Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Půjčování knih bude prováděno přes počítač

K o p ř i v n i c e (dam) - Po měsíci, kdy v městské knihovně plně funguje nový elektronický výpůjční systém, vyměnilo svůj papírový čtenářský průkaz za kartu s čárkovým kódem už bezmála osmnáct set jejich návštěvníků. Knihy si tak prostřednictvím počítače vypůjčuje již zhruba polovina všech evidovaných čtenářů knihovny.

Nový systém, který v budoucnu zrychlí a usnadní obsluhu čtenářů a jejich orientaci v knižním fondu, prý lidé vítají. „Reakce jsou dobré. Lidé to se zájmem pozorují a líbí se jim to. I starší generace je této změně příznivě nakloněna,“ říká vedoucí městské knihovny Dagmar Thomková.

Přestože je elektronický systém již zaveden do praxe, veškeré jeho výhody si čtenáři budou mít šanci vyzkoušet až časem. V elektronické podobě zatím stále není kompletní fond knihovny. „Stále nám pár knih chybí. Je to dáno tím, že současně s katalogizací se provádí i revize fondů. Při takové práci jsou v drtivé většině knihovny několik týdnů zavřené. Kdybychom revidovali fond v klasické lístkové podobě, trvalo by to ještě déle. Soustavně pracujeme na tom, aby katalog byl kompletní,“ ujistil Vít Mičkal, který má na starosti technickou stránku nového knihovnického systému. Dokončení elektronické katalogizace brání mimo jiné také lidé, kteří nevracejí půjčené knihy včas. „Opravdu hodně knih je mezi lidmi a nám nezbývá než čekat, až se nám vrátí, a postupně je zavádět do evidence,“ posteskla si Thomková.

Elektronický systém evidence v knihovně nabídne čtenářům skutečně vysoký standard služeb. „Lidé si budou moci vybrat a rezervovat knihu přes internet. Prostřednictvím sítě bude mít čtenář rovněž možnost kontrolovat si stav svého ’účtu’. Po naťukání příslušného hesla bude možné zjistit, zda a jaké knihy má půjčené, kdy je má vrátit a podobně,“ řekl Mičkal. Těchto vymožeností se však lidé dočkají až po definitivním zániku původního lístkového systému v knihovně, což podle odhadů její vedoucí nebude dříve než za rok.

„Pokud budou některé knihy půjčeny klasickou formou, nelze například systém rezervací realizovat. Počítač by totiž tvrdil, že požadovaná kniha ze seznamu je k dispozici, což ve skutečnosti není pravda, neboť ji někdo pořád má půjčenou klasickým způsobem,“ vysvětlil Mičkal.

Výhody počítačové evidence knih si mohou lidé, i když ne na dálku, vyzkoušet již dnes, a to na vyhrazeném počítači přímo v půjčovně, který umožňuje vyhledávání titulů podle názvu či jména autora. Zatím bude elektronický systém evidence knih používán pouze v centrální knihovně v kulturním domě, po jeho zaběhnutí se ale rozšíří i do pobočky na ulici Francouzské.


    [Top]    


Dj’s a kapela Nesselsdorf zvou na taneční výlet mezi hvězdy

K o p ř i v n i c e (dam) - Tanečně laděnou akci chystá na zítřejší večer místní klub Nora. Příznivci techna, jungle, Drum&Base a dalších stylů se sejdou večer v CO krytu na programu nazvaném Star Trax.

Kromě pravidelného hosta Nory Milana 105 kg Krajčího a místního DJ Jezus hrajících techno se mohou návštěvníci těšit na trojici ostravských DJ’s, kteří své desky roztáčejí v rytmu jungle a Drum&Base. Samostatné bloky budou mít Pioneer 10 a Gospa. DJ Piri zahraje společně s baskytaristou, který se pro tento večer skryl za uměleckou značku Spacebass.

Součástí akce bude také vystoupení zdejší formace Nesselsdorf. Trio Sasín, Zapletal, Chechelský má na domácí půdě předvést několik svých nových skladeb. Součástí jejich vystoupení bude také světelná show a diaprojekce.

Star Trax, který dostal své jméno úpravou názvu amerického sci-fi fenoménu a na plakátech ho propaguje jedna ze startrekovských vesmírných lodí, začíná v osm hodin večer a pro návštěvníky akce je připravena improvizovaná čajovna, odpočinkový chillout a další vymoženosti.


    [Top]    


Posluchači nechtěli trio Bína, Valach, Janáček propustit

Baskytarista Frederik Janáček hraje
společně se svými kolegy z kapely -123 minut
na koncertě v Noře. Nadšení posluchači
nechtěli kapelu pustit z pódia
ani po přídavcích.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po období několika divácky nepříliš úspěšných akcí se CO kryt minulý pátek znovu zaplnil lidmi. Zhruba dvě stovky diváků si našlo cestu na koncert tria -123 minut. Vystoupení svou atmosférou připomínalo první účinkování kapely před dvěma lety, kdy v Noře hráli jako čerství držitelé české Grammy pro objev roku. -123 minut oproti původnímu plánu přeskočili předkapelu a ostravští rockeři Robson přišli na řadu až po jejich koncertu. „Kopřivnický koncert byl součástí šňůry a zřejmě byli dost unavení. Chvíli po koncertu taky klub opustili,“ řekl šéf Nory Lukáš Lešinský s tím, že dohoda o výměně pořadí byla dílem samotných muzikantů.

Trio tvořené Zdeňkem Bínou, Emilem Valachem a Frederikem Janáčkem zahrálo jak starší skladby, tak několik novinek. Publikum si pak vychutnávalo především četné improvizační pasáže a muzikanty nechtělo pustit.


    [Top]    


ToDivadlo míří znovu do Nory

K o p ř i v n i c e (dam) - V rámci divadelního projektu Prkno se v kopřivnickém klubu Nora znovu objeví novojičínské ToDivadlo. Profesionální soubor Beskydského divadla přijede tentokrát se scénickou kompozicí na téma Láska sestavenou z povídek Antona Pavloviče Čechova Anuta, Voloďa, Sboristka a Siréna. V představení budou použity také motivy z milostné poezie a lidových písní.


    [Top]    


Horolezec bude vzpomínat na 21denní výstup

K o p ř i v n i c e (dam) - O loňské expedici, jejímž cílem bylo pokořit žulovou Torre Escudo v chilské Patagonii, přijede příští středu do kopřivnického kulturního domu vyprávět horolezec Marek Holeček.

Holeček se na výstup jednoho z vrcholů v parku Tores del Paine vydal vloni s dalšími dvěma společníky. A výstup dvanáct set metrů dlouhou cestou po téměř kolmé a hladké skalní stěně zabral celých jedenadvacet dní, ve kterých nebyla nouze o dobrodružné zážitky.

Beseda, která startuje o půl osmé v sále kina Puls, bude doplněna promítáním diapozitivů a videozáznamů.


    [Top]    


Knihovna vydala další z řady svých almanachů

K o p ř i v n i c e (dam) - Už čtvrtý almanach dětských prací vydala na začátku ledna zdejší knihovna. Útlá brožurka v sobě skrývá na tři desítky literárních pokusů žáků místních škol.

Děti zřejmě raději než prózu, pro kterou byla stanovena konkrétní témata, tvoří poezii, která není ničím omezena. Básničky, jejichž nejčastějšími náměty jsou láska a zvířata, tvoří bezmála devadesát procent všech textů v almanachu. Nejplodnějšími jsou, jak se zdá, žáci ZŠ Emila Zátopka, jejichž práce tvoří víc jak polovinu brožury. Zpestřením jejich stránek jsou letos kresby fantastických květin, které jsou rovněž díly dětí zdejších škol. „Každoročně oslovíme všechny školy, které nám následně dodají materiál, ze kterého vybíráme,“ vysvětlil tvorbu almanachu Vladan Jílek, ředitel příspěvkové organizace, pod kterou knihovna spadá. Cílem snažení, které se již stává tradicí, je přitáhnout do knihovny mladé čtenáře.


    [Top]    


Autoři sci-fi, fantasy a hororu se mohou přihlásit do soutěže

K o p ř i v n i c e (dam) - S povídkou žánru sci-fi, fantasy či horor se zájemci mohou účastnit literární soutěže vyhlášené místním sci-fi klubem Radegast. Hlavním omezením prací, které lze přihlásit do soutěže nazvané Radegast 2K+2, je užití reálií, osob či mytologie středoevropského prostoru v ději.

„Chtěli jsme, aby soutěž měla nějaké mantinely a aby se v pracích, které přijdou, neobjevovali třeba elfové, kterých je teď všude plno. Nechceme, aby ty povídky podléhaly současným módním trendům, ale aby se jejich autoři zamysleli nad naší mytologií,“ řekl Roman Kresta z pořádajícího klubu.

Práce v rozsahu patnácti normostran očekávají organizátoři soutěže do patnáctého dubna na e-mailu randalf@randalf.cz. Přihlášené práce bude hodnotit pětičlenná porota, ve které nebudou chybět ani spisovatelé sci-fi a příbuzných žánrů. Vyhlášení výsledků soutěže je pak naplánováno na 18. května, kdy v kopřivnickém domě dětí a mládeže proběhne jednodenní setkání fanoušků sci-fi.


    [Top]    


SFK Radegast oslaví výročí v kině

K o p ř i v n i c e (dam) - Návštěvou představení Pána prstenů v místním kině oslaví zdejší sci-fi klub Radegast pět let od svého založení.

Přestože klub vznikl už v roce 1997, činnost začal vyvíjet až o rok později a první dostaveníčko si místní příznivci sci-fi, hororu, fantasy a příbuzných žánrů dali příznačně na promítání filmu Kontakt ve zdejším kině. Ve druhém roce existence se klub také začal scházet na půdě kopřivnického domu dětí a mládeže a vydává Fanzin - vlastní časopis informující o zajímavostech ve světě sci-fi.

Jedním z prvních cílů klubu Radegast sdružujícího několik místních příznivců sci-fi, hororu, fantasy bylo uspořádání Parconu v roce 1998. Toto setkání fanoušků fantastických žánrů se však nakonec uskutečnilo jinde a do Kopřivnice dorazilo až o rok později. Parcon 1999, který se odehrál v místním kulturním domě a jehož součástí byla mimo jiné i předpremiéra kultovního cyberpunkového Matrixu, byl také zatím největší akcí v dosavadní historii klubu.

V rámci moravskoslezského setkání sci-fistů v Kopřivnici, připravovaného na květen, by mělo dojít ke změnám v činnosti klubu Radegast.

„Chystáme turnaj v CCG a chtěli bychom nalákat mladé lidi, kteří se tady scházejí po skupinkách a hrají karetní hry nebo třeba Dračí doupě,“ tvrdí zakladatel klubu Roman Kresta, který si mezi sci-fisty říká Randalf.

Podle jeho slov je pravděpodobné, že budou v případě zájmu mladých fanoušků fantastična obnoveny pravidelné schůzky na půdě DDM.


    [Top]    


Společenstvo prstenu dorazilo již i do Pulsu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jeden z předpokládaných hitů sezony, adaptace prvního dílu kultovní fantasy ságy J. R. R. Tolkiena Pán prstenů: Společenstvo prstenu, dorazil do Kopřivnice. Kino Puls bude film uvádět celkem jedenáctkrát a kromě klasických odpoledních a večerních projekcí přibudou o víkendu další dvě startující ve čtrnáct hodin.

Společenstvo prstenu je úvodním snímkem trilogie, kterou patnáct měsíců natáčel novozélandský režisér Peter Jackson. Premiéry dalších dvou dílů (Dvě věže a Návrat krále) se filmoví fanoušci dočkají vždy po roční pauze. Už od oznámení záměru natočit Pána prstenů se objevovaly četné hlasy pochybující o realizovatelnosti tohoto odvážného plánu. Fanoušci předlohy se obávali prznění zbožňované knihy, zatímco producenti velmi opatrně počítali, kolik by stálo přivést Středozem na filmové plátno. Obavy posilovalo také to, že na režisérskou židli usedl Peter Jackson, režisér, který neměl zkušenost s velkofilmy tohoto typu a na svém kontě měl jen několik ultrakrvavých hororů. To, že rozhodnutí svěřit režii právě jemu, se však s premiérou prvního dílu ukázalo být příhodné. Jackson, sám skalní fanoušek Tolkienova díla, nejen, že bájný svět znázornil podle představ valné většiny čtenářů, ale podařilo se mu na plátno převést také většinu kouzla knihy. Producenti pak mohli být spokojeni nejen proto, že Jackson jako první režisér natáčel tři tak rozsáhlé projekty najednou, čímž snížil celkový rozpočet, ale zároveň mnoho ušetřil i nahrazením velkého množství digitálních triků využitím jiných filmařských kouzel. Výsledkem snažení Jacksonova štábu je film, který dokáže diváka doslova pohltit, k čemuž přispívá kromě vynikající a monumentální kamery hudba stejných kvalit z pera Howarda Shorea. Šťastnou ruku měl režisér také při výběru hlavních představitelů. Mezi nimi dominuje svým výkonem Ian McKellen v roli dobrosrdečného čaroděje Gandalfa. Pozadu nezůstává ani většina dalších herců, kterým se většinou podařilo své postavy dobře vystihnout. Mnozí z herců se dokonce museli naučit třeba i výslovnostem fiktivních jazyků a osvojit si chování ras, jako jsou elfové, trpaslíci či hobiti.

Společenstvo prstenu je film o dobrodružné cestě skupinky hobitů v čele s Frodem Pytlíkem napříč bájnou Středozemí. Frodovým nelehkým úkolem je zničit magický Jeden prsten, který je dědictvím po jeho strýci. Zničení prstenu, který byl vyroben před tisíciletími, je jediným způsobem, jak zabránit v návratu temnému pánu Sauronovi, který v temnu země Mordoru připravuje vojska, která mají postupně zotročit všechny svobodné říše Středozemě. Prsten je možné zničit však pouze v plamenech Hory osudu, kde vzniknul, a ta leží přímo v srdci nepřátelských držav. Jedinou šancí tak je utvořit malou družinu se zastoupením všech ras Středozemě, která Frodovi pomáhá na strastiplné cestě plné nebezpečí.

Kdo nechce vidět Pána prstenů, a přesto by rád vyrazil do kina, bude mít možnost ve čtvrtek 14. a v úterý 19. února, kdy v Pulsu pokračuje Projekt 100. Ve čtvrtek je na programu romantická komedie Absolvent z roku 1967, ve které zazářil debutující Dustin Hoffman. Film natočený Mikem Nicholsem získal řadu festivalových cen a také Oscara. Držitelem řady cen je také novější švédský film Písně z druhého patra. Scenáristou, režisérem, střihačem a také producentem filmu, který je velmi zvláštním podobenstvím dnešního světa, je Roy Andersson.


    [Top]    


Komorní bigbeat Ty Syčáků zazní v klubu Galerka

N o v ý   J i č í n (dam) - Jednu z nejoriginálnějších kapel tuzemské klubové scény bude zítra večer hostit novojičínský klub Galerka. Od osmi hodin večer bude v klubu vystupovat brněnská komorní bigbeatová formace Ty Syčáci.

Ústřední postavou skupiny je osobitý umělec Petr Váša, známý svým fyzickým básnictvím a na hudebním poli vedoucím působením v legendárních kapelách Z kopce a Ošklid fungujících v osmdesátých letech. Po pauze, kdy se Váša věnoval svému osobnímu divadelnímu tvaru, se v roce 2000 vrátil k hudbě a část svých básní společně s baskytaristou Tomášem Fröhlichem a kytaristou Petrem Zavadilem zhudebnil. Oba Vášovi spoluhráči za sebou měli bohaté zkušenosti z mnoha kapel včetně známé formace Pluto.

Debutový projekt ’Máj v dubnu’ vydali Ty Syčáci ještě tentýž rok v září a sklidili s ním u vyznavačů hudební alternativy značný úspěch. A tak navnaděným fanouškům kapela druhé album ’Lék a jed’ poslala již vloni v květnu. Zatím posledním projektem kapely je ’punková’ opera ’SSSS’ zkracující slova Samota - Sláva - Smrt - Spása. Libreto napsal Petr Váša a na dvou hodinách hudby se skladatelsky podílí celá trojice. Premiéru uvedli Ty Syčáči vloni v říjnu a na CD by měla vyjít letos v září.

Ty Syčáci vystupují na rockovou sestavu nezvykle bez bicí soupravy. Kytara, baskytara a zpěv doplňují perkusemi, balalajkou a také desetistrunným stickem. Váša kromě zpěvu využívá jako nástroje celé své tělo a koncert Ty Syčáků s ním v čele je zpola divadelním představením.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.