Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Sanační zásah ve starém závodě Tatry ukončen

V místech, kde před několika měsíci stál
starý závod Tatry, již stavební stroje
připravují plochu pro stavbu
supermarketu Kaufland.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Podmínkou pro další využití lokality starého závodu Tatry bylo provedení sanačních prací s cílem odstranění staré ekologické zátěže.

Sanace lokality starého závodu Tatry v Kopřivnici, tj. odstranění kontaminovaných materiálů a zemin, byla prováděna podle projektu firmy Dekont Umwelttechnik, spol. s r. o., Zlín a v souladu s vyjádřením referátu životního prostředí Okresního úřadu v Novém Jičíně, kterým byly stanoveny cílové limity sanačního zásahu. Sanační práce probíhaly na objektech číslo 110 (stará kovárna), zde se předpokládalo největší znečištění, a číslo 144 (bývalá kalírna a nářaďovna).

Vlastní sanační zásah postupoval po etapách. Po odstranění podlah byl proveden odběr vzorků zemin, vymezena kontaminovaná místa a podloží odtěženo do hloubky téměř jednoho metru. V této hloubce byly znovu odebrány vzorky a odtěžena zemina do dvoumetrové hloubky. Podložní vrstvy staré kovárny nesplnily sanační limity ani v této dvoumetrové hloubce, a proto byly postupně odtěžovány až do hloubky čtyř metrů.

Zásahem se odkryly i staré zátěže, které nebyly předem přesně určeny. Prokázala se velká kontaminace materiálu stavby a podloží objektu číslo 110 (staré kovárny), zejména v okolí základů strojů. U objektu bývalé kalírny a nářaďovny se potvrdily nízké kontaminace materiálu, v případě zemin se nepotvrdily vůbec. Kontrolní odběry podzemní vody nezjistily v prostoru staré kovárny její kontaminaci.

Se všemi odpady bylo nakládáno podle platných zákonů a předpisů. Odpady, které nesplňovaly limity pro skládkování, byly odváženy na biodegradační plochu firmy .A.S.A., spol. s r. o., ve Sviadnově, ostatní odpady podle nebezpečnosti na určené skládky. Celkem bylo vyvezeno okolo čtyř tisíc tun pevných odpadů a téměř dvaadvacet metrů krychlových tekutých odpadů z jímek.

Sanační zásah realizovala firma .A.S.A., spol. s r. o., provozovna Ostrava, analýzu vzorků zemin prováděla akreditovaná laboratoř ČKD Technické laboratoře, a. s., analýzu vzorků podzemní vody provedla akreditovaná laboratoř OKD, DBP Paskov. Z celého procesu byla vypracována závěrečná zpráva a znalecké posouzení.

Z vyhodnocení vyplynulo, že sanační zásah na lokalitě byl úspěšný. Bylo dosaženo stanovených limitů a nedošlo k ovlivnění kvality podzemní vody v okolí sanované lokality. Plocha je připravena pro další využití.

Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu


    [Top]    


Štramberk má vrátit část dotace, starosta zatím mlčí

Š t r a m b e r k (dam) - Do nezáviděníhodné situace se dostal sousední Štramberk. Štramberská radnice by měla státu vrátit zhruba čtvrtinu dotace, kterou obdržela na vybudování arboreta. Část z peněz určených na vybudování rezervace, která měla být nejen významným ekologickým počinem, ale i turistickým lákadlem, byla totiž podle úředníků rezortu životního prostředí použita jinak, než měla. Informace, které v minulém týdnu zveřejnila některá česká média, nechtěl starosta Štramberka Jan Socha nijak komentovat. „Mám bobříka mlčení až do doby, kdy záležitost probereme se zastupiteli,“ řekl Socha. Přiznal pouze, že město by mělo vrátit zhruba šest milionů korun a intenzivně se snaží tuto záležitost vyřešit jiným způsobem. Trnem v oku Kužvartových podřízených je zřejmě především nové fotbalové hřiště na Bařinách, které nahradilo původní stojící na místě dnešního arboreta.

Od poloviny ledna, kdy uplynula lhůta k vrácení peněz, vzrůstá dluh Štramberka vůči Státnímu fondu životního prostředí o jedno promile denně. Pokud by mělo město se zhruba třicetimilionovým rozpočtem celou částku vrátit, znamenalo by to jeho bankrot, řekl Socha MF Dnes.


    [Top]    


Navrátil novým ředitelem střediska sociálních služeb

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádnou schůzi rady ve čtvrtek 7. února si vyžádala rezignace ředitelky příspěvkové organizace Střediska sociálních služeb Kopřivnice Jitky Veřmiřovské, která se vzdala své funkce.

„Rada uložila paní Veřmiřovské provést mimořádnou inventarizaci majetku za účelem předání funkce. Rada uložila tajemníku města vyhlásit výběrové řízení na místo ředitele střediska s termínem konání výběrového řízení 22. března. S účinností od 7. února jmenovala rada města Jaromíra Navrátila ředitelem Střediska sociálních služeb, p. o., Kopřivnice do doby nástupu ředitele jmenovaného na základě výběrového řízení,“ komentoval závěr mimořádné rady starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Největší grant vloni dostalo Valašské království

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém roce přidělilo město Kopřivnice granty celkem čtrnácti projektům v celkové výši dvě stě devadesát čtyři tisíc osm set korun. „Základem části projektů byly akce, které se ve městě konaly již poněkolikáté, byly však obohaceny o nové prvky a staly se tradicí vyvolávající stále větší zájem široké veřejnosti,“ uvedla k loňským grantům pracovnice odboru školství, kultury a sportu Lenka Heráková.

Mezi takové akce patřil jubilejní 15. ročník přehlídky netradičního divadla Kopřiva 2001 s mezinárodní účastí, Beskyd Model Kit Show nebo přehlídka handicapovaných dětí a mládeže Motýlek. „Témata grantů vyvolala vznik nových velmi zajímavých projektů, které slibují pokračování v dalších letech jako například Kopřivnická Bedna, přehlídka dětských divadel organizovaná domem dětí a mládeže, pěvecká soutěž dětí z malotřídních škol Lubinský zpěváček nebo hudební přehlídka při příležitosti Evropského svátku hudby,“ přiblížila některé nové projekty Heráková. Největší finanční injekci dostal projekt prezentace regionu Beskyd a Valašska v České republice i v zahraničí pod názvem Valašské království do Evropské unie.

Nejúspěšnějším předkladatelem projektů byla firma Ludvík Moravia, s. r. o., které se podařilo zrealizovat za přispění grantů tři projekty. Finanční podpory od města se dostalo i studentce architektury na VUT v Brně, která si vytkla za cíl soustředit historické fotografie města a okolí, které slouží nejen k srovnání, ale hlavně k propagaci města, a zpracovat je digitální technikou. „Fotografie už byly otištěny v týdeníku Region, deníku Mladé frontě Dnes a dalších periodikách. Uvažujeme o využití těchto fotografií v rámci výstavy, slouží nám při zpracování propagačních materiálů,“ přiblížila dlouhodobé využití projektu Lenka Heráková.

K dalším projektům, které získaly v roce 2001 granty města, patří výtvarná výstava k připomenutí kopřivnického rodáka Zdeňka Buriana, vzniknuvší ve spolupráci Regionálního muzea, Základní umělecké školy Zdeňka Buriana a Základní školy Alšovy, dále Kopřivnický drtič - Cyklo Bike Maraton, grafická koláž Kopřivnice a Štramberka kabelové televize, IV. celostátní hry zdravotně postižených, atletická liga žáků a fotbalová liga neregistrovaných.


    [Top]    


Na zastupitelstvu se bude projednávat rozpočet města

K o p ř i v n i c e (hod) - Na čtvrtek 21. února svolává starosta města Kopřivnice jednání zastupitelstva města. Začátek zasedání, které se uskuteční v anexu, je stanoven na 16.30 hodin. Hlavním bodem programu bude schválení rozpočtu města na rok 2002, majetkoprávní a finanční záležitosti.


    [Top]    


Angličané nabízejí spolupráci

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve středu 6. února navštívil kopřivnickou radnici oblastní ředitel pro Evropu z Anglian Water Peter Simpson a jeho manažerka Jitka Nováková. „Jednání, které jsme spolu vedli, se týkalo otázky spolupráce měst se Severomoravskými vodovody a kanalizacemi a vodárenským svazem. Zároveň jsme společně zrekapitulovali průběh celé kauzy trvající skoro tři roky, kde jsme konstatovali, že stav, který stále trvá, není dobrý. Panem Simpsonem byly navrženy dvě možnosti urychlené spolupráce, a to v oblasti právní, kdy nám nabídl tři právníky, kteří by se spojili s naším právním oddělením a připravili by návrh na vyrovnání. Další věc, kterou nabídl, je ta, že společnost Anglian Water nabízí prostřednictvím SmVaKu spoluúčast na financování investičních akcí, jako je odkanalizování,“ komentoval schůzku starosta Jiří Tichánek.

Jak ale nakonec spolupráce dopadne, bude záležet na tom, jak se dohodnou všechny obce, které společně prodaly akcie SmVaKu, a Anglian Water.


    [Top]    


Stíny

Dne 7. února požádala žena hlídku městské policie o asistenci při převzetí svých věcí z bytu, kde se měl zdržovat její bývalý manžel. Po tomto muži bylo vyhlášeno pátrání a vzniklo podezření, že se v bytě bude zdržovat. Podezření se stalo skutečností a strážníci muže v bytě zadrželi. Po ověření totožnosti byl dotyčný předveden na Policii ČR a předán vyšetřovateli.

Dne 8. února v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že z bytu na ulici Polní vychází kouř a nikdo na zvonění nereaguje. Na místo okamžitě vyjela hlídka městské policie a současně byli vyrozuměni hasiči a Policie ČR. Hasiči otevřeli byt a zjistili, že majitel usnul a na sporáku se pálilo maso. Dotyčný byl vzbuzen a naštěstí nedošlo k ohrožení na životě ani škodě na majetku.

Čtyřiatřicetiletý muž z Kopřivnice byl obviněn z trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví. V pátek 8. února ve večerních hodinách nejprve odmítl zaplatit vstupné deset korun do herny na ulici Štefánikově a následně udeřil do obličeje 18letého mladíka. V důsledku úderu byly poškozeny mladíkovy brýle a střepina skleněné čočky poškodila oční rohovku.


    [Top]    


Návrhy změn územního plánu pro letošní rok - II.

Dokončení z minulého čísla

Výsledek umožnil porovnat základní údaje a srovnat je s republikovým průměrem: průměr ČR - plošný standard* - 697 m2, Kopřivnice - plošný standard* - 626 m2 (bez realizované jednotky Kaufland), Kopřivnice - plošný standard* - 763 m2 (včetně maloobchodní jednotky Kaufland). Rozdíl - plošný standard* + 66 m2 - vybavenost města obchodní sítí přesáhne po dokončení Kauflandu průměrnou republikovou úroveň a další přírůstky obchodní sítě (především potravin) ve městě je třeba plánovat a povolovat uvážlivě (s přihlédnutím k úrovni kupní síly, spádovosti poptávky, investičním aktivitám ve vazbě na vývoj zaměstnanosti a konkrétní lokalitu). Jelikož ve městě Kopřivnice bude po dostavbě Kauflandu kapacita obchodní sítě pravděpodobně nasycena, schválila rada města a následně zastupitelstvo města podnět k projednání změny územního plánu spočívající v regulaci další prodejní sítě (především s převažující nabídkou potravinářského zboží) ve městě Kopřivnici. Výsledkem by mělo být doplnění textu obecně závazné vyhlášky o specifikaci jednotlivých prodejen dle sortimentu a velikosti, upravení přípustnosti a nepřípustnosti uvedených staveb v jednotlivých zónách města (jak v popisné části, tak v tabulce).

Obyvatel Lubiny, Vlčovic a Mniší se výrazně dotkne návrh na změnu územního plánu č. 3 - odkanalizování místních částí. Ve schváleném územním plánu z roku 1995 je celá stavba navržena, ale při její aktualizaci (studie z roku 2001) došlo k několika změnám. Tato skutečnost si vynutila projednání celé akce jako změny územního plánu. V současné době je zpracovávána projektová dokumentace pro územní řízení. Většina nemovitostí v místních částech bude po realizaci stavby odvádět splaškové vody nově položenou kanalizační sítí až na městskou čistírnu odpadních vod v Kopřivnici. Bude položeno cca 26 km plastových trub DN 300 pro gravitační odvádění odpadních vod a cca 3,2 km tlakové kanalizace. Součástí stavby budou čerpací stanice na síti a jedna centrální čerpací stanice pro výtlak odpadních vod na kopřivnickou čistírnu. Tak rozsáhlou akci nelze realizovat v průběhu jednoho roku a už vůbec ne bez projednání hlavních tras vedení s občany místních částí, kteří mohou být realizací této investice v budoucnu dotčeni.

Podle zákona č. 50/1976 Sb. - Stavebního zákona je každý občan oprávněn nahlédnout do ’Návrhu zadání’ po dobu 30 dnů, tj. v tomto případě v termínu 22. 1. - 23. 2. 2002, a dále ještě během následujících 15 dnů, tj. do 8. března 2002 podat své návrhy a připomínky. Veškeré materiály jsou k dispozici na Městském úřadě v Kopřivnici, odboru rozvoje města, Štefánikova 58, tel. 87 96 84, 87 96 93. V případě změny č. 3 - odkanalizování místních částí - jsou mapové podklady také u jednotlivých místních komisí. Veřejné projednání ’Zadání’ je dne 12. února 2002 od 10 hodin v zasedací místnosti rady města. S návrhem především tras budoucích kanalizací budou občané místních částí seznámeni na veřejných schůzích.

Odbor rozvoje města


    [Top]    


Na Holiday World mělo město své zastoupení

P r a h a (hod) - Od čtvrtku 7. do neděle 10. února se konal v Praze na výstavišti v Průmyslovém paláci veletrh cestovního ruchu Holiday World 2002 - Středoevropský veletrh cestovního ruchu. V jeho rámci se konal i Region World 2002 - 8. ročník přehlídky regionů České republiky.

„Veletrhu se zúčastňují hlavně cestovní společnosti. Na rozdíl od Brna, kde se více prezentují města a různá sdružení, Kopřivnice prezentovala své propagační materiály v rámci sdružení agentury Beskydy - Valašsko a zároveň i pod euroregionem Beskydy. Důležité je, že se Kopřivnice dostává do povědomí občanů a návštěvníků. I když nenabízíme takové služby jako cestovky. Na veletrhu bylo mnoho zástupců cestovních kanceláří z ciziny, např. z Francie, Izraele, Tuniska, ale i Ameriky. Hovořili jsme o dalších záměrech s panem Rafajem, zástupcem euroregionu Beskydy a vyměňovali jsme si zkušenosti, které mají,“ podělil se o poznatky z veletrhu kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Místní kynology má poučit specializovaný Psí kodex

Útlou brožurku, která má ’vychovávat’
pejskaře, by měly do poloviny roku
bezplatně dostat všechny domácnosti
se čtyřnohým miláčkem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Průvodce odpovědného majitele psa aneb Psí kodex s největší pravděpodobností dostanou majitelé čtyřnohých miláčků v polovině roku. Odbor životního prostředí chystá pro majitele jednoho tisíce pěti set čtyřiapadesáti evidovaných psů bezplatnou brožurku, která je jakýmsi základním rádcem držitele psa ve městě či v obci. V ní budou seznámeni se základními právními předpisy, které se týkají chovu a držení psů, návodu na zvládnutí psa, povinností majitele, seznamu veterinárních lékařů, vakcinačního programu a další.

„Začátkem roku nás oslovilo pražské nakladatelství Canis s nabídkou vytištění informační brožurky. Nápad i grafické zpracování se nám líbilo, ale průvodce potřebujeme obsahově upravit na naše podmínky,“ uvedl k připravovanému vydání Psího kodexu pracovník odboru životního prostředí Antonín Bubík.

Dosavadní zkušenosti ukazují, že jednou z nejúčinnějších cest je adresné informování majitelů psů o jejich povinnostech. Ti zároveň vnímají tuto brožuru jako přátelský projev zájmu ze strany města, pro něž tak přestávají být pouze plátci poplatku. Pracovníci odboru životního prostředí si od tohoto dárku navíc slibují, že by mohl částečně pomoci i k registraci některých dalších dosud nepřihlášených vlastníků psů.


    [Top]    


Francouzi jednali o spolupráci

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 8. února přijel Patrick Aydinlis, ředitel odboru mládeže z Trappes, se svým spolupracovníkem na třídenní návštěvu Kopřivnice. „Francouzi přijeli projednat realizaci společných projektů v oblasti volnočasových aktivit mládeže. Jedním z konkrétních projektů jsou společné letní aktivity skupiny české a francouzské mládeže v ČR a na Korsice. Projednávala se také problematika nadnárodního humanitárního projektu, na kterém budou spolupracovat mladí lidé z ČR, Francie, Anglie a Itálie. Projekt bude zahájen na listopadovém setkání v Trappes,“ řekla Lenka Heráková, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.