Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Městský dechový orchestr se chystá hrát podruhé během jednoho jediného týdne

K o p ř i v n i c e (dam) - Po krátkém promenádním programu uvedeném v rámci tradičního prvomájového odpoledne připravuje Městský dechový orchestr další vystoupení. V úterý sedmého května od půl osmé večer čeká kapelu slavnostní koncert připravovaný u příležitosti státního svátku.

Na rozdíl od Prvního máje, kdy byly na programu skladby lehčího ražení, by v kinosále měla znít díla mistrů klasické hudby. „Celou první půlku koncertu budeme hrát skladby skladatelů jako Verdi, Bizet, Weber, Janáček či Beethoven,“ slíbil dirigent kopřivnického dechového orchestru Alois Hrnčárek. Ve druhé části programu pak budou zařazeny skladby současných komponistů a také melodie populárního žánru. Mezi skladbami připravenými pro úterní koncert budou jak novinky, tak i osvědčené kousky z repertoáru kapely. „Minimálně tři a možná i čtyři skladby by měly mít premiéru. Nechceme však předvést všechny novinky, pár skladeb si šetříme pro náš podzimní galaprogram,“ nechal se slyšet Hrnčárek.


    [Top]    


Polívka přijede pasovat rytíře

K o p ř i v n i c e (dam) - Vybrat nejkurióznější model a pasovat jeho autora na rytíře přijede v neděli kolem poledne valalašský král Bolek Polívka. Podle organizátorů Beskyd Model Kit Show, která během celého víkendu ovládne kulturní dům, zatím není účast monarchy stoprocentně potvrzena a v případě jeho nepřítomnosti titul udělí jiný představitel království.


    [Top]    


Víkend ve Štramberku se ponese ve znamení kytary

Š t r a m b e r k (dam) - Už sedmé setkání virtuosů, studentů a milovníků klasické kytarové hudby bude o nadcházejícím víkendu hostit Štramberk. Festival ’Dny klasické kytary’ nabídne během tří dnů nejen šest koncertů, ale i celou řadu přednášek a interpretačních kurzů.

Program odstartuje již v pátek v šest hodin večer Kytarovým koncertem, na kterém se kromě ukrajinské kytaristky Uljany Mačněvy a pořadatele festivalu Vladislava Petráška představí také kytarové duo a trio. V sobotu ve čtyři odpoledne je možné zajít na koncert účastníků festivalu a později na samostatný recitál Štěpána Raka a francouzského virtuosa Philippe Villy.

Na nedělní odpoledne plánovaný koncert bulharského kytarového orchestru ’Kjustendil’ nakonec v programu nahradí loutnový koncert Simony Holubcové. Ta začne hrát již ve čtrnáct hodin odpoledne. O půl čtvrté pak letošní ročník festivalu v rytmu flamenca uzavře český kytarista žijící ve Španělsku Petr Vít.


    [Top]    


Kopřivničtí pěvci uvedou Fibichovu Jarní romanci

K o p ř i v n i c e (dam) - Sváteční večer ve středu osmého května vyplní v místním Katolickém domě Jarní koncert zdejších pěvců. Pěvecké sdružení Kopřivnice však nebude v rámci programu, jehož začátek je plánován na půl osmou, vystupovat samo. Hostovat zde totiž bude sbor z Háje ve Slezsku a také trojice studentů ostravské Janáčkovy konzervatoře.

První část koncertu bude patřit domácím. PSK, které má letos v plánu celou řadu akcí, včetně vydání vlastního cédéčka, pro publikum připravilo výlet do oblasti staré hudby. Zaznít by měly skladby z renesance a baroka. „Kromě nich budeme zpívat také lidové písně v úpravách nejrůznějších skladatelů,“ prozradila sbormistryně PSK Eva Pajdlová. Lidové písně by měly tvořit také podstatnou část krátkého programu pěvců z Háje ve Slezsku. Dříve než však hosté vystoupí na pódium, postarají se o předěl ostravští konzervatoristé s krátkým instrumentálním programem. Postupně zahrají Zdeněk Hyvnar (trubka), Petr Pukovec (housle) a Pavel Debef (pozoun). Všichni tři muzikanti s místním sborem spolupracují v rámci společných koncertů s komorním orchestrem.

Definitivní tečkou za programem bude uvedení kantáty Jarní romance z pera Zdeňka Fibicha, kterou oba sbory zazpívají společně. O sólové party se podělí sopranistka Svatava Goldová a basista Jiří Gřes.


    [Top]    


Tanečnice ze zdejší ZUŠ předvedly dvacítku novinek

Jarní taneční koncert ZUŠ Zdeňka Buriana
nabídl velmi pestré menu. Diváci si mohli
vychutnat klasický, lidový i současný tanec.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvaceti úplnými novinkami a pěti reprízami starších skladeb naplnily učitelky tanečního oboru místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana scénář Jarního tanečního koncertu. Akce, která minulý čtvrtek opět zaplnila velký sál diváky, je tradičně největším vystoupením zdejších tanečních nadějí. Na pódiu se představila děvčata od prvních ročníků až po ta, která si odbyla svá absolventská vystoupení. Dvouhodinový program vynikal pestrostí, k vidění byl lidový tanec, klasické taneční figury, ale také moderní, současné pojetí scénického tance. Podle vedoucí tanečního oboru Drahomíry Vraspírové se na konečné podobě svých čísel do značné míry podílejí i samy děti. „Mladším dětem vybereme skladbu, necháme je na ni improvizovat a mnohé prvky, které děti vymyslí, upravíme a použijeme, protože vycházejí přímo z nich,“ prozradila Vraspírová. Ještě o něco větší volnost pak mají starší zkušenější žákyně, které mají možnost mluvit i do výběru hudby pro svá vystoupení. O navštěvování hodin tance je stále značný zájem. „Myslím, že taneční obor je tak trochu tahounem školy. V současné době máme přes dvě stovky žákyň,“ uvedla Vraspírová s tím, že tančení je téměř výhradně dámskou záležitostí. „Máme i tři chlapce v přípravce, ale problém je, že většina z nich nedojde dál než do třetího či čtvrtého ročníku, kdy je začne víc zajímat třeba fotbal,“ uzavřela Vraspírová.


    [Top]    


Střídání expozic na Fojtství se o něco zpozdí

K o p ř i v n i c e (dam) - Neplánovaně až do čtrnáctého května bude možné v muzeu na Fojtství vidět výstavu o československém pohraničním opevnění z let 1936 - 38. Opožděná prodejní výstava, která bude podkrovní prostory Fojtství vyplňovat během celé hlavní turistické sezony, bude zahájena osmadvacátého května.

K vidění bude užité výtvarné umění. Marie Lesniaková bude vystavovat a zároveň nabízet k prodeji akvarely malované na hedvábí. K vidění budou jak malované šály či šátky, tak i opravdové obrazy vytvořené touto technikou. Spolu s ní se bude na Fojtství prezentovat také zlínská výtvarnice Taťána Havlíčková se svými malbami.


    [Top]    


Muzeum láká na Burianovy pralidi

Š t r a m b e r k (dam) - To nejatraktivnější z tvorby slavného ilustrátora a kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana nabízí od poloviny minulého týdne štramberské muzeum nesoucí jeho jméno. Expozice ’Ztracený svět’ divákům na desítkách reprodukcí i originálních kresbách a malbách představuje část Burianova díla věnovanou pravěkým lovcům a prehistorickým živočichům.

Výstava, která každoročně střídá jiné expozice v době začínající hlavní turistické sezony, připomíná letos také dvě výročí. Sedmdesát let v letošním roce totiž uplynulo od prvního vydání povídky Eduarda Štorcha Lovci sobů a mamutů. Právě tento text byl první, který Burian ilustroval svými vizemi prehistorického světa. Šest desetiletí letos uplynulo i od prvního a doposud jediného vydání odborné paleontologické publikace autorské dvojice Zdeněk Burian - Josef Augusta nazvané Divy prasvěta.

„Obě tyto práce měly na pozdější umělcovu tvorbu mimořádný vliv,“ tvrdí autor expozice Aleš Durčák. Jeho slova dokládá také fakt, že Burian by se bez nadsázky mohl nazvat dvorním ilustrátorem obou autorů. Během svého života totiž opatřil kresbami či malbami jedenáct knih Eduarda Štorcha a dvacet knih profesora Augusty, z nichž sedm bylo určeno mladým čtenářům.

Vystavené exponáty jsou částečně ze sbírek muzea v Novém Jičíně a Štramberku, velkou měrou však byly využity i materiály zapůjčené soukromými sběrateli.

Stávající expozice bude ve Štramberku k vidění dva měsíce a skončí 23. června. Téměř bezprostředně pak bude následovat další burianovská výstava. Neandrtálce a dinosaury však nahradí indiáni a kovbojové z dobrodružných knih Karla Maye a Alberta Vojtěcha Friče.

„Je to pojato jako romantická prázdninová výstava,“ prozradil Durčák. Také tato expozice bude připomínat významné výročí. Právě letos totiž uplyne 160 let od narození duchovního otce Vinnetoua a dalších literárních hrdinů.


    [Top]    


Tata Bojs zahrají v Noře na podzim

K o p ř i v n i c e (dam) - Před sobotním koncertem na Černé louce v Ostravě i po něm se v Kopřivnici zastavila pražská kapela Tata Bojs. Vynikající ostravský koncert byl první zastávkou letošního Biorytmy tour propagujícího novinkové album tria.

Jen několik týdnů staré album vede žebříček nejprodávanějších českých titulů. Skladby z CD Biorytmy, na kterém se kromě producenta Dušana Neuwirtha podílelo také několik dalších místních muzikantů, bude možné slyšet i v Kopřivnici, ovšem až poté, co Tata Bojs absolvují celé Biorytmy tour a také řadu dalších samostatných koncertů a festivalových vystoupení. Podle šéfa Nory Vítězslava Váni by se kapela v místním klubu měla objevit až v říjnu či listopadu.


    [Top]    


Počasí odradilo část návštěvníků

Desítky historických šermířů
se minulou sobotu sjely do Štramberka
na tradiční Rytířské klání, akci,
která zahajuje turistickou sezonu.

Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Zřejmě hlavně ne zrovna ideální počasí odradilo část potencionálních návštěvníků sobotního Rytířského klání ve Štramberku. Celodenní program, během kterého se na náměstí představily šermířské skupiny a dobové hudební kapely z celé Moravy, však i tak sledovalo poměrně dost lidí. Letošní v pořadí již devátý ročník akce pořádané štramberskou skupinou historického šermu Allegros byl znovu spojen se slavnostním otevřením Trúby a zahájením turistické sezony ve městě, které je údajně jedním z největších lákadel cestovního ruchu v celém Moravskoslezském kraji.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.