je zařazena do operativního plánu zimní údržby.

Jedná se celkem o šest úseků, které se prakticky všechny nacházejí na katastru obce Lubiny a dnes jsou již vyznačeny pevným dopravním značením upozorňujícím, že komunikace se v zimě neudržuje. „Ale opravdu pouze při kalamitní situaci. Když jsme totiž takový úsek protáhli, za dvacet minut nikdo nepoznal, že tudy technika projela a my jsme se museli soustředit i na další komunikace, které byly pro obyvatelstvo daleko potřebnější,“ dodal Březina. Nepřetržité odklízení sněhu v prosinci přineslo přečerpání loňského rozpočtu na zimní údržbu o tři sta dvacet osm tisíc korun.

V lednu došlo v počasí k výraznému obratu a Slumeko pouze odklízelo návaly sněhu a v únoru byla údržba soustředěna na zametání a odklízení posypového materiálu z komunikací. „V březnu jsme pak vyjeli ještě jednou na odklízení kašovitého sněhu, ale tím pro nás zima prakticky skončila,“ dodal Březina, pro kterého mírná zima na začátku roku pro změnu znamená úsporu finančních prostředků, které snad bude možno po dohodě s městem využít pro jiné účely.


    [Top]    


Grant získalo osm projektů, peníze však dostanou i další

K o p ř i v n i c e (dam) - Až hodinu před půlnocí se zastupitelé prokousali k rozdělování grantů udělovaných kopřivnickou radnicí v letošním roce. Zastupitelé se nakonec řídili doporučením příslušné komise, grant tedy nakonec získalo osm projektů, které město podpoří částkou 183 400 korun.

Největší prioritu a zároveň také největší podporu přiřkla komise a následně i zastupitelé na točení dokumentárního filmu o Kopřivnici. Autor projektu Miroslav Hofmann hodlá svůj film pojmout jako mozaiku místopisných, přírodních, kulturních a historických zajímavostí. Výroba filmu, který uvidí nejen diváci KTK, ale také dalších místních stanic či návštěvníci festivalů, bude stát bezmála sto tisíc a z grantu bude pokryto šedesát procent nákladů. Na druhé místo se dostal pro změnu úplně nejlevnější projekt, jeho autoři po městu žádají jen necelé tři tisíce.

Cílem projektu ‘Radost’, jehož předkladatelem je keramický kroužek ZŠ sv. Zdislavy, je zpříjemnit prostředí střediska následné lůžkové péče na místní poliklinice výrobky žáků.

Recesní výstup v pyžamech na nedaleký Velký Javorník si v komisi vydobyl pětitisícový příspěvek. Cílem akce je nejen její účastníky dobře pobavit, ale také se pokusit o zapsání českého rekordu v největším počtu lidí, kteří vyrazili na turistický výlet v nočním úboru. Akce s názvem Pyjamo tour de Javorník by se měla uskutečnit zhruba za měsíc.

Následující projekt je připravován až na druhou polovinu září. Cílem zábavné turistické akce s historickými a fantazijními prvky je popularizace hradu Šostýna a jeho blízkého okolí. Dům dětí, který je autorem projektu, připravuje řadu tematických soutěžních disciplín, během nichž se lidé budou moci seznámit nejen s historií, ale i legendami souvisejícími s hradem. Tato akce byla podpořena grantem v plné požadované výši dvacet sedm tisíc korun.

Naopak místní hokejový klub se bude muset spokojit s nižší podporou, než jakou očekával. Na sportovní akci HC dětem dostane od města místo požadovaných sedmdesáti padesát tisíc korun. V rámci celodenní akce naplánované na sedmadvacátý červen proběhne hokejbalový turnaj škol za účasti českých hokejistů z NHL, pokus o zapsání rekordu v lezení na pivní přepravky či večerní diskotéka s dražbou dresů slavných českých hráčů hokeje.

Kopřivnická minulost, budoucnost a přítomnost očima dětí a S pohádkou kolem světa jsou témata výstavy výtvarných prací žáků ZŠ Alšova, která bude v závěru roku zdobit výstavní síň muzea Fojtství. Také tady se bude muset realizátor projektu spokojit s nižší částkou. Z požadovaných deseti tisíc obdrží jen pět. Dvacet tisíc zastupitelé přiklepli firmě Ludvík Moravia na pořádání dvoudenního festivalu krátkých filmů Kopřivnické Kraťasy. Lákadlem letošního ročníku akce, kde kromě samotných projekcí probíhají také semináře a diskuze s tvůrci, bude průřez tvorbou Jana Švankmajera. Akce proběhne v závěru letošního října. Třiceti procenty nákladů na realizaci, tedy více jak dvanácti tisíci korunami, byl letošními granty podpořen také projekt Dnů romské kultury, který včera a dnes probíhá v klubu Kamarád. Přestože třem vyhlášeným tématům vyhovělo pouze osm výše zmíněných akcí, podpory od města se dostane ještě dalším třiadvaceti předloženým projektům. Třináct z nich získá peníze z třísettisícové položky určené na granty, jež nebyla zcela vyčerpána vybranými projekty. Dalších deset realizátorů kulturních, zábavných a sportovních podniků se dočká příspěvku z fondu rozvoje a rezerv.


    [Top]    


Na svátek matek předaly děti dárky v léčebně

K o p ř i v n i c e (ili) - Při příležitosti Dne matek přišlo patnáct gratulantů popřát ve čtvrtek 9. května dočasným obyvatelkám k jejich svátku do léčebny dlouhodobě nemocných na kopřivnickou polikliniku.

Děti z Dětského centra se svými učitelkami nepřišly s prázdnou. Vlastnoručně vyrobená přáníčka, papírové kytičky a drobné pozornosti z keramiky spolu s básničkami mile babičky překvapily. „Poslední dobou nám mnoho lidí vyšlo vstříc, a tak jsme na oplátku chtěli udělat radost zase někomu dalšímu,“ zhodnotila akci ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.


    [Top]    


Občané si hájili pouze vlastní píseček a věci týkající se města je nezajímaly

  Děti z Dětského centra potěšily
vlastnoručně vyrobenými přáníčky
ke Dni matek pacientky léčebny
dlouhodobě nemocných.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Bylo to patrně podruhé, kdy se v zasedací síni anexu sešlo ze strany občanů tolik zájemců o projednávaný program. Odložené zasedání zastupitelstva se těšilo opravdu nebývalé pozornosti. Bohužel každý si hájil pouze svůj vlastní píseček a další věci, byť se týkaly celého města, je nechávaly klidnými. Na druhou stranu je nutné podotknout, že kdyby každý z občanů vystupoval k projednávaným bodům programu se stejnou vehemencí jako Marie Pešlová, zasedání by neskončilo ani za tři dny. Ona tolik právě její osobou zatracovaná ‘diskriminující opatření’, tzn. že vystoupení občana nesmí přesáhnout tři minuty, se v takovýchto případech ukázala jako nezbytná.

Pracovní nasazení zastupitelů bylo opravdu vysoké, všichni, vědomi si neuvěřitelného množství materiálu, přistupovali i k rozpravě povětšinou s věcnými připomínkami a na politické přihřívání vlastní polívčičky docházelo jen výjimečně.

Zahrádkáři pro letošní rok dosáhli svého. Jsou zproštěni poplatku. Jenom doufám, že o to víc budou sankcionováni za kompost, který ukládají mimo své zahrady, a odpady, které sice, jak sami tvrdí, neprodukují, ale kterých se kolem zahrádkářských osad válí habaděj. Čas prověří, zda se nejednalo pouze o Pyrrhovo vítězství. I rozšíření prostor Zdravé výživy a Jonathanu si na místě pochvalovalo několik občanů. Mít však v sobotu dopoledne zavřeno v tak atraktivní lokalitě není pro podnikatele zrovna nejlepší vizitkou.

S krásnou a z duše většiny Kopřivničanů vycházející poznámkou vystoupil Karel Kuboš, když si postěžoval v rámci schvalování strategického rozvoje města, jak se mohla přímo v centru objevit velkoplošná reklama.

Navíc obchodního řetězce vzdáleného několik desítek kilometrů. Žádná částka zaplacená městu za reklamu tohoto druhu nemůže tento počin v očích veřejnosti omilostnit.

Zasedání bylo dlouhé, bouřlivé a přes veškerou snahu zúčastněných musely být některé materiály odloženy. Líbil se mi zájem tentokrát početné veřejnosti k projednávaným tématům, i když někdy jejich vystoupení působila hodně tendenčně. S tak aktivním přístupem by občané měli vystupovat častěji a ke všemu, aby náhodný pozorovatel ztratil dojem, že jediným občanem, který se zajímá o dění ve městě, je Marie Pešlová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.