Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Jednání zastupitelstva bylo zrušeno z důvodu pochybení

Jednání zastupitelů, plánované na minulý
týden, přilákalo nezvykle mnoho občanů.
To bylo ale zrušeno. Přítomní zahrádkáři
mohli jednat se zastupiteli
o vyhláškách města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Do zasedací místnosti anexu přišlo poprvé v historii hodně občanů, kteří se chtěli zúčastnit dvaadvacátého jednání zastupitelů města. V jednací síni bylo přítomno i jednadvacet členů zastupitelstva. Po přečtení navrhovaného programu se ozvala občanka Marie Pešlová, která přítomným sdělila, že program zasedání je z důvodu nevyvěšení pozvánky na úřední desku neplatný. Po chvíli diskuzí a dohadů mezi zastupiteli přerušil starosta jednání a tajemník vyzval přítomnou sekretářku, aby se šla podívat na úřední desku. Po krátké přestávce starosta vyzval tajemníka úřadu Josefa Jiříka, aby přítomné seznámil se skutečností, a poté starosta jednání zastupitelstva ukončil přesto, že pozvánky byly vyvěšeny na obvyklých místech.

„K pochybení došlo v tom, že pozvánka s programem zastupitelstva nebyla zveřejněna na úřední desce. Došlo k selhání lidského faktoru, a to proto, že pracovnice, která má úřední desku na starosti, byla v době, kdy se program zastupitelstva připravoval, na paragrafu, a druhá, která ji zastupovala, si nutnost vyvěsit pozvánku na úřední desku neuvědomila. Jsme si vědomi toho, že zákon musíme dodržovat, nicméně vůle svolat zastupitelstvo byla jasně projevena předem a nejen sedm dnů tak, jak ukládá zákon. Zastupitelé byli řádně pozváni, bylo vytištěno čtyřicet pozvánek, které byly vylepovací službou vylepeny na místech obvyklých nejen ve městě, ale i v místních částech. Současně byl vyvěšen i velký zvací panel, který visí na zdi budovy městského úřadu poblíž úřední desky, a současně byl program otištěn v Kopřivnických novinách a v kabelové televizi. Důkazem toho byla stoprocentní účast zastupitelů města, navíc poprvé v historii se sešla velká účast občanů, která nikdy nebyla přítomna na žádném řádném zasedání mimo ustavujících zasedání nově volených zastupitelstev, na kterých je účast vždycky vyšší. Můj názor je ten, že zastupitelstvo mohlo pokračovat v jednání a usnesení, která by byla přijata, by byla legitimní a nezpochybnitelná. Pokud by tato kauza byla předmětem odvolání či podání protestu z důvodu nelegitimnosti zasedání, nebyla by natolik závažná, aby zvrátila přijatá usnesení zastupitelstva.

Myslím si, že by nám mohla být vyslovena výtka, ale okresní úřad, případně soud by neanuloval jednání včetně přijatých usnesení,“ komentoval včerejší zrušení zastupitelstva tajemník úřadu Josef Jiřík.

Tajemníkovi je líto, že k této politováníhodné situaci došlo, občanům i zastupitelům se omlouvá za zmařený čas. „Nicméně výstupy z této situace jsou jasné, a to v tom smyslu, že musíme ctít zákon. Pozvánka na zastupitelstvo bude vyvěšena jen na úřední desce a ne na místech obvyklých a navíc bude otištěna v Kopřivnických novinách a kabelové televizi. Je nám líto, že občanka, která se prezentuje, že je politickou stranou v Kopřivnici, a která má zájem o život a dění občana ve městě, i o práci v zastupitelstvu a v různých komisích, když zjistila, že pozvánka schází na úřední desce, pokud to zjistila včas, že na to neupozornila vedení radnice předem a schovala si tuto informaci až na samotné jednání zastupitelstva. Jsem tím velmi zklamán a musím se zeptat, komu to prospělo,“ dodal Jiřík.

Na dotaz, kdy zjistila, že pozvánka na úřední desce nevisí, Marie Pešlová odpověděla, „přišla jsem na to v průběhu týdne, ale na upozornění ode mne nikdo nereaguje. Až když zareagovali další tři zastupitelé, pak se teprve šli podívat. Neviděla jsem důvod upozorňovat během týdne.“

„Jednání jsem zrušil proto, že jsem byl přesvědčen o tom, že okresní úřad by platnost zasedání v každém případě pozastavil. Navrhl jsem, když se sešlo tolik zastupitelů, abychom udělali seminář, ale neprošlo to. Využili jsme toho, když už vážilo cestu tolik zahrádkářů, a tak jsme otevřeli besedu o vyhláškách města o odpadech. K určení termínu zasedání zastupitelstva ještě nedošlo, možná, že budeme hledat termín mimo čtvrtek, který je určen jako den jednání. Osobně si nemyslím, že je dobře, že to tak dopadlo. Z pohledu města tam nebyly žádné ’hořáky’, ale myslím si, že mnozí čekali na rozhodnutí o grantech a že bude nervozita na straně žadatelů. Pokud jde o řešení této situace, to je v kompetenci tajemníka, který má sjednat nápravu, aby se tato situace neopakovala,“ komentoval starosta Tichánek.


    [Top]    


Článek v Regionu vyvolal obavy občanů

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden otiskl okresní týdeník Region článek s názvem Bude město díky Tatře bez plynu?, který psal o tom, že Energetika Tatra má dluhy vůči Severomoravské plynárenské společnosti, a tudíž že může dojít k zastavení přívodu plynu. Shodnou okolností se stala porucha na horkovodním potrubí. U mnohých občanů to vyvolalo zděšení, zda má autor článku pravdu a tento krok nenastal. „Článek, který vyšel v novinách, působil přinejmenším jako ’šíření poplašné zprávy’ a svou podstatou vyvolal obavu občanů města o omezení dodávek plynu. Město je skutečně napojeno na Energetiku Tatry, ale to se týká dodávek tepla a teplé vody. V žádném případě nehrozí skutečnost, že by v důsledku jakýchkoli možných závazků společnosti Energetika Tatra vůči a. s. Severomoravské plynárenské mohlo dojít k přerušení dodávky zemního plynu kopřivnickým domácnostem. Pohledávky mezi Energetikou a Severomoravskou plynárenskou jsou jejími záležitostmi a městu nepřísluší se k nim vyjadřovat,“ okomentoval situaci, která vznikla otištěním článku, starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


K projektu Běhu E. Zátopka se váže několik akcí

K o p ř i v n i c e (hod) - Jak už jsme čtenáře informovali, pracovníci města Kopřivnice a Valašského muzea v přírodě z Rožnova pod Radhoštěm ve spolupráci s Maraton klubem Kopřivnice vypracovali projekt s názvem Běh rodným krajem Emila Zátopka.

Finančně velmi náročný projekt celostátního významu bude financován z více zdrojů. Vedle finanční spoluúčasti realizátorů projektu a spolupráce sponzorů byl projekt přihlášen do výběrového řízení na poskytnutí grantů z rozpočtu Moravskoslezského kraje v oblasti tělovýchovné činnosti a využití volného času dětí a mládeže. Ten má o přidělení grantů rozhodnout až v červnu. Už nyní je na zvláštním účtě u Valašského muzea částka ve výši 200 tisíc korun. „Ta nám umožňuje, abychom zafinancovali rozjezd celé akce. Aby se celý projekt mohl uskutečnit podle našich představ, potřebujeme částku ve výši téměř 1 300 000 Kč,“ sdělila Lenka Heráková, pracovnice kopřivnické radnice, odboru školství, kultury a sportu, která se na vypracování projektu podílela.

Už od května by měly ve všech mateřských a základních školách v Kopřivnici vypuknout doprovodné akce. Jedna z nich je výtvarná soutěž, která vyvrcholí výstavou nejlepších prací při konání hlavní sportovní akce, a to půlmaratonu Emila Zátopka za mezinárodní účasti běžců, který bude odstartován 21. září před kopřivnickou radnicí. Běžci poběží do místa posledního odpočinku E. Zátopka do Rožnova, kde budou následovat také doprovodné akce. Pro kopřivnické děti je připravena i vědomostní soutěž a vítězové z jednotlivých škol se utkají v celoměstském finále, které by se mělo konat 20. září. „Oslovili jsme Dům dětí a mládeže Kopřivnice, aby pomohl v den konání akce s programem pro děti před kulturním domem. Garantem výtvarné a vědomostní soutěže pro děti, které se uskuteční ještě v tomto školním roce, je ZŠ Emila Zátopka,“ řekla Heráková.

Kolik přispěje na akci kopřivnická radnice, se ještě neví, neboť rozhodnutí o výši krajského grantu padne až v červnu na zasedání zastupitelů Moravskoslezského kraje.


    [Top]    


Svou povinnost splnilo přes 92 procent obyvatel

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická radnice může být vcelku spokojena, neboť do systému přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů se nepřihlásilo jen necelých osm procent lidí, tedy 1 859 z 23 759 obyvatel. Ty bude nyní radnice dopisem vyzývat, aby učinili to, co jim ukládají obecně závazné vyhlášky města č. 2/2001 a 3/2001. „Budeme je dopisem vyzývat, aby se dostavili na úřad a v určené velmi krátké době zaplatili. Pokud tak neučiní, bude následovat zaslání platového výměru, který bude zvýšen o padesát procent. Když to bude přehlíženo, mohou dotyční očekávat pokutu za neplnění svých povinností. Pokud nebudou občané reagovat ani na platební výměr, začíná jim běžet penalizace od doby splatnosti, tj. od února. Budeme to řešit formou exekučního vymáhání,“ komentoval postup radnice Milan Grestenberger, vedoucí finančního odboru.


    [Top]    


Tatra 603 Team zahájil o víkendu novou sezonu

Tým bratří Hajdušků prezentoval v Kopřivnici svůj vůz i cíle pro začínající sezonu motoristických závodů.
Foto: David Macháček

  

K o p ř i v n i c e (dam) - Tříhodinovou vytrvalostní Velkou cenou Brna vstoupil Tatra 603 Team bratří Hajdušků do další závodní sezony. Tu letošní vůbec první v desetileté historii týmu absolvuje jako tovární tým Tatry a po boku Lopraise, Matějovského či Tomečka se bude snažit o propagaci automobilky.

V rámci své sedmé sezony se tým podle slov pilota Stanislava Hajduška soustředí na vytrvalostní závody. „Tento typ podniků je stále populárnější a náš vůz má poměrně slušné šance na umístění,“ nechal se slyšet nejstarší z bratrů Hajduškových.

Vloni se Tatra 603 Teamu podařilo v seriálu českých vytrvalostních závodů obsadit pěkné čtvrté místo. Také letos by prý umístění v první pětce považovali za úspěch. „Samozřejmě jezdíme závody proto, abychom vyhrávali, v letošním roce se však zdá, že se opět zkvalitní konkurence,“ tvrdí Stanislav Hajdušek. Tým podle jeho slov nenechal nic náhodě a tvrdě se připravoval i během zimních měsíců. Plánovaná výměna převodovky se sice díky neserióznosti dodavatelské firmy neuskutečnila, ale přesto se podařilo zlepšit několik věcí jak přímo na vozech, tak především na rychlosti práce v boxech. Právě v práci mechaniků vidí tým až několikaminutovou rezervu.


    [Top]    


Členové hodnotícího výboru litovali, že je vyhlašován pouze jeden vítěz

Š t r a m b e r k - Ve středu 24. dubna hostil sousední Štramberk zástupce českých a slovenských zoologických zahrad. Občanské sdružení Česká ZOO ve spolupráci s Unií českých a slovenských ZOO vyhlašovalo vítěze v soutěží Odchovek roku a Expozice roku za minulý rok.

Osmý ročník předčil jak počtem přihlášených odchovků, tak i staveb všechny předchozí ročníky, a ustanovil tak opět nová rekordní data. Do soutěže o Expozici roku bylo přihlášeno 14 expozic z devíti zoologických zahrad. V kategorii nových expozic vítězství připadlo pavilonu exotického ptactva ze ZOO Liberec a v kategorii generálních rekonstrukcí se z vítězství radovala ZOO Dvůr Králové za rekonstrukci akvária na pavilon ’Vodní svět’. Mnozí členové hodnotícího výboru litovali, že je vyhlašován pouze jeden vítěz a že existují pouze dvě kategorie. Řada menších a skromnějších expozic by si totiž již jen svým nápadem zasloužila stejné ocenění.

Soutěž o Odchovek roku obeslalo devět zahrad celkem 44 odchovky, z nichž 19 spadalo do kategorie savců, dvacet do kategorie ptáků a pět do kategorie ostatních. I zde se tradičně hodnotící komise potýkala s nesnadným výběrem vítězů při velmi vysoké úrovni i cennosti prakticky všech přihlášených odchovků. V kategorii ostatních si prvenství odnesla ZOO Jihlava za tilikvu tanimbarskou a v kategorii ptáků zvítězila ZOO Dvůr Králové s vousákem senegalským. Největší pozornosti se těšila asijská šelma z čeledi kočkovitých, podobná menší divoké kočce, manul, za kterou slovenská ZOO Bojnice získala hlavní cenu v kategorii savci. Pro vedení ZOO Bojnice to bylo již druhé mimořádné ocenění jejich chovatelského úspěchu.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.