Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní schválili prodej pěti domů a projekty prevence

Obecní domy na ulici Karla Čapka by měly
změnit majitele, přejí si to radní a někteří
nájemníci. Konečné slovo v této věci
však vyřknou až zastupitelé.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se sešli ke své pravidelné schůzi radní, kteří projednávali a posléze schválili záměr města prodat dalších pět bytových domů podle stanovených pravidel. Pokud to schválí i zastupitelé, budou se prodávat domy na ulici Karla Čapka č. p. 742 - 745, 746 - 749, 750 - 753, Zdeňka Buriana č. p. 774 - 776 a Dvořákově č. p. 1097. Prodej by tentokrát měla realizovat firma Rekaz, která spravuje obecní byty. S nájemci domů určených k prodeji bude o tomto kroku a jeho způsobu jednáno.

„Rada města doporučila zastupitelům ke schválení kompletní program prevence kriminality pro rok 2002 s tím, že žádosti o dotaci na ministerstvo půjdou tři projekty - Krizové centrum pro děti a mládež Čtyřlístek, Volný čas s Kamarádem, Resocializace dětí postižených poruchami rodiny a chování. Ještě je v tom zařazen jeden projekt bez žádosti o dotaci, a to Miss Roma. Tyto projekty byly vybrány ze čtrnácti předložených projektů i vzhledem ke schválení tématu prevence popsaným podmínkám ministerstva vnitra ČR,“ komentoval bod programu Zdeněk Krajčír.

Radní se na schůzi zabývali i přehledem akcí pořádaných v rámci mezinárodních vztahů v roce 2001. „Obdrželi jsme přehled o všech akcích, které proběhly, i o akcích, které byly plánovány a neproběhly, hovořilo se i o částkách, kterými město přispělo, samozřejmě vždy se jednalo o spoluúčast. Rovněž jsme probírali plán akcí na letošní rok, který jsme schválili,“ dodal místostarosta Krajčír. Například letos se v Kopřivnici uskuteční II. ročník Poháru partnerských měst v plavání, o prázdninách pojedou děti k moři do Francie a stejný počet lidí z Trappes se bude rekreovat v Beskydech.

Rada schválila částku třiceti tisíc korun jako úhrn nákladů na akce, které se konají v místní části Lubina. „Je to podpora společenských akcí Lubiny. Ten důvod je, že určitým způsobem dotujeme osvětové besedy, které máme v místních částech Vlčovice a Mniší, i ty dostávají od města podobnou finanční podporu,“ doplnil Krajčír.

Připomínkami občanů k vyhlášce města o systému, přepravě, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů se zabývala rada.

„Rada uložila oběma místostarostům vytvořit pracovní skupiny pro zhodnocení účinku obecně závazné vyhlášky a zhodnocení připomínek. Jakákoliv změna obecně závazné vyhlášky by teď hned byla nedobrým tahem. Budeme se zabývat všemi připomínkami, které nám došly, a do pracovních skupin si budeme zvát lidi, kteří nám své připomínky zasílali. Provést ale jakoukoliv změnu tohoto dost složitého systému je možné připravit až pro rok 2003,“ uzavřel komentář místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní na své schůzi schválili také pravidla pro ubytování občanů v azylovém domě v Kopřivnici.


    [Top]    


Provinilci mohou čekat finanční sankce

K o p ř i v n i c e (hod) - Do konce ledna měli občané povinnost se přihlásit do systému přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Do 4. února město evidovalo téměř osm tisíc přihlášek, což zase není tak malé množství, když si vezmeme v úvahu, že na jedné přihlášce je evidováno někdy šest lidí i více.

Na otázku, co bude nyní následovat, odpověděl vedoucí finančního odboru Milan Grestenberger: „V první fázi budeme stále ještě přijímat platby, které by měly probíhat do 28. února. Na základě existence trvalého pobytu a získávání plateb se postupně budou navádět data do evidence místního poplatku za odpady a kontrola získaných údajů s údaji, které máme k dispozici jakožto správci poplatků. Teprve po zpracování agendy zjistíme, kdo neplatí. Ti budou písemně vyzváni a zároveň jim budou zasílány platební výměry. Pokud nebudou reagovat, bude následovat výzva k úhradě padesátiprocentního nárůstu místního poplatku a dlužníkům začne běžet lhůta na penalizaci. Když ani to nepomůže, dojde k vymáhání.“

Město nyní zvažuje, jestli nebude sankcionovat lidi za nesplnění ohlašovací povinnosti.

Ti občané, kteří vlastní zahrádky na území Kopřivnice a místních částí a mají na nich postavené chatky sloužící k individuální rekreaci, se museli rovněž přihlásit do systému, ale poplatky mohou zaplatit až do 31. března.

Hodně lidí zaplatilo poplatky za odpady najednou a ne vždy se jednalo o občany movité. „Možná by mělo význam zvýhodňovat ty, kteří zaplatili včas a najednou tak, jak to navrhovali někteří zastupitelé,“ řekl Grestenberger. Ale pro vynášení závěrů je nyní velmi krátká doba, to ukáže čas.


    [Top]    


„Rondel bude do léta stát,“ tvrdí Alois Janek

K o p ř i v n i c e (dam) - Do léta nahradí stávající křižovatku ulic Obránců mírů a Záhumenní kruhový objezd. Tentokrát nejde podle místostarosty Aloise Janka jen o toužebné přání řidičů a radních, ale o potvrzený fakt. „Ještě v únoru budou podniknuty příslušné kroky, aby v březnu mohlo proběhnout výběrové řízení za účasti zástupce města a v dubnu, nejpozději začátkem května by se mělo začít stavět,“ uvedl Janek.

Po dobu realizace stavby, na kterou stát prostřednictvím svého fondu dopravní infrastruktury uvolnil částku přesahující osm milionů korun, mohou řidiči očekávat jisté problémy. Kruhový objezd bude totiž vznikat za provozu. „Střídavě bude uzavřena vždy jedna polovina křižovatky a celá stavba by mohla být hotova během šesti týdnů.

S dokončením stavby kruhového objezdu se provoz na nejrušnější křižovatce ve městě má stát plynulejším a bezpečněji se prý budou moci cítit také chodci. „Přechody v bezprostředním sousedství křižovatky budou rozděleny na dvě části a uprostřed budou pěší chráněni ostrůvkem s bariérou,“ vylíčil plány stavby místostarosta Janek.

Vybudování rondelu bude muset ustoupit bistro Dakar stojící v jednom z rohů stávající křižovatky. Současný kiosek bude zlikvidován a nový, zhruba stejně velký, by měl vyrůst na druhé straně chodníku, a zasáhne tak do nevyužívaného rohu zahrady přilehlé Základní školy dr. Milady Horákové. Současnou montovanou podobu stánku s rychlým občerstvením by měla nahradit pevná stavba, na jejíž vybudování již existuje povolení. „Nájemce pozemku, na kterém Dakar stojí, po nás původně požadoval ušlý zisk. Nakonec jsme se ale dohodli. V letošním roce stejně vypršela platnost nájemní smlouvy,“ uvedl Janek.

Celou stavbu zaplatí prostřednictvím dotace stát, a to včetně peněz nutných na přesun bistra. „Původně chtělo jít město do stavby i za cenu, že bude muset část nákladů zanést do svého rozpočtu. To nakonec nebylo nutné,“ pochvaluje si úspěch několikaletého vyjednávání Janek.


    [Top]    


O čerpání dotací na opravy domů rozhodnou zastupitelé

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce město prodalo jednadvacet bytových domů ze svého vlastnictví družstvům, jež vznikla za účelem privatizace domů. Podle platných pravidel prodeje radnice slibovala, že družstva mohou získat dvacet procent z kupní ceny jako dotaci určenou na úpravu a modernizaci domů.

Minulý týden v úterý radní na své schůzi schválili pravidla pro poskytnutí dotace na opravu společných částí domu. Pokud je schválí i zastupitelé na svém zasedání, jež se uskuteční jednadvacátého února, mohou se družstva obracet s žádostmi o dotaci na pracovnici bytového odboru Lenku Kovalskou.

„Dotaci je možné čerpat dvěma způsoby, buď bude vyplacena až po zaplacení kupní ceny, nebo po zřízení hodnověrné záruky, například zástavou nemovitosti ve prospěch města.

Družstva, která zaplatila při podpisu méně než osmdesát procent kupní ceny, už tuto zástavu mají a u těch to bude jednodušší. Družstvo předloží podepsanou smlouvu o dílo na provedení oprav společných částí domu, která musí obsahovat veškeré náležitosti. Tato smlouva projde schvalovacím procesem rady a zastupitelstva města. Pokud ji schválí, tak po vystavení faktury podle smlouvy o dílo ze strany zhotovitele bude příslušná částka převedena na účet družstva, které provede úhrady faktury dané firmě, která zakázku provedla.

Jinou možnost mají družstva, která mají dostatek finančních prostředků. Družstvo provedené opravy společných částí domu zaplatí z vlastních zdrojů a až následně může požádat o proplacení provedených prací na základě doložených faktur. Ty však musí obsahovat veškeré náležitosti včetně rozpisu prací a materiálu. Tyto dokumenty projdou opět stejným schvalovacím procesem - radou města a zastupitelstvem a finanční prostředky budou po schválení převedeny na účet družstva,“ vysvětlil možnosti způsobu čerpání dotací Igor Kocurek, vedoucí bytového odboru.

Město si vyhrazuje právo kontroly provedených prací v souvislosti s poskytnutím dotace. Žádosti o dotaci se musí podávat na předepsaných formulářích, které družstva obdrží na bytovém odboru. Minimální částka, o kterou družstva mohou žádat, je padesát tisíc korun.

Bylo by lepší, kdyby se jednotliví předsedové kontaktovali s pracovníky bytového odboru, aby se předešlo pozdějším nepříjemnostem.


    [Top]    


Děti, které chodí k zápisům do prvních tříd, neznají tradiční klasické pohádky

Odměnou dětem za zvládnutý zápis
do první třídy byly nejen sladkosti,
ale také drobné dárky, které
pro ně přichystaly jejich budoucí učitelky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Pro každého budoucího prvňáčka je zápis do první třídy výjimečnou záležitostí. Ten pocit se snaží umocnit i pedagogové. Svátečně vyzdobené učebny, usměvavé učitelky a malý dáreček čeká každého malého příchozího už po několik desítek let .

„Podstata zápisů je stále stejná. Ve třídách jsou připraveny výjevy z pohádek, číslice, barvy, tvary a písmenka, učitelka se snaží zjistit připravenost a zralost dítěte pro vstup do první třídy,“ vystihuje průběh zápisů Miluše Váňová, zástupkyně ředitele v Základní škole dr. Milady Horákové. Neměnné zůstává i dvoučlenné složení, zatímco jedna učitelka zkouší budoucího prvňáčka, druhá zapisuje potřebné iniciály od jeho rodičů.

Rozdíl oproti minulým letům spatřuje M.Váňová ve větším klidu, v jakém probíhají zápisy: „Je to důsledek slabších populačních ročníků, které k nám přicházejí. Byly doby, kdy k nám přišlo sto i více dětí, dnes sotva polovina, a to se příznivě odrazí v klidnější atmosféře.“ Až neuvěřitelně působí z dnešního pohledu nařízení tak zvaných společných zápisů, které se prováděly pro děti z celé Kopřivnice většinou v Základní škole dr. Milady Horákové.

Zato děti zůstávají stále stejné: většina se těší, ty, které bývají doma školou strašeny, mají strach. Jen znalosti pohádek jsou různé. „Všeobecně dětem chybí znalost tradičních pohádek. Znají všechny moderní z televize a videa i ty večerníčkové, ale když se je zeptáte na Smolíčka Pacholíčka, tak nevědí. Zřetelně se projevuje současný trend pracovně vytížených rodičů ’odložit’ dítě před obrazovku namísto společného čtení pohádek,“ poukazuje na některé nedostatky ve výchově Miluše Váňová.

I proto jednoznačně vyzdvihuje přínos mateřských škol. „Děti z předškolních zařízení jsou podstatně lépe připravené než jejich vrstevníci, kteří přicházejí do školy přímo z rodin,“ tvrdí učitelka Váňová.

Práci učitelek prvních ročníků považuje za nesmírně náročnou, ale s nádherným hmatatelným výsledkem. Na začátku školního roku je dítě doslova jako nepopsaný list papíru a po desíti měsících se naučí číst, psát a počítat.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.