Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Podle dohody s městem započnou práce na přenosu vysílání KTK

K o p ř i v n i c e (red) - Průzkum zájmu o příjem vysílání z rozhledny Bílá hora, který probíhal na přelomu roku 2001/2002, potvrdil zájem obyvatel okrajových a místních částí Kopřivnice o zmíněný projekt. Na základě výsledku průzkumu byly zahájeny legislativní kroky, jejichž cílem je vydání správního rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o územním rozšíření signálu kabelové televize do okrajových a místních částí Kopřivnice. „Kabelová televize Kopřivnice tak v úzké spolupráci s městem Kopřivnice a firmou B plus TV Klimkovice získala poslední povolení potřebné pro ukončení ’papírové’ části projektu Vysílač Bílá hora,“ sdělil ředitel kabelové televize Jan Bittner.

„Z vysílače Bílá hora bude distribuováno šest televizních programů na frekvenci 12 GHz. Pro příjem bude sloužit malá parabolická anténa, která ’přijme a převede’ televizní signály tak, aby bylo možné sledovat vysílání na běžném televizním přijímači. Dosah vysílače je přibližně šest kilometrů vzdušnou čarou a podmínkou příjmu je přímá viditelnost na rozhlednu na Bílé hoře. Signál bude směřován na katastrální území Kopřivnice, neboť okolní obce o projekt neprojevily zájem - mají dostatečně kvalitní televizní signál, nebo nalezly jiné řešení. Předpokládaná programová skladba je ČT1, ČT2, Nova, Prima, vysílání televizního studia Kabelové televize Kopřivnice a některý další český nebo slovenský program,“ komentoval Bittner programovou skladbu.

V současné době probíhají jednání s městem Kopřivnice o způsobu profinancování projektu a souběžně s dodavateli technologie o detailech technického řešení.


    [Top]    


Na poliklinice se v sobotu uskuteční Den zdraví s VZP

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická poliklinika Therápon 98, a. s., navazuje na pozitivní zkušenost z prosince minulého roku a opětovně pořádá ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, okresní pobočkou v Novém Jičíně, akci pod názvem Den zdraví se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, a to v sobotu 4. května v prostorách polikliniky na Štefánikově ulici.

VZP si je velmi dobře vědoma známé pravdy, že prevence je vždy levnější než následné léčení nemoci. Proto byla poliklinika vyzvána ke společnému uspořádání akce, která je ve svých důsledcích všestranně přínosná. Posledně pořádaný den zdraví ukázal řadě kopřivnických občanů, že subjektivní pocit vlastního dobrého zdravotního stavu nemusí být objektivní skutečností. Včasné odhalení počínající choroby či stavu předcházejícího vypuknutí nemoci je pro člověka vždy výhodnější. Léčení je jednodušší, dočasné vyřazení z aktivní činnosti může být minimální, nebo vůbec žádné. Naopak zanedbání často nepostřehnutelných příznaků blížícího se onemocnění může mít i velmi závažné důsledky.

V rámci bezplatné akce, zaměřené na tzv. civilizační choroby, mohou občané vyslechnout odborné přednášky, absolvovat echokardiografické vyšetření nebo si vyžádat individuální konzultaci. K dispozici bude i laboratoř na odebírání vzorků krve, případně moči. Občané si mohou prohlédnout i léčebnu dlouhodobě nemocných.


    [Top]    


Romové v klubu Kamarád opět diskutovali o svých problémech

K o p ř i v n i c e (hod) - V klubu Kamarád na sídlišti Sever se ve středu 17. dubna v podvečer sešli u tzv. kulatého stolu Romové žijící v Kopřivnici se zástupci města. Schůzku inicioval místostarosta Zdeněk Krajčír a za město se jí zúčastnili Jiřina Mikulenková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, a velitel městské policie Jan Müller.

Do klubu tentokrát zavítali nejen starší zástupci místních Romů, pro které byla avizovaná schůzka, ale i mladší, kteří se zúčastnili již prvního setkání.

Opět se probíral nedostatek dětských hřišť, minule se ozvali obyvatelé ulice Francouzské, tentokrát ze sídliště Korej. Místostarosta Zdeněk Krajčír znovu připomněl, že všechny požadavky, které mají občané vůči městu, musí být předloženy písemně. Neslíbil, že se podaří dětské hřiště vybudovat, byť svépomocí, ale že by se s ním dalo ve výhledu počítat.

Na schůzce, na kterou přicházeli i během jednání další romští spoluobčané, se hovořilo o soužití lidí ve městě, ale hlavně o snášenlivosti. Z rozhovorů vyplynulo to, že je tady velký problém ve vzájemné komunikaci, hlavně co se týče sousedských vztahů. Dalo by se říci, že se vždy najde jeden občan, který svým přístupem komplikuje život většině ostatních. Rovněž se hovořilo o pracovních příležitostech pro Romy, o výměně bytů za větší.

Během setkání měl řídící diskuze Michal Raška stíženou situaci, neboť pohovořit o svých problémech chtěli všichni a někteří mluvili dlouze. Na závěr Krajčír slíbil přítomným, že se opět sejdou za půl roku a budou hovořit o dalších problémech.


    [Top]    


Průmyslovka letos přijme méně studentů

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba o dvě třídy se oproti běžnému stavu sníží počet letos nově přijatých studentů kopřivnické střední průmyslové školy a obchodní akademie.

„Ministerstvo letos nově sleduje nejen celkovou kapacitu školy, ale nesmí být překročen ani stanovený počet studentů jednotlivých oborů,“ řekl ředitel školy Jaroslav Ponec. Ministerské nařízení podle něj neumožňuje přesun celkové kapacity školy mezi jednotlivé obory podle zájmu o ně. „Je to dáno změnami na ministerstvu a přesuny pravomocí na kraj. Doufám, že v příštím roce se již situace zlepší,“ nechal se slyšet Ponec. Podle jeho slov tak letos škola přijme zhruba o šedesát studentů méně než vloni. Menší šanci na přijetí budou mít hlavně ti, kteří se budou o místo ve školních lavicích ucházet ve druhém kole.

V prvním kole se na školu hlásilo sto dva mladých lidí. Pětačtyřicet z nich má zájem o strojírenský obor, třiadvacet o technické lyceum a pětadvacet přihlášených chce studovat obchodní akademii. Druhé kolo přijímacích zkoušek proběhne devátého května.


    [Top]    


Za necelé tři roky musí být měřeno spotřebované teplo

K o p ř i v n i c e (hod) - Od roku 2000 platí zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a vlastníci budov musí do čtyř let od nabytí účinnosti tohoto zákona vybavit přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, tj. uživatelům bytů a nebytových prostor. To znamená, že v bytech a nebytových prostorách vybavených topnými radiátory jde o jejich vybavení regulačními ventily s termostatickými hlavicemi, případně jiným druhem regulace vnitřní teploty. Požadavky na vybavení budov regulačními zařízeními stanoví zvláštní vyhláška, která rovněž určuje základní pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody.

Město vlastní kolem tří tisíc bytů, ale jen ve dvou domech mají nájemníci namontovány termoventily. Realitní kancelář Rekaz, která má na starosti správu obecních bytů, bude během měsíce vypisovat výběrové řízení na jejich montáž a následný servis. V obecních bytech se budou regulační ventily s termostatickými hlavicemi montovat letos v červenci a v srpnu.

„Podle toho, kolik budeme mít finančních prostředků k dispozici, by se v letošním roce mělo montovat asi v osmi stovkách domácností. V dalších dvou letech po skončení topné sezony by to mělo být kolem tisícovky bytů ročně,“ řekl Vladimír Karlík, pracovník firmy Rekaz, který má teplo ve městě na starosti.


    [Top]    


Stíny

V době od 15. do 21. dubna zaznamenali policisté na území okresu třiatřicet dopravních nehod, z toho šest se stalo pod vlivem alkoholu. Dvě osoby byly zraněny lehce, jedna těžce a škoda, která vznikla, byla vyčíslena na 714 200 korun.

Další dopravně-bezpečnostní akce, která byla zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu a kázeň řidičů, proběhla na Kopřivnicku v noci z 19. na 20. dubna v době od 22 do 01 hodiny ranní. Celkem policisté kontrolovali pětapadesát vozidel, požití alkoholických nápojů u řidičů bylo zjištěno v jednom případě.

Dne 22. dubna kolem půlnoci přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že na ulici Francouzské nějaký muž rozbil sklo ve vstupních dveřích. Hlídka na místě zadržela muže, který se přiznal, že sklo rozbil. Jelikož nemohl hodnověrně prokázat svoji totožnost, byl předveden na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Jednalo se o 40letého muže z Kopřivnice, který pod vlivem alkoholu odmítl cokoliv řešit, proto bude celá záležitost předána ke správnímu řízení.

Dne 25. dubna v dopoledních hodinách spatřila hlídka městské policie při pochůzkové činnosti na středu města, že zde parkuje u jedné z prodejen dodávkový vůz na chodníku. Po chvilce se dostavil řidič vozidla, strážníci zjistili jeho totožnost. Jednalo se o 41letého muže ze Sedlnic. Dotyčný odmítl zaplatit uloženou blokovou pokutu za přestupek neoprávněný zábor veřejného prostranství, proto bude záležitost řešit přestupková komise.


    [Top]    


Systém nakládání s odpady v Kopřivnici - III.

K o p ř i v n i c e (ili) - Už potřetí se společně s odborem životního prostředí věnujeme rozboru odpadového hospodářství města Kopřivnice.

To je spoluvlastníkem kompostárny na Točně v Příboře. Kompostárna je v trvalém provozu od srpna 1998 a jsou zde zpracovávány kompostovatelné odpady ze zeleně Kopřivnice a Příbora. Provoz zajišťují Technické služby Příbor. V tabulce je uvedeno množství navezeného odpadu z veřejné zeleně v Kopřivnici a množství vyprodukovaného kompostu.

Přestože je systém nakládání s odpady v Kopřivnici dobře propracován, najdou se jedinci, kteří se nerozpakují založit nepovolenou skládku. V roce 1999 a 2000 probíhalo na území Kopřivnice a místních částí mapování těchto skládek. Zatímco v roce 1999 jich bylo sto pět, o rok později se jejich počet zvýšil na sto padesát šest. Z rozpočtu města bylo na likvidaci nepovolených skládek odpadů v minulém roce vyčleněno pětapadesát tisíc korun. Z černých skládek bylo odstraněno sedm tun směsného komunálního odpadu, dvě tuny bioodpadu, 124 kg a dvanáct kusů nebezpečného odpadu. Skládky byly odstraňovány převážně z lokalit u garáží pod Brdy a ČSAD a zahrádkářských osad pod Váňovým kamenem a Bílou horou. Na likvidaci nepovolených skládek se podíleli členové Občanského sdružení Hájenka a firma Slumeko, s. r. o.

Zákon o odpadech pamatuje i na podnikatele. Za nedodržování povinností, které jim ukládá zákon, může být podnikatel sankcionován až do výše 300 tisíc korun. V roce 2001 takto uložil odbor ŽP-VHL pokuty v celkové výši pětadevadesáti tisíc korun.

Z důvodu ekologické výchovy a ve snaze získat ze zbytkového odpadu co největší množství vytříděného odpadu vyhlásilo město Kopřivnice ve spolupráci s firmou Slumeko a společností EKO-KOM, a. s., v roce 2000 soutěž ve sběru polyetylentereftalátových lahví. Cenou pro absolutního vítěze obou kol, Mateřskou školu Mniší, se stal výlet do Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích. Celkově se nasbíralo 7 848 kg PET lahví.

Od 1. ledna 2002 vstoupil v platnost nový zákon č. 185/2001 Sb., který přinesl mnoho změn, zejména zavedení nového způsobu platby za provoz obecních systémů nakládání s odpadem.


    [Top]    


Volební kampaň: Letáky ve schránkách i setkávání s občany

K o p ř i v n i c e (dam) - Kombinace přímého oslovení a prezentace v médiích a prostřednictvím tiskovin, taková je vesměs představa o předvolební kampani stran, které by rády v příštím období usedly v kopřivnickém zastupitelstvu.

V minulých volbách nejsilnější ODS hodlá svou kampaň pro komunální volby rozjet po prázdninách. „Naše kampaň má být neútočná, budeme se snažit být pozitivní,“ tvrdí předseda místních občanských demokratů Petr Chromečka. Podle jeho slov se každému občanovi Kopřivnice dostane do schránky leták s hlavními body volebního programu. Dojde také na osobní setkání s voliči. „Někdy těsně před volbami budeme před kulturním domem pořádat nějaké zábavné sportovní odpoledne,“ slíbil Chromečka.

V současnosti vládnoucí ČSSD zatím neví, kolik bude moci do kampaně investovat. Je ale jisté, že bude dávat přednost přímému kontaktu s voliči před tiskem propagačních materiálů. „Jsem přesvědčený o tom, že lepší než vyvěšovat letáky, které jen przní vzhled města a které stejně nikdo nečte, je setkávat se s občany. Je třeba hovořit o sporných problémech a rozebrat to, co se za toto volební období podařilo, ale i to, co se nepodařilo,“ tvrdí starosta a předseda místních sociálních demokratů Jiří Tichánek.

Místní členové a sympatizanti KDU-ČSL se na definitivní podobě kampaně, kterou hodlají rozjet po prázdninách, dohodnou až v červenci. „Použijeme osvědčené metody, jako je přímý kontakt s voliči. Chystáme řadu předvolebních setkání v různých oblastech města a také místních částech, kde máme tradičně silnou podporu. Rozhodně nebudeme svůj program prezentovat někde v uzavřené místnosti,“ tvrdí předseda kopřivnických lidovců, senátor Jaroslav Šula.

Komunisté se nyní soustředí především na volby do sněmovny, hrubé představy o předvolebním boji ve městě však již mají také. „Využijeme těch médií, které jsou ve městě k dispozici. Počítáme s placenou prezentací v Kopřivnických novinách a kabelové televizi. Připravujeme stručné shrnutí volebního programu, který by se formou letáků měl dostat do každé schránky,“ tvrdí předseda zdejší KSČM Karel Kuboš. Také jeho strana hodlá uspořádat několik předvolebních setkání s občany ve městě i místních částech. Rozpočet celé kampaně by se měl pohybovat někde mezi dvaceti a padesáti tisíci a bude financován z příspěvků členů a sympatizantů strany.

Poprvé se o křesla v kopřivnickém zastupitelstvu s ostatními stranami utká také místní Unie svobody. Ta hodlá se svou kampaní začít asi s největším předstihem, a to hned poté, co skončí parlamentní volby. Také Unie svobody spoléhá především na přímý kontakt s voličem. „Budeme pořádat předvolební setkání s voliči nejen proto, abychom jim řekli, co chceme udělat, ale taky abychom se od nich dozvěděli, co od radnice očekávají,“ tvrdí Dalibor Magera z US. Součástí kampaně kopřivnických unionistů bude také vylepování plakátů a propagace v médiích, rozsah tohoto druhu prezentace však bude závislý na množství financí určených pro kampaň.

Kandidátka strany Naděje a nezávislých kandidátů v čele s bývalou zastupitelkou Marií Pešlovou zatím neví, kolik peněz bude moci do kampaně investovat. „Záleží to také na výsledku parlamentních voleb. Pokud se strana Naděje dostane do parlamentu, je možné, že získáme prostředky z jejího ústředí,“ tvrdí Pešlová s tím, že v opačném případě bude kampaň hrazena z dobrovolných příspěvků kandidátů. Kandidáti Naděje a nezávislých se také budou prezentovat prostřednictvím tisku a televize, navíc chystají plakáty. Zda se uskuteční setkání s občany, bude záležet na jejich zájmu.

Levicově směrované sdružení KONS (Kopřivnice občanům, ne stranám) zastupitele Miroslava Veselého počítá se skromnou kampaní s náklady do desíti tisíc korun. „Občany o našich záměrech chci informovat prostřednictvím tisku a případně kabelové televize. Mítinky dělat nebudeme. Ten, kdo má zájem, tak čte noviny a sleduje televizi, a ti, co zájem nemají, je zbytečné oslovovat. Takový člověk by stejně na žádné veřejné shromáždění nepřišel,“ domnívá se exkomunista Veselý.

Redakce KN vyzývá politické strany a sdružení, které hodlají kandidovat v komunálních volbách a nejsou uvedeny v tomto článku, aby kontaktovaly redakci - osobně, telefonicky na čísle 87 94 35 či prostřednictvím e-mailu: kopr.noviny@koprivnice.cz


    [Top]    


Adra vybírala finanční dary

Dobrovolníci humanitární organizace Adra
vybírali prostředky pro lidi
v těžkých životních situacích.
V okrese se sesbíralo přes 27 tisíc korun.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vhodit drobnou minci do kasičky s logem občanského sdružení Adra měli možnost minulý čtvrtek dopoledne také lidé v Kopřivnici. V rámci celostátní sbírky ’Pomáhat může každý’ dobrovolníci po dva dny vybírali finanční dary, které by měly pomáhat lidem v krajní nouzi. „Nevíme, kolik jsme vybrali pouze v Kopřivnici, ale celkem se v novojičínském okrese během obou dní podařilo vybrat přes sedmadvacet tisíc korun,“ řekl Milan Lebeda z Adry. Letošní sbírka ’Pomáhat může každý’ byla prvním ročníkem pořádaným u příležitosti deseti let fungovaní Adry v České republice a podle organizátorů by se měla opakovat každý rok.






    [Top]    


Organizátoři her zdravotně postižených hledají sponzory

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože do zahájení 5. celostátních her zdravotně postižených dětí a dospělých zbývá celý měsíc, přípravy na tuto akci finišují. „Situace po celoročním shánění finančních prostředků a sponzorů není tak růžová jako v minulém roce, kdy jsme dostali opravdu vysoký grant od města. Letos máme od městského úřadu jistých pět tisíc, další finanční prostředky jsou ještě v jednání,“ zhodnotil situaci předseda sdružení zdravotně handicapovaných Petr Dousek, „taky ekonomická situace místních podniků není nejlepší, a tak nám vyšla vstříc pouze výrobna svíček v Rožnově, přislíben je sponzoring ze skláren v Karolince.“

Současné dny má přípravný organizační výbor her vyplněn pracovními setkáními s mnoha organizacemi. Letošní ročník bude výjimečný v tom, že v centru města bude v pátek probíhat velká diskotéka a v sobotu pak tzv. Pouť s Radiem Čas. „Vlastní program pouti začne teoreticky až v odpoledních hodinách, ale dopoledne budou občanům k dispozici kolotoče, stejně jako prodejní stánky,“ přiblížil situaci Dousek. Na to, zda se ukáže spojení dvou tak prostorově a organizačně náročných akcí jako šťastné, si musíme počkat, v každém případě o to větší nároky jsou kladeny na organizátory.

V letošním roce se počítá zhruba se stejným počtem soutěžících dětí jako vloni, počet dospělých z celé republiky a Slovenska by se měl navýšit na dvě stě padesát.


    [Top]    


Den Země v kopřivnických školách

K o p ř i v n i c e (ili) - Den Země si připomněly jednotlivé školy samostatně. Některé formou her, soutěží, kvízu, jiné besedami nebo úklidem. V každém případě se dotazovaní zástupci shodli v tom, že se ekologické výchově věnují průběžně celý rok v rámci výuky a připomenutí Dne Země je pouze špičkou ledovce.

V malotřídních školách v Lubině a Mniší část dne besedovali a ve druhé se věnovali malování. V Lubině žáci malovali na chodníku, v Mniší pozvali k výtvarné soutěži i děti z mateřské školy, společně pak uklidili okolí školy.

Žáci Základní školy sv. Zdislavy se celoročně věnují třídění odpadů v rámci školy, stejně jako sběru hliníku, a proto první stupeň navštívil třídicí linku. „Vlastně celý týden je tematicky zaměřen na ekologickou výchovu. Ve své třídě si každý den vykládáme o stromech. Od zasazení semínka, přes růst, význam lesa, až po celkové využití dřevní hmoty,“ přiblížila náplň hodin tohoto týdne učitelka Helena Obadalová.

Školní pozemek si dali do pořádku žáci zvláštní školy. Základní škola náměstí z důvodu velké časové vytíženosti svých žáků zvolila připomenutí v rámci vyučování a chystané akademie.

Hry, soutěže a kvízy měly společné Základní školy Alšova, 17. listopadu a Emila Zátopka. Posledně jmenovaná navíc vyhodnotila a odměnila nejlepší sběrače kaštanů a starší žáci zhlédli půlhodinový videosnímek o Chráněné oblasti Poodří. V ZŠ 17. listopadu pak veškeré soutěžní aktivity proběhly na školním hřišti.

Žáci Základní školy dr. Milady Horákové dokázali naplnit celý kontejner přistavený firmou Slumeko, s. r. o., starým papírem. Další akce, jako je úklid okolí školy, školních pozemků nebo naučné vycházky do okolí, jsou naplánovány, ale čeká se na příhodnější počasí.

V případě ekologické výchovy nezáleží na způsobu podání, ale rozhodující je četnost a pravidelnost, s jakou se této nejednoduché problematice školy v našem regionu věnují.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.